ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
vjeshalica

#6501 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

hoce lik da kaze da je ok preci u preticajnu brzu traku radi sporaca u istoj i time krsi zakon i smisao brze trake pri tome obarajuci brzonu da bi se guslalo za istim
ko se vec vozi desnom tu nema nikakvog preticanja, drzis putanju i ne mijenjas je, u preticanju se ona mijenja

kad bi mi svi tom logikom se vodili napravili bi kolonu i lijevoj traci
kakve sve gluparije pisete za nepovjerovati
pezzar

#6502 Re: ZOBS

Post by pezzar »

vjeshalica wrote: 09/06/2021 12:11 hoce lik da kaze da je ok preci u preticajnu brzu traku radi sporaca u istoj i time krsi zakon i smisao brze trake pri tome obarajuci brzonu da bi se guslalo za istim
ko se vec vozi desnom tu nema nikakvog preticanja, drzis putanju i ne mijenjas je, u preticanju se ona mijenja

Nek uđe u zapisnik da je ovo prvi put da imam isto mišljenje kao i @vjeshalica :D
Dzontra_Volta

#6503 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Izgleda nekima treba crtati.

Image
vjeshalica

#6504 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Dzontra_Volta wrote: 09/06/2021 12:37 Izgleda nekima treba crtati.

Image
na kojem tipu ceste je ovo?
osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Dzontra_Volta

#6505 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

vjeshalica wrote: 09/06/2021 12:38

Image
osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Bitna je poenta, crveno je zabranjeno.
drug_profi

#6506 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Zabranjeno negdje drugo, kod nas nije.

Definicija preticanja:
47) preticanje je prolaženje vozilom pored drugog vozila koje se kreće u istoj saobraćajnoj traci i u istom smjeru;

Pa ide član 66
Član 66

(1) Na putu na kojem postoje najmanje dvije saobraćajne trake namijenjene za saobraćaj vozila u istom smjeru i na kojoj su kolone vozila vozač može da napusti traku na kojoj se nalazi samo radi skretanja ulijevo ili udesno, ili radi parkiranja vozila.

(2) Na putevima i pod uslovom iz stava (1) ovog člana brže kretanje vozila na jednoj traci od kretanja na drugoj traci ne smatra se preticanjem.

(3) Ne smatra se preticanjem ni prolaženje sa desne strane vozila koje prema odredbi člana 39. stav (3) ovog zakona za svoje kretanje ne koristi saobraćajnu traku uz desnu ivicu kolovoza.
Dzontra_Volta

#6507 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

drug_profi wrote: 09/06/2021 12:45 Zabranjeno negdje drugo, kod nas nije.

Definicija preticanja:
47) preticanje je prolaženje vozilom pored drugog vozila koje se kreće u istoj saobraćajnoj traci i u istom smjeru;

Pa ide član 66
Član 66

(1) Na putu na kojem postoje najmanje dvije saobraćajne trake namijenjene za saobraćaj vozila u istom smjeru i na kojoj su kolone vozila vozač može da napusti traku na kojoj se nalazi samo radi skretanja ulijevo ili udesno, ili radi parkiranja vozila.

(2) Na putevima i pod uslovom iz stava (1) ovog člana brže kretanje vozila na jednoj traci od kretanja na drugoj traci ne smatra se preticanjem.

(3) Ne smatra se preticanjem ni prolaženje sa desne strane vozila koje prema odredbi člana 39. stav (3) ovog zakona za svoje kretanje ne koristi saobraćajnu traku uz desnu ivicu kolovoza.
Što nisi uvećao i dio u kojem piše: "i na kojoj su kolone vozila"?
vjeshalica

#6508 Re: ZOBS

Post by vjeshalica »

Dzontra_Volta wrote: 09/06/2021 12:43

Image
osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Bitna je poenta, crveno je zabranjeno.
nije
drug_profi

#6509 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Dzontra_Volta wrote: 09/06/2021 12:57
drug_profi wrote: 09/06/2021 12:45 Zabranjeno negdje drugo, kod nas nije.

Definicija preticanja:

Pa ide član 66
Član 66

Što nisi uvećao i dio u kojem piše: "i na kojoj su kolone vozila"?
Zato što vas zbunjuje previše slova.
I ovo vam je bilo previše.

Molim te fokusiraj se na definiciju preticanja. U razlicitm smo trakama vozimo razlicitim brzinama. Sta se desava?

Pod dva, cak i ako nismo u razlicitim trakama, dakle ja vozim lijevom i nalijecem na sporaca koji gusla i pravi kolonu iza sebe prestrojavam se u desnu jer to nalaze propis.
Član 119

(1) Autoputem motorna vozila moraju da se kreću krajnjom desnom saobraćajnom trakom koja nije zauzeta vozilima u koloni
.

