Mali Šengen

Post Reply
high_volume

#501 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 18/07/2021 19:51
spreca wrote: 18/07/2021 17:07Kad bi Ameika imala ovakvu vlast i uredjenje a za susjede i komsije Hrvate i Srbe isti kurac bi bio,ne branm vlast,nabijem ih na cundaru sve redom ali kad imas ovakve dve drzave koje 30 godina rade na unistenju BiH , onda nevidim nikakve logike za ulazak u neku uniju sa svojim neprijateljima koji cak nece ni da se utvrde granice,moze mali shengen ali bez Srbije
Nismo mi nikome bitni. Mali Sengen dogovaraju Srbija, Makedonija i Albanija. Srbija ima vise stranih investicija nego BiH, Albanija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora zajedno.

To su skontali Albanci i Makedonci i zato zele Mali Sengen kako bi se protok ljudi i robe ubrzao preko granica, sto je jedan od glavnih preduslova za privlačenje stranih investicija.

Srbija ima ekstra saradnju sa Madjarima kao izlazom u EU. Povezani su autoputom a uskoro zavrsavaju zeljeznicu kojom ce vozovi furati 200 km/h.
Hajde molim te objasni, čime je sada uslovljen protok ljudi i roba između naših država?

Podsjećam da:
- ljudi prelaze granice sa ličnim kartama, iako je svejedno u odnosu na pasoš;
- carina ne zadržava protok roba, nego to čine inspekcije, koje jednostavnom odlukom vlasti već sutra mogu intezivirati svoje prisustvo i rad;
- zadržavanje roba mnogo je dugotrajnije na odredišnim carinarnicama, nego na granicama, pa čak i u Srbiji, koja je inicijator Malog Šengena, i višestrugo rigoroznija nego, npr. u BiH, itd.

Takođe, stranim investitorima ne znači granično zadržavanje roba i putnika, koje je i u nas uobičajeno, ništa drugačije nego u drugim državama EU ili nedajbože u Rusiji i sl. Nisu im toliko ni bitne infrastrukture, koliko im znači politička uređenost države i sigurnost kapitala, i jednako važno - kvalitetna i pouzdana radna snaga, stručna, i porezna politika kojom mogu ostvariti veću dobit nego negdje drugo.

BiH nema uređenu političku upravu, naša država je nesigurna, naša poslovnost je primitivna, BiH tržišne okolnosti su primitivne, na nivou 60-tih godina prošlog stoljeća. Naši radnici su i dalje naučeni na "bolje ne raditi, nego raditi za malo novca", našim radnicima je najbitnije budžetsko zaposlenje i odlazak "na Zapad". Naravno, mislim generalno, naravno da ima extra kvalitetnih i stručnih pojedinaca, ali takvi su već "prodani", kupljeni...

BiH najprije mora urediti svoje političko dvorište, dobro ga pročistiti i "utegnuti", pa tek onda razmišljati o stranim investicijama, onim velikim. BiH mora reformirati pravosuđe, promijeniti Izborni zakon, promijeniti PDV stope i porezne zakone, izgraditi infrastrukturu, cestovnu i željezničku, itd. pa tek tada otvoriti vrata stranim investitorima.

Mi sve ovo sada nemamo, ali nam sigurno neće donijeti ni "Mali Šengen". Niti će strani investitori potrčati sa koferima punim novca da investiraju u BiH i pokrenu proizvodnju. @Kikibombona to što pišeš su bajke, odnosno - floskule za naivne.

Mi ako mislimo da je rjesenje u samoizolaciji potpisali smo vlastitu propast. Mladi odlaze i ne zele nista Croatia jer se ne desava apsolutno nista pozitivno. Srbija sve vise pravi razliku u odnosu na BiH, pa ako se ovaj trend nastavi u narednih 10 godina, mogu nas kupiti.

Kratkovida politika sarajevske mahale ce nas dotuci. Vakcinu i respirator ne znaju kupiti, eto kakav je to kalibar ljudi.
Neće nama "Mali Šengen" zadržati ljude ili ih vratiti sa Zapada. To može samo promjena političkih odnosa unutar BiH koja će rezultirati snažnijim ekonomskim i privrednim razvojem. Ali, opet ne cijela BiH, jer Dodikova politika ne želi ovaj razvoj. Naprotiv, njegov interes je slabljenje države BiH na svakom polju, i povod ili razlog, da intezivira zagovaranje "Malog Šengena".

Naš problem i nije Dodik i njegova retrogradna politika u BiH, naš problem je Federalna vlast. Nesposobni, idiotizirani Fadil Novalić, njegova nesposobna i polulegitimna Vlada, te politika HDZ i SDA koje svoje privatne interese lome preko leđa stanovništva FBiH. Naš problem je i koruptivno i nestručno pravosuđe, itd. Glavni interes je razvoj privrede i ekonomije Federacije BiH, jer, jako razvijenom Federacijom, nastaje problem Dodikovoj politici stagnacije BiH i RS, njegovo stanovništvo želi sličan razvoj, i tu nastaju problemi...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#502 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

high_volume wrote: 18/07/2021 20:35
Kikibombona wrote: 18/07/2021 19:51

Nismo mi nikome bitni. Mali Sengen dogovaraju Srbija, Makedonija i Albanija. Srbija ima vise stranih investicija nego BiH, Albanija, Makedonija, Kosovo i Crna Gora zajedno.

