Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Moderator: O'zone
- Sanjarko
#42901 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Malo preko 3 milijarde ljudi dosad vakcinisalo s ovim vakcinama za Koronu. Ostatak od oko skoro 5 milijardi hoce izgleda silom da za ovo vakcinisu. Tako barem hoce u Hrvatskoj i jos nekim drzavama. A podmuklo vise hoce, a ne bas silom. Uslovljavat ce ljude s putovanjima, s pruzanjem medicinske zastite, s odlascima u trgovine u nabavku namirnica, s PCR testovima koji ce primjerice u Hrvatskoj mjesecno kostati oko 1/4 prosjecne plate tj., 1.500 kuna itd.
Smislit ce nesto.
Smislit ce nesto.
-
splinter
#42902 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa sigurno da u realnom svijetu u uslovima pandemije i masovne imunizacije ni jedna vakcina ne može imati deklarisanu i navedenu efikasnost.daddy-kool wrote: ↑05/07/2021 23:49Na koji način friziraju, šta je upitno?splinter wrote: ↑05/07/2021 22:35 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /210705155
Evo ono o čemu sam danas pisao. Dosta friziraju i fingiraju procente efikasnosti.
Na kraju S protein koji se sitentizira nakon unosa mRNK vakcine nije isti kao onaj na Delta soju, peritop antitijela ne prepoznaje antigenski epitop i zato se toliko smanjuje efikasnost.
Sve vakcine imaju smanjenu efikasnost za delta varijantu (ali i dalje u visokom procentu štite od teškog oblika i smrti), AZ je na granici oko 50% a kineske još slabije.
jedno je ispitivanje u kontrolisanim eksperimentaalnim uslovima, drugo je stvarni život.
Odbij slobodno najmanje 20 - 25% od tih navoda proizvođača i možeš dobiti jasniju sliku. Ali to je sve normalno i očekivano.
Ono što je mnogo važnije od samih procenata jeste intenzitet imunog odogvora koji se dobije a koji se ne mora nužno očitovati kroz količinu antitjela, dužina njegovog trajanja i eventualne nus pojave. Ova tri faktora će prelomiti i odlučiti dalju strategiju imunizacije.
- nosara
-
°u°
#42904 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
"Low death rate from Delta variant ‘hugely encouraging’ for vaccine successdaddy-kool wrote: ↑05/07/2021 23:49Na koji način friziraju, šta je upitno?splinter wrote: ↑05/07/2021 22:35 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/izra ... /210705155
Evo ono o čemu sam danas pisao. Dosta friziraju i fingiraju procente efikasnosti.
Na kraju S protein koji se sitentizira nakon unosa mRNK vakcine nije isti kao onaj na Delta soju, peritop antitijela ne prepoznaje antigenski epitop i zato se toliko smanjuje efikasnost.
Sve vakcine imaju smanjenu efikasnost za delta varijantu (ali i dalje u visokom procentu štite od teškog oblika i smrti), AZ je na granici oko 50% a kineske još slabije.
Of the 117 people who died, 109 were over 50. Some 44 of the 117 were unvaccinated, while 20 were waiting for a second dose. A total of 50 of the 117 or 42 per cent had received both doses. All of these deaths were in people over the age of 50."
https://inews.co.uk/news/politics/zero- ... ow-1071527
Znači od 117 umrlih od Delta njih 44 nije vakcinisano, 50 umrlih je primilo obje doze, a 20 jednu ....
Last edited by °u° on 06/07/2021 09:28, edited 2 times in total.
