Mali Šengen

Post Reply
spreca

#551 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

high_volume wrote: 19/07/2021 13:51 Plašiš nas

Tebe kao da neko plaća za ovaj kontinuirani spin na temu "Mali Šengen"
Od samog pocetka ove teme
spreca

#552 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Kosarac je vjerovatno naj gluplji ministar u BiH,i njegovu diplomu na provjeru treba,kaze debil da ce osnivanjem malog Sengena komioni iz BiH sa sezonskim vocem i povrcem lakse ulaziti u HR,treba mu pod hitno Hecimkakve veze ima srpski shengen sa HR
spreca

#553 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Hajmo Srpski Sengen,poslusajte srpskog Hitlera

Project Ashe

#554 Re: Mali Šengen

Post by Project Ashe »

high_volume wrote: 18/07/2021 13:47
Project Ashe wrote: 18/07/2021 13:31
Nipošto mali šengen, to je velika srbija koja ulazi na mala vrata. Neka hvala
Nije tako. Srbija je od 1995. godine ušla u BiH "na velika vrata", i nikako ne izlazi. Jednako kao i Hrvatska. "Mali Šengen" ne znači ulazak Srbije, znači besmisao normi koje su i danas u provedbi jednako kao i kroz "Mali Šengen", ali bi taj Sporazum značio početak stvaranja veće države, neka vrsta konfederacije ili saveza sličnog EU, sa zajedničkim pravnim normama, jedinstvenom upravljačkom oorganizacijom, itd.

Generalno, i dugoročno, ukoliko bi svi pojedinačni odnosi bili iskreni i nedominantni spram drugih, nehegemoni, itd. ideja "Malog Šengena" je pozitivna, zamenarujući kolateralnu štetu na unutrašnjim granicama članica ovog Saveza raspuštanjem mnogih radnih mjesta. Ali, haj' ti Srbiji vjeruj :-) :(
Ideja ko ideja je OK, ali kad nemaš kao prvog komšiju Srbiju i njenu politiku mazanja očiju. neka hvala ili EU ili ništa, nikakvi mali šengeni pizde materine. Nisu ni norveška ni švica u EU i pa nikom ništa, mi se trebamo prilagođavati EU ne radi EU nego radi sebe a te male šengene nek sanjaju u beogradu i tirani, niko im ne brani da međusobom naprave mali šengen.
Kikibombona

#555 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

sehohari wrote: 19/07/2021 14:49

Ja sam mislio da se radi baš o brisanju granica. Postoji razlika u tome da li će se samo kamioni puštati ili to de facto postati konfederalna zajednica...

Ja ponavljam da ja dobro shvatam značaj tog projekta za BiH. Meni je samo stvar u tome što nam treba neki dogovor Banja Luka-Sarajevo o tome. Bh. Srbi bi od našeg ulaska dosta profitirali i tu se treba napraviti neki dogovor da i mi nešto dobijemo, u političkom smislu.
Nema govora ni o kakvom brisanju granica. U prvoj fazi plan je da se trostruko ubrza prolazak kamiona preko granica. Vec su dogovorili da inspekcije rade 24h, dogovoreno je nesto i oko carina.

Evo sta kaze albanski premijer Edi Rama
“Region gubi taj novac zbog barikada za koje mislim da konačno treba da se odstrane. Zašto bi se poljoprivredni proizvodi kvarili na našoj granici sa Sjevernom Makedonijom, Srbijom, BiH, a nažalost kvare se i na granici sa Kosovom”, kazao je Rama.
Rama zestoko kritikuje Kosovo koje ne zeli ucestvovati
Premijer Albanije Edi Rama rekao je 21. decembra u Tirani da Kosovo ništa ne dobija odbijanjem da učestvuje u liberalizaciji u okviru regionalne inicijative "mali Šengen", te da su takvi stavovi rezultat unutrašnje politike koju on smatra "slijepom ulicom za Kosovo".

"Zatvaranje, odbijanje i protekcionizam nikad nisu doneli ništa dobro", dodao je on.
...

S druge strane Makedonija, koja je u sendviču, nema nikakve bojazni od ovog modela. Ne boje se da ce se utopiti u nekakvu Veliku Albaniju i sl. Znaju da je ovo cisto ekonomski model.

