Nevinost u današnje vrijeme
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
-
epik
#401 Re: Nevinost u današnje vrijeme
E moj burazeru... To je samo jedan detalj koji se nije uklopio u tvoja ocekivanja... To sto ti je cura rekla je OK, a rekla ti je iz dva razloga... 1. Da zeli spavati s tobom, 2. Da se ne nadas da je nevina. Ne rizikuj ljubav.
- deogest
#402 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Tako je, pa sta ako su drugi qurcevi bili u njoj, i mi jasemo vecinu pa sta? Ne mozes sve poyebat a da zenis nevinu. Kod mene to nikad nema problema, glupost je kad ti kaze s koliko je bila, sta me briga. Pobogu, pa zivimo u modernom vremenu, Tinderovanje i ostale stvari. Sasvim normalno.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 15:12Mislim da sam pogresno shvacena. Ukoliko je gleda kao potencijalnu suprugu, djevojku...onda ce se prije osvrnuti na njene karakterne osobine, a ne na to je li ili nije imala sexualne odnose prije njega. Gdje je uopste garant da je nevina djevojka odlican materijal za brak?! To nije pravilo.topss wrote: ↑25/06/2021 17:28Pogresno razmisljas. Koliko ih je imala je nebitno onim koji je gledaju samo kao seksualni objekat. Onim koji je gledaju kao potencijalnu djevojku i suprugu je to bitno.pritajena_ wrote: ↑24/06/2021 14:14
Pozdrav,
dugo nisam pročitala/čula realniji, smisleniji i konkretniji odgovor na ovu temu.
Baš me znaju izrevoltirati te priče "jao, promijenilo mi se mišljenje o djevojci koja je imala nekoga prije mene, neću je gledati istim očima". Sorry, kakvim si je to očima gledao? Ako ti se zbog toga promijenilo mišjenje onda si je gledao samo kao seksualni objekat, a ne kao potencijlanu djevojku, suprugu...
Mislim da je dečko najprije ljubomoran što je ona imala sex, a on nije nikad, pa bi ga onda ona mogla uporediti s tim nekim, a on nju ne bi imao uporediti ni s kim, jer pretpostavljamo da će biti vjeran, pa je l'![]()
Ne smatram da je nevinost ta koja određuje bilo sta u zivotu. Kao sto un1ted rece, s cime se apsolutno slazem, ona je imala zivot i prije njega, kao i svi mi prije nekoga.
Bilo je sasvim normalno i prije, samo nije bilo interneta i medija ovako pa se nije ni znalo. Pa sto su se bake udavale s 18? I svaka ima po petoro brace i sestara. Jel to nije bilo kondoma? De bolan.
- drag_gost
#403 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Upravo tako.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 15:12Mislim da sam pogresno shvacena. Ukoliko je gleda kao potencijalnu suprugu, djevojku...onda ce se prije osvrnuti na njene karakterne osobine, a ne na to je li ili nije imala sexualne odnose prije njega. Gdje je uopste garant da je nevina djevojka odlican materijal za brak?! To nije pravilo.topss wrote: ↑25/06/2021 17:28Pogresno razmisljas. Koliko ih je imala je nebitno onim koji je gledaju samo kao seksualni objekat. Onim koji je gledaju kao potencijalnu djevojku i suprugu je to bitno.pritajena_ wrote: ↑24/06/2021 14:14
Pozdrav,
dugo nisam pročitala/čula realniji, smisleniji i konkretniji odgovor na ovu temu.
Baš me znaju izrevoltirati te priče "jao, promijenilo mi se mišljenje o djevojci koja je imala nekoga prije mene, neću je gledati istim očima". Sorry, kakvim si je to očima gledao? Ako ti se zbog toga promijenilo mišjenje onda si je gledao samo kao seksualni objekat, a ne kao potencijlanu djevojku, suprugu...
Mislim da je dečko najprije ljubomoran što je ona imala sex, a on nije nikad, pa bi ga onda ona mogla uporediti s tim nekim, a on nju ne bi imao uporediti ni s kim, jer pretpostavljamo da će biti vjeran, pa je l'![]()
Ne smatram da je nevinost ta koja određuje bilo sta u zivotu. Kao sto un1ted rece, s cime se apsolutno slazem, ona je imala zivot i prije njega, kao i svi mi prije nekoga.
