Ja govorim da telemach ukine analogiju i svima da resivera ili modula u startu da ostalo da se nadoplacuje. Znaci za 21.50 KM gleda digitalni start paket na dva tva. Sto je puno realnija cijena nego 21.50 KM za tzv održavanje. I svi zadovoljni korisnici koji žele bolje usluge i da kao sto ti kažeš više da plaćaju a i oni koji ne mogu imaju ono što im treba i sto mogu platitiHakiz wrote: ↑07/08/2021 21:57Ama, da Telemach ima ponudu digitalizacije po kojoj bi isti broj kanala kao na analognoj koštao kao analogna, svi bi prešli. Ne prelaze zato što će im poslije promotovnog perioda biti skuplje.kakaljin wrote: ↑06/08/2021 20:09 Telemach je davno trebao ukinuti analognu i svima gratis dati dodatni resiver i onda bi telemach svoje usluge mogao poboljsati sa novim kanalima, poboljsati trenutne kanale i povecati bitrate, i naravno brzine interneta a pogotovo uploada i svi bi bili zadovoljni odavno, ali izgleda telemachu nije u interesu da poboljsaju svoje usluge i da svi korisnici budu zadovoljni
Znači ne 200 digitalnih kanala i internet 200 MBPS da košta kao analogna, nego, ako je na analognoj 70 kanala i brzina 20 MBPS neka digitalizacija tih 70 kanala sa zadržavanjem brzine 20 MBPS košta kao što košta analogna. Ne samo u promotivnom periodu nego stalno. Tada bi svi rado prešli na digitalnu.
I tada bi nešto bilo izgubljeno, kada si na analognoj, na ulazni kabl staviš razvodnik i možeš gledati na nekoliko TV uređaja, kada si na digitalnoj moraš plaćati drugi, treći... risiver, ali neka to bude "žrtva".
Ali to nije u igri, pa siromašni ljudi nemaju interes da pređu. A kao što vi gledate svoj interes koji vam koče korisnici analogne, tako i korisnici analogne gledaju svoj interes. Ne laje pas zbog sela nego zbog sebe.
Telemach BH
Moderator: Benq
-
kakaljin
#5001 Re: Telemach BiH
Last edited by kakaljin on 07/08/2021 22:05, edited 1 time in total.
- crnivrag
#5002 Re: Telemach BiH
Pošto Hrvatska prtišće RAK da ugasi analogne zemljske predajnike, onda će vjerovatno uskoro da krene digitalna zemaljska, pa će ljudi moći da besplatno prate domaće državne, entitetske i komercijalne TV kanale putem zemaljske antene u HD rezoluciji.
A neminovno je da se Telemach analogna mora ugasiti da bi ostale usluge napredovale.
Usput, onaj ko samo ima analognu (bez interneta i ostalih usluga) može da se digitalizuje, i da prve dvije godine plaća istu cijenu od 21.50 KM.
Nakon 2 godine plaća 24.50 KM za Start paket kanala koji nudi preko 190 TV kanal (od kojih je preko 55 u HD rezoluciji i jedan u 4K rezoluciji) i 33 radio kanala.
Cijena Start digitalnog paketa nije nimalo skuplja od Osnovnog TV paketa koji nude ostali kablovski i IPTV operateri.
A neminovno je da se Telemach analogna mora ugasiti da bi ostale usluge napredovale.
Usput, onaj ko samo ima analognu (bez interneta i ostalih usluga) može da se digitalizuje, i da prve dvije godine plaća istu cijenu od 21.50 KM.
Nakon 2 godine plaća 24.50 KM za Start paket kanala koji nudi preko 190 TV kanal (od kojih je preko 55 u HD rezoluciji i jedan u 4K rezoluciji) i 33 radio kanala.
Cijena Start digitalnog paketa nije nimalo skuplja od Osnovnog TV paketa koji nude ostali kablovski i IPTV operateri.
-
Hakiz
#5003 Re: Telemach BiH
Mi govorimo isto, samo na drugi način.
