Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
keno_00
#22276 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Moze li mi neko reći konkretno sta je problem sa eksproaracijom Nemila-Vranduk da li naselje koje je u blizini ili nesto drugo
- So What!
#22277 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bas kompletnu informaciju ne mogu jer ne znam, ali ono sto se zna, jeste da je finasijer na ovoj dionici OFID, fond OPEC zemalja, koji je i ranije finansirao neke dionice u BiH za razliku od uobicajenih kao sto su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB), koje su poprilican osigurac od muljaza na projektima i ostale dionice koje su oni finansirali, ukljucujuci onu prije navedene (Ponirak - Vranduk) i onu poslije navedene (Nemila - Poprikuse) su uveliko u izgradnji.
U medjuvremenu su se ispostavilo da iz nekog razloga, fali jos novca za izgradnju ove, pa mnogo lakse dionice u odnosu na okolne, jer ide nesto ravnijim terenom i nema nekih posebnih objekata.
Ipak, to podrucje ima jako malo ravnih povrsina, koje su naseljene, pa bi autoput trebao ici kroz naselje Stara Nemila. Projekat je predvidjao autoput trasom postojece magistrale, a magistralna cesta bi se izmjestila odmah pored autoputa. Ljudi koji su trebali dobiti novac za eksproprijaciju su bez ikakvih problema pristali, velikom vecinom, dok su drugu protestovali, jer ce ih autoput fizicki presijeci od ostatka naselja.
O tome imas nesto vise ovdje: Autoput podijelio mještane kod Zenice: Jedni ne žele trasu kroz Nemilu, drugima smeta vijadukt.
Dalje sta se desilo je poprilicno misteriozno, ali postoji mogucnost da je promijenjen projekat i da su nastali problemi, ja se samo bojim, da isti nece dugorocno potrajati, a JP Autoceste FBiH neka otkupe cijelo naselje Stara Nemila, koje svakako i nije veliko i ne bi trebali imati problema.
-
keno_00
#22278 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ima Stara Stanica to je prije naselje,poslije dolazi Stara Nemila,ovdje je doslo do kuća rad i sad je se stalo hvala na informacijama nadam se da če se bar saznati dalje sta če biti,jer ovako svako u neizvjesnosti,nedaju graditi nista,narodj htjeo kuče srediti a ni to niko nista jer se ne zna dalje
-
konami666
#22279 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovdje svaki sat vremena novi komentar a nema metra autoputa od 2014 
-
keno_00
#22280 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
So What! wrote: ↑06/06/2021 18:49Bas kompletnu informaciju ne mogu jer ne znam, ali ono sto se zna, jeste da je finasijer na ovoj dionici OFID, fond OPEC zemalja, koji je i ranije finansirao neke dionice u BiH za razliku od uobicajenih kao sto su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropska investiciona banka (EIB), koje su poprilican osigurac od muljaza na projektima i ostale dionice koje su oni finansirali, ukljucujuci onu prije navedene (Ponirak - Vranduk) i onu poslije navedene (Nemila - Poprikuse) su uveliko u izgradnji.
U medjuvremenu su se ispostavilo da iz nekog razloga, fali jos novca za izgradnju ove, pa mnogo lakse dionice u odnosu na okolne, jer ide nesto ravnijim terenom i nema nekih posebnih objekata.
Ipak, to podrucje ima jako malo ravnih povrsina, koje su naseljene, pa bi autoput trebao ici kroz naselje Stara Nemila. Projekat je predvidjao autoput trasom postojece magistrale, a magistralna cesta bi se izmjestila odmah pored autoputa. Ljudi koji su trebali dobiti novac za eksproprijaciju su bez ikakvih problema pristali, velikom vecinom, dok su drugu protestovali, jer ce ih autoput fizicki presijeci od ostatka naselja.
O tome imas nesto vise ovdje: Autoput podijelio mještane kod Zenice: Jedni ne žele trasu kroz Nemilu, drugima smeta vijadukt.
