Corona cjepivo/vakcina - News

Moderator: O'zone

Locked
BadBoy

#8926 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

Milenkov buraz wrote: 07/07/2021 11:52
splinter wrote: 07/07/2021 11:44

Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenom
Koliko sam ja shvatio ovaj zadnji soj je mutirao zbog indije i u Indiji jer je zaraznost bila ogromna zbog nekih vjerskih festavala gdje nisu imali nikakva ogrnaničenja itd.
Mogao je mutirati bilo gdje. Svaki novozaraženi je prilika da virus mutira. Indija samo ima ogromnu populaciju i u tom periodu su imali nula restrikcija pa je virus imao odriješene ruke da se širi i mutira. Indija je samo pružila veće šanse za to zbog broja stanovnika, a sve se u biti svodi na igru brojeva i vjerovatnoce
Milenkov buraz

#8927 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

BadBoy wrote: 07/07/2021 11:53
splinter wrote: 07/07/2021 11:44

Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenom
Skontao. Hvala puno! Ja iskreno mislim da smo sada mi (čovječanstvo) u gornjoj poziciji jer su nam i postojeće vakcine dovoljno efikasne a imamo i opciju razvoja boostera u slučaju pojave neke problematične varijante.

Ja sam optimista :D
Pa neke stvari su danas jasnije u odnosu recimo na mart ili juni 2020. godine tako da i ja sam optimista mada se bojim neodgovornosti ljudi. Sinoć sam bio na nekoj priredbi sa nekih 20 ljudi u prostoriji, ono stolice sve po PS-u udaljene ali niko maske ne nosi, jedini ja sa maskom k'o vanzemaljac. E to nas može dokosuriti.
Milenkov buraz

#8928 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Milenkov buraz »

Milenkov buraz wrote: 07/07/2021 11:52

Koliko sam ja shvatio ovaj zadnji soj je mutirao zbog indije i u Indiji jer je zaraznost bila ogromna zbog nekih vjerskih festavala gdje nisu imali nikakva ogrnaničenja itd.
Mogao je mutirati bilo gdje. Svaki novozaraženi je prilika da virus mutira. Indija samo ima ogromnu populaciju i u tom periodu su imali nula restrikcija pa je virus imao odriješene ruke da se širi i mutira. Indija je samo pružila veće šanse za to zbog broja stanovnika, a sve se u biti svodi na igru brojeva i vjerovatnoce
da, da, hvala na odgovoru
splinter

#8929 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

Milenkov buraz wrote: 07/07/2021 11:55

da, da, hvala na odgovoru
Svaka nova mutacija sa ishodom poput pojave ovoga Delta ili Alfa soja je minijaturna priča o nastanku samoga virusa u orginalu i nastanku same pandemije. Cijeli niz događaja koji se poklope i dese na malom prostoru o određeno vrijeme. Ipak najveći broj mutacija je zapravo bezopasan i ne djeluje na povećanje infektivnosti virusa ali eto ovaj znanto manji broj dobro upamtimo. Naravno da veća cirkulacija ljudi, slaba medicinska skrb i veliki broj oboljelih ubrzavaju procese mutacija.
BadBoy

#8930 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

Skontao. Hvala puno! Ja iskreno mislim da smo sada mi (čovječanstvo) u gornjoj poziciji jer su nam i postojeće vakcine dovoljno efikasne a imamo i opciju razvoja boostera u slučaju pojave neke problematične varijante.

Ja sam optimista :D
Pa neke stvari su danas jasnije u odnosu recimo na mart ili juni 2020. godine tako da i ja sam optimista mada se bojim neodgovornosti ljudi. Sinoć sam bio na nekoj priredbi sa nekih 20 ljudi u prostoriji, ono stolice sve po PS-u udaljene ali niko maske ne nosi, jedini ja sa maskom k'o vanzemaljac. E to nas može dokosuriti.
Jebiga, naša tvrdoglavost i glupost će nas i odvesti u propast na kraju. Ko je u februaru 2020. rekao "ma ovo je samo obična prehlada" vjeruj da se ni dan danas nije pomakao sa tog stava. Eno na onim drugim temama ima samo jedan lik koji je javno priznao da je promijenio mišljenje sa "ovo je šaša, obična prehlada" na "ovo je ipak nešto ozbiljnije". Svi ostali od februara vrte istu priču. To je tako.
Dzematlija

