A ništa, pobrinuti se da Komšić tamo gdje je potrebno nema "većinsku" podršku.Jedan član Predsjedništva BiH bi bio kandidat sa najvećim brojem osvojenih glasova u Federaciji BiH, dok bi drugi bio onaj čiji se izbor uvjetuje i vezuje za podršku u onim kantonima u kojima prvi nije imao većinsku podršku.
Novi Izborni zakon BiH
- 512MB
#1826 Re: Novi Izborni zakon BiH
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1827 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne, nisi ti shvatio šta sam želio reći. Mene boli briga hoćete li vi imati svoj kanal. Ali je veoma indikativno kako ga nazivate.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:41Da pročitaš Ustav FBiH.... I Ustav Kantona... Vidio bi da je TV na nivou Kantona.sehohari wrote: ↑05/07/2021 00:33
Fol je u tome što ste šuplji. Ne možete Bošnjacima mazati oči da ćete se eto "probuditi" i raditi za BiH kad vam se udovolji, a onda isti dan usvojiti onu markicu za RTV Herceg Bosne
Vi mislite da smo mi još uvijek Mujo i Suljo iz viceva pa da nas možete uzeti tim pričama. Meni je na primjer sasvim jasno da vi želite legitimne predstavnike, ali i vi morate shvatiti da mi vama to nećemo dati dok vi nama ne možete garantovati da se više neće desiti blokade. Ko meni garantuje da, ako im sad ovo prođe, HDZ neće opet blokirati da dobije treći?
Zato manite šuplju.
E sad.... Napravili ste FTV..... A Hrvatima niste dali kanal na toj FTV....... Pa sad imate TV Herceg-Bosne.
Jeste li mislili da će Hrvati pristati na medijsku blokadu.... Da nam pričate o Komšiću........... I da nam uređujete medijski prostor....
Eto..... Dobili ste TV Herceg-Bosne..... A mogli ste da FTV ima dva.... Tri... Četiri kanal..... Kao što ima HRT.. I da Hrvati plaćaju pretplatu FTV-u.
Unitarizam, će vas uništiti. Isto tako... I separatizam uništava.
Osim toga, nisi odgovorio na ono drugo što sam ja rekao. Ovo u vezi televizije je više bilo sporedno.
- General War
#1828 Re: Novi Izborni zakon BiH
...Osim ako je taj narod Bosnjaci, onda moze sve?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:44I referendum, preglasavanjem Srba, je bio pogrešna stvar koja se skupo platila a skoro da se ništa nije napravilo.General War wrote: ↑05/07/2021 00:39
A ha, a sta mislis je li onda uredu i onaj referendum o samostalnosti BiH gdje su Srbi preglasani, pa bi sada Hrvati u BiH bili dio krnje jugoslavije? Ili za to vrijedi neka druga matematika?![]()
Ne treba zaboraviti i prvi pokušaj kantonizacije BiH što je salo Alija odbio.
U glavnom...... Valjda bi trebali učiti iz grešaka.... A povijest nas uči.... Da preglasavanje naroda na ovim prostorima..... Vuče strahote za sobom
- ako te pitaju
#1829 Re: Novi Izborni zakon BiH
Moj odgovor na drugi dio.... Treba napraviti sustav gdje će Hrvati inati sigurnost da će birati svoje predstavnike ( bez obzira koje nacije Al da imaju legitimitet tog naroda).sehohari wrote: ↑05/07/2021 00:45Ne, nisi ti shvatio šta sam želio reći. Mene boli briga hoćete li vi imati svoj kanal. Ali je veoma indikativno kako ga nazivate.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:41
Da pročitaš Ustav FBiH.... I Ustav Kantona... Vidio bi da je TV na nivou Kantona.
E sad.... Napravili ste FTV..... A Hrvatima niste dali kanal na toj FTV....... Pa sad imate TV Herceg-Bosne.
Jeste li mislili da će Hrvati pristati na medijsku blokadu.... Da nam pričate o Komšiću........... I da nam uređujete medijski prostor....
