Corona cjepivo/vakcina - News
Moderator: O'zone
- azurna_obala
#8901 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nemam bas vremena da pratim sve vezano za vakcine, pa bih zamolila one koji znaju vise da podijele saznanja ili iskustva o dojenju i vakcinama.
Stigla sam pročitati da se moze vakcinisati, da nema konkretnih analiza, ali da je preporuka. Također, da je Pfizer najbolji u ovom slučaju.
Ako imate neko da zna vise o ovome, neka podijeli.
TenkJu
Stigla sam pročitati da se moze vakcinisati, da nema konkretnih analiza, ali da je preporuka. Također, da je Pfizer najbolji u ovom slučaju.
TenkJu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#8902 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Tito dragi sta je ovoudri me jace wrote: ↑06/07/2021 13:48 evo vam glavnog antivaksera![]()
![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /210706084
-
udri me jace
#8903 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
jasno je .. ko je za SDA ta je protiv vakcine, ko je za fortu taj je vakser ... evo i potvrda:Black swan wrote: ↑06/07/2021 14:25Tito dragi sta je ovoudri me jace wrote: ↑06/07/2021 13:48 evo vam glavnog antivaksera![]()
![]()
![]()
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novalic ... /210706084
https://ba.n1info.com/vijesti/fadil-nov ... ni-kunici/
-
Vezirbh
#8904 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Supruga odradila i revakcinaciju sa AZ, cijelo vrijeme doji bez problema.azurna_obala wrote: ↑06/07/2021 14:21 Nemam bas vremena da pratim sve vezano za vakcine, pa bih zamolila one koji znaju vise da podijele saznanja ili iskustva o dojenju i vakcinama.
TenkJu
-
cccccc
#8905 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zna li neko koje vakcine imaju u Priboju ili Loznici?
Zvao sam na brojeve telefona sa neta ali niko se ne javlja
Zvao sam na brojeve telefona sa neta ali niko se ne javlja
- Humljanin
#8906 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zar se smiju dojilje pelcovat?Vezirbh wrote: ↑06/07/2021 16:31Supruga odradila i revakcinaciju sa AZ, cijelo vrijeme doji bez problema.azurna_obala wrote: ↑06/07/2021 14:21 Nemam bas vremena da pratim sve vezano za vakcine, pa bih zamolila one koji znaju vise da podijele saznanja ili iskustva o dojenju i vakcinama.
TenkJu
-
Vezirbh
- Tesla Edison
#8908 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nova vakcina djelotvorna protiv svih virusa iz porodice Korona.
https://www.bug.hr/medicina/novo-univer ... mije-22220
@splinter, komentar?
@splinter, komentar?
-
splinter
#8909 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nikad.Tesla Edison wrote: ↑06/07/2021 19:04 Nova vakcina djelotvorna protiv svih virusa iz porodice Korona.
@splinter, komentar?
- Tesla Edison
#8910 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pretpostavljao sam.splinter wrote: ↑06/07/2021 20:16Nikad.Tesla Edison wrote: ↑06/07/2021 19:04 Nova vakcina djelotvorna protiv svih virusa iz porodice Korona.
@splinter, komentar?
Još informatički časopis objavio. Mislim na papiru je moguće sve. U mRNA ubaciti RNA svih mogućih virusa i jednom vakcinom si imun na sve. Mačiji kašalj
- azurna_obala
#8911 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Super, hvala Vam.Vezirbh wrote: ↑06/07/2021 16:31Supruga odradila i revakcinaciju sa AZ, cijelo vrijeme doji bez problema.azurna_obala wrote: ↑06/07/2021 14:21 Nemam bas vremena da pratim sve vezano za vakcine, pa bih zamolila one koji znaju vise da podijele saznanja ili iskustva o dojenju i vakcinama.
TenkJu
-
Zoya
#8912 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Mislim da će mene ovom bocnuti za par mjeseci pa ako prestanem pisati....splinter wrote: ↑06/07/2021 20:16Nikad.Tesla Edison wrote: ↑06/07/2021 19:04 Nova vakcina djelotvorna protiv svih virusa iz porodice Korona.
@splinter, komentar?
@splinter ti si doktor kako sam upratila. Može li malo opširniji odgovor?
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#8913 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To se platja
-
splinter
#8914 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa lijepo to zvuči sve na miševima ali opet čemu sve to? Prije svega SARS je prsktički eradiciran i nije se pojavio više od 2004.godine. Teško da bi se ponovo mogao vratiti. Jeste da je Raplph Baric, vrhunski expert i ovakva ispitivanja su potrebna radi spriječavanja budućih pandemija, ali šta to znači u praksi.