#8931 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Dzematlija »

splinter wrote: 07/07/2021 11:44 Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenom
Hvala na odgovorima kralju!
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8932 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by _BataZiv_0809 »

@splinter :thumbup: :thumbup:
splinter

#8933 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by splinter »

Živi vi meni bili. I Je.bo više Koronu, čuvajte se mišje groznice ako idete u prirodu gdje . Najozbiljnije :thumbup:
insaneinthebrain

#8934 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by insaneinthebrain »

Jebo coronu i misiju groznicu. Sad je virus zapadnog nila inn. Eno po Beogradu se siri ko kuga. Za ove sto idu na vakcinaciju i revakcinaciju info :bih:
hladan.preminger

#8935 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by hladan.preminger »

eto lambada soja
JohnnyS

#8936 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by JohnnyS »

BadBoy wrote: 07/07/2021 12:07

Jebiga, naša tvrdoglavost i glupost će nas i odvesti u propast na kraju. Ko je u februaru 2020. rekao "ma ovo je samo obična prehlada" vjeruj da se ni dan danas nije pomakao sa tog stava. Eno na onim drugim temama ima samo jedan lik koji je javno priznao da je promijenio mišljenje sa "ovo je šaša, obična prehlada" na "ovo je ipak nešto ozbiljnije". Svi ostali od februara vrte istu priču. To je tako.
Nije se ni #ostanidoma sekta puno promijenila
udri me jace

#8937 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by udri me jace »

Maske vise niko ne nosi ... zastitari po trznim centrima ne nose ili nose na vratu ... unutra rijetkost vidjeti masku. Udjes u banku opstinu dom zdravlja radnici ne nose masku. Dokle ce to biti valjda dok opet murija ne kaze da ce kaznjavati.

Eno uk koja je u evropi sa najvecom stopom vakcinisanih ima jedina novi val vec ozbiljan.. danas 32k novih.
BadBoy

#8938 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

udri me jace wrote: 07/07/2021 21:40 Maske vise niko ne nosi ... zastitari po trznim centrima ne nose ili nose na vratu ... unutra rijetkost vidjeti masku. Udjes u banku opstinu dom zdravlja radnici ne nose masku. Dokle ce to biti valjda dok opet murija ne kaze da ce kaznjavati.

Eno uk koja je u evropi sa najvecom stopom vakcinisanih ima jedina novi val vec ozbiljan.. danas 32k novih.
Tako smo isto pričali i prije martovskog vala. Identično.
udri me jace

#8939 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by udri me jace »

BadBoy wrote: 07/07/2021 22:11
udri me jace wrote: 07/07/2021 21:40 Maske vise niko ne nosi ... zastitari po trznim centrima ne nose ili nose na vratu ... unutra rijetkost vidjeti masku. Udjes u banku opstinu dom zdravlja radnici ne nose masku. Dokle ce to biti valjda dok opet murija ne kaze da ce kaznjavati.

Tako smo isto pričali i prije martovskog vala. Identično.
Tako je. To pokazuje da je virus manje bitan od novcane kazne.
madner

#8940 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by madner »

UK ima zbog vakcina tako nisku smrtnost da to nije zabrinjavajuce. Bolnice nisu pod pritisikom, nema razloga za paniku.
Naslovnica

#8941 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

madner wrote: 08/07/2021 05:35 UK ima zbog vakcina tako nisku smrtnost da to nije zabrinjavajuce. Bolnice nisu pod pritisikom, nema razloga za paniku.
:thumbup:

https://www.bbc.com/news/health-57678942
Naslovnica

#8942 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

Tamo gdje svi oko mene nemaju masku, i ja je više ne nosim.
Potoji li iti jedan valjan razlog da ja "jedini" u novom Bingu nosim masku dok svi oko mene, počevši od čuvara pa do kasirke i kupaca, ili je nemaju ili je drže na bradi?!
Govorim o običnoj hirurškoj masci koja štiti druge od mene, jer 99.5% ljudi, ako posjeduje bilo kakvu, posjeduje upravo tu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8943 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Truba »