Ako bi Telemach ostavio sve isto, znači ostavio broj kanala koji je bio prije procesa ukidanja, ko ima internet ostavio brzinu interneta koja je sada, i uz to ostavio cijenu koja je sada, svi koji su na analognoj bi prešli na digitalnu.
Ali, ovako imaju promotivni period poslije kojeg je TV plus internet skuplji nego sada. Jeste da je 182 kanala i 100 MBPS, ali nekome je tih 10 KM razlike stvar da li će platiti račun za vodu ili neće.
Evo primjer. Analogna je nekada imala oko 70 kanala. Sada je sišla na nekih 45-50. I to su ukidali kvalitenije a ostavili imbecilne kanale. To trenutno košta, ako zaokružimo, 20 KM. Internet je trenutno najjeftiniji zaokruženo 17 KM za brzinu 15 MBPS. (ovo je cijena za one koji su bili nekada na HS kablovskoj i ostali na analognoj i najjeftinijem internetu. Kada je Telemach preuzeo HS ostalo je to, samo je Telemach povremeno povećavao brzinu interneta a smanjivao broj kanala. I, naravno, povećavao cijenu, nekada je TV i internet koštao 6 KM
).
Vrati tih 70 kanala, ostavi brzinu interneta, digitalizuj i ostavi cijenu 37 KM stalno. Nemoj dati 182 kanala i 100 MBPS koji će poslije 4 mjeseca da koštaju 48 KM. U tom slučaju, svi koji su na analognoj će preći na digitalnu. Jeste da je samo 10 KM više za puno više kanala i puno veću brzinu interneta, ali kažem, ko nema para, ovo mu je dovoljno a tih 10 KM mu puno znači. Znači mu više od 100 kanala koje svakako ne gleda a i ta manja brzina interneta mu je dovoljna.
Ako bi Telemach ostavio sve isto, znači ostavio broj kanala koji je bio prije procesa ukidanja, ko ima internet ostavio brzinu interneta koja je sada, i uz to ostavio cijenu koja je sada, svi koji su na analognoj bi prešli na digitalnu.
Ali, ovako imaju promotivni period poslije kojeg je TV plus internet skuplji nego sada. Jeste da je 182 kanala i 100 MBPS, ali nekome je tih 10 KM razlike stvar da li će platiti račun za vodu ili neće.
Evo primjer. Analogna je nekada imala oko 70 kanala. Sada je sišla na nekih 45-50. I to su ukidali kvalitenije a ostavili imbecilne kanale. To trenutno košta, ako zaokružimo, 20 KM. Internet je trenutno najjeftiniji zaokruženo 17 KM za brzinu 15 MBPS. (ovo je cijena za one koji su bili nekada na HS kablovskoj i ostali na analognoj i najjeftinijem internetu. Kada je Telemach preuzeo HS ostalo je to, samo je Telemach povremeno povećavao brzinu interneta a smanjivao broj kanala. I, naravno, povećavao cijenu, nekada je TV i internet koštao 6 KM
Vrati tih 70 kanala, ostavi brzinu interneta, digitalizuj i ostavi cijenu 37 KM stalno. Nemoj dati 182 kanala i 100 MBPS koji će poslije 4 mjeseca da koštaju 48 KM. U tom slučaju, svi koji su na analognoj će preći na digitalnu. Jeste da je samo 10 KM više za puno više kanala i puno veću brzinu interneta, ali kažem, ko nema para, ovo mu je dovoljno a tih 10 KM mu puno znači. Znači mu više od 100 kanala koje svakako ne gleda a i ta manja brzina interneta mu je dovoljna.
- crnivrag
#5004 Re: Telemach BiH
Na analognu ti više ne mogu vratiti 70 kanala, jer više nema prostora, odnosno prostor tih bivših analognih kanala se sad koristi za internet, digitalnu TV, te usluge CUTV i VOD za D3 resivere.Hakiz wrote: ↑07/08/2021 22:23 Mi govorimo isto, samo na drugi način.
