Slučaj Dženan Memić

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked

Vjerujete li da je poginuo nakon udara kombija?

Da
91
9%
Ne
915
91%

Total votes: 1006

YouAreMyDestiny

#16776 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Ako oslobode Seferoviće i nikad ne nađu počinioca, i ako osude petorku za prikrivanje, onda će petorka robijati a neće se znati kome su pomagali.
td_maajka

#16777 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

Ja logike, majko mila.

Treba osuditi Ljubu jer je on sigurno krivac (nije jos jasno samo jel ga ubio, udario kombijem ili ga je udario kombijem malo, a udario palicom puno), a osim toga, ovo sve je trebalo samo prihvatiti onako kako je policija rekla i kako je kantonalno tuzilastvo reklo, jer sad ce svaki put kad nesto urade, neko sumnjati u to sto su uradili :( Bas je i onaj Muriz, vala, sto je njemu trebalo da tako rusi povjerenje gradjana u institucije… :(
td_maajka

#16778 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

klix wrote: 22/07/2021 04:40 Ako oslobode Seferoviće i nikad ne nađu počinioca, i ako osude petorku za prikrivanje, onda će petorka robijati a neće se znati kome su pomagali.
Petorka je optuzena za organizirani kriminal.

Ono sto vecina ovdje brka je za sta su oni optuzeni, da oni nisu optuzeni za ubistvo. Njihova krivicna djela u ovom slucaju, a koja je istraga pokazala, su krivicna djela ovako ili onako - i istraga je pokazala da su ih radili zajedno tj. u dogovoru u cilju prikrivanja stvarnog nacina smrti Dzenana Memica. Nije nuzno da se zna ko je i kako odgovoran za njegovu smrt, ako dokazi ukazuju na to da je petorka u svakom slucaju radila na zataskavanju.

Obzirom da je Tuzilastvo BiH najavilo pred podizanje optuznice da je istragu prosirilo u vise smjerova - znaci, istraga se nastavlja - ocigledno su kroz ovu istragu dosli i do saznanja koja vode i do drugih osoba za koje postoji osnov sumnje da su pocinili krivicna djela (da nema osnova, nema ni tuzilacke odluke o provodjenju istrage).

Naravno, sve bi bilo lakse da su odmah mogli otvoriti istragu o nacinu smrti tj. za ubistvo, ali obzirom na zalbe kantonalnog tuzilastva, to nije bilo moguce, jer bi to vec bio apsurd da se za isti dogadjaj vode dva suprotna procesa u isto vrijeme.

Ukoliko Vrhovni sud doista osudi Seferovice, Tuzilastvo BiH ce vjerovatno morati nastaviti sa istragom o istrazi, a ne zapoceti istragu o ubistvu (i sluzbeno), i ako bude sve kako Muriz, brojni svjedoci, do sada prikupljeni dokazi i Tuzilastvo BiH govore, onda ce ta istraga kad tad morati biti prosirena i u smijeru Vrhovnog suda FBiH tj. te odluke, na koju se i advokat Seferovica moze zaliti itd.

Ukoliko Seferovice oslobode, vjerujem da ide zalba federalnog tuzioca, i to ce se svakako morati sacekati. Ukoliko u tom slucaju zalba bude odbijena, Tuzilastvo BiH ce konacno moci otvoriti istragu o ubistvu.

Nisam pravnik, ali ce u svakom slucaju ovo sve skupa trajati jos par godina, mozda se cak - u zavisnosti od toga kako se odluci Vrhovni sud i kakva odluka bude na zalbu (jedne ili druge strane) - bude islo i do Strazbura.
dzolix

#16779 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by dzolix »

td_maajka wrote: 22/07/2021 07:29 Ono sto vecina ovdje brka je za sta su oni optuzeni, da oni nisu optuzeni za ubistvo. Njihova krivicna djela u ovom slucaju, a koja je istraga pokazala, su krivicna djela ovako ili onako - i istraga je pokazala da su ih radili zajedno tj. u dogovoru u cilju prikrivanja stvarnog nacina smrti Dzenana Memica. Nije nuzno da se zna ko je i kako odgovoran za njegovu smrt, ako dokazi ukazuju na to da je petorka u svakom slucaju radila na zataskavanju.
Formalno ne glasi tako optuznica ali ako bi se u toku bash tog sudjenja kroz taj proces pronaso i dokazo ubica onda bi taj ubica bio i osudjen.
Muriz je pobrko, stavio sam sinoc pa izjavljuje da je prikrivanje ubistva isto shto i likvidacija . On smatra da je prikrivanje ubistva isto shto i samo ubistvo, on mijesha.
On njih vec stavlja time da su ubice.