-
kritikos
#42905 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covjecanstvo hiljadama godina zivi sa virusima tj gripom, al se sada nasli bezimeni strucnjaci da izmisljaju kojekakve serume da zaustave gripu. Bitno je hajcati paniku, podizati pripravnost do histerije kako bi se covjecanstvo privoljelo na kojekakve serume zastite a ispostavice se na kraju da je borba besmislena a serumi i ne tako bezazleni. Kad vidim ljude s maskama na licu, tacno se zapitam o kojoj populaciji idiota se radi, jer da je maska prirodna stvar radjali bi se sa opnom preko lica e ne sa ocima, ustima, nosom i usima. Ove nakaradne generacije (kojim danas svi mi pripadamo) su odlucile prkositi zakonima prirode i uvoditi svoje zakone logike, koje se naravno kose sa zakonima prirode i prirodnog poretka. Neke stvari medicinski mozemo unaprijediti ali kratkorocno, ali opet dodje kraj. Kao eto neki serum ce zaustaviti prirodne procese ili unaprijediti covjeka, jasta ce. Hoce, sli sve ima svoju cijenu. Priroda mnogo brze mutira i mjenja oblik nego sto joj mi mozemo doskociti. Drugo, ono vaznije Zemlja je mnogo kompleksniji organizam od nas samih, i mi samo zivimo na tom organizmu i posudjujemo resurse za prezivljavanje. Biti toliko nadobudan i misliti da se moze upravljati procesima je velika zabluda a jos veca greska.
Konkretno za virus koji prirodno mutira kroz godisnja doba da docaram sljedece tj pojednostavim, zamislite abecedni red i kombinacije slova za virus koji milionima godina mutira i rotira slova. Krenucemo abecednim redom jer novim generacijama od njihovog rodjenja svijet postoji, pa tako Covid19 je ABC bio u martu 2020, vec u sept je bio BCD, a martu 2021 CDE, i napravljena je vakcina koja pokriva taj spektar ABCDE. Vec sada se javlja mutirani soj DEF i vec F ispada iz varijable i smanjuje taj procenat efikasnosti. Krajem godine ce to biti EFG a na proljece soj FGH i ove vakcine ce biti skoro neucinkovite sa ABCDE za FGH. Kako farmaceutski lobi ima svoj interes u svemu tome a svjetsko zdravstvo pod pokroviteljstvom Gatesa, onda me ne iznenadjuje logika windowsa i zakrpe za covjecanstvo, pa tako i stalni update vakcine za mutiranje prirodne pojave virusa. Samo zakrpe u jednom trenu dovedu do izbacivanja iz ravnoteze sistem, kojem vise ne pomaze ni update, ali lako je sa windowsom, izbaci se nova verzija pa ispocetka, a sta cemo sa covjekom. Uglavnom, ulazimo u eru trke vakcine za mutacijom virusa,.tj prosle godine je objavljen rat protiv prirode i prirodnih procesa, ide se pobjediti virus gripe. E sad kad vakcina i stigne za nekih 5god te mutacije virusa do abecednog reda UVZ, sta cemo onda kad virus pocne da mutira bez tog abecednog redoslijeda i postane FAK?
Sve sto covjek ubrizgava u sebe, rizikuje i ide protiv prirode, ma koliko privremeno ili momentalno davalo pozitivne rezultate. Bojim se da lovom na virus i pokusaj da mu se doskoci moze izazvati jos ozbiljnije i opasnije mutacije. Pustiti prirodu da svoje obavlja ma koliko bolno bilo, jer sve ostalo je plivanje uzvodno.
Konkretno za virus koji prirodno mutira kroz godisnja doba da docaram sljedece tj pojednostavim, zamislite abecedni red i kombinacije slova za virus koji milionima godina mutira i rotira slova. Krenucemo abecednim redom jer novim generacijama od njihovog rodjenja svijet postoji, pa tako Covid19 je ABC bio u martu 2020, vec u sept je bio BCD, a martu 2021 CDE, i napravljena je vakcina koja pokriva taj spektar ABCDE. Vec sada se javlja mutirani soj DEF i vec F ispada iz varijable i smanjuje taj procenat efikasnosti. Krajem godine ce to biti EFG a na proljece soj FGH i ove vakcine ce biti skoro neucinkovite sa ABCDE za FGH. Kako farmaceutski lobi ima svoj interes u svemu tome a svjetsko zdravstvo pod pokroviteljstvom Gatesa, onda me ne iznenadjuje logika windowsa i zakrpe za covjecanstvo, pa tako i stalni update vakcine za mutiranje prirodne pojave virusa. Samo zakrpe u jednom trenu dovedu do izbacivanja iz ravnoteze sistem, kojem vise ne pomaze ni update, ali lako je sa windowsom, izbaci se nova verzija pa ispocetka, a sta cemo sa covjekom. Uglavnom, ulazimo u eru trke vakcine za mutacijom virusa,.tj prosle godine je objavljen rat protiv prirode i prirodnih procesa, ide se pobjediti virus gripe. E sad kad vakcina i stigne za nekih 5god te mutacije virusa do abecednog reda UVZ, sta cemo onda kad virus pocne da mutira bez tog abecednog redoslijeda i postane FAK?
