Novogradnja u Sarajevu?
-
BadBoy
#6601 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Al izvaliti 170 milja (i još 15tak da ga opremiš) da bi živio na 22. spratu... U mravinjaku
-
mega_mashcine
-
kB27
#6603 Re: Novogradnja u Sarajevu?
https://www.olx.ba/artikal/36799275/my- ... sten-67m2/
Mislim da je jasno zasto je smijesno tvrditi da ce novogradnja na Otoki u izgradnji biti najmanje 3.000 KM/m2. Vec je neko ranije spominjao, ovaj oglas stoji vec najmanje pola godine, a prije cca. 2 godine mislim da ne bi stajao ni 15 dana. Toliko o kupovnoj moci, i tome da cijene samo idu gore. Namjesten stan u zgradi i na lokaciji koju ni u snu ne mozes uporediti sa istom.
Prodavati mozes sta god hoces, prodati bas i ne. Volio bih upoznati onog ko kupi, a i onog koji prodaje, kvadrat u naselju Miljacka za 3.200 KM/m2. Zasto su ti ljudi umislili da su Warren Buffet, prije 7-8 godina kupovali za 1.300 KM/m2 i sad hoce 2.5x zaradu kad prodaju POLOVAN stan.
Cijene su takve kakve jesu ne zbog stvarne, vec zbog trenutne trzisne vrijednosti - dok ima idiota koji ce taj kvadrat platiti 3.200 KM/m2, pa makar to bio jedan stan u mjesec dana, i dok prodavacima ne gori pod nogama, cijene ce biti tu gdje jesu iako nemaju veze sa stvarnom vrijednosti. Ako/kad se stvari malo promijene i lova masovno zatreba iz ovog ili onog razloga, spustat ce cijenu 100 KM/m2 na sedmicnoj bazi ali nece niko kupovati. A koliko ljudi misle da su pametni govori slucaj poznanika koji je 6 godina prodavao stan po nebuloznoj cijeni (u trenutku oglasavanja), da bi nakon sto je prodao dosao sa "jesam ti rekao da cu prodati za te pare". A zapravo nista nije uradio vec je cijena stigla njega, i sad s tim parama za koliko je prodao ne moze uraditi ni blizu ono sto je mogao prije 6 godina.
Nacin i tip gradnje u posljednjih 5 godina je jasan odgovor na razmisljanje kupaca u 95% slucajeva: daj mi stan od 100-120k (koliko ko moze), pa koliki god i koliko god da izadje kvadrat. I onda dodjemo do trosobnih stanova od 45m2, jer tako moze za 120k. Bas da mi je vidjeti ko je na Stupu ili Otoki prodao stan od 70+ kvadrata za 3.000 KM/m2. Mozda, ali samo mozda, u zgradi Unigradnje (svjetlucava), mada i to sumnjam jer se vise od godinu prodavao fantasticno opremljen stan od 75m2 u toj zgradi za malo iznad te cijene.
Mislim da je jasno zasto je smijesno tvrditi da ce novogradnja na Otoki u izgradnji biti najmanje 3.000 KM/m2. Vec je neko ranije spominjao, ovaj oglas stoji vec najmanje pola godine, a prije cca. 2 godine mislim da ne bi stajao ni 15 dana. Toliko o kupovnoj moci, i tome da cijene samo idu gore. Namjesten stan u zgradi i na lokaciji koju ni u snu ne mozes uporediti sa istom.
Prodavati mozes sta god hoces, prodati bas i ne. Volio bih upoznati onog ko kupi, a i onog koji prodaje, kvadrat u naselju Miljacka za 3.200 KM/m2. Zasto su ti ljudi umislili da su Warren Buffet, prije 7-8 godina kupovali za 1.300 KM/m2 i sad hoce 2.5x zaradu kad prodaju POLOVAN stan.
Cijene su takve kakve jesu ne zbog stvarne, vec zbog trenutne trzisne vrijednosti - dok ima idiota koji ce taj kvadrat platiti 3.200 KM/m2, pa makar to bio jedan stan u mjesec dana, i dok prodavacima ne gori pod nogama, cijene ce biti tu gdje jesu iako nemaju veze sa stvarnom vrijednosti. Ako/kad se stvari malo promijene i lova masovno zatreba iz ovog ili onog razloga, spustat ce cijenu 100 KM/m2 na sedmicnoj bazi ali nece niko kupovati. A koliko ljudi misle da su pametni govori slucaj poznanika koji je 6 godina prodavao stan po nebuloznoj cijeni (u trenutku oglasavanja), da bi nakon sto je prodao dosao sa "jesam ti rekao da cu prodati za te pare". A zapravo nista nije uradio vec je cijena stigla njega, i sad s tim parama za koliko je prodao ne moze uraditi ni blizu ono sto je mogao prije 6 godina.