I onda nastavljam da vozim brzinom te kolone, odnosno brzinom koja je dozvoljena.

Jel opet previse slova?
studiorum_tuzlaensis

#6510 Re: ZOBS

Post by studiorum_tuzlaensis »

@drug_profi sad ti malo pročitaj:

14) kolona je niz od najmanje tri vozila (osim bicikla,traktora, radne mašine i zaprežnog vozila) koja su zaustavljena na putu, ili se na bliskom međusobnom rastojanju kreću istom saobraćajnom trakom u istom smjeru, pri čemu su brzina kretanja vozila i postupanja vozača međusobno uslovljeni i između kojih, bez ometanja, ne može da uđe drugo vozilo;

Zaključili smo da je preticanje loše definisano i da Zakon treba da bude usaglašen sa Evropom, tj. ova situacija nije zabranjena izričito, pa je onda dozvoljena uslovno. Iskreni savjet je da to nikad ne radite bez obzira, osim na autoputevima koji prolaze kroz gradsku zonu.

ZAKLJUČAK:

NIJE ZABRANJENO VOZITI SE LIJEVOM TRAKOM U BIH i pri tome prestići vozilo sa desne strane, barem ne još uvijek.
drug_profi

#6511 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Pa nema nikakvih problema. Posto ces ti ili dzontra volta biti iza tog sporaca, ja sam treci, dakle kolona...
i mjenjam traku, sve po zakonu.

Ali i ti si neki pravnik ako sam dobro upratio.

Pa mi objasni kako clan 119. sprjecava mene da se prestrojim desno cak i ako nije kolona u lijevoj traci?
Izvolton.
Laplace

#6512 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Image
osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Meni ova radnja djeluje opasnije nego preticanje desnom. :D A na našim autocestama nemaš tri saobraćajne trake.
Laplace

#6513 Re: ZOBS

Post by Laplace »

Ne možemo pisati sa stanovišta da su dvije saobraćajne trake na autoputu ravnopravne, jer nisu. Desna traka je za vožnju, lijeva je za preticanje. Za vozilo koje se sa desne trake namjerava prestrojiti u lijevu je očekivano da mu se sa lijeve strane približava auto koje se kreće većom brzinom, pa i ubrzava. S druge strane, za auto koje se iz lijeve namjerava prestrojiti u denu, normalno je da će vozila u desnoj traci biti sporija i da neće ubrzavati. Potpuno su drugačije situacije pri prestrojavanju u lijevu i u desnu traku. U tom smislu je prolazak većom brzinom kroz desnu traku rizično i vjerovatno prekršaj, mada nije dobro definisano (tehnički, ti ne pretičeš jer se krećeš trakom koja je namijenjena za saobraćaj,niti je preticajna niti zaustavna niti je namijenjena za saobraćaj u suprotnom smjeru).

S druge strane, ti se desnom krećeš u okviru ograničenja i, u slučaju da se lijevom neko kreće sporije, imaš dvije mogućnosti:
1. Nastaviti istom brzinom, što je dosta rizično + u slučaju kontakta si donji
2. Usporiti i time se odreći svog prava na vožnju po ograničenja (ne bih se prestrojavao u lijevu, jer time činim isti prekršaj kao ovaj gorepomenuti + blicanje se može shvatiti kao vršenje pritiska na tog vozača, a što bi mi moglo otežati poziciju na uviđaju ako to nekog čudaka oavede da izgubi kontrolu nad vozilom - a svakakvih nas ima).

Kako god, jedino razumno rješenje ovakvih situacija bi bio neobilježen presretač koji bi ovakve sklanjao sa ceste i adekvatno sankcionisao. Naravno, neko bi trebao da radi svoj posao, a bogami i da snima situaciju i rješava probleme koji nisu bili predviđeni kad se autocesta gradila (ko bi pomislio da će se pojaviti čudaci koji kruzaju lijevom ne razlikujući autocestu od gradske saobraćajnice - mnogo češća pojava nego što neki misle).
studiorum_tuzlaensis

#6514 Re: ZOBS

drug_profi wrote: 09/06/2021 13:24 Pa nema nikakvih problema. Posto ces ti ili dzontra volta biti iza tog sporaca, ja sam treci, dakle kolona...

Pa mi objasni kako clan 119. sprjecava mene da se prestrojim desno cak i ako nije kolona u lijevoj traci?
Izvolton.
nisam pravnik, ali opet nisi dobro upratio.