Sve sto covjek ubrizgava u sebe, rizikuje i ide protiv prirode, ma koliko privremeno ili momentalno davalo pozitivne rezultate. Bojim se da lovom na virus i pokusaj da mu se doskoci moze izazvati jos ozbiljnije i opasnije mutacije. Pustiti prirodu da svoje obavlja ma koliko bolno bilo, jer sve ostalo je plivanje uzvodno.
-
laik1981
#42906 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
@splinter
Zna li se kakva je ova delta sa intenzitetom simptoma? Vidim da izaziva nesto drugacije simptome koji podsjecaju na neku prehladu..
I mogu li ovi seroloski testovi koji se kod nas koriste detektovati antitijela posle zaraze delta sojem? Jesu li ista ta antitijela kao kod prethodnih sojeva?
Evo kod mene prvo dijete, pa zena, pa onda ja prosli neku prehladu koja je trajala 3-4 dana. Mene jos malo drzi. Curenje iz nosa, zacepljen nos, kihanje i lagani kasalj i kod zene blaga grlobolja.. Bez temperature..
Zna li se kakva je ova delta sa intenzitetom simptoma? Vidim da izaziva nesto drugacije simptome koji podsjecaju na neku prehladu..
I mogu li ovi seroloski testovi koji se kod nas koriste detektovati antitijela posle zaraze delta sojem? Jesu li ista ta antitijela kao kod prethodnih sojeva?
Evo kod mene prvo dijete, pa zena, pa onda ja prosli neku prehladu koja je trajala 3-4 dana. Mene jos malo drzi. Curenje iz nosa, zacepljen nos, kihanje i lagani kasalj i kod zene blaga grlobolja.. Bez temperature..
-
splinter
#42907 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa sad ovaj je Delta strain nekih 40-50% infektivniji od Alfa strain (britanski) a on je opet oko 40 % infektivniji od izvornog Wuhan straina.laik1981 wrote: ↑06/07/2021 09:40 @splinter
Ima te dvije mutacije na položajima 452 i 484 pa dobro eskivira antitijela.
Serološki test može pokazati prisustvo antitijela ali tačan dokaz o kojem se soju radi trenutno može dati samo sekvenciranje genoma.
U zadnje vrijeme je dosta tih nekih infekcija gornjih respiratornih puteva prije svega rinitisi i to traje po nekoliko sedmica. Curi ko česma kihanje. Svi simptomi Delte
Simptomi Delte se razlikuju dosta fakat ali to je dijelom jel obolijeva uglavnom mlađa populacija. Osim toga i prošle godine je u ova doba klinička slika bila blaža u odnosu na zimski period.
-
Hendrix
#42908 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Dobro onda kada stanemo na hrdjav ekser da pustimo prirodu isto da radi svoje i odbijemo tetanus? Ili kada nas zmija ugrize da riskiramo pa sta bude, jebaji ga... priroda cini svoje? Ko shisha penicilin isto... ima prirodni lijek, bijeli luk jelde?kritikos wrote: ↑06/07/2021 09:26 Sve sto covjek ubrizgava u sebe, rizikuje i ide protiv prirode, ma koliko privremeno ili momentalno davalo pozitivne rezultate. Bojim se da lovom na virus i pokusaj da mu se doskoci moze izazvati jos ozbiljnije i opasnije mutacije. Pustiti prirodu da svoje obavlja ma koliko bolno bilo, jer sve ostalo je plivanje uzvodno.