Dalje sta se desilo je poprilicno misteriozno, ali postoji mogucnost da je promijenjen projekat i da su nastali problemi, ja se samo bojim, da isti nece dugorocno potrajati, a JP Autoceste FBiH neka otkupe cijelo naselje Stara Nemila, koje svakako i nije veliko i ne bi trebali imati problema.
Nas ne znam da li mijesaju Stara Stanica je prije Nemile naselje ima oko 60 kuća sve ukupno.bilo priča da idu gornje kuće,i dosli su tačno do nas bili nesto provjeravali tlo,suma isto isječena,prosle godine i sad je sve stalo bas zbog ovog svega,sta če biti dalje vdijet čemo,da bar ubrzo jave jer nas u svemu usporava,pa svaki dan neke priče a kilometar ipo je od Vranduka,tako blizu su a nista se ne zna,ako ko zna nesto bio bi zahvalan na inf a ona sad mora proći kroz Nemilu gotovo je
- So What!
#22281 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja se vozam autoputem Doboj - Banja Luka, ima vec par godina, a 2018. godine otvoren je u cijelosti, 72 kilometara.
To sto ti nisi cuo za to, to je tvoj problem, vjerovatno nisi nikada izasao iz svog sela.
-
Gli invincibili
-
IEA
#22283 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Evo procitaj kakav su oni osigurac http://slobodanvaskovic.blogspot.com/20 ... redit.html
-
howdy
#22284 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
- So What!
#22285 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kišnica sa Zeničke obilaznice poplavila kuće u mjestu Hece
Klix
Mještani Heca kod Zenice danas su kod naplatnih kućica Zenica sjever na izlazu sa Zeničke obilaznice održali mirne proteste zbog problema sa odvodnim vodama sa trase ceste.
Mještani su se danas okupili kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog propusta koji su urađeni prilikom gradnje Zeničke obilaznice iznad naselja Hece, a greške izvođača radova vidljive su posebno u vrijeme kišnih padavina. Tako je bilo i jučer kada je poplavljeno nekoliko kuća, a sve zbog, kako su kazali, lošeg sistema odvodnje kišnice koja s trase završava u dvorištu kuća, kao i pomoćnim prostorijama.
Mještanin Tufik Heco je kazao da su im dolazili predstavnici kompanije Čengiz Insaat koji nisu riješili njihov problem, a dok se odgovornost prebacuje sa svakom kišom poplavi i nekoliko objekata.
"Ispod naplatnih kućica imamo oštećenje zida. Ispred turske firme Cengiz Insaat je dolazio jedan čovjek i rekao da ih tužimo. Gradonačelnik je bio i obećao je pomoći u čišćenju nanosa, ali su u konačnici nadležne Autoceste FBiH i Federacija Bosne i Hercegovine. Dok se prebacuje loptica s nivoa na nivo, mi kao mještani smo gubitnici", kaže nam Heco.
Dodao je kako je s kišnim padavinama pod vodom 6-7 objekata te da su izvođači radova godinu dana radili iznad njihovih kuća, stvarali buku, ali da nikada nisu reagovali.
"Godinu dana su radili, nismo im ništa rekli, za dva dana se demontirali betonaru koja nam je stvarala buku i otišli, a sada dolaze firme koji imaju podugovore. Sve ovo je nula jer rješenja nema", dodao je Heco.
-
konami666
#22286 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
-
costacurta
#22287 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pazi ove izVale
Ček' malo. "Izvođač radova garantuje"?! Kako?
Nešto u fazonu ko na pijaci "ove paprike su mrak. Sviju mi. Neš se pokajat, garantujem ti".
Toliko su kvalitno odradili da dozvolu za promet ne mogu dobiti. Ako je garancija dvije godine, ako nešto ne valja ispostavi fakturu izvođaču i neka ili popravi ili vrati novac i pušćaj dionicu u promet.