Član 66

Množina... kolone. Ovaj član nema veze sa problematikom. Smisao ovog člana je da ne smiješ mijenjati traku da bi brže prošao gužvu.
Last edited by studiorum_tuzlaensis on 09/06/2021 13:48, edited 1 time in total.
ProgramskiJezik

#6515 Re: ZOBS

Post by ProgramskiJezik »

Laplace wrote: 09/06/2021 13:33

Image
osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Meni ova radnja djeluje opasnije nego preticanje desnom. :D A na našim autocestama nemaš tri saobraćajne trake.
Ne, ovo je dosta sigurnije, jer skroz desna traka je tu, makar u njemackoj, za kamione i sporija auta, i tu se cesto desi da neko skrece sa autoputa il se ubacuje u autoput.. moze doci do blagog kocenja gdje ako pretices nekog sa njegove desne strane, mozes ugrozit sve.

Sto bi reko moj instruktor, ako pretices nekog s lijeve strane, nesta tu ne radis dobro.
Laplace

#6516 Re: ZOBS

Post by Laplace »

ProgramskiJezik wrote: 09/06/2021 13:47

osim toga ne crtas dobro
imamo 2 trake a ne 3
Ne, ovo je dosta sigurnije, jer skroz desna traka je tu, makar u njemackoj, za kamione i sporija auta, i tu se cesto desi da neko skrece sa autoputa il se ubacuje u autoput.. moze doci do blagog kocenja gdje ako pretices nekog sa njegove desne strane, mozes ugrozit sve.

Sto bi reko moj instruktor, ako pretices nekog s lijeve strane, nesta tu ne radis dobro.
Rizično je zato što se preskaće jedna saobraćajna traka prije preticanja i jedna poslije preticanja. Da se prvo prestrojio u srednju pa onda u lijevu, pa po preticanju opet u srednju pa tek onda u desnu, onda ne bi bilo rizično.
studiorum_tuzlaensis

#6517 Re: ZOBS

Nismo Amerika, ali evo tamošnje regulative, čisto da se malo prošire vidici.

Image
ProgramskiJezik

#6518 Re: ZOBS

Post by ProgramskiJezik »

Laplace wrote: 09/06/2021 13:53
ProgramskiJezik wrote: 09/06/2021 13:47

Rizično je zato što se preskaće jedna saobraćajna traka prije preticanja i jedna poslije preticanja. Da se prvo prestrojio u srednju pa onda u lijevu, pa po preticanju opet u srednju pa tek onda u desnu, onda ne bi bilo rizično.
ja sam mislio da je to slucaj, al upravu si onda
foxlife

#6519 Re: ZOBS

Post by foxlife »

azdralovic wrote: 09/06/2021 08:52
foxlife wrote: 08/06/2021 20:14 ne razumijem njemacki al evo videa na sta je mislio liar i ne znam neko jos od forumasa
situacija je prvo auto koje vozi desnom stranom iako je ovdje 3 trake
u Njemackoj ima kazna za preticanja (obilazenje prolazenje kako god forumasi zele) sa desne strane
ima i ovdje al govorimo o tome da ovaj ide od josanice do zenice desnom i u lijevoj kod kaknja naidje na nekoga ko je sporiji

koja je kazna za to?
foxlife

#6520 Re: ZOBS

Post by foxlife »

Dzontra_Volta wrote: 09/06/2021 09:58
pezzar wrote: 09/06/2021 09:39 Ma top.

Izađem ja u Blažuju na brzu cestu prema Ilidži, i vozim 89 km/h, desnom trakom. Naiđem na auto koji vozi lijevom trakom 60 km/h. Ja ga ne smijem proći, nego trebam usporiti isto na 60 km/h, i tako nas dvojica treba da vozimo 60 km/h do izlaza sa brze ceste? :D
Ne, nego se prestrojiš u lijevu traku, blicneš mu ili ga upozoriš na drugi način, on se pomakne u desnu traku i prođeš.
Ne znam gdje vi naletite na takve koji ne žele nikako da se sklone, ali ako se i desi takav slučaj u jednoj od milion vožnji - da, onda guslaš za njim ili prijaviš policiji za ometanje saobraćaja.
Šta da naletiš na neku budalu koja hoda po kolovozu cik-cak i zajebava vozače? Hoćeš li ga pregaziti, jer jbg ko će guslati iza njega?
prestrojis se u lijevu...

reci da se zajebavas molim te
foxlife

#6521 Re: ZOBS

Post by foxlife »

azdralovic wrote: 09/06/2021 10:36 A ako dvojica guslaju ? Mogu li onda zaustavnom?
Da blicam sviram i to mi je viska radnji, ovamo samo prodjem rijetko kad da neko ima u zaustavnoj
zaustavna se ne zove bez razloga ZAUSTAVNA
tako da ti prijmer uopste nije dobar
foxlife