Antitjela su strogo specifična za svaki soj unutar jednog virusa a kamoli između različitih virusa. Paratop antitjela se strogo veže za specifični epitop virusnog antigena i male promjene na virusnom antigenu znatno umanjuju vezanje antitjela. Osim toga koja je svrha praviti cjepiva za viruse kojih više nema, ne mislim samo na SARS nego i na Wuhanski "orginalni" soj Saras-Cov-2 koji gotovo da više ni necirkuliše u ljudskoj populaciji. Ovdje je došla do uzražaja interferncija virusa, odnosno "nepodnošenje" raznih sojeva pa svaki novi soj istiskuje prethodni soj ili s njim mutira i rekombinira te nastaje sasvim novi soj ( slučaj kod indijskog soja).
Postavlja se pitanje šta je sa ostalim od ranije poznatim Coronavirusima koji se javljaju kod ljudi kao sezonska oboljenja ( HCoV-OC43, HCoV-229E, HCoV-NL63 i HCoV-HKU1).
Npr kod testiranja postoji nešto što se zove Pan-Coronavirus test, pan-CoV PCR ili serološki koji se koristi u različite svrhe, npr kad god se sumnja na neki od Coronavirusa ili u spriječavanju pojave novih virusa, kod traženja novih Coronavirusa na životinjama ili rizičnim grupama ljudi, a test sadrži prajmere i kitove za sve do sada poznate Coronaviruse. Da ne bude zabune, svi Coronavirusi sadrže i neke zajedničke gene pa ovakvi testovi tarrgetuju njih za razliku od standardiziranih PCR ili seroloških testova.
Tako je otrkiven i ovaj virus kada se počelo sumnjati da uzročnik bolesti možda virus, rađeni razni testovi i PCR i serološki i dali pozitivan rezultat na prisustvo Corona virusa, potom se pošto se nije radilo ni o jednom do sad poznatom virusu krenulo u njegovu izolaciju i sekvenciranje genoma.
Vjerovatno su mislili i kod cjepiva uraditi neko Pan-CoV cjepivo koje bi bilo univerzalno i objedinilo razne sojeve, neka vrsta polivalentnog cjepiva. To nije nemoguće uraditi ali u praksi se ništa posebno ne bi dobilo, a troškovi bi bili ogromni. Za sada. Šta će biti u budućnosti vidjet ćemo.
- vazi
#8915 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koji bijaše nick onom jednom divnom forumskom doktoru, bas nedostaje .
I splinter je za 10 .
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8916 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Zabrinu me sad @splinter
Jesmo li se to dzaba vakcinisali
Ako su vakcine pravljene za vuhanski soj...
Jesmo li se to dzaba vakcinisali
-
splinter
#8917 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Nismo Bato._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:07 Zabrinu me sad @splinter
Jesmo li se to dzaba vakcinisaliAko su vakcine pravljene za vuhanski soj...
Pa postavljala su raja već recenzije ovdje iz raznih istraživanja. Vakcina djeluje samo sa svakim novim sojem opada efikasnost. Recimo da je za Deltu sad već negdje oko 60 % i to za Pfizer i AZ dok je za ostale i manje, ali ipak nije baš da je džaba.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#8918 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
To je za infekciju, a za tezu klinicku sliku je i dalje dobra zastita?splinter wrote: ↑07/07/2021 11:14Nismo Bato._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:07 Zabrinu me sad @splinter
Pa postavljala su raja već recenzije ovdje iz raznih istraživanja. Vakcina djeluje samo sa svakim novim sojem opada efikasnost. Recimo da je za Deltu sad već negdje oko 60 % i to za Pfizer i AZ dok je za ostale i manje, ali ipak nije baš da je džaba.
-
BadBoy
#8919 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Splinter, jedno stručno pitanje za tebe, u skladu sa mojim ograničenim razumijevanjemsplinter wrote: ↑07/07/2021 11:14Nismo Bato._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:07 Zabrinu me sad @splinter
Moje je razumijevanje da sve vakcine, koje su trenutno u upotrebi, targetiraju taj prokleti Spike protein na koronavirusu (to je ta jebena kruna po kojoj je i dobio ime). Na taj način "treniraju" naš imunitet da prepozna koronu i uništi je. Eh sad, na osnovu čega opada efikasnost vakcina ako svaka naredna varijanta korone i dalje ima taj karaktersitični spike protein? Kako sam ja skontao, tek ako korona mutira na način da više nema taj spike protein onda i naše vakcine više neće biti efikasne ali tada i korona prestaje biti korona, zar ne?