Jest, to bi tako i bilo da nije muljaža od samog početka, od raspiivanja tendera do motanja kablova i pranja Halata
Ovo tvrde iz AC na optužbe mještana zbog jučerašnjih poplava., u svakom slučaju na ovoj saobraćajnici postoji garancija izvođača za kvalitet izvedenih radova u trajanju od dvije godine.
Nešto u fazonu ko na pijaci "ove paprike su mrak. Sviju mi. Neš se pokajat, garantujem ti".
Toliko su kvalitno odradili da dozvolu za promet ne mogu dobiti. Ako je garancija dvije godine, ako nešto ne valja ispostavi fakturu izvođaču i neka ili popravi ili vrati novac i pušćaj dionicu u promet.
Jest, to bi tako i bilo da nije muljaža od samog početka, od raspiivanja tendera do motanja kablova i pranja Halata
- So What!
#22288 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Stoji to da ova voda pravi probleme mjestanima, ali ponovo komentarisanje ljudi koji su Zenicku obilaznicu vidili samo na slikama, uvjereni da je sfuserena su meni u rangu ljudi koji vjeruju da je vakcina za COVID neka svjetska zavjera.costacurta wrote: ↑07/06/2021 19:27 Pazi ove izValeOvo tvrde iz AC na optužbe mještana zbog jučerašnjih poplava., u svakom slučaju na ovoj saobraćajnici postoji garancija izvođača za kvalitet izvedenih radova u trajanju od dvije godine.
Jest, to bi tako i bilo da nije muljaža od samog početka, od raspiivanja tendera do motanja kablova i pranja Halata![]()
I to vidi se da bas neki slave i jedva cekaju bilo kakav pa i najmanji problem, da bi nastavili sa svojom teorijom da Zenicka obilaznica puca, da kriju nesto i slicno. Na obilaznici pod-dionica od dva kilometra nije dobila dozvolu, ostale dvije jesu. Nije je dobila upravo ova koju je gradio strani izvodjac, koje forumasi ovdje prizivaju, vjerujuci da domaci izvodjaci su nesto najgore sto je zadesilo ovu drzavu.
I to nisu dobili za jedan jedini vijadukt, zbog papirologije, to je vise puta ovdje prezentovano, ali ljudi koji zele svaki neuspjeh bilo kakvom projektu ovakve vrste, cisto da dokazu kako je ovo drustvo neuspjeh, kako je sve propast, a ustvari to rade iz frustracije. Cak i ova frustracija, mi u TK ne dobivamo nista (sto je manje-vise istina), najcesce sa samo koristi da blacenje svega na ovom forumu, a pogotovo na ovoj temi.
- MorningStar
#22289 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
@SoWhat! Ili ti "Ja,I?"
, to sto ti mislis da netko napada zeli neuspjehe itd je tvoj problem.Pa onda presipas iz praznog u suplje a ne kazes nista sto nije tesko viditi tako sto sjednes u auto i krenes autoputem (kao sto sam vec jednom sumirao to presipanje iz supljeg u prazno)
Poenta tvog pisanja je sta ? "Radi se" ok radi se koliko godina i ima li se pravo pitati "a kac'e to sa srecom" jer 20 godina se "radi" pa dokle? - Sve je to lijepo nadvoznjaci,podvoznjaci,vijadukti k**i palci al kad ce se moc sjest u auto pa za mostar ili nedaj boze do mora autoputem ili nedaj boze za evropu autoputem (to se odnosi na ze-doboj dionicu sa bozijom pomoci)
Poenta tvog pisanja je sta ? "Radi se" ok radi se koliko godina i ima li se pravo pitati "a kac'e to sa srecom" jer 20 godina se "radi" pa dokle? - Sve je to lijepo nadvoznjaci,podvoznjaci,vijadukti k**i palci al kad ce se moc sjest u auto pa za mostar ili nedaj boze do mora autoputem ili nedaj boze za evropu autoputem (to se odnosi na ze-doboj dionicu sa bozijom pomoci)