Evo primjer. Analogna je nekada imala oko 70 kanala. Sada je sišla na nekih 45-50. I to su ukidali kvalitenije a ostavili imbecilne kanale. To trenutno košta, ako zaokružimo, 20 KM. Internet je trenutno najjeftiniji zaokruženo 17 KM za brzinu 15 MBPS. (ovo je cijena za one koji su bili nekada na HS kablovskoj i ostali na analognoj i najjeftinijem internetu. Kada je Telemach preuzeo HS ostalo je to, samo je Telemach povremeno povećavao brzinu interneta a smanjivao broj kanala. I, naravno, povećavao cijenu, nekada je TV i internet koštao 6 KM).
Internet trenutno koristi 20 (vjerovatno uskoro 24 frekvencije, nakon ukidanja ova zadnja 4 analogna kanala), digitalna koristi 25 frekvencija, CUTV i VOD koriste 4 frekvencije, i 1 frekvencija (C69) se koristi za live prikaz nadzorne kamere korisnicima kojima je ista ugrađena ispred ulaza.
Dakle za te stvari se koriste 54 frekvencije.
2010-te kad je u ponudi bilo 70 analognih kanala su se koristile 4 frekvencije za internet, 8 za digitalnu TV, 1 za nadzornu kameru, te nije bilo frekvencija koje se koriste za CUTV i VOD, jer te usluge tada nisu postojale.
Digitalna je tada imala 110 TV kanala, a najveća internet brzina je bila 50/2 Mbps za 240 KM mjesečno.
Digitala je imala 4 paketa: Osnovni - koji je koštao 5 KM na cijenu održavanja, Prošireni koji je koštao 10 KM na cijenu održavanja, HD paket koji je koštao 8 KM (i imao 7 HD kanala), te HBO paket - 8 KM (4 HBO kanala - 2 osnovna i 2 koja su emitovala sadržaj sa kašnjenjem od sat vremena).
Tada je Telemach nudio usluge samo u Sarajevu, i to na područjima koja su pokrivale bivše kablovske BH Cabel Net i Elob (Aneks, Mojmilo, Alipašino, Nedžarići, Dobrinja, Breza i Ilijaš), te je tad cijena održavanja KKS sistema bila 11.50 KM, jer mreža nije bila velika kao sada, gdje pokrivaju skoro cijelu federaciju od Međugorja do Brčkog.
Originalnu analognu shemu možeš pogledati ovdje: https://web.archive.org/web/20101124065 ... v_start2=0
Originalnu digitalnu shemu ovdje: https://web.archive.org/web/20101124050 ... v_start2=0
A internet pakete ovdje: https://web.archive.org/web/20101121101 ... av_start=0
- Dvokasetas
#5005 Re: Telemach BiH
Jbt ja 2007 godine koristio Elob na bascarsiji i to dva resivera bio merak tad.
- crnivrag
#5006 Re: Telemach BiH
MMDS sa satelitskom antenom, nije bila kablovska mreža?Dvokasetas wrote: ↑07/08/2021 22:59 Jbt ja 2007 godine koristio Elob na bascarsiji i to dva resivera bio merak tad.
-
nerminz
#5007 Re: Telemach BiH
Niko ovdje nije pomenuo SADRŽAJ nego KVALITET SLIKE.
Jeli ovo SLUČAJNA ili NAMJERNA greška?
Niko ovdje nije toliko lud da ne zna da Vi nemate uticaj na SADRŽAJ ali takođe svi dobro znamo da itekako utičete na KVALITET!
-
nerminz
#5008 Re: Telemach BiH
To dvoje može pomiješati samo neko ko ni o jednom od to dvoje nema pojma!Project Ashe wrote: ↑04/08/2021 10:40 Nesporazum je nastao kad su pojedini pomiješali wi-fi odašiljač sa modemom, te instruisali obavezno postavljanje modema u određen položaj što je apsurd sam po sebi, možda su odma mislili na wi-fi pa se nesporazum tu onda pojavio.![]()
-
Hakiz
#5009 Re: Telemach BiH
Mislio sam da digitalizuju tih 70-ak kanala koji su bili na analognoj, ne da ih vrate kao analogne.
-
Hakiz
#5010 Re: Telemach BiH
Oni nemaju uticaj na sadržaj, ali mogu izabrati da ponude kanale sa drugačijim sadržajem.