Nacin i tip gradnje u posljednjih 5 godina je jasan odgovor na razmisljanje kupaca u 95% slucajeva: daj mi stan od 100-120k (koliko ko moze), pa koliki god i koliko god da izadje kvadrat. I onda dodjemo do trosobnih stanova od 45m2, jer tako moze za 120k. Bas da mi je vidjeti ko je na Stupu ili Otoki prodao stan od 70+ kvadrata za 3.000 KM/m2. Mozda, ali samo mozda, u zgradi Unigradnje (svjetlucava), mada i to sumnjam jer se vise od godinu prodavao fantasticno opremljen stan od 75m2 u toj zgradi za malo iznad te cijene.
-
azdralovic
#6604 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kakva je situacija sa cijenama nekretnina, da su cak i na forumu prestali pisati da je balon i da ce spasti ubrzo

- Hajvan
#6605 Re: Novogradnja u Sarajevu?
ja ne znam da li je ili ne balon, ali cijene su blago receno spekulativno cudne u usporedbi sa ekonomijom grada, te blagim padom broja stanovinka.azdralovic wrote: ↑01/07/2021 16:06 Kakva je situacija sa cijenama nekretnina, da su cak i na forumu prestali pisati da je balon i da ce spasti ubrzo![]()
![]()
-
noviclan
#6606 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kazu da babo midhat ne izlazi od notara_BataZiv_0809 wrote: ↑01/07/2021 11:18 Ja stvarno ne znam kome se ovoliki stanovi grade. Nisu ni ostali gradovi iz kojih Sarajevo crpi stanovnike a ni dijaspora nepresusan bazen.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#6607 Re: Novogradnja u Sarajevu?
noviclan wrote: ↑01/07/2021 18:35Kazu da babo midhat ne izlazi od notara_BataZiv_0809 wrote: ↑01/07/2021 11:18 Ja stvarno ne znam kome se ovoliki stanovi grade. Nisu ni ostali gradovi iz kojih Sarajevo crpi stanovnike a ni dijaspora nepresusan bazen.
-
BadBoy
#6609 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dobar post mada mislim da si pogriješio sa konceptom "stvarne vrijednosti" jer osnova kapitalizma i slobodnog tržišta je da stvar vrijedi onoliko koliko je neko spreman platiti.kB27 wrote: ↑01/07/2021 15:20 https://www.olx.ba/artikal/36799275/my- ... sten-67m2/
- Haris.ba
#6610 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Kad prodajes stan daj najvecu cijenu na trzistu, kad kupujes daj onoliko koliko investitora kostalo da napravi.
Mozda bi ga dodatno pocastio sa 50 maraka da ima za taksija.
-
kB27
#6611 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Slazem se, to jeste trenutna vrijednost ali ne uvijek i stvarna vrijednost. Naravno, ovo 'stvarna' je cesto subjektivno i na tome se i zasniva investiranje - kupit ces nesto sto je po tvom misljenju undervalued i cekati da mu vrijednost poraste. Npr. dionice Tesle su vjerovatno trenutno overvalued - trzisna cijena im je takva kakva jeste, ali mnoge stvari ukazuju na to da je intrinzicna vrijednost znacajno niza.
Zato, po mom misljenju, ko rjesava stambeno pitanje jadan on zbog trenutnih cijena, jer cijenu nije formirala takva ponuda-potraznja vec vjestacka napuhanost koju sam ranije pokusao opisati. Dok trziste diktira cijenu nekih stvari koje nisu od zivotnog znacaja covjeku to je ok, ali kad neko ni u snu ne moze rijesiti stambeno pitanje bez 20 godina kredita, tu bi trebala drzava da uskoci i pomogne na razne nacine.
