Jel pricas o Brajlovicu kod kojeg moras baksis konobaru davati da gazda ne vidi jer inace im uzima baksis .markopd wrote: ↑02/06/2021 14:32Loši uslovi rada ili ovo što si rekao sa Zavodom i podsticajima,a možda čak i oboje.Svašta ljudima pada na pamet,pogotovo ovim našim "genijalnim gazdama".Koliko sam samo čuo takvih,koji na podsticajima "grabe" novac,a sa radnikom im je najlakše izaći u kraj.Većina njih sami napuste,ali ako je radnik baš "tvrdoglav" i ne napušta,onda kreće mobing da se svim mogućim sredstvima radnik primora da napusti posao.McGradySA wrote: ↑02/06/2021 08:40 Zna li ko šta je fazon sa ovim oglasima koji se često ponavljaju?Montana traži ljude za obuku,roštiljdžije,dostavljače i iste oglase ponove svaka tri mjeseca.Također je slična praksa kod braće Mujanić i hotela Sunce,ako ne zadržavaju radnike kako dobiju pare od biroa.
Kad već spominjemo ugostiteljstvo,imam dosta prijatelja koji su radili u toj oblasti i iskustva koja sam čuo nisu nimalo dobra.Mogu da razumijem nekog da je primoran,prinuđen na neko vrijeme uzeti tacnu,ali ono što sam čuo jednom riječju me podsjeća na logoraške uslove,da ne kažem težu riječ.Ovde ne etiketiram sve vlasnike ug.objekata.Ima ih poštenih i korektnih kao recimo ovaj Brajlović,ali njih je kao "kap u moru" i to su ljudi koji su već dovoljno zaradili za sebe i nisu pohlepni.
Navešću samo jedan primjer bahatog ponašanja ugostitelja prema nekome koje ispao korektan do kraja,ovo bi bilo dobro pročitaju svi oni koji bi se bavili ovim poslom ili se već bave.Poznanik od jednog mog kolege,školovani konobar radio u dosta ug.objekata u gradu Banjaluci.Bio je nevjerovatno spretan i brz,na svadbama dobijao najveći broj gostiju i uvijek najviše bakšiša,pohvale na sve strane.U zadnjem lokalu u kojem je radio oko godinu dana,gazda bio oduševljen jer mu je iznosio posao za "dva čovjeka".Lokal se nalazi na jako dobroj lokaciji i jako su česte gužve,zbog čega mnogi nisu spojili ni dva radna dana a neki su odbijali i da dođu.Imao je njega i još jednog starijeg koji je samo čekao papire za inostranstvo.Onda došla korona,starijem kolegi odgođen odlazak,dok je trajalo zatvaranje nije otpuštao.Onda kada se sve otvorilo u maju i kada je bilo dosta radnika koji nisu otišli raditi sezonu na moru,odluči da nogira možda najboljeg konobara u gradu,kako bi doveo neku mladu radnicu koja nije mogla da se poredi sa tim čovjekom u poslu.Nakon svega ovog,čovjek skoro doživio nervni slom jer je imao djecu,ženu i dva kredita.Danas,taj čovjek radi kao šofer u DE i zakleo se da nikad tacne u ruke više ne uzima,iako mu je to struka
Onda ne treba da nas čudi što fali kuvara,konobara,barista,zašto nema radnika i zašto ljudi bježe od takvih privatnika pa i od države.Ovo je materijal za Nadrealista,a ne realan život i stanje u kojem se nalazimo.
Brajlovic moralna vertikala