Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑03/07/2021 07:52
Sada će postaviti 2-3 semafora, ko da gledam.
O da, ispred naselja Miljacka već postavljen, samo da proradi
Kakvi retardi
Još im sve vrijeme, u toku izvođenja radova, radili semafori na raskrsnici IX transverzale i ul. Dž. Bijedića. Umjesto da ubrzaju saobraćaj, oni će ga znatno usporiti
Može li neko reći zašto Ul. Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, danima stoji onako raskopana i uništena rupama? Kad je rok za završetak njene adaptacije?
Niti ima znaka obavještenja, nego kad dođem do početka radova, nema nazad, moram proći preko
Logovan wrote: ↑05/07/2021 22:45
Država za semafore
U semaforima je snaga
"Djeco kada je na semaforu crveno svijetlo, auta trebaju da stanu. Auta su jako brza i opasna i kad vi poraste i budete vozili, vi stanite i na zeleno, za svaki slučaj"
Hajd da su makar neki semafori pa mi ne bi bilo toliko ni krivo. Brojac trajanja svakog svjetla koji ima na semaforima u Lukavici kod nas ne postoji. Daljinsko "stimanje" trajanja svjetala sa centralne lokacije radi prilagodjenja trenutnom nivou saobracaja (ili makar razlicite fiksne sheme trajanja svjetala za razlicita doba dana) je SF.
Iskoristio bih priliku da se jos jednom javno najebem mame projektantu semafora kod Vrbanje na pocetku Zagrebacke zbog zelenog za skretanje lijevo koje se pali istovremeno sa zelenim za pjesake.
geralt wrote: ↑06/07/2021 14:02
Hajd da su makar neki semafori pa mi ne bi bilo toliko ni krivo. Brojac trajanja svakog svjetla koji ima na semaforima u Lukavici kod nas ne postoji. Daljinsko "stimanje" trajanja svjetala sa centralne lokacije radi prilagodjenja trenutnom nivou saobracaja (ili makar razlicite fiksne sheme trajanja svjetala za razlicita doba dana) je SF.
Iskoristio bih priliku da se jos jednom javno najebem mame projektantu semafora kod Vrbanje na pocetku Zagrebacke zbog zelenog za skretanje lijevo koje se pali istovremeno sa zelenim za pjesake.
high_volume wrote: ↑06/07/2021 06:53
Može li neko reći zašto Ul. Hamdije Kreševljakovića na Drveniji, danima stoji onako raskopana i uništena rupama? Kad je rok za završetak njene adaptacije?
Niti ima znaka obavještenja, nego kad dođem do početka radova, nema nazad, moram proći preko
geralt wrote: ↑06/07/2021 14:19
Da malo ilustriram na sta mislim za one koji nisu upoznati sa tim krivicnim djelom od semafora:
Sva cetiri nacrtana semafora prikazuju zeleno svjetlo u isto vrijeme.
To je tako oduvijek, cesto tu prolazim jer furam gore ljubljanskom, zeleno za desno sa mosta se pali kad i pjesacima. Drugi pravac koji ide na most, takodje se pali, neko mi rece da je to zbog trole da ovi sto skrecu na most ne blokiraju raskrsnicu kad se otvori pravac za trolu.
Meni je nelogicnija zabrana lijevo u Ljubljansku nego moras ici dole u Emerika Bluma pa oko OHR-a.
Da malo ilustriram na sta mislim za one koji nisu upoznati sa tim krivicnim djelom od semafora:
Grozna raskrsnica, kako za auta tako i za pješake (jer i za pješake zeleno svjetlo traje 5 sekundi). Ovaj pješački prelaz nije trebao biti ovdje, trebao je biti 50 metara niže, tako da ide od one cvjećare pa do Egla.
pozz, ovaj je pješački val skračen. .nekad se palio skoro u sekundu čak malo i ranije 2-3 sekunde.prije crveno-žutog na mostu. e šta se dešava prvo idu oni sa brda i taman ti dočekaš da kreneš, pješaci još stoje i hop opet stojiš dok on(oni) pređe 12 metara sa druge strane. pravi se kolona.iza tebe...ok, mislim da je ovo sa otkočenjem zelenog svjetla na pješačkom zbog bolje "oticanja" auta sa brda. Drugo ne vidim šta je. To su na dosta novih programiranja napravili. Stoje auta na glavnom pravcu . pali se za bočnu ulicu za auta zeleno ali pješački stoji crveno. po starom mnoga zelena za pješake se upale čim se zaustave vozila na glavnoj putanji. ovo za glavne putanje. ok. ima kao zaštitno vrijeme u slučaju da ko ostane u raskrsnici,šta li već.