-
Hakiz
#404 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Šta sa onima koji seksualno ponašanje shvataju kao stvar karaktera? I jeste stvar karaktera, kada bolje pogledamo.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 15:12
Mislim da sam pogresno shvacena. Ukoliko je gleda kao potencijalnu suprugu, djevojku...onda ce se prije osvrnuti na njene karakterne osobine, a ne na to je li ili nije imala sexualne odnose prije njega. Gdje je uopste garant da je nevina djevojka odlican materijal za brak?! To nije pravilo.
-
pritajena_
#405 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Mislim da je to sasvim druga tema, jer ovdje ne govorimo o promiskuitetu. Ako je jedno sexualno iskustvo u pitanju, kao sto je u ovoj temi, onda se to uopste ne moze okarakterisati kao zena, djevojka loseg karaktera.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:31Šta sa onima koji seksualno ponašanje shvataju kao stvar karaktera? I jeste stvar karaktera, kada bolje pogledamo.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 15:12
Mislim da sam pogresno shvacena. Ukoliko je gleda kao potencijalnu suprugu, djevojku...onda ce se prije osvrnuti na njene karakterne osobine, a ne na to je li ili nije imala sexualne odnose prije njega. Gdje je uopste garant da je nevina djevojka odlican materijal za brak?! To nije pravilo.
Nije rijec o djevojci koja "ko joj nije trazio nije ni dobio". E to bi vec bila tema na koju se moze postaviti pitanje karaktera.
Mada, ni tu ne generalizujem. Poznajem ljude koji si bas seksualno aktivni, a za koje nikako ne mogu reci da su kosi ljudi. Kao sto znam u ljude koji su jako vjerski nastrojeni, ali su grozni ljudi, bez imalo pravih vrijdnosti...
Da je jedina briga to da li je imala sex prije braka ili nije, mi bi svi bili sretni ljudi. Mnogo je vece pitanje da li je neko prosto covjek ili nije.
-
Hakiz
#406 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Samo, ja nisam rekao koje ponašanje je "dobro" ili "loše". Naprosto sam rekao da je i seksualno ponašanje dio karaktera.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 18:53Mislim da je to sasvim druga tema, jer ovdje ne govorimo o promiskuitetu. Ako je jedno sexualno iskustvo u pitanju, kao sto je u ovoj temi, onda se to uopste ne moze okarakterisati kao zena, djevojka loseg karaktera.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:31Šta sa onima koji seksualno ponašanje shvataju kao stvar karaktera? I jeste stvar karaktera, kada bolje pogledamo.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 15:12
Nije rijec o djevojci koja "ko joj nije trazio nije ni dobio". E to bi vec bila tema na koju se moze postaviti pitanje karaktera.
Mada, ni tu ne generalizujem. Poznajem ljude koji si bas seksualno aktivni, a za koje nikako ne mogu reci da su kosi ljudi. Kao sto znam u ljude koji su jako vjerski nastrojeni, ali su grozni ljudi, bez imalo pravih vrijdnosti...
Da je jedina briga to da li je imala sex prije braka ili nije, mi bi svi bili sretni ljudi. Mnogo je vece pitanje da li je neko prosto covjek ili nije.
Da li to znači da ako neka osoba ima seksualno ponašanje koje ti se ne sviđa, da će i drugi aspekti njenog karaktera za tebe biti loši, ili to ne mora biti povezano?
-
pritajena_
#407 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Iskreno, jedno ne veze drugo. Ne mislim da osoba koja ima seksualno ponasanje koje mi se ne svidja automatski mi se nece svidjeti u drugim aspektima zivota.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:59Samo, ja nisam rekao koje ponašanje je "dobro" ili "loše". Naprosto sam rekao da je i seksualno ponašanje dio karaktera.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 18:53Mislim da je to sasvim druga tema, jer ovdje ne govorimo o promiskuitetu. Ako je jedno sexualno iskustvo u pitanju, kao sto je u ovoj temi, onda se to uopste ne moze okarakterisati kao zena, djevojka loseg karaktera.
Da li to znači da ako neka osoba ima seksualno ponašanje koje ti se ne sviđa, da će i drugi aspekti njenog karaktera za tebe biti loši, ili to ne mora biti povezano?
