nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_Threshold_

#21076 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by _Threshold_ »

Leon16v wrote: 27/06/2021 23:04 Kako god okreneš, 90% vozača će refleksno i instinktivno lupiti po kočnici i skrenuti u desno
to je i logicno ali me interesovalo da li je to jedino ili najbolje rjesenje
Romeo 80 wrote: 27/06/2021 23:07 Nema generalnog odgovora, jer je svaka krivina prica za sebe, ali pokusaj uvijek u krivini gledati daleko ispred sebe, a ne par metara ispred auta. Tako izbjegavas da te neko iz suprotnog pravca iznenadi. To je greska koju cesto pocetnici rade.
Za ostalo, pokusas sto prije procijeniti da li da kocis, bjezis u stranu ili nesto trece zavisno od konkretne situacije.
I jos jedno generalno pravilo za voznju. Nastoj uvijek kad si za volanom predvidjati gluposti koje drugi ucesnici u saobracaju mogu uraditi. Tako se lakse pripremis na neke kriticne situacije, u koje mozes upasti tudjom nepaznjom/bahatoscu.
ali nekada su krivine tako oštre i plus na primjer na m17, neko ce ici mnogo vise od ogranicenja dok prestigne i to izletanje bude u sekundi i gotovo...
Thorgerson

#21077 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Thorgerson »

Ako ti ides 60-70, kamion iz suprotnog pravca, nepregledna krivina i iza kamiona ti izleti auto, druze to su milisekunde.

Znaci moli boga da uspijes izbjeci frontalni sudar. Da je to tako lako uraditi, pa ne bi bilo takvih sudara. Kazem, pri tim brzinama to je milisekunda.

Ja generalno pokusavam da gledam sto sire, te ako vidim kamion da se vuce, a da bi iza njega mogao biti idiot koji ce preticati, pokusavam uvijek da se primaknem sto vise desno. Pa i ako izleti jebiga, mozda se i uspije nesto uraditi.

Ipak, zeznuto je. Da ima neki fazon, caka kazem opet ljudi ne bi ginuli tako. Brzina je to. 70 km/h prelazis 20 metara za 1 sekundu. Pa eto sam skontaj. A 70 km/h je nista. Ono nije neka brzina. Oni koji preticu moraju ici preko 100, 120...to ti je cca 35 metara u sekundi. I sta ces ti tu...da si ne znam kakav vozac. Znaci evo dok malo okrenes volan taj iz suprotnog pravca presao 35 metara prema tebi...
seoBIH

#21078 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by seoBIH »

Nema magičnog odgovora. Takvim situacijama pomaže iskustvo, ranija savladavanja raznih situacija, pa i najbanalniijh, razumijevanje saobraćaja i predviđanje ponašanja drugih.
_Threshold_

#21079 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by _Threshold_ »

Thorgerson wrote: 27/06/2021 23:19 Ako ti ides 60-70, kamion iz suprotnog pravca, nepregledna krivina i iza kamiona ti izleti auto, druze to su milisekunde.

Znaci moli boga da uspijes izbjeci frontalni sudar. Da je to tako lako uraditi, pa ne bi bilo takvih sudara. Kazem, pri tim brzinama to je milisekunda.

Ja generalno pokusavam da gledam sto sire, te ako vidim kamion da se vuce, a da bi iza njega mogao biti idiot koji ce preticati, pokusavam uvijek da se primaknem sto vise desno. Pa i ako izleti jebiga, mozda se i uspije nesto uraditi.