To su skontali Albanci i Makedonci i zato zele Mali Sengen kako bi se protok ljudi i robe ubrzao preko granica, sto je jedan od glavnih preduslova za privlačenje stranih investicija.

Srbija ima ekstra saradnju sa Madjarima kao izlazom u EU. Povezani su autoputom a uskoro zavrsavaju zeljeznicu kojom ce vozovi furati 200 km/h.
Hajde molim te objasni, čime je sada uslovljen protok ljudi i roba između naših država?

Podsjećam da:
- carina ne zadržava protok roba, nego to čine inspekcije, koje jednostavnom odlukom vlasti već sutra mogu intezivirati svoje prisustvo i rad;
- zadržavanje roba mnogo je dugotrajnije na odredišnim carinarnicama, nego na granicama, pa čak i u Srbiji, koja je inicijator Malog Šengena, i višestrugo rigoroznija nego, npr. u BiH, itd.

Takođe, stranim investitorima ne znači granično zadržavanje roba i putnika, koje je i u nas uobičajeno, ništa drugačije nego u drugim državama EU ili nedajbože u Rusiji i sl. Nisu im toliko ni bitne infrastrukture, koliko im znači politička uređenost države i sigurnost kapitala, i jednako važno - kvalitetna i pouzdana radna snaga, stručna, i porezna politika kojom mogu ostvariti veću dobit nego negdje drugo.

BiH nema uređenu političku upravu, naša država je nesigurna, naša poslovnost je primitivna, BiH tržišne okolnosti su primitivne, na nivou 60-tih godina prošlog stoljeća. Naši radnici su i dalje naučeni na "bolje ne raditi, nego raditi za malo novca", našim radnicima je najbitnije budžetsko zaposlenje i odlazak "na Zapad". Naravno, mislim generalno, naravno da ima extra kvalitetnih i stručnih pojedinaca, ali takvi su već "prodani", kupljeni...

BiH najprije mora urediti svoje političko dvorište, dobro ga pročistiti i "utegnuti", pa tek onda razmišljati o stranim investicijama, onim velikim. BiH mora reformirati pravosuđe, promijeniti Izborni zakon, promijeniti PDV stope i porezne zakone, izgraditi infrastrukturu, cestovnu i željezničku, itd. pa tek tada otvoriti vrata stranim investitorima.

Mi sve ovo sada nemamo, ali nam sigurno neće donijeti ni "Mali Šengen". Niti će strani investitori potrčati sa koferima punim novca da investiraju u BiH i pokrenu proizvodnju. @Kikibombona to što pišeš su bajke, odnosno - floskule za naivne.

Mi ako mislimo da je rjesenje u samoizolaciji potpisali smo vlastitu propast. Mladi odlaze i ne zele nista Croatia jer se ne desava apsolutno nista pozitivno. Srbija sve vise pravi razliku u odnosu na BiH, pa ako se ovaj trend nastavi u narednih 10 godina, mogu nas kupiti.

Kratkovida politika sarajevske mahale ce nas dotuci. Vakcinu i respirator ne znaju kupiti, eto kakav je to kalibar ljudi.
Neće nama "Mali Šengen" zadržati ljude ili ih vratiti sa Zapada. To može samo promjena političkih odnosa unutar BiH koja će rezultirati snažnijim ekonomskim i privrednim razvojem. Ali, opet ne cijela BiH, jer Dodikova politika ne želi ovaj razvoj. Naprotiv, njegov interes je slabljenje države BiH na svakom polju, i povod ili razlog, da intezivira zagovaranje "Malog Šengena".

Naš problem i nije Dodik i njegova retrogradna politika u BiH, naš problem je Federalna vlast. Nesposobni, idiotizirani Fadil Novalić, njegova nesposobna i polulegitimna Vlada, te politika HDZ i SDA koje svoje privatne interese lome preko leđa stanovništva FBiH. Naš problem je i koruptivno i nestručno pravosuđe, itd. Glavni interes je razvoj privrede i ekonomije Federacije BiH, jer, jako razvijenom Federacijom, nastaje problem Dodikovoj politici stagnacije BiH i RS, njegovo stanovništvo želi sličan razvoj, i tu nastaju problemi...
Stvar je i u tome što se ionako ne plaća carina na robu koja treba da se izveze u te zemlje. Takav odnos imaju i Švicarska i EU, pa nisam baš siguran da su Švicarci pretrpjeli neku štetu od toga.

