Predsjednik je svakako nebitna funkcija, i biranje iz parlamenta BiH je po meni idealno za našu državu. Samim tim će i parlament dobiti na važnosti, jača se država i demokratija. Bitno je da se domovi naroda na nivou BiH i entiteta svedu na razumnu mjeru jer su oni ti koji koče sve. Ne mogu oni biti jači od parlamenta. A to da će Dodik kočiti indirektni izbor, hoće.. ali to više nije posao SDA, HDZa i opozicije.. nego stranaca, i oni trebaju nešto uraditi ako su već došli tu.
Novi Izborni zakon BiH
- p206
#1601 Re: Novi Izborni zakon BiH
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#1602 Re: Novi Izborni zakon BiH
I ja bi želio da se nadležnosti Doma naroda smanje. To bi za mene bilo bolje nego Predsjedništvo. Ali ne znam da li je stvarno Bakir u stanju to da istrguje...p206 wrote: ↑04/07/2021 13:49Predsjednik je svakako nebitna funkcija, i biranje iz parlamenta BiH je po meni idealno za našu državu. Samim tim će i parlament dobiti na važnosti, jača se država i demokratija. Bitno je da se domovi naroda na nivou BiH i entiteta svedu na razumnu mjeru jer su oni ti koji koče sve. Ne mogu oni biti jači od parlamenta. A to da će Dodik kočiti indirektni izbor, hoće.. ali to više nije posao SDA, HDZa i opozicije.. nego stranaca, i oni trebaju nešto uraditi ako su već došli tu.
- p206
#1603 Re: Novi Izborni zakon BiH
nije u stanju jer je ograničen ko balkonsehohari wrote: ↑04/07/2021 13:58I ja bi želio da se nadležnosti Doma naroda smanje. To bi za mene bilo bolje nego Predsjedništvo. Ali ne znam da li je stvarno Bakir u stanju to da istrguje...p206 wrote: ↑04/07/2021 13:49
Predsjednik je svakako nebitna funkcija, i biranje iz parlamenta BiH je po meni idealno za našu državu. Samim tim će i parlament dobiti na važnosti, jača se država i demokratija. Bitno je da se domovi naroda na nivou BiH i entiteta svedu na razumnu mjeru jer su oni ti koji koče sve. Ne mogu oni biti jači od parlamenta. A to da će Dodik kočiti indirektni izbor, hoće.. ali to više nije posao SDA, HDZa i opozicije.. nego stranaca, i oni trebaju nešto uraditi ako su već došli tu.
ali majka mu stara gdje je ta opozicija, dosta su pljuvali nek zasuču rukave i rade nešto konkretno, dolaze im i Amerikanci i Evropljani da čuju šta imaju reći. Valjda su spremili govor.
- PreWiBa
#1604 Re: Novi Izborni zakon BiH
Vidjet ćemo. Uglavnom, ako odbiju, ima li SDA onda uopšte dovoljno ruku da izglasa bilo šta u vezi izbornog zakona?
- p206
#1605 Re: Novi Izborni zakon BiH
dobro pitanje, ne znam odg. mislim da nema za izmjene ustava, što će vjerovatno trebati ako se ide na indirektni izbor. al ima vjerovatno neko ko je ušao u veću dubiozu oko toga, ja baš i nemam vremena
- Pandakonda
#1606 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ja koliko sam indirektno shvatio stranci predlazu da se clanovi predsjednistva biraju iz parlamenta (sto je meni ok kad se uzme u obzir ovlasti tog tijela), ali izgleda Dodik je problem jer ne zeli pristati na takav nacin biranja a Bakir nece pristati na asimetrican pristup. Razgovor sa opozicijom tek dolazi.
