EURO 2020

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply

U finalu se sastaju?

Španija
17
6%
Italija
142
47%
Engleska
104
34%
Danska
41
13%

Total votes: 304

Piaty

#6801 Re: EURO 2020

Post by Piaty »

Da zavrsimo s ovim. Ako opravdavate ovakve sudijske odluke...pa nemojte se onda zaliti sto su nas karali Francuzi tj sudije na mecu u Parizu ili npr.onaj ofsajd na SP.
Laplace

#6802 Re: EURO 2020

Post by Laplace »

Koliko sam shvatio iz komentara stručnjaka, ako je kontakt u šesnaestercu => penal. Šteta što to ne važi i za druge reprezentacije nego samo za Englesku.

Nije problem u pobjedi Engleske, niti za ikoga navijam niti me je briga.

Problem je u šta se fudbal pretvorio. Igrači padaju kao da je pandemija epilepsije, a ne kovida. Svaki kontakt rezultuje padanjem i prekidom igre. A nekoguće je igrati fudbal bez kontakta, pa logično možemo zaključiti gdje to vodi.

Englezi tu u zadnje vrijeme prednjače: ja sam Englez, pasti ću u šesnaestercu ne bi li sudija svirao penal.

Btw, slična je situacija bila prije par godina, kad je Baleu sviran penal (on je poslije utakmice priznao da je simulirao, bar je imao toliko poštenja ako se to može tako nazvati). Ako je neko opravdanje, na toj utakmici nije bilo VAR-a a više je ličila na penal nego ovaj poklon Englezima.
TheHound

#6803 Re: EURO 2020

Post by TheHound »

Laplace wrote: 08/07/2021 23:21 Koliko sam shvatio iz komentara stručnjaka, ako je kontakt u šesnaestercu => penal. Šteta što to ne važi i za druge reprezentacije nego samo za Englesku.

Nije problem u pobjedi Engleske, niti za ikoga navijam niti me je briga.

Problem je u šta se fudbal pretvorio. Igrači padaju kao da je pandemija epilepsije, a ne kovida. Svaki kontakt rezultuje padanjem i prekidom igre. A nekoguće je igrati fudbal bez kontakta, pa logično možemo zaključiti gdje to vodi.

Englezi tu u zadnje vrijeme prednjače: ja sam Englez, pasti ću u šesnaestercu ne bi li sudija svirao penal.

Btw, slična je situacija bila prije par godina, kad je Baleu sviran penal (on je poslije utakmice priznao da je simulirao, bar je imao toliko poštenja ako se to može tako nazvati). Ako je neko opravdanje, na toj utakmici nije bilo VAR-a a više je ličila na penal nego ovaj poklon Englezima.
U sta se to fudbal pretvorio a da to nije bio prije? Pa sad je bolji 10 puta nego ikad ranije sto se i tog simuliranja tice. Zagooglaj Jurgen Klinsmann i vidi sta ce ti biti prvi rezultat koji ce tu google ponuditi.
VAR je do sad popravio nepravdu bar za 70%, nema vise glupih ofsajda, pa da je samo zbog toga uveden isplatio se vec, i nema vise ruke u sesnaestercu koja se nije vidjela i koja je sudiji promakla jer ce je VAR vidjeti. A za ove druge stvari, koristi se samo da bi ponistion neku ociglednu sudijsku gresku. Nije sad VAR sudija kako vi mislite, i ovo za Englesku je sudija svirao penal jer je tako mislio pa kad su na VARu vidjeli da je bio kontakt sudija nije imao potrebu da mijenja svoje misljenje. Izbaci VAR iz price opet je penal jer ga je sudija dosudio a ne VAR i posto ocigledno kontakt jeste bio nema smisla da se bilo sta ponisti.
dale cooper

#6804 Re: EURO 2020

Post by dale cooper »

Laplace wrote: 08/07/2021 23:02
spinel_ wrote: 08/07/2021 00:45 Kako ovi kvazienglezi komentarisu 2 lopte jedna do druge malo prije sumnjivog penala?
Pa 2021 god je, kako je to moguce sa tolikom tehnologijom.
Znaci ocigledna i namjerna kradja.
Jednostavno: kad nešto ne možeš objasniti naprosto to ignoriši.
Što se tiče tog pravila o dvije lopte, bio je na Indexu članak o toj situaciji i načinu na koji se primjenjuje to pravilo:
Evo što o tome kažu nogometna pravila:

Peti zakon IFAB-a, koji uređuje pravila nogometa, objašnjava situaciju kao što je ova. U slučaju da se na terenu nalazi druga nogometna lopta, osim one kojom se utakmica u tom trenutku igra, sudac može prekinuti meč, ali također može pustiti da se igra nastavi sukladno njegovoj interpretaciji situacije, što dovodi do poglavlja zakona zvanog "Vanjski utjecaji na igru".

