Naslovnica wrote: ↑26/06/2021 21:14Nisam siguran. Kada ne budem sposoban za sigurnu i udobnu vožnju, neću više ni voziti. Do tada vozim onako kako vozim već više od četvrt vijeka, i svako ko se vozi sa mnom uživa. To mi i kažu i ponosan sam na to. Nikada udes mojim krivicom, na prste ruku kazne (minorna prekoračenja brzine i parkinzi). Jbga, niko nije savršen.![]()
Krivine se itekako sijeku (već sam ti rekao i u kojim situacijama to radim), a to da li ima potrebe ili nema, pričaj isključivo sebe.
nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#21051 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
- Laplace
#21052 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Čuj 100 km mjesečno.
Toliko pređem u danu skoro svaki dan, a za ove dvije godine sam sa autom prešao oko 40.000 km.I dalje ne vidim potrebu da se sijeku krivine, sasvim udobro i bez usporavanja prolazim kroz skoro svaku (za ostale ionako moraš usporiti jer su baš oštre, i radije usporavam nego da je siječem).
Ko god siječe kriviniu, taj nije prilagodio brzinu stanju na kolovozu. Po9sebno zbog toga što moderni automobili lagano prolaze kroz krivine brzinama 10+ km/h iznad ograničenja bez smanjenja udobnosti vožnje.
Ko god siječe kriviniu, taj nije prilagodio brzinu stanju na kolovozu. Po9sebno zbog toga što moderni automobili lagano prolaze kroz krivine brzinama 10+ km/h iznad ograničenja bez smanjenja udobnosti vožnje.
- Laplace
#21053 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naravno da nije bilo sudara kad ovi sa suprotne strane bježe sa ceste.Naslovnica wrote: ↑26/06/2021 21:14Nisam siguran. Kada ne budem sposoban za sigurnu i udobnu vožnju, neću više ni voziti. Do tada vozim onako kako vozim već više od četvrt vijeka, i svako ko se vozi sa mnom uživa. To mi i kažu i ponosan sam na to. Nikada udes mojim krivicom, na prste ruku kazne (minorna prekoračenja brzine i parkinzi). Jbga, niko nije savršen.![]()
Krivine se itekako sijeku (već sam ti rekao i u kojim situacijama to radim), a to da li ima potrebe ili nema, pričaj isključivo sebe.
-
noviclan
#21054 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Apsolutno, a ovi sto ne bi sjekli sigurno bi isti guslali za kamionom koji stenje 40km/h ali nece da ga preteknu jer je punaa linija a sasvim dovoljno pregledan prvcic za preticanje sporaca ali neee guslaj jedan gusla drugi treci i cetvrti krene da pretice sve i napravi belaj zbog onog pprvog *eronjedrug_profi wrote: ↑26/06/2021 21:05 Imam lijevu krivinu, preglednu sasvim, zasto je ne bih sjekao? 15000% siguran da nikog nema.
?
- Laplace
#21055 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Znači, da dopunimo popis sasvim OK postupaka na našim cestama:noviclan wrote: ↑26/06/2021 21:34Apsolutno, a ovi sto ne bi sjekli sigurno bi isti guslali za kamionom koji stenje 40km/h ali nece da ga preteknu jer je punaa linija a sasvim dovoljno pregledan prvcic za preticanje sporaca ali neee guslaj jedan gusla drugi treci i cetvrti krene da pretice sve i napravi belaj zbog onog pprvog *eronjedrug_profi wrote: ↑26/06/2021 21:05 Imam lijevu krivinu, preglednu sasvim, zasto je ne bih sjekao? 15000% siguran da nikog nema.
?
1. Na ograničenju 60 voziti 120+ jer "cesta je ravna".
2. Peglati krivine jer "dobra je vidljivost"
3. Preticati preko pune jer kamion.
Pretpostavljam da uskoro slijedi dopuna spiska.
Malo nas gine kakvi smo.
P.S. Ne guslam za kamionom, pretičem ga tamo gdje je preticanje razumno i bezbjedno.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#21056 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ma dobro nisam na tebe mislio, znam da imaš to dosta kilometara na cesti, al ima ih dosta onakvih kakvih sam naveo, a uhvate se pametovanja.
Ja samo hoću reći da se krivina lagano može "isjeći" ako je dovoljno pregledna. Normalno da nećeš krenut da siječeš krivinu koja je skroz nepregledna pa da te sastavi šleper koji je već 30cm u tvojoj traci. Ali krivine kao što su npr. pored Jezera u Jajcu, Donji Vakuf, i sl. ima sasvim dovoljno prostora i preglednosti da se to odradi. Sad ako vi mislite da ste superiorniji ako idete po ograničenju ili striktno u svojoj traci, neka ste. Ja 20+ dana mjesečno pređem najmanje 300 kilometara na dan što ja vozim, a nije malo auto, i nikad mi se do sad nije desilo da nekoga ugrozim svojim peglanjem krivina ili ne daj Bože da ga prepadnem na smrt.
