Home Office

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TLOP

#26 Re: Home Office

Post by TLOP »

Malo je to nezgodno kad je tim poprilicno mlad i hoce svako da je sa svakim dobar i da se druzi...tu se profesionalne i privatne granice brisu lako, ljudi se osjecaju kao da imaju pravo da te smatraju nekim prijateljem, i po meni onda nekako tu dolazi do problema da se neke stvari, potencijalno opasne po projekat, rjesavaju nekom privatnom putanjom, krije se od nadredjenog, neces valjda za jarana rec da lose radi itd itd
Bolje imat puni profesionalan odnos nego taj neki jaranski po firmi. Sto je odnos vise privatan, tu ce prije doc do razdora u timu jer ce se formirat grupice ljudi, isto ko u skoli nekad :roll:
apsidejzi

#27 Re: Home Office

Post by apsidejzi »

HO ima svojih prednosti i nedostataka al trenutno mi ga je vise na vrh klinca. Mozda mi nije toliko HO koliko je korona koja je sve zivo zaustavila. Mislim da HO u normalnim vremenima ne bi bio los izbor za par dana sedmicno. Recimo ja bih mogao jedan ili dva dana raditi od kuce al to je max za dugorocni rad. Ima trenutaka kada se zelim izolirati i zavrsiti neki zadatak i za te stvari je HO idealan. Djeca u skoli, iskljucim teams i udri. Nema mi nista gore nego kad se udubim u svoj kod i logiku i onda mi neko dodje i kaze: e kako ovo ide. Meni onda treba jos 15 minuta da se vratim gdje sam bio a to nije obicnih 15 minuta nego intezinvnih 15 minuta gdje ja u glavi moram preracunati sve tabele, gdje ce koji rezultat biti, sta ce koji query dati da bih bio siguran da ce uraditi upravo ono sto zelim.

Moj posao nije toliko intenzivan konstantno i zato bih volio raditi u firmi vecinu vremena. Dogovori, sastanci, planiranje, podjela posla su za firmu, pauze, zeze, pauza za rucak, kafu su takodjer za firmu, odlazak do firme i povratak kuci (biciklom - cca 10km u jednom smjeru) su idealna zamjena za teretanu. Usput trening. Usput slusam neki podcast koji volim tako da mi vrijeme brze prodje. HO ima prednost kad imam neki teski zadatak koji zahtjeva koncentraciju gdje ne zelim da me prekidaju. HO takodjer ima veliku prednost kad imam neki privatni projekat oko kuce. Ne moram putovati na posao i nazad i tu odmah ustedim sat, sat i po, plus sto se ne umorim od bicikla, plus sto mogu poceti raditi u 6 ujutru i u 3 sam vec u kuci na nastavim sa privatnim projektom. HO je mnogo prakticniji za kombinovanje privatnoh i poslovnog vremena.

Kad je ovo sve pocelo ja sam mislio da cu uvijek zeliti HO jer je gotiva al sam nakon mjesec dana uvidio da dosadi. Mozes se ti izvuc sa posla, niko te ne kontrolise direktno ali to izgubi svoju car veoma brzo. Posao se ipak mora odraditi!
Dosadno mii

#28 Re: Home Office

Post by Dosadno mii »

Ja hejtam open office.
Ne mozes normalno raditi bez skupih NC slusalica.
hadzinicasa

#29 Re: Home Office

Post by hadzinicasa »

apsidejzi wrote: 29/06/2021 10:27 HO ima svojih prednosti i nedostataka al trenutno mi ga je vise na vrh klinca. Mozda mi nije toliko HO koliko je korona koja je sve zivo zaustavila. Mislim da HO u normalnim vremenima ne bi bio los izbor za par dana sedmicno. Recimo ja bih mogao jedan ili dva dana raditi od kuce al to je max za dugorocni rad. Ima trenutaka kada se zelim izolirati i zavrsiti neki zadatak i za te stvari je HO idealan. Djeca u skoli, iskljucim teams i udri. Nema mi nista gore nego kad se udubim u svoj kod i logiku i onda mi neko dodje i kaze: e kako ovo ide. Meni onda treba jos 15 minuta da se vratim gdje sam bio a to nije obicnih 15 minuta nego intezinvnih 15 minuta gdje ja u glavi moram preracunati sve tabele, gdje ce koji rezultat biti, sta ce koji query dati da bih bio siguran da ce uraditi upravo ono sto zelim.