...

Srbija, Makedonija i Albanija su dogovorili da ce za 'prepoznatljive' (ne znam sta to tacno podrazumijeva i kako se odredjuje) strane kompanije biti dodatno ubrzan prelazak granica. Sve to sa ciljem dodatnog privlačenja stranih investicija.

Dogovorili su priznavanje diploma i odobravanje radnih dozvola za jedan dan. I to je bio jedan od uslova stranih investitora koji su u potrazi za vrhunskim kadrovima. Recimo, gradjanin Makedonije za jedan dan moze dobiti radnu dozvolu i zaposlit se u Albaniji.

Napravili su dogovor oko zajednicke turističke ponude, bazirane na azijsko trziste. Turista koji sleti u Beograd nece trebati dodatnu dokumentaciju za ulazak u Makedoniji i Albaniju. Rade na jedinstvenoj ponudi kako bi turisti iz Azije mogli obici sve tri zemlje u jednom paketu.

Dogovorili su priznavanje certifikata za hranu. Kompletan paket ce smanjiti troškove izvoza za 10%.

Dogovorili su formiranje organizacije koja ce biti vrhovna za slucaj prirodnih nepogoda, te ako se recimo nesreca desi u Makedoniji, sve spasilačke službe iz Srbije i Albanije automatski dolaze pod njihovu komandu.

To su neke stvari oko kojih su se vec dogovorili, ima toga jos.

...

Mi smo pozvani ali nas definitivno niko nece moliti. Od ovoga najvecu korist imaju upravo ove tri drzave jer se njihovim dogovorom formira vertikala od Soluna i albanskih luka preko Makedonije pa sve do Madjarske kao vrata EU. To mnogo znaci za strane investicije i izvoz uopste. To i jeste okupilo tri posvadjana naroda - Srbe, Albance i Makedonce.
spreca

#556 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

Sto se tice prelaska granica i cekanja, za to je sasvim dovoljna Cefta a ako nesto nestima to se uradi medju drzavnim dogovorom,mini Sengen je cista podvala ,zasto nam treba jos jedno kilavo udruzenje(koje ce koristiti samo srbima) ako se CEFTOM nemoze dogovarati
Tanqueray

#557 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

Project Ashe wrote: 19/07/2021 15:34 Nisu ni norveška ni švica u EU i pa nikom ništa, mi se trebamo prilagođavati EU ne radi EU nego radi sebe a te male šengene nek sanjaju u beogradu i tirani, niko im ne brani da međusobom naprave mali šengen.
Kako se BiH moze porediti sa Norveskom ili Svicarskom :-)

Ovo pitanje Malog Sengena je pitanje da li se zeli ici naprijed ili nazad. Ako se moze ici na vakcinisanje u Srbiju, ne vidim nikakav problem da roba pocne slobodno da se razmjenjuje. Tu ce se tek pokazati sposobnost poduzetnistva i zdrave konkurencije, koja otvara vrata investicijama.
Nove generacije bi na taj nacin stvorile i nove zdrave odnose, a ove stare neka djavo nosi.
spreca

#558 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

musicman80

#559 Re: Mali Šengen

Post by musicman80 »

Nisam htio da komentarisem na ovu temu, posto o ovone jos nema nekih konkretnih informacija, kako ce sve to da izgleda, kakvi su mehanizmi svega, kako ce da izgleda ovaj politicki dio gdje ce gradjani svih zemalja Malog Sengena moci da zive u bilo kojoj zemlji kao da su u svojoj. Nije mi jasno zasto nam treba Mali Sengen kada ovaj ekonomski dio mozemo napraviti kroz vec postojeci CEFTA ugovor. Sastanu se fino potpisnici cefte i kazu: "idemo sada da prosirimo ovaj ugovor da ukljucuje i dodatne klauzule koje bismanjile cekanje na granicama i protok ljudi i roba". Vrlo jednostavno, ne treba dalje. STo se tice ovog politickog dijela o slobodi kretanja i brisanje granica, mi prvo trebamo da definisemo granice izmedju EX-YU drzava, pa kada to bude jasno sta je cije, onda razgovarati na njihovom popustanju ili brisanju.
escobar__

#560 Re: Mali Šengen

Post by escobar__ »

Nikakav "mini Šengen" ne smije dolazit u obzir i to treba poručit i ovim iz EU da zamjenska sranja ala "Mini Šengen" i roaming WB6 ne trebamo. Ako ćete nas integrisat u Uniju (i pomoć na tom putu) daj da radimo to, ako ne ne trebamo ni zamjenska rješenja i bilo kakvo udruživanje sa srbijom.