Ja rekoh da ne treba ovo diskutovati jer bi otišlo u nedogled, al evo moradoh ti odgovorit ukratko.
Ja samo hoću reći da se krivina lagano može "isjeći" ako je dovoljno pregledna. Normalno da nećeš krenut da siječeš krivinu koja je skroz nepregledna pa da te sastavi šleper koji je već 30cm u tvojoj traci. Ali krivine kao što su npr. pored Jezera u Jajcu, Donji Vakuf, i sl. ima sasvim dovoljno prostora i preglednosti da se to odradi. Sad ako vi mislite da ste superiorniji ako idete po ograničenju ili striktno u svojoj traci, neka ste. Ja 20+ dana mjesečno pređem najmanje 300 kilometara na dan što ja vozim, a nije malo auto, i nikad mi se do sad nije desilo da nekoga ugrozim svojim peglanjem krivina ili ne daj Bože da ga prepadnem na smrt.
Ja rekoh da ne treba ovo diskutovati jer bi otišlo u nedogled, al evo moradoh ti odgovorit ukratko.
- Laplace
#21057 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ne kažem da se ne može bezbjedno, ali ja ne vidim ni potrebnu ni korist od toga. Nisu problem ti koji sijeku na bezbjednim krivinama, problem su idioti koji sijeku dok vozila prolaze suprotnom trakom. A vrhunac su oni koji sijeku pravac - ne znam kako bih nazvao postupak kad prelazi na kontra stranu na pravcu iako ja nailazim sa suprotne strane i bježim sa ceste da bih izbjegao kontakt.black_adrian wrote: ↑26/06/2021 21:40 Ma dobro nisam na tebe mislio, znam da imaš to dosta kilometara na cesti, al ima ih dosta onakvih kakvih sam naveo, a uhvate se pametovanja.
-
laik1981
#21058 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ko Ivan i Rogoj predje bez rezanja krivina ja ga castim gajbom pive.. Bas se moras potruditi..
Preticanje preko pune ni na koji nacin ne moze u istu recenicu sa rezanjem krivina.. Za preticanje preko pune bi oduzimao vozacku na tri godine..
Preticanje preko pune ni na koji nacin ne moze u istu recenicu sa rezanjem krivina.. Za preticanje preko pune bi oduzimao vozacku na tri godine..
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#21059 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Jes ti vidio sporaća debila šta rade. Puna je samo za budale, tako vecina misli pa onda se cudimo "saobracajna a puna?".noviclan wrote: ↑26/06/2021 21:34Apsolutno, a ovi sto ne bi sjekli sigurno bi isti guslali za kamionom koji stenje 40km/h ali nece da ga preteknu jer je punaa linija a sasvim dovoljno pregledan prvcic za preticanje sporaca ali neee guslaj jedan gusla drugi treci i cetvrti krene da pretice sve i napravi belaj zbog onog pprvog *eronjedrug_profi wrote: ↑26/06/2021 21:05 Imam lijevu krivinu, preglednu sasvim, zasto je ne bih sjekao? 15000% siguran da nikog nema.
?
Ni ja nisam djevica marija, pretekao bih tog kamiona, ali bi se licemjerno postidio svog postupka i molio Boga da niko ne vidi, ne radi kazne, vec radi toga što je pogrešno.
- kabal1337
#21060 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Puna linija ne moze biti pregledna i sigurna za preticanje
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#21061 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sto bi naslovnica rekao, u 99% slučajeva ne može. Opravdanje ne postoji i šta god da se kaže, pogrešno je.
Zato je u normalnim državama zakon predvidio takve stvari. Kada se kamion napravi kolonu, desni žmigavac, pusti sve i nastave bez potrebe da se pretiče. Samo što mi uvijek tražimo krivine, pa da ih sječemo, jer je to lakše. Treba gujicu pomjeriti da se dođe do zakona i da niko ne može reći "ali morao sam", i nazovemo ga pravim imenom - dalabu.
Zato je u normalnim državama zakon predvidio takve stvari. Kada se kamion napravi kolonu, desni žmigavac, pusti sve i nastave bez potrebe da se pretiče. Samo što mi uvijek tražimo krivine, pa da ih sječemo, jer je to lakše. Treba gujicu pomjeriti da se dođe do zakona i da niko ne može reći "ali morao sam", i nazovemo ga pravim imenom - dalabu.