Seksualni zivot svake osobe je privatna stvar. Neko ce biti iskren i reci koliko je partnera imao, neko nece... Tu ne mozes nikad biti siguran. Medjutim, ako je neko dobra osoba jednostavno ne dobra osoba. Ako neko nekome odgovara po svemu, ako se pronadju, pa zasto sve to dovesti u pitanje jer je imala sex prije braka?
To ne mogu da razumijem.
-
Hakiz
#408 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Ako neko krije broj partnera, preferencije u seksu itd ili laže o tome, šta još krije ili laže?pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 19:05Iskreno, jedno ne veze drugo. Ne mislim da osoba koja ima seksualno ponasanje koje mi se ne svidja automatski mi se nece svidjeti u drugim aspektima zivota.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:59Samo, ja nisam rekao koje ponašanje je "dobro" ili "loše". Naprosto sam rekao da je i seksualno ponašanje dio karaktera.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 18:53
Mislim da je to sasvim druga tema, jer ovdje ne govorimo o promiskuitetu. Ako je jedno sexualno iskustvo u pitanju, kao sto je u ovoj temi, onda se to uopste ne moze okarakterisati kao zena, djevojka loseg karaktera.
Seksualni zivot svake osobe je privatna stvar. Neko ce biti iskren i reci koliko je partnera imao, neko nece... Tu ne mozes nikad biti siguran. Medjutim, ako je neko dobra osoba jednostavno ne dobra osoba. Ako neko nekome odgovara po svemu, ako se pronadju, pa zasto sve to dovesti u pitanje jer je imala sex prije braka?
To ne mogu da razumijem.
-
pritajena_
#409 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Pa, to ne mozemo znati, je l'?Hakiz wrote: ↑26/06/2021 19:09Ako neko krije broj partnera, preferencije u seksu itd ili laže o tome, šta još krije ili laže?pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 19:05Iskreno, jedno ne veze drugo. Ne mislim da osoba koja ima seksualno ponasanje koje mi se ne svidja automatski mi se nece svidjeti u drugim aspektima zivota.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:59
Samo, ja nisam rekao koje ponašanje je "dobro" ili "loše". Naprosto sam rekao da je i seksualno ponašanje dio karaktera.
To ne mogu da razumijem.
Svaki odnos je rizik. Prosto je pitanje koliko je ko spreman da rizikuje. Ako se preispituje sve, onda niko ne bi bio u braku ili u vezi...
Nevina djevojka ne iskljucuje laz. Ili ja grijesim?
-
Hakiz
#410 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Naravno da ne isključuje. Bio dokumentarac o Iraku. Sve nevine. Ali analno i oralno profesionalke.pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 19:13Pa, to ne mozemo znati, je l'?Hakiz wrote: ↑26/06/2021 19:09Ako neko krije broj partnera, preferencije u seksu itd ili laže o tome, šta još krije ili laže?pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 19:05
Iskreno, jedno ne veze drugo. Ne mislim da osoba koja ima seksualno ponasanje koje mi se ne svidja automatski mi se nece svidjeti u drugim aspektima zivota.
To ne mogu da razumijem.![]()
Svaki odnos je rizik. Prosto je pitanje koliko je ko spreman da rizikuje. Ako se preispituje sve, onda niko ne bi bio u braku ili u vezi...
Nevina djevojka ne iskljucuje laz. Ili ja grijesim?
-
moonca
#411 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Nije mjerilo, sto se mene tiche..... privatni zivot bi trebao ostati.. privatan......partneri ne bi trebali sve, na sto..... jer, ako su nesto upraznjavali s nekim, ko je to nametnuo, ili oni sami imali zelju probati , ne znaci da ce u novoj vezi to isto zeljeti.. a novom partneru se to saznanje moze -zgaditi... pa ce pobjeci, zanemarujuci sve ostalo dobro,sto posjeduje...id=17422382 wrote:26/06/2021 19:09 Ako neko krije broj partnera, preferencije u seksu itd ili laže o tome, šta još krije ili laže?