Nema se tu šta umotavat i petljat oko toga, izvest stvari na čistac i doviđenja.
Karikaturist

#561 Re: Mali Šengen

Post by Karikaturist »

Tanqueray wrote: 19/07/2021 17:05
Project Ashe wrote: 19/07/2021 15:34 Nisu ni norveška ni švica u EU i pa nikom ništa, mi se trebamo prilagođavati EU ne radi EU nego radi sebe a te male šengene nek sanjaju u beogradu i tirani, niko im ne brani da međusobom naprave mali šengen.
Kako se BiH moze porediti sa Norveskom ili Svicarskom :-)

Ovo pitanje Malog Sengena je pitanje da li se zeli ici naprijed ili nazad. Ako se moze ici na vakcinisanje u Srbiju, ne vidim nikakav problem da roba pocne slobodno da se razmjenjuje. Tu ce se tek pokazati sposobnost poduzetnistva i zdrave konkurencije, koja otvara vrata investicijama.
Nove generacije bi na taj nacin stvorile i nove zdrave odnose, a ove stare neka djavo nosi.
Sve ok ali ova zadnja recenica :lol:
Pa starije generacije bi i mozda presle preko necega ali uz ovakvu omladinu posebno sa one strane Drine nije moguce nista normalno.
spreca

#562 Re: Mali Šengen

Post by spreca »

musicman80 wrote: 19/07/2021 17:50 Nisam htio da komentarisem na ovu temu, posto o ovone jos nema nekih konkretnih informacija, kako ce sve to da izgleda, kakvi su mehanizmi svega, kako ce da izgleda ovaj politicki dio gdje ce gradjani svih zemalja Malog Sengena moci da zive u bilo kojoj zemlji kao da su u svojoj. Nije mi jasno zasto nam treba Mali Sengen kada ovaj ekonomski dio mozemo napraviti kroz vec postojeci CEFTA ugovor. Sastanu se fino potpisnici cefte i kazu: "idemo sada da prosirimo ovaj ugovor da ukljucuje i dodatne klauzule koje bismanjile cekanje na granicama i protok ljudi i roba". Vrlo jednostavno, ne treba dalje. STo se tice ovog politickog dijela o slobodi kretanja i brisanje granica, mi prvo trebamo da definisemo granice izmedju EX-YU drzava, pa kada to bude jasno sta je cije, onda razgovarati na njihovom popustanju ili brisanju.
:thumbup:
Srpska vlada se uvijek pravi gluha kad se pocne pricati o granici i za 30godisnju naknadu za iskoristavanje hidropotencijala Drine a takvi su isti i oni preko Une i Save
musicman80

#563 Re: Mali Šengen

Post by musicman80 »

Sarajmen wrote: 19/07/2021 18:47
musicman80 wrote: 19/07/2021 17:50 STo se tice ovog politickog dijela o slobodi kretanja i brisanje granica, mi prvo trebamo da definisemo granice izmedju EX-YU drzava, pa kada to bude jasno sta je cije, onda razgovarati na njihovom popustanju ili brisanju.
Badinterova Komisija je granice davno definisala i to je gotovo. Kraj priče. Jedina dopuštena mogućnost je da se neki granični dijelovi mogu ''razmijeniti'' između dvije države, uz obostrani pristanak a nikako jednostrano. Nedavno je bio pokušaj od strane Srbije, u području bosanskohercegovačkog naselja Štrpci, jer kroz njega prolazi pruga Beograd-Bar. Ni govora. Tranzit je u redu.

