Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Moderator: O'zone

Locked
Naslovnica

#43251 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

jeza u ledja wrote: 11/07/2021 14:44
Naslovnica wrote: 11/07/2021 06:55
Pomiješao sam Maltu i Gibraltar. Na Malti je vakcinisano oko 80% ukupne populacije. Pretpostavljam da su ostatak djeca ispod 12 godina. Znači, može se reći da su svi vakcinisani, a Malta je odavno proglasila da su dostigli imunitet stada.
Drug, šta god da ja napišem, ti ćeš naći opravdanje za ovakve mjere i to je to. Povlači kakav god hoćeš suprotni argument i koprcaj se koliko god hoćeš u besmislu ovoga što braniš i opravdavaš.
Što se mene tiče, ne moraju se nikako otvarati i neka budu zatvoreni dokle god u svijetu bude detektovan makar i jedan slučaj COVID-19. Jer, zašto bi dovodili sebe u situaciju da imaju makar i kednu bespotrebnu žrtvu? Jeste da su svi koji su mogli biti vakcinisani - vakcinisani, ali zašto rizikovati?!
Doduše, možda su zaboravili da ja, iako sam vakcinisan, to ne znači da ne mogu prenositi virus. Pogotovu ne Deltu koju si spominjao. :wink:
Svako iole objektivan i razuman će priznati besmisao takve mjere, ali eto, ti ćeš sada nastaviti polemisati sa mnom da nije baš tako jednostavno, i da takve mjere itekako imaju opravdanje. A ja sam ti na prostom primjeru pokazao da nemaju.
Čisto za zapisnik, UK uskoro ukida sve mjere, a imaju manje vakcinisanih nego Malta.
Na Malti je vakcinisano 69% populacije, ne 80%. Malta je turisticka destinacija i tokom ljeta pretpostavljam znacajan broj ljudi tamo nisu Maltezani. Na kraju na malom ostrvu je mnogo lakse kontrolisati ovakve stvari.

Tebi je ocigledno tesko shvatiti da ono sto tebi zvuci “logicno” i “objektivno” drugima ne zvuci tako. Ne branim nikakav “besmisao” vec nesto sto itekako ima smisla. Ti nisi ni na kakvom primjeru nista dokazao. Shvatam ja da je to tebi u tvojoj glavi sasvim sve logicno.

Ljudi jednostavno ne zele virus na svojim ostrvima ali eto ti si objektivan, oni nisu. :roll:
Nije 69%, provjeri malo bolje.
Image
Govoriš mi da ljudi jednostavno ne žele virus na svom ostrvu (pa mogu doći samo vakcinisane osobe), a ne mogu one koje imaju negativan PCR.
Znajući da vakcinisane osobe itekako mogu dobiti COVID-19 (mada znatno teže od nevakcinisanih), i ujedno biti asimptomatski prenosioci, pokušavam da skontam logiku da PCR ne može, ali vakcinisani asimptomatski prenosilac može.
Meni nešto ne štima ta logika, jbga.
jeza u ledja

#43252 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

A jeboga zivot nemoj me zajebavat pise 68.8 isti izvor Our World in Data odmah se otvori graf na guglu i pise taj broj. Doduse pise last updated 4 days ago. Ko zna mozda se od tad promjenilo.

Ne da mi se stavljat screenshot nisam na kompu.
Tesla Edison

#43254 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 12:17
Van Halen wrote: 11/07/2021 11:39 Ti si svo vrijeme svakodnevno pisao pozitivno o vakinaciji i nskon sto si se vakciniso dvaput proso te strah i sad pametujes protiv vakcina. Radi sta drugo svakom si loncu poklopac.
Sve si pobrkao i iznosiš neistine.
O kakvom strahu pričaš?! 🤔🧐
Gdje ja to "pametujem protiv vakcina"?! 🤔🧐
Ili argumentovano diskutuj ili se nemoj bezze diskreditovati.
Ako ti smeta to što pišem, postoji foe opcija, stavi me na ignore i riješio si me se, ha ja.
:thumbup:
@Naslovnica prijatelju, ne vrijedi raspravljati sa panikbotovima, posebno ne ovdje prisutnim, uhljebima iz budžetarijata kojima je korona draža nego rođena sestra. Mnogi su se i obogatili na ovim pričama i zagovaranjem mjera. Baš kao i u ratu, nekima je rat bio brat. Prije su bili ratni profiteri, a sada su korona profiteri. Kakav god da im argument napišeš, oni će guslati i dalje da su mjere potrebne, da sve treba zatvoriti, ubijati snajperima zaražene itd itd....
Lincoln-Burrows

#43255 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 15:33 Image

Our World in Data
Kako ovo kod Gibraltara 115% jeli to neki višak koji nisu državljani ili tako nešto.
jeza u ledja

#43256 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Lincoln-Burrows wrote: 11/07/2021 16:06
Naslovnica wrote: 11/07/2021 15:33 Image

Our World in Data
Kako ovo kod Gibraltara 115% jeli to neki višak koji nisu državljani ili tako nešto.
To sto on postavlja nije procenat ljudi koji su potpuno vakcinisani, iako tako pise u naslovu. Ko god je to sklopio ne zna citati podatke. Jednostavno su podjelili broj podjeljenih vakcina sa 2 i dosli do zakjucka od 80% koji je netacan.