-
e__
#412 Re: Nevinost u današnje vrijeme
I. Sigurno ne bi stupile u bilo kakav intimni odnos da nisu bile ili emotivno (“ako ne moze ovo, moze li ono?”), ili fizicki ucijenjene na isti. Isto tako, nekontrolisani muski nagoni su jedini razlog sto bi ih bilo strah uopste pricati o istome, a kamo li imati vaginalni seksualni odnos sa istim jer: a) ukoliko ili kada ih isti ostavi, biti ce ismijavane, i porodica ce biti “primorana” da rijesi situaciju… kako? Pa fino. Ubiju ih. Zasto? Radi nekontrolisanih muskih nagona, i sto nisu mogle reci ne. A cak i da kazu ne — ne bi vrijedilo mnogo. Tako samo naviknes osobu da suti, da ceka da “zavrsis”, i da se ne buni.
(Prvi paragraf je vecinski orijentiran na Irak, i na druge zemlje gdje ubistva iz casti i dan danas postoje. Vecinski lazno optuzene zene, iz ljubomore… ili kada “nadju bolju”)
II. Upravo radi takvog razmisljanja, i radi prebacivanja krivnje na drugu osobu, pogotovo kada je jasno da ako nekoga morate ubijedjivati na intimni odnos (ako je osoba vidno uznemirena, i uplasena, nema veze ako ne kaze “ne”, dovoljno je pogledati u oci da znate da nije u redu) onda taj isti odnos nije nesto sto se desilo iz ljubavi, vec sto se lola ne moze kontrolisati, ili misli da da se tako “svaka” “opire”, da bi je “htio vise”. Bolesno.
III. Manite se tih gluposti oko sumnje, s obzirom da se ne bi cudio da jako veliki broj tih istih zena nije bio primoran (sto emotivno, sto fizicki, a i one sto su omamljene alkoholom), krivicu je lako prebacivati (sto je pila, sto nije izricito rekla ne, itd) ali ono sto ne smijete zaboraviti je da li bi ste tako pricali o vasem djetetu, te da li mislite da je ta teorija “sta li jos drugo krije” uopste normalna. Jer mozete ispred sebe imati nekoga ko se nalazi u poziciji gdje tu istu osobu mozete iskoristiti da zadovoljite svoje nagone. Da li je to sada njihova krivica, ili krivica osobe koja ih je iskoristila.
IV. Rijec je o iznimnim pritiscima koji promijene nacin razmisljanja osobe u potpunosti, pa onda iste bivaju vrijedjane i od oba spola. Iako su najvjerovatnije imale slicna iskustva.
Nije pitanje “je li nevina”, vec “sa kakvim traumama dolazi, te sta mogu uraditi da uvod u vezu olaksam”.
Neminovno je to da veliki broj zena ima negativna iskustva, i da veli broj biva iskoristen, te odbacen. Onda je samo jos potrebno da ih neko pita “jesam li ti prvi?”. Ono, haj’ me jos…
Damned if you do, damned if you don’t.
-
snijeg_led
#413 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Ma sta te briga sta jos krije, tvoj odnos sa tom osobom pocinje od dana kada ste se upoznali. Zasto zelis da znas sve o njoj ili njemu sto je bilo prije. Sudi o nekome kakav je prema tebi i obratno. Ako bude htjela i ako ostanete dovoljno dugo zajedno mozda ti nekad i isprica sve. Zene ne vole pricati o svojoj proslosti sa muskarcima jer su muskarci jako veliki kriticari i osudjuju sve i svasta.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 19:09Ako neko krije broj partnera, preferencije u seksu itd ili laže o tome, šta još krije ili laže?pritajena_ wrote: ↑26/06/2021 19:05Iskreno, jedno ne veze drugo. Ne mislim da osoba koja ima seksualno ponasanje koje mi se ne svidja automatski mi se nece svidjeti u drugim aspektima zivota.Hakiz wrote: ↑26/06/2021 18:59
Samo, ja nisam rekao koje ponašanje je "dobro" ili "loše". Naprosto sam rekao da je i seksualno ponašanje dio karaktera.
To ne mogu da razumijem.
Oni za koga nije ovo, neka traze sebi partericu odmah u drugom gimanzije i ostanu s njom zauvijek.
-
Hakiz
#414 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Do 2. srednje je već imala 1-3.snijeg_led wrote: ↑26/06/2021 22:25
Oni za koga nije ovo, neka traze sebi partericu odmah u drugom gimanzije i ostanu s njom zauvijek.
Malo vi skačete na prvu da pokažete kako svi osim vas griješe, bez razumijevanja napisanog.