Onda treba još jednom znati da se te investicije, pa i one u Srbiju, uopšte ne odnose na nas. U Srbija (većinom) samo služi kao baza jeftinog rada za jeftinije proizvode koji se onda dalje izvoze u EU.

A čak i u ujedninjeno tržište nebi ništa donijelo, jer bi na kraju opet bilo veličine Holandije. O slaboj prometnoj vezi i platežnoj moći da i ne govorim.
¤ jelena ¤

#503 Re: Mali Šengen

Post by ¤ jelena ¤ »

Ako ne možemo u MŠ jer ćemo se, kako neko reče, utopiti, jer smo nebitni, nesređeni i jer je tu i Srbija, kako ćemo onda i kad u EU?

I tamo nas čeka ista ekipa, a mi ne mrdamo.
PreWiBa

#504 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

¤ jelena ¤ wrote: 18/07/2021 20:52 Ako ne možemo u MŠ jer ćemo se, kako neko reče, utopiti, er smo nebitni, nesređeni i jer je tu i Srbija, kako ćemo onda i kad u EU?

I tamo nas čeka ista ekipa.
Pa dok ne sredimo ovu našu situaciju, smatram da to i jeste pogubno po Bosnu. Uslovi koje nam postavlja Brisel donekle imaju i svrhu da nas pripreme na to. Mada, zauzvrat u EU dobivamo fondove koji možemo koristiti za pravljenje boljeg ambijenta (pravljenje puteva, digitalizacija i tkd.), ali za to se prvo treba riješiti politička situacija i adekvatni političari doći na vlast. Dok se u Poljskoj ljudi masovno počinju vraćati poslije egzodusa 2000-ih, Bugarska je se već više od 12 godina nalazi u EU, ali se i od tamo narod masovno iseljava. Cijeli kvartovi po Njemačkoj su puni Bugara sa nadom u bolji život.
Last edited by PreWiBa on 18/07/2021 21:03, edited 2 times in total.
high_volume

#505 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

¤ jelena ¤ wrote: 18/07/2021 20:52 Ako ne možemo u MŠ jer ćemo se, kako neko reče, utopiti, jer smo nebitni, nesređeni i jer je tu i Srbija, kako ćemo onda i kad u EU?

I tamo nas čeka ista ekipa, a mi ne mrdamo.
Za ulazak u EU, BiH mora ispuniti uslove "Acquis communautaire", norme koje su odavno u primjeni u EU. One podrazumijevaju drastične promjene BiH u skoro svim oblastima. Njihovim ispunjenjem, BiH bi bila "druga država".

Za ulazak BiH u "Mali Šengen", dovoljna je samo politička volja vlasti u BiH. Razlika je ogromna.
Capljina74

#506 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Eno Rumunija i Bugarska druge države...

Nismo normalni u kakve priče vjerujemo...

Da smo im potrebni odavno bi ušli kao ove države, pošto im nismo potrebni jebu šuplju o pravnoj i ekonomskoj državi...

Mi zbog nas trebamo ići naprijed i stvarati državu koja funkcioniše.
Last edited by Capljina74 on 18/07/2021 21:06, edited 1 time in total.
high_volume

#507 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Capljina74 wrote: 18/07/2021 21:04 Eno Rumunija i Bugarska druge države...

Za BiH jesu. I kakve su bile prije, takođe jesu.
Capljina74

#508 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

high_volume wrote: 18/07/2021 21:05

Jarane,
One su tuga i dan danas.
high_volume

#509 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Capljina74 wrote: 18/07/2021 21:07
high_volume wrote: 18/07/2021 21:05

Jarane,
One su tuga i dan danas.
Jarane, da mi postignemo njihov privredni status, bio bih sretan da budemo "tuga".
musicman80

#510 Re: Mali Šengen

Post by musicman80 »

Da smo im potrebni odavno bi ušli kao ove države, pošto im nismo potrebni jebu šuplju o pravnoj i ekonomskoj državi...

Ja ne znam da li si bio u Bugarskoj i Rumuniji prije njihovog ulasaka u EU i nakon sto su postale punopravne clanice? Razlika je ogromna. Sve izgleda ljepse, sredjenije, vidi se da se ulaze u razvoj gradova i ruralnih podrucija, iako ima prilicno korupcije prema EU standardima, mnogo je manje koruptivnih aktivnosti i ako se desi nesto, ne moze se vise kao nekada sve tako lako zataskati. Bugarska i Rumunija su i dalje najsiromasnije zemlje u EU, ali je napredak koji je napravljen ulaskom ovih zemalja u EU ogroman.
Capljina74

#511 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

musicman80 wrote: 18/07/2021 21:23

Ja ne znam da li si bio u Bugarskoj i Rumuniji prije njihovog ulasaka u EU i nakon sto su postale punopravne clanice? Razlika je ogromna. Sve izgleda ljepse, sredjenije, vidi se da se ulaze u razvoj gradova i ruralnih podrucija, iako ima prilicno korupcije prema EU standardima, mnogo je manje koruptivnih aktivnosti i ako se desi nesto, ne moze se vise kao nekada sve tako lako zataskati. Bugarska i Rumunija su i dalje najsiromasnije zemlje u EU, ali je napredak koji je napravljen ulaskom ovih zemalja u EU ogroman.
Jebeni autoput ne mogu da naprave ljudski i povežu se sa Grčkom.