-
azdralovic
#6612 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Drzava nije samo SarajevokB27 wrote: ↑01/07/2021 19:19Slazem se, to jeste trenutna vrijednost ali ne uvijek i stvarna vrijednost. Naravno, ovo 'stvarna' je cesto subjektivno i na tome se i zasniva investiranje - kupit ces nesto sto je po tvom misljenju undervalued i cekati da mu vrijednost poraste. Npr. dionice Tesle su vjerovatno trenutno overvalued - trzisna cijena im je takva kakva jeste, ali mnoge stvari ukazuju na to da je intrinzicna vrijednost znacajno niza.
Zato, po mom misljenju, ko rjesava stambeno pitanje jadan on zbog trenutnih cijena, jer cijenu nije formirala takva ponuda-potraznja vec vjestacka napuhanost koju sam ranije pokusao opisati. Dok trziste diktira cijenu nekih stvari koje nisu od zivotnog znacaja covjeku to je ok, ali kad neko ni u snu ne moze rijesiti stambeno pitanje bez 20 godina kredita, tu bi trebala drzava da uskoci i pomogne na razne nacine.
-
kB27
#6613 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mudro zboris mladicu. Jos samo da znamo sta si htio reci. Mozda da se na temi Novogradnja u Sarajevu ne smije spomenuti drzava? Ili je mozda drzava = socio-ekonomsko-politicki sistem koji bi izmedju ostalog trebao omoguciti covjeku da uziva osnovna ljudska prava.
- Haris.ba
#6614 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mislilo se da se moze stan kupiti i izvan 4 gradske opcine.
A drzava na koju mislis daje neka oslobadjanja poreza i subvencine tipa 10 hiljada.
A, cak i u SFRJ gdje je pravo na dom/stan bilo ustavno ljudsko pravo nisu svi mogli do stana.
Tako, veliko je pitanje je li osnovno ljudsko pravo da kupis stan u 4 gradske opcine.
-
kB27
#6615 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nisam to ni tvrdio. Koliko je kvadrat na Ilidzi? Blize 3.000 nego 2.000 kad je u pitanju novogradnja, a i stariji stanovi puno ne kasne. Zenica, Tuzla, Banja Luka, ne znam koliko imate kontakta sa ljudima iz tih gradova ali situacija ista, ako ne i gora nego u cetiri gradske opcine. Dijaspora pokupuje sve sto se zakopa i gomila nekretnine, a cijene malo nize nego novogradnja u Sarajevu.Haris.ba wrote: ↑02/07/2021 12:40Mislilo se da se moze stan kupiti i izvan 4 gradske opcine.
A drzava na koju mislis daje neka oslobadjanja poreza i subvencine tipa 10 hiljada.
A, cak i u SFRJ gdje je pravo na dom/stan bilo ustavno ljudsko pravo nisu svi mogli do stana.
Tako, veliko je pitanje je li osnovno ljudsko pravo da kupis stan u 4 gradske opcine.
Nemojte samo reci "ne mora svako zivjeti u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru". Ne govorim o "pravu na stan" u kontekstu svi trebamo dobiti po stan. Ali zar ne mislis da trenutno stanje ne doprinosi odlasku ljudi odavde? Vidjeti npr. sta je Berlin uradio da pokusa sprijeciti eksploziju cijena, i vidjeti sta druge mnogo bogatije drzave rade da destimulisu da ljudi dodju i kupe zgradu od 50 stanova predvidjenu da ljudi u njoj zive.
-
azdralovic
#6616 Re: Novogradnja u Sarajevu?
evo vidjeli, statistika kaze svoje... niko ne gradi zgradu radi sentimentalne vrijednosti, nego da je proda, ko prvi dodje s parama njegovo, investitor ode daljekB27 wrote: ↑02/07/2021 13:07Nisam to ni tvrdio. Koliko je kvadrat na Ilidzi? Blize 3.000 nego 2.000 kad je u pitanju novogradnja, a i stariji stanovi puno ne kasne. Zenica, Tuzla, Banja Luka, ne znam koliko imate kontakta sa ljudima iz tih gradova ali situacija ista, ako ne i gora nego u cetiri gradske opcine. Dijaspora pokupuje sve sto se zakopa i gomila nekretnine, a cijene malo nize nego novogradnja u Sarajevu.Haris.ba wrote: ↑02/07/2021 12:40
Mislilo se da se moze stan kupiti i izvan 4 gradske opcine.