#6522 Re: ZOBS

Post by foxlife »

yasaq wrote: 09/06/2021 10:38
vjeshalica wrote: 09/06/2021 10:22
Dzontra_Volta wrote: 09/06/2021 09:30

Dakle, samo pod uslovom da su kolone u obje trake.
Ja ne mogu da shvatim da se već 5-6 stranica raspravlja o ovome.
Shvatite da se autocestom vozi velikim brzinama i da svako to preticanje/mimoilazenje/obilazenje sa desne strane bi moglo imati kobne posljedice po oba učesnika u saobraćaju.
Jbt kad ovo čitam, tačno me strah kakvi sve mozgovi imaju vozacku dozvolu. Treba nama zabraniti autoceste.
Ovakvi isti se uvlače između dvije grtalice kad čiste snijeg na autocesti (koje btw uvijek idu tako da je ona grtalica iza u lijevoj traci, baš da neko ne bi "obilazio" sa desne strane).
ti njega ne obilazis,pretices ili sta vec,prolazis pored njega jer se vec kreces desnom trakom po propisu
ti i ne znas sta je obilazenje vozila,to je radnja kad vozilo miruje kojeg obilazis
hajmo još jednom, zabranjeno je preticati vozilo na autoputu sa desne strane. Lijeva traka služi za preticanje, obilaženje kako god i onda se vračaš u desnu traku. Isto tako onaj u lijevoj traci ne bi trebao guslati pa da ovi u desnoj traci budu brži od njega ali sve u okviru ograničenja.
hajmo jos jednom
josanica zenica vozis desnom 125kmh
i kod kaknja u lijevoj nailazis na automobil koji ide 100kmh

sta ces ti uraditi?
znaci nisi isao lijevom pa se prestrojio u desnu da ga zaobidjes pretices ili bilo sta

to sto on ometa vozace u lijevoj traci je za kaznu
al kakve veze ima on sa tobom koji citav autoput vozis desnom 125kmh i kakvu kaznu si ti zasluzio?
drug_profi

#6523 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

studiorum_tuzlaensis wrote: 09/06/2021 13:46
drug_profi wrote: 09/06/2021 13:24 Pa nema nikakvih problema. Posto ces ti ili dzontra volta biti iza tog sporaca, ja sam treci, dakle kolona...

Izvolton.
nisam pravnik, ali opet nisi dobro upratio.

Član 66

Množina... kolone. Ovaj član nema veze sa problematikom. Smisao ovog člana je da ne smiješ mijenjati traku da bi brže prošao gužvu.
Pa jasno da nisi pravnik.

Zašto navodiš član 66 kad i sam kazes da on nema veze sa problematikom?
Prva recenica ti jasno govori da nije primjenjiva za autoput.
A mi govorimo o autoputu na kojem je u lijevoj traci pegla, a u desnoj je vozilo koje preticem.
Zavrsavam preticanje, sustizem vozilo u lijevoj traci koje je sporije od mene, ali vracam se u svoju traku, desnu, sukladno clanu 119. i nastavim voziti svojom brzinom 130-139 km/h.
Pegla iz lijeve sa svojom brzinom od 125 km/h ostaje u lijevoj praveci prekrsaj po clanu 119.
Ja ga nisam napravio ni po jednom clanu.

pa te opet pitam da mi objasnis kako krsim clan 119 ako na autoputu hocu da se prestrojim desno, bilo ili ne bilo kolone u toj traci.
Last edited by drug_profi on 09/06/2021 14:10, edited 1 time in total.
foxlife

#6524 Re: ZOBS

Post by foxlife »

studiorum_tuzlaensis wrote: 09/06/2021 11:06 Zakon jeste takav kod nas (i umjesto ili) i tu ste upravu. Definiše preticanje pogrešno.

Bez obzira, ja Vas molim da to ne radite i ne dovodite u opasnost i sebe i druge. Već da blicate. :bih: :kiselavoda:
da blicam onome u susjednoj traci sto vozi sporo i krsi zakon i meni u tom trenutku ne smeta ni 0,00001%?
seoBIH

#6525 Re: ZOBS

Post by seoBIH »

vjeshalica wrote: 09/06/2021 12:11 hoce lik da kaze da je ok preci u preticajnu brzu traku radi sporaca u istoj i time krsi zakon i smisao brze trake pri tome obarajuci brzonu da bi se guslalo za istim

Ti nekada kada nesto zamislis, glavom kroz zid. Rečeno ti je da se prijavi i poštuje zakon. Ako to ne želiš, onda razumijem, a i poštujem. Samo ne treba onda žaliti se kada neko prođe kroz crveno, vozi prebrzo, ukrade par miliona i slično.
Post Reply