Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
geralt

#22476 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by geralt »

Kako je dosao do 420 km? Imaju vec oko 100, to je OK. Koridor VC ima oko 50 km na teritoriji RS, OK. Vukosavlje - Raca je 70 km (ne znam racuna li kilometre kroz Brcko, vjerovatno racuna), i to je izvjesno. Banja Luka - Prijedor je 80 km, dakle imamo 300 km koji su manje-vise realni.

Kandidati za preostalih 120 km su Prijedor - Bosanski Novi, Banja Luka - Mliniste, Pale - Visegrad, te JJ koridor kroz Hercegovinu, od kojih je svaki na svoj nacin trenutno SF.
Max_Bunker

#22477 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

BL - PD je 41 KM, do Novog je još 30. Osim toga, manje/više si sam odgovorio na svoje pitanje.
Logicno0

#22478 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Logicno0 »

Da li je neko skontao da u ovom gore Terzićevom tekstu, gdje kaze da je zatvorena financijska konstrukcija na čitavom Vc autoputu, ne spominje između ostalih, dionicu AP Bradina-Ovčari ?!
Hajvan

#22479 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

Max_Bunker wrote: 16/06/2021 19:20 BL - PD je 41 KM, do Novog je još 30. Osim toga, manje/više si sam odgovorio na svoje pitanje.
Bosanskog Novog
studeni76

#22480 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

So What! wrote: 16/06/2021 09:12
elk wrote: 16/06/2021 08:24:lol: :(
Pa lijepo je biti nekada i ogranicen, samo mi nije jasno, kako vi ljudi pronadjete put do foruma.
Kako je ovaj lik postao odvratan i bezobrazan! Da neko drugi ovako vrijedja forumase, davno bi dobio ban. Al eto on je zasticen jer postavlja lijepe slike :-) Samo on pametan a svi drugi glupi i ograniceni. Tipicno razmisljanje SDA clana (ovdje se folira kao da nije njihov)
Cossack

#22481 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Cossack »

Hajvan wrote: 16/06/2021 19:53
Max_Bunker wrote: 16/06/2021 19:20 BL - PD je 41 KM, do Novog je još 30. Osim toga, manje/više si sam odgovorio na svoje pitanje.
Bosanskog Novog
:thumbup: :bih:
So What!

#22482 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

studeni76 wrote: 16/06/2021 23:03
So What! wrote: 16/06/2021 09:12
elk wrote: 16/06/2021 08:24:lol: :(
Pa lijepo je biti nekada i ogranicen, samo mi nije jasno, kako vi ljudi pronadjete put do foruma.
Kako je ovaj lik postao odvratan i bezobrazan! Da neko drugi ovako vrijedja forumase, davno bi dobio ban. Al eto on je zasticen jer postavlja lijepe slike :-) Samo on pametan a svi drugi glupi i ograniceni. Tipicno razmisljanje SDA clana (ovdje se folira kao da nije njihov)
Prelijepo, nemate argumentaciju na nebuloze koje bacate, dolazite na ovu temu da lijecite vlastite frustracije i onda lijepite etikete okolo meni, ali i jos nekima, zato sto vam kaze (i usput argumentuje) da niste upravu.

Kada prestane vrijedjanje s jedne strane, prestat ce i sa moje. Ja vidim da tebe boli to sto si izgubio sa mnom raspravu i prestao da pises na temi, pa si pronasao post gdje sam direktno poceo da se obracam ljudima, na nacin na koji se oni obracaju meni, konstatujuci kao da sam ja sad i pored toga sto vam govorim da niste upravu postao i bezobraznik, ali ti si usput nastavio mene da vrijedjas, nesto sto je tebi i kolegama jedini nacin na koji komunicirate, ali ibretis se kad se neko spusti na tvoj nivo.

I mozes mislit, kao, nema veze sto sad on i napise nesto protiv SDA, on se samo pravi, da kofol nije njihov. Bas jadan nacin i pokusaj da se diskredituje neko.
So What!