Gdje je ta granica prirode i uticaja covjeka onda? Cinjenica je da je medicina produzila zivotni vijek drasticno i sada se ljudi nadju da pametuju kako se mi trebamo vratiti prirodi ono totalno.
Sva ova suplja je super dok ti neko od najblizih ne oboli, onda ne prezas ni od kakvih metoda da im pomognes.
PS: I tvoj komentar o maskama... ono stvarno
- geralt
- skafiskafsnjak
-
kritikos
#42911 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
To to, bravo. Da ti malo pomognem. Kad vidiš čovjek da je upao u rijeku i davi se jer ne zna plivati, pusti ga da priroda odradi svoje. Bravo. Kako volim ove argumentovane banalizirane stvari da se nečije mišljenje dovede do apsurda glupim primjerima. Kako ono kažu, razgovor se vodi uvijek na nivou glupljeg, dalje ćeš morati bez mene.Hendrix wrote: ↑06/07/2021 10:20Dobro onda kada stanemo na hrdjav ekser da pustimo prirodu isto da radi svoje i odbijemo tetanus? Ili kada nas zmija ugrize da riskiramo pa sta bude, jebaji ga... priroda cini svoje? Ko shisha penicilin isto... ima prirodni lijek, bijeli luk jelde?kritikos wrote: ↑06/07/2021 09:26 Sve sto covjek ubrizgava u sebe, rizikuje i ide protiv prirode, ma koliko privremeno ili momentalno davalo pozitivne rezultate. Bojim se da lovom na virus i pokusaj da mu se doskoci moze izazvati jos ozbiljnije i opasnije mutacije. Pustiti prirodu da svoje obavlja ma koliko bolno bilo, jer sve ostalo je plivanje uzvodno.
Gdje je ta granica prirode i uticaja covjeka onda? Cinjenica je da je medicina produzila zivotni vijek drasticno i sada se ljudi nadju da pametuju kako se mi trebamo vratiti prirodi ono totalno.
Sva ova suplja je super dok ti neko od najblizih ne oboli, onda ne prezas ni od kakvih metoda da im pomognes.
PS: I tvoj komentar o maskama... ono stvarnoNosimo i jakne zato sto ne podnosimo hladnocu, sad da i to prestanemo i cekamo milion godina da nam evolucija vrati krzno?
-
BadBoy
#42912 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ubio te frajer nogama u jednoj rečenici i ti odmah se povlačiš iz tobožnje rasprave. Toliko o tvojoj argumentaciji.kritikos wrote: ↑06/07/2021 10:33To to, bravo. Da ti malo pomognem. Kad vidiš čovjek da je upao u rijeku i davi se jer ne zna plivati, pusti ga da priroda odradi svoje. Bravo. Kako volim ove argumentovane banalizirane stvari da se nečije mišljenje dovede do apsurda glupim primjerima. Kako ono kažu, razgovor se vodi uvijek na nivou glupljeg, dalje ćeš morati bez mene.Hendrix wrote: ↑06/07/2021 10:20
Dobro onda kada stanemo na hrdjav ekser da pustimo prirodu isto da radi svoje i odbijemo tetanus? Ili kada nas zmija ugrize da riskiramo pa sta bude, jebaji ga... priroda cini svoje? Ko shisha penicilin isto... ima prirodni lijek, bijeli luk jelde?
PS: I tvoj komentar o maskama... ono stvarnoNosimo i jakne zato sto ne podnosimo hladnocu, sad da i to prestanemo i cekamo milion godina da nam evolucija vrati krzno?
Newsflash: cijeli tvoj trenutni život nije "prirodan" tj. zasniva se na čovjekovom "savijanju" prirode po svojoj volji.
