Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
Milenkov buraz

#2051 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

channel10 wrote: 05/07/2021 16:00
doff wrote: 05/07/2021 15:27

Pa i u KS troše lovu zaradjenu u drugim kantonima :zoka:
Tacno, ali se to treba rijesiti na pravi nacin. Ovi dole bi uzeli vise nego sto im pripada. Imas danas vijest koliko koji kanton u ovih pola godine ubacuje u FBIH, pa pregledaj malo...
Može link molim?
kakabanja213

#2053 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakabanja213 »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 16:11
kakabanja213 wrote: 05/07/2021 15:58
Ne mogu biti iste ali bi profit te bolnice u Sa trebao biti bar 50% veci od one u Zavidovicima. Naravno pricamo o hipotetskim ustanovama. Ili ako je jednostavnije ne smije u javmoj ustanovi A plata biti veca nego z javnoj ustanovi B ako je ustanova B profitabilnija od ustanove A.
Bolnice, barem javne i ne govorim za privatne, ne prave profit niti treba da prave profit. One treba da sa sredstvima kojima raspolažu i koje dobiju da daju max. dobru uslugu. Plate doktora ne mogu niti trebaju biti iste za ljekare na jednoj univerzitetskoj bolnici nasrpam neke opšte bolnice iz manjeg mjesta. Jednostavno to bi bilo nefer i nepošteno jer ne rade isti posao, odgovornost nije ista...itd.
Bolnice, Domovi zdravlja svaku uslugu koju pruze fakturisu Zavodu tako da su placene prema broju i vrsti usluga. Bolnica za razliku od UC ne moze pruziti ni kvalitativno ni kvantitativno iste, odnosno isti broj usluga. Tako da ce sredstva upucena prema tim ustanovama biti jako razlicita. Ali sivanje, propisivanje terapije izdavanje uputnica specijalistima u ambulanti na Alipasinom i recimo u ambulanti u Buzimu je isto. Isti pisao obavljaju Tako da bi plate trebale u javnom sektoru biti iste. Pogotovo ako ustanova u Buzimu na kraju fiskalne godine ima bolje rezultate od ove iz Sarajeva.
doff

#2054 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by doff »

BHCluster wrote: 05/07/2021 15:50
Pa mozda ako se posvete razvoj Kantona bude, svaki kanton ima svoju Vladu ili im je KS kriv?
Ne može kad je Zakonom definisana raspodjela prihoda. Kantoni raspolažu sa onoliko koliko im se dodijeli prilikom raspodjele, a ona nije realna, ide na štetu drugih.

Da svi kantoni imaju isti ponder, ili da troše koliko zarade, neki bi davno propali a neki koji su sad oštećeni bi bili zapadna njemačka.

Al ova varijanta ne bi bila realna. Treba raspodjelu vršiti tako da svi budzetski korisnici budu jednaki, da zaposlenik na istoj poziciji bude plaćen jednako u TK i KS...a ne da je neko povlašten. :)
Milenkov buraz

#2055 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

kakabanja213 wrote: 05/07/2021 16:28
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 16:11

Bolnice, barem javne i ne govorim za privatne, ne prave profit niti treba da prave profit. One treba da sa sredstvima kojima raspolažu i koje dobiju da daju max. dobru uslugu. Plate doktora ne mogu niti trebaju biti iste za ljekare na jednoj univerzitetskoj bolnici nasrpam neke opšte bolnice iz manjeg mjesta. Jednostavno to bi bilo nefer i nepošteno jer ne rade isti posao, odgovornost nije ista...itd.
Bolnice, Domovi zdravlja svaku uslugu koju pruze fakturisu Zavodu tako da su placene prema broju i vrsti usluga. Bolnica za razliku od UC ne moze pruziti ni kvalitativno ni kvantitativno iste, odnosno isti broj usluga. Tako da ce sredstva upucena prema tim ustanovama biti jako razlicita. Ali sivanje, propisivanje terapije izdavanje uputnica specijalistima u ambulanti na Alipasinom i recimo u ambulanti u Buzimu je isto. Isti pisao obavljaju Tako da bi plate trebale u javnom sektoru biti iste. Pogotovo ako ustanova u Buzimu na kraju fiskalne godine ima bolje rezultate od ove iz Sarajeva.
To je nešto drugo ali rad doktora na UKC i domu zdravlja ili općoj bolnici nije isti ne može se vrijednovati isto. Slažem se to za domove zdravalja
kakabanja213

