BiH energija (elektro-solarna-ostalo)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Tesla Edison

#176 Re: Energija u BIH

Post by Tesla Edison »

Haris.ba wrote: 25/05/2021 09:50
Tesla Edison wrote: 25/05/2021 09:48 Naravno nukelarke sa zapadnim PWR reaktorima, pa čak i sa ruskim VVER reaktorima, a nikako sa RBMK reaktorima i njima sličnim.
A gdje napraviti nuklearku? :D
Sravniti TE Tuzla sa zemljom i tu fino. Ima rijeka za zahvat, ima prostora, idealna lokacija.

Mogla bi i Ćatići pod kašiku od bagera i na tom mjestu jednu manju nuklearku i eto ga. Riješen problem sa strujom za vijeke vijekova.
dustaban

#177 Re: Energija u BIH

Post by dustaban »

Haris.ba wrote: 25/05/2021 09:50
Tesla Edison wrote: 25/05/2021 09:48 Naravno nukelarke sa zapadnim PWR reaktorima, pa čak i sa ruskim VVER reaktorima, a nikako sa RBMK reaktorima i njima sličnim.
A gdje napraviti nuklearku? :D
Pa negdje uz hrvatsku granicu. LogiČno.
Haris.ba

#178 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Uz hrvatsku granicu? Npr.oko Bihaca, Kladuse. Taman ima Una za zahvat vode.

A, umjesto TE Tuzla? Pitanje je ima li dovoljno vode iz Jale.

Treba to upitati lokalne zajednice. :run:

U međuvremenu, oko izgradnje hidroelektrane (a spominje se nuklearka na temi):

https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /210525013
Na prijedlog Muje Sofradžije, načelnika Općine Foča u Federaciji BiH, Općinsko vijeće ove lokalne zajednice poništilo je odluku o zabrani nastavka istražnih radnji Elektroprivredi BiH, vezanih za izgradnju HE na rijeci Drini.

Odluka je poništena nakon što je Elektroprivreda BiH tužila Općinu Foča u FBiH što bi ovu lokalnu zajednicu u slučaju gubitka spora koštalo oko 1,6 miliona maraka.

Tužba teška više od milion i po maraka Sofradžiju je dočekala već prvog radnog dana.

"Odmah sam obavio razgovor s direktorom Elektroprivrede i on je tražio izričito da se povuče odluka, jer će oni nastaviti tužbu, nakon čega sam razgovarao sa svim vijećnicima, bez obzira na to iz koje političke opcije dolazili. Ljudi su se složili da nismo u situaciji da idemo u ovaj spor s Elektroprivredom, donijeli smo odluku kakvu smo donijeli, mislim da je to u ovom trenutku najbolja odluka za građane Ustikoline", kategoričan je Sofradžija.

Međutim, u javnosti je to naišlo na brojne osude, a Sofradžija tvrdi kako to ne znači i odobrenje za gradnju Hidroelektrane.

"Ovo ne znači gradnju HE, ovo su istražni radovi i nakon toga ide referendum koji je obavezujući za vijeće općine i za Elektroprivredu, tako da ne treba širiti dezinformacije.
Stari saziv vijeća i načelnik su 2019. odobrili istražne radnje, a neko je onda radi svojih sitnih političkih ili drugih interesa tu istu odluku oborio da bi možda zaradio nekoliko glasova i doveo općinu i narod u tako tešku situaciju. Mi smo ionako 550.000 u minusu i nismo u stanju da isfinansiramo osnovne troškove, a ne da idemo u neku tužbu koja je unaprijed izgubljena s Elektroprivredom", kaže Sofradžija.

Negira da je riječ o bilo kakvom lobiju te tvrdi da će odluka o gradnji biti isključivo na građanima.

"Nema nikakvih lobija niti je neko od vijećnika ili bilo kojih političkih partija utjecao na mene, ovo je moj zaključak da je ovo najbolje za općinu u ovom trenutku, a da se ne bi širile dezinformacije, ovo nije oduka o gradnji hidroelektrane, ovo je vraćanje stare odluke koja omogućava provođenje istražnih radova i ne mora značiti da će se graditi hidrocentrala. Moj lični stav je onaj jedan glas na referendumu i neću to javno da iznosim, ne želim ništa reći, a građanima će se sigurno omogućiti da donesu odluku, neće to ni načelnik ni vijeće samo uraditi", kaže Mujo Sofradžija, načelnik Općine Foča u FBiH.
zigzag

#179 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Ne valja hidroelektrana na Drini..