#22483 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Logicno0 wrote: 16/06/2021 19:46 Da li je neko skontao da u ovom gore Terzićevom tekstu, gdje kaze da je zatvorena financijska konstrukcija na čitavom Vc autoputu, ne spominje između ostalih, dionicu AP Bradina-Ovčari ?!
mk ultra wrote: 16/06/2021 18:19 Kuda ce provuci te kilometre
Ima li foće na mapi :mrgreen:
Raja to su samo preneseni tekstovi, u kojima doticna gospoda, zna ubaciti neku korisnu informaciju, situaciju na u izgradnji pojedinih dionica i slicno.

Ove najave su tu samo eto, da ih pribiljezimo, koliko toliko reflektiraju stanje umova i tim javnim preduzecima, koja izlaze u javnost s takvim informacijama.
Rockefeller

#22484 Re: AP Koridor 5c BiH - Ko je kriv sto jos nije izgrađen?

Post by Rockefeller »

Svi hoce dio kolaca. Sto bi onaj tamo kada mogu i ja ili hocu pa ako nista na silu.

Opstruiraju, jebu mater narodu sa takvim glupostima.

Umjesto da imamo AP od Tuzle do mora mi imamo tri predsjednika mater im jebem :mrgreen:
So What!

#22485 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Nema izmjene dionice Mostar Jug – tunel Kvanj, riječ je o unutarnjoj provjeri
Europska banka za obnovu i razvoj naložila je unutarnju IPAM provjeru kako bi utvrdila jesu li poštovana sva unutarnja pravila u usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc.

Image
Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl

"Ne želim špekulirati o reviziji koja je tek počela. Revizija se ne bavi pitanjem izmjenom dionice niti je to predmet revizije. Isključivo pitanje ove revizije je utvrđivanje je li Europska banka za obnovu i razvoj prilikom ovog projekta u potpunosti ispoštovala vlastite politike po pitanju zaštite okoliša i socijalnih pitanja i to je predmet istrage, ništa drugo", kazala je za Bljesak.info direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.

Naime, Europska banka za obnovu i razvoj naložila je unutarnju IPAM provjeru kako bi utvrdila jesu li poštivana sva pravila u usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti Koridor Vc.

"Mi smo tu da još jednom pokažemo da je sve što se tiče ovog projekta urađeno na jedan transparentan i odgovoran način. Sve što EBRD podržao tijekom ovog projekta je urađeno u skladu s našim politikama i na jedan jako odgovoran i transparentan način. Vjerujemo da smo s ovim projektom uradili jedan jako dobar posao", navela je Naessl.

Kako ističe, bitan segment im je suradnja s lokalnom zajednicom te su s predstavnicima lokalne zajednice u stalnom kontaktu.

"Sama dionica je odobrena od strane Parlamenta FBiH i bilo kakva promjena te dionice će morati ići na odobrenje na Parlament. EBRD nije adresa za bilo kakvo mijenjanje dionice", zaključila je za Bljesak.info direktorica EBRD-a u BiH.

Istaknula je kako su u EBRD-u svjesni značaja Koridora Vc za građane, ali i cijelu BiH te kako je to ipak veliki infrastrukturni projekt za koji treba dugo vremena. Želje i mogućnosti Naime, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj održali su prvi sastanak s gradonačelnikom Mostara Mariom Kordićem te predstavnicima gradske vlasti s kojima su razgovarali o mogućim investicijama u Mostar.

Želje i mogućnosti

"Gradonačelnik je spomenuo tri bitna projekta za Grad Mostar. To su projekti koji se odnose na javni prijevoz, autobusni prijevoz, kao i izgradnja dodatne kanalizacijske mreže. Međutim, to je projekt na kojem su sudjelovale neke druge financijske institucije pa ćemo ipak što se tog tiče trebati sačekati ishod tih prvobitnih projekata. Također, gradonačelnik je spomenuo izgradnju nekih projekata javne infrastrukture poput sportske dvorane i bazena, kao i druge infrastrukturne projekte. Dogovor je kako će on pismeno predložiti prioritetne projekte za Grad Mostar, a onda ćemo mi nakon toga istražiti na koji način bi mi mogli sudjelovati i što bismo zapravo s Gradom mogli realizirati", kazala je za Bljesak.info Naessl.