Moj posao nije toliko intenzivan konstantno i zato bih volio raditi u firmi vecinu vremena. Dogovori, sastanci, planiranje, podjela posla su za firmu, pauze, zeze, pauza za rucak, kafu su takodjer za firmu, odlazak do firme i povratak kuci (biciklom - cca 10km u jednom smjeru) su idealna zamjena za teretanu. Usput trening. Usput slusam neki podcast koji volim tako da mi vrijeme brze prodje. HO ima prednost kad imam neki teski zadatak koji zahtjeva koncentraciju gdje ne zelim da me prekidaju. HO takodjer ima veliku prednost kad imam neki privatni projekat oko kuce. Ne moram putovati na posao i nazad i tu odmah ustedim sat, sat i po, plus sto se ne umorim od bicikla, plus sto mogu poceti raditi u 6 ujutru i u 3 sam vec u kuci na nastavim sa privatnim projektom. HO je mnogo prakticniji za kombinovanje privatnoh i poslovnog vremena.

Kad je ovo sve pocelo ja sam mislio da cu uvijek zeliti HO jer je gotiva al sam nakon mjesec dana uvidio da dosadi. Mozes se ti izvuc sa posla, niko te ne kontrolise direktno ali to izgubi svoju car veoma brzo. Posao se ipak mora odraditi!
I ja mislim da je posao puno dinamicniji u uredu. lakse se ukljucis, nekako imas neku sirinu jer te doticu i druge stvari osim nuzno usko onoga na cemu trenutno radis. ali nismo svi isti.
stubrijez

#30 Re: Home Office

Post by stubrijez »

... izadjes iz kuce, sreces ljude, smijes se sa kolegama i ucis nove stvari. Najbitnije imas radno vrijeme.
exliberal-ex

#31 Re: Home Office

Post by exliberal-ex »

Joj gdje me nadjoste....

Evo pobjegao na balkon jer mi gospoja ima neki very sensitive HR meeting i ja nemogu onda da budem u kuci da slusam ( dal nekog planira da otpuste ili ....ko zna)

Rad od kuce....kao sto neko rece moze dan dva ostalo treba da se ide na posao, mene nova ceo mrzi jer sam javno rekao da ovi sto tvrde da timovi bolje rade od kuce nerade nista.
Kako ona zna sta ja i moj tim radimo kad je imala samo dva razgovora samnom od pocetka lock down...Kako ja mogu da kazem da je bolje kad mi za neki projekat koji obicno uzme jedan da da se ustima sad treba po 7 dana...svima je dojadio teams i zoom i onda svi samo urade ono sto njima odgovara a na kraju kad dodje do integracije ja hocu da poludim jer nista nefercera.

Druga stvar ja nazovem team lead koji drzi jedan dio mog odjeljenja i hocu da razgovaram o nekim stvarima sto planiram da mu dam i kad ocekujem da bude zavrseno a njegov sin sjedi pored njega dok on hrani mladju kcer koja place...pa kako onda odrzat produktivnost?
Nemozes nista reci jer ce HR da odgovori da je to "in accordance to accomodations policy".
Necu ni da pricam o HR koji nije bio u stanju da me nazove za ovih 15 mjeseci jednom i da pita kako ti je odjeljenje..imas li problema, od pocetka pademije ti ides dan ili dva u office da deponujete novac treba li vam sta....ni jedom u 15 mjeseci ! a puna im usta mental health...ja sam jednom na sastanku rekao kad su me pitali dali citam njihove email poruke rekao da ne jer iste poruke mi salje i banka i car dealership a oni nemare o meni nego o parama koje mogu da izvuku od mene.

A svaki put kad nazovem mog VP i kazem da treba planirat da se ljudi vrate u kancelarije jer neradimo kako treba on mi odgovori ako tako nastavis pricat ceo will outsource your department...ok moze slobodno nista je nesprecava...

