Crna hronika BH cesta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Karikaturist

#6776 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Karikaturist »

Nepotrebno je pricati..
Njihove majke nece razumijeti i to je najtuznije.
Officer Crabtree

#6777 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Officer Crabtree »

Njihova dob ih je koštala u uslovima u kojima su vozili i to je to.

Nisam dugo vozač, pola decenije, ali imam više godina, no mogu po vožnji drugih u saobraćaju već procijeniti dob vozača.
vjeshalica

#6778 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

elk wrote: 20/07/2021 08:00 Klasika. Tek polozili, misle da znaju da voze, adrenalin, testosteron, kurceva cesta i dobijes ni prvu ni posljednju tragediju.
19,19,22 i jos jedan u teskom stanju
Zimske gume na autu
Kisa
Preticanje ocito gdje nije dozvoljeno a to znaci brzina
Recept za katastrofu
Sociolog

#6779 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Sociolog »

Rahmet im dushi
studiorum_tuzlaensis

#6780 Re: Crna hronika BH cesta

Post by studiorum_tuzlaensis »

vjeshalica wrote: 20/07/2021 07:30 Image

Image

Image
Ove slike isprintati i zaljepiti na izlazu iz svake kafane.

Momak rahmetlija koji je vozio i njegovi haveri neće dobiti priliku da uče na tuđim greškama. Kao i njihovi roditelji koji balavurdiji uvališe u ruke 2t željeza sa 140 KS
tyrdh

#6781 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tyrdh »

Bas me zanima sta ce biti s kamionom tj ko ce platiti odstetu njemu za unisten kamion? Kako to ide?
NediM17

#6782 Re: Crna hronika BH cesta

Post by NediM17 »

Ma, platice osiguranje, doduse i to je pitanje koliko i sta, nikada toliko da ce moci kupiti isti takav kamion, ali psihicku traumu koja ce ostati kamiondziji niko ne moze platiti.
Sydnor

#6783 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Sydnor »

Klasično neiskustvo, loši uvjeti na kolovozu (malo prije nesreće kiša padala) i nepoštivanje saobraćajnih propiss.

Krenuo u preticanje, ko je vozio Jelinom uvečer zna da je ta dionica mrkli mrak, početnik za volanom i vjerovatno u takvim uslovima nije bio sposoban najbolje procijenit udaljenost i brzinu vozila iz suprotnog pravca.

Priča o cestama stoji, ali opet da su najgore na svijetu niko ne bi izgubio život da vozi defanzivno, da ne srlja i da poštuje saobraćajne znakove i propise.
vjeshalica

#6784 Re: Crna hronika BH cesta

Post by vjeshalica »

studiorum_tuzlaensis wrote: 20/07/2021 08:38

Ove slike isprintati i zaljepiti na izlazu iz svake kafane.

Momak rahmetlija koji je vozio i njegovi haveri neće dobiti priliku da uče na tuđim greškama. Kao i njihovi roditelji koji balavurdiji uvališe u ruke 2t željeza sa 140 KS
Navodno su se vracali sa mora.
Jos jedna osoba od 17 godina je u teskom stanju iz vozila.
black_adrian
Vozim: vjetar

#6785 Re: Crna hronika BH cesta

Post by black_adrian »

I kad sam bio njegovih godina, tek položio, nikad niti jedan jaran me nije mogao nagovorit da stisnem gas više od onog nego ja hoću. Hvala ocu profesionalcu i svakom govoru koji mi je održao kad god sam šta uradio.

Pustiti dijete na more koje je tek položilo, sa rajom je vam pameti. Njihovi roditelji stvarno nisu normalni, ja to nikako ne mogu da razumijem.

Nek je vječni rahmet momcima, tuga velika.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#6786 Re: Crna hronika BH cesta

Post by JelBistro »

black_adrian wrote: 20/07/2021 10:21 I kad sam bio njegovih godina, tek položio, nikad niti jedan jaran me nije mogao nagovorit da stisnem gas više od onog nego ja hoću. Hvala ocu profesionalcu i svakom govoru koji mi je održao kad god sam šta uradio.

Pustiti dijete na more koje je tek položilo, sa rajom je vam pameti. Njihovi roditelji stvarno nisu normalni, ja to nikako ne mogu da razumijem.

