U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
- musicman80
#1 U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /210625086
Vidim dosta negativnih komentara na ovu vijest, pa sam mislio da malo prodiskutujemo.
Vidim dosta negativnih komentara na ovu vijest, pa sam mislio da malo prodiskutujemo.
- Arminovski
#2 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
win-win
I da je upakovana smrt bolje je za prirodu. Mi što ćemo se najesti toga možda nam naraste treća noga (ili četvrta, kako kome) ali bolje i to nego da se svi pogušimo ili pocrkamo od vrućine, gladi ižedji. Ko bude htio i mogao platiti moće uvijek uzeti ekološko ili ono što je imalo mozak pa ubijeno pištoljem ili macolom, halal ili kosher naravno.
I da je upakovana smrt bolje je za prirodu. Mi što ćemo se najesti toga možda nam naraste treća noga (ili četvrta, kako kome) ali bolje i to nego da se svi pogušimo ili pocrkamo od vrućine, gladi ižedji. Ko bude htio i mogao platiti moće uvijek uzeti ekološko ili ono što je imalo mozak pa ubijeno pištoljem ili macolom, halal ili kosher naravno.
- forum_selektor
#3 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Treba žderat uzgojeno meso i zaljevat Koka-Kolom.
- musicman80
#4 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Meni u svemu ovome nije jasno zasto su ljudi danas, vise nego ikada prije toliko protiv nauke. Meni je ovo super stvar. U buducnosti, zbog globalnog otopljavanja i klimatskih promjena, mnoge zemlje nece moci da se bave poljoprivredom na konvencionalan nacin. Izrael tu prednjaci zato sto su uspjeli da u srcu pustinje postanu lider u poljoprivredi i prehrane stanovnistvo. Ako imamo tu srecu da je genetika toliko uznapredovala od kraja 90=ih do danas da nam omogucava toliko mnogo korisnih stvari od medicine do poljoprivrede, zasto to neiskoristiti?
Po meni je meso iz laboratorije uzgojeno iz maticnih celija u kontrolisanim uslovima zdravije od mesa tamo nekog farmera koji stoku hrani jeftinim GMO kukuruzom i sojom, puni ih antibioticima i steroidima, a onda ih prodaje kao "domace", zdravo meso.
Po meni je meso iz laboratorije uzgojeno iz maticnih celija u kontrolisanim uslovima zdravije od mesa tamo nekog farmera koji stoku hrani jeftinim GMO kukuruzom i sojom, puni ih antibioticima i steroidima, a onda ih prodaje kao "domace", zdravo meso.
- irac300
#5 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Ako zanemarimo komentare polupismene svjetine ovo je jako dobra vijest. Ova tehnologija je još u začetku ali je neminovnost da će jednog dana postati dominantan proizvođač hrane životinjskog porijekla.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 17:52 https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /210625086
Jednostavno, ljudi neće moći uzgojiti dovoljno životinja za prehranu s obzirom na rast populacije. Da ne spominjem humani karakter. Ono što danas radimo životinjama je horor.
- spinel_
#6 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Naravnk da je dobra vijest. Sve sto dolazi od pedofilcine Gatesa je dobro 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#7 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Ja cekam vrijeme kada ce se jesti tablete
Rucak vecera dorucak...po tabletu
Rucak vecera dorucak...po tabletu
- musicman80
- spinel_
#9 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
On se zalaze za gmo, meso iz laboratorija i sintetiku.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 19:21Mozes li mi molim te objasniti kakve veze Bill Gates ima sa ovim?
Kakva je sad razlika izmedju tog i ovog?
Isto sranje.
- musicman80
#10 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
spinel_ wrote: ↑27/06/2021 19:42On se zalaze za gmo, meso iz laboratorija i sintetiku.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 19:21Mozes li mi molim te objasniti kakve veze Bill Gates ima sa ovim?
Isto sranje.
Nije isto. GMO proizvod ima genetski modifikovane organizme od raznih drugih sorti da bi se stvorila nova sorta koja ima najbolje karakteristike. Recimo kukuruz se genetski modifikuje da bi bio otporan na vrucinu i spoljasnje uticaje i da bi davao vece prinose. GMO lubenice bez kospica su isto popularne u GMO poljoprivredi. Kombinovanjem svojstava razlicitih vrsta dobijemo jednu vrstu koja ima najbolje karakteristike iz drugih vrsta. Ljudi pogresno misle da je GMO stetan. GMO sam po sebi nije stetan, stetne su druge supstance recimo Monsanto Roundup, sredstvo za unistavanje korova, razni pesticidi, hormoni, antibiotici, itd. Cherry paradajz koji danas svi jedemo i volimo nastao je u Izraelu poljoprivrednim inzinjeringom.