Tako da je opet do njih.
Kao u prodavnici, ja ne mogu uticati na kvalitet soka koji prodajem, ali mogu uticati na to hoću li prodavati taj ili neki drugi sok.
Pa je, na kraju, do mene kakav je sok u mojoj prodavnici.
- crnivrag
#5011 Re: Telemach BiH
Imaš trenutno na digitalnoj 56 digitalnih kanala i 33 radio kanala koji su potpuno besplatni za praćanje, i sve što je potrebno je da se skenira digitalna DVB-C mreža na TV uređaju na kojeg je spojen koaksijalni kabal.
Spisak kanala koji su otključani (na listi pored njih piše Free-to-air), možeš vidjeti ovdje: https://bit.ly/tmchdd
- crnivrag
#5012 Re: Telemach BiH
S obzirom da je BH Cabel Net postao Telemach, evo jedan nostalgični post na analognu ponudu iz 2004-te godine:

-
nerminz
#5013 Re: Telemach BiH
To je NOTORNA LAŽ!
Istina je da većini korisnika veliki upload nije bitan, ali nije to razlog što ga ne povećaju.
Prava istina je u stvari PROPUSNOST MREŽE...
Kao izgovor obično koristi ZLOUPOTREBA (ako se to moše tako nazvati) jer veliki UPLOAD koriste ljudi koji se bave nekim poslovima, ponekad i ilegalnima (IPTV npr).
Nebih detaljnije jer bih možda ušao u nedozvoljenu zonu ali to bilo neštokao da zabrane prodaju ESCAJGA jer bi neko mogao nekoga IZBOSTI NOŽEM.
Ovako imaju situaciju u kojoj većina klijenata NIJE NEZADOVOLJNA (ništa im ne znači veći upload) a za manjinu se običnokreiraju posebni paketi pa KO VOLI NEK IZVOLI!
-
e__
#5014 Re: Telemach BiH
Naravno da je laz.nerminz wrote: ↑07/08/2021 23:42
To je NOTORNA LAŽ!
Istina je da većini korisnika veliki upload nije bitan, ali nije to razlog što ga ne povećaju.
Kao izgovor obično koristi ZLOUPOTREBA (ako se to moše tako nazvati) jer veliki UPLOAD koriste ljudi koji se bave nekim poslovima, ponekad i ilegalnima (IPTV npr).
Nebih detaljnije jer bih možda ušao u nedozvoljenu zonu ali to bilo neštokao da zabrane prodaju ESCAJGA jer bi neko mogao nekoga IZBOSTI NOŽEM.
Ovako imaju situaciju u kojoj većina klijenata NIJE NEZADOVOLJNA (ništa im ne znači veći upload) a za manjinu se običnokreiraju posebni paketi pa KO VOLI NEK IZVOLI!
U pitanju su samo infrastruktura (na korisnickoj strani, ali i na njihovoj) i dostupni bandwidth. Ali, situacija je takva kakva jeste, i tesko je za ocekivati da ce oni sada poboljsavati infrastrukturu, mijenjati sve switcheve i dokupiti jos bandwidtha kada nas ima tako malo u citavoj BiH.
Jednostavno nemaju razloga da trose tolike novce, kada ionako prodaju bandwidth za vise nego sto bi morali, samo zato sto mogu.
-
Hakiz
#5015 Re: Telemach BiH
Znam to. Imam takav TV. Ali, to nije pravo rješenje. To je polovično, da ne kažem poluilegalno rješenje.crnivrag wrote: ↑07/08/2021 23:38Imaš trenutno na digitalnoj 56 digitalnih kanala i 33 radio kanala koji su potpuno besplatni za praćanje, i sve što je potrebno je da se skenira digitalna DVB-C mreža na TV uređaju na kojeg je spojen koaksijalni kabal.
Spisak kanala koji su otključani (na listi pored njih piše Free-to-air), možeš vidjeti ovdje: https://bit.ly/tmchdd
Ja sam čudak, ja volim gledati takmičenje u curlingu https://hr.wikipedia.org/wiki/Curling
Zato mi ne smeta što nema Arena sporta, meni je Eurosport dobar kanal. Ali mi smeta što su ukinuli Viasat History. A ostavili imbecilni History channel.