Kod nas nista nije gotovo dok ne bude gotovo. Ovo je Balkan. Ovaj Mali Sengen je suplja i skretanje paznje sa pravih problema. Mi treba da radimo na tome da udjemo u pravi Schengen ulaskom u EU, a ne ovo nesto nedefinisano i nakaradno.
¤ jelena ¤

#564 Re: Mali Šengen

Post by ¤ jelena ¤ »

high_volume wrote: 19/07/2021 11:34
¤ jelena ¤ wrote: 19/07/2021 10:20

Priča o nekakvom našem sređivanju i ispunjavanju uslova za ulazak u EU je najobičnija samoobmana.
Ljudi koji sjede u Predsjedništvu do te mjere su neprofesionalni i neozbiljni u poslu koji rade - i za koji su masno plaćeni - da nisu sposobni dogovoriti se i donijeti zajednički konstruktivan zaključak ni oko čega.

Što je pitanje koje razmatraju veće i važnije, to su šanse manje da će doći do njihovog dogovora i zaključka kojim bi svi bili zadovoljni i koji bi najavio nekakav napredak.

To će trajati tako do kraja njihovih mandata, jasno je svima, samo se svi prave blesavi i izmišljaju nekakve već viđene i dobro znane racionalizacije.

Ista stvar će biti i kada budu odlučivali oko ovog pitanja, što se može samo vući u nedogled, a narod će samo hipnotisano blenuti u ovu trojicu i besmisleno navijati.

Moje subjektivno mišljenje je da mi uopšte nismo dobrodošli u ovoj inicijativi. Način na koji je ponuda osmišljena, kome je u ruke data, izjave čelnih ljudi inicijatora...sve na to ukazuje. A to što smo ponudu ipak dobili nije nikakva klopka, nego je ona došla čisto reda radi i ne znači ništa jer je očito da mi to nećemo prihvatiti. Da je Hrvatska inicijator svega ovoga, a ne Srbija, situacija bi bila ista. Turska - takođe. Bilo koja druga zemlja...ista stvar. Nije do drugih, nego je do nas i što se više budemo približavali bilo kojoj konstruktivnoj ideji, to da je problem u nama, a ne u okruženju i nekom spolja, postaće jasno i onim najzagriženijim pristalicama teorije da su susjedi ti koji nas blokiraju i ne daju nam naprijed. A poslije ove inicijative, Srbija će imati argument više u priči o pružanju ruke pomirenja i saradnje komšijama, bez obzira na to prihvatili je mi ili ne.

I ne radi se ovdje uopšte o tome da mi nećemo - i to je samoobmana - nego jednostavno, ovakvi kakvi jesmo, mi nismo sposobni ni da prihvatimo ovu inicijativu, a kamoli da se u ovom snađemo i postignemo nekakav napredak.
Prihvatanjem inicijative i ugovorom "Mali Šengen", između država potpisnica prestale bi granice, u smislu slobodnog protoka roba, usluga i ljudi, slično kao i kod "EU Schengen"-a. To znači da bi trgovac iz Srbije slobodno prodao svoje proizvode kupcu u BiH, robu utovario na kamion i dopremio je u BiH, a da bi kupac iz BiH platio tu robu i pripadajući PDV kupcu iz Srbije. I obratno...

Obzirom da, npr. Srbija ima zaključen sporazum sa Evroazijskom unijom (Rusija, Bjelorusija, Kazakhstan, Jermenija i Kirgistan) o povlaštenom trgovinskom prometu, da mnoge robe uvozi po povlaštenoj i sniženoj stopi carine, na koje se u BiH sada plaća carina i pripadajući PDV, to znači da Srbija, njen trgovac, može kupiti takvu robu, ne platiti carinu na njen uvoz, i tu robu potom prodati trgovcu u BiH, takođe bez obračuna uvozne carine i pripadajućeg PDV. To je za trgovca u BiH odlična trgovina, ali nije za državu BiH, za njen javni prihod, iz kojeg se kasnije finansiraju mnogobrojni javni potrošači.
Takođe, bezgraničnim prometom takvih "Malošengenskih" roba, na tržište BiH slobodno mogu proći robe raznih (ne)kvaliteta i standarda, prehrambeni proizvodi neprovjerenih kvaliteta, itd. Doduše, takve robe, njihovi standardi i kvalitete, njihov rizici, pripadaju kupcu iz BiH, ali uvijek takve robe pronađu put do krajnjeg potrošača. Ne kažem da je danas neka extra stroga kontrola preko granica, ali i jeste, ona postoji, razne inspekcije vrše nadzor, i ipak robe sumnjivog kvaliteta ne prolaze našu granicu.