Ne valja hidroelektana na Bosni:

https://www.biznisinfo.ba/mjestani-janj ... e-janjici/

Ne valja vjetroelektrana na Vlašiću:

https://bhrt.ba/mjestani-paklareva-zele ... elektrane/

Tuzlanski novi blok sa manjim emisijama CO2 svakako ne valja.

Tako da je najbolje da se struja uvozi.
Haris.ba

#180 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

zigzag wrote: 25/05/2021 12:24

Ja dobre izjave. Pravimo katune ljudima. :D
Možda se misli na turistički ugođaj bez struje.

I odakle to da koncesija ne može na privatnoj zemlji, ili u blizini turističkih dijelova planine? :D :bih:

Ja jesam za to da se sluša lokalna zajednica. I treba. Samo kod nas nema konteksta. Samo daj ili ne daj, svako iz svog čoška.
MARKO BOKULIĆ, mještanin i aktivist

„Umjesto da se ulaže u ovčarstvo, izgradnju katuna ljudima, proizvodnja vlašićkog sira, ovaj kanton bi mogao živjeti od turizma“.

A da bi kanton živio od turizma i svog najpoznatijeg brenda – Vlašića, za to je među ostalim potrebna i energija. Ali, kako zakon kaže, ne na privatnoj zemlji ili u blizini turističkih dijelova planine.
animus

#181 Re: Energija u BIH

Post by animus »

zigzag wrote: 25/05/2021 12:24 Ne valja hidroelektrana na Drini..

Ne valja hidroelektana na Bosni:

https://www.biznisinfo.ba/mjestani-janj ... e-janjici/

Ne valja vjetroelektrana na Vlašiću:

Tuzlanski novi blok sa manjim emisijama CO2 svakako ne valja.

I ovo sve je u Federaciji. Za to vrijeme u RS moze sve. Tamo nista ne smeta kao i u ostatku Evrope. Samo u Federaciji se štite rijeke, zrak i turizam.
Sve vise mislim da ovo nije slucajno i da se radi smisljeno na gušenju Federacije a naročito Bošnjaka.
zigzag

#182 Re: Energija u BIH

Post by zigzag »

Treba odmah ubaciti teoriju zavjere.
Zakalwe
Grijem se na: struju

#183 Re: Energija u BIH

Post by Zakalwe »

dustaban wrote: 25/05/2021 07:44 Ove gace na nasim guzicama su odavno kineske, jeftinije je nego pravit, Kontejneri Banana svaki dan, banane jeftinije od domaceg voca, evo sad smo skontali da ni struju ne trebamo pravit, koji ce nam racku rudari i domaca struja...
Dobrodosao u kapitalizam. Proizvodi to sto je rentabilno i sto znas da proizvodis bolje od drugih. Onda kupuj robu koju drugi znaju proizvoditi bolje od tebe. Na taj nacin je ukupna kolicina robe i usluga makimalna.
dustaban

#184 Re: Energija u BIH

Post by dustaban »

Zakalwe wrote: 27/05/2021 09:14
dustaban wrote: 25/05/2021 07:44 Ove gace na nasim guzicama su odavno kineske, jeftinije je nego pravit, Kontejneri Banana svaki dan, banane jeftinije od domaceg voca, evo sad smo skontali da ni struju ne trebamo pravit, koji ce nam racku rudari i domaca struja...
Dobrodosao u kapitalizam. Proizvodi to sto je rentabilno i sto znas da proizvodis bolje od drugih. Onda kupuj robu koju drugi znaju proizvoditi bolje od tebe. Na taj nacin je ukupna kolicina robe i usluga makimalna.
Dobrodosao u eutanaziju drzave i drustva.
Ocito nikad nisi cuo za "zastitne mjere" kojima tvoje omiljene kapitalisticke drzave stite svoje farmere, industriju, drzavu....
madner

#185 Re: Energija u BIH

Post by madner »

Zato je EU poljoprivreda sjebala pola Afrike. Jeftinije iz Belgije dovuci krastavac u Senegal nego tamo zasaditi.

Kapitalisticki potez zvani subvencija 100%.
drndalo

#186 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Zakalwe wrote: 27/05/2021 09:14
Jasta je to Kapitalizam, mozda onome ko je procitao jednu ekonomsku knjigu... U stvari skriptu skripte skriptice sa Politicke Ekonomije, a i to 2 iskasapljene lekcije...