Eto..... Dobili ste TV Herceg-Bosne..... A mogli ste da FTV ima dva.... Tri... Četiri kanal..... Kao što ima HRT.. I da Hrvati plaćaju pretplatu FTV-u.
Unitarizam, će vas uništiti. Isto tako... I separatizam uništava.
Osim toga, nisi odgovorio na ono drugo što sam ja rekao. Ovo u vezi televizije je više bilo sporedno.
Isključivo da se omogući mehanizam zaštite vitalnih interesa, a bez mogućnosti da se npr. zbog kladionica ili osobnih interesa blokirao FBiH, jer se time zloupotrebljava načelo konstitutivnosti narosa
- ako te pitaju
#1830 Re: Novi Izborni zakon BiH
Hrvati i Srbi ne smiju preglasavati Bošnjake a pogotovo im nametati predstavnike.General War wrote: ↑05/07/2021 00:46...Osim ako je taj narod Bosnjaci, onda moze sve?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:44
I referendum, preglasavanjem Srba, je bio pogrešna stvar koja se skupo platila a skoro da se ništa nije napravilo.
Ne treba zaboraviti i prvi pokušaj kantonizacije BiH što je salo Alija odbio.
U glavnom...... Valjda bi trebali učiti iz grešaka.... A povijest nas uči.... Da preglasavanje naroda na ovim prostorima..... Vuče strahote za sobom![]()
- PreWiBa
#1831 Re: Novi Izborni zakon BiH
Eto vidiš. Slažem se sa tobom. Ali to nije politika HDZ-a, oni ne žele da diraju ni milimetar u nadležnosti Doma naroda, i to je za mene problem. Po meni se sutra članovi predsjedništva mogu birati iz parlamenta, ako se za to adekvatno uredi DN FBiH.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:48Moj odgovor na drugi dio.... Treba napraviti sustav gdje će Hrvati inati sigurnost da će birati svoje predstavnike ( bez obzira koje nacije Al da imaju legitimitet tog naroda).
Isključivo da se omogući mehanizam zaštite vitalnih interesa, a bez mogućnosti da se npr. zbog kladionica ili osobnih interesa blokirao FBiH, jer se time zloupotrebljava načelo konstitutivnosti narosa
- General War
#1832 Re: Novi Izborni zakon BiH
E nek si im se nagovorio, jel to spada i Blokada kantona da se ne izaberu predstavnici na vise nivoe kao prosli put?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:49Hrvati i Srbi ne smiju preglasavati Bošnjake a pogotovo im nametati predstavnike.
- General War
#1833 Re: Novi Izborni zakon BiH
sehohari wrote: ↑05/07/2021 00:52Eto vidiš. Slažem se sa tobom. Ali to nije politika HDZ-a, oni ne žele da diraju ni milimetar u nadležnosti Doma naroda, i to je za mene problem. Po meni se sutra članovi predsjedništva mogu birati iz parlamenta, ako se za to adekvatno uredi DN FBiH.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:48
Moj odgovor na drugi dio.... Treba napraviti sustav gdje će Hrvati inati sigurnost da će birati svoje predstavnike ( bez obzira koje nacije Al da imaju legitimitet tog naroda).
Ko je taj koji ce potvrditi ko je legitiman a ko nije?
- ako te pitaju
#1834 Re: Novi Izborni zakon BiH
HDZ bi izgubio uvjerljivo izbore da ne postoji strah Hrvata da će im Bošnjaci nametnuti Komšića.sehohari wrote: ↑05/07/2021 00:52Eto vidiš. Slažem se sa tobom. Ali to nije politika HDZ-a, oni ne žele da diraju ni milimetar u nadležnosti Doma naroda, i to je za mene problem. Po meni se sutra članovi predsjedništva mogu birati iz parlamenta, ako se za to adekvatno uredi DN FBiH.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:48
Moj odgovor na drugi dio.... Treba napraviti sustav gdje će Hrvati inati sigurnost da će birati svoje predstavnike ( bez obzira koje nacije Al da imaju legitimitet tog naroda).
Između dva zla... bira se manje zlo.
