Ljubav dijasporaca prema domovini

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
tranquil

#26 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by tranquil »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2021 09:33 Nit' svi bacaju smece u rijeke nit' svi divljaju autima, nema potrebe generalizirati. Da ih ima dosta koji to rade-ima. Oni su samo upadniji kad to rade zbog stranih tablica.

U krajnjoj liniji nije kriv šaban sto podivlja cim predje granicu , nego je kriva drzava sto ne kaznjava pa se on osjeca komotno da se tako ponasa. I na ovom snimku ih "kaznjava" pojedinac a ne drzava.

A kriva je vala i njegova nova domovina sto ocigledno nije dovoljno uticala na njegovu svijest. Ali nju zanima samo druga generacija, od prve ne ocekuju previse.
Sa svime se slažem osim sa podebljanim. Ovdje sam, i ne znam šta više može država u koju su došli uraditi da mu promijeni svijest, niti je moguće tako lako promijeniti svijest već odrasloj osobi. Ovdje je edukacija o takvima stvarima na nivou ispiranja mozga, ne samo da se te stvari kažnjavaju, objašnjavaju se na integracijskim kursevima za novopridošle, stalno se naglašava, priča o tome. Stvar je jednostavno u tome da je teško starog konja naučiti novim trikovima, tu nije faktor ni zemlja porijekla niti posebnost "naših", jednostavno je teško re-odgojiti odraslu osobu. Njegova djeca će, ako su tamo odrasla, biti ok, kao što si rekao u idućoj rečenici, sve se to takođe uči u obdaništu i školi.
Tempo
ZeModerator

#27 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Tempo »

mayab wrote: 06/08/2021 07:35 Velika je ljubav dijasporaca prema domovini,
gledam neki dan u Neumu, "brat" "Šveđanin" došao sa Audi Q7 da ljetuje u Neumu , realno ne kontam :shock: ,
jer Neum je takav , kakav je , ali da lik koji odavno živi i radi u Švedskoj baš ima želju provesti GO u svoj tjeskobi Neuma nije mi jasno :cry:
Jedino mi razumno izgleda teza da se lik istreso za tog Q7 , pa mu nešto previše nije preostalo sredstava, e onda je tu Neum sa svojim povoljnim cijenama ko kec na desetku :thumbup:

Mozda glumi patriotu, il je čuo da ima pićaka u Neumu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#28 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

Ma nek ljetuje gdje hoce, nek nosa one lance oko vrata preko majice da se vidi ljiljan/mjesec i zvijezda/kriz, uzima rentacar, to je sve stvar licnog izbora i estetike. Svakom njegovo.

Mene vise fascinira ovo ponasanje, gdje ce ti isti covjek koji baca smece u rijeku, divlja autom po cesti, trazi od zubara napuhane fakture kako bi prevario drzavu, pricati o uredjenom sistemu vani i kako se vani zna red :D

P.S. Boravio sam u drzavama za koje je BiH Amerika i nikad ni nije naumpalo da bacim smece na ulicu, makar kante nije bilo kilometrima. Neka elementarna logika valjda namece da se opreznije ponasas na nepoznatnom terenu, ako nista.
dječak sa šibicama

#29 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by dječak sa šibicama »

Postoji taj mentalitet da kad prodje Gradisku, istrese pepeljaru iz auta kroz prozor.

Zasto to rade, ne znam, jel to osjecaj ovdcje nema zakona mogu raditi sta hocu ili ovo je moja zemlja mogu raditi sta hocu, mislim ono prvo.
-Chesterfield-

#30 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by -Chesterfield- »

preselio na ahiret wrote: 06/08/2021 00:20
_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2021 00:18

Zamisli ti koji je to mentalni sklop i sta je ono smislilo kao opravdanje....
Pa vidis da nas smatraju bekanima cim takve suplje prosipaju
Nije šuplja. Jelah je malo veće selo. Ljudi uglavnom u svojoj avliji imaju kante za smeće. Dvorišta su većinom ograđena sa kapijom.
Ova žena je mogla da uđe u nečije dvorište i da ubaci ove vreće u ovu ili sličnu kantu.