Ako se ovoliko peglaju oko jednog nebitnog nivoa koliko ce se tek dogovarati oko doma naroda
Ako se ovoliko peglaju oko jednog nebitnog nivoa koliko ce se tek dogovarati oko doma naroda
- Pandakonda
#1607 Re: Novi Izborni zakon BiH
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1608 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nista od ovoga previse razlicitih opcija
2/3 ne odgovaraju dodiku
2/3 ne odgovaraju dodiku
- PreWiBa
#1609 Re: Novi Izborni zakon BiH
Samo SDA ili sa DF-om? Sumnjam da će Komšić ovo podržati da bi ukinuo svoju poziciju.Pandakonda wrote: ↑04/07/2021 14:13SDA, HDZ i SNSD imaju prostu i entitesku vecinu. Tako da sta god da se oni dogovore to je to sto ce biti.
- Pandakonda
#1610 Re: Novi Izborni zakon BiH
Samo SDA. To su se upravo ljudi i pitali koja je poenta ulazenja DF-a u koaliciju ako vec SDA moze sama sa HDZ i SNSD donositi odlukesehohari wrote: ↑04/07/2021 14:16Samo SDA ili sa DF-om? Sumnjam da će Komšić ovo podržati da bi ukinuo svoju poziciju.Pandakonda wrote: ↑04/07/2021 14:13
SDA, HDZ i SNSD imaju prostu i entitesku vecinu. Tako da sta god da se oni dogovore to je to sto ce biti.
- SaraFina
#1611 Re: Novi Izborni zakon BiH
Skužio je valjda Kirba da potpisati ne smije.obzirom da...nije dovoljno pametan da sruši nadležnosti DN. Neka razvlači i vodi u propast.
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... sda-670437
Izetbegović: Ključni je sastanak sa opozicijom, ono za šta oni budu spremni, biće spremna i SDA
Izetbegović: Ključni je sastanak sa opozicijom, ono za šta oni budu spremni, biće spremna i SDA
Ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA. Danas nam je potreba kooperativnost i dobra namjera od svih drugih stranaka koji čine parlamentarnu većinu, kazao je Izetbegović.
- Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu, naglasio je lider SDA te se dotakao i stava SNSD-a.
- SNSD nije spreman za indirektni izbor, odustali su od tog elemetna Aprilskog paketa. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Bit će i sa njima sastanci. Sutra će biti održan sastanak sa Miloradom Dodikom, kazao je.
- madner
#1612 Re: Novi Izborni zakon BiH
Bake u akciji zvanoj ispunjene zelje HDZa. Dakle samo jos opozicija koci veliki dogovor.
- PreWiBa
#1613 Re: Novi Izborni zakon BiH
Fol je u tome da čak i ako im sad ovo Bakir potpiše, ništa se neće promijeniti. Biće još gore. Vidjet će da im prolazi pa će sve ići dalje dok ne budu dobili treći.SaraFina wrote: ↑04/07/2021 14:47 Skužio je valjda Kirba da potpisati ne smije.obzirom da...nije dovoljno pametan da sruši nadležnosti DN. Neka razvlači i vodi u propast.
Ono za šta oni budu spremni, sasvim sigurno će biti spremna i SDA. Danas nam je potreba kooperativnost i dobra namjera od svih drugih stranaka koji čine parlamentarnu većinu, kazao je Izetbegović.
- Potrebna nam je kooperativnost, jedan dobar duh, jedna dobra namjera od svih drugih stranaka koje čine parlamentarnu većinu, naglasio je lider SDA te se dotakao i stava SNSD-a.
- SNSD nije spreman za indirektni izbor, odustali su od tog elemetna Aprilskog paketa. Traži se asimetrija u izboru članova Predsjedništva. Bit će i sa njima sastanci. Sutra će biti održan sastanak sa Miloradom Dodikom, kazao je.
- SaraFina
#1614 Re: Novi Izborni zakon BiH
Pa nije lik sposoban ni da sruši pregovore. Ograničen je. Ali makar uvlači opoziciju u priču. I to je dobro, od koga je.
I neka mlati ovom pričom (plus) o Miletu i SNSD-u. Bolje ne može..
I neka mlati ovom pričom (plus) o Miletu i SNSD-u. Bolje ne može..
- madner
#1615 Re: Novi Izborni zakon BiH
Cuj bolje ne moze. Covjek progurao HDZov paket kao prihvatljiv.