Tacno imam oscjecaj da oni vole rad od kuce jer prvo nece da pricaju sa ljudima , drugo nece da imaju neki kontakt jer im je lakse onda optustit ljude, trece nece da placaju babysitting nego oni paze djecu...meni je hr na pocetku rekao eto morate se malo prilagodit pa dati vise vremena ovim sto imaju djecu...jel to hoces da kazes da sam ja druga klasa jer nemam pa moram vise da radim ...i onda se cudim sto nece samnom da razgovaraju :)
Neki dan sam se cuo sa bivsim kolegama iz firme koju sam napustio ( djelimicno) jer su napravil open concept i to bas kao da je call centar, nema nikakvih pregrada monitor je jedino sto te dijeli od osobe preko puta, sa strane nema nista..i ja rekao ceo ovo je glupost, bit ce prevelika buka ljudi se neosjecaju prijatno, ako planiras open concept onda daj ljudima mogucnost da rade od kuce...ne svi dolaze na posao jer je ovo perfektno a ti ako ti se nesvidja napusti..ok odoh ja..sad mi govore da moraju da ponovo podjele to i da naprave cubicles jer su im rekli da to nemoze fercerat ( jer je dio bolnice i bez obzira sto su potrosili vise od 200 k $ na renoviranje) , pola firme napustilo jer nemogu da podnesu buku i manjak privatnosti.
Jos ovaj ceo sam je sjeo na kraj prostorije i onda samo ustane i prozove nekog ako vidi da mu na ekranu stoji nesto mimo posla ono kao zajebancija ...zasto su vecina ceo psihopate?

Druga stvar fali mi normalnog razgovora, fali mi kretanja ..prije odes na rucak, prohodas, odes na kafu poslije..sad sjedim ko idiot kuci i nemam ni snage ni volje da se maknem.

Ps
evo vratio sam se unutra, gospoja je zavrsila ...IT manager je dobio nogu
Ajs_Nigrutin

#32 Re: Home Office

Post by Ajs_Nigrutin »

U idealnim uslovima (nemaš djecu, imaš fino stol i stolicu kako Bog kaže, mjesto za monitor etc) mislim da je najbolja opcija 3 dana office, 2 wfh. Ili 50%-50%. Uglavnom, kad ti jedno dosadi, promijeniš (jer promjena godi) i tako održavaš produktivnost. Svakako će se vremenom iskristalisati koja opcija svakom pojedincu odgovara, bitno je samo da nema nekih vještačkih odluka - kao da se godinu i po nije radilo remote. Znači sve može, samo treba dati priliku da se vidi kome koja opcija najbolje odgovara. Ako uposlenik živi kući sam i doživljava određene distrakcije boraveći u officeu konstantno samo zato što to CEO zahtjeva, samoubilački bi bilo ne ponuditi opciju koja najbolje odgovara uposleniku (a samim time i firma najbolje profitira).
TLOP

#33 Re: Home Office

Post by TLOP »

Exliberal ti ko da si u logoru radio, kakvi su to uslovi, timovi i ceo pobogu, sacuvaj me boze
Kod mene sve super funkcionise, a svi bili remote u jednom periodu
Bullet Tooth Tony

#34 Re: Home Office

Post by Bullet Tooth Tony »

TLOP wrote: 29/06/2021 20:00 Exliberal ti ko da si u logoru radio, kakvi su to uslovi, timovi i ceo pobogu, sacuvaj me boze
Kod mene sve super funkcionise, a svi bili remote u jednom periodu
Smijem li pitati da li je start-up u pitanju ili ono..firma sa 200+ zaposlenih ?
TLOP

#35 Re: Home Office

Post by TLOP »

Velika kompanija sa vise stotina inzinjera
Bullet Tooth Tony

#36 Re: Home Office

TLOP wrote: 29/06/2021 20:47 Velika kompanija sa vise stotina inzinjera
Haj fino ... bas su vam neke dobre procedure kad vam sve super funkcionise u WFH :thumbup: ... u Amazonu ne funkcionise jbt ...
TLOP

#37 Re: Home Office

Post by TLOP »