Zna i on da je broj 68.6% jer gugla ko i ja al eto.
Lincoln-Burrows

#43257 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Lincoln-Burrows »

jeza u ledja wrote: 11/07/2021 16:37

To sto on postavlja nije procenat ljudi koji su potpuno vakcinisani, iako tako pise u naslovu. Ko god je to sklopio ne zna citati podatke. Jednostavno su podjelili broj podjeljenih vakcina sa 2 i dosli do zakjucka od 80% koji je netacan.

Da, kontam i ja da je tako jer su i druge države na pr. Hrvatska: osobe cijepljene s dvije doze ili potpuno (J&J) su 1.263.602 što je 30,1% a ovdje na Our World in Data prikazuju 37,6%
jeza u ledja

#43258 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ma mislim jebo procente, nije isto Malta, malo ostrvo sa turistickom industrijom i velikim brojem posjetilaca u kratkom vremenu, kao jedna UK. Pa da se sad vuku neke paralele.

Ljudi mogu birati koga da prime i dodatno pruzaju gostima jednu brigu manje. Nece sad Malta da uvjerava druge gradjane u sigurnost vakcina itd.
Medobrundo25

#43259 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Medobrundo25 »

Dzaba laprdate , na jesen idu opet zatvaranja, kakve vakcine i budalastinje, za to ce okriviti nevakcinisane i ide dalje kradja i otimanje ko i do sada. Pricam o zapadnoj Europi. :thumbup: sve i da vakcinisu 100% nema vise normalnog zivota. Osladilo se ovo svima :izet: :izet: :izet:
Tesla Edison

#43260 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Tesla Edison »

Medobrundo25 wrote: 11/07/2021 18:52 Dzaba laprdate , na jesen idu opet zatvaranja, kakve vakcine i budalastinje, za to ce okriviti nevakcinisane i ide dalje kradja i otimanje ko i do sada. Pricam o zapadnoj Europi. :thumbup: sve i da vakcinisu 100% nema vise normalnog zivota. Osladilo se ovo svima :izet: :izet: :izet:
Nažalost, mislim da si u pravu :(
jeza u ledja

#43261 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ja i dalje ne kontam kome se to osladilo? Hajde ovi sto profitiraju finansijski ali imam osjecaj vi kontate nekome drago sto se raja zatvara. :-)
Kakve vi to bolesnike zamisljate jbt? :-)

Mislim ima svakakvih, ali sumnjam da je takvih mnogo.
Last edited by jeza u ledja on 11/07/2021 20:51, edited 1 time in total.
laik1981

#43263 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by laik1981 »

Koje li se grcko slovo zacinje veceras na vembliju :D
Bloo
Globalna šefica

#43264 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Bloo »

50% vakcinisanih među zaraženima nije isto kao 50% vakcinisanih se zarazilo!

Podatak da je 50% oboljelih u „Delta valu“ u Izraelu potpuno vakcinisano, mnogima se učinio kao argument protiv vakcinacije jer „ionako će oboljeti“ i „vakcine ne pomažu“.

Međutim, ovo je jedan od onih slučajeva kada relativni brojevi ne govore mnogo i kada treba pogledati veću sliku, odnosno, naći podatke koliko je vakcinisanih u odnosu na sve vakcinisae oboljelo, a koliko nevakcinisanih u odnosu na nevakcinisane i sve to još jednom sagledati na opštoj populaciji.

Haaretz je prenio odgovor iz jedne radijske emisije generalnog direktora izraelskog Ministarstva zdravstva, profesora Chevy Levyja, na pitanje koliko je novih slučajeva COVID-19 vakcinisano. Levy je izjavio da "gledamo stopu od 40 do 50%". To nije isto kao da je rekao da je pola vakcinisanih ljudi inficirano. Ovo je logička greška pogrešnog tumačenja odnosa i relativnih brojeva.

Naime, što je više vakcinisanih u populaciji, više će biti i slučajeva infekcije među vakcinisanima jer vakcine, podsjetimo, nisu 100% efikasne. Kada je više vakcinisanih nego nevaksinisanih, može se u jednom trenutku desiti da pola ukupnih slučajeva zaraze čine i vakcinisani. Ali, procenat inficiranih među nevakcinisanim je znatno veći.

Više na:

https://quantumofjk.blogspot.com/2021/0 ... -isto.html
https://ba.voanews.com/a/delta-varijant ... 49317.html
jeza u ledja

#43265 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Ja ne znam ko je to mogao iz prilozenog zakljuciti da se 50% vakcinisanih zarazilo? :-)

To bi znacilo sa se haman pa pola zemlje zarazilo u zadnjih par mjeseci. :-)
Naslovnica

#43266 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Lincoln-Burrows wrote: 11/07/2021 16:06

Ako laže "Our World in Data", onda lažem i ja.
Ako je tako, izvinjavam se, a ako nije tako onda očekujem izvinjenje.
Image

Image

Image

Image
jeza u ledja

#43267 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by jeza u ledja »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 21:24

Ako laže "Our World in Data", onda lažem i ja.
Ako je tako, izvinjavam se, a ako nije tako onda očekujem izvinjenje.
Image

Image

Image

Image
Nema sta “ako”. Znas i ti da nisi u pravu al nastavljas. Jer znam da i ti imas google.