#2056 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakabanja213 »

I sta ovdje vidis? Da duplo vise ljudi sa skoro cijelim drzavnim, duplomatskim aparatom u najrazvijenijem kantonu uplati 3 puta vise novca od HNk. Kad bi ove brojke mogle biti realno analizirane kad bi se uvrstilo malo vise varijabli onda bi se moglo shvatiti ko tu trosi cije pare. Ovako...
Hemsworth30

#2057 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemsworth30 »

channel10 wrote: 05/07/2021 14:43
Hemsworth30 wrote: 05/07/2021 14:41

Minken i Dablin bojna, odatle i pišu. Socijala i Klix.
Jok bolan i ne bio. Kuka iz po` Sarajeva. Covjek bi pomislio da kuka dole iz neke rupe u Hercegovini, a ne tu iz Sarajeva. Zivi ovdje, radi ovdje i vidi sta misli. Pa jbt, ja da tako mislim o sugradjanima, ja bih se davno ispalio. Ne bih nikoga trpio ni sekunde.
Ostave ih tako po urbanim mjestima da špijuniraju i prenose mada mislim konkretno da je on nesretni penzioner koji godinama piskara po Klixu, non stop je tu.
Milenkov buraz

#2058 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

kakabanja213 wrote: 05/07/2021 16:35
I sta ovdje vidis? Da duplo vise ljudi sa skoro cijelim drzavnim, duplomatskim aparatom u najrazvijenijem kantonu uplati 3 puta vise novca od HNk. Kad bi ove brojke mogle biti realno analizirane kad bi se uvrstilo malo vise varijabli onda bi se moglo shvatiti ko tu trosi cije pare. Ovako...
Pa to je glavni grad, kao i svakoj državi je tako. Šta bi ti da Sarajevo uplaćuje daleko najviše a da dobija mrvice sa stola. Evo i od turizma koliko se prilije da se analizira KS bi bio u vrhu.
Općina na kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u junu 2021. godine je Općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 340.022.406,31 KM.
ako te pitaju

#2059 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

BHCluster wrote: 05/07/2021 15:58
ako te pitaju wrote: 05/07/2021 15:34

Toč-50 i 51. Odluke S-F., :

50. Slijedom navedenog, Sud zaključuje da dugotrajna nemogućnost aplikanata
da se kandidiraju za Dom naroda Pralamentarne skupštine BiH nema objektivno i
prihvatljivo opravdanje i stoga krši član 14. u vezi s članom 3. Protokola br. 1.
(iii) Pritužbe po članu 3. Protokola br. 1. i članu 1. Protokola br. 12.
51. Uzimajući u obzir stavove navedene u prethodnoj tački, Sud smatra da nije
potrebno posebno razmatrati da li postoji povreda člana 3. Protokola 1. i člana 1.
Protokola br. 12. u odnosu na Dom naroda.

Ja se slažem sa ovim točkama i ne vidim šta je u suprotnosti u odnosu sa onim što sam naveo.

Odluke S-F i Ustavnog suda BiH, sam naveo kao primjer da obje odluke ukazuju na bitnost legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda.
Isto tako, da se mora naći modus da i ostali ( Židovi, Romi....) moraju imati mogućnost da se kandidiraju i da budu izabrani. Zašto da ne ??
Zašto Komšić ne bi bio u domu naroda Bošnjaka, ako je to volja Bošnjaka???

Citiras nesto sto krsi Protokole i onda kazes da se slazes i ne vidis sta je u suprotnosti. Stvarno? A ovo sto se tice Komsica je mozda zato sto se bira kao pripadnik a ne od pripadnika naroda nego glasaca. Kazem ja koristenjem nakaradne interpretacije dolazi se do nakaradnih zakljucaka.
DJa sam jasno citirao Odluke Suda u Strasbourgu....u kojima se navodi da u BiH NIJE VRIJEME ZA VLADAVINU VEĆINE.....da konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike koji će štiti interese konstitutivnih naroda.

Ovo što citiraš.....ja se slažem sa tim, da ne smije biti zabrana drugima da imaju pravo da budu birani i da biraju za Dom naroda..........zašto Sejdić ne bi bio član Doma naroda iz reda Hrvata ukoliko je to volja hrvatskog naroda???

