Novi Izborni zakon BiH

Post Reply
spreca

#1876 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by spreca »

Black swan wrote: 05/07/2021 09:40
Better Man wrote: 05/07/2021 08:47

Gaženje izborne volje hrvatskog naroda je čista glupost i izmišljotina. Vlast su tada formirali oni koji su sakupili većinu. E sad što nisu htjeli sa HDZ-om, to je valjda svima jasno. Ko bi normalan sa strankom koja baštini ustaštvo i koja slavi ratne zločince i koja je počinila neke od najstrašnijih ratnih zločina u BiH i koja je otela i opljčkala šta je god stigla, pravio vlast?
Evo opet ovog zaspo u 1973 pa se sad probudio

Uzivaj plodove "gazenje izborne volje hrvatskog naroda"
Kad bi imao obraz,mozda bi te bilo i sramota ali ti se ne cini da vi gazite izbornu volju Bosnjackog naroda i svih onih koji ne misle kao filijala Krivoustog djavla sa cinovima partizanskog titinog generala sa dusevnim bolima o Banovini,zasto bi ce uopste vecina naklanjala manjini a pogotovu u ovom slucaju Bosnjaci.Nikada necete dobiti ono sto Covic zagovara,mozte se zaliti i Bogu i EU i NATO ali dobicete nista
seoBIH

#1877 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by seoBIH »

spreca wrote: 05/07/2021 10:01 Nikada necete dobiti ono sto Covic zagovara,mozte se zaliti i Bogu i EU i NATO ali dobicete nista
ali nece biti izboraaaaaaaaaaa
spreca

#1878 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by spreca »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 10:00
spreca wrote: 05/07/2021 08:47

Docekaces i ti nacionalnu drzavu hercegovaca na tlu BiH znas kad a mozda ni tad,sto se tice nacionalne drzave Bosnjaka, BiH je bila i bice njiovva drzava i svih onih kojie osjecaju Bosancima i Hercegovcima
Ja ne tvrdim da BiH nije država i Bošnjaka,isti onoliko koliko je država i Srba i Hrvata.
Naravno,ali niko nece imati privilegije vise drugih gradjana koji je osjecaju svojom,pa ni Covic i HDZ
Milenkov buraz

#1879 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 09:57 Meni je fascinanta želja dijela Bošnjaka da nameću predstavnike Hrvatima, kao i opravdanja ta takva postupanja.

Politika Hrvata u BiH jeste Bosna i Hercegovina sa ravnopravnim narodima i ulazak u EU.
Ja ne znam koja to politička opcija u Hrvata se zalaže za nešto drugo osim ulaska u EU.

BiH treba prihvatiti kao kompleksnu državu sa tri temelja.
Izbacivanjem jednog temelja, nema ni BiH.

Svijet i EU očekuje izborni zakon u kojem će konstitutivni narodi imati svoje predstavnike a ostali će imati pravo da biraju i da budu birani.

Svako silovanje BiH( nametanje) nas vraća unazad.
Komšić 12 godina član predsjedništva...... Šta je postigao? Koga on predstavlja?
Kakva građanska država..... Okanite se ćorava posla
E moj brale, mi od kraja 1995. godine živimo kompleksnu državu sa tri temelja ali ne ide nam nešto. Zaista nakon 26 godina zar ne misliš da je vrijeme da probamo neki drugi model umjesto što rješenje tražimo u onome što očigledno ne funkconiše. Isto kao da 26 puta jedan te isti posao obavljaš na identičan način doživljavajući neuspjeh ali se eto nadaš da će 27, 28, 29, 101. put biti uspješan sa istim neuspješnim metodama. :oops:
spreca

#1880 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by spreca »

seoBIH wrote: 05/07/2021 10:02
spreca wrote: 05/07/2021 10:01 Nikada necete dobiti ono sto Covic zagovara,mozte se zaliti i Bogu i EU i NATO ali dobicete nista
ali nece biti izboraaaaaaaaaaa
Nebih ja bas bio siguran u tu soluciju
Milenkov buraz

#1881 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Danas je Palmer sa članovima Predsjedništva BiH pa da vidimo šta će reči Baja na sve a vidim da je Palmera počeo prozivati u stilu "odlazeće administracije" :-)
JohnnyS

#1882 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 09:59
JohnnyS wrote: 05/07/2021 09:57

Pa te godine je bilo isto izuzimanje Hrvata iz vlasti u potpunosti. Ako ne vidiš sličnosti u namjeri da se napravi vladu stranaka koje su Bošnjaci velikom većinom izabrali, a Hrvati u domenu statističke pogreške sa situacijom Željko Komšić, ja ti tu pomoći ne mogu. Zašto se Hrvati ne bi pobunili protiv toga. Hrvatska samouprava je bila protuzakonita, sad se koriste blokade koje su zakonite. Sve je to očekivano kad jedni oštre kurac na drugima
Ako je tako kako kažeš onda je to isto oduzeto i Bošnjaicma jer ni SDA kao većinska Bošnjačka stranaka nije bila dio vlasti. Ti stvarno od drveta ne vidiš šumu, ali doslovno.
Srećom, ti si na livadi
ako te pitaju

#1883 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:03
ako te pitaju wrote: 05/07/2021 09:57 Meni je fascinanta želja dijela Bošnjaka da nameću predstavnike Hrvatima, kao i opravdanja ta takva postupanja.