Bio nedavno u Bugarskoj. Zet neku presu jurio i radnike. Bugari su EU Cigani.

Tu sam vidio da je to daleko od bilo kakve ozbiljne priče.

A o sigurnosti da ne pričamo.
Kikibombona

#512 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

sehohari wrote: 18/07/2021 20:34Nema to veze sa kratkovidnošću politike, iako sam siguran da se ovi naši plaho i ne razumiju u to. A sam si sebi objasnio zašto.

Da BiH sutra pristupi tom projektu, mi bi sutra bili samo još više zatrpani robom iz Srbije, a zauzvrat se ovdje nebi ništa više ulagalo.A zašto?
Zato što smo mi puno lošiji postavljeni po pravljenju ambijenta za investicije. Nije istina da je za njihovo privlačenje dovoljno samo sklanjati granične barijere, nego i hrpa drugih stvari, a i ti bi to trebao dobro znati.
Ko će molim te ulagati na primjer u Tuzlu a ne u Srbiju, ako mu je ovdje milion puta teže dobiti papire, mora platiti mali milion nameta, a sve u državi koja se za mjesec dana može raspasti?
Jedino što bi se moglo desiti jeste da Srbija dobija dosta veće tržište i još više raste na osnovu pristupu bh. tržištu, dok bi se Bosna i Hercegovina možda mogla i nadati još manjem prilivu investicija.
BiH u ovoj trenutnoj situaciji jednostavno nije spremna na takav potez, a ulazak u projekat Malog Šengena bi je učinio još eksplozivnijom.
Ne bi bio nista vise zatrpan nego si sada, ili makar ne u nekoj drastičnoj mjeri. I sada su nase police pune proizvoda iz Srbije.

Jedino sto bi Srbija dobila je usteda, ali bi dobili i mi. Svjetska banka je izracunala da bi Malim Sengenom radi bržeg protoka na granici godisnje ustedili 4 milijarde dolara.

Mi se vazda pribojavamo i cekamo da nesto padne sa neba. Pogledaj unazad 20 godina i zapitaj se sta ce biti ako ostanemo na istom u narednih 20. Od svega je najgore sjediti i čekati da nesto padne sa neba. Bolje je krenuti, u početku se suociti sa poteskocama, te pod pritiskom uciti i napredovati.

Nas kukavicki i ziceraski mentalitet, odvojen od poduzetnickog gena, nespreman na rizik, je razlog zasto smo strasno zaostali. Jedan od mojih najboljih prijatelja je godinama skupljao muda da se upusti u privatni biznis. I sada zali sto se nije ranije odvazio. I ja sam nesklon riziku, pase mi mirna luka, taman ne bilježio narocit napredak.

Mi smo kroz osmanski, austrougarski, shs i druge periode naucili da drugi za nas rjesavaju probleme. I sada sjedimo i cekamo da stranci odrade posao za nas. Nemamo nikakve ideje, inicijative. Ako nemamo ekipu za pobjedu - najbolje je ne ucestvovati.

Sklanjanje granicnih barijera je jedan od preduslova, veoma vazan u lancu prioriteta. Sama činjenica da bi se kroz mali Sengen na granicima zapadnobalkanskih drzava moglo ustediti 4 milijarde dolara na godisnjem nivou dovoljno govori. Od svega je najvaznije krenuti, jer ovo kako sada idemo vodi ravno u propast, uz veliki egzodus mladih.
Capljina74

#513 Re: Mali Šengen

Post by Capljina74 »

Mojne, čovjek ozbiljno priča.
high_volume

#514 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 18/07/2021 21:35
Jedino sto bi Srbija dobila je usteda, ali bi dobili i mi. Svjetska banka je izracunala da bi Malim Sengenom radi bržeg protoka na granici godisnje ustedili 4 milijarde dolara.

Sklanjanje granicnih barijera je jedan od preduslova, veoma vazan u lancu prioriteta. Sama činjenica da bi se kroz mali Sengen na granicima zapadnobalkanskih drzava moglo ustediti 4 milijarde dolara na godisnjem nivou dovoljno govori. Od svega je najvaznije krenuti, jer ovo kako sada idemo vodi ravno u propast, uz veliki egzodus mladih.
Pokaži nam taj izvještaj WB o 4 mlrd USD :?

I šta su, koje su to "granične barijere" koje znače toliki novac?
PreWiBa

#515 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

sehohari wrote: 18/07/2021 20:34Nema to veze sa kratkovidnošću politike, iako sam siguran da se ovi naši plaho i ne razumiju u to. A sam si sebi objasnio zašto.