Sve su ti rekli međunarodni zvaničnici............ dakle nači način da Hrvati imaju legitimnog predstavnika. Kraj priče. gasi svijetlo. Komšić ide u povijet kao najveće smeće
kakabanja213

#2060 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by kakabanja213 »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 16:39
kakabanja213 wrote: 05/07/2021 16:35
Pa to je glavni grad, kao i svakoj državi je tako. Šta bi ti da Sarajevo uplaćuje daleko najviše a da dobija mrvice sa stola. Evo i od turizma koliko se prilije da se analizira KS bi bio u vrhu.
Općina na kojoj je evidentiran najveći ukupan promet putem fiskalnih uređaja u junu 2021. godine je Općina Novi Grad Sarajevo na čijem području je evidentiran ukupan promet fiskalnih uređaja u iznosu 340.022.406,31 KM.
Po ovim najosnovnijim brojevima, ukoliko bi se uzelo vise varijabli mislim da bi ovi brojevi bili znacajno drugaciji bar u odnosu na HNK. Samo ako uzmes broj stanovnika u obzir i to po popisu, a ne realni, ovdje se trubi da se je broj Hrvata prepolovio, ovi brojevi su potpuno drugaciji.
Last edited by kakabanja213 on 05/07/2021 16:49, edited 1 time in total.
Hemsworth30

#2061 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hemsworth30 »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 16:42

Citiras nesto sto krsi Protokole i onda kazes da se slazes i ne vidis sta je u suprotnosti. Stvarno? A ovo sto se tice Komsica je mozda zato sto se bira kao pripadnik a ne od pripadnika naroda nego glasaca. Kazem ja koristenjem nakaradne interpretacije dolazi se do nakaradnih zakljucaka.
DJa sam jasno citirao Odluke Suda u Strasbourgu....u kojima se navodi da u BiH NIJE VRIJEME ZA VLADAVINU VEĆINE.....da konstitutivni narodi moraju imati legitimne predstavnike koji će štiti interese konstitutivnih naroda.

Ovo što citiraš.....ja se slažem sa tim, da ne smije biti zabrana drugima da imaju pravo da budu birani i da biraju za Dom naroda..........zašto Sejdić ne bi bio član Doma naroda iz reda Hrvata ukoliko je to volja hrvatskog naroda???

Sve su ti rekli međunarodni zvaničnici............ dakle nači način da Hrvati imaju legitimnog predstavnika. Kraj priče. gasi svijetlo. Komšić ide u povijet kao najveće smeće
Još jedan Komsic-kompleksas.
DonieBrasco

#2062 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

Ja mislim da ce Covic traziti da se u Ustav BiH stavi da nisi hrvat ako nisi HDZ i ako ti oni ne aminuju da si hrvat.

Samo daj njima daj njihove uslove isputni, daj dom naroda, daj izborni, daj ustav, daj sve ali sve kako on hoce.

A sta oni nude bosnajcim, ko vas yebe eto sta nudimo.
Last edited by DonieBrasco on 05/07/2021 16:50, edited 1 time in total.
Hektorijan

#2063 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hektorijan »

I, ima li trećeg?
mO k3

#2064 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

HDZ je mislio da ce im MZ nešto donijeti riješiti njihov nepostojeci problem…. Ali kita sve po EU principima ni manje ni vise
DonieBrasco

#2065 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by DonieBrasco »

mO k3 wrote: 05/07/2021 16:51 HDZ je mislio da ce im MZ nešto donijeti riješiti njihov nepostojeci problem…. Ali kita sve po EU principima ni manje ni vise
Sve su prilike da ce HDZ dobiti vise nego sto trazi, tako barem meni djeluje.
90minut

#2066 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by 90minut »

DonieBrasco wrote: 05/07/2021 16:51
mO k3 wrote: 05/07/2021 16:51 HDZ je mislio da ce im MZ nešto donijeti riješiti njihov nepostojeci problem…. Ali kita sve po EU principima ni manje ni vise
Naravno da ce dobiti kao što su uvijek dobijali, al' vrijeme istice šta mogu dobiti za 5 do 10 godina?

Tad ce i MZ dici ruke od njih.
Humljanin

#2067 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Humljanin »

BHCluster wrote: 05/07/2021 15:00
Humljanin wrote: 05/07/2021 14:57

Naravno!

Jesi li svjestan da KS ima ponder 2 pri raspodijeli prihoda iz poreza?

Stanovnik Kantona Sarajevo je po tome duplo vazniji od stanovnika drugih kantona.

Tu se "građani" ne bune da su stanovnici drugih kanotna zapostavljeni i osiromaseni.