U njemu se specificira: "Sudac mora prekinuti igru te je restartati podbacivanjem lopte samo ako je druga lopta na terenu utjecala na igru."

Što se tiče druge opcije, a ona je primjenjiva na situaciju na utakmici Engleske i Danske, u pravilima piše: "Sudac treba dopustiti nastavak igre ako druga lopta na terenu nije utjecala na igru, ali i osigurati da se druga lopta što prije makne s terena."
https://www.index.hr/sport/clanak/tri-s ... 89084.aspx
merk030

#6805 Re: EURO 2020

Post by merk030 »

Sudija na terenu bi trebao više da odlučuje kod ovih stvari. On odlučuje, ali nije isto na snimci, i uživo, on mora ocijeniti da li je igrač mogao ostati na nogama ili ne. Bit će ovakvih odluka još, nije prva. Na snimci je svaki kontakt penal, ali se ne zna intenzitet tog kontakta, teško je to vidjeti osim ako se nije zaletio s dvije noge.
spinel_

#6806 Re: EURO 2020

Post by spinel_ »

merk030 wrote: 09/07/2021 01:19 Sudija na terenu bi trebao više da odlučuje kod ovih stvari. On odlučuje, ali nije isto na snimci, i uživo, on mora ocijeniti da li je igrač mogao ostati na nogama ili ne. Bit će ovakvih odluka još, nije prva. Na snimci je svaki kontakt penal, ali se ne zna intenzitet tog kontakta, teško je to vidjeti osim ako se nije zaletio s dvije noge.
Da, upravo to. Izgleda ovdje je ljudima dovoljno samo da protivnicki igrac ima dodir s napadacem da bude penal. A ne gledaju da li je mogao ostati na nogama. Iako je kontakt bio, bio je minoran i nedovoljan da bi ovaj pao ko pokosen. Ovo je bio primjer klasicne simulacije i manipulacije R.Sterlinga.
TheHound

#6807 Re: EURO 2020

Post by TheHound »

merk030 wrote: 09/07/2021 01:19 Sudija na terenu bi trebao više da odlučuje kod ovih stvari. On odlučuje, ali nije isto na snimci, i uživo, on mora ocijeniti da li je igrač mogao ostati na nogama ili ne. Bit će ovakvih odluka još, nije prva. Na snimci je svaki kontakt penal, ali se ne zna intenzitet tog kontakta, teško je to vidjeti osim ako se nije zaletio s dvije noge.
Nema sanse da se sa snimka zakljuci jacina kontakta, apsolutno nema sanse.
VAR je pomoc a ne zamjena za sudiju. Sudija treba da sudi kao i da nema VARa, samo u situacijama za koje nije 100% siguran treba provjeriti VAR.
Kakva crna provjera jacine kontakta na snimku, pa isto djeca razmisljate a fol neki strucnjaci.
Logovan

#6808 Re: EURO 2020

Post by Logovan »

2012: Chelsea win the Champions League, Italy lose the Euros final
2021: Chelsea win the Champions League....

:mrgreen:
°u°

#6809 Re: EURO 2020

Post by °u° »

Logovan wrote: 09/07/2021 10:24 2012: Chelsea win the Champions League, Italy lose the Euros final
2021: Chelsea win the Champions League....

:mrgreen:
Ima li kakva u kojoj Engleska osvaja? :mrgreen:
°u°

#6810 Re: EURO 2020

Post by °u° »

U 80'oj Immobile daje gol za 1:0. U 90+12oj (produžio 15 zbog valjanja) sudija svira penal za Englesku, naravno nepostojeći. Donnarumma brani Kaneu, bez odbijanca :lol:
Laplace

#6811 Re: EURO 2020

Post by Laplace »

dale cooper wrote: 08/07/2021 23:49

Što se tiče tog pravila o dvije lopte, bio je na Indexu članak o toj situaciji i načinu na koji se primjenjuje to pravilo:

Peti zakon IFAB-a, koji uređuje pravila nogometa, objašnjava situaciju kao što je ova. U slučaju da se na terenu nalazi druga nogometna lopta, osim one kojom se utakmica u tom trenutku igra, sudac može prekinuti meč, ali također može pustiti da se igra nastavi sukladno njegovoj interpretaciji situacije, što dovodi do poglavlja zakona zvanog "Vanjski utjecaji na igru".

U njemu se specificira: "Sudac mora prekinuti igru te je restartati podbacivanjem lopte samo ako je druga lopta na terenu utjecala na igru."

Što se tiče druge opcije, a ona je primjenjiva na situaciju na utakmici Engleske i Danske, u pravilima piše: "Sudac treba dopustiti nastavak igre ako druga lopta na terenu nije utjecala na igru, ali i osigurati da se druga lopta što prije makne s terena."
Druga lopta je bila na par metara od prve. Hoćeš reći da je sudija mogao biti 100% siguran da se neki od danskih fudbalera nije mogao zbuniti kad vidi dvije lopte na par metara i pogrešno zaključiti koja je u igri?

Kako god, previše pretpostavlja taj sudija: dvije lopte na par metara + kontakt koji je jedva bio (ako je bio) u česnaestercu na poziciji mrtvog ugla (sjetimo se da nama mnogo jači kontakt na sredini kad je igrač jedan na jedan pred golmanom nisu sudili, a kamoli ovo).

Dozvoljavam da možda nisam u pravu, ipak nisam stručnjak, ali ja bih očekivao da za penal u tako važnoj utakmici pred kraj prvog produžetka ipak treba jači kontakt u boljoj situaciji, koja više miriše na gol nego ovo. Ovaj penal me podsjeća na onaj za koji je Bale priznao da je simulirao, isto u mrtvom uglu i isto je riješio utakmicu.

Opet, ne navijam ni za Dance ni protiv Engleza, ovdje mi prvenstveno smeta padavičarski fudbal. Šta ja kao gledaoc na tribinama ili ispred TV-a trebam gledati? 90+ minuta pokušaja igrača da preveslaju sudiju i VAR i nepošteno dobiju utakmicu? Neka, hvala, radije ću gledati balet.
°u°

#6812 Re: EURO 2020

Post by °u° »

Laplace wrote: 09/07/2021 10:33 Druga lopta je bila na par metara od prve. Hoćeš reći da je sudija mogao biti 100% siguran da se neki od danskih fudbalera nije mogao zbuniti kad vidi dvije lopte na par metara i pogrešno zaključiti koja je u igri?

Kako god, previše pretpostavlja taj sudija: dvije lopte na par metara + kontakt koji je jedva bio (ako je bio) u česnaestercu na poziciji mrtvog ugla (sjetimo se da nama mnogo jači kontakt na sredini kad je igrač jedan na jedan pred golmanom nisu sudili, a kamoli ovo).

Dozvoljavam da možda nisam u pravu, ipak nisam stručnjak, ali ja bih očekivao da za penal u tako važnoj utakmici pred kraj prvog produžetka ipak treba jači kontakt u boljoj situaciji, koja više miriše na gol nego ovo. Ovaj penal me podsjeća na onaj za koji je Bale priznao da je simulirao, isto u mrtvom uglu i isto je riješio utakmicu.

Opet, ne navijam ni za Dance ni protiv Engleza, ovdje mi prvenstveno smeta padavičarski fudbal. Šta ja kao gledaoc na tribinama ili ispred TV-a trebam gledati? 90+ minuta pokušaja igrača da preveslaju sudiju i VAR i nepošteno dobiju utakmicu? Neka, hvala, radije ću gledati balet.
Nisam siguran je li bilo i tih par metara, padavičarska trkaća kokoš je prošla pored same druge lopte

Laplace

#6813 Re: EURO 2020

Post by Laplace »

spinel_ wrote: 09/07/2021 06:55
Da, upravo to. Izgleda ovdje je ljudima dovoljno samo da protivnicki igrac ima dodir s napadacem da bude penal. A ne gledaju da li je mogao ostati na nogama. Iako je kontakt bio, bio je minoran i nedovoljan da bi ovaj pao ko pokosen. Ovo je bio primjer klasicne simulacije i manipulacije R.Sterlinga.
Podsjeti me na situaciju sa nekog seoskog turnira u malom fudbalu: igrač je u šestercu igrao rukom i sudija svira penal. Međutim, igrači tima protiv kog je sudio penal se počnu žaliti kako nije njihov igrač igrao rukom nego protivnički napadač. Čujem sudiju kako viće "J***e se, ko će vas razlikovati?".

Na onakav kontakt poslije (ili prije?) kog je Sterling pao čak bih ij a, ovako van forme i sa 45+ godina, ostao na nogama. A sterling u punoj formi i u najboljim godinama pada kao pokošen na prvu naznaku kontakta sa protivničkim igračem (u stvari i prije, čim je pretpostavio da će kontakta biti bacio se a ne bih se čudio da je namjerno išao da ostvari kontakt).

Simuliranje vidljivo iz Kuiperovog pojasa, i to poslije zbunjivanja protivničkog tima sa dvije lopte.
Laplace

#6814 Re: EURO 2020

Post by Laplace »

dale cooper wrote: 08/07/2021 23:49

Hoćeš reći da u ovakvoj situaciji druga lopta nije uticala na igru?

Image
Laplace

#6815 Re: EURO 2020

Post by Laplace »

Još jedna stvar: liči li ikome ovo na stopostotnu šansu za gol ili za ikakvu situaciju za koju je realno u ovako važnoj utakmici, na samom kraju prvog produžetka, svirati penal sve i da je on pao zbog nekakvog kontakta (ako ga je bilo)?

Kamo sreće da su nama ikad za nešto ovakvo svirali penal u važnoj utakmici, pa da i nama neko pokloni pobjedu, za promjenu.

Image
Piaty

#6816 Re: EURO 2020

Post by Piaty »

Nemas sta objasnjavati. Neces nikoga ubjediti jer se radi o fudbalu, navijanje, simpatiziranje jestjednako subjektivnost. Pogotovo kada je Engleska u pitanju. Ja da navijam za Englesku, rekao bih da nije oenal ali nisu ljudi takvi.

Ja lagano kazem da je Njemacka kanta a navijam za nju jer sam objektivan.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#6818 Re: EURO 2020

Post by sime_cipol »

Pa u Londonu vjerovatno ima 50-100k talijana koji tu stalno zive
BHF_Manijak

#6819 Re: EURO 2020

Post by BHF_Manijak »

Kakvi smetljari... Zelim im od srca laganu pusionu u 94. minuti iz jednako sumnjivog penala preko kojeg su prosli dalje.
Piaty

#6820 Re: EURO 2020

Post by Piaty »

I neko se smije Amerikancima sto gledaju Kecere?
Ma mi smo u Europi najvece budale sto ovo pratimo. Eto Engleza, nek oforme ligu sa Pakistanom i Indijom i nek osvajaju svake godine.

Samo da se razumijemo, gledanje Kecera ne znaci da si budala uopce vec da se zabavljas. Pa ti bralo moj vidi gdje smo mi a gdje Ameri.
diablobih

#6821 Re: EURO 2020

Post by diablobih »

Prvo, ima dosta Italijana sto su vec tamo. Drugo, nije drzava sada donijela mjere karantine, pa da mozete srati, trece i treba da budu u istoj, da ne bi kojim slucajem bili zarazeni, kao sto se radi u Australiji npr.
Riddle

#6822 Re: EURO 2020

Post by Riddle »

Da, prije nesto vise od godinu dana. :lol:
Point.

#6823 Re: EURO 2020

Post by Point. »

A vamo popuštaju sve mjere. Hoće nazor da pobijede. Kako bih volio da im talijani isfoliraju nepostojeći penal i zabiju za pobjedu.
Riddle

#6824 Re: EURO 2020

Post by Riddle »

Da, za svoje stanovnistvo. Pretpostavljam da je prerano za masovni ulazak stranih drzavljana.
omar little

#6825 Re: EURO 2020

Post by omar little »

jel ti domaci sto ce ici na stadion imaju vakcinu ili test? kako su to organizirali, ne upratih?
Post Reply