Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
salik79

#21826 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

ToyoOptics

#21827 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by ToyoOptics »

Britanci su Palestinu uzeli od Osmanskih Turaka, koji su tamo vladali stoljećima. Palestinci nikada nisu imali vlastitu suverenu državu, Jevreji jesu, iako su ih Rimljani pobijedili prije gotovo 2000 godina. Ovaj se sukob u svojoj srži odnosi na dva konkurentska nacionalna pokreta, a jedini logičan način za njegovo rješavanje je pregovaračkom nagodbom - dvije države za dva naroda. Jednostavnije reči nego učiniti, naravno. UN su upravo takvu nagodbu s dvije države preporučili već 1947. Prihvatili su je Židovi, a Arapi odbacili. Od 1948. do 1967. Zapadna obala, istočni Jeruzalem i Gaza bili su u arapskim, a ne jevrejskim rukama. Palestinska država mogla je biti stvorena bilo kada u to doba. Nije se desilo, nije bilo interesa. Tokom 2000 Izrael, za vrijeme predsjednika Clintona, ponudio je Palestincima održiv sporazum između dvije države (jedna od nekoliko ponuda u posljednjih 20 godina). Arapi su glatko odbili. Zatim dolazimo do 2005. godine, Izrael je jednostrano povukao svoje snage i doseljenike iz Gaze, dajući lokalnim stanovnicima prvu priliku u istoriji da upravljaju sobom, što otomanska Turska i Egipat nikada nisu učinili. Do 2007. godine Palestinska uprava je nasilno svrgnuta i Hamas je preuzeo kontrolu. Od tada nemilosrdno vlada. Šta je zapravo Hamas? To je teroristička organizacija. Koji je cilj Hamasa? Izraelsko uništenje i zamjena islamističkim režimom. To su često izraženi i dobro dokumentovani motivi čelnika Hamasa. Šta bi Izrael trebao učiniti u ovakvim okolnostima? Šta bi bilo koja zemlja učinila, kada tradicionalni alati diplomacije - od upravljanja sukobom do rješavanja sukoba - nemaju šanse s ideološki i teološki vođenim Hamasom?
salik79

#21828 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

Bivsi sef izraelske Svemirske agencije Avi Har Even podlegao povredama zadobivenim tokom sukoba.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21829 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Truba »

ToyoOptics wrote: 07/06/2021 12:14 Britanci su Palestinu uzeli od Osmanskih Turaka, koji su tamo vladali stoljećima. Palestinci nikada nisu imali vlastitu suverenu državu, Jevreji jesu, iako su ih Rimljani pobijedili prije gotovo 2000 godina. Ovaj se sukob u svojoj srži odnosi na dva konkurentska nacionalna pokreta, a jedini logičan način za njegovo rješavanje je pregovaračkom nagodbom - dvije države za dva naroda. Jednostavnije reči nego učiniti, naravno.
ovdje je to mnogo jasnije lik koji je 50 puta bio u svetoj zemlji... geneza problema od prije 1200 godina do danas

https://www.nedjelja.ba/hr/kriznim-pute ... mlji/20720

Promišljajući o rješenju konflikta, prof. Tomašević je uporabio alegoriju koja govori o potrebi promjene "dva kata". "Naime, žitelji zgrade (država Izrael) moraju u potpunosti preurediti 'dva kata'. Prvi je 'gornji kat', a to je 'kat glave'. Mora doći do promjene u razmišljanju da je onaj drugi uvijek u krivu i da je on 'neprijatelj'. Mora u svijesti svih ljudi koji žive u Svetoj zemlji doći do prihvaćanja da onaj drugi, koji ima drukčiju kulturu i vjeru, ne znači prijetnju, nego priliku da se u različitosti živi. To jest, da se svakog čovjeka prije svega gleda kao čovjeka, a ne kao 'divlju životinju' koja mi želi nauditi, i koje se stoga treba 'riješiti'.

Nakon što se preuredi taj mentalni kat, potrebno je preuređenje još jednog kata, a to je 'kat srca'. Tek kad se preuredi taj kat, to jest tek kad drugi postane osoba koju ću voljeti, tek tada će se riješiti problemi u Svetoj zemlji", istaknuo je dr. Tomašević i odmah potvrdio slutnje kako osobno ne smatra da će do toga brzo doći.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21830 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Truba »

kad se pročita tekst rekao bih da su palestinci u pravu u omjeru 70% naspram 30%
salik79

#21831 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

Objavljen dokumentarac o zarobljenom IOFovom vojniku, Gilaadu Shalitu, poznatom i kao "Stickboy", na Aljazeera arabic:

seln

#21832 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

salik79 wrote: 07/06/2021 10:48
llull wrote: 07/06/2021 10:17 Momak, opet terapija nije bila ... Ebeno je to... moraju se ljekovi piti.