Nek je vječni rahmet momcima, tuga velika.
:thumbup:
mali_balon

#6787 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mali_balon »

Dzaba sta god da se skonta i kakve god restrikcije da se uvedu ovog ce biti....
A nama ni autoput nece pomoc pa nedavno su trojica ili dvojica nastradali sa bmwom kod lepenice na ap....
Ovog svugdje ima, mozemo samo traziti srecu u nesreci pa rec dobro pa nije bilo auto sa porodicom umjesto kmiona itd itd.....
spinel_

#6788 Re: Crna hronika BH cesta

Post by spinel_ »

mali_balon wrote: 20/07/2021 10:37 Dzaba sta god da se skonta i kakve god restrikcije da se uvedu ovog ce biti....
A nama ni autoput nece pomoc pa nedavno su trojica ili dvojica nastradali sa bmwom kod lepenice na ap....
Ovog svugdje ima, mozemo samo traziti srecu u nesreci pa rec dobro pa nije bilo auto sa porodicom umjesto kmiona itd itd.....
Da, nazalost. Narocito je opasno preticati 190 sa tudjim i 140 sa svojim autom.
BadBoy

#6789 Re: Crna hronika BH cesta

Post by BadBoy »

Sydnor wrote: 20/07/2021 09:12 Klasično neiskustvo, loši uvjeti na kolovozu (malo prije nesreće kiša padala) i nepoštivanje saobraćajnih propiss.

Krenuo u preticanje, ko je vozio Jelinom uvečer zna da je ta dionica mrkli mrak, početnik za volanom i vjerovatno u takvim uslovima nije bio sposoban najbolje procijenit udaljenost i brzinu vozila iz suprotnog pravca.

Priča o cestama stoji, ali opet da su najgore na svijetu niko ne bi izgubio život da vozi defanzivno, da ne srlja i da poštuje saobraćajne znakove i propise.
Defanzivna vožnja glavu spašava!

Imam dva jednostavna pravila u vezi noćne vožnje: 1) prvenstveno je izbjegavam koliko je god moguće zbog pijanih lokalaca i 2) čim vidim tačkice farova ne idem u preticanje god daleko se činili. Tih tri sekunde i čekanje druge prilike mi ništa ne znače u konačnici a mogu koštati života.

Žali Bože mladih života...
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6790 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mk ultra »

mali_balon wrote: 20/07/2021 10:37 Dzaba sta god da se skonta i kakve god restrikcije da se uvedu ovog ce biti....
Ti su poginuli jer nisu bili vezani i ispali iz auta...

Na toj autocesti barem nemas ovaj najkriticniji tip direktnih sudara. Koliko je krivo njihovo neiskustvo i brzopletost, kriva je i usrana cesta, loša edukacija, loša policija koja sjedi u grmu i loša kaznena politika.

Mnoge su opcije da se unaprijedi, ali niko nista ne cini zadnjih 20 godina a mi najgori u EU po broju poginulih na cestama, ni ceste ni edukacije ni kojeg *urca, ali se revnosno nabavljaju radari, eto ko sprijecit ce dok u grmu cuci.
mali_balon

#6791 Re: Crna hronika BH cesta

Post by mali_balon »

Sad malo bolje slike pregledao pa skanija nema pola motora.....dobro je i taj cetvrti ziv ostao.....koja je ovo brzina i udar u pm.....
Ovo mi je jedan od njavecih strhova kao vozaca kamiona, i da ne ubijem nekog svojom ili tudjom krivicom.

A voznja nocu dionicom od Sija (doboj) do ulaza na AP iza zenice je avantura.....negdje sam napisao cesto idem tom dionicom u gluho doba noci....nadjem bir pustim ilahije i dovim.....od auta bez svjetala, kamikaza sa raznim krsevima, traktora i motokultivatora bez svjetala
STARx

#6792 Re: Crna hronika BH cesta

Post by STARx »

Bitno je da si ti cist. Po ogranicenju, svoja traka, bez alkohola. I da sta bude, savjest ce ti biti cistija. Lakse ces sutra ziviti s tim.
akcija007

#6793 Re: Crna hronika BH cesta

Post by akcija007 »