Inace sve razvijene zemlje na svijetu bas tako praktikuju svoj Kapitalizam...
Haris.ba

#187 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Od novog bloka u Tuzli izgleda nista. Samo jos da neko javi rudarima da je to to sto se tice njihovog posla na srednje staze.

https://avaz.ba/vijesti/bih/656761/kine ... -7-u-tuzli
Problem je nastao nakon što je svjetski poznata američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju, dok je sporazumom tačno precizirano ko su podizvođači radova
MorningStar

#188 Re: Energija u BIH

Post by MorningStar »

Haris.ba wrote: 06/06/2021 09:34 Od novog bloka u Tuzli izgleda nista. Samo jos da neko javi rudarima da je to to sto se tice njihovog posla na srednje staze.

https://avaz.ba/vijesti/bih/656761/kine ... -7-u-tuzli
Problem je nastao nakon što je svjetski poznata američka kompanija „General Electric“ otkazala saradnju, dok je sporazumom tačno precizirano ko su podizvođači radova
Jos jedna u nizu katastrofa za BiH .. Al eto.
Haris.ba

#189 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

MorningStar wrote: 06/06/2021 09:40 Jos jedna u nizu katastrofa za BiH .. Al eto.
A sto je katastrofa za BiH? Energetski sistem je podijeljen na tri dijela. Ovo moze biti problem samo za tuzlanski kraj.

HZHB ima 100% hidroelektrane i vjetroelektrane, ERS se zadala u hidroelektrane....
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#190 Re: Energija u BIH

Post by mk ultra »

Za epbih jeste
Ali ima druga investicija na vidiku
Jbg ovdje mi rekose da sam budala i da se ovo pravi 100%
drndalo

#191 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

HZHB nikada nije imala ni blizu dovoljno svoje struje... Hidroelektrane su inace dobre za vrsna opterecenja ili ako ih imas puno, a znas ih zonglirati medjusobno, mogu gurati sistem, uz rizik raspada ako se nesto naglo poremeti u tom planu.

Termoelektrane (ugalj, plin, atomi) su jos uvijek neophodna kicma sistema, ostalo su dodatci... Kada bude neko imao dovoljno km2 pod solarnim panelima, po danu to moze biti kicma ocekivane potrosnje, a nocu ce to preuzeti, sta? Hidro, ako ima vode... Ako nema? Vjetar? Pedale? Itd...

Koliko god bio podijeljen, jedni bez drugih (kao i onih iz vana) ne mogu, jer su svi uvezani zicama, i energija ne moze “nestati” tek tako... Kao ni stvoriti se...

Da nam treba moderna nove ugljo elektrana treba, naravno po svim zapadnim propisima smanjenja zagadjenja. Ali da nam Fadil(i) to srede? Mozda mogu, preko Zlatne Maline...
Haris.ba

#192 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 06/06/2021 10:06 HZHB nikada nije imala ni blizu dovoljno svoje struje... Hidroelektrane su inace dobre za vrsna opterecenja ili ako ih imas puno, a znas ih zonglirati medjusobno, mogu gurati sistem, uz rizik raspada ako se nesto naglo poremeti u tom planu.

Termoelektrane (ugalj, plin, atomi) su jos uvijek neophodna kicma sistema, ostalo su dodatci... Kada bude neko imao dovoljno km2 pod solarnim panelima, po danu to moze biti kicma ocekivane potrosnje, a nocu ce to preuzeti, sta? Hidro, ako ima vode... Ako nema? Vjetar? Pedale? Itd...

Koliko god bio podijeljen, jedni bez drugih (kao i onih iz vana) ne mogu, jer su svi uvezani zicama, i energija ne moze “nestati” tek tako... Kao ni stvoriti se...

Da nam treba moderna nove ugljo elektrana treba, naravno po svim zapadnim propisima smanjenja zagadjenja. Ali da nam Fadil(i) to srede? Mozda mogu, preko Zlatne Maline...
Sta to znaci HZHB nema dovoljno struje? Mislis za svoje potrosace? Pa sta?

Upravo se i radi o tome da su svi uvezani zicama i struju mozes kupiti. Ako si nesposoban je napraviti, a elektroprivreda BiH izgleda da jeste, kupis struju i gotovo.

I kome to treba termoelektrana je sustinsko pitanje.
mk ultra wrote: 06/06/2021 10:03 Za epbih jeste
Na koju mislis investiciju?
Tesla Edison

#193 Re: Energija u BIH

Post by Tesla Edison »

drndalo wrote: 06/06/2021 10:06
Na zapadu su zabranjene nove, a aktualne su u planu skoreg gašenja, tako da nema "moderne tehnologije". Ugalj je ugalj i on će uvijek zagađivati, kakva god tehnologija bila.