Mladost, eh...
-
caseytron
#415 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Doslo vrijeme da se mece i u 2003-ce.
-
snijeg_led
#416 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Nista onda smanjis kriterij i vec u osnovnoj zapikas sebi partnericu pa je fino oblikujes po svojim zeljama 
Kolega Hakize, argumentima, argumentima se raspravljajmo, nista demagogija.
-
Hakiz
#417 Re: Nevinost u današnje vrijeme
U moje vrijeme je Riblja Čorba pjevala "Nevinih preko 14 nema..."snijeg_led wrote: ↑27/06/2021 00:00 Nista onda smanjis kriterij i vec u osnovnoj zapikas sebi partnericu pa je fino oblikujes po svojim zeljama
-
moonca
#418 Re: Nevinost u današnje vrijeme
.sretan je Hakiz... sto nije, ziovac...
-
Hakiz
-
Hakiz
-
moonca
-
Hakiz
#423 Re: Nevinost u današnje vrijeme
U krugu u kojem sam se ja kretao je bilo drugačije. Ali, nema veze. Bilo, prošlo, koga briga.
-
e__
#424 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Niko ne moze reci da nije volio (pokusati) ispasti duhovit nekada, pogotovo u mladjim danima. Ali “Odlazi od mene ubico idi” sa “Ostalo je cutanje” je vjerovatno jedini njegov tekst iz zenske perspektive, dok su ostale popularnije pjesme, moze se reci, sovinisticke prirode, generalizovanje, i ne bi se trebale uzeti ozbiljno.
Ali, lijepa pjesma kako god (iako nije on vokalista):
“Gubi se od mene, ubico, idi
ti si me napio, pa iskoristio
mars svojim putem, gde god ti se svidi
zasto si sa mnom patos cistio
Mogla sam ostati u drugom stanju
upropastio me mladu i zdravu
zato sam bila u ocajanju
a on mi onda razbio glavu
Po celom svetu ja cu se kurvati
sve dok ne budem propala skroz
a onda cu se sa stene survati
ili u manastir ili pod voz”
-
Hakiz
#425 Re: Nevinost u današnje vrijeme
Pobeci Negde tekst - Riblja Corbae__ wrote: ↑27/06/2021 00:59Niko ne moze reci da nije volio (pokusati) ispasti duhovit nekada, pogotovo u mladjim danima. Ali “Odlazi od mene ubico idi” sa “Ostalo je cutanje” je vjerovatno jedini njegov tekst iz zenske perspektive, dok su ostale popularnije pjesme, moze se reci, sovinisticke prirode, generalizovanje, i ne bi se trebale uzeti ozbiljno.
Ali, lijepa pjesma kako god (iako nije on vokalista):
“Gubi se od mene, ubico, idi
ti si me napio, pa iskoristio
mars svojim putem, gde god ti se svidi
zasto si sa mnom patos cistio
Mogla sam ostati u drugom stanju
upropastio me mladu i zdravu
zato sam bila u ocajanju
a on mi onda razbio glavu
Po celom svetu ja cu se kurvati
sve dok ne budem propala skroz
a onda cu se sa stene survati
ili u manastir ili pod voz”
Pobeci Negde
Ref.
Pobeci negde, daleko, sto dalje
gde ne trebaju pilule za spavanje
pobeci negde, ne umem da plivam
dajte mi pojas za spasavanje
Taksisti gaze golubove
konobari otimaju, kradu
majmuni siluju po ulazima
ja necu da ostanem u gradu
Nevinih preko cetrnaest nema
i tesko disem uvece kad legnem
u meni samoubica drema
ja moram brzo da pobegnem
Ref.
Ref.
Gaze mi po zuljevima nervozni i brzi
guraju mi laktove u zube
svejedno mi je ko me voli, ko me mrzi
svejedno mi je da l' me pljuju, da l' me ljube
Taksisti gaze golubove
konobari otimaju, kradu
majmuni siluju po ulazima
necu da ostanem u gradu
Ref.
Šta je ovdje šovinistički?
Doduše, ja sam više Azra tip, ali imao je i Bora svoje momente. Malo mračniji i grublji, ali nije puno fulao.
Last edited by Hakiz on 27/06/2021 01:05, edited 1 time in total.