Image

Ona ne zna da li će joj neko dozvoliti da uđe na privatni posjed. I kakva će biti reakcija vlasnika kante? Možda će joj reći, gospođo ta količina smeća ne može stati u moju kantu?

On joj govori da ima 20 javnih kontejnera za smeće. Ona kaže nisam znala da li smijem jer ne plaćam ovdje smeće. Trebala se provozati po selu i potražiti javne kante, ako ih ima? Ako ih nema produžiti u Doboj ili Teslić i potražiti javne kontejnere. Nije daleko od tih Javadžija. Nekih 30-ak kilometara. :D

Nije mi cilj da opravdam postupak ove žene. Nego da ukažem da odvoz smeća nije svugdje regulisan na isti način. Negdje nema organizovanog odvoza smeća. Pa tako ljudi sa sela odvoze smeće u veće gradove.

Ja sam znao voziti smeće 50 kilometara, usput kada krenem na posao. Sada imamo organizovan odvoz smeća jednom sedmično i imam ove dvije kante u dvorištu. Mislim da plaćam 3 KM po članu? Ne bi mi bilo drago da neko dovozi vreće smeća u moje dvorište i ostavlja pored kante.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#31 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

Kako zna da "smije" u rijeku?
mali_balon

#32 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by mali_balon »

Eno...sad treba odraslu osobu ucit da se smece ne baca na ulicu, potok, rijeku, livadu....jebiga....
Pendrekom preko ledja i opalit po novcaniku da vidis kako se sve odma zna
amidzazeher

#33 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by amidzazeher »

Koji paradoks! Pricate o dijaspori kao da je to neka druga drzava, planeta! Ta dijaspora, to su ljudi, stanovnici BiH koji trenutno zive i rade izvan BiH. Oni su ponikli, rodjeni ovdje isto kao i svi mi znaci ogledalo vecine. Svako ljeto ce biti i bilo je ovakvih slucajeva sve dok se ne uvede red i zakon i kada svako ko baca smece tamo gdje ne treba dobije masnu kaznu.
Koliko puta ste culi ”odem u sumu nasjecem sebi drva”? To isto dijaspora radi?
I ova zena nije u Njemackoj naucila ”odnijet ce to rijeka”
-Chesterfield-

#34 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by -Chesterfield- »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2021 12:16 Kako zna da "smije" u rijeku?
Opet moram objašnjavati život na selu. :D
Prije rata i za vrijeme rata bilo je, hajde da kažem normalno baciti smeće u rijeku. Mislim na sela. Nije te niko snimao mobitelom niti je bilo javne kritike, jer su svi bacali. Što je moglo izgoriti, zapališ na livadi, ili iskopaš rupu u zemlji i što ne može da izgori tu baciš.

Pretpostavka je da je ona možda u tom vremenu otišla vani, pa misli da je i sada to normalno u BiH? Ili stvarno nije znala naći javni kontejner?

Ovaj video je koristan, jer će podići svijest na viši nivo. Ići će to sporo ali po mojoj procjeni trebalo bi biti manje ovih i sličnih slučajeva u budućnosti.
dječak sa šibicama

#35 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Ako sam dobro shvatio, ako se nalazis u Jelahu a ne zivis u Jelahu, i imas vrecu smeca u gepeku, nemas ga gdje baciti jer su smetljista odnosno kante privatne a nekog javnog smetljista niti nema?