- deogest
#42913 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Covjek mu naveo cinjenice da je moderna medicina produzila zivot u najmanju ruku za 30 godina i ovaj nesto blebece. Kladim se da se i vakcinisao.BadBoy wrote: ↑06/07/2021 10:38Ubio te frajer nogama u jednoj rečenici i ti odmah se povlačiš iz tobožnje rasprave. Toliko o tvojoj argumentaciji.kritikos wrote: ↑06/07/2021 10:33
To to, bravo. Da ti malo pomognem. Kad vidiš čovjek da je upao u rijeku i davi se jer ne zna plivati, pusti ga da priroda odradi svoje. Bravo. Kako volim ove argumentovane banalizirane stvari da se nečije mišljenje dovede do apsurda glupim primjerima. Kako ono kažu, razgovor se vodi uvijek na nivou glupljeg, dalje ćeš morati bez mene.
Newsflash: cijeli tvoj trenutni život nije "prirodan" tj. zasniva se na čovjekovom "savijanju" prirode po svojoj volji.
-
laik1981
#42914 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma znam da su curenje i zacepljen nos, kihanje nekad bili rijetki i netipicni simptomi, a sad su kao tipicni, a oni sto su bili prije tipicni sad ih kao nema, poput gubitaka okusa i mirisasplinter wrote: ↑06/07/2021 10:03Pa sad ovaj je Delta strain nekih 40-50% infektivniji od Alfa strain (britanski) a on je opet oko 40 % infektivniji od izvornog Wuhan straina.laik1981 wrote: ↑06/07/2021 09:40 @splinter
Serološki test može pokazati prisustvo antitijela ali tačan dokaz o kojem se soju radi trenutno može dati samo sekvenciranje genoma.
U zadnje vrijeme je dosta tih nekih infekcija gornjih respiratornih puteva prije svega rinitisi i to traje po nekoliko sedmica. Curi ko česma kihanje. Svi simptomi Delte![]()
Simptomi Delte se razlikuju dosta fakat ali to je dijelom jel obolijeva uglavnom mlađa populacija. Osim toga i prošle godine je u ova doba klinička slika bila blaža u odnosu na zimski period.
A vala bilo nekih svadbi i hodalo se po kupalistima pa se sve potajno nadam da je ta delta
Znaci mogu ovi standardni seroloski otkriti antitijela bez obzira o kojem soju se radi? Isti test se koristi za sve sojeve?
- Point.
#42915 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ljudi, ne glumite da ste pametniji od struke. Vakcinacija, pa da završimo sa ovim govnetom od virusa.
"Nevakcinisane osobe potencijalne su tvornice varijanti", rekao je dr. William Schaffner, profesor u Zavodu za infektivne bolesti Medicinskog centra Vanderbilt, piše CNN.
"Što više ima nevakcinisanih ljudi, to je više mogućnosti za razmnožavanje virusa. Svi virusi mutiraju, a iako koronavirus nije posebno sklon mutacijama, on se mijenja i razvija", kazao je.
Većina promjena virusu ne znači ništa, a neke ga mogu i oslabiti. Međutim, ponekad virus razvije slučajnu mutaciju koja mu daje prednost - naprimjer bolju prenosivost, učinkovitiju replikaciju.
Virusi s prednošću nadmašit će ostale viruse i na kraju će činiti većinu virusnih čestica koje nekoga zaraze. Ako ta zaražena osoba proslijedi virus nekom drugom, prenijet će mutiranu verziju.
Ako je mutirana verzija dovoljno uspješna, ona postaje varijanta, nevakcinisane osobe pružaju tu mogućnost.
"Kako se dešavaju mutacije virusa, one koje nastavljaju one olakšavaju širenje virusa u populaciji", rekao je Andrew Pekosz, mikrobiolog i imunolog iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.
"Svaki put kad se virusi promijene, to virusu daje drugu platformu za dodavanje više mutacija. Sada imamo viruse koji se učinkovitije šire", kazao je.