Image
Gradske vlasti Mostara i direktorica EBRD-a Manuela Naessl

Istaknula je kako će nakon što dobiju službeni dopis gradonačelnika Kordića detaljnije pogledati što bi od projekata mogli primijeniti u Mostar, odnosno što bi mogli podržati.

"Građani i Grad Mostar mogu se nadati našoj podršci, mi ćemo nastaviti razgovarati s predstavnicima gradskih vlasti o mogućem financiranju", naglasila je direktorica EBRD-a u BiH.

Mostar u društvu Zelenih?

Kako navodi, jedan od projekata koji bi rado implementirali na području Grada Mostara je i Inicijativa "Zelenih gradova" koji se već provodi u gradovima BiH.

"Mi kao banka imamo jako precizne zahtjeve po pitanju poštivanja okolišnih i socijalnih pitanja, transparentnosti i ugovaranja. Mi na takav način radimo sa svim gradovima na području BiH te bismo isto tako mogli uspostaviti suradnju i s Gradom Mostarom. Ako Grad Mostar bude u mogućnosti ispuniti naše uvjete koje mi primjenjujemo za bilo koji projekt koji financijski podržavamo", istaknula je za Bljesak.info Naessl.

Inicijativa "Zelenih gradova" već je zaživjela u Kantonu Sarajevo, Zenici i Banja Luci, a Inicijativa se zapravo odnosi na infrastrukturne usluge kao što su daljinsko grijanje, javni prijevoz i slično.

"Svaki grad s kojim mi surađujemo i svaka institucija treba dokazati kreditnu sposobnost. To je preduvjet za pokretanje bilo kakvih razgovora po pitanju implementacije nekih važnih investicija i projekata", navela je direktorica EBRD-a u BiH.

Image
Direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl

Mostar kako bi se priključio Inicijativi, osim kreditne sposobnosti, mora imati i projekt koji bi imao održiv utjecaj na okoliš.

"Ako bi Mostar imao i realizirao bilo kakav projekt koji bi imao održiv utjecaj na okoliš mogao bi se uključiti u Inicijativu "Zelenih gradova". Potreban je neki održivi utjecaj, pozitivni utjecaj za sredinu", poručila je Naessl.

Kako ističe, nada se kako će se Mostar otvoriti investicijama i bitnim projektima u korist građana.

"Mostar je važan grad u kojemu su bitni infrastrukturni poslovi bili stavljeni u stranu. Vjerojatno će gradonačelnik i gradsko vijeće otkočiti taj proces i krenuti sa realizacijom svih bitnih projekata koji će u konačnici služiti na dobrobit svih građana", zaključila je za Bljesak.info direktorica Europske banke za obnovu i razvoj u Bosni i Hercegovini Manuela Naessl.
Bljesak.info
So What!

#22486 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Potpisan ugovor o dionici autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku
Image

Predstavnici preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i "Integral inženjering" potpisali su danas u Banjaluci ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu od Rudanke do Putnikovog brda.

Ugovor su potpisali direktor "Autoputeva Republike Srpske" Dušan Topić, vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove ovog preduzeća Milenko Dakić i direktor "Integral inženjeringa" Slobodan Stanković.

Ugovorena vrijednost radova je 93.719.409 eura, rok za završetak je tri godine, a projekat će biti finansiran kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj, kao i bespovratnim sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Riječ je o dionici dugoj oko šest kilometara, koju karakteriše nekoliko zahtjevnih objekata, kao što je most preko rijeke Bosne, vijadukt, nadvožnjak, usjek i dva tunela.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Ćorić.
Klix
So What!

#22487 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja Graničnog prijelaza Svilaj - 29. 04. 2021. @ Amela Spahić

Image

Image

Image

Image

Image
So What!