Znam da je ovo baš sve uprošteno maksimalno i da tu sigurno ima milion detalja, ali ovo je moje neko općenito razumijevanje... Dakle, šta uzrokuje smanjenju efikasnost vakcina?
-
daario naharis
#8920 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Idalje preko 90% za pfizer ako sam dobro procitao._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:24To je za infekciju, a za tezu klinicku sliku je i dalje dobra zastita?
-
BadBoy
#8921 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Predobra. U biti ljudi nisu ni svjesni koliko su ove vakcine dobre._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:24To je za infekciju, a za tezu klinicku sliku je i dalje dobra zastita?
https://thehill.com/policy/healthcare/5 ... were-among
June 2021 data: 100% of COVID-19 deaths in Maryland occurred in people who were unvaccinated,”
-
splinter
#8922 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa nema baš previše podataka, ali u narednih 15-20 dana treba pratiti nove hospitalizacije i to npr u nekim hot-spotovima i žarišnim područjima gdje je povećana kumulativna incidenca pa će se više znati._BataZiv_0809 wrote: ↑07/07/2021 11:24To je za infekciju, a za tezu klinicku sliku je i dalje dobra zastita?
Ipak ne treba zaboraviti da je i prošle godine u ovom periodu prevladavala nešto blaža klinička slika koja se sa dolaskom hladnijih dana pogoršavla. Također i starosna slika oboljelih ide u prilog smanjenju hospitalizacija.
Sigurno da će imunizacija imati velikog efekta, sa nekim manjim ograničenjima.
-
splinter
#8923 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenomBadBoy wrote: ↑07/07/2021 11:28Splinter, jedno stručno pitanje za tebe, u skladu sa mojim ograničenim razumijevanjem![]()
Moje je razumijevanje da sve vakcine, koje su trenutno u upotrebi, targetiraju taj prokleti Spike protein na koronavirusu (to je ta jebena kruna po kojoj je i dobio ime). Na taj način "treniraju" naš imunitet da prepozna koronu i uništi je. Eh sad, na osnovu čega opada efikasnost vakcina ako svaka naredna varijanta korone i dalje ima taj karaktersitični spike protein? Kako sam ja skontao, tek ako korona mutira na način da više nema taj spike protein onda i naše vakcine više neće biti efikasne ali tada i korona prestaje biti korona, zar ne?
Znam da je ovo baš sve uprošteno maksimalno i da tu sigurno ima milion detalja, ali ovo je moje neko općenito razumijevanje... Dakle, šta uzrokuje smanjenju efikasnost vakcina?
-
Milenkov buraz
#8924 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Koliko sam ja shvatio ovaj zadnji soj je mutirao zbog indije i u Indiji jer je zaraznost bila ogromna zbog nekih vjerskih festavala gdje nisu imali nikakva ogrnaničenja itd.splinter wrote: ↑07/07/2021 11:44Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenomBadBoy wrote: ↑07/07/2021 11:28
Splinter, jedno stručno pitanje za tebe, u skladu sa mojim ograničenim razumijevanjem![]()
-
BadBoy
#8925 Re: Corona cjepivo/vakcina - News
Skontao. Hvala puno! Ja iskreno mislim da smo sada mi (čovječanstvo) u gornjoj poziciji jer su nam i postojeće vakcine dovoljno efikasne a imamo i opciju razvoja boostera u slučaju pojave neke problematične varijante.splinter wrote: ↑07/07/2021 11:44Pa spike protein je u suštini građen od aminokiselina. Antitjela preko peritopa targetiraju specifično mjesto vezanja i svako i najmanje odstupanje u rasporedu aminokiselina otežava to vezivanja. Mutacije su najčešće na RBD i N terminalnoj domeni vezanja, dakle ne mutira cijeli S protein nego mala područja gdje se može mijenajti samo par nukleotida , vrlo vrlo mali dio tog proteina. To je dovoljno da oteža ali ne i onemogući vezivanje antijela. Mislim pojednostvljeno napisano. To je ta igra mačke i miša i stalna trka s vremenomBadBoy wrote: ↑07/07/2021 11:28
Splinter, jedno stručno pitanje za tebe, u skladu sa mojim ograničenim razumijevanjem![]()
Ja sam optimista