Hrvatska je za BiH apsolutno najvaznija drzava, najbliza trasa ka zapadnoj Evropi i moru. Problem je sto su Hrvati vec u EU a mi necemo za minimalno 10 godina. Na sve to dolazi politicka ofanziva Hrvatske koja nije zabilježena od rata do sada.sehohari wrote: ↑20/07/2021 01:15Trebaju se smanjiti granične gužve, da.
Ali sad po strani ove stvari oko ovog projekta: Zar za nas nije važnije povezati se što bolje sa Hrvatskom, sa zapadom?
Koliko ja znam, za naše privrednike niti je važan promet do Horgoša, niti Solun ili albanske luke. Naša najvažnija luka je u Pločama, sa kojom nam ne trebaju tranzitne zemlje. Pola države nam je bukvalno naslonjen na Rijeku, Split i tu luku, sa kojom imamo već izgrađenu prugu.
Naš najvažniji granični prelaz je Gradiška, od kojeg je Austrija udaljena svega 300 kilometara.
Udaljenost između Bihaća i Trsta je manja nego između tog grada i Sarajeva ili Zenice.
Smatram da se naravno trebamo što više ekonomski povezati sa drugim zemljama koliko je to moguće. Ali i sam kažeš da Srbi time što brže žele odvijati promet koridorima do Grčke i Albanije, putevi koji su od malog značaja za naše privrednike. Šta imamo tačno od toga, ako smo u tom savezu periferija? Zar nije bolje onda napraviti neki bilateralni dogovor sa Beogradom?
Medjutim, sigurno je da se moze ostvariti odredjen napredak. Danasnja vijest... Broj kamiona na dnevnom nivou je ipak ogranicen, ali treba raditi na tome.
https://www.klix.ba/biznis/privreda/hrv ... /210719076
...
Tacno je da BiH od MŠ ne bi imala korist kao Srbija, Makedonija i Albanija, makar ne kada su pocetne cifre u pitanju. Moje nade idu ka protresanju ustajale bare sto je danas kada privreda. Letargija u koju smo zapali je apsolutno pogubna. Mozda bi jedna takva inicijativa natjerala ljude da rade vise, da se takmice, da uce, da napreduju, da se bore sa konkurencijom i time jacaju. Mozda bi nas to pokrenulo da mijenjamo zakone i stvaramo povoljniji ambijent za strana ulaganja. To su neka nadanja sto ne znaci da bi se ostvarila s obzirom na stanje u kojem se nalazimo.
Al' mene ako pitaš, radije bih pristao na borbu nego da umrem od gladi ili zedji. Mi trenutno nemamo nikakav plan, nikakav put, nemamo strategiju nizasta. Gubimo vrijeme cekajuci da nesto padne sa neba.
Srbija je prije 15 godina bila u svemu iza nas a sada su u svemu daleko ispred. I ta razlika se poveca rapidno. Albanija i Makedonija takodje napreduju. Plasim se da cemo za 5 godina biti daleko iza ove tri trzave sto je katastrofa.
Mladi ljudi odlaze iz BiH, odlaze strucnjaci. Kada ostanemo bez mladog i kvalitetnog kadra, gotovi smo. Mi smo nedavno trazili električara, nema s glave. A prije 10 godina ih bilo more. Bukvalno se trkamo sa vremenom. Nijemci su u Srbiji u proteklih 7 godina direktno zaposlili 50 000 ljudi. To je strasan uspjeh. Koliki vrijednost producira ta brojka kada se uracuna porodica? Koliko trenutno a koliko dugorocno? Kao sto kaze moj lokalni piljar: svaki covjek koji ode iz mahale ja osjetim prazninu u kasi. Nema poreza, nema piljaru, nema mesaru, nema cvjecaru... Odose nepovratno milioni iz krvotoka.
Iskreno sa zabrinut i skeptican za buducnost BiH. Ako za 5 godina budemo na istom nivou, ne znam stvarno... Svijet sve brze napreduje, razlika u napretku izmedju sesnaestog i sedamnaestog vijeka je bila jednaka kao sada u jednoj godini. Pogledaj kakve smo telefone koristili prije 10 godina s kakve koristimo danas. I taj napredak je sve brzi. Balkanske zemlje fataju zalet a mi levitiramo u mjestu. To je lose na vise nivoa. Kada si slab otvaraju se sve moguce opasnosti, sa svih strana.