Zamisli da Bošnjacima Srbi i Hrvati izaberu predstavnika koji se zove Mehmes i koji smatra da u Srebrenici nije bio genocid i da je Vojska RS-a jedina prava vojska.
- ako te pitaju
#1835 Re: Novi Izborni zakon BiH
Neka pametne glave nađu rješenje.
Osobno da da BiH ima jednog predsjednika sa protokolarnim ovlastima a da Dom naroda bude sastavljen od legitimnih predstavnika naroda i ostalih
- PreWiBa
#1836 Re: Novi Izborni zakon BiH
Slažem se sa bude onda samo jedan predsjednik.
Last edited by PreWiBa on 05/07/2021 01:05, edited 1 time in total.
- General War
#1837 Re: Novi Izborni zakon BiH
Legitimnost je apstraktna stvar...to nema nigdje na svijetu.ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:59Neka pametne glave nađu rješenje.
Osobno da da BiH ima jednog predsjednika sa protokolarnim ovlastima a da Dom naroda bude sastavljen od legitimnih predstavnika naroda i ostalih
Ja bih volio protektorat USA a moze i Mozambika na 20 godina...sutra bi 3/4 legitimnih i zastitnika vitalnih nacionalnih interesa bili u zatvoru radi kradje.
- General War
#1838 Re: Novi Izborni zakon BiH
Jos je na snazi popis iz 1990 dok se ne zavrsi anex 7 (cini mi se) povratak svih na svoje...da je tim legitimnim a i ovim drugim do stvarnog rjesenja imaniginarnog pitanja legitimnosti, ja bih koeficijent uzimao iz tog popisa a ne kad ih je Celo, ili Radovan ili El Mudjahid procerao iz kuca.sehohari wrote: ↑05/07/2021 01:03Imaš broj Hrvata po kantonima. Ne mora baš biti da na primjer Kanton Sarajevo daje 0 u Dom naroda, ali je na primjer omjer Hrvata u KS i ZHK po popisu lupam 1:4, onda ovaj jedan šalje toliko, ovaj drugi toliko mandata u DN, i onda on indirektno izabera člana, koji ne mora biti pripadnik tog naroda, nego je dovoljno da bude predstavnik tog naroda.
- PreWiBa
#1839 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne znam dali je to baš tako. I na izborima za Hrvatski sabor u Hercegovini vada pobjedi HDZ. Kako god, vidiš u čemu je problem. Za mene lično to bi bilo ok, ali kao što je i rečeno ranije - kako stvarno utvriditi tu legitimnost?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:57HDZ bi izgubio uvjerljivo izbore da ne postoji strah Hrvata da će im Bošnjaci nametnuti Komšića.
Zamisli da Bošnjacima Srbi i Hrvati izaberu predstavnika koji se zove Mehmes i koji smatra da u Srebrenici nije bio genocid i da je Vojska RS-a jedina prava vojska.
- General War
#1840 Re: Novi Izborni zakon BiH
...Jel treba sutra da se isto tako pocne pozivati na legitimnost policajca kad te zaustavi da je "tvoj", sudije koji te sudi, sluzbenika koji ti izdaje papire...? Otvara se pandorina kutija i uz najbolju volju da se nadje rjesenje...jel to je izvrsna odbrana, jel mi nesto nije po volji...nije legitimno, super.sehohari wrote: ↑05/07/2021 01:08Ne znam dali je to baš tako. I na izborima za Hrvatski sabor u Hercegovini vada pobjedi HDZ. Kako god, vidiš u čemu je problem. Za mene lično to bi bilo ok, ali kao što je i rečeno ranije - kako stvarno utvriditi tu legitimnost?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:57
HDZ bi izgubio uvjerljivo izbore da ne postoji strah Hrvata da će im Bošnjaci nametnuti Komšića.