Mislim to je logicno, nije da ne ne vjerujem, tako i jeste vjerovatno. Ili drzi u gepeku ili baci u rijeku, samo je nevjerovatno da zapravo nemas gdje baciti smece.
caseytron

#36 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by caseytron »

-Chesterfield- wrote: 06/08/2021 13:16
Opet moram objašnjavati život na selu. :D
Prije rata i za vrijeme rata bilo je, hajde da kažem normalno baciti smeće u rijeku. Mislim na sela. Nije te niko snimao mobitelom niti je bilo javne kritike, jer su svi bacali. Što je moglo izgoriti, zapališ na livadi, ili iskopaš rupu u zemlji i što ne može da izgori tu baciš.

Pretpostavka je da je ona možda u tom vremenu otišla vani, pa misli da je i sada to normalno u BiH? Ili stvarno nije znala naći javni kontejner?

Ovaj video je koristan, jer će podići svijest na viši nivo. Ići će to sporo ali po mojoj procjeni trebalo bi biti manje ovih i sličnih slučajeva u budućnosti.
Profitirase u ratu oni, najvise. Dokopase se asfalta, opanak se zaljepio ne popusta. Po bijelom svijetu preskacu sine da ih struja ne udari.
dječak sa šibicama

#37 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

moonca wrote: 05/08/2021 23:55 https://ba.n1info.com/vijesti/a258584-t ... -sarajevu/
Video koji je trebao postiditi Sarajlije
Image
Nece nas postiditi, ne jednom je za vrijeme 1. maja sarajlija pobacao smece po vrelu Bosne ili Igmanu, a operaciju ciscenja organizuju i sprovode radnici ambasada odnosno stranci.

Ni tada nas nije posramilo :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#38 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by izvrsni direktor »

Da nije dijaspore bosanske rijeke i ulice bibile preciste. Da dijaPora ne donosi sporete iz njemacki i svecki u bosni bi sve rijeke bile pitke
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#39 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

tranquil wrote: 06/08/2021 09:15 Tek kada se preseliš tamo postaneš svjestan nekih stvari o ljudima iz zemlje iz koje si došao. Dok si u svojoj zemlji, biraš društvo, krećeš se među ljudima sličnog nivoa kulture. Ako nisi papak, vjerovatno većina tvog društva nisu papci. Kada se preseliš, nasumično srećeš "naše" ljude, i upoznaš se sa prosjekom, dobiješ "dnevnu dozu tipičnog Balkanca". Nešto slično kao kad služiš vojsku, za one koji se sjećaju toga. A to znači da ćeš u nešto malo slučajeva sresti kulturne ljude slične tebi, a većinom, nažalost, papke. To što papak u Njemačkoj i Austriji zna kako baciti smeće, a u Bosni ne zna, ta razlika postoji samo zbog straha od kazne, u glavi je on isti i tamo i ovamo, on bi i u inostranstvu isto radio da nema lijepog straha. Kada i ovdje u inostranstvu popričaš sa takvima, vidiš koliko njima teško pada to što se moraju držati nekih pravila, što moraju razdvajati smeće po kontejnerima, što moraju čistiti za psom, što ne mogu razapeti roštilj baš svugdje gdje hoće nego baš na mjestima predviđenim za to... Ti ljudi se baš muče sa tim pravilima, i mogu pretpostaviti da je ovo ponašanje iz uvodnog posta ponašanje osobe koja se osjeća baš kao puštena s lanca.
:run:
Ovo sam cuo od dosta ljudi koji godinama vec zive u inostranstvu. Bas ta paralela sa JNA. :thumbup:
dječak sa šibicama

#40 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Covjek je dobro rekao, zivio sam vani i odlicno razumijem sto je napisao, druzis se sa nasom rajom mada ima nasih sarajlija koji glume neku velicinu pa se ne mijesaju sa "prostim plebsom" (iako, ima smisla to sto rade, kad svedes racunicu na kraju).