Ipak, zeznuto je. Da ima neki fazon, caka kazem opet ljudi ne bi ginuli tako. Brzina je to. 70 km/h prelazis 20 metara za 1 sekundu. Pa eto sam skontaj. A 70 km/h je nista. Ono nije neka brzina. Oni koji preticu moraju ici preko 100, 120...to ti je cca 35 metara u sekundi. I sta ces ti tu...da si ne znam kakav vozac. Znaci evo dok malo okrenes volan taj iz suprotnog pravca presao 35 metara prema tebi...
znam to i ja kažem, pri velikoj brzini je strasno...
znači da ja strahujem onda idalje :lol:
to mi je jedna od najmrzih stvari sto se tice vožnje, koliko god ti pazio i dobro vozio, uvijek zbog neke budale možeš da nastradas
nepass1

#21080 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

Mislim da ovi protivnici sjece krivina to zamisljaju da se predje u suprotnu traku i da si lijevim tockom na krajnjoj lijevoj liniji, rubu ceste :D

Sjecem i ja ali to je lijevi tocak na srednjoj liniji ili koji cenat preko
nepass1

#21081 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

Thorgerson wrote: 27/06/2021 23:19 Ako ti ides 60-70, kamion iz suprotnog pravca, nepregledna krivina i iza kamiona ti izleti auto, druze to su milisekunde.

Pa cim vidim kamion racunam da ga neko prestize, ali bukvalno svaki put.

Bas mi je neki dan izletio peugeot kojeg nisam vidio. Prestize na punoj krivini.
Image
Laplace

#21082 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

_Threshold_ wrote: 27/06/2021 22:59 moze li neko obj kako da reagujem u slučaju da u mojoj traci brzo ide auto u suprotnom smjeru tj koje pretiče koje će me na primjer sigurno frontalno udariti? novi sam vozač i tako imam neki strah, razmisljam cesto sta da mi se iza krivine pojavi auto, kako da skrenem, da li da idem lijevo ili desno, da izbjegnem najgori scenarij i sl
Nazovi hodžu/popa i pogrebno preduzeće.
°u°

#21083 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by °u° »

un1ted wrote: 26/06/2021 21:48
noviclan wrote: 26/06/2021 21:34
drug_profi wrote: 26/06/2021 21:05 Imam lijevu krivinu, preglednu sasvim, zasto je ne bih sjekao? 15000% siguran da nikog nema.
?
Apsolutno, a ovi sto ne bi sjekli sigurno bi isti guslali za kamionom koji stenje 40km/h ali nece da ga preteknu jer je punaa linija a sasvim dovoljno pregledan prvcic za preticanje sporaca ali neee guslaj jedan gusla drugi treci i cetvrti krene da pretice sve i napravi belaj zbog onog pprvog *eronje
Jes ti vidio sporaća debila šta rade. Puna je samo za budale, tako vecina misli pa onda se cudimo "saobracajna a puna?".

Ni ja nisam djevica marija, pretekao bih tog kamiona, ali bi se licemjerno postidio svog postupka i molio Boga da niko ne vidi, ne radi kazne, vec radi toga što je pogrešno.
Ja sam prošle godine preticao takav kamion preko pune. I to u RS od SA prema Palama..
Lijep pravac uzbrdo. Ja prvi iza kamiona, a iza mene kolona. Ograničenje 50 a on ide 35. Nagarim ti ja 60 :lol: kad hop, pandur s tablicom Stop. Ali ne mene nego kamion 8)
Kod njih kažnjavaju kamiondžije iza kojih je kolona, dužan je stati i propustiti vozila iza sebe. Kolika kolona isl detalje ne znam
Last edited by °u° on 28/06/2021 08:09, edited 1 time in total.
lonely_wolf

#21084 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by lonely_wolf »

