Nije 69%, provjeri malo bolje.jeza u ledja wrote: ↑11/07/2021 14:44Na Malti je vakcinisano 69% populacije, ne 80%. Malta je turisticka destinacija i tokom ljeta pretpostavljam znacajan broj ljudi tamo nisu Maltezani. Na kraju na malom ostrvu je mnogo lakse kontrolisati ovakve stvari.Naslovnica wrote: ↑11/07/2021 06:55
Pomiješao sam Maltu i Gibraltar. Na Malti je vakcinisano oko 80% ukupne populacije. Pretpostavljam da su ostatak djeca ispod 12 godina. Znači, može se reći da su svi vakcinisani, a Malta je odavno proglasila da su dostigli imunitet stada.
Drug, šta god da ja napišem, ti ćeš naći opravdanje za ovakve mjere i to je to. Povlači kakav god hoćeš suprotni argument i koprcaj se koliko god hoćeš u besmislu ovoga što braniš i opravdavaš.
Što se mene tiče, ne moraju se nikako otvarati i neka budu zatvoreni dokle god u svijetu bude detektovan makar i jedan slučaj COVID-19. Jer, zašto bi dovodili sebe u situaciju da imaju makar i kednu bespotrebnu žrtvu? Jeste da su svi koji su mogli biti vakcinisani - vakcinisani, ali zašto rizikovati?!
Doduše, možda su zaboravili da ja, iako sam vakcinisan, to ne znači da ne mogu prenositi virus. Pogotovu ne Deltu koju si spominjao.![]()
Svako iole objektivan i razuman će priznati besmisao takve mjere, ali eto, ti ćeš sada nastaviti polemisati sa mnom da nije baš tako jednostavno, i da takve mjere itekako imaju opravdanje. A ja sam ti na prostom primjeru pokazao da nemaju.
Čisto za zapisnik, UK uskoro ukida sve mjere, a imaju manje vakcinisanih nego Malta.
Tebi je ocigledno tesko shvatiti da ono sto tebi zvuci “logicno” i “objektivno” drugima ne zvuci tako. Ne branim nikakav “besmisao” vec nesto sto itekako ima smisla. Ti nisi ni na kakvom primjeru nista dokazao. Shvatam ja da je to tebi u tvojoj glavi sasvim sve logicno.
Ljudi jednostavno ne zele virus na svojim ostrvima ali eto ti si objektivan, oni nisu.![]()

Govoriš mi da ljudi jednostavno ne žele virus na svom ostrvu (pa mogu doći samo vakcinisane osobe), a ne mogu one koje imaju negativan PCR.
Znajući da vakcinisane osobe itekako mogu dobiti COVID-19 (mada znatno teže od nevakcinisanih), i ujedno biti asimptomatski prenosioci, pokušavam da skontam logiku da PCR ne može, ali vakcinisani asimptomatski prenosilac može.
Meni nešto ne štima ta logika, jbga.