Ne protivim se slobodnom prometu roba, usluga i ljudi, naprotiv. Protivim se izostanku nadzora u njihovom prometu preko granice BiH. Nije tačna informacija da robe trpe stajanja i dugotrajna zadržavanja zbog carinskih pregleda na granicama na ulazu u BiH. Kamioni na granicama stoje najviše zbog neadekvatne cestovne komunikacije, trpe zbog loše organizirane inspekcijske službe, koja je u nadzoru entitetskih resornih ministarstava, i trpe zbog neadekvatnih carinskih terminala (Gradiška). Hrvatska je članica EU, pa već godinama kamioni stoje i po dva dana na granici Nova Gradiška, zbog javašluka hrvatske fito ili veterinarske inspekcije. Danas kamioni stoje i u Srbiji, na ulazu ili provozu, najviše zbog inspekcija...

Svakim uvozom u BiH, na granicama, kamioni plaćaju carinsku taksu 20 KM. Prestankom carinskog nadzora u uvozu u BiH, bezgraničnim prometom takvih "Malošengenskih" roba, BiH bi izgubila godišnji priliv skoro 2 mil KM, možda i više, na granicama CG i Srbija. Sa radom bi prestalo preko 1.000 špeditera, pojavio bi se višak carinika i graničnih policajaca, itd. Ko bi BiH nadoknadio takav radni gubitak...

I konačno, glavni razlog zbog kojeg BiH još ne bi trebala pristupati ovom ili sličnom sporazumu sa Srbijom, je srbijanska politika prema BiH, u kontekstu prethodnih ratnih dešavanja, procesuiranja ratnih zločina, aktuelne politike Beograda spram Banja Luke, Dodikove politike prema vlastitoj državi i "povezivanja svih Srba u jednu državu", itd. Unatoč proteklom vremenu, i svih 25 godina od rata, Beograd još nije shvatio u potpunosti nezavisnost BiH, njen kakav god, ali ipak suverenitet, nije shvatio BiH kao državu u kojoj nema šta da traži. Jeste, ali deklarativno. Jeste, za javnost, populistički. Jeste, za međunarodne moćnike. Jeste formalno, ali suštinski nije. Nažalost. Beograd je "Danajac" u bosanskom kontekstu, njegov dar je "Mali Šengen". Beograd nije spreman za BiH, niti je BiH spremna za "Mali Šengen".
Hvala na objašnjenju. :thumbup:

Ne ulazimo u ovo i mislim da se to od nas i očekivalo.
Capljina74

#565 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

musicman80 wrote: 19/07/2021 18:54
Sarajmen wrote: 19/07/2021 18:47
Badinterova Komisija je granice davno definisala i to je gotovo. Kraj priče. Jedina dopuštena mogućnost je da se neki granični dijelovi mogu ''razmijeniti'' između dvije države, uz obostrani pristanak a nikako jednostrano. Nedavno je bio pokušaj od strane Srbije, u području bosanskohercegovačkog naselja Štrpci, jer kroz njega prolazi pruga Beograd-Bar. Ni govora. Tranzit je u redu.

Kod nas nista nije gotovo dok ne bude gotovo. Ovo je Balkan. Ovaj Mali Sengen je suplja i skretanje paznje sa pravih problema. Mi treba da radimo na tome da udjemo u pravi Schengen ulaskom u EU, a ne ovo nesto nedefinisano i nakaradno.
Pa o tome se i radi. Ucices u Šengen nikada.
musicman80

#566 Re: Mali Šengen

Post by musicman80 »

Capljina74 wrote: 19/07/2021 19:28
musicman80 wrote: 19/07/2021 18:54

Pa o tome se i radi. Ucices u Šengen nikada.
Ako nismo u stanju ispuniti uslove za EU onda nismo ni za Mali Sengen. Ne mogu pojedini politicari kociti EU integracije a sa druge strane prizeljkivati Mali Sengen.
Kikibombona

#567 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Niko se ne otima za BiH. Formalno smo pozvani i od tada nas niko ne spominje.