Ne postoji paravilo niti mogucnost da se predvide svi faktori u saobracaju i to treba tako prihvatiti. U vožni ne treba razmišljati na principu šta ako ovo šata ako ono, kako vozi onaj iz suprotnog pravca, ti u Semizovcu a razmišljaš kako se neko u Kladnju ukljucuje u saobracaj, pustite se toga.
Pocetniku je sve novo, treba da prođe period adaptacije i na auto i na novo okruženje u kojem se nalazi. Naravno da treba da bude oprezan ali ne tako da razmišlja o meni iz suprotnog pravca, nego da svoju vožnju prilagodi svojim sposobnostima i polako vremenom da gradi svoj stil vožnje. Tako ce vremenom i pređenim kilometrima, kao i svi mi, razviti razlicite stilove voznje u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazi (grad, magistrala, AP, naselje, grad, snijeg kisa...).
Postoje škole sigurne vožnje i obuka kako reagovati u određenim situacijama ali to bez konstatnog ponavljanja jednostavno se zaboravlja, a u rizicnim situacijama vozac mora da odreaguje instiktivno bez razmišljanja, jer se sve dešava u milisekundama i poslije prve reakcije nema popravnog.
Moja preporuka, da ne kažem savjet, novopecenim vozacima bi bila:
To što ste stekli pravo da upravljte vozilom ne cini vas posebnim (i ako to vama izgleda ogromno) to je samo jedan od pocetnih koraka u vašem samostalnom životu. Svoju vožnju prilagodite sebi i svojim sposobnostima, za pocetak bi bilo najbolje da naucite da pratite vozilo ispred vas, ukoliko vozite van grada, a u gradu da znate gdje idete i prema tome se uklopite u tok saobracaja. Nemojte štrciti svojom voznjom, niti sporo niti brzo, jer svaki ekstrem kad-tad se poravna, a vremenom ce te nauciti gdje se može zagasati, a gdje parkirati sa strane i odmoriti.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#21085 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by un1ted »

°u° wrote: 28/06/2021 08:06 Ali ne mene nego kamion
Tu je problem, kamion koji ima na desetine prilika da se skloni to ne želi uraditi. Taj lobi je prejak :)
Laplace

#21086 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

un1ted wrote: 28/06/2021 08:50
Tu je problem, kamion koji ima na desetine prilika da se skloni to ne želi uraditi. Taj lobi je prejak :)
Da. Jedne godine je na putu Sarajevo-Tuzla preko Olova kolona vozila za kamionom možda i sat vremena. Ja sam bio negdje u sredini kolone, samo je par vozila uspjelo na rizik preteći. Vozač kamiona je imao mnogo prilika da se skloni (mislim da smo ih nabrojali bar dvadesetak),a li nije mu to padalo na pamet dok napokon nije stao uz restoran sa reklamom za jeftinu jagnjetinu.
escobar__

#21087 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by escobar__ »

Laplace wrote: 28/06/2021 09:05
un1ted wrote: 28/06/2021 08:50
Da. Jedne godine je na putu Sarajevo-Tuzla preko Olova kolona vozila za kamionom možda i sat vremena. Ja sam bio negdje u sredini kolone, samo je par vozila uspjelo na rizik preteći. Vozač kamiona je imao mnogo prilika da se skloni (mislim da smo ih nabrojali bar dvadesetak),a li nije mu to padalo na pamet dok napokon nije stao uz restoran sa reklamom za jeftinu jagnjetinu.
Zoveš policiju i riješe problem - u više navrata sam ih zvao zbog kolona i svaki puta su slali patrolu. :thumbup:
black_adrian
Vozim: vjetar

#21088 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by black_adrian »

28.06.2021., 04:10 sam vidio nešto što odavno nisam vidio. Idem ja Alipašinom ulicom od Skenderije prema Ciglanama i držim se svoje lijeve trake, a ja naravno planiram produžiti prema Ciglanama a ne ići desno na križanju sa ul. Koševo. U to doba slabo koga ima, ali kako prilazim semaforu na križanju sa ul. Koševo meni je zeleno na semaforu, međutim ima još jedno auto koje stoji u suprotnoj krajnjoj lijevoj traci i planira skrenut lijevo u ul. Koševo. Tako da su već dvije trake ka Ciglanama zauzete, preostaje traća suprotna traka koja vodi pravo od Ciglana prema Skenderiji. Išao sam normalnom brzinom, 2-3 preko ograničenja, kad nailazi auto iza mene ubacuje se u lijevu suprotnu traku i ide direktno na ovog što stoji na semaforu, a zatim u zadnjem momentu prelazi u SUPROTNU traku za pravo koja je slobodna i obilazi ovog što stoji, te se pokušava meni ubacit ispred. S obzirom da je onaj stari plavi Clio vjerovatno mezar, nije mogao razvit neku nenormalnu brzinu ali kako sam ja nastavio pravo svojom brzinom, pacijent vozač u tom Cliu nastavlja pored mene i krivuda u suprotnoj traci. Na kraju, skreće putem Koševskog brda i nestaje iz mog vidokruga. Zbog ovih stvari poželim da kupim dashcam.
BadBoy