Ako ces tako nastupat ok.

U sustini nebitno je li 70% ili 80%, jer ti je argumentacija svakako falicna. Meni se ne da dalje.
Naslovnica

#43268 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

Ne.
Jedini ko ovdje nije u pravu si ti. :wink:
Ja iznosim podatke sa stranice "Our World in Data".
Nije jedina koja prikazuje ovakve cifre (najnoviji podaci).
Ako ona nije tačna, onda i ja iznosim falične podatke.
Ako se mjesecima ponavlja jedna te ista priča da je za imunitet krda potrebno 70% procijepljenost, veoma je bitno da li je na Malti stopa vakcinacije 68%, 70% ili 80%.
Malta je sama proglasila da je dostigla imunitet krda.
Teoretski, pokušajmo da zamislimo da je svaka država u svijetu dostigla taj famozni imunitet krda?
Šta možemo očekivati da će se tada desiti?
Na osnovu primjera Malte i slijedeći tu logiku, za očekivati je da će se promijeniti - ništa. :wink:
I dalje će za putovanje biti potrebna potvrda da je osoba vakcinisana. Znači, svako ko je nevakcinisan, bez obzira na teoretski postignut imunitet krda - neće imati slobodu putovanja.
Samo primjenjujem logiku onoga što vidim na primjeru Malte, ništa manje, ništa više. :thumbup:
spinel_

#43269 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by spinel_ »

Jeze. Sta kazes, samo vakcinisani na stadion :lol:

Ovo je dokaz da se sve moze kad se hoce.
BadBoy

#43270 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 21:55 Ne.
Ako se mjesecima ponavlja jedna te ista priča da je za imunitet krda potrebno 70% procijepljenost, veoma je bitno da li je na Malti stopa vakcinacije 68%, 70% ili 80%.
Teoretski, pokušajmo da zamislimo da je svaka država u svijetu dostigla taj famozni imunitet krda?
Na osnovu primjera Malte i slijedeći tu logiku, za očekivati je da će se promijeniti - ništa. :wink:
I dalje će za putovanje biti potrebna potvrda da je osoba vakcinisana. Znači, svako ko je nevakcinisan, bez obzira na teoretski postignut imunitet krda - neće imati slobodu putovanja.
Samo primjenjujem logiku onoga što vidim na primjeru Malte, ništa manje, ništa više. :thumbup:
70% je bila cifra za izvorni tip. Za deltu treba preko 80% jer ima daleko veći onaj R0 faktor.
Naslovnica

#43271 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 11/07/2021 22:23
Naslovnica wrote: 11/07/2021 21:55 Ne.
70% je bila cifra za izvorni tip. Za deltu treba preko 80% jer ima daleko veći onaj R0 faktor.

Onda, uzevši u obzir da je 26% svjetske populacije ispod 15 godina starosti, plus odrasle koji se iz bilo kojeg razloga neće vakcinisati, plus mogućnost dolaska još nekih zaraznijih sojeva, pandemiji nema kraja. :-)
BadBoy

#43272 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 22:41
BadBoy wrote: 11/07/2021 22:23

Onda, uzevši u obzir da je 26% svjetske populacije ispod 15 godina starosti, plus odrasle koji se iz bilo kojeg razloga neće vakcinisati, plus mogućnost dolaska još nekih zaraznijih sojeva, pandemiji nema kraja. :-)
Sad shvataš zašto je bilo pogrešno hvaliti Indiju i njihov odgovor na pandemiju (kad su se lijepile slike golih Indijaca za vrijeme festivala)...
Naslovnica

#43273 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 11/07/2021 22:44
Naslovnica wrote: 11/07/2021 22:41

Sad shvataš zašto je bilo pogrešno hvaliti Indiju i njihov odgovor na pandemiju (kad su se lijepile slike golih Indijaca za vrijeme festivala)...
A ko ih je hvalio, podsjeti nas?!
:?
BadBoy

#43274 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 11/07/2021 22:55
BadBoy wrote: 11/07/2021 22:44

Nisam rekao da si ti, nego znam da se sjećaš te diskusije iz marta/aprila. Ne sjećam se više ko je hvalio al znam da su bile slike gologuzih Indijaca :D
Naslovnica

#43275 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 11/07/2021 22:57
Naslovnica wrote: 11/07/2021 22:55
Nisam rekao da si ti, nego znam da se sjećaš te diskusije iz marta/aprila. Ne sjećam se više ko je hvalio al znam da su bile slike gologuzih Indijaca :D
Ja sam postavljao slike, ali se nešto ne sjećam da ih je bilo ko hvalio, dapače, mislim da je apsolutna večtina pretpostavila čemu je to vodilo.
Elem, nema kraja. 8-)
Locked