Nemojte samo reci "ne mora svako zivjeti u Sarajevu, Banja Luci, Tuzli, Zenici i Mostaru". Ne govorim o "pravu na stan" u kontekstu svi trebamo dobiti po stan. Ali zar ne mislis da trenutno stanje ne doprinosi odlasku ljudi odavde? Vidjeti npr. sta je Berlin uradio da pokusa sprijeciti eksploziju cijena, i vidjeti sta druge mnogo bogatije drzave rade da destimulisu da ljudi dodju i kupe zgradu od 50 stanova predvidjenu da ljudi u njoj zive.

- Haris.ba
#6617 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znaci, drzava destimulise narod ovdje koji ode vani i ima veci iznos love kojim moze kupiti ovdje stan, sto destimulise narod ovdje koji onda ide vani....
Vrzino kolo.
Plus, vani narod gledajuci procentualno iznos plate nema nista specijalno bolje mogucnosti kupovine stana. Bas me zanima ko je kupio recimo stan u Berlinu na cijenama na prostoru koji odgovara npr. Sarajevu.
Treba li oporezovati nekretnine koje zjape prazne? Treba. Ali, ko ce to izglasati kada oni sto trebaju to izglasati bi sami sebi porez nametnuli.
-
kB27
#6618 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Naravno, nece se investitor tim baviti. Drzava ce se baviti tim da te deseta po redu nekretnina na duge staze kosta 30% vise nego prva. A investitora ce natjerati da ne primi kofer gotovine u zamjenu za stan (ili 10 stanova).azdralovic wrote: ↑02/07/2021 13:16evo vidjeli, statistika kaze svoje... niko ne gradi zgradu radi sentimentalne vrijednosti, nego da je proda, ko prvi dodje s parama njegovo, investitor ode daljekB27 wrote: ↑02/07/2021 13:07
Nisam to ni tvrdio. Koliko je kvadrat na Ilidzi? Blize 3.000 nego 2.000 kad je u pitanju novogradnja, a i stariji stanovi puno ne kasne. Zenica, Tuzla, Banja Luka, ne znam koliko imate kontakta sa ljudima iz tih gradova ali situacija ista, ako ne i gora nego u cetiri gradske opcine. Dijaspora pokupuje sve sto se zakopa i gomila nekretnine, a cijene malo nize nego novogradnja u Sarajevu.
![]()
Podaci koje si prilozio su odlicni, i ako ti se cini da govore "pa nije nista bolje ni u Berlinu" mislim da jako grijesis. Uz ove kamatne stope, na 20 godina u Berlinu vratis cca. 20% vise u odnosu na glavnicu, u Sarajevu je to cca. 40%. Podatak o prosjecnoj plati ne uzima u obzir ni broj broj zaposlenih (skoro pa jednak nuli u Berlinu u poredjenju sa Sarajevom), ni dobnu strukturu stanovnistva, a pogotovo ni sigurnost posla i to koji % onih koji podignu kredit u Sarajevu ce narednih 20 godina imati stalni radni angazman.
Osim toga, smijesno na duge staze porediti risk factor posjedovanja stana u Sarajevu i Berlinu (bilo za licnu upotrebu, bilo kao investiciju). Kvalitet gradnje? Kvalitet zivota u jednom i drugom stanu (pod pretpostavkom da posjedujes svoje nekretninu i od plate ti ostaje recimo 2/3 nakon sto platis ratu kredita) - pa doslovno ti manje novca treba da na isti nacin zivis u Berlinu i u Sarajevu. Od odjece/obuce, kupovine u marketu, rucka vani, odlaska u kino i teretanu, javnog prevoza, odlaska na putovanje bilo gdje u svijetu. A ne zaboravi da zaradjujes 3 puta vise u Berlinu, i da vjerovatno oboje u kuci radite sto bas i nije uvijek slucaj u Sarajevu.
I kad sve uzmes u obzir, te dvije nekretnine trebaju isto vrijediti u odnosu na kupovnu moc stanovnistva u tom gradu? Ma hajte molim vas.