#21089 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by BadBoy »

Brz frajer bio šta ćeš :D
black_adrian

#21090 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by black_adrian »

ja ne znam kako ga je obuzdao, tolika snaga :lol:
Optimist

#21091 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Optimist »

Lani otprilike u ovo doba godine idem prema Olovu i u Cevljanovicima sustignem 2 slepera Loznica reg. Oznaka.
Trebam li uopce pominjati kako se nigdje nisu iskljucili do Olova? Nervoza udarila, pocela rizicna preticanja.
Nadomak Olova pozovem PU i objasnim sta je u pitanju. Kazu hvala poslat cemo patrolu da ih zaustavi.
Produzio sam do Olovskih luka maksuz da vidim hoce li igdje biti sankcije i pogadjate, policije nigdje.
Kamioni odose dalje bez iskljucivanja a ja se vratim u grad svojim obavezama.

I onda kazu prijavljuj.
Laplace

#21092 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Optimist wrote: 28/06/2021 11:03
Lani otprilike u ovo doba godine idem prema Olovu i u Cevljanovicima sustignem 2 slepera Loznica reg. Oznaka.
Trebam li uopce pominjati kako se nigdje nisu iskljucili do Olova? Nervoza udarila, pocela rizicna preticanja.
Nadomak Olova pozovem PU i objasnim sta je u pitanju. Kazu hvala poslat cemo patrolu da ih zaustavi.
Produzio sam do Olovskih luka maksuz da vidim hoce li igdje biti sankcije i pogadjate, policije nigdje.
Kamioni odose dalje bez iskljucivanja a ja se vratim u grad svojim obavezama.

I onda kazu prijavljuj.
Kako sam već negdje napisao, odustao sam od tog prijavljivanja zbog vlastitog iskustva: oni su moje podatke uzeli, prekršioca samo opomenuli (naravno, rekli mu ko ga je prijavio) pa sam sa tim ljudima ja imao problema a oni nikakvih sankcija nisu imali.

Moguće da mi ne bi uzeli podatke kad bih zvao sa mobitela, mada ni to nije isključeno (mobitel je registrovan na moje ime i lako ga je povezati sa mnom).
black_adrian

#21093 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by black_adrian »

zato legneš na sirenu i blicanje dok ga ne izludiš toliko da se skloni na prvo proširenje :lol:
_Threshold_

#21094 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by _Threshold_ »

nepass1 wrote: 28/06/2021 07:35

Bas mi je neki dan izletio peugeot kojeg nisam vidio. Prestize na punoj krivini.
Image
I šta si uradio/htio uraditi, ili je on imao vremena i prostora da prestigne i da se vrati u svoju traku?
S4mpion

#21095 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by S4mpion »

black_adrian wrote: 28/06/2021 11:50 zato legneš na sirenu i blicanje dok ga ne izludiš toliko da se skloni na prvo proširenje :lol:
Ili izvuče pištolj i ugura ti ga u usta. :mrgreen:
Dimu1927

#21096 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dimu1927 »

S4mpion wrote: 28/06/2021 12:21
black_adrian wrote: 28/06/2021 11:50 zato legneš na sirenu i blicanje dok ga ne izludiš toliko da se skloni na prvo proširenje :lol:
Ili izvuče pištolj i ugura ti ga u usta. :mrgreen:
ili ga (nekako) preteknes i onda pocnes ti njega kociti, najbolje uzbrdo da mora skroz stati :D
nepass1

#21097 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by nepass1 »

_Threshold_ wrote: 28/06/2021 12:14

Image
I šta si uradio/htio uraditi, ili je on imao vremena i prostora da prestigne i da se vrati u svoju traku?
Puna kocnica, jer je on bio sakriven iza kamiona. Kamion na kocnicu i on je uspio prestici.
Desno su stijene ne bih imao mjesta puno se skloniti.

