Narod i Pravda (Konakovic)

Post Reply
uglavnomja

#13976 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by uglavnomja »

Prpa.ba wrote: 07/06/2021 11:03
uglavnomja wrote: 07/06/2021 10:41 evo spisak ko je dobio pare :-)

reisova banu je dobila pare, udruzenjenje gusinjana i pljevljanja ...

https://mks.ks.gov.ba/sites/mks.ks.gov. ... _14_05.pdf
Potpunosti radi, sredstva se odobravaju u turama, bila je jos jedna prije par sedmica daleko vece vrijednosti, oko 1.5 miliona KM: https://mks.ks.gov.ba/sites/mks.ks.gov. ... 5_2021.pdf
zabolio me vrat citajuci ovo :D
Milenkov buraz

#13977 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

uglavnomja wrote: 07/06/2021 11:08
Prpa.ba wrote: 07/06/2021 11:03
uglavnomja wrote: 07/06/2021 10:41 evo spisak ko je dobio pare :-)

reisova banu je dobila pare, udruzenjenje gusinjana i pljevljanja ...

https://mks.ks.gov.ba/sites/mks.ks.gov. ... _14_05.pdf
Potpunosti radi, sredstva se odobravaju u turama, bila je jos jedna prije par sedmica daleko vece vrijednosti, oko 1.5 miliona KM: https://mks.ks.gov.ba/sites/mks.ks.gov. ... 5_2021.pdf
zabolio me vrat citajuci ovo :D
Imaš opciju "rotate" :mrgreen:
uglavnomja

#13978 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by uglavnomja »

forto se posipa pepelom, jao ta administracija ... , ali festa nece biti

https://www.klix.ba/magazin/kultura/for ... /210607067
addem

#13979 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by addem »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... rio/419980

Kaže Avdic nisu dostavili dokumentaciju. Nije administrativna greska kao sto Forto rece.
uglavnomja

#13980 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by uglavnomja »

ma, ja, dje ce u bosni nesto normalno i jednostavno ... bez "ali"

:-)
:roll:
Milenkov buraz

#13981 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

uglavnomja wrote: 07/06/2021 12:50 forto se posipa pepelom, jao ta administracija ... , ali festa nece biti

https://www.klix.ba/magazin/kultura/for ... /210607067
Svaka Forti čast, čovjek javno izađe i kaže preuzimam odgovornost. Evo vidimo nedostajala je i dokumentacija neka. Dakle to što bi neki htjeli opet po šablonu "poslao me Asim" nije do Forte ili do komisije već do njih i njihovog adeta.
Prpa.ba

#13982 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Jos ih, nevidjeno za nase prostore, telefonski obavijestili da im fali papir i da dopune te da ce biti uzeti u razmatranje. :mrgreen:
Styling

#13983 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Ali, naravno, bitno je da mi poletimo na prvu i odmah ospemo paljbu po ministru i Vladi a da ne sagledamo sve cinjenice. Jer Zubcevic nam je drag, pa kako bi on mogao pogrijesiti, garant mu mrski Avdic nije namjerno htio dati pare. :run:
nosara

#13984 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by nosara »

Cinjenica je da nip pravi Rogaticu od Sarajeva.
Oglasili se ponovo iz Jazz Festa: Moguće podnošenje tužbe protiv Vlade KS

07. 06. 2021. u 14:25:00Radiosarajevo.ba

Nakon što se danas Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor Jazz Fest Sarajevo oglasio i putem Facebooka napisao da je festival otkazan zahvaljujući odluci ministra kulture i sporta KS Samira Avdića (NiP), oglasili su se i iz Ministarstva.

Napomenuli su da je dokumentacija Jazz festa za javni poziv bila nepotpuna, te da je ukazano aplikantima na tehničke nedostatke.

Činjenica je i da je na web stranici Ministarstva, kada je utvrđen novi rok za dopunu dokumentacije, nenamjernom greškom sa spiska izostavljen 'Jazz Fest', poručili su iz Ministarstva.

Zubčević se ponovo oglasio saopćenjem koje prenosimo u cijelosti.