To je bilo o GMO. Sto se tice uzgoja mesa u laboratoriji, to je malo kompleksniji proces i dobija se iz maticnih celija recimo krave. Meso se dobija iz maticnih celija u kontrolisanim uslovima i takva procedura ne ukljucuje nesto sto bi bilo stetno za konzumaciju. Singapur je prvi koji je dozvolio vjestacki uzgojeno meso za ljudsku upotrebu i vec je dostupmno u prodavnicama.
-
Tempo
- ZeModerator
#11 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
sta ce to donijeti na planu religije? hoce li ostati na snazi zabrana konzumiranja svinjetine ako je ona uzgojena u kontrolisanim uslovima?
- musicman80
#12 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Religiozni ljudi ce se pridrzavati pravila koje im propisuje vjera bez obzira na nauku. Uostalom, zasto bi neko jeo svinjetinu, ako se bilo koje meso moze vjestacki uzgojiti.
-
Tempo
- ZeModerator
#13 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
musicman80 wrote: ↑27/06/2021 20:25Religiozni ljudi ce se pridrzavati pravila koje im propisuje vjera bez obzira na nauku. Uostalom, zasto bi neko jeo svinjetinu, ako se bilo koje meso moze vjestacki uzgojiti.
ne razumijem pitanje, pa cu za svaki slucaj postaviti kontra pitanje. zasto ne bi jeli i vjestacki uzgojenu svinjetinu?
- musicman80
#14 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Ocigledno zato sto su religiozni i religija im zabranjuje. Ako je neko religiozan, on ce zivjeti po pravilima koje mu vjera nalaze (neko manje, neko vise) bez obzira na naucna dostignuca.Tempo wrote: ↑27/06/2021 20:29musicman80 wrote: ↑27/06/2021 20:25Religiozni ljudi ce se pridrzavati pravila koje im propisuje vjera bez obzira na nauku. Uostalom, zasto bi neko jeo svinjetinu, ako se bilo koje meso moze vjestacki uzgojiti.
ne razumijem pitanje, pa cu za svaki slucaj postaviti kontra pitanje. zasto ne bi jeli i vjestacki uzgojenu svinjetinu?
-
Tempo
- ZeModerator
#15 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
jedino to.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 20:34Ocigledno zato sto su religiozni i religija im zabranjuje. Ako je neko religiozan, on ce zivjeti po pravilima koje mu vjera nalaze (neko manje, neko vise) bez obzira na naucna dostignuca.Tempo wrote: ↑27/06/2021 20:29musicman80 wrote: ↑27/06/2021 20:25
Religiozni ljudi ce se pridrzavati pravila koje im propisuje vjera bez obzira na nauku. Uostalom, zasto bi neko jeo svinjetinu, ako se bilo koje meso moze vjestacki uzgojiti.
- Arminovski
#16 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Uzgajaćemo mi uskoro i rezervne dijelove. 
-
Tempo
- ZeModerator
#17 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
necemo mi nista uzgajati, nego bi trebali interventno narucit jedna dva miliona mozgova.
- seoBIH
#18 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Pa hoće, sigurno.
-
Nebozemlja
#19 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Dijelim mišljenje.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 19:02 Meni u svemu ovome nije jasno zasto su ljudi danas, vise nego ikada prije toliko protiv nauke. Meni je ovo super stvar. U buducnosti, zbog globalnog otopljavanja i klimatskih promjena, mnoge zemlje nece moci da se bave poljoprivredom na konvencionalan nacin. Izrael tu prednjaci zato sto su uspjeli da u srcu pustinje postanu lider u poljoprivredi i prehrane stanovnistvo. Ako imamo tu srecu da je genetika toliko uznapredovala od kraja 90=ih do danas da nam omogucava toliko mnogo korisnih stvari od medicine do poljoprivrede, zasto to neiskoristiti?
-
lajkujMe
#20 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Ja sam za, kad sam saznao podatke koliko zapravo resursa stocarstvo uzima uopste nemam dileme.
Iako to meso nije nikada hodalo ipak je i dalje meso.
Nauka je skontala kako iz 1 stanice napraviti teleci vrat ima potpuno ista svojstva kao pravi teleci vrat.
Izgled, tekstura, masa, ukus i svojstva kao pravo meso i nema nista otrovno zasto onda ne bih to jeo ako ce spasiti civilizaciju.
Sto se tice da neki musliman vjernik pojede ovako uzgojenu svinjetinu i dalje je haram.
Ta "umjetna" svinjetina se dobije iz celije svinje apsolutno nista to meso ne razlikuje od prave svinjetine tako da jedan no no.
Nauka je skontala kako iz 1 stanice napraviti teleci vrat ima potpuno ista svojstva kao pravi teleci vrat.