Zadnjih 15ak godina cim vidim kamion racunam da ga neko prestize. Pustim gas i cekam da mi moja traka postane vidljiva skroz.
Desavalo mi se da svjedocim pravljenju trece trake.

Davno prestizam ja auto gdje lijevo pise m19 a vidim ide kamion od desnog m19. Ja se vracam u svoju traku samo auto proleti. Ja sam kamion bukvalno gledao sa strane a auto ga prestizalo. Sasro se ziv. Meni je bio znak dozvoljeno preticanje.
Image
_Threshold_

#21098 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by _Threshold_ »

nepass1 wrote: 28/06/2021 15:13
_Threshold_ wrote: 28/06/2021 12:14

Image
Puna kocnica, jer je on bio sakriven iza kamiona. Kamion na kocnicu i on je uspio prestici.
Desno su stijene ne bih imao mjesta puno se skloniti.

Zadnjih 15ak godina cim vidim kamion racunam da ga neko prestize. Pustim gas i cekam da mi moja traka postane vidljiva skroz.
Desavalo mi se da svjedocim pravljenju trece trake.

Davno prestizam ja auto gdje lijevo pise m19 a vidim ide kamion od desnog m19. Ja se vracam u svoju traku samo auto proleti. Ja sam kamion bukvalno gledao sa strane a auto ga prestizalo. Sasro se ziv. Meni je bio znak dozvoljeno preticanje.
Image
Aha sreća pa je dobro prošlo u oba slučaja... stvarno zeznuto, i ja ću onda povećati pažnju kad vidim kamion a i svakako na krivinama..
lonely_wolf

#21099 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by lonely_wolf »

_Threshold_ wrote: 28/06/2021 15:42 ... stvarno zeznuto, i ja ću onda povećati pažnju kad vidim kamion a i svakako na krivinama..
Preventiva je zakon, zato obavezno na unutrašnji retrovizor objesiti tespih, krunicu i brojanicu, jer nikad se ne zna ko je dežurni, a na masku hladnjaka bar dvije potkovice srednje velicine. Zatim pred svaku krivinu naglo nagaziti kocinicu i sa minimalnom brzinom proci istu sto je sigurno sigurno.
Ukoliko dolazi kamin u susret ako ima prostora okrenuti se za 180° i vratiti se kuci, a ako nema onda ide tri puta kulhuvallahu i fatiha za svaki slucaj.

Momcino ako budes ucio voziti na forumu bolje ti je da tu vozacku uokviris i metnes na TV, a sebi izvadi mjesecnu i na autobus. Napisao sam ti ranije da treba da prođe vrijeme prilagođavanja i da steknes određenu rutinu, a u vožnji moraš biti opušten ali maksimalno skoncentrisan na saobracaj, kako naprijed tako i iza sebe. Ukoliko nisi siguran u samostalnu vožnju zamoli nekoga iskusnijeg u koga imaš povjerenje neka sa tobom napravi par stotina kilometra dok se malo privikneš na saobracaj, jer u suprotnom napravices više belaja na cesti iz svoje nesigurnosti.
mega_mashcine

#21100 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by mega_mashcine »

Pa neće učiti voziti na forumu, ali mu savjeti itekako mogu pomoći. Ja nakon što sam položio, upravo sam na forumu pokupio mnoštvo korisnih savjeta.
U auto školi te ničemu ne nauče. Najbanalniji primjeri su bočno parkiranje i kružni tok. Sa instruktorom nikad nisam bočno parkirao, a vožnja kroz kružni je bila samo vanjskom trakom. Nisam kako treba znao za šta služi unutrašnja a pogotovo da vozim unutrašnjom. I na forumu sam naučio kako se treba ponašati u kružnom, i onda malo pomalo u praksi vježbao dok se nisam istrenirao. Kad sam tek položio, bilo me strah i pomisliti voziti unutrasnjom, sad bi me bilo stid vanjskom ići na treći ili četvrti izlaz.

Nije sve na forumu samo šuplja priča, itekako se može dosta naučiti, zato se ne treba bahatiti prema početnicima, nego pomozi ako možeš, ako ne možeš ili ne znaš onda produži.
Post Reply