Varijante su se pojavile u cijelom svijetu - varijanta B.1.1.7 ili Alpha prvi je put viđena u Engleskoj. Varijanta B.1.351 ili Beta prvi je put primijećena u Južnoj Africi. Delta varijanta, također nazvana B.1.617.2, prvi put je viđena u Indiji. U SAD-u se pojavilo nekoliko varijanti, uključujući B.1.427 ili Epsilon lozu koja je prvi put viđena u Kaliforniji i B.1.526 ili Eta varijantu koja je prvi put viđena u New Yorku.
Trenutne vakcine dobro štite od svih dosadašnjih varijatni, ali to bi se moglo promijeniti svakog trenutka. Zbog toga liječnici i službenici javnog zdravstva žele da se vakciniše više ljudi.
"Što više dopuštamo virusu da se širi, to virus ima više mogućnosti za promjenu", savjetovala je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca.
-
splinter
#42916 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa mogu al sačekaj još malo, ako već planiraš da pokupit Covid, strpi se još jedno 20 danan do mjesec, tada će ionako Delta biti dominantan soj i kod nas pa nećeš morat razbijat glavu bar oko toga. Bićeš načisto šta si preboliolaik1981 wrote: ↑06/07/2021 10:41Ma znam da su curenje i zacepljen nos, kihanje nekad bili rijetki i netipicni simptomi, a sad su kao tipicni, a oni sto su bili prije tipicni sad ih kao nema, poput gubitaka okusa i mirisasplinter wrote: ↑06/07/2021 10:03
Pa sad ovaj je Delta strain nekih 40-50% infektivniji od Alfa strain (britanski) a on je opet oko 40 % infektivniji od izvornog Wuhan straina.
U zadnje vrijeme je dosta tih nekih infekcija gornjih respiratornih puteva prije svega rinitisi i to traje po nekoliko sedmica. Curi ko česma kihanje. Svi simptomi Delte![]()
Simptomi Delte se razlikuju dosta fakat ali to je dijelom jel obolijeva uglavnom mlađa populacija. Osim toga i prošle godine je u ova doba klinička slika bila blaža u odnosu na zimski period.![]()
A vala bilo nekih svadbi i hodalo se po kupalistima pa se sve potajno nadam da je ta delta![]()
Znaci mogu ovi standardni seroloski otkriti antitijela bez obzira o kojem soju se radi? Isti test se koristi za sve sojeve?
-
laik1981
#42917 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Ma nesto kontam da je on vec dominantan kod nas samo nam ovi pcr testovi sto ih koristimo nisu dorasli zadatku.. Ni u martu kod bruku raje sa svim simptomima nisu mogli detektovati britanski..70% raje bilo negativno, a svi bolesni.. A sad se rijetko ko i testira osim ako treba za putovanja.. Neces se ici testirati ako kasljucas i nos ti curi..splinter wrote: ↑06/07/2021 10:47Pa mogu al sačekaj još malo, ako već planiraš da pokupit Covid, strpi se još jedno 20 danan do mjesec, tada će ionako Delta biti dominantan soj i kod nas pa nećeš morat razbijat glavu bar oko toga. Bićeš načisto šta si preboliolaik1981 wrote: ↑06/07/2021 10:41
Ma znam da su curenje i zacepljen nos, kihanje nekad bili rijetki i netipicni simptomi, a sad su kao tipicni, a oni sto su bili prije tipicni sad ih kao nema, poput gubitaka okusa i mirisa![]()
A vala bilo nekih svadbi i hodalo se po kupalistima pa se sve potajno nadam da je ta delta![]()
Znaci mogu ovi standardni seroloski otkriti antitijela bez obzira o kojem soju se radi? Isti test se koristi za sve sojeve?![]()
Zezam se ja za sebe.. Ovo je neka prehladica, al uradicu reda radi serologiju za dvadesetak dana..