-
kB27
#6619 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Razumijem sta govoris, ali nisam ni u jednom trenutku problematizirao kupovinu stana ovdje - bilo parama zaradjenim ovdje u Bingu ili parama zaradjenim u Volkswagenu u Njemackoj. Ja problematiziram kupovinu pete, desete i pedesete nekretnine po istim uslovima kao i kupovine prve nekretnine (ok, u Sarajevu si do sada imao sansu da dobijes 10.000 KM za rjesavanje stambenog pitanja mladih, i oslobodjen si poreza na 30m2). Kunem se da znam ljude koji imaju barem 50 nekretnina u Sarajevu (u novogradnjama izgradjenim u posljednjih 10 godina). I kad dodjes kod investitora ti sa planom da "uletis" 20k KM iz kesa na pocetku i hipotekarnim kreditom kad se izgradi; a s druge strane dodje on sa kesom za 10 stanova - sta mislis ko ima prednost.Haris.ba wrote: ↑02/07/2021 14:03Znaci, drzava destimulise narod ovdje koji ode vani i ima veci iznos love kojim moze kupiti ovdje stan, sto destimulise narod ovdje koji onda ide vani....
Vrzino kolo.
Plus, vani narod gledajuci procentualno iznos plate nema nista specijalno bolje mogucnosti kupovine stana. Bas me zanima ko je kupio recimo stan u Berlinu na cijenama na prostoru koji odgovara npr. Sarajevu.
Treba li oporezovati nekretnine koje zjape prazne? Treba. Ali, ko ce to izglasati kada oni sto trebaju to izglasati bi sami sebi porez nametnuli.
- Hajvan
#6620 Re: Novogradnja u Sarajevu?
djeuje mi da ipak ima vise tih stanova što odu u kompenzciju izvodjačima na tim objektima, nego li ima tih "poduzetnika" što dolaze s koferima keša.
- salik79
#6621 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Iz prve ruke - Ans Drive prodao lokaciju Tibri za 6 miliona KM, tako da je za ocekivati da ce uskoro na lokaciji Hydro Metala poceti izgradnja SPO.Grof wrote: ↑01/07/2021 10:14Evo koliko vidim da forumaši @mahalik i @salik79 imaju istu informaciju tako da je mala vjerovatnoća da je informacija patka.kB27 wrote: ↑01/07/2021 09:46 Naravno.![]()
Mada i sam ostavljam mogucnost da je informacija patka, jer su se nebrojeno puta najavljivali bageri, krcenje "sume" pored NO, rusenje baraka pored Veneta, itd. Dovoljno je da se neko pocne raspitivati za parcele, nekako odmah krenu price da je bager ujutro na gradilistu.
Kako god, ako nesto bude od toga, vjerujem da ce biti doooobre cijene cak i u pretprodaji. Posebno ako se u tom trenutku bude radila samo jedna zgrada, i posebno ako to bude Ans Drive, cijene sigurno idu iznad onih u svjetlucavom tornju. Nazalost, bit ce da cemo se na gradnju na prvoj parceli do glavne ceste (izmedju Veneta i NO) jos nacekati, iako bi to zaokruzilo urbanizaciju kvarta barem kada se gleda iz vana. Ovako ide novogradnja, pa barake iz Kraljevine SHS (iz kojih iskacu stakori velicine pudlica), pa opet novogradnja. Sta je problem, ne znam.![]()
Ne znam kako će se kretati cijene, ali očukujem sigurno 3.000+ KM/m2.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6622 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Dje to
Mape hocemo
Mape hocemo
- salik79
#6623 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Preko puta Veneta, prema Dzemala Bijedica.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#6624 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Da, na lokaciji TTO/Komel, to se samo cekalo da pocne
I onda je to to, nema vise dok se Robot ne premunta pa ne proda livadu do Butmira
Ne znam, meni je to iskreno pretjerano, ali ne pitam se ja
Previse se zatvaraju zgrade međusobno, pogleda nikakvog, katakombe jbt. Ovime se kompletna strana veneta zatvara totalno, a i kompletna strana Nove Otoke.
Prema cesti buka, vjerovato izolirana solidno ali je konstantno.
I onda je to to, nema vise dok se Robot ne premunta pa ne proda livadu do Butmira
Ne znam, meni je to iskreno pretjerano, ali ne pitam se ja
Previse se zatvaraju zgrade međusobno, pogleda nikakvog, katakombe jbt. Ovime se kompletna strana veneta zatvara totalno, a i kompletna strana Nove Otoke.
Prema cesti buka, vjerovato izolirana solidno ali je konstantno.