Politika Hrvata u BiH jeste Bosna i Hercegovina sa ravnopravnim narodima i ulazak u EU.
Ja ne znam koja to politička opcija u Hrvata se zalaže za nešto drugo osim ulaska u EU.

BiH treba prihvatiti kao kompleksnu državu sa tri temelja.
Izbacivanjem jednog temelja, nema ni BiH.

Svijet i EU očekuje izborni zakon u kojem će konstitutivni narodi imati svoje predstavnike a ostali će imati pravo da biraju i da budu birani.

Svako silovanje BiH( nametanje) nas vraća unazad.
Komšić 12 godina član predsjedništva...... Šta je postigao? Koga on predstavlja?
Kakva građanska država..... Okanite se ćorava posla
E moj brale, mi od kraja 1995. godine živimo kompleksnu državu sa tri temelja ali ne ide nam nešto. Zaista nakon 26 godina zar ne misliš da je vrijeme da probamo neki drugi model umjesto što rješenje tražimo u onome što očigledno ne funkconiše. Isto kao da 26 puta jedan te isti posao obavljaš na identičan način doživljavajući neuspjeh ali se eto nadaš da će 27, 28, 29, 101. put biti uspješan sa istim neuspješnim metodama. :oops:
Ja koliko vidim nije problem Republika Srpska..... Nego Federacija BiH. Da li je onda rješenje model kao Republika Srpska?
Jer problem je Federacija, ne RS.
Ne ide nam jer nije rješeno nacionalno pitanje Hrvata u BiH.
Preglasavaš ih, namećeš im,..... I onda nema pomaka.
Riješi taj problem i da se napokon krene.
Koliko samo u ovih 25 godina negiranja izborne volje hrvatskog naroda je bilo ( alijansa..... Komšić... Platforma) i sve je završilo fijasko.
I dalje bi gurali Komšiće.....alijanse....platforme.....to ne ide.
Milenkov buraz

#1884 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:12
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 09:59

Ako je tako kako kažeš onda je to isto oduzeto i Bošnjaicma jer ni SDA kao većinska Bošnjačka stranaka nije bila dio vlasti. Ti stvarno od drveta ne vidiš šumu, ali doslovno.
Srećom, ti si na livadi
Drug, ti ili si toliko naivan ili kronično fanatičan. Ako kažeš da je izbacivanjem HDZ-a tada Hrvatima oduzeta prava onda logički možemo zaključiti da je izbacivanjem SDA tada i Bošnjacima oduzeta prava jer je SDA isto toliko koliko i HDZ temeljna stranka Bošnjaka/Hrvata. :-) To što ti ovo nećeš da priznaš to je posljedica drugih procesa u hrvatskom narodu. Ta floskula o Komšiću je samo priča za naivne, zato ste i napadali 1996 Košnika u Mostaru valjda opet zbog Komšića. Pusti se šuplje priče, nego hajde da vidimo šta se da spasti, ljudima omoguće bolje uslove života, rada i bitisanja.
high_volume

#1885 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by high_volume »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:11 Danas je Palmer sa članovima Predsjedništva BiH pa da vidimo šta će reči Baja na sve a vidim da je Palmera počeo prozivati u stilu "odlazeće administracije" :-)
Image
...stav SNSD-a kada je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH i Doma naroda jasan, te da Republika Srpska podrazumijeva jednu izbornu jedinicu i da nema potrebe da se nešto mijenja...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/novakov ... /210704085
ako te pitaju

#1886 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by ako te pitaju »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:16

Srećom, ti si na livadi
Drug, ti ili si toliko naivan ili kronično fanatičan. Ako kažeš da je izbacivanjem HDZ-a tada Hrvatima oduzeta prava onda logički možemo zaključiti da je izbacivanjem SDA tada i Bošnjacima oduzeta prava jer je SDA isto toliko koliko i HDZ temeljna stranka Bošnjaka/Hrvata. :-) To što ti ovo nećeš da priznaš to je posljedica drugih procesa u hrvatskom narodu. Ta floskula o Komšiću je samo priča za naivne, zato ste i napadali 1996 Košnika u Mostaru valjda opet zbog Komšića. Pusti se šuplje priče, nego hajde da vidimo šta se da spasti, ljudima omoguće bolje uslove života, rada i bitisanja.
Tko je izabran SDP tada? Hrvati nisu..... Bošnjaci jesu
JohnnyS