- armin071
- Van Halen
#42919 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Neka drzava konacno nabavi vakcine za sve one koji se zele vakcinisati pa onda treba udariti na one koji to necePoint. wrote: ↑06/07/2021 10:43 Ljudi, ne glumite da ste pametniji od struke. Vakcinacija, pa da završimo sa ovim govnetom od virusa.
"Nevakcinisane osobe potencijalne su tvornice varijanti", rekao je dr. William Schaffner, profesor u Zavodu za infektivne bolesti Medicinskog centra Vanderbilt, piše CNN.
"Što više ima nevakcinisanih ljudi, to je više mogućnosti za razmnožavanje virusa. Svi virusi mutiraju, a iako koronavirus nije posebno sklon mutacijama, on se mijenja i razvija", kazao je.
Većina promjena virusu ne znači ništa, a neke ga mogu i oslabiti. Međutim, ponekad virus razvije slučajnu mutaciju koja mu daje prednost - naprimjer bolju prenosivost, učinkovitiju replikaciju.
Virusi s prednošću nadmašit će ostale viruse i na kraju će činiti većinu virusnih čestica koje nekoga zaraze. Ako ta zaražena osoba proslijedi virus nekom drugom, prenijet će mutiranu verziju.
Ako je mutirana verzija dovoljno uspješna, ona postaje varijanta, nevakcinisane osobe pružaju tu mogućnost.
"Kako se dešavaju mutacije virusa, one koje nastavljaju one olakšavaju širenje virusa u populaciji", rekao je Andrew Pekosz, mikrobiolog i imunolog iz Škole za javno zdravstvo Johns Hopkins Bloomberg.
"Svaki put kad se virusi promijene, to virusu daje drugu platformu za dodavanje više mutacija. Sada imamo viruse koji se učinkovitije šire", kazao je.
Varijante su se pojavile u cijelom svijetu - varijanta B.1.1.7 ili Alpha prvi je put viđena u Engleskoj. Varijanta B.1.351 ili Beta prvi je put primijećena u Južnoj Africi. Delta varijanta, također nazvana B.1.617.2, prvi put je viđena u Indiji. U SAD-u se pojavilo nekoliko varijanti, uključujući B.1.427 ili Epsilon lozu koja je prvi put viđena u Kaliforniji i B.1.526 ili Eta varijantu koja je prvi put viđena u New Yorku.
Trenutne vakcine dobro štite od svih dosadašnjih varijatni, ali to bi se moglo promijeniti svakog trenutka. Zbog toga liječnici i službenici javnog zdravstva žele da se vakciniše više ljudi.
"Što više dopuštamo virusu da se širi, to virus ima više mogućnosti za promjenu", savjetovala je Svjetska zdravstvena organizacija prošlog mjeseca.
- Dozer
#42920 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Da li je tacno? I danas postoje razni stvarni eksperti koji tvrde da je pod ovaj virus podvedeno nesto skroz drugo. Samo je stvar kojim ekspertima se zeli vjerovati, ili preciznije - cije nalaze i misljenja cemo uzeti kao relevantne. Za takvu odluku ipak treba sagledati i mnoge druge eksterne faktore da bi se odlucilo kome vjerovati.BadBoy wrote: ↑05/07/2021 19:51Opet puno riječi za okolo-kole. Tvrdio si i to ti je čak bio najveći argument: "NEMAJU IZOLOVAN VIRUS!"Dozer wrote: ↑05/07/2021 19:23
Vakcinu primio da mogu u Grcku na remo. I to sam primio "najlosiju". Ciljano i namjerno.
A tvrdio sam i da Pfizer nije ni izbliza dovoljno restirqn, da je moguce sve u svasta u dugorocnom smislu, te da niko nema pojma sta jer - ne znaju.
Zar se ne iapostavlja sad uprqvo to i zar ne raste zabrinutost oko toga?
Pricao sam i da ce se tek nakon 6-7 mjeseci moci pricati o nus pojavama svake vakcine. Koja vakcina danas drzi primat u tome?