Ako neko smatra da je policijska roditeljska istraga u ovom slucaju zatashkavanje to bi moglo ispasti kao ono kad doktor nekog operise ne da mu bude bolje vec da mu bude gore ili majstor popravlja zbog ne da popravi nego da pokvari. Nismo mi krivi sto se smatra da je policija, tuzilastvo,pravosudje, roditelj koji istrazuje, gradjani koji pomazu izadju u susret u ovom sluchaju u stvari po nekima mafija . Nismo mi krivi sto je sve postavljeno naopako na nivou apsurda.
Neka se sve istrazi samo mislim da je namjerno ciljano utjeran strah tim pritiscima.
vjeshalica

#16780 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 21/07/2021 23:49
Korona Party wrote: 21/07/2021 23:28

Kod nje toga bilo nije ,dokazano.Kraj price o tome.Njih ceka robija ti ovo kacis haha
OK, recimo za godinu dana situacija sljedeca: Mutapi robijaju, Seferovici slobodni...

Sta se time u konacnici dobilo?

Sta se sustinski rijesilo, promijenilo ili popravilo?

Samo gomila unistenih zivota pored jednog izgubljenog, a izravni pocinitelj slobodan.
Pri tome čak ni ne mislim da samo Seferovići moraju biti krivi.
Sami su sebi unistili zivote. Alisa je imala priliku da se pobrine za sebe u svom zivotu na drugi nacin, a ne da glumi klosara i mangupa. Toliko djece cura/momaka se nisu uvukli u ovakve stvari. Ona vec sa 19,20 godina sebi skrojila za citav zivot. Doduse jos jedna tura amnezije joj moze pomoci da zaboravi sranja koja je pravila.
GAU8

#16781 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

td_maajka wrote: 22/07/2021 07:29
klix wrote: 22/07/2021 04:40 Ako oslobode Seferoviće i nikad ne nađu počinioca, i ako osude petorku za prikrivanje, onda će petorka robijati a neće se znati kome su pomagali.

Ono sto vecina ovdje brka je za sta su oni optuzeni, da oni nisu optuzeni za ubistvo. Njihova krivicna djela u ovom slucaju, a koja je istraga pokazala, su krivicna djela ovako ili onako - i istraga je pokazala da su ih radili zajedno tj. u dogovoru u cilju prikrivanja stvarnog nacina smrti Dzenana Memica. Nije nuzno da se zna ko je i kako odgovoran za njegovu smrt, ako dokazi ukazuju na to da je petorka u svakom slucaju radila na zataskavanju.

Obzirom da je Tuzilastvo BiH najavilo pred podizanje optuznice da je istragu prosirilo u vise smjerova - znaci, istraga se nastavlja - ocigledno su kroz ovu istragu dosli i do saznanja koja vode i do drugih osoba za koje postoji osnov sumnje da su pocinili krivicna djela (da nema osnova, nema ni tuzilacke odluke o provodjenju istrage).

Naravno, sve bi bilo lakse da su odmah mogli otvoriti istragu o nacinu smrti tj. za ubistvo, ali obzirom na zalbe kantonalnog tuzilastva, to nije bilo moguce, jer bi to vec bio apsurd da se za isti dogadjaj vode dva suprotna procesa u isto vrijeme.

Ukoliko Vrhovni sud doista osudi Seferovice, Tuzilastvo BiH ce vjerovatno morati nastaviti sa istragom o istrazi, a ne zapoceti istragu o ubistvu (i sluzbeno), i ako bude sve kako Muriz, brojni svjedoci, do sada prikupljeni dokazi i Tuzilastvo BiH govore, onda ce ta istraga kad tad morati biti prosirena i u smijeru Vrhovnog suda FBiH tj. te odluke, na koju se i advokat Seferovica moze zaliti itd.

Ukoliko Seferovice oslobode, vjerujem da ide zalba federalnog tuzioca, i to ce se svakako morati sacekati. Ukoliko u tom slucaju zalba bude odbijena, Tuzilastvo BiH ce konacno moci otvoriti istragu o ubistvu.

Nisam pravnik, ali ce u svakom slucaju ovo sve skupa trajati jos par godina, mozda se cak - u zavisnosti od toga kako se odluci Vrhovni sud i kakva odluka bude na zalbu (jedne ili druge strane) - bude islo i do Strazbura.
Tebe cijenim radi argumentovanog i kulturnog dijaloga.
Ali meni se ovdje postavlja pitanje, sta bi zaista znacila situacija kada bi se recimo Seferovicima ponovo presudilo kao krivim za smrt Dzenana.

Da li bi presuda Mutapima automatski znacila da oni (Seferovici) ipak budu oslobidjeni, ili obrnuto, da Vrhovni sud FBiH obezvrijedi ovaj proces pred Sudom BiH?
U svakom slucaju bi bilo paradoksalno da istovremeno Seferovici robijaju radi ubistva, i petorka radi prikrivanja.
GAU8

#16782 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:21

OK, recimo za godinu dana situacija sljedeca: Mutapi robijaju, Seferovici slobodni...