#1887 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

Srećom, ti si na livadi
Drug, ti ili si toliko naivan ili kronično fanatičan. Ako kažeš da je izbacivanjem HDZ-a tada Hrvatima oduzeta prava onda logički možemo zaključiti da je izbacivanjem SDA tada i Bišnjacima oduzeta prava jer je SDA isto toliko koliko i HDZ temeljna stranka Bošnjaka/Hrvata. :-) To što ti ovo nećeš da priznaš to je posljedica drugih procesa. Ta floskula o Komšiću je samo priča za naivne, zato ste i napadali 1996 Košnika u Mostaru valjda opet zbog Komšića. Pusti se šuplje priče, nego hajde da vidimo šta se da spasti, ljudima omoguće bolji sulovi života, rada i bitisanja.
Već sam rekao, većinu ljudi kako Hrvata tako i Bošnjaka ne zanimaju bolji uslovi života nego stvari poput izbornog zakona. Zato Fadil smije ne naručiti vakcine, a Sebija raditi što hoće usred pandemije, a osim graje na forumu ništa se ne događa. ali za IZ bi nastala pobuna. Dakle većinu Bošnjaka zanima više IZ nego kvalitetni uslovi života, ili čak pitanje života i smrti. To ti je tako. Možeš misliti kako je tek među Hrvatima
Milenkov buraz

#1888 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

ako te pitaju wrote: 05/07/2021 10:14
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:03

Ja koliko vidim nije problem Republika Srpska..... Nego Federacija BiH. Da li je onda rješenje model kao Republika Srpska?
Jer problem je Federacija, ne RS.
Ne ide nam jer nije rješeno nacionalno pitanje Hrvata u BiH.
Preglasavaš ih, namećeš im,..... I onda nema pomaka.
Riješi taj problem i da se napokon krene.
Koliko samo u ovih 25 godina negiranja izborne volje hrvatskog naroda je bilo ( alijansa..... Komšić... Platforma) i sve je završilo fijasko.
I dalje bi gurali Komšiće.....alijanse....platforme.....to ne ide.
Mene bi bilo stid pričati sa pozicije Hrvata o Republici Srpskoj, ono malo bih se zacrvenio. Da je moj politički predstavnik kao što je Čović i HR veleposlanik, uveličavali igrokaz dodjele odlikovanja posthumno Slavku Lisici na dan RS-a, koji je btw. osuđen i za zločine u HR, ja bih se pitao ko je ovdje lud. Sada kome je RS problem a kome nije ostavljam da zaključak izvedeš sam.

Ja mislim da nam ne ide jer nije riješeno nacionalno pitanje Bošnjaka kao najvećeg naroda pa onda sve ostalo ako ćemo tako. Riješimo taj problem i da konačno i nas sunce obasja i krenemo dalje.

Koliko samo u ovih 26 godina pokušaja opstrukcija, samouprava, napda na zvaničnike EU, dodvoravanja velikosrskoj politici, lobiranja u EU i NATO i opet fijasko, guzicom o ledinu, ne ide to.
Milenkov buraz

#1889 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:20

Drug, ti ili si toliko naivan ili kronično fanatičan. Ako kažeš da je izbacivanjem HDZ-a tada Hrvatima oduzeta prava onda logički možemo zaključiti da je izbacivanjem SDA tada i Bišnjacima oduzeta prava jer je SDA isto toliko koliko i HDZ temeljna stranka Bošnjaka/Hrvata. :-) To što ti ovo nećeš da priznaš to je posljedica drugih procesa. Ta floskula o Komšiću je samo priča za naivne, zato ste i napadali 1996 Košnika u Mostaru valjda opet zbog Komšića. Pusti se šuplje priče, nego hajde da vidimo šta se da spasti, ljudima omoguće bolji sulovi života, rada i bitisanja.
Već sam rekao, većinu ljudi kako Hrvata tako i Bošnjaka ne zanimaju bolji uslovi života nego stvari poput izbornog zakona. Zato Fadil smije ne naručiti vakcine, a Sebija raditi što hoće usred pandemije, a osim graje na forumu ništa se ne događa. ali za IZ bi nastala pobuna. Dakle većinu Bošnjaka zanima više IZ nego kvalitetni uslovi života, ili čak pitanje života i smrti. To ti je tako. Možeš misliti kako je tek među Hrvatima
To je zaseban fenomen i nema veze sa ovim.
JohnnyS

#1890 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:27
JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:20

Da će Bošnjaci sve oprostiti osim mogućnosti političkog monopola je zaseban fenomen i nema veze s ovim?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1891 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Truba »