-
costacurta
#22290 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ja upirem prstom, ne u izvođača radova već u nadzor nad izvođačem. Ebe mi se i za Čengizom i Štrabagom i HI i EA, Kinezima i dr svi oni su mi nebitni. Znaš zašto? Zato što bi ih sve utjerao u red samo kvalitetnim nadzorom, ovako imamo situaciju da nas Adnan i Adnani ubjeđuju da smo shupci i ne želimo dobro ovoj zemlji jer tražimo da neko položi račune jer eto ne cijenimo 100km izgrađenog autoputa u 20 godina koliko traje njegova izgradnja. De BogatiSo What! wrote: ↑07/06/2021 19:54Stoji to da ova voda pravi probleme mjestanima, ali ponovo komentarisanje ljudi koji su Zenicku obilaznicu vidili samo na slikama, uvjereni da je sfuserena su meni u rangu ljudi koji vjeruju da je vakcina za COVID neka svjetska zavjera.costacurta wrote: ↑07/06/2021 19:27 Pazi ove izValeOvo tvrde iz AC na optužbe mještana zbog jučerašnjih poplava., u svakom slučaju na ovoj saobraćajnici postoji garancija izvođača za kvalitet izvedenih radova u trajanju od dvije godine.
Jest, to bi tako i bilo da nije muljaža od samog početka, od raspiivanja tendera do motanja kablova i pranja Halata![]()
I to vidi se da bas neki slave i jedva cekaju bilo kakav pa i najmanji problem, da bi nastavili sa svojom teorijom da Zenicka obilaznica puca, da kriju nesto i slicno. Na obilaznici pod-dionica od dva kilometra nije dobila dozvolu, ostale dvije jesu. Nije je dobila upravo ova koju je gradio strani izvodjac, koje forumasi ovdje prizivaju, vjerujuci da domaci izvodjaci su nesto najgore sto je zadesilo ovu drzavu.
I to nisu dobili za jedan jedini vijadukt, zbog papirologije, to je vise puta ovdje prezentovano, ali ljudi koji zele svaki neuspjeh bilo kakvom projektu ovakve vrste, cisto da dokazu kako je ovo drustvo neuspjeh, kako je sve propast, a ustvari to rade iz frustracije. Cak i ova frustracija, mi u TK ne dobivamo nista (sto je manje-vise istina), najcesce sa samo koristi da blacenje svega na ovom forumu, a pogotovo na ovoj temi.
Bio sam na Raštelici i Zvirovićima za vikend i mogu ti reći da meni onaj sistem gradnje mostova i generalno ukupni dojam onih gradilišta kazuje da će proteći još mnoooogo vode ispod Starog mosta dok se ne spoje Sa i Mo.
Tuga brate a ti kako hoćeš.
Ja te cijenim i ne znam kakvu funkciju obnašaš u AC ali ono je bruka i sramota obzi.om na količinu novca koja je ugruhana
Zna li se koliko je utrošeno do sada novca za ovih 100km?
-
Sonron
#22291 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Može li mi neko reći kuda bi ovuda išao autoput od Mostara do ove dionice što će biti izgrađena?

- drug_profi
#22292 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
To ce saznati moji unuci mozda.
- moon_walker_90
-
keno_00
#22294 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zato sam ja i pitao za svoje mjesto evo slika Stara Stanica Nemila od prije jest,ali ovo ispod je M 17 ako dopustimo da se radi povis kuca bit ća nam isti belaj,a kad prodju gotovo je ganjati 

-
Sonron
#22295 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Hvala
- So What!