Samo gomila unistenih zivota pored jednog izgubljenog, a izravni pocinitelj slobodan.
Sami su sebi unistili zivote. Alisa je imala priliku da se pobrine za sebe u svom zivotu na drugi nacin, a ne da glumi klosara i mangupa. Toliko djece cura/momaka se nisu uvukli u ovakve stvari. Ona vec sa 19,20 godina sebi skrojila za citav zivot. Doduse jos jedna tura amnezije joj moze pomoci da zaboravi sranja koja je pravila.
A sta ako nisu sami sebi unistili zivote? Sta ako postoji 1% mogucnosti da nisi u pravu?
Nebitno, jelde... svejedno je fackalica... ha ja...
vjeshalica

#16783 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

Da bi Seferovici robijali radi ubistva, mora im se ubistvo dokazati upravo da su ga oni pocinili.
vjeshalica

#16784 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:25
vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:21

A sta ako nisu sami sebi unistili zivote? Sta ako postoji 1% mogucnosti da nisi u pravu?
Reci mi
Nije li krajnje neprimjereno da jedan stari tajkun Ilidzanski u emisiji pred tolikim svijetom ispira usta sa nekim komotno? Samo nemoj reci da je to njegovo pricanje napamet i da on sam ne zna sta baljezga?
GAU8

#16785 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:25 Da bi Seferovici robijali radi ubistva, mora im se ubistvo dokazati upravo da su ga oni pocinili.
Sad sam skontao... Alisa je zapravo zveknula Dzenana palijom, a onda malkice i sebe, tek toliko ima alibi i onda si izazvala napad epilepsije, da bi joj policajci lakse povjerovali... :-) :-)

Genijalno.
GAU8

#16786 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:27
GAU8 wrote: 22/07/2021 08:25

Reci mi
Nije li krajnje neprimjereno da jedan stari tajkun Ilidzanski u emisiji pred tolikim svijetom ispira usta sa nekim komotno? Samo nemoj reci da je to njegovo pricanje napamet i da on sam ne zna sta baljezga?
Naravno da je neprimjereno...
Ali je po mom misljenju jos neprimjerenije svesrdno prihvatiti rjecnik tog tajkuna...
vjeshalica

#16787 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:30
vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:27

Reci mi
Ali je po mom misljenju jos neprimjerenije svesrdno prihvatiti rjecnik tog tajkuna...
Prihvacenje i prenosenje nije isto.
vjeshalica

#16788 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:28
vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:25 Da bi Seferovici robijali radi ubistva, mora im se ubistvo dokazati upravo da su ga oni pocinili.
Sad sam skontao... Alisa je zapravo zveknula Dzenana palijom, a onda malkice i sebe, tek toliko ima alibi i onda si izazvala napad epilepsije, da bi joj policajci lakse povjerovali... :-) :-)

Genijalno.
To je tvoja deluzija ovdje. Niko to ovdje nije napisao niti tvrdio.
GAU8

#16789 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:30
GAU8 wrote: 22/07/2021 08:30

Tjesi se ti kako zelis. Imas pravo na to... Ja znam sta mislim
vjeshalica

#16790 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:32
vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:30

Vazi i za tebe isto. Nego cemu dezuranje na temi?
GAU8

#16791 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:31
GAU8 wrote: 22/07/2021 08:28

Genijalno.
A prije toga je slupala far nakog VW kombija i onda je to rasula na mjestu zlocina.... :run:
GAU8

#16792 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:33
GAU8 wrote: 22/07/2021 08:32

Trenutno je tema koja me fascinira. Imam pravo.
vjeshalica

#16793 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:34
vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:31

A prije toga je slupala far nakog VW kombija i onda je to rasula na mjestu zlocina.... :run:
Meni je fascinantnije da u mjestu gdje je zabranjeno saobracanje motornih vozila, u totalnoj tisini ne cuje drobeljanje T4 kombija/vozila galamu.
GAU8

#16794 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:35

Meni je fascinantnije da u mjestu gdje je zabranjeno saobracanje motornih vozila, u totalnoj tisini ne cuje drobeljanje T4 kombija/vozila galamu.
Tu se slazem s tobom.
vjeshalica

#16795 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by vjeshalica »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:33

Ne bi rekla da te fascinira, istina pravo imas, vise da te brine i sekira, i da je preslo u patolosku opsesiju. Nije ni tesko procjeniti, 2 lazna se ne javljaju od 19.7. Koja slucajnost,imas ti da ih "zamjenis". ;)
GAU8

#16796 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by GAU8 »

vjeshalica wrote: 22/07/2021 08:37

Ne bi rekla da te fascinira, istina pravo imas, vise da te brine i sekira, i da je preslo u patolosku opsesiju. Nije ni tesko procjeniti, 2 lazna se ne javljaju od 19.7. Koja slucajnost,imas ti da ih "zamjenis". ;)
U pravu sto se tice opsesije. Nisi u pravu sto se tice druge recenice.
I bolje bi bilo da malo apstiniram.