Izgled, tekstura, masa, ukus i svojstva kao pravo meso i nema nista otrovno zasto onda ne bih to jeo ako ce spasiti civilizaciju.
Sto se tice da neki musliman vjernik pojede ovako uzgojenu svinjetinu i dalje je haram.
Ta "umjetna" svinjetina se dobije iz celije svinje apsolutno nista to meso ne razlikuje od prave svinjetine tako da jedan no no.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#21 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
ako pravo bude 20 kilo a uzgojeno 10 kilo
zna se što će raja uzimat
zna se što će raja uzimat
- spinel_
#22 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Zasto da ne i ja kazem. Svakako 90% ljudi unosi smece kroz hranu.lajkujMe wrote: ↑28/06/2021 13:12 Ja sam za, kad sam saznao podatke koliko zapravo resursa stocarstvo uzima uopste nemam dileme.
-
broj dva
#23 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Broj usta za nahraniti raste svakodnevno a planeta ne moze podnjeti jos mnogo zloupotrebe. Ako ne umjesamo tehnologiju u ishranu ljudi ce jednostavno umirati od gladi.
A tehnologiju smo umjesali u ishranu veoma davno tako da ne znam sta bi bio problem sa vjestackim uzgojem mesa, ako su u stanju napraviti kvalitetan proizvod.
Vec smo promjenili gomilu biljnih i zivotinjskih vrsta da ih prilagodimo nasim potrebama, koristimo vjestacka djubriva i medicine za biljke i za zivotinje...priroda nam je pomogla u startu a kasnije smo uzimali stvari u svoje ruke, sa mjesovitim ali cesto dobrim rezultatima.
Tako i sada, samo sto je tehnologija koja se koristi naprednija i teza za shvatiti ( i prihvatiti ) nego recimo selektivni uzgoj, hibridi, vjestacka djubriva i slicno.
Predvidjam da ce za nekoliko desetljeca pravo meso biti rjetkost za imucne i vecina trziznog mesa ce biti vjestacki uzgojena.
A tehnologiju smo umjesali u ishranu veoma davno tako da ne znam sta bi bio problem sa vjestackim uzgojem mesa, ako su u stanju napraviti kvalitetan proizvod.
Vec smo promjenili gomilu biljnih i zivotinjskih vrsta da ih prilagodimo nasim potrebama, koristimo vjestacka djubriva i medicine za biljke i za zivotinje...priroda nam je pomogla u startu a kasnije smo uzimali stvari u svoje ruke, sa mjesovitim ali cesto dobrim rezultatima.
Tako i sada, samo sto je tehnologija koja se koristi naprednija i teza za shvatiti ( i prihvatiti ) nego recimo selektivni uzgoj, hibridi, vjestacka djubriva i slicno.
Predvidjam da ce za nekoliko desetljeca pravo meso biti rjetkost za imucne i vecina trziznog mesa ce biti vjestacki uzgojena.
-
broj dva
#24 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Zasto odbaciti GMO, meso iz laboratorija i sintetiku ? Sve su odlicne ideje i trijumfi nauke. Naravno da ce u rukama korporativnih cudovista biti zloupotrebljene ali to je druga prica.spinel_ wrote: ↑27/06/2021 19:42On se zalaze za gmo, meso iz laboratorija i sintetiku.musicman80 wrote: ↑27/06/2021 19:21Mozes li mi molim te objasniti kakve veze Bill Gates ima sa ovim?
Isto sranje.
GMO bukvalno moze spasiti planetu. Dobro, moze je i unistiti ali to ne mjenja poentu, jedino nas tehnoloski napredak moze izvaditi iz govana u koja se uvaljujemo.
-
lajkujMe
#25 Re: U Izraelu počela proizvodnja "uzgojenog" mesa
Obican narod tako da kazem nije uopste upucen niti ga zanima.
On zna da to nije krava koja je pasla travu i to mu je dovoljno da je nece.
Samo ato vecina njih ne shvata jednu cinjenicu, nemaju izbora, trenutnom putanjom sirenja ljudske civilizacije i povecanja broja ljudi na planeti apsolutno je nemoguce odrzati sadasnji nacin proizvodnje hrane.
Jednostavno planeta postaje tijesna i stim mi kao ljudi moramo da napravimo efikasnije nacine.
On zna da to nije krava koja je pasla travu i to mu je dovoljno da je nece.
Samo ato vecina njih ne shvata jednu cinjenicu, nemaju izbora, trenutnom putanjom sirenja ljudske civilizacije i povecanja broja ljudi na planeti apsolutno je nemoguce odrzati sadasnji nacin proizvodnje hrane.
Jednostavno planeta postaje tijesna i stim mi kao ljudi moramo da napravimo efikasnije nacine.