#22296 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
MorningStar wrote: ↑07/06/2021 19:59 @SoWhat! Ili ti "Ja,I?", to sto ti mislis da netko napada zeli neuspjehe itd je tvoj problem.Pa onda presipas iz praznog u suplje a ne kazes nista sto nije tesko viditi tako sto sjednes u auto i krenes autoputem (kao sto sam vec jednom sumirao to presipanje iz supljeg u prazno)
Ja u Autocestama FBiH ne obnasam nista srecom, jer bi inace pokrivao vjerovatno samo njihov dio u izgradnji, a oni sami sigurno ne mogu upratiti sadrzaj s terena koji ja stignem da upratnim i jos neki forumasi, cisto jer nas zivo interesuje to.costacurta wrote: ↑07/06/2021 20:37Ja upirem prstom, ne u izvođača radova već u nadzor nad izvođačem. Ebe mi se i za Čengizom i Štrabagom i HI i EA, Kinezima i dr svi oni su mi nebitni. Znaš zašto? Zato što bi ih sve utjerao u red samo kvalitetnim nadzorom, ovako imamo situaciju da nas Adnan i Adnani ubjeđuju da smo shupci i ne želimo dobro ovoj zemlji jer tražimo da neko položi račune jer eto ne cijenimo 100km izgrađenog autoputa u 20 godina koliko traje njegova izgradnja. De Bogati![]()
Bio sam na Raštelici i Zvirovićima za vikend i mogu ti reći da meni onaj sistem gradnje mostova i generalno ukupni dojam onih gradilišta kazuje da će proteći još mnoooogo vode ispod Starog mosta dok se ne spoje Sa i Mo.
Ja te cijenim i ne znam kakvu funkciju obnašaš u AC ali ono je bruka i sramota obzi.om na količinu novca koja je ugruhana
Ja sam vam vise puta govorio na temi, od Sarajeva do Mostara autoputem cete moci za 15 godina, a i to, ako realizacija najtezih dionica pocne u sljedecih 5 godina, jer ako se Sarajevska obilaznica gradila 10 godina, a Zenicka obilaznica oko 6 godina, onda tunelu Prenj ce trebati minimalno deset godina uz sve zavrzlame koje ce ga pratiti.
Ne moze se ocekivati da ce neko od Ivana do iza Prenja pruziti autoput, kao da se radi o skromnom projektu, sa par vecih objekata, nego realno je da bi realizacija iste dionice bila ozbiljan poduhvat i drugim ozbiljnijim zemljama sa slicnim projektom. Mi na to sve imamo dodatak da smo kokuzi kao nacija, a drugi problem koji nas handri u svemu jeste birokratija i nesposobna vlast, kao i ljudi na kljucnim pozicijama.
Sporosti u izgradnji je to sto koridor Vc, od starta politicari ovdje nisu imali viziju kako da ga grade. Radilo se na najlaksim dionicama koje su se otvarale, a ljudima se stvarao privid da se nesto desava. Kada je nestalo tih lahkih dionica, nastao je vakum i niko nije imao pojma sta dalje, osim SDP-ove Vlade, koja je shvatila sta treba da uradi. SDP-ova Vlada nije imala HDZ na putu i sam zamajac koji su napravili, je ziv dokaz, koliko HDZ minira izgradnju, a njihov koalicioni partner SDA je izgradnji putne infrastrukture snizio prioritet.
Na osnovu vizije Niksiceve Vlade je i nastavljen proces izgradnje, trenutno ima i nekog novca za izgradnju, ima gradilista otvorenih, ali recimo idealno bi bilo da ovu federalnu Vladu naslijedi neka koja bi ponovo zaobisla HDZ parazite, povezala postojeca gradilista u funkcionalne cjeline i napala te hercegovacke dionice. Za tako nesto, presudni su izbori sljedece godine, ako pobijede SDA i HDZ ponovo, mislim da ce stanovnistvo FBiH dati jasno misljenje o izgradnji autoputeva.