...

Mali Sengen je projekat Srbije, Makedonije i Albanije. BiH kao zemlja van rute njima nije bitna. Sinisa Mali je rekao da je za njih od vitalnog značaja brza granica sa Makedonijom radi veze sa lukom u Solunu. Vec su zavrsili autoput i povezali Beograd sa Solunom. Za 2 mjeseca pocinju projekat povezivanja Beograda i Makedonije brzom zeljeznicom koja ce ici 200kmh civilnim i 120km/h kargo vozovima. Takodje, bonus za Srbiju je alternativna veza sa Albanijom i tamošnjim lukama.

Makedonija ima interes da bude tranzitna zemlja od cega ce ubirati velike prihode. Imaju interes da granica sa Srbijom bude brza sto ce drastično smanjiti troškove makedonskih poduzetnika i privuci investitore.

Albanija ima katastrofalan izvoz u EU, svega 7% ukupnog izvoza. Edi Rama je rekao da albanski proizvodi trunu na makedonskoj i srpskoj granici, da je nemoguce povecati izvoz sa tvrdim granicama. Albancima odgovara sto brzi protok robe do Madjarske. Oni drugi put osim tog nemaju. Cisti biznis i ekonomija.

...

E sad, kako ce se BiH postaviti to niko ne zna. Bilo je dosta pozitivnih signala sa nase strane, ali smo vec 20 godina pasivni i u svemu se drzimo po strani.

Ako bi nastavili istim stazama, mogli bi dobro popustiti. Na Balkanu bi imali dva ekonomska prostora, EU i Mali Sengen + izlolovana BiH. Ako Srbija bude imala losu namjeru moze nam dodatno usporiti granicu sto bi bila katastrofa za privredu i signal investitorima da nas zaobilaze u širokom luku.
high_volume

#568 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 19/07/2021 23:10 Niko se ne otima za BiH. Formalno smo pozvani i od tada nas niko ne spominje.
Konačno...
Mali Sengen je projekat Srbije, Makedonije i Albanije. BiH kao zemlja van rute njima nije bitna. Sinisa Mali je rekao da je za njih od vitalnog značaja brza granica sa Makedonijom radi veze sa lukom u Solunu. Vec su zavrsili autoput i povezali Beograd sa Solunom. Za 2 mjeseca pocinju projekat povezivanja Beograda i Makedonije brzom zeljeznicom koja ce ici 200kmh civilnim i 120km/h kargo vozovima. Takodje, bonus za Srbiju je alternativna veza sa Albanijom i tamošnjim lukama.

Makedonija ima interes da bude tranzitna zemlja od cega ce ubirati velike prihode. Imaju interes da granica sa Srbijom bude brza sto ce drastično smanjiti troškove makedonskih poduzetnika i privuci investitore.
Divno. Taman kako je neko ponudio cijepanje Jugoslavije na Istočnu Jugoslaviju i Zapadnu. BiH je pripala Zapadnoj :D
Albanija ima katastrofalan izvoz u EU, svega 7% ukupnog izvoza. Edi Rama je rekao da albanski proizvodi trunu na makedonskoj i srpskoj granici, da je nemoguce povecati izvoz sa tvrdim granicama. Albancima odgovara sto brzi protok robe do Madjarske. Oni drugi put osim tog nemaju. Cisti biznis i ekonomija.
Edi Rama laže. Ili laže onaj ko prenosi njegove izjave :-) Poljoprivredni proizvodi transportuju se u hladnjačama, oni koji su lakokvarljivi. Čak i lubenice.... Ostali mogu i pod ceradama. To su jeftini spinovi da se robe kvare na granicama :-)