A sta ja znam, ja ne vidim da postoje veliki problemi, posebno ne ovi koje navodi kolega iznad
azdralovic

#38 Re: Home Office

Post by azdralovic »

Bullet Tooth Tony wrote: 29/06/2021 20:49
Haj fino ... bas su vam neke dobre procedure kad vam sve super funkcionise u WFH :thumbup: ... u Amazonu ne funkcionise jbt ...
Toliko ne funkcionise da nikome ne pada na pamet da se vrati...
Bullet Tooth Tony

#39 Re: Home Office

azdralovic wrote: 30/06/2021 09:31
Bullet Tooth Tony wrote: 29/06/2021 20:49
Toliko ne funkcionise da nikome ne pada na pamet da se vrati...
Vjerovatno ce raditi mix ili ce im se dati opcija .. to mi je info od prosle sedmice ... mozda se sta desilo u medjuvremenu :) ... ovdje izuzimam SEA I BJ, govorim za evropu
Aspartan

#40 Re: Home Office

Post by Aspartan »

TLOP wrote: 29/06/2021 09:00 Cim procitam negdje "timski rad" hoce nesto da mi bude.
Radim iz HO vec 10mj i lakse mi je nego u firmi gdje svako malo neko s nekim prica, hodaju stalno-sto oko stola sto pored njega, stalno brdo distrakcija i lakse mi radit u svojoj kuci gdje se zavucem u sobu i nigdje nista nema. Nemojte molim vas tih HR preseravanja oko toga kako je zdravije za ljude bit u firmama i uz ljude, nije svima isto to bi vec jednom trebalo bit jasno, neko ne voli nista, i ne tjerajte ljude da se vracaju ako im je bolje od kuce a ne vidite problem s njihovim.postovanjem deadlinea i kvalitetom rada
Potpuno se slažem. Nekima očito nedostaje mahalanje na poslu, smeta im dijete koje se igra u kući, stara majka koja pita šta to radiš itd.
Bolje uradim od kuće nego na poslu, iako imam i malu djecu koja su stalno tu.
Bullet Tooth Tony

#41 Re: Home Office

Aspartan wrote: 30/06/2021 09:39 Potpuno se slažem. Nekima očito nedostaje mahalanje na poslu, smeta im dijete koje se igra u kući, stara majka koja pita šta to radiš itd.
Ne smeta meni moje dijete nego smeta mojim kolegama dok im pokusavam objasniti zjbane teme.. Meni smeta vriska tvoje djece na uho dok mi pokusavas objasniti sta si uradio ...

can you hear me ... just sec ... AMAREEEE NE POD TRAMVAJ AMAAAREEE .... ok , ok, so this is .... JOOOOJ AMAREEEEE

hocu da kazem ... nemoj samo gledati kroz svoju prizmu i nazivati ljude mahalasima samo zato sto im je lakse raditi u kancelariji ...
TLOP

#42 Re: Home Office

Post by TLOP »

Kome je lakse iz kancelarije i treba da radi tamo, al ako neko radije radi od kuce niko ga ne bi trebao tjerati da se vraca
Bullet Tooth Tony

#43 Re: Home Office

TLOP wrote: 30/06/2021 10:14 Kome je lakse iz kancelarije i treba da radi tamo, al ako neko radije radi od kuce niko ga ne bi trebao tjerati da se vraca
Tako je
hadzinicasa

#44 Re: Home Office

Post by hadzinicasa »

exliberal-ex wrote: 29/06/2021 17:51 Joj gdje me nadjoste....

Evo pobjegao na balkon jer mi gospoja ima neki very sensitive HR meeting i ja nemogu onda da budem u kuci da slusam ( dal nekog planira da otpuste ili ....ko zna)

Rad od kuce....kao sto neko rece moze dan dva ostalo treba da se ide na posao, mene nova ceo mrzi jer sam javno rekao da ovi sto tvrde da timovi bolje rade od kuce nerade nista.
Kako ona zna sta ja i moj tim radimo kad je imala samo dva razgovora samnom od pocetka lock down...Kako ja mogu da kazem da je bolje kad mi za neki projekat koji obicno uzme jedan da da se ustima sad treba po 7 dana...svima je dojadio teams i zoom i onda svi samo urade ono sto njima odgovara a na kraju kad dodje do integracije ja hocu da poludim jer nista nefercera.