Da BiH sutra pristupi tom projektu, mi bi sutra bili samo još više zatrpani robom iz Srbije, a zauzvrat se ovdje nebi ništa više ulagalo.A zašto?
Zato što smo mi puno lošiji postavljeni po pravljenju ambijenta za investicije. Nije istina da je za njihovo privlačenje dovoljno samo sklanjati granične barijere, nego i hrpa drugih stvari, a i ti bi to trebao dobro znati.
Ko će molim te ulagati na primjer u Tuzlu a ne u Srbiju, ako mu je ovdje milion puta teže dobiti papire, mora platiti mali milion nameta, a sve u državi koja se za mjesec dana može raspasti?
Jedino što bi se moglo desiti jeste da Srbija dobija dosta veće tržište i još više raste na osnovu pristupu bh. tržištu, dok bi se Bosna i Hercegovina možda mogla i nadati još manjem prilivu investicija.
BiH u ovoj trenutnoj situaciji jednostavno nije spremna na takav potez, a ulazak u projekat Malog Šengena bi je učinio još eksplozivnijom.
Ne bi bio nista vise zatrpan nego si sada, ili makar ne u nekoj drastičnoj mjeri. I sada su nase police pune proizvoda iz Srbije.

Mi se vazda pribojavamo i cekamo da nesto padne sa neba. Pogledaj unazad 20 godina i zapitaj se sta ce biti ako ostanemo na istom u narednih 20. Od svega je najgore sjediti i čekati da nesto padne sa neba. Bolje je krenuti, u početku se suociti sa poteskocama, te pod pritiskom uciti i napredovati.

Nas kukavicki i ziceraski mentalitet, odvojen od poduzetnickog gena, nespreman na rizik, je razlog zasto smo strasno zaostali. Jedan od mojih najboljih prijatelja je godinama skupljao muda da se upusti u privatni biznis. I sada zali sto se nije ranije odvazio. I ja sam nesklon riziku, pase mi mirna luka, taman ne bilježio narocit napredak.

Mi smo kroz osmanski, austrougarski, shs i druge periode naucili da drugi za nas rjesavaju probleme. I sada sjedimo i cekamo da stranci odrade posao za nas. Nemamo nikakve ideje, inicijative. Ako nemamo ekipu za pobjedu - najbolje je ne ucestvovati.

Ako podijeliš tih pet milijardi sa udjelom stanovništva BiH na tom prostoru doći ćeš do toga da se tek petina tog novca odnosi na nas.

Priča ti je malo kao kod onih life-coach-eva iz filmova. Shvati da bi se to trebalo prvo odnositi na pravljenje povoljnog ambijenta, a ne na upadanje u tok nečega na šta nismo spremni, i to politički. Ja sam siguran da bi se nači privrednici mogli nositi sa tim, ali im jednostavno trebati uređenija država za tako nešto, a ne da se ne zna hoće li doći do idućih izbora.

Govoriš kako treba "pod pritiskom učiti i napredovati" je čisto neshvatanje političke realnosti BiH. Ovdje je političare, ali ama baš sve (i nova sarajevska koalicija nije puno uradila po tom pitanju), briga za tim kako će se praviti bolji ambijent za privrednike, nego se samo gleda na to kako se što prije obogotatiti na leđima tog istog naroda. Ti očekuješ da će naši političari pod pritiskom okrenuti se tome da obezbijede bolji život za bh. građane? Stvarno? Isti oni političari koji svaki dan gledaju kako se po društvenim mrežama skupljaju donacije za liječenje u inostranstvu?

Osim toga, očekuješ li ti stvarno da će Dodika boliti briga šta će biti sa BiH kada više i faktički nema nikakve veze sa njom? Da Mali Šengen neće postati politički projekat?
Kikibombona

#516 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

high_volume wrote: 18/07/2021 20:35Hajde molim te objasni, čime je sada uslovljen protok ljudi i roba između naših država?

Podsjećam da:

Svjetska banka je procijenila da bi se mjerama koje su predvidjene Malim Sengenom na granicima ustedilo 4 milijarde dolara godišnje. Eliminacija tako velikih gubitaka na granicama bi sama po sebi bila signal stranim investitorima.

Procjene ukazuju da bi BDP u MS mogao rasti za 6.7%

http://privrednik.ba/bdp-uz-mali-sengen ... -67-odsto/

Stranim ulagačima je sve vazno, a valjda je doslo vrijeme da pocnemo otklanjati prepreke, jednu po jednu, umjesto sto cekamo da se desi cudo. I sada u BiH dolaze strane kompanije, sto totalno pobija defetisticki stav da smo izgubljen slucaj, ali bi tih ulaganja bilo mnogo vise ako bi radili na onome sto investitore odbija od BiH.