-
noviclan
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#21063 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nikad nijednu.
Hvala ne pijem
- Better Man
#21064 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Naši stručnjaci koji crtaju gdje treba biti puna, a gdje isprekidana su zaista očajni i nemaju pojma. Nisam jednom vozio nekom cestom gdje imate isprekidanu liniju i dozvoljeno preticanje, a da je preglednost nikakava i da niko normalan ne bi tu preticao. Dok na nekim mjestima imate punu liniju i zabranu preticanja, a preglednost i više nego savršena i možete komotno preticati.
- drug_profi
#21065 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Preko pune nikad nista osim zaprege ili traktora.
-
high_volume
#21066 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Preko pune ne pretičem, ali krivine siječem kad god mogu
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#21067 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Ko sjece krivine ili ne zna voziti, ili mu auto previše podupravlja .. 
- JavierBosnia
#21068 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Sijecem ih i ja zivotom, ali samo gdje mogu.
A one debile sto u mobitel bulje, pricaju u autu ili slusaju muziku toliko da nisu skoncentrisani na voznju pa sijeku krivine i cesto me ugroze opasno nabijem na ..
A one debile sto u mobitel bulje, pricaju u autu ili slusaju muziku toliko da nisu skoncentrisani na voznju pa sijeku krivine i cesto me ugroze opasno nabijem na ..
-
Dimu1927
#21069 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
ako ne mozes proci te krivine a da ih ne sijeces onda ili uspori na brzinu kojom ih mozes proci bez rezanja, ili promjeni auto, tj kupi bolje, brze, stabilnije itd
to rezanje krivina po meni je odraz loseg i nesigurnog vozaca koji eto nesto hoce da je brz na cesti ali ne zna vladati autom
ja sam isto alergican na to rezanje krivina i cesto se uhvatim kako "guram" takvog jednog šumahera ispred sebe, on sijece krivine a ja unutar svoje trake i opet mi ne bjezi....
-
avijon
#21070 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
2 profesionalca kurca ima mjesec uz bradinu voze uzbrdo po liniji znaci obje zauzelo sta konta pasce preko bankine, jedva uz svadbu sam se izborio i normalno 40 pegla a zauzeo obje trake. Drugi u tunelu gore isto vozi sredinom valjda da ne sruši tunel ako desnom vozi. Bas me zanima kako su namotali u ivan tunel kad su vamo ovako nesposobni bili...
Izbacit iz kamiona zapalit vozacku i kuci busem poslat mrs
Izbacit iz kamiona zapalit vozacku i kuci busem poslat mrs
- S4mpion
#21071 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nije ni to naivno, masa je vozača koji ne vide nikakav problem u tome da voze pored šlepera/autobusa, iako ga mogu proći.
- Bullet Tooth Tony
#21072 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Vozaci sa klixa
Rogoj 2021
-
_Threshold_
#21073 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
moze li neko obj kako da reagujem u slučaju da u mojoj traci brzo ide auto u suprotnom smjeru tj koje pretiče koje će me na primjer sigurno frontalno udariti? novi sam vozač i tako imam neki strah, razmisljam cesto sta da mi se iza krivine pojavi auto, kako da skrenem, da li da idem lijevo ili desno, da izbjegnem najgori scenarij i sl
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#21074 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Kako god okreneš, 90% vozača će refleksno i instinktivno lupiti po kočnici i skrenuti u desno
- Romeo 80
- Grijem se na: Džemper
- Vozim: Azijsku nakazu
#21075 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj
Nema generalnog odgovora, jer je svaka krivina prica za sebe, ali pokusaj uvijek u krivini gledati daleko ispred sebe, a ne par metara ispred auta. Tako izbjegavas da te neko iz suprotnog pravca iznenadi. To je greska koju cesto pocetnici rade._Threshold_ wrote: ↑27/06/2021 22:59 moze li neko obj kako da reagujem u slučaju da u mojoj traci brzo ide auto u suprotnom smjeru tj koje pretiče koje će me na primjer sigurno frontalno udariti? novi sam vozač i tako imam neki strah, razmisljam cesto sta da mi se iza krivine pojavi auto, kako da skrenem, da li da idem lijevo ili desno, da izbjegnem najgori scenarij i sl
Za ostalo, pokusas sto prije procijeniti da li da kocis, bjezis u stranu ili nesto trece zavisno od konkretne situacije.
I jos jedno generalno pravilo za voznju. Nastoj uvijek kad si za volanom predvidjati gluposti koje drugi ucesnici u saobracaju mogu uraditi. Tako se lakse pripremis na neke kriticne situacije, u koje mozes upasti tudjom nepaznjom/bahatoscu.