Koje je ovo auto kod njih ?
Kamion naplacuje stetu od osiguranja auta.
Inace ova godina mimo korone je strasna. Prvo onih 8 mladih u Posusju za Novu godinu pa onaj otac sto je u Kninu zaboravio dijete u autu za vrtic i umrlo onda ovi mladici... ma strasno. Neka nas dragi Bog sacuva svakog zla i cuva na putu
hopi

#6794 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hopi »

Užas za pogledati ove slike, muka dođe
Žao mi momaka
A auto fakat se ne vidi koje je ovako s prednje strane, strašno koliko je unsiteno, a i na kamionu je velika šteta
Gray

#6795 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Gray »

akcija007 wrote: 20/07/2021 12:40 Koje je ovo auto kod njih ?
Kamion naplacuje stetu od osiguranja auta.
Inace ova godina mimo korone je strasna. Prvo onih 8 mladih u Posusju za Novu godinu pa onaj otac sto je u Kninu zaboravio dijete u autu za vrtic i umrlo onda ovi mladici... ma strasno. Neka nas dragi Bog sacuva svakog zla i cuva na putu
Čini mi se da je Ford Mondeo, stariji model, nekih 15-20 godina star.
hopi

#6796 Re: Crna hronika BH cesta

Post by hopi »

Tako nešto, mislim da je riječ o mondeu mk3
invincible1921

#6797 Re: Crna hronika BH cesta

Post by invincible1921 »

Ma na nasim magistralma samo teska defanziva...

Neki dan na more idem i ispred mene tri kombija sa turistima predpostavljam jer malo malo izviri ruka da slika kanjon neretve. Idu oni solidno oko 80na sat, nekad mall uspore radi slika...al stas mu sad...eh pa fino ces uzet i prestizat sva triauta. :-)

Gledam i ne vjerujem, dvojica/trojica su ih prestigla, ali nakon nekog vremena jedan zamlo ne zagide sa golf 6/7..iz suprotnog smjera mu naiso lik sreca usporio maksimalno da se ovaj ubaci izmedju kombija jer naravno nije pretico jedno po jedno nego svu trojicu istovremeno. Kasnije ga tokom puta sustignem i vidim nazad dvoje djece mu sjedi :-)
tindbe

#6798 Re: Crna hronika BH cesta

Post by tindbe »

Noć na M-17 je posebna priča.
To se treba izbjegavat maksimalno. Najgore je kad se nađem na vrh kolone, tik iza kamiona, i vozimo 10-20 iznad ograničenja što je sasvim ok, a iza gasaju ljudi, žure negdje, pa moraš pazit na njih i na sebe. Koči, gasaj, bježi udesno, upozoravaj na auta iz suprotnog...
Dosta 10 minuta na toj cesti, susretneš barem par kritičnih situacija.
A oni policajci kraj ceste s upaljenim rotacijama puno znače. :-)
Laplace

#6799 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

escobar__ wrote: 20/07/2021 07:57
BiBi911 wrote: 20/07/2021 07:53

Ali ako je cesta za 19. Vijek, I ti juris 150kmh jel cesta kriva il marsovci.
Kolika bi šansa bila za preživljavanjem troje ljudi da su se vozili autocestom i da radnjom preticanja nije bilo potrebe prelaziti u drugu kolovoznu traku čak i da su vozili 150 km/h?
Autocestom bi vozili brzinom 250 km/h i zakucali se u kamion koji vozi brzinom 90 km/h.
Laplace

#6800 Re: Crna hronika BH cesta

Post by Laplace »

Ta priča sa lošim cestama mi je oduvijek bila šupljak, a sa vremenom je sve žešći šupljak. Loše vađenje.

Ceste su takve kakve su, ima boljih ali ima i gorih. Prilagodiš vožnju uslovima na putu - koliko god to zvučalo kao floskula ipak će spriječiti da pogineš vlastitom krivicom. Izgleda da je našim cestama najbolje prikačiti se nekom kamionu, držat razmak i polagano voziti iza koristeći ga kao štit.

Šta bi bilo da se vozimo Yungas cestom?

Edit: Nekako imam osjećaj da se manje gine na Yungas cesti nego na M-17.

Post Reply