A to da mi trebamo nesto utegnuti, da sve treba zalediti do tada... molim te, pogledaj 20 godina unazad. Samo cu to reci. Mladi ne misle nikoga i nista cekati. A kada izgubimo mlado stanovnistvo, popijas drzavu.

I ne mozes pokretati velike infrastrukturne radove bez rasta BDP-a, osim ako ne mislis kopirati grcki scenarij koji bi u nasem slucaju oznacio definitivan raspad drzave.

I da zakljucim, nema ekonomskog i privrednog razvoja bez stranih ulagača. Bez stranih investicija mi smo 100% propali.
PreWiBa

#517 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

high_volume wrote: 18/07/2021 21:52

To vrijeme se odnosi na to da kamioni više neće morati čekati po granicama dok inspektori provjeravaju robu i papirologiju. Ili kad banke više neće naplaćivati toliko puno za transfer novca.

Ako uzmemo u obzir da taj potencijalni prostor obuhvata nekih 15 miliona ljudi, te cifre su realne.
Kikibombona

#518 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

Na granicama se gubi 26 miliona sati prema proračunima SB.

https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... -schengena

Mrzi me sada traziti, ali evo nesto na tom fonu

https://rs.n1info.com/biznis/a542525-tr ... da-zazivi/
PreWiBa

#519 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

Kikibombona wrote: 18/07/2021 21:56
high_volume wrote: 18/07/2021 20:35Hajde molim te objasni, čime je sada uslovljen protok ljudi i roba između naših država?

Podsjećam da:

Svjetska banka je procijenila da bi se mjerama koje su predvidjene Malim Sengenom na granicima ustedilo 4 milijarde dolara godišnje. Eliminacija tako velikih gubitaka na granicama bi sama po sebi bila signal stranim investitorima.

Procjene ukazuju da bi BDP u MS mogao rasti za 6.7%

http://privrednik.ba/bdp-uz-mali-sengen ... -67-odsto/

Stranim ulagačima je sve vazno, a valjda je doslo vrijeme da pocnemo otklanjati prepreke, jednu po jednu, umjesto sto cekamo da se desi cudo. I sada u BiH dolaze strane kompanije, sto totalno pobija defetisticki stav da smo izgubljen slucaj, ali bi tih ulaganja bilo mnogo vise ako bi radili na onome sto investitore odbija od BiH.

A to da mi trebamo nesto utegnuti, da sve treba zalediti do tada... molim te, pogledaj 20 godina unazad. Samo cu to reci. Mladi ne misle nikoga i nista cekati. A kada izgubimo mlado stanovnistvo, popijas drzavu.

I ne mozes pokretati velike infrastrukturne radove bez rasta BDP-a, osim ako ne mislis kopirati grcki scenarij koji bi u nasem slucaju oznacio definitivan raspad drzave.

I da zakljucim, nema ekonomskog i privrednog razvoja bez stranih ulagača. Bez stranih investicija mi smo 100% propali.
Kontradiktoran si. Sa jedne strane govoriš kako bi trebali ući u taj projekat i da će se postepeno uklanjati prepreke unutar države, a onda sam priznaješ da naši političari nisu u stanju uraditi bilo šta.

Kako god, na kraju treba vidjeti šta će se dešavati sljedeće. Mi svi govorimo o tom projektu, ali su već prošle dvije godine, a da (i bez nas) ništa konkretno nije urađeno, a za potrebu objedinjavanja tržišta ionako treba dooooooooosta vremena.
Kikibombona

#520 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

sehohari wrote: 18/07/2021 21:56Ako podijeliš tih pet milijardi sa udjelom stanovništva BiH na tom prostoru doći ćeš do toga da se tek petina tog novca odnosi na nas.

Priča ti je malo kao kod onih life-coach-eva iz filmova. Shvati da bi se to trebalo prvo odnositi na pravljenje povoljnog ambijenta, a ne na upadanje u tok nečega na šta nismo spremni, i to politički. Ja sam siguran da bi se nači privrednici mogli nositi sa tim, ali im jednostavno trebati uređenija država za tako nešto, a ne da se ne zna hoće li doći do idućih izbora.

Govoriš kako treba "pod pritiskom učiti i napredovati" je čisto neshvatanje političke realnosti BiH. Ovdje je političare, ali ama baš sve (i nova sarajevska koalicija nije puno uradila po tom pitanju), briga za tim kako će se praviti bolji ambijent za privrednike, nego se samo gleda na to kako se što prije obogotatiti na leđima tog istog naroda. Ti očekuješ da će naši političari pod pritiskom okrenuti se tome da obezbijede bolji život za bh. građane? Stvarno? Isti oni političari koji svaki dan gledaju kako se po društvenim mrežama skupljaju donacije za liječenje u inostranstvu?

Osim toga, očekuješ li ti stvarno da će Dodika boliti briga šta će biti sa BiH kada više i faktički nema nikakve veze sa njom? Da Mali Šengen neće postati politički projekat?
Sta mislis kako ti gubici djeluju na potencijalne investitore!? Ja radim za Nijemce, vecinu proizvoda izvozimo, odlicno znam o čemu govorim.