Doduše, ima već 2-3 godine ni Viasat Histary nije kao nekad. Pa ni NG. U suštini, sve manje je kvalitetnog sadržaja na TV. Mislim, ko može gledati TLC? Hajde kanali koji su uvijek bili šund. Ali, problem je što i kanali koji su bili dobri pretvaraju se u šund.
-
Hakiz
-
nerminz
#5017 Re: Telemach BiH
Dok god su BESPLATNI!
Povećavaju ukupan broj na listi!
-
nerminz
#5018 Re: Telemach BiH
Ne radi se uvijek samo o novcu, ja sam mojoj staroj (dok je bila živa) držao ANALOGNU. Prosto, u tim godinama se ljudi teško snalaze a njima je bitno par kanala i oni zapamte na kojem su broju ti kanali, ukucaju broj i to je sve.Hakiz wrote: ↑06/08/2021 13:46 Nego, onaj uvredljivi post (koji je izbrisan, kao i moj odgovor, i neka su) onog lika postavi dobro pitanje "ko još koristi analognu?"
Dvije katregorije (ne računam one koji mogu digitalnu, ali ne interesuje ih) i kod obje je novac upitanju:
1. Penzioneri sa malim penzijama. 10 KM razlike od analogne sa internetom i najjeftinijeg digitalnog sa internetom paketa znači račun za vodu, račun za odvozenje smeća, pola kolograma kafe da barem to sebi priušte itd.
2. Nezaposleni. Kada neko nema posaao 10 KM puno znači, kao i penzionerima. I nezaposleni moraju plaćati račune, jesti itd.
Hajde, ima i treća kategorija, ljudi koji imaju plate, ali su minimalci, neredovno ih plaćaju itd.
A penzionera sa malim primanjima i nezaposlenih, kao i ovih trećih ima desetine, stotine hiljada. Takvih koji nemaju nekoga da im pomoge, porodicu u dijaspori i slično, njih ima hiljade, desetine hiljada.
Pa, kako je Telemach odavno krenuo ukidati kanale na analognoj, to jeste ukidati iole dobre kanale i ostavljati škart, a nema se novca za digitalni paket, nema svrhe gledati TV. Ostaje internet, za komunikcija sa članovima porodice ili društvom Viberom, Skypeom ako ništa drugo, jeftinije je od telefona.
Kako na Telemachu nema paketa koji nudi samo internet, mora se uzeti i TV (održavanje mreže), a ukidanjem kanala TV spomenutim ljudima postaje besmisleno imati, rješenje je odjaviti se sa Telemacha i prijaviti se recimo na Logosoft, jer oni nude samo internet. Pa umjesto kao njajeftiniju varijantu plaćati oko 35 KM za analognu plus internet Telemachu, plaćati 17 KM Logosoftu samo za internet. A Telemach bi mogao, umjesto da ostane bez pretplatnika, popraviti analognu ponudu i nastaviti uzimati 35 KM, ili barem ponuditi samo internet paket, bolje uzeti i 15 KM umjesto 35 mjesečno, nego od tog pretplatnika uzeti 0 jer će otići.
Ne vjerujem da će ovo iko iz Telemacha pročitati ili ozbiljno shvatiti, ali nema veze. Moje je da napišem.
-
Hakiz
#5019 Re: Telemach BiH
Ma da, ima raznih razloga zašto ljudi nešto rade.nerminz wrote: ↑08/08/2021 00:13Ne radi se uvijek samo o novcu, ja sam mojoj staroj (dok je bila živa) držao ANALOGNU. Prosto, u tim godinama se ljudi teško snalaze a njima je bitno par kanala i oni zapamte na kojem su broju ti kanali, ukucaju broj i to je sve.Hakiz wrote: ↑06/08/2021 13:46 Nego, onaj uvredljivi post (koji je izbrisan, kao i moj odgovor, i neka su) onog lika postavi dobro pitanje "ko još koristi analognu?"