Ja nosim u zatvorenom iz postovanja
Isto kao sto nosim gace i majicu
BadBoy

#8944 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

Naslovnica wrote: 08/07/2021 12:27

Potoji li iti jedan valjan razlog da ja "jedini" u novom Bingu nosim masku dok svi oko mene, počevši od čuvara pa do kasirke i kupaca, ili je nemaju ili je drže na bradi?!
Govorim o običnoj hirurškoj masci koja štiti druge od mene, jer 99.5% ljudi, ako posjeduje bilo kakvu, posjeduje upravo tu.
Ja sam baš zbog toga što većina ljudi oko mene nije nosila maske prošlog ljeta prešao na KN95.

Sada, mislim da je za vakcinisane to stvar ličnog izbora: želiš li testirati vakcinu ili ćeš i dalje ostati oprezan pa nositi masku čisto da smanjiš šansu zaraze dodatno.
Naslovnica

#8945 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

BadBoy wrote: 08/07/2021 12:55
Naslovnica wrote: 08/07/2021 12:27
Ja sam baš zbog toga što većina ljudi oko mene nije nosila maske prošlog ljeta prešao na KN95.

Sada, mislim da je za vakcinisane to stvar ličnog izbora: želiš li testirati vakcinu ili ćeš i dalje ostati oprezan pa nositi masku čisto da smanjiš šansu zaraze dodatno.
Ja sam prebolovao, revakcinisan, i mislim da imam veoma male šanse da me ponovo potkači sa ozbiljnijim posljenicama.
daddy-kool

#8946 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by daddy-kool »

CDC preporuke: potpuno vakcinisani (obje doze) nemaju potrebu za maskom ili distancom.
leech

#8947 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by leech »

Black swan wrote: 08/07/2021 12:29 Ja nosim u zatvorenom iz postovanja

Jučer u redu na Zetri stariji gospodin, drži razmak između sebe i lika ispred njega od jedno metar, ja sam odmah iza njega. Psuju mu ovi iza, kao pomakni se, bojiš se da ćeš umrijeti, meni kažu de prođi ispred njega, preskoči ga. Smeta im distanca. A to su sve starrci od 70+.
Gospodin se hladno okrene i kaže neće mene niko preskakati, ja na to dodam da bismo svi trebali držati distancu da je sreće.... ispadosmo budale i ja i gospodin.
BadBoy

#8948 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by BadBoy »

leech wrote: 08/07/2021 13:49
Black swan wrote: 08/07/2021 12:29 Ja nosim u zatvorenom iz postovanja

Jučer u redu na Zetri stariji gospodin, drži razmak između sebe i lika ispred njega od jedno metar, ja sam odmah iza njega. Psuju mu ovi iza, kao pomakni se, bojiš se da ćeš umrijeti, meni kažu de prođi ispred njega, preskoči ga. Smeta im distanca. A to su sve starrci od 70+.
Gospodin se hladno okrene i kaže neće mene niko preskakati, ja na to dodam da bismo svi trebali držati distancu da je sreće.... ispadosmo budale i ja i gospodin.
Distancu apsolutno zadržati na svim šalterima i gdje god se nešto čeka u redu. Nema gore stvari nego kad ti se navali na leđa sa zadahom od luka.
kio01

#8949 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by kio01 »

Je li moguce otici na revakcinaciju u Srbiji na drugaciju lokaciju od prve doze?
Naslovnica

#8950 Re: Corona cjepivo/vakcina - News

Post by Naslovnica »

kio01 wrote: 08/07/2021 16:20 Je li moguce otici na revakcinaciju u Srbiji na drugaciju lokaciju od prve doze?
Neko kaže da može, neko kaže da ne može.
Kolega primio prvu u NS, drugu danas u Čačku, bez ikakvih najava, pitanja ili komplikacija.
Locked