[quote="Milenkov buraz" post_id=17437478 time=1625470896 user_id=394412]
[quote="Black swan" post_id=17437474 time=1625470812 user_id=10148]

Evo opet ovog zaspo u 1973 pa se sad probudio

Uzivaj plodove "gazenje izborne volje hrvatskog naroda"
[/quote]

Neki bi i socijalističku konstitutivnost bez socijalizma...ne meRe to nikako paša.
[/quote]
A vi biste zavnobih bez avnoja
Smije vam se dodik
Milenkov buraz

#1892 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:30
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:27

Da će Bošnjaci sve oprostiti osim mogućnosti političkog monopola je zaseban fenomen i nema veze s ovim?
Danas je SIPA mislim po drugi put na KCUS, kantonalni inspektori isto par puta, organizovan je bio i protest ispored bolnice tako da mislim da i ne stoji baš to što tvrdiš da se ništa ne događa. Fadilu i ostalima se sudi, samo su Čovićevi svi predmeti misteriozno zagubljeni.
JohnnyS

#1893 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:33
JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:30

Danas je SIPA mislim po drugi put na KCUS, kantonalni inspektori isto par puta, organizovan je bio i protest ispored bolnice tako da mislim da i ne stoji baš to što tvrdiš da se ništa ne događa.

Ajde, vidjet ćemo na što će izaći. Tanko je sve to
Milenkov buraz

#1894 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

Black swan wrote: 05/07/2021 10:33
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 09:41

Neki bi i socijalističku konstitutivnost bez socijalizma...ne meRe to nikako paša.
A vi biste zavnobih bez avnoja
Smije vam se dodik
Pa kada može znak jednakosti između kokarde i petokrake onda zašto ne može ZAVNOBIH bez AVNOJ-a :oops:
Milenkov buraz

#1895 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:34
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:33

Danas je SIPA mislim po drugi put na KCUS, kantonalni inspektori isto par puta, organizovan je bio i protest ispored bolnice tako da mislim da i ne stoji baš to što tvrdiš da se ništa ne događa.

Vidiš to je drugi par cipela i nakon rješavanja IZ i skidanja sa dnevnog reda treba poraditi i na pravosuđu da ispita sve na KCUS, raspirtatorima i nabavkama ali i nestalim predmetima protiv Čovića. :thumbup:
JohnnyS

#1896 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by JohnnyS »

Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:37
JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:34

Vidiš to je drugi par cipela i nakon rješavanja IZ i skidanja sa dnevnog reda treba poraditi i na pravosuđu da ispita sve na KCUS, raspirtatorima i nabavkama ali i nestalim predmetima protiv Čovića. :thumbup:
Upravo si dokazao moju tvrdnju.
Znači i tebi je pitanje IZ ispred pitanja života i smrti. Da napomenem kako očekujemo još jedan pandemijski val, a respiratori su isti, samo je anesteziologa manje.
Milenkov buraz

#1897 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

JohnnyS wrote: 05/07/2021 10:39
Milenkov buraz wrote: 05/07/2021 10:37

Upravo si dokazao moju tvrdnju.
Znači i tebi je pitanje IZ ispred pitanja života i smrti. Da napomenem kako očekujemo još jedan pandemijski val, a respiratori su isti, samo je anesteziologa manje.
OK
uglavnomja

#1898 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by uglavnomja »

da li se u ovom prijedlogu igdje eksplicitno spominju bosnjacki i hrvatski clan, ili samo prvi i drugi clan?
high_volume

#1899 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by high_volume »

uglavnomja wrote: 05/07/2021 10:42 da li se u ovom prijedlogu igdje eksplicitno spominju bosnjacki i hrvatski clan, ili samo prvi i drugi clan?
U kojem prijedlogu, gdje ga čitaš?
Milenkov buraz

#1900 Re: Novi Izborni zakon BiH

Post by Milenkov buraz »

high_volume wrote: 05/07/2021 10:43
uglavnomja wrote: 05/07/2021 10:42 da li se u ovom prijedlogu igdje eksplicitno spominju bosnjacki i hrvatski clan, ili samo prvi i drugi clan?
U kojem prijedlogu, gdje ga čitaš?
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sta-je- ... /210704040
Njegov prijedlog o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koji se biraju iz Federacije, bio je kompleksan.

Podrazumijevao je da ovaj entitet ostane jedna izborna jedinica uz klauzulu pozitivne diskriminacije koja postoji npr. u Belgiji.

Klauzula znači da bi drugi član Predsjedništva bio onaj koji bi dobio više glasova u kantonima u kojima prvi član nema više glasova. To znači da bi kandidat koji osvoji najviše glasova u Sarajevskom, Tuzlanskom ili Zeničko-dobojskom kantonu ispao iz utrke u kantonima gdje su Hrvati većinsko stanovništvo.
Post Reply