Neko prijelazno rješenje vidim plin i ništa drugo. Mi bi što prije trebali početi raditi na zatvaranju rudnika i TE. Preskupo je, ekološki neprihvatljivo, te je potrebno što više okrenuti se hidro i vjetro elektranama.
drndalo

#194 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Haris.ba wrote: 06/06/2021 10:10
drndalo wrote: 06/06/2021 10:06 HZHB nikada nije imala ni blizu dovoljno svoje struje... Hidroelektrane su inace dobre za vrsna opterecenja ili ako ih imas puno, a znas ih zonglirati medjusobno, mogu gurati sistem, uz rizik raspada ako se nesto naglo poremeti u tom planu.

Sta to znaci HZHB nema dovoljno struje? Mislis za svoje potrosace? Pa sta?

Upravo se i radi o tome da su svi uvezani zicama i struju mozes kupiti. Ako si nesposoban je napraviti, a elektroprivreda BiH izgleda da jeste, kupis struju i gotovo.

I kome to treba termoelektrana je sustinsko pitanje.
mk ultra wrote: 06/06/2021 10:03 Za epbih jeste
Na koju mislis investiciju?
Ocito je onda izmisljen Perpetuum Mobile prve vrste...Nemas struje? Kupi, neko vazda ima... Aha, dok ne dodje do belaja negdje. Onda se zna ko prvi otpada, nece to biti Francuska, ni Njemacka. I kada ima, po kojim cijenama? Jedna od rijetkih stvari koje imas kao izvoz, bi pretvorio u uvoz? Svaka cast.
drndalo

#195 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Tesla Edison wrote: 06/06/2021 10:17
drndalo wrote: 06/06/2021 10:06
Na zapadu su zabranjene nove, a aktualne su u planu skoreg gašenja, tako da nema "moderne tehnologije". Ugalj je ugalj i on će uvijek zagađivati, kakva god tehnologija bila.

Neko prijelazno rješenje vidim plin i ništa drugo. Mi bi što prije trebali početi raditi na zatvaranju rudnika i TE. Preskupo je, ekološki neprihvatljivo, te je potrebno što više okrenuti se hidro i vjetro elektranama.
Mi jos nismo zapad, i trebali bi kopati i nogama i rukama da imamo povlasten status po 1000 osnova. A uvijek moze biti opravdanje zamjena starih blokova novim koji manje zagadjuju... Ne mislim da to treba ici na ustrb vjetro i solarnih elektrana, ali ni hidro nije najsretnije dugorocno. Dobri potezi su bili na postojecim velikim hidroelektranama zamjena starih turbina novim, koje prave vise struje iz istog pogona.

Nuklearke ne zagadjuju, jel tako ? To svi znamo. Naravno da ima moderne tehnologije, u odnosu na nasu iz 1978 u najboljem slucaju. Lako bi se predomislili kada bismo umjesto Kineza uzeli GE ili Snecmu/Siemens da to izvedu i uzmu nam xx milijardi. Onda bi nasao izuzetak clan. 21...
Haris.ba

#196 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 06/06/2021 10:21
Ocito je onda izmisljen Perpetuum Mobile prve vrste...Nemas struje? Kupi, neko vazda ima... Aha, dok ne dodje do belaja negdje. Onda se zna ko prvi otpada, nece to biti Francuska, ni Njemacka. I kada ima, po kojim cijenama? Jedna od rijetkih stvari koje imas kao izvoz, bi pretvorio u uvoz? Svaka cast.
Mi uvozimo vodu, a ko biva je imamo na bacanje. Ne vidim sto bi uvoz struje bio nesta specijalno.

I kakvog belaja dodje? O kakvim potrosacima pricamo? Domacinstva? Imas izbor struja iz uvoza ili nabavi solarnu plocu. Industrija? Sta se pricalo za Aluminij Mostar? Nek naprave sebi elektranu ako im treba.

Paradigma snadbjevanja strujom se mijenja, a mi jos u komunizmu....

I ta prica o izvozu...imas struje za izvoz jos malo. Ne zbog nedostatka proizvedene struje, vec sto ce izvoz struje iz termoelektrana biti neisplativ.
To isto ko da imas tvornicu azbestnih panela i planiras to izvoziti.
drndalo

#197 Re: Energija u BIH

Post by drndalo »

Ne, paradigma stabilnosti sistema je upravo to, da imas kontrolu sto vise kod sebe, da ne bi morao da iskljucujes kada nema... Redukcije nisu dobre nikome, a nekada se desavaju. Ako to mozes preduprijediti raznim izvorima, po mogucnosti domacim, bolje je da se pare vrte ovdje nego u Estoniji... Za cijelu ekonomiju, pa i nas pojedinacno kao dio iste. Monetarna multiplikacija? Ja potrosim kod tebe 100-ju, ti tu stoju potrosis kod Amka, Amko je potrosi kod Madija, Madi je potrosi kod Binga