"25. međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo 2021 je otkazan.

Nakon što nam je prošle godine tadašnji kantonalni ministar kulture i sporta Kenan Alikadić (SDA) ukinuo više od 70 posto planiranih sredstava, novo ministarstvo kulture u vladi Edina Forte (NS) i aktuelni ministar Samir Avdić (NiP) nisu ni uzeli u razmatranje prijavu Jazz Festa Sarajevo na javni poziv ministarstva za podršku projektima iz oblasti kulture za ovu godinu, kako je vidljivo iz dokumenata objavljenih na web stranici Ministarstva 7. maja, 28. maja i 4. juna.

U slučaju da Samir Avdić (NiP) bude ministar i u narednoj godini, u vrijeme objavljivanja javnog poziva za 2022. godinu, Jazz Fest Sarajevo neće aplicirati na taj poziv, a ukoliko ni sljedeće godine ne budemo u mogućnosti napraviti festival, više nećemo ni pokušavati organizirati najstariji međunarodni muzički festival u Bosni i Hercegovini koji se u kontinuitetu realizira od 1997. godine, a 2019. je osvojio prestižnu strukovnu nagradu za odvažan program u konkurenciji svih evropskih jazz festivala, koncertnih dvorana i klubova.

Isto tako, ukoliko naredne godine budemo imali još jednu predstavu odnosno šarenu lažu zamaskiranu kao javni poziv za sufinansiranje projekata kulture a ne relevantan i transparentan konkurs koji će dati šansu svim relevantnim projektima i relevantnim akterima na kulturnoj sceni, Jazz Fest Sarajevo ni u tom slučaju neće aplicirati na javni poziv. Kao što Jazz Fest Sarajevo ne bi aplicirao na javni poziv ove godine da je ministar kulture ostao Kenan Alikadić (SDA).

Prošle godine, 24. festival je održan samo zahvaljujući činjenici da je bio realiziran online i solidarnosti svjetskih muzeja – MoMA New York, Pergamon Berlin, Muzej Jeruzalema, Muzej ratnog djetinjstva Sarajevo i koncertne dvorane Bimhuis Amsterdam. Sukladno tome, Jazz Fest Sarajevo se solidarisao sa publikom u vrijeme pandemije i ponudio sve koncerte besplatno.

Ovo je prvi put u našoj istoriji da nam se desio ovakav slučaj, na bilo kojem nivou – do sada su nam samo ukidali sredstva ali su barem razmatrali aplikacije i komunicirali sa Jazz Festom Sarajevo zvaničnim dokumentima.

Komunikacija Ministarstva kulture i sporta KS sa Jazz Festom Sarajevo ne postoji još od vremena Kenana Alikadića a to se nije promijenilo ni u mandatu Samira Avdića koji u maniru diletanta odlučuje o kulturnim projektima koji su se rodili u ovom gradu i u ovoj zemlji dvije decenije prije nego se formirala njegova stranka (NiP).

U 25 godina vidjeli smo sve i viđeno zapamtili, a ono što je sasvim jasno je da Jazz Fest Sarajevo, kao ni bilo koji drugi projekat nezavisne kulture, nema nikakve šanse u kombinaciji sa diletantima koji donose odluke o projektima o kojima znaju skoro pa ništa.

S obzirom na opšte neznanje onih koji često odlučuju o kulturi, iluzorno je očekivati da takvi 'stručnjaci' imaju kapacitet valoriziranja kulturnih projekata a u pravilu pokazuju i odsustvo želje i sposobnosti da bilo šta nauče. Iako smo za 25-godišnjicu imajući u vidu sve okolnosti planirali program najmanjeg obima u istoriji festivala, što nije baš idealan način da se obilježi 25. jubilej, nismo u mogućnosti organizirati ni takav mini festival.

Sedmog juna 2021. godine Jazz Fest Sarajevo nema niti jedan dokument, niti jednu odluku o podršci s bilo kojeg nivoa vlasti. Ono što je pouzdano jeste da festival nije podržan na kantonalnom nivou. Nama nije preostalo ništa drugo nego otkazati festival jer nismo u mogućnosti preuzeti bilo kakvu ugovornu obavezu prema međunarodnim muzičarima, jer nemamo nikakvu osnovu za to.