Dvije katregorije (ne računam one koji mogu digitalnu, ali ne interesuje ih) i kod obje je novac upitanju:
1. Penzioneri sa malim penzijama. 10 KM razlike od analogne sa internetom i najjeftinijeg digitalnog sa internetom paketa znači račun za vodu, račun za odvozenje smeća, pola kolograma kafe da barem to sebi priušte itd.
2. Nezaposleni. Kada neko nema posaao 10 KM puno znači, kao i penzionerima. I nezaposleni moraju plaćati račune, jesti itd.
Hajde, ima i treća kategorija, ljudi koji imaju plate, ali su minimalci, neredovno ih plaćaju itd.
A penzionera sa malim primanjima i nezaposlenih, kao i ovih trećih ima desetine, stotine hiljada. Takvih koji nemaju nekoga da im pomoge, porodicu u dijaspori i slično, njih ima hiljade, desetine hiljada.
Pa, kako je Telemach odavno krenuo ukidati kanale na analognoj, to jeste ukidati iole dobre kanale i ostavljati škart, a nema se novca za digitalni paket, nema svrhe gledati TV. Ostaje internet, za komunikcija sa članovima porodice ili društvom Viberom, Skypeom ako ništa drugo, jeftinije je od telefona.
Kako na Telemachu nema paketa koji nudi samo internet, mora se uzeti i TV (održavanje mreže), a ukidanjem kanala TV spomenutim ljudima postaje besmisleno imati, rješenje je odjaviti se sa Telemacha i prijaviti se recimo na Logosoft, jer oni nude samo internet. Pa umjesto kao njajeftiniju varijantu plaćati oko 35 KM za analognu plus internet Telemachu, plaćati 17 KM Logosoftu samo za internet. A Telemach bi mogao, umjesto da ostane bez pretplatnika, popraviti analognu ponudu i nastaviti uzimati 35 KM, ili barem ponuditi samo internet paket, bolje uzeti i 15 KM umjesto 35 mjesečno, nego od tog pretplatnika uzeti 0 jer će otići.
Ne vjerujem da će ovo iko iz Telemacha pročitati ili ozbiljno shvatiti, ali nema veze. Moje je da napišem.
Lako je kada si mlad, imaš i lovu, snalaziš se, pa te nervira svako drugačiji.
Neka, tješi me samo što će i oni imati nekad 80 (ko doživi te godine, to jeste
-
nerminz
#5020 Re: Telemach BiH
Infrastruktura je najmanji problem. 300Mb download NIKOME NE TREBA, mogu bez problema staviti 200/100. Čak i oni koji su TRENUTNO ZADOVOLJNI bi bili JOŠ ZADOVOLJNIJI.e__ wrote: ↑07/08/2021 23:56Naravno da je laz.nerminz wrote: ↑07/08/2021 23:42
To je NOTORNA LAŽ!
U pitanju su samo infrastruktura (na korisnickoj strani, ali i na njihovoj) i dostupni bandwidth. Ali, situacija je takva kakva jeste, i tesko je za ocekivati da ce oni sada poboljsavati infrastrukturu, mijenjati sve switcheve i dokupiti jos bandwidtha kada nas ima tako malo u citavoj BiH.
Jednostavno nemaju razloga da trose tolike novce, kada ionako prodaju bandwidth za vise nego sto bi morali, samo zato sto mogu.
-
nerminz
#5021 Re: Telemach BiH
Poređenje ti nije najbolje. Ako to porediš sa sokom bolji primjer za poređenje bi bila kafana i RAZVODNJENO PIĆE. Tako ne prodaješ neki drugi sok nego onaj koji nudiš ali razblažen vodom. (LOŠIJE KVALITETE).Hakiz wrote: ↑07/08/2021 23:35Oni nemaju uticaj na sadržaj, ali mogu izabrati da ponude kanale sa drugačijim sadržajem.
Tako da je opet do njih.
Kao u prodavnici, ja ne mogu uticati na kvalitet soka koji prodajem, ali mogu uticati na to hoću li prodavati taj ili neki drugi sok.