-
convict
#1841 Re: Novi Izborni zakon BiH
na opcinskim i kantonalnim izborima tamo gdje vlada hdz nema strasnih bosnjaka pa opet pobijedi hdz. da odemo korak dalje, na izborima za sabor RH takodjer se glasa za hdz, eventualno neka radikalnija opcija tipa skore moze dobiti po neki glas. kako to objasnjavas?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:57HDZ bi izgubio uvjerljivo izbore da ne postoji strah Hrvata da će im Bošnjaci nametnuti Komšića.
vezano za 'legitimitet', tipican primjer kako vise puta izgovorena neistina postane nesto o cemu se govori kao da je to nesto normalno.
nadji jednu drzavu u evropi ili sj. americi, a mnoge su ne samo multietnicke nego imaju i razlicite rase, religije cak i jezike (ne kao bos/hrv nego jezike koji se ne razumiju), koja ima izborni zakon koji omogucava da jedna grupa gradjana specificna po bilo kom osnovu (etnija, rasa, religija, spol, jezik, bilo sta) bira 'svoje' predstavnike. ako postoji, ja bih bio spreman na nevidjeno preuzeti izborni zakon te drzave.
naravno, svaki gradjanin mora imati zagarantovana apsolutno sva prava bez ikakve diskriminacije i u tom smislu ne smije biti kompromisa.
- nosara
#1842 Re: Novi Izborni zakon BiH
Belgija, Svajcarska... Cak i Spanija.
-
Seawolf
#1843 Re: Novi Izborni zakon BiH
Je li na izborima 2018-e, više kantona "dobio" Džaferović, ili Čović?
-
high_volume
#1844 Re: Novi Izborni zakon BiH
Je li neko čitao prijedloge novog IZ? Na osnovu čega se vodi ovolika rasprava
I opet je glavna tema IZ izbor članova Predsjedništva BiH, što je skoro pa nebitno u postupku biranja vlasti. Izborni zakon treba mijenjati u njegovim drugim članovima, mnogo bitnijim od Čovićevih želja za dolazak u Predsjedništvo. Borenović je to spomenuo, sistem brojanja glasova, što je možda i ključna promjena.
I opet je glavna tema IZ izbor članova Predsjedništva BiH, što je skoro pa nebitno u postupku biranja vlasti. Izborni zakon treba mijenjati u njegovim drugim članovima, mnogo bitnijim od Čovićevih želja za dolazak u Predsjedništvo. Borenović je to spomenuo, sistem brojanja glasova, što je možda i ključna promjena.
- ako te pitaju
#1845 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kao šro rekoh.... Zahvaljujući autogolu Bošnjaka i nametanjem Komšića.... HDZ nema opoziciju među hrvatskim korpusom u BiH.convict wrote: ↑05/07/2021 01:19na opcinskim i kantonalnim izborima tamo gdje vlada hdz nema strasnih bosnjaka pa opet pobijedi hdz. da odemo korak dalje, na izborima za sabor RH takodjer se glasa za hdz, eventualno neka radikalnija opcija tipa skore moze dobiti po neki glas. kako to objasnjavas?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 00:57
HDZ bi izgubio uvjerljivo izbore da ne postoji strah Hrvata da će im Bošnjaci nametnuti Komšića.
vezano za 'legitimitet', tipican primjer kako vise puta izgovorena neistina postane nesto o cemu se govori kao da je to nesto normalno.
nadji jednu drzavu u evropi ili sj. americi, a mnoge su ne samo multietnicke nego imaju i razlicite rase, religije cak i jezike (ne kao bos/hrv nego jezike koji se ne razumiju), koja ima izborni zakon koji omogucava da jedna grupa gradjana specificna po bilo kom osnovu (etnija, rasa, religija, spol, jezik, bilo sta) bira 'svoje' predstavnike. ako postoji, ja bih bio spreman na nevidjeno preuzeti izborni zakon te drzave.
naravno, svaki gradjanin mora imati zagarantovana apsolutno sva prava bez ikakve diskriminacije i u tom smislu ne smije biti kompromisa.
BiH je država tri konstitutivna naroda i ostalih...... Ako ti smeta to, i želiš građansku državu, onda daj Hrvatima entitet pa će biti građanski model kao u Republici Srpskoj.
Ali, jok.... Lijepše je otimati izbornu volju jednom narodu i nametati im predstavnike.
Zato se i pišu rezolucije..... Non paperi...... Jer je i svijet vidio čemu to vodi-sigurnom raspadu.