U posljednje tri godine, već dva puta su političari Naroda i pravde direktno odlučivali o sudbini Jazz Festa Sarajevo i oba puta je Jazz Fest Sarajevo diskvalificiran, i oba puta u mandatu Edina Forte (NS). Prvi put u Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo 2019. godine kada je na čelu ove institucije bio Nermin Muzur (NiP) i drugi put ove godine u Kantonalnom ministarstvu kulture i sporta za mandata Samira Avdića (NiP).

Za prvi slučaj smo Ministarstvu privrede KS, Vladi Kantona Sarajevo i Uredu za borbu protiv korupcije podnijeli prijavu o evidentnim zloupotrebama, sa dokazima o falsificiranju Odluke o dodjeli sredstava. Dvije godine kasnije – ništa se nije desilo. U drugom slučaju, Ministarstvo kulture na čelu sa Avdićem podržalo je i projekte koji su suprotni kriterijima javnog poziva ali i projekte koji su podneseni nakon roka predviđenog javnim pozivom.

U narednom periodu konsultirat ćemo se sa domaćim i stranim pravnim stručnjacima o mogućnostima podnošenja tužbe protiv Kantonalnog ministarstva kulture i sporta i ministra Samira Avdića, odnosno Vlade Kantona Sarajevo", navodi se u saopćenju.
Milenkov buraz

#13985 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

Činjenica je da ti lupaš k'o Maksim po diviziji :-D
Trappist

#13986 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Trappist »

Styling wrote: 07/06/2021 14:22 Ali, naravno, bitno je da mi poletimo na prvu i odmah ospemo paljbu po ministru i Vladi a da ne sagledamo sve cinjenice. Jer Zubcevic nam je drag, pa kako bi on mogao pogrijesiti, garant mu mrski Avdic nije namjerno htio dati pare. :run:
Ohani malo, zaradio si za sendvica vec danas, odmori koji sat.
Milenkov buraz

#13987 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

Trappist wrote: 07/06/2021 14:43
Styling wrote: 07/06/2021 14:22 Ali, naravno, bitno je da mi poletimo na prvu i odmah ospemo paljbu po ministru i Vladi a da ne sagledamo sve cinjenice. Jer Zubcevic nam je drag, pa kako bi on mogao pogrijesiti, garant mu mrski Avdic nije namjerno htio dati pare. :run:
Moja cijena je transparentna, ručak kod Brajlovića i kupon za shiatsu masažu, od sendviča se ne živi. :wink:
Škobo Habu

#13988 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Škobo Habu »

Edin Zupčević u svojim javnim nastupima zna biti dosta arogantna osoba. Ja sam, recimo, upravo zbog takvog vida arogancije prestao pratiti njegov "Nomad". Samir Avdić je, opet, neko ko je cio svoj život posvetio sportu, odnosno košarci, i teško je tu očekivati da će on kao ministar favorizirati kulturu na uštrb sporta.

No, ono što je suština jeste da Sarajevo, kao glavni grad ove države, ostaje bez jednog značajnog festivala tipa Jazz Festa, a sve zbog igre gluhih telefona, jala i nekompetencije. SDA je svojom "kulturnom politikom" provincalizirala Sarajevo u grad kojim stoluje muzička površnost tipa turbo-folka i razne Jale i Bube, dok ga zaobilaze u širokom luku mnoge globalno popularne zvijezde i bandovi. Očigledno da se ni NIP, skupa sa partnerima u vlasti, ne trudi da se takvo stanje promjeni.

Vidjećemo kako će sve ovo odraziti na samu NS, koja drži do ovakvih manifestacija, a kojoj je i sam Zupčević sam blizak.
Styling

#13989 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

A, je li to nisam u pravu?