#22488 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja LOT 3B Sarajevske obilaznice [Vlakovo - Mostarsko Raskršće] - 29. 04. 2021. @ WOG (Skyscrapercity forum)

Image

Image

Image

Image

Image

Image
seoBIH

#22489 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

Hajvan wrote: 16/06/2021 19:53 Bosanskog Novog
Je li se zove Bosanski Novi, ili Novi?
So What!

#22490 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#22491 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja dionice Tarčin - Ivan [Vijadukt Raštelica 2] - 30. 04. 2021. @ slow burn73 (Skyscrapercity forum)

Image

Image

Image
So What!

#22492 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Izgradnja dionice Nemila - Poprikuše [Vijadukt Kovanići] - 01. 05. 2021. @ amarovski1010 (Skyscrapercity forum)

Image

Image
So What!

#22493 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dozer

#22494 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Nego....zna li se kad ce biti otvoren bar 1 metar novog AP...? Sta je sa Zenicom...?
So What!

#22495 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

So What!

#22496 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Van Halen

#22497 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Van Halen »

seoBIH wrote: 17/06/2021 10:28
Imas službene jezike u BiH Bosanski, Srpski i Hrvatski. Na bosanskom se kaze Bosanski Novi.
So What!

#22498 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Kredit od 21 milion eura za dionicu autoceste Nemila - Vranduk
Image

Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o kreditnom zahtjevu JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar radi finansiranja izgradnje autoceste na Koridoru Vc, dionica Nemila - Vranduk na današnjoj sjednici. Vlada je podržala inicijativu da za ovu dionicu kreditna sredstva od 21 milion eura budu osigurana kod Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED).

Federalno ministarstvo finansija, Federalno ministarstvo prometa i komunikacije i Autoceste FBiH zaduženi su da u tim za pregovore imenuju ovlaštene predstavnike, a konačna odluka o zaduženju, po kojem će krajnji dužnik biti Autoceste FBiH, bit će donijeta po okončanju pregovora s KFAED-om.

Federalno ministarstvo finansija će Vladi podnijeti informaciju o pregovorima i tekst usaglašenog Ugovora između BiH i KFAED-a, a današnje zaključke dostaviti Ministarstvu finansija trezora BiH radi provođenja dalje procedure u vezi s kreditnim zaduženjem, saopćeno je.
Akta
So What!

#22499 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

U pripremi memorandum sa Taşyapı-jem za gradnju autoputa Sarajevo - Beograd u BiH
Image

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je u proceduri potpisivanje memoranduma sa turskom firmom u vezi sa realizacijom auto-puta Sarajevo - Beograd.

- Ne mogu reći detalje u ovom trenutku - rekao je Mitrović novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je trasa auto-puta od Rače do Bijeljine i od Bijeljine do Brčkog urađena, prije svega parcelacija i eksproprijacija od Rače do Bijeljine.

- To znači da su riješeni imovinsko pravni odnosi i da su stvoreni preduslovi da se može krenuti u projektovanje i izvođenje radova - istakao je Mitrivić.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara ocijenio je da bi projektovanje i izvođenje radova mogli teći paralelno.

Mitrović je podsjetio da je Turska jedna od zemalja koja je međudržavnim sporazumom potpisanim 16. marta u Ankari finansijer auto-puta Beograd - Sarajevo - Beograd.

Vlada FBiH danas je saopćila da je dala pozitivno mišljenje na Nacrt memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i kompanije Tušjapi iz Republike Turske, koji joj je 7.4.2021. godine Hercegovine uputilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.
Indikator
Dozer

#22500 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Van Halen wrote: 17/06/2021 10:40
seoBIH wrote: 17/06/2021 10:28
Imas službene jezike u BiH Bosanski, Srpski i Hrvatski. Na bosanskom se kaze Bosanski Novi.
A na srpskom i hrvatskom...? :D
Last edited by Dozer on 17/06/2021 10:44, edited 1 time in total.
Post Reply