drug_profi wrote: ↑12/07/2021 21:54
Hakiz wrote: ↑12/07/2021 14:51
Ne mora nadležno ministarstvo znati problematiku za koju je nadležno?
OK, nema frke. Ne moram ni ja znati podjelu vlasti i kako šta radi, pa ću glasati protiv nekoga iako uopšte nije nadležan za ono zbog čega glasam protiv.
Nisam to rekao, ali hajd eto pravi se budala.
Ministarstvu je zakon dobar. Jer niko se nije pozalio da ne valja.
Pozali se ti i objasni. Argumetuj.
Zakon je odlican kakvi smo mi.
Ja ovdje vidim samo kukanje, a mnogo pausalnih ocjena i neinformisanosti.
1. Ako nekoliko stanara ne placa, a vecina placa, za sve probleme koje imaju kriva je vecina,
2. Ako vecina ne placa, a manjina placa, ta.manjina uvijek moze pismenim putem uputiti zahtjev prvo pevu, pa ako se isti oglusi, nadleznom inspektoratu da izvrsi uvid da li pev i upravitelj izvrsavaju svoje zakonske obaveze u pogledu utuzivanja neplatisa, obavjestavanja etaznih vlasnika o uplatama, troskovima, radovima i sl
3. Upravitelje zaista boli kurac, iz prostog razloga jer je rijec o privatnim firmama koje nece raditi za kokice i nikome ne pada na pamet sanirati troskove koje nikad nece naplatiti. To sto ima hitna intervencija treba se nogom u guzicu udarati da bar ima neko ko se moze pozvati da ako nista sprijeci vecu stetu
4. Stanari vrlo lako zaboravljaju da su oni kao suvlasnici duzni da se brinu o svojoj imovini, a ne upravitelji. Ako skloppjeni ugovor upravitelj ne izvrsava, uvijek se isti moze raskinuti i naci drugi upravitelj.
Dva su osnovna problema u pogledu upraviteljstva:
1. Cijena odrzavanja je niska. Da je srece, ista bi se odredjivala po stvarnim potrebama zgrade, a ne bi bila socijalno krpljenje da ima za prebrisat haustor i deratizaciju. Ista cijena je dugo godina, dok su troskovi svega ostalog mnogostruko veci.
2. Ono sto sam gore spominjao, nesvjesnost etaznih vlasnika da su zajednicki dijelovi zgrade njihova imovina ciji su suvlasnici, te nezainteresovanost za upravljanje istom.
Za kraj da napomenem da nije samo kantonalni, nego da postoji i federalni zakon, onaj o stvarnim pravima, koji su izradjivali ljudi apsolutno liseni znanja o tacki 2.