Evo samo jos jedan upis i idem na hladjenje.

Dakle, ja smatram da se mora kad tad ici na otkrivanje dogadjaja te noci. Nadam se da ce fokus istraga krenuti u tom smjeru.
Razumijem motivaciju "istrage o istrazi". Tu se pokusava izvrsiti pritisak na optuzene da progovore.

Ali po mom misljenju "nije fer" da oni budu osudjeni a da se ne razotkrije sta se desilo.
Ili da budu osudjeni bez da se van svake sumnje dokaze da stvarno 100% znaju sta se desilo te noci, ali eto... nece da kazu...
td_maajka

#16797 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by td_maajka »

GAU8 wrote: 22/07/2021 08:22
td_maajka wrote: 22/07/2021 07:29

Tebe cijenim radi argumentovanog i kulturnog dijaloga.
Ali meni se ovdje postavlja pitanje, sta bi zaista znacila situacija kada bi se recimo Seferovicima ponovo presudilo kao krivim za smrt Dzenana.

Da li bi presuda Mutapima automatski znacila da oni (Seferovici) ipak budu oslobidjeni, ili obrnuto, da Vrhovni sud FBiH obezvrijedi ovaj proces pred Sudom BiH?
U svakom slucaju bi bilo paradoksalno da istovremeno Seferovici robijaju radi ubistva, i petorka radi prikrivanja.
Ne bi presuda Seferovicima znacila automatsko oslobadjanje ovih iz razloga koje sam gore navela.

Istraga tuzilastva je pokazala da su oni vrsili krivicna djela u cilju prikrivanja pocinioca i stvarnog nacina smrti Dzenana Memica, bez obzira na to sta ce se sa Ljubom desiti. Ono zasto je relevantno sta ce se s Ljubom pred Vrhovnim desiti je pokretanje istrage o ubistvu, koje se ne moze (koliko sam ja svatila, a pravnici neka isprave navode ako nisu tacni) desiti sve dok je “ziv” predmet za isti slucaj, iako po drugom krivicnom djelu, ali oba slucaja bi se vodila oko okolnosti pod kojima je Dzenan stradao i to ne bi bilo moguce. Ovo sto tuzilastvo BiH sada vodi na sudu je vezano za okolnosti istrage njegove smrti tj. na okolnosti zataskavanja tj. prikrivanja pocinioca i djela.

Jeste malo komplikovano, ali evo mali savjet, stavi na papir, bit ce ti jasnije :)

Drugim rijecima, istraga o tome sta se desilo DO momenta udarca se ne moze voditi dok je predmet protiv Ljube ziv, ali se vodila istraga od tome sta se desilo NAKON udarca.
Mer11

#16798 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by Mer11 »

Korona Party wrote: 21/07/2021 23:28

Kod nje toga bilo nije ,dokazano.Kraj price o tome.Njih ceka robija ti ovo kacis haha

Postavi se ti u poziciju familije Mutap.
Zijada Mutapa sumnjice za organizovani kriminal, od prikrivanja dokaza, do podmetanja dokaza i cega sve ne.
Ako je nevin, gdje je tu njegova potreba da biljezi svaki Murizov korak, plus sve za sta ga se trenutno tereti. To normalni ljudi ne rade, normalni ljudi traze dokaze na zakonski nacin.
Ili eventualno ne traze dokaze, Alisa je nastradala isto, uredu, medjutim umjesto da pomogne Murizu, oni su sutili 5 godina. (Jer im je odgovaralo.)
E sad se zapitajte sto su podmetali dokaze ako su nevini i Alisa navodno nista ne zna.
uglavnomja

#16799 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by uglavnomja »

bice zanimjivo kad optuznica bude javna

zasad, kad se procita - to su masovna djela ... sve u mnozini - izuzeti snimci, fingirani dokazi, podmetnuti dokazi, unisteni dokazi, navodjenja ...
manje vise se do sad zna za po jedan slucaj u svakoj stavci, i evt. dva unistena dokaza, obrisan snimak i alisina majica

nemam pojma na koje snimke se odnosi "ilegalno izuzimanje i pregledanje" :?:

ista stvar i za tu mutapovu knjizicu - kad se bude zvanicno znalo sta pise - onda se moze razgovarati i

jer to sta je neko rekao da pise moze biti istina, moze biti poluistina, moze biti frizirana istina, moze biti laz ....
YouAreMyDestiny

#16800 Re: Slučaj Dženan Memić

Post by YouAreMyDestiny »

Je li sutra suđenje pred Vrhovnim?
Locked