PS. Za pisanje na forumu prihvatam samo janjetinu iz Zdrave vode. Sendvice neka daju onima sto udaraju emotikone i ne znaju dvije sastaviti :wink:
Trappist

#13990 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Trappist »

Styling wrote: 07/06/2021 15:18

PS. Za pisanje na forumu prihvatam samo janjetinu iz Zdrave vode. Sendvice neka daju onima sto udaraju emotikone i ne znaju dvije sastaviti :wink:
Znaci poskupile usluge i u tom sektoru :D

Mislim da je malo "ofirno" pricati ovdje o "poletiti na prvu i odmah osuti paljbu"...
A_A_AKCIJA

#13991 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by A_A_AKCIJA »

Zubčević mi je odavno grohnuo u očima, a samo zbog ovog stava, ja sam poseban, mi smo u Jazz festu posebni i hoćemo poseban tretman.

Ovo nije prvi put da traže novac a neće da ga pravdaju. A to je jedini fol čitave priče. Hoćeš budžetski novac, moraš da ga opravdaš. Nema davanja nako. Očigledno da neće ili ne mogu da ispoštuju kriterije.

Situacija u kojoj je nemoguće sve zadovoljiti. Ne daš im novac, problem. Opet, da im daš, zašto ih tretiraš drugačije od drugih, koji su se napatili i ispunili kriterije?

Ako je istina da su im produženi rokovi, da su ih zvali telefonom da dopune dokumentaciju, a oni se dure, onda je 100% do Zubčevića i njegovih. Ako ima na koga da se ljuti i traži krivca, onda je to osoba koja ne zna poslati zahtjev za finansiranjem i pored popravnom roka.

Ne znam da igdje na svijetu može proći ovaj nastup uvrijeđene mlade, da te neko nagovara, haj uzmite novac, a da on odbija i od toga pravi dramu?
black

#13992 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by black »

Prpa.ba

#13993 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Puno kmecanja, malo muzike. :mrgreen:
jefff

#13994 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by jefff »

svako laje da dobije
Styling

#13995 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Trappist wrote: 07/06/2021 15:50

Mislim da je malo "ofirno" pricati ovdje o "poletiti na prvu i odmah osuti paljbu"...
Sto je ofirno? Zato sto je ispravno? A to nekome ne odgovara.
Trappist

#13996 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Trappist »

Styling wrote: 07/06/2021 17:26

Pa ne odgovara najvise ljudima koji su isli na taj festival i koji su ga podrzavali. Njima ce stvarno smetati sto ga nece biti ove godine, a to sto se neki botovi raduju a neki tuguju, to me nimalo ne zanima iskreno.
Styling

#13997 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Styling »

Trappist wrote: 07/06/2021 17:35
Styling wrote: 07/06/2021 17:26

Pa ne odgovara najvise ljudima koji su isli na taj festival i koji su ga podrzavali. Njima ce stvarno smetati sto ga nece biti ove godine, a to sto se neki botovi raduju a neki tuguju, to me nimalo ne zanima iskreno.
Meni je iskreno zao zbog festivala. Nisam bila redovan posjetilac, ali tu i tamo sam posjecivala. Ali, ako nisu dostavili potrebnu dokumentaciju ni nakon par poziva telefonom, onda neka im nisu dali pare.
Milenkov buraz

#13998 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Milenkov buraz »

Meni je fascinantno da u KS ali u i BiH, kažu i šire, nama zmijskog seruma i niko ni habera. Zato frtutma je kao da je glava u pitanju za Jezz festival čiji organizatori nisu umjeli ili htjeli dostaviti potpunu dokumentaciju. Jebiga narode treba sve reset na nulu pa sve iz početka, nešto je debelo sjebano u ovom sistemu.
Prpa.ba

#13999 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by Prpa.ba »

Tanovic neka se prihvati opstine kojom nacelnikuje.
jefff

#14000 Re: Narod i Pravda (Konakovic)

Post by jefff »

KOALICIJA NiP I SDA JE IZVJESNA Pašović: Fortini ministri ponašaju se kao Instagram influenceri, a ne kao odgovorni političari
https://thebosniatimes.ba/60821/koalici ... oliticari/
Post Reply