Prije pola godine sam rekao da ce Izrael biti odlican lakmus za Pfizera. Sad se pojavljuju razni "cudni" rezultati, razliciti od laboratorijskih, a prave kratkoorocne rezultate ocekujemo za 5-6 mjeseci. Ako budu objavljeni odmah, a be nakon 10 godina, naravno.
Pricao sam i kako je lako izmanipulisati cijeli svijet preko GenBank servera. To stoji i danas.
Itditd.
Da li je to sada tačno ili ne?
Ako je nesto mainstream, i ako vecina vice "to je to", to ipak ne znaci da je to zaista istina.
Vecina je u vijeme inkvizicije vikala "pali vjestice", a da li su one zaista bile vjestice...? Danas znamo da nisu.
Vecina je svojevremene naucnike (Galileo, Arhimed, DaVinci, itd.) smatrala idiotima, proganjali ih, ismijavali, optuzivali, hereza, blabla... . Na kraju se ispostavljalo da su oni, pojedinci, bili u pravu.
Istorija je krcata primjerima u kojima je vecina vjerovala nekim autoritetima koji su kreirali javno misljenje i odredjivali sta je istina, a sta ne. Kasnije se ispostavljalo da su autoriteti bili u krivu 100%.
U medjuvremenu, mnogi su platili cijenu tog "misljenja i znanja autoriteta". Najcesce zivotom.
Izgleda da se nismo predaleko odmakli od toga ni danas... Princip je isti, sve su ostalo nijanse.....
-
udri me jace
- spinel_
#42922 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Tako je, plasite da ovo ide na djecu da bi i njih primorali ovom eksperimentu. A sve pod plastom demokratije.https://www.fokus.ba/vijesti/globus/nij ... e/2102025/
Nijemci tvrde: Nema imuniteta stada bez vakcinisanja djece
Foerster kaže da je druga stvar kod Sars-Cov-2: ljudi mogu prenijeti virus iako sami nisu bolesni, iako su vakcinisani i nemaju simptome
Imunitet stada neće biti moguće postići bez vakcinisanja djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).
Ovo je dosad nevidjena propaganda.
-
udri me jace
#42923 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Propaganda jer to im jedino preostaje ... da na silu cijepe ne mogu, evo link pa vidi pod tačkom 7.3.spinel_ wrote: ↑06/07/2021 12:05Tako je, plasite da ovo ide na djecu da bi i njih primorali ovom eksperimentu. A sve pod plastom demokratije.https://www.fokus.ba/vijesti/globus/nij ... e/2102025/
Foerster kaže da je druga stvar kod Sars-Cov-2: ljudi mogu prenijeti virus iako sami nisu bolesni, iako su vakcinisani i nemaju simptome
Imunitet stada neće biti moguće postići bez vakcinisanja djece i adolescenata, objavilo je Njemačko društvo za imunologiju (DGfI).
https://pace.coe.int/en/files/29004/html
eno u Rusiji pravoslavna crkva kaze da je gresnik ko odbije bocu, cekamo fetvu IZ
- Dozer
#42924 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
A sva poenta svega ovoga je....
Expected sales in 2021: $15bn-$30bn
Pfizer, which splits costs and profit margins equally with BioNTech, expects $15bn in 2021 sales based on current deals. The final number could be twice as high, as Pfizer says it can potentially deliver 2bn doses this year. Barclays analyst Carter Gould is predicting sales of $21.5bn in 2021, $8.6bn next year and $1.95bn in 2023, on the assumption that the jab is given as a one-off shot.
- amidzazeher
#42925 Re: Novi korona virus - velika opasnost ili ne ? POGLEDATI PRVI POST!
Pa nemaju sta plasiti, uskoro ce uvesti obavezno vakcinisanje novorodjencadi i to je to. Cuj demokratija, nema toga, samo zakoni.spinel_ wrote: ↑06/07/2021 12:05https://www.fokus.ba/vijesti/globus/nij ... e/2102025/
Tako je, plasite da ovo ide na djecu da bi i njih primorali ovom eksperimentu. A sve pod plastom demokratije.