Nema odakle nisam upoznao nase ljude, mozes roman o tome napisati, tek kolike su razlike medju ljudima odredjenih podrucja.
BHCluster

#41 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by BHCluster »

Za ovakve stvari pomaze samo kazna 300-400KM pa izvoli. A sto se tice same ekologije i razvijanja svijesti o istoj mora poceti vec u vrticima.
tranquil

#42 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by tranquil »

_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2021 13:20
tranquil wrote: 06/08/2021 09:15 Tek kada se preseliš tamo postaneš svjestan nekih stvari o ljudima iz zemlje iz koje si došao. Dok si u svojoj zemlji, biraš društvo, krećeš se među ljudima sličnog nivoa kulture. Ako nisi papak, vjerovatno većina tvog društva nisu papci. Kada se preseliš, nasumično srećeš "naše" ljude, i upoznaš se sa prosjekom, dobiješ "dnevnu dozu tipičnog Balkanca". Nešto slično kao kad služiš vojsku, za one koji se sjećaju toga. A to znači da ćeš u nešto malo slučajeva sresti kulturne ljude slične tebi, a većinom, nažalost, papke. To što papak u Njemačkoj i Austriji zna kako baciti smeće, a u Bosni ne zna, ta razlika postoji samo zbog straha od kazne, u glavi je on isti i tamo i ovamo, on bi i u inostranstvu isto radio da nema lijepog straha. Kada i ovdje u inostranstvu popričaš sa takvima, vidiš koliko njima teško pada to što se moraju držati nekih pravila, što moraju razdvajati smeće po kontejnerima, što moraju čistiti za psom, što ne mogu razapeti roštilj baš svugdje gdje hoće nego baš na mjestima predviđenim za to... Ti ljudi se baš muče sa tim pravilima, i mogu pretpostaviti da je ovo ponašanje iz uvodnog posta ponašanje osobe koja se osjeća baš kao puštena s lanca.
:run:
Ovo sam cuo od dosta ljudi koji godinama vec zive u inostranstvu. Bas ta paralela sa JNA. :thumbup:
U mom slučaju paralela sa ARBiH, ali razumijemo se. Samo u vojsci sam sreo ovakve likove s kojima se sada redovno srećem u inostranstvu.

I da, upravo je tako. U mjestu gdje si odrastao si grupisan sa sličnima, meni čak ni preseljenje Tuzla - Sarajevo nije bilo neka velika kulturološka promjena okruženja, ali kada se preseliš u inostranstvo, karte se totalno promiješaju, i najbliža osoba s našeg govornog područja ti bude susjed koji je "kod kuće" živio doslovno u nekoj šumi, sa elementarnom pismenošću, najpapanskijim manirima koje možeš zamisliti, koji je deset godina prije tebe došao u Njemačku, ali priča njemački lošije od tebe koji si ga pričao samo u školi za jezike, a piše još gore, kojem vise krstovi po kući kao da je u toku invazija vampira, ali Boga i njegovu majku i sve svece redovno pominje, ali u nekom drugom kontekstu, koji izlazi u "naše" kafane ovdje kakve ti i u Bosni i u inostranstvu zaobilaziš, i pojam zabave mu je, baš kao u onoj Čorbinoj pjesmi, za vikend otići u klub u koji dolaze domaći folk pjevači, tom prilikom se slikati sa viskijem i Marlborom za Facebook kako bi pokazao dušmanima "kako se živi", a par dana prije posuđivao pare od mene kako bi mu djeca imala šta da jedu, i par dana poslije opet će to uraditi.* Šta misliš kako se takav ponaša kad dođe nazad u svoju zemlju? Pa kao ovi iz uvodnog videa, eto kako.

* - istinita priča
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#43 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by _BataZiv_0809 »

tranquil wrote: 06/08/2021 13:55

U mom slučaju paralela sa ARBiH, ali razumijemo se. Samo u vojsci sam sreo ovakve likove s kojima se sada redovno srećem u inostranstvu.