Druga stvar ja nazovem team lead koji drzi jedan dio mog odjeljenja i hocu da razgovaram o nekim stvarima sto planiram da mu dam i kad ocekujem da bude zavrseno a njegov sin sjedi pored njega dok on hrani mladju kcer koja place...pa kako onda odrzat produktivnost?
Nemozes nista reci jer ce HR da odgovori da je to "in accordance to accomodations policy".
Necu ni da pricam o HR koji nije bio u stanju da me nazove za ovih 15 mjeseci jednom i da pita kako ti je odjeljenje..imas li problema, od pocetka pademije ti ides dan ili dva u office da deponujete novac treba li vam sta....ni jedom u 15 mjeseci ! a puna im usta mental health...ja sam jednom na sastanku rekao kad su me pitali dali citam njihove email poruke rekao da ne jer iste poruke mi salje i banka i car dealership a oni nemare o meni nego o parama koje mogu da izvuku od mene.

A svaki put kad nazovem mog VP i kazem da treba planirat da se ljudi vrate u kancelarije jer neradimo kako treba on mi odgovori ako tako nastavis pricat ceo will outsource your department...ok moze slobodno nista je nesprecava...

Tacno imam oscjecaj da oni vole rad od kuce jer prvo nece da pricaju sa ljudima , drugo nece da imaju neki kontakt jer im je lakse onda optustit ljude, trece nece da placaju babysitting nego oni paze djecu...meni je hr na pocetku rekao eto morate se malo prilagodit pa dati vise vremena ovim sto imaju djecu...jel to hoces da kazes da sam ja druga klasa jer nemam pa moram vise da radim ...i onda se cudim sto nece samnom da razgovaraju :)
Neki dan sam se cuo sa bivsim kolegama iz firme koju sam napustio ( djelimicno) jer su napravil open concept i to bas kao da je call centar, nema nikakvih pregrada monitor je jedino sto te dijeli od osobe preko puta, sa strane nema nista..i ja rekao ceo ovo je glupost, bit ce prevelika buka ljudi se neosjecaju prijatno, ako planiras open concept onda daj ljudima mogucnost da rade od kuce...ne svi dolaze na posao jer je ovo perfektno a ti ako ti se nesvidja napusti..ok odoh ja..sad mi govore da moraju da ponovo podjele to i da naprave cubicles jer su im rekli da to nemoze fercerat ( jer je dio bolnice i bez obzira sto su potrosili vise od 200 k $ na renoviranje) , pola firme napustilo jer nemogu da podnesu buku i manjak privatnosti.
Jos ovaj ceo sam je sjeo na kraj prostorije i onda samo ustane i prozove nekog ako vidi da mu na ekranu stoji nesto mimo posla ono kao zajebancija ...zasto su vecina ceo psihopate?

Druga stvar fali mi normalnog razgovora, fali mi kretanja ..prije odes na rucak, prohodas, odes na kafu poslije..sad sjedim ko idiot kuci i nemam ni snage ni volje da se maknem.

Ps
evo vratio sam se unutra, gospoja je zavrsila ...IT manager je dobio nogu
ima puno stvari sa kojima se slazem, ali bih izdvojila ovo podebljano - moje iskustvo 100%. u mom timu treba duplo vise za zadatak, prvo da objasnim o cemu se radi, da iskomuniciram, drugo njima treba duplo vise ako se radi o necemu sto je podijeljeno na vise zadataka da se iskoordiniraju, beskrajno objasnjavanje preko telefona koje nerijetko opet iznjedri krivi rezultat, onda sam primjetila odredjenu nesigurnost kod ljudi zbog izlolovanosti jedni d drugih, pa jednu te istu stvar pitaju i potvrdjuju sto puta sto mene licno izludjuje. sve je to tako trapavo i mukotrpno i stvarno jedva cekam da se svi vrate u ured.