Jesi li svjestan da Kanton Sarajevo uplati milijardu KM vise indirektnih poreza nego cijela tzv "rs"?
Koga briga koliko uplati poreza KS. Bitno je da pri raspodijeli uzima 2X više nego što mu pripada.
mO k3

#2068 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by mO k3 »

90minut wrote: 05/07/2021 16:55
DonieBrasco wrote: 05/07/2021 16:51

Naravno da ce dobiti kao što su uvijek dobijali, al' vrijeme istice šta mogu dobiti za 5 do 10 godina?

Tad ce i MZ dici ruke od njih.
Nikakve ustupke praviti sve po EU standardima, ne može neko biti vrijedni od nekoga drugoga vrijeme je da HDZ to shvati, ali oni znaju da im vrijeme prolazi i sada šta jame , jamili su ;)
Humljanin

#2069 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Humljanin »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 15:01
Humljanin wrote: 05/07/2021 14:57

Naravno!

Jesi li svjestan da KS ima ponder 2 pri raspodijeli prihoda iz poreza?

Stanovnik Kantona Sarajevo je po tome duplo vazniji od stanovnika drugih kantona.

Tu se "građani" ne bune da su stanovnici drugih kanotna zapostavljeni i osiromaseni.
Naravno, broj stanovnika, potrošnja i budžet gotovo kao cijela RS daje nam to za pravo.
Nisi upućen.

Kanton Sarajevo ima pri raspodijeli prihoda od poreza koeficijent kojim se već postojeći izračun množi sa X2.

Dakle, nije dosta što je Sarajevo glavni grad i sto su sve državne i federalne institucije tu, također i sve strane ambasade, kao i predstavništva stranih kompanija...

Bitno je napomenuti da sve firme koje imaju sjedište u sarajevu, pa taman one uprihodovale većinu novca izvan KS , porez plaćaju u KS.

I na to sve imaš još koeficijent X2.

Dakle stanovnik KS pri raspodijeli prihoda od poreza vrijedi X2 od drugih.
ako te pitaju

#2070 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Hektorijan wrote: 05/07/2021 16:50 I, ima li trećeg?
jedno je sigurno....građanske države nema....treći entitet niti ga traži netko, ali smo bliži trećem....a od građanske...piši propalo
seoBIH

#2071 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seoBIH »

Humljanin wrote: 05/07/2021 17:02 Dakle stanovnik KS pri raspodijeli prihoda od poreza vrijedi X2 od drugih.
Kako je u Zagrebu to regulisano?
General War

#2072 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by General War »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 17:07
jedno je sigurno....građanske države nema....treći entitet niti ga traži netko, ali smo bliži trećem....a od građanske...piši propalo
Vi imate treci, samo apetit jos narastao pored kilavog Bakira, Zeljka i Co
BHCluster

#2073 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 16:42

Ne znam gdje si to procitao u vezi koncept tzv. “legitimnog predstavljanja”, u presudi S-F kad se procita kao cjelina toga uopste nema, a isto tako u rezoluciji EU, vlade Njemacke te deklaraciji samita NATO-a. Treba znati to procitati do tada nastavi sa nakaradnim tumacenjem.
Hektorijan

#2074 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Hektorijan »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 17:07
Možda, ali dugoročno je pretvaranje makar Federacije (za početak) u nacionalnu državu bošnjačkog naroda jedino održivo riješenje. Ona to već jeste i danas, manje više, po mnogim segmentima i parametrima.
BHCluster

#2075 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by BHCluster »

doff wrote: 05/07/2021 16:32
BHCluster wrote: 05/07/2021 15:50
Pa mozda ako se posvete razvoj Kantona bude, svaki kanton ima svoju Vladu ili im je KS kriv?
Ne može kad je Zakonom definisana raspodjela prihoda. Kantoni raspolažu sa onoliko koliko im se dodijeli prilikom raspodjele, a ona nije realna, ide na štetu drugih.

Da svi kantoni imaju isti ponder, ili da troše koliko zarade, neki bi davno propali a neki koji su sad oštećeni bi bili zapadna njemačka.

Al ova varijanta ne bi bila realna. Treba raspodjelu vršiti tako da svi budzetski korisnici budu jednaki, da zaposlenik na istoj poziciji bude plaćen jednako u TK i KS...a ne da je neko povlašten. :)
Slazem se da budu jednako placeni samo ako je obim posla jednak ako je veci onda moraju biti placeni vise.
Post Reply