I da, upravo je tako. U mjestu gdje si odrastao si grupisan sa sličnima, meni čak ni preseljenje Tuzla - Sarajevo nije bilo neka velika kulturološka promjena okruženja, ali kada se preseliš u inostranstvo, karte se totalno promiješaju, i najbliža osoba s našeg govornog područja ti bude susjed koji je "kod kuće" živio doslovno u nekoj šumi, sa elementarnom pismenošću, najpapanskijim manirima koje možeš zamisliti, koji je deset godina prijet tebe došao u Njemačku, ali priča njemački lošije od tebe koji si ga pričao samo u školi za jezike, a piše još gore, kojem vise krstovi po kući kao da je u toku invazija vampira, ali Boga i njegovu majku i sve svece redovno pominje, ali u nekom drugom kontekstu, koji izlazi u "naše" kafane ovdje kakve ti i u Bosni i u inostranstvu zaobilaziš, i pojam zabave mu je, baš kao u onoj Čorbinoj pjesmi, za vikend otići u klub u koji dolaze domaći folk pjevači, tom prilikom se slikati sa viskijem i Marlborom za Facebook kako bi pokazao dušmanima "kako se živi", a par dana prije posuđivao pare od mene kako bi mu djeca imala šta da jedu, i par dana poslije opet će to uraditi.* Šta misliš kako se takav ponaša kad dođe nazad u svoju zemlju? Pa kao ovi iz uvodnog videa, eto kako.

* - istinita priča
Ma da razumijemo se :thumbup:

I ja sam zivio u inostranstvu, ali je to u jednom slucaju ex yu a u drugom drzava u kojoj je vrlo malo nasih ljudi, pa ih nisam ni sretao skoro nikako, tako da moja iskustva nisu od znacaja za ovu temu. Ali eto uvijek mi je bilo zanimljivo sta te ljude toliko motivise da se ovdje ponasaju kako se ponasaju.

Imam i rodbine dosta u dijaspori, cak i druge generacije rodjene gore, ali za 90% njih Sinan i Makarska su pojam. Jedino ovi u Amerikama i Australijama sto dolaze jednom u pet godina, na njima je ascare da su postali stranci. Njima ovdje sve smeta.
preselio na ahiret

#44 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by preselio na ahiret »

Kaze odnjet ce voda :lol:
Jack Be Nimble

#45 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Jack Be Nimble »

preselio na ahiret wrote: 06/08/2021 00:16
_BataZiv_0809 wrote: 06/08/2021 00:02 Nisam znala smijem li bacat u tudji kontejner :lol:
Hadzije,imaju svoje kontejnere u dijaspori :lol:
Pa ako imas svoju kucu, onda imas. Zavisi od naselja, mozes izgubiti glavu ako bacis koru banane u necije smece. Al to je amerika, odma puskom izadju.
Tempo
ZeModerator

#46 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Tempo »

Image
graue_maus

#47 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by graue_maus »

:novine: :novine:
Point.

#48 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by Point. »

Ima nas svakakvih. I vamo i tamo. Onaj u Tešnju ako je naučio bacati smeće u Tešnju, tamo će ga rokati u rijeke i mjesta gdje ne treba, kao i da ode u Stuttgart, pa se vrati ljeti u Tešanj na ćevape i ljetni odmor. Nema to veze za dijasporom i domaćim. Sve dolazi od kuće. Pa živio to3u Jelahu ili Beču, isti kurac. Mentalita.
moonca

#49 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by moonca »

Smece je samo -- excuse--- za napade na dijasporu.. vjeciti rivalitet .... :zoka:
General War

#50 Re: Ljubav dijasporaca prema domovini

Post by General War »

Mora bosnjo u svemu nesto naci problem pa i u dijaspori kroz bez veze primjer, umjesto da komunalna sluzba kaznjava sve...99% smeca bacenog, nepropisnog parkiranja, bahacenja je ipak lokalnog karaktera, a ne dijasporino, koja pozeli svoju domovinu i svoju familiju i prijatelje...jbga, de malo popustite.
Locked