Mi nemamo luksuz protraciti jos 20 godina kao sto smo uradili sa prethodnih 20. Drzava ce se raspasti, mladi ce otici, bicemo crna rupa Evrope.

A reci mi kakvom se politickom rjesenju nadas? :shock: :?
Hajvan

#521 Re: Mali Šengen

Post by Hajvan »

I s mini sengenom ce se bosna raspasti, pajel’?!?
Kikibombona

#522 Re: Mali Šengen

Post by Kikibombona »

sehohari wrote: 18/07/2021 22:14Kontradiktoran si. Sa jedne strane govoriš kako bi trebali ući u taj projekat i da će se postepeno uklanjati prepreke unutar države, a onda sam priznaješ da naši političari nisu u stanju uraditi bilo šta.

Kako god, na kraju treba vidjeti šta će se dešavati sljedeće. Mi svi govorimo o tom projektu, ali su već prošle dvije godine, a da (i bez nas) ništa konkretno nije urađeno, a za potrebu objedinjavanja tržišta ionako treba dooooooooosta vremena.
Srbija, Makedonija i Albanija su vec daleko odmakli sa finalizacijom Malog Sengena. Posljednji sastanak su imali prije 15 dana. Ponovo se sastaju 29. Jula u Skoplju gdje ce napraviti dodatni iskorak. Najavili su da ce Mali Sengen dobiti neko drugo ime.

Njima je bitno da imaju vertikalu od Albanije preko Makedonije, Srbije pa sve do EU i u kontra smjeru prema Albaniji i Grckoj. BiH im nije narocito bazna. Dobili smo poziv ali se niko ne otima za nas.

Govorim da je ucmalost, letargija u koju smo zapali, apsolutno pogubna. Sjedimo i gledamo u nebo. Po meni je bolje krenuti bilo gdje nego sjediti i čekati da hrana i voda padnu sa neba.
PreWiBa

#523 Re: Mali Šengen

Post by PreWiBa »

Kikibombona wrote: 18/07/2021 22:30
sehohari wrote: 18/07/2021 22:14Kontradiktoran si. Sa jedne strane govoriš kako bi trebali ući u taj projekat i da će se postepeno uklanjati prepreke unutar države, a onda sam priznaješ da naši političari nisu u stanju uraditi bilo šta.

Srbija, Makedonija i Albanija su vec daleko odmakli sa finalizacijom Malog Sengena. Posljednji sastanak su imali prije 15 dana. Ponovo se sastaju 29. Jula u Skoplju gdje ce napraviti dodatni iskorak. Najavili su da ce Mali Sengen dobiti neko drugo ime.

Njima je bitno da imaju vertikalu od Albanije preko Makedonije, Srbije pa sve do EU i u kontra smjeru prema Albaniji i Grckoj. BiH im nije narocito bazna. Dobili smo poziv ali se niko ne otima za nas.

Govorim da je ucmalost, letargija u koju smo zapali, apsolutno pogubna. Sjedimo i gledamo u nebo. Po meni je bolje krenuti bilo gdje nego sjediti i čekati da hrana i voda padnu sa neba.
Ti sastanci još ništa ne znače dok se ne krene sa objedinjavanjem zakona, a to su procesi koji se vuku poprilično dugo.

Iskreno rečeno, ni ja ne znam kamo dalje sa našom trenutnom političkom garniturom. Ni jedna opcija se nije pokazala kao okrenuta prema privredi, od SDA pa sve do Naše Stranke.

Ja ne kažem da mi prinicipijelno ne trebamo ulaziti u taj prostor. Meni je dobro jasno da kad se sabere plus i minus, sa ekonomskog gledišta, mi možemo izvući nešto. Ali zato moramo makar imati f od funkcionalne države, u kojoj institucije mogu djelovati i osnažiti našu konkurentnost, ali i politički zaštiti nas od pravljenja "srpskog sveta" koji se javno proziva.

Da imamo pameti, makar bi pokušali dogovoriti se sa Banja Lukom da oni dobiju naše zeleno svjetlo a oni pristanu na osnaživanje bh. institucija, uz podršku SAD.
high_volume

#524 Re: Mali Šengen

Post by high_volume »

Kikibombona wrote: 18/07/2021 22:13

Na granicama se gubi 26 miliona sati prema proračunima SB.

https://balkans.aljazeera.net/news/balk ... -schengena

Mrzi me sada traziti, ali evo nesto na tom fonu

https://rs.n1info.com/biznis/a542525-tr ... da-zazivi/
BiH i Srbija imaju 4 granična prelaza za promet roba, od kojih Uvac ima cca 3.000 prelazaka kamiona godišnje, Vardište oko 16.000 prelazaka, Karakaj oko 20.000 i Rača malo preko 50.000, dakle oko 90.000 ukupno
26.000.000 radnih sati koje kamioni čekaju na granicama "Malog Šengena, podijelimo na 10-15 graničnih prelaza, otprilike, jer nemam vremena da prebrojavam sve robne terminale. Dobit ćemo iznos od 1.730.000 kamiona ili prelazaka godišnje. Ako oduzmemo 90.000 bosanskih, ispada da je promet između Makedonije, Albanije i Crne Gore - 1.640.000 kamiona. @Kiki, vjeruješ li ti u ovaj Izvještaj :-) Ja ne!