Albanija svoje poljoprivredne proizvode nudi po skupim cijenama, niko ih neće takve. Makedonija ima niže cijene, Turska još niže. Kad Turske robe mogu prolaziti "tvrde" granice, zašto ne mogu albanske :-) Neka Edi Rama porazgovara sa albanskim trgovcima, nek' im prenese iskustva turskih trgovaca, njihove sposobnosti i umijeća prodaje roba
E sad, kako ce se BiH postaviti to niko ne zna. Bilo je dosta pozitivnih signala sa nase strane, ali smo vec 20 godina pasivni i u svemu se drzimo po strani.
Za nas je najbolje ostati pasivan na poziv i prijedloge "Malog Šengena". Vulin nam je dokazao i potvrdio ovakvu odluku.
Ako bi nastavili istim stazama, mogli bi dobro popusiti. Na Balkanu bi imali dva ekonomska prostora, EU i Mali Sengen + izlolovana BiH. Ako Srbija bude imala losu namjeru moze nam dodatno usporiti granicu sto bi bila katastrofa za privredu i signal investitorima da nas zaobilaze u širokom luku.
Opet nas plašiš, kolega :D
Kikibombona

#569 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Laze Svjetska banka, laze Edi Rama. A laze i Ali Dzazira koja prenosi..

https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... i-schengen

Bice da su Edi Rama i Zoran Zaev velikosrbi. :D

...

A to sa zapadnom Jugom je nesto poput Zapadne Njemacke koju je Slucajni prolaznik najavio prije 20 godina za vrijeme cuvene Alijanse za promjene. :D

...

Niko se ne otima za BiH. Mi vazda mislimo da smo bitni i da se neko oko nas sekira. Tako smo mislili u ratu da ce nas neko spasiti, a tako smo mislili i nakon rata da ce nam neko napraviti drzavu. Malo nam je 25 godina da skontamo da nam niko nece pomoci.

Zaev i Rama su ocigledno budale a Fadil Novalic i Bakir Izetbegović super pametni. Opet cemo kasno skontati koliko smo se zajebali.
high_volume

#570 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 20/07/2021 00:14 Laze Svjetska banka, laze Edi Rama. A laze i Ali Dzazira koja prenosi..
Posao mi je takav, radno mjesto, da stalno komuniciram s takvim trgovcima iz Albanije, Makedonije i Turske. Skoro napamet znam...
A to sa zapadnom Jugom je nesto poput Zapadne Njemacke koju je Slucajni prolaznik najavio prije 20 godina za vrijeme cuvene Alijanse za promjene. :D
To sa Istočnom i Zapadnom jugoslavijom je prijeratni prijedlog. Granica Drina...

Niko se ne otima za BiH. Mi vazda mislimo da smo bitni i da se neko oko nas sekira. Tako smo mislili u ratu da ce nas neko spasiti, a tako smo mislili i nakon rata da ce nam neko napraviti drzavu. Malo nam je 25 godina da skontamo da nam niko nece pomoci.
Bisli bismo najsretniji da se niko ne otima za BiH. Ali, avaj... :lol:
Zaev i Rama su ocigledno budale a Fadil Novalic i Bakir Izetbegović super pametni. Opet cemo kasno skontati koliko smo se zajebali.
Nisu problem Zaev i Rama, problem je Vučić :-)
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#571 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

Kikibombona wrote: 19/07/2021 23:10 Niko se ne otima za BiH. Formalno smo pozvani i od tada nas niko ne spominje.

...

...

Ako bi nastavili istim stazama, mogli bi dobro popustiti. Na Balkanu bi imali dva ekonomska prostora, EU i Mali Sengen + izlolovana BiH. Ako Srbija bude imala losu namjeru moze nam dodatno usporiti granicu sto bi bila katastrofa za privredu i signal investitorima da nas zaobilaze u širokom luku.
Izvini, ali molim te se nemoj brukati oko ovih brojki. Djelimično dijelim tvoj stav, ali da samo 7% albanskog izvoza ide u EU...
In 2018, the EU provided 61% of Albania’s imports and received 76% of its exports. Albania’s primary trading partners are Italy, Germany, China, Greece, and Turkey.
https://www.export.gov/article?series=a ... rcial__kav
Kikibombona

#572 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

sehohari wrote: 20/07/2021 00:32
In 2018, the EU provided 61% of Albania’s imports and received 76% of its exports. Albania’s primary trading partners are Italy, Germany, China, Greece, and Turkey.
https://www.export.gov/article?series=a ... rcial__kav
Podatak Svjetske banke, samo 10% albanskih firmi izvozi u EU
Although exports from the Western Balkans can enter the European Union (EU) without tariffs, only 10-20 percent of firms in the region are exporters. Compliance with procedures - including inspections and customs - and time spent at the borders and crossing points dampens efficiency, increases costs, and hinders trade. In Albania, for example, 87 percent of Albanian firms sell entirely to the local market, 10 percent export to the EU, and only 3 percent sell to the rest of the Western Balkans.
Pogrijesio sam sa izvozom u EU.
Kikibombona