https://www.independent.co.uk/news/uk/i ... 69346.html

Iran, not Libya, paid for the Lockerbie bombing, a leaked US Government document has revealed.
Pa, neka, onda, traze halala od Gadafija, neka im vrate novac od odstete i neka se povede postupak u kojem ce neko odgovarati za lazno svjedocenje i za podmetanje dokaza protiv Libije i Gadafija... Ono, Lokerbi im dodje kao as iz rukava, po potrebi... Mogla bi uskoro i Kina biti odgovorna :-)

A, ako si ti pod terapijom ne znaci da su i svi ostali. Autoprojekcija je cudo....
NIje to @llullu ni llullicima nikakav problem. Libija, Iran, Bosna.. samo neka ginu lojavci, jelde @llull?
llull

#21833 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

llull wrote: 07/06/2021 10:17 Momak, opet terapija nije bila ... Ebeno je to... moraju se ljekovi piti.

Iran, not Libya, paid for the Lockerbie bombing, a leaked US Government document has revealed.
Pa, neka, onda, traze halala od Gadafija, neka im vrate novac od odstete i neka se povede postupak u kojem ce neko odgovarati za lazno svjedocenje i za podmetanje dokaza protiv Libije i Gadafija... Ono, Lokerbi im dodje kao as iz rukava, po potrebi... Mogla bi uskoro i Kina biti odgovorna :-)

A, ako si ti pod terapijom ne znaci da su i svi ostali. Autoprojekcija je cudo....
Kako ono meni sada tuc muc ... Eto dobio si clanak.
Samo nemoj ti meni da brines, znam da te uzbudjuhe Teheran.
llull

#21834 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

seln wrote: 07/06/2021 14:40

NIje to @llullu ni llullicima nikakav problem. Libija, Iran, Bosna.. samo neka ginu lojavci, jelde @llull?
Samo prelistas moje postove i vidjeces da je i jedna zrtva previse. Ipak ja ne onanisem na prizivanje bombardovanja.
Ipak te bombe i tako to, nekako vise tebi leze a vidim i drugar te prati.
seln

#21835 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

llull wrote: 07/06/2021 14:47
seln wrote: 07/06/2021 14:40

Samo prelistas moje postove i vidjeces da je i jedna zrtva previse. Ipak ja ne onanisem na prizivanje bombardovanja.
Ipak te bombe i tako to, nekako vise tebi leze a vidim i drugar te prati.
To se da rijesiti u cas posla... nek nam se srbija skine s kurca i neka prestane pujdati lokalne srbe na drzavu u kojoj zive.
Jel valja?
llull

#21836 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

Isto kao sto i vi iz rasejanja treba da se skinete sa nas koji zivimo u BiH i placamo poreze ovoj zemlji i ne smatrate srbe u njoj djikanima, cetnicima i sta vec.
seln

#21837 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

llull wrote: 07/06/2021 14:58 Isto kao sto i vi iz rasejanja treba da se skinete sa nas koji zivimo u BiH i placamo poreze ovoj zemlji i ne smatrate srbe u njoj djikanima, cetnicima i sta vec.
Daaa, samo da nije zle dijaspore, ljudi u BiH bi zivjeli kao golubovi.
Majke ti, zar ti ne postane glupo valjati tu mantru?
Utoliko vise, jer ce nas uskoro biti vise u dijaspori nego u Bosni.
llull

#21838 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

Kao golubovi hahahaha.... Mukica moja kako je ona brizna i sve zna :mrgreen:
Ne bi bosnjaci u BiH nista mogli hez vas, ma to je jasno kao dan. Odosmo u off i previse, samo nemoj da mi se puno.srdis.
seln

#21839 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

llull wrote: 07/06/2021 15:08 Kao golubovi hahahaha.... Mukica moja kako je ona brizna i sve zna :mrgreen:
Ne bi bosnjaci u BiH nista mogli hez vas, ma to je jasno kao dan. Odosmo u off i previse, samo nemoj da mi se puno.srdis.
Ma evo pucam od bijesa, jer mi notorni salonac nema sta parirati , pa se uhvatio zle ali kukavicke dijaspore.
A da li bi Bosnjaci u BiH mogli... ti bi bezbeli volio da ne mogu. Kakav je cejf boriti se sa ravnopravnim protivnikom, zar ne? :wink:
llull

#21840 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by llull »

:mrgreen: samo langzam
Hakiz

#21841 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

seln wrote: 07/06/2021 15:03
llull wrote: 07/06/2021 14:58 Isto kao sto i vi iz rasejanja treba da se skinete sa nas koji zivimo u BiH i placamo poreze ovoj zemlji i ne smatrate srbe u njoj djikanima, cetnicima i sta vec.
Ma, dosadi da ti pamet soli neko ko neće živjeti posljedice svojih "savjeta". To je naš problem sa dijasporom. Niste zli.