Svaka kompleksna država ima poseban sustav. Auostro-ugarska je bila zajednica više naroda..... Pa se raspala zbog želje malih naroda da imaju nacionalne države.
Švicarska.... Podjela po jeziku.. Belgija........ A nema namatenja drugima. BiH treba prihvatiti kao kompleksu i složenu državu..... I prema njoj tako postupati
- spreca
#1846 Re: Novi Izborni zakon BiH
Imate nacionalnu drzavu,da mozda nebi dvije nacionalne drzave?ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 08:00Kao šro rekoh.... Zahvaljujući autogolu Bošnjaka i nametanjem Komšića.... HDZ nema opoziciju među hrvatskim korpusom u BiH.convict wrote: ↑05/07/2021 01:19
na opcinskim i kantonalnim izborima tamo gdje vlada hdz nema strasnih bosnjaka pa opet pobijedi hdz. da odemo korak dalje, na izborima za sabor RH takodjer se glasa za hdz, eventualno neka radikalnija opcija tipa skore moze dobiti po neki glas. kako to objasnjavas?
BiH je država tri konstitutivna naroda i ostalih...... Ako ti smeta to, i želiš građansku državu, onda daj Hrvatima entitet pa će biti građanski model kao u Republici Srpskoj.
Ali, jok.... Lijepše je otimati izbornu volju jednom narodu i nametati im predstavnike.
Zato se i pišu rezolucije..... Non paperi...... Jer je i svijet vidio čemu to vodi-sigurnom raspadu.
Svaka kompleksna država ima poseban sustav. Auostro-ugarska je bila zajednica više naroda..... Pa se raspala zbog želje malih naroda da imaju nacionalne države.
Švicarska.... Podjela po jeziku.. Belgija........ A nema namatenja drugima. BiH treba prihvatiti kao kompleksu i složenu državu..... I prema njoj tako postupati
- sinuhe
#1847 Re: Novi Izborni zakon BiH
Stranci traze rjesenje za 'Sejdic-Finci' na sto domaci politicari nemaju nikakav odgovor ali su od EU (jedan od 14 uslova) stjerani u cosak.
Iako je problem u Federaciji Bakir ce glatko odbiti sve zbog navodno asimetrije
Iako je problem u Federaciji Bakir ce glatko odbiti sve zbog navodno asimetrije
- JohnnyS
#1848 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako se kojim slučajem i donese IZ po mjeri HDZ-a, to će biti jedina politička ostavština Željka Komšića i zasluga njegovih birača. Džaba Bakira krivite, ne bi da se naši jadnici nešto pitaju, bit će kako stranci kažu...
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1849 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ako ces posteno sve je to zakurac ako smo mi najsiromasniji u euRupi
Plus korupcija, raseljavanje itd, za 30 godina ovakvog sranja dabogda da iko ostane. Ako je to borba za drzavu onda neka ustrajemo maxx
Plus korupcija, raseljavanje itd, za 30 godina ovakvog sranja dabogda da iko ostane. Ako je to borba za drzavu onda neka ustrajemo maxx
-
Milenkov buraz
#1850 Re: Novi Izborni zakon BiH
ako te pitaju wrote: ↑05/07/2021 08:00Kao šro rekoh.... Zahvaljujući autogolu Bošnjaka i nametanjem Komšića.... HDZ nema opoziciju među hrvatskim korpusom u BiH.convict wrote: ↑05/07/2021 01:19
na opcinskim i kantonalnim izborima tamo gdje vlada hdz nema strasnih bosnjaka pa opet pobijedi hdz. da odemo korak dalje, na izborima za sabor RH takodjer se glasa za hdz, eventualno neka radikalnija opcija tipa skore moze dobiti po neki glas. kako to objasnjavas?
Toliko puta do sada ponovljena floskula o Komšiću...2001. godine nije bilo Komšića ni na mapi pa ste pravili samoupravu, dajte se skockajte i ne pretvarajte se više barem budite kao Dodik i recite želimo sa Srbijom tj. sa Hrvatskom.