#573 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

high_volume wrote: 20/07/2021 00:20
Kikibombona wrote: 20/07/2021 00:14 Laze Svjetska banka, laze Edi Rama. A laze i Ali Dzazira koja prenosi..
Posao mi je takav, radno mjesto, da stalno komuniciram s takvim trgovcima iz Albanije, Makedonije i Turske. Skoro napamet znam...
To sa Istočnom i Zapadnom jugoslavijom je prijeratni prijedlog. Granica Drina...

Bisli bismo najsretniji da se niko ne otima za BiH. Ali, avaj... :lol:
Nisu problem Zaev i Rama, problem je Vučić :-)
1. Ne vjerujem da probleme Albanije znas bolje od Edija Rame.

2. Pa da, Zlaja je predlagao Zapadnu Njemacku prije 20 godina a ti obnavljas Zapadnu Jugoslaviju. Ne zna se sta je gluplje, bez uvrede.

3. A ko se to otima za BiH kada je u pitanju ekonomska saradnja o cemu mi trenutno diskutujemo?

4. Da li mislis da je Vucic izlevatio Zaeva i Ramu?
PreWiBa

#574 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

...

...

Trebaju se smanjiti granične gužve, da.

Ali sad po strani ove stvari oko ovog projekta: Zar za nas nije važnije povezati se što bolje sa Hrvatskom, sa zapadom?

Koliko ja znam, za naše privrednike niti je važan promet do Horgoša, niti Solun ili albanske luke. Naša najvažnija luka je u Pločama, sa kojom nam ne trebaju tranzitne zemlje. Pola države nam je bukvalno naslonjen na Rijeku, Split i tu luku, sa kojom imamo već izgrađenu prugu.
Naš najvažniji granični prelaz je Gradiška, od kojeg je Austrija udaljena svega 300 kilometara.
Udaljenost između Bihaća i Trsta je manja nego između tog grada i Sarajeva ili Zenice.

Smatram da se naravno trebamo što više ekonomski povezati sa drugim zemljama koliko je to moguće. Ali i sam kažeš da Srbi time što brže žele odvijati promet koridorima do Grčke i Albanije, putevi koji su od malog značaja za naše privrednike. Šta imamo tačno od toga, ako smo u tom savezu periferija? Zar nije bolje onda napraviti neki bilateralni dogovor sa Beogradom?
PreWiBa

#575 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

Kikibombona wrote: 20/07/2021 01:10
Podatak Svjetske banke, samo 10% albanskih firmi izvozi u EU
Although exports from the Western Balkans can enter the European Union (EU) without tariffs, only 10-20 percent of firms in the region are exporters. Compliance with procedures - including inspections and customs - and time spent at the borders and crossing points dampens efficiency, increases costs, and hinders trade. In Albania, for example, 87 percent of Albanian firms sell entirely to the local market, 10 percent export to the EU, and only 3 percent sell to the rest of the Western Balkans.
Pogrijesio sam sa izvozom u EU.
Druga stvar je što 87% firmi samo proizvodi za lokalno tržište. To je albanski problem, a koliko mi se čini, i da se taj udio poveća, opet bi se većina toga izvozila u Evropsku uniju. Oni su ti koji su veoma daleko od zapadno-evropskih tržišta pa moraju tražiti načine kako da što prije dođu do tamo. Iz Tirane treba ići 1300 kilometara do Minhena, duž cijele hrvatske i crnogorske obale. Do Beča im je 1400 kilometara, preko Makedonije i Srbije.
Mi dosta brže stižemo do zapadne Evrope, s tim da samo do Save MI moramo izgraditi infrastrukturu da se povežemo sa mrežom autoputeva.

Koliko ja vidim, Rama ovdje prije svega želi da ojača svoje luke i napravi transportni koridor prema zapadnoj Evropi. To nama uopšte nije potrebno.
Post Reply