onda komunikacija. imamo recimo svaki dan pola sata timski sastanak gdje se dogovaramo, ali pored toga ja imam druge sastanke i kad smo u uredu dodjem do kolega i ispricam sta treba ili sta se desava, svi drugi to cuju i nekako smo svi na istom nivou sto se tice toga sta se desava. kad je rad od kuce ako nazovem tog istog kolegu kojem bi inace prisla, to znamo on i ja i puno se toga gubi i puno vise treda treba ulagati u komunikaciju i misliti koga bi se jos iz tima moglo ticati, ili 7 puta svakom pojedinacno objasnjavati...

a vazno je da bi se izbjeglo, upravo zbog neinformiranosti da dvoje kolega svak za sebe rade jednu te istu stvar jer treba...
hadzinicasa

#45 Re: Home Office

Post by hadzinicasa »

TLOP wrote: 30/06/2021 10:14 Kome je lakse iz kancelarije i treba da radi tamo, al ako neko radije radi od kuce niko ga ne bi trebao tjerati da se vraca
pa ne pita se samo uposlenik kako je eto njemu komotnije... :)
hadzinicasa

#46 Re: Home Office

Post by hadzinicasa »

Aspartan wrote: 30/06/2021 09:39
TLOP wrote: 29/06/2021 09:00 Cim procitam negdje "timski rad" hoce nesto da mi bude.
Radim iz HO vec 10mj i lakse mi je nego u firmi gdje svako malo neko s nekim prica, hodaju stalno-sto oko stola sto pored njega, stalno brdo distrakcija i lakse mi radit u svojoj kuci gdje se zavucem u sobu i nigdje nista nema. Nemojte molim vas tih HR preseravanja oko toga kako je zdravije za ljude bit u firmama i uz ljude, nije svima isto to bi vec jednom trebalo bit jasno, neko ne voli nista, i ne tjerajte ljude da se vracaju ako im je bolje od kuce a ne vidite problem s njihovim.postovanjem deadlinea i kvalitetom rada
Potpuno se slažem. Nekima očito nedostaje mahalanje na poslu, smeta im dijete koje se igra u kući, stara majka koja pita šta to radiš itd.
ovo mi je stvarno fascinantno - da se timski rad izjednacava sa familijariziranjem s kolegama, mahalanjem i ispijanjem kafa....
petunija

#47 Re: Home Office

Post by petunija »

:thumbup:

Konkretno, iako na poslu imam ekstra ekipu, mnogo sam produktivnija i motivisanija kad radim od kuće, Posao mi je takav da komotno mogu jednom u 7 ili 15 dana otići da završim što moram ispotpisivati ili nešto obaviti, tako da ne vidim razlog da se ljudi nasilno vraćaju u urede ako nije neophodno. I ako postoji mogućnost izbora, zašto ne ostaviti na poslu one koji to žele a ostale poslati na remote ;-)
TLOP

#48 Re: Home Office

Post by TLOP »

hadzinicasa wrote: 30/06/2021 14:35
pa ne pita se samo uposlenik kako je eto njemu komotnije... :)
Pa kad se uposlenik, koji moze ostat kod kuce radit, tjera da radi iz ureda, taj zaposlenik ce naci drugi posao gdje moze ostat kod kuce
Samo vi tjerajte ljude na kojekakve stvari, pa cete ih otjerat skroz iz firmi :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#49 Re: Home Office

petunija wrote: 30/06/2021 14:48
:thumbup:

Konkretno, iako na poslu imam ekstra ekipu, mnogo sam produktivnija i motivisanija kad radim od kuće, Posao mi je takav da komotno mogu jednom u 7 ili 15 dana otići da završim što moram ispotpisivati ili nešto obaviti, tako da ne vidim razlog da se ljudi nasilno vraćaju u urede ako nije neophodno. I ako postoji mogućnost izbora, zašto ne ostaviti na poslu one koji to žele a ostale poslati na remote ;-)
Da li to znaci da ako si u uredu onda ne mozes otici ispotpisivati ili nešto obaviti ? ...nisam bas skontao
petunija

#50 Re: Home Office

Post by petunija »

Ne, kažem da mogu otići u ured i ispotpisivati, jer mi je posao takav da ga komotno mogu raditi od kuće
ono radim kući a odem kad treba... :-D
Post Reply