To jeste, u jednoj rečenici, lako je iz minkena glasati za SDA :)
MorningStar

#21842 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

Postavlja se pitanje - jel bolje salonac u bih ili pobjeglica van bih :D
seln

#21843 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

MorningStar wrote: 07/06/2021 15:30 Postavlja se pitanje - jel bolje salonac u bih ili pobjeglica van bih :D
Ne znam, reci nam ti.
Je li bolje u BiH pripremati teren za novi genocid ili van BiH pokusati zaraditi za zivot?
MorningStar

#21844 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

seln wrote: 07/06/2021 15:31
MorningStar wrote: 07/06/2021 15:30 Postavlja se pitanje - jel bolje salonac u bih ili pobjeglica van bih :D
Ne znam, reci nam ti.
Je li bolje u BiH pripremati teren za novi genocid ili van BiH pokusati zaraditi za zivot?
Ne znam sto se tice genocida ja se uzdam da cete vi u kontranapadu sa rajne da sprijecite a ja jedino planiram zasade sljiva :D

Al dobro srce vuce domovini - vidi recimo saleta , tijelom u evropi srcem u teheranu :D
seln

#21845 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Hakiz wrote: 07/06/2021 15:29
Ma, dosadi da ti pamet soli neko ko neće živjeti posljedice svojih "savjeta". To je naš problem sa dijasporom. Niste zli.

Ako neces da ti neko "soli pamet", onda ne dolazis na forum.
A na forumu svega... botova, trolova, sendvicara, salonaca.. ne znas cija je glupost ili lafina veca.
Ali. neee... oni su svi ko mlijeko, samo dijaspora zajebava stvar.
To sto ce dijaspore uskoro biti vise nego onih koji su ostali... preci cemo preko toga, da ne kvarimo medjunacionalnu idilu.
seln

#21846 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

MorningStar wrote: 07/06/2021 15:32
Ne znam, reci nam ti.
Ne znam sto se tice genocida ja se uzdam da cete vi u kontranapadu sa rajne da sprijecite a ja jedino planiram zasade sljiva :D

Al dobro srce vuce domovini - vidi recimo saleta , tijelom u evropi srcem u teheranu :D
Ne mogu reci da su ti folovi nekad bili bolji... ali su bili bar manje papanski.
MorningStar

#21847 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by MorningStar »

seln wrote: 07/06/2021 15:35
MorningStar wrote: 07/06/2021 15:32

Ne znam, reci nam ti.

Ne mogu reci da su ti folovi nekad bili bolji... ali su bili bar manje papanski.
Daj ne budi mrgud nisam nista lose napisao :skoljka:
Hakiz

#21848 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Hakiz »

seln wrote: 07/06/2021 15:34

A na forumu svega... botova, trolova, sendvicara, salonaca.. ne znas cija je glupost ili lafina veca.
To sto ce dijaspore uskoro biti vise nego onih koji su ostali... preci cemo preko toga, da ne kvarimo medjunacionalnu idilu.
Pa, preći ćemo. Svako neka ide gdje hoće. Kao što nije pristojno govoriti onome koji ode šta da radi tamo gdje ode, pristojno bi bilo da taj koji ode ne govori onima koji ostaju šta da rade. Brini svoju brigu.
seln

#21849 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by seln »

Hakiz wrote: 07/06/2021 15:56
seln wrote: 07/06/2021 15:34

Pa, preći ćemo. Svako neka ide gdje hoće. Kao što nije pristojno govoriti onome koji ode šta da radi tamo gdje ode, pristojno bi bilo da taj koji ode ne govori onima koji ostaju šta da rade. Brini svoju brigu.
Jos jednom: kad ti dodjem u kucu i pocnem ti soliti pamet, tvoje puno pravo je da me naglavce izbacis.
Ali ovo je forum. Ovdje se dolazi iskljucivo i jedino u svrhu soljenja pameti.
Tako da... dok ga ti ne privatiziras i ne uvedes " BiH residents only" pravilo, prestani mi soliti pamet s tim.
salik79

#21850 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

llull wrote: 07/06/2021 14:44

Kako ono meni sada tuc muc ... Eto dobio si clanak.
Samo nemoj ti meni da brines, znam da te uzbudjuhe Teheran.
Hvala za clanak. Pitanje jd i dalje vise nego kegitimno, nista tuc-muc.

I, usput, vjerujes li ti u ovo sto si procitao?
Locked