Drugo, citiram tekst iz "Privrednika" koji takođe zagovara "Mali Šengen":
Kako se navodi u analizi, koristi koje bi BiH imala pristupanjem inicijativi “Mali Šengen” bile bi olakšan i unaprijeđen protok robe, smanjenje necarinskih barijera i čekanja, mobilnost radnika, putovanje sa ličnom kartom, veći investicioni potencijal, povećanje konkurentnosti, zatim rast BDP-a, razvoj infrastrukture itd.
Ponavljam što sam i danas i prije pisao: Nije ovdje interes prestanak čekanja kamiona na graničnim prelazima, to čekanje se može zaustaviti sutradan od danas, voljom politika vlasti svake od država. Npr, zašto već danas Srbija ne ukida svoje granične kontrole, carinske, policijske i inspekcijske, da na jedinstvenom primjeru pokaže djelotvotnost ideje "Mali Šengen". Ne, naprotiv, Srbija gradi ogromne granične terminale za kontrolu protoka roba i ljudi. Kome? Zašto, ako insistira na bezgraničnom prometu...

Drugo, protok ljudi je danas olakšan. Da nema graničnih kontrola, kako bi se zaustavila, np. najezda migranata, koji i kroz Makedoniju i Srbiju prolaze unatoč strogim režimima. BiH je granica prema EU, svi znamo kakav problem ima BiH granično područje s migrantima.

Treće, na svim granicama ovih "Malošengenskih" država, danas radi 10-tak i više hiljada ljudi na poslovima logistike i kontrole prometa roba i ljudi. Svi oni, ostali bi bez posla.

I o većem investicionom potencijalu takođe sam prije pisao. Nijedan investitor neće uložiti svoj kapital u neuređenu državu, taman da ona nema ni granice ni graničara. I suprotno - uređenoj i za kapital pouzdanoj državi svi dolaze, taman da su granice "Kineski zidovi". To je tako, sve drugo je laž i obmana.

Kao što je obmana povećanje konkurentnosti, razvoj infrastrukture, i sl. što zagovaraju "Mali Šengeni". I bez tog saveza, svaka od naših država može razvijati svoju infrastrukturu i povećavati promet i konkurentnost roba i usluga, Nikome nije uslov savez "Mali Šengen". Prestanite s lažima i obmanama...

BiH je ekonomski loše razvijena država. I Makedonija je, pa i Crna Gora. Srbija već nije toliko. Međutim, i Albanija, i Makedonija, a Srbija naročito, ulaže ogroman novac u poticaje poljoprivredi. Drugo, njihove poljoprivrede nisu ratom demolirane, niti neorganizirane kao naše. Njihovi poljoprivredni proizvodi za izvoz imaju jako niske cijene, mnogostruko jeftinije nego BiH proizvodi. Prometom takvih roba preko granica, bez ikakve kontrole, bez mjera državne zaštite itd, nastao bi haos na domaćem tržištu. Poljoprivrednici iz BiH morali bi prestati s proizvodnjom, jer bi njihovi proizvodi bili nekonkurentni. Tako i industrijski proizvodi, doduše ne svi.

Isto tako i radna snaga. Za kratko vrijeme mnogi bi otišli na rad u druge države, jer su plaće u BiH najmanje.

Očito je da je politika Srbije ovdje perfidna. Da "Malim Šengenom" žele stvoriti dominaciju i skoro pa nekontroliran promet roba i ljudi, poništavajući državne granice. BiH, Srbija, Makedonija, Crna Gora, pa i Moldavija, još uvijek su članice CEFTA saveza. Kroz taj sporazum, sve ovo što zagovara "Mali Šengen" sve se može provesti.
Tanqueray

#525 Re: Mali Šengen

Post by Tanqueray »

Mali Šengen bi bio spas za BiH ekonomiju i da prvi put za 30 godina pocne otvaranje i slobodan pristup trzistu koji je skoro kao bivsa SFRJ.
Zivot u izolaciji ne vodi nikuda i samo nacionalisti mogu biti protiv toga.
Mali Šengen bi takodje otvorio put za investicije, otvaranje radnih mjesta, kao i usporavanje iseljavanja, sto je dugorocno najvaznije. Vrlo je moguce da bi to bio i pocetak nestajanja nacionalnih stranaka sa scene i njihovog otrovnog uticaja.
Post Reply