Ovi SDA fanovi su gori od bilo kojeg navijaca, totalno neobjektivni.
Ovi SDA fanovi su gori od bilo kojeg navijaca, totalno neobjektivni.
- Kikibombona
#1616 Re: Novi Izborni zakon BiH
Komsic se uhinjio, vidi se da je Baketova kucka
- SaraFina
#1617 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kakav SDA fan iz Austrije da budem? Skuliraj se. O čemu pričaš. Bakir bolje ne može. Eto i ako je pogurao, opozicija neka uruši i mirna Bosna.
- SaraFina
#1618 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kirba ustvari traži da opozicija igra lošeg policajca u cijeloj priči i uruši pregovore. Valjda mu je to cilj. On hinjski prodje kod MZ i USA kao neko spreman kompromisu? Pa nisu valjda svi ludi i podkapacitireni (SVI) da zbilja Čoviću isporuče ovo na pladnju?
- madner
#1619 Re: Novi Izborni zakon BiH
Veliki fan, naci opravdanje za ovo sve kaze. Dijaspora i ima najvece fanove zelenih. Ovo da je neko drugi predlozio bilo bi poziva na ustanak a ne izvuko je maksimum, dobar covjek, eto neka opozicija obori…
- SaraFina
#1620 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ko traži Bakiru opravdanje? Zašto? Na platnoj listi sam SDA? Jednostavno karikam što iza ovog stoji. I stoji vjerovatno upravo ovo sto sam rekla u predhodnom upisu.
Plus ono što je Konaković rekao.
Eto digni ustanak. U pauzi izmedju ljetovanja u HR i Turskoj.
Plus ono što je Konaković rekao.
Eto digni ustanak. U pauzi izmedju ljetovanja u HR i Turskoj.
- Kikibombona
#1621 Re: Novi Izborni zakon BiH
Upravo tako, pokusava navuci opoziciju da oni odbiju i tako se kompromituju kod Amerike i EU, a on ispadne konstruktivan. Seljacka, bezmuda hinja.
- SaraFina
#1622 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ma da. Prebacuje loptu u dvorište opozicije. I dodatno spina sa Miletom i SNSD-om. A sebe će predstaviti kao nekog sklonog kompromisu. Plus neće se previše zamjeriti HDZ-u. Za buduće poslove.Kikibombona wrote: ↑04/07/2021 15:12Upravo tako, pokusava navuci opoziciju da oni odbiju i tako se kompromituju kod Amerike i EU, a on ispadne konstruktivan. Seljacka, bezmuda hinja.
- madner
#1623 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ili jednostavno ono sto je vec dogovorio sa Cho isporucuje.
Govorim o dvolicnosti Baketovih navijaca.
Govorim o dvolicnosti Baketovih navijaca.
-
channel10
#1624 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nema tu nikakvog plusa jer vidi HDZ sta ovi rade.
- Kolinda
#1625 Re: Novi Izborni zakon BiH
E slabo kontaš što jes jes.....konami666 wrote: ↑04/07/2021 11:45Covic hoće da samo Hrvati mogu glasati za hrvatskog člana predsjedništva (ne znam kako to planira ostvariti kad u Bosni nigdje u dokumentima ne pise nacionalnost), Bakir hoće da Jevreji, Romi i ostali mogu biti birani i izabrani za predsjedništvo bez implementacije svih odluka medjunarodnog suda pravde i da se ne uvaže Covicevi zahtjevi a medjunarodna zajednica bi da se bira samo jedan član predsjedništva po principu jedan čovjek - jedan glas. Tako sam ja skontao…Officer Crabtree wrote: ↑04/07/2021 10:46 Jel ima neko da u jednoj rečenici napiše šta konkretno izbornim zakonom žele Hrvati, a šta žele Bošnjaci, ako se to tako može napisati?
Također šta želi EU/međunarodna zajednica.
Pola godine čitam vijesti hoćemo nećemo, a ne nađoh pasus šta u biti hoće jedni, a šta drugi.