-
Q_Line
-
Zeleni most
-
mijonja
#22299 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dakle, imamo krivca, HDZ je kriv za sve, SDA je samo, jadan, pognuo glavu, hajde de...So What! wrote: ↑07/06/2021 22:19MorningStar wrote: ↑07/06/2021 19:59 @SoWhat! Ili ti "Ja,I?", to sto ti mislis da netko napada zeli neuspjehe itd je tvoj problem.Pa onda presipas iz praznog u suplje a ne kazes nista sto nije tesko viditi tako sto sjednes u auto i krenes autoputem (kao sto sam vec jednom sumirao to presipanje iz supljeg u prazno)
Poenta tvog pisanja je sta ? "Radi se" ok radi se koliko godina i ima li se pravo pitati "a kac'e to sa srecom" jer 20 godina se "radi" pa dokle? - Sve je to lijepo nadvoznjaci,podvoznjaci,vijadukti k**i palci al kad ce se moc sjest u auto pa za mostar ili nedaj boze do mora autoputem ili nedaj boze za evropu autoputem (to se odnosi na ze-doboj dionicu sa bozijom pomoci)Ja u Autocestama FBiH ne obnasam nista srecom, jer bi inace pokrivao vjerovatno samo njihov dio u izgradnji, a oni sami sigurno ne mogu upratiti sadrzaj s terena koji ja stignem da upratnim i jos neki forumasi, cisto jer nas zivo interesuje to.costacurta wrote: ↑07/06/2021 20:37Ja upirem prstom, ne u izvođača radova već u nadzor nad izvođačem. Ebe mi se i za Čengizom i Štrabagom i HI i EA, Kinezima i dr svi oni su mi nebitni. Znaš zašto? Zato što bi ih sve utjerao u red samo kvalitetnim nadzorom, ovako imamo situaciju da nas Adnan i Adnani ubjeđuju da smo shupci i ne želimo dobro ovoj zemlji jer tražimo da neko položi račune jer eto ne cijenimo 100km izgrađenog autoputa u 20 godina koliko traje njegova izgradnja. De Bogati![]()
Ja sam vam vise puta govorio na temi, od Sarajeva do Mostara autoputem cete moci za 15 godina, a i to, ako realizacija najtezih dionica pocne u sljedecih 5 godina, jer ako se Sarajevska obilaznica gradila 10 godina, a Zenicka obilaznica oko 6 godina, onda tunelu Prenj ce trebati minimalno deset godina uz sve zavrzlame koje ce ga pratiti.
Ne moze se ocekivati da ce neko od Ivana do iza Prenja pruziti autoput, kao da se radi o skromnom projektu, sa par vecih objekata, nego realno je da bi realizacija iste dionice bila ozbiljan poduhvat i drugim ozbiljnijim zemljama sa slicnim projektom. Mi na to sve imamo dodatak da smo kokuzi kao nacija, a drugi problem koji nas handri u svemu jeste birokratija i nesposobna vlast, kao i ljudi na kljucnim pozicijama.
Sporosti u izgradnji je to sto koridor Vc, od starta politicari ovdje nisu imali viziju kako da ga grade. Radilo se na najlaksim dionicama koje su se otvarale, a ljudima se stvarao privid da se nesto desava. Kada je nestalo tih lahkih dionica, nastao je vakum i niko nije imao pojma sta dalje, osim SDP-ove Vlade, koja je shvatila sta treba da uradi. SDP-ova Vlada nije imala HDZ na putu i sam zamajac koji su napravili, je ziv dokaz, koliko HDZ minira izgradnju, a njihov koalicioni partner SDA je izgradnji putne infrastrukture snizio prioritet.
Na osnovu vizije Niksiceve Vlade je i nastavljen proces izgradnje, trenutno ima i nekog novca za izgradnju, ima gradilista otvorenih, ali recimo idealno bi bilo da ovu federalnu Vladu naslijedi neka koja bi ponovo zaobisla HDZ parazite, povezala postojeca gradilista u funkcionalne cjeline i napala te hercegovacke dionice. Za tako nesto, presudni su izbori sljedece godine, ako pobijede SDA i HDZ ponovo, mislim da ce stanovnistvo FBiH dati jasno misljenje o izgradnji autoputeva.
- seoBIH