Pa je, na kraju, do mene kakav je sok u mojoj prodavnici.
-
e__
#5022 Re: Telemach BiH
Realno govoreci, nemamo mi razloga da nekoga limitiramo na 300Mbit ukoliko ima tehnicku mogucnost za 1Gbit, i ukoliko ISP ima dovoljno bandwidtha.
Moze neko reci da teoretski imate 100Mbit, ili cak i 300Mbit ali nigdje necete vidjeti te brzine osim na njihovom speedtest serveru. Ili na speedtest serveru drugog ISP-a iz drzave.
Zasto?
a) jer je njihov
b) jer je u drzavi
Rijetko ce te moci dobiti punu brzinu van drzave, pogotovo radi dostupnog bandwidtha. Jer ne da samo rade overselling, vec je i peering los.
Tako da, nazalost, nemaju tehnicku mogucnost za povecavanje uploada. Makar ne trenutacno.
Hardware koji je potreban bi ih kostao, pogotovo uvoz istog, itd… ain’t nobody got time for dat!
Sala na stranu, nego, nemaju razloga da se boje, kada su svi ISP-ovi u BiH u istoj situaciji.
- semirsar
#5023 Re: Telemach BiH
prica vam je nidje veze...nerminz wrote: ↑08/08/2021 00:34Upravo tako, žena je imala 84god (takvih hvalabogu ima poprilično), moraš na papir, slovima veličine bar 3cm da joj napišeš nekih 2-3 kanala i opet svako malo nema papira, ne zna gdje je..... I sad bi takvim trebalo ukinuti i to jer neke POKONDIRENE TIKVE misle da svijet postoji SAMO RADI NJIH!Hakiz wrote: ↑08/08/2021 00:16
Ma da, ima raznih razloga zašto ljudi nešto rade.
Lako je kada si mlad, imaš i lovu, snalaziš se, pa te nervira svako drugačiji.
Neka, tješi me samo što će i oni imati nekad 80 (ko doživi te godine, to jeste), biti u penziji, spori i tijelom i glavom i nervirati nekog klinca koji hoće najtinovijuunjegamu tehnologiju.
I moja je je, prije nego je preselila, bila u tim godinama, i sasvim normalno pratila digitalnu tv putem modula. stvar je u tome sto vi stare ljude smatrate i pravite debilima, barem vecinu, jer je vama mladima tesko im objasniti sta i kako. Jbg, valja se o sebi zabaviti i pun vam qrac starijih koji svako malo zakeraju i propitkuju. A kad vas zovu da im nesto nariktate... mozda him samo fali... malo paznje, recimo, da vas vide, popricaju sa vama.
Ne znam, to vi najbolje znate, ali, najlakse je ukljuciti na analogni mod, tutnuti daljinski u ruke, napisati par brojeva i kasti, et' ti pa gledaj.
- drug_profi
#5024 Re: Telemach BiH
Veliki procenat starijih ljudi ima neki oblik demencije i oni nisu u stanju naučiti ništa novo.
- semirsar
#5025 Re: Telemach BiH
Dovoljno puta nekom ponovi da je glup i pa ce taj i svi oko njega to i misliti.drug_profi wrote: ↑08/08/2021 02:37 Veliki procenat starijih ljudi ima neki oblik demencije i oni nisu u stanju naučiti ništa novo.
Ne sporim to sto si napisao, nije moja oblast, ali, drustvo je takvo da je uvrijezeno misljenje da cim si otisao u penziju, nisi vise nizasta, iliti, samo smetas. Imam dovoljno godina i susreta sa starijim ljudima, vjeruj, nije to bas tako, ali je to za najlakse reci. Da ne idemo u off, opravdanje o guzonjama tv i starijim ljudima koji su neuki i ne znaju dalje od analogije je samo opravdanje nas mladjih nama samima. Jbt, imam nanu u komsiluku koja svojim konama rikta receivere, kad im ode tmach majstor. Zena ima 81godinu, i uz pricu i kahvicu narikta listu kanala na receiveru... demencija k'o pandemija, jes al u qrcu.