To je tako oduvijek, cesto tu prolazim jer furam gore ljubljanskom, zeleno za desno sa mosta se pali kad i pjesacima. Drugi pravac koji ide na most, takodje se pali, neko mi rece da je to zbog trole da ovi sto skrecu na most ne blokiraju raskrsnicu kad se otvori pravac za trolu.
Meni je nelogicnija zabrana lijevo u Ljubljansku nego moras ici dole u Emerika Bluma pa oko OHR-a.
Kako je nelogicno, dupla puna i onaj koji skrece sijece 2 trake iz suprotnog smjera. Trebala bi izlivna traka + semafor (nema uslova ni za jedno), ili pustiti da ljudi skrecu kad misle da mogu. Ne znam sjecas li se stanja prije rekonstrukcije, jednom sedmicno bio je sudar na tom mjestu i to sa ozbiljnom stetom (fura se 50-60kmh + nepregledno zbog male krivine kod OHRa).
Kad skontas, tu je puno nelogicnosti mozda najveca, ili najveci problem, ako silazis niz Ljubljansku pored pumpe, i zelis na most, moras se ukljuciti na Zagrebacku i imas ravno 4 ili 5 metara da udjes u lijevu traku, koja ima eto poseban rezim skretanja na most.
Uvijek vratolomija, ako nije guzva jos je i izvodivo.
75 dana od pocetka radova isti su poceli 22.06.2021., ali tesko da ce zavrsiti u roku jer se planiraju radovi i na 650 m od latinske cuprije i 200 m na Trgu Austrije.
A kad dođeš do te ceste mozes krug napraviti pored Pirpe na most i skreni do Estrade ako ides iz pravca Skenderije, ako ides iz pravca Trg Austrije mozes ici na most i pored Estrade prema BBI.
Fkt je zalosno sta se radi, opet ce guzva biti ista i doslovno se nista promijeniti nece jer opet ce lijeva iskljucna traka biti prepuna i kolona ce se opet stvarati...
Znaci do tebe je. Kad prodjes kroz prvo crveno cudis se sto semafori nisu uskladjeni.
Svasta se tu radi, ja sam dozivljavao da iz desne trake kod pumpe ljudi skrecu lijevo u Zagrebacku "kroz" mene koji sam u lijevoj traci i skrecem desno...
Išao neki dan prema Istri pa se sjetio teme, evo kako je to Rijeka napravila
Samo se treba sjetiti protesta za kruzni tok iznad Zeljinog stadiona, samo zato sto se jednoj ulicici nije dao izlaz na kruzni tok.
Zamisli sada ovakvu barijeru staviti ljudima iz Boljaka, koji su naucili jal lijevo za grad, jal desno. Skinula bi se barijera za sekundu, ako bi ikada i bila postavljena. Pod normalnim uslovima, bez tranzita, sadasnje dvije trake su njima vise nego dovoljne. Tu nece proci vise od 5000 auta dnevno.
Popravljati sistem u kojem svaka kuca ima svoj izlaz na cestu je teze nego napraviti puni profil GA i tunel Prenj zajedno.
Kad bi donijeli zakon gdje svaki objekat bez građevinske, urbanističke i upotrebne dozvole ne smije postojati, mora se rušiti, tad tog naselja ne bi ni bilo. Kao ni Buća Potoka i još mnogih drugih divljih naselja. Samo jedan zakon sa 30-tak članova, 10-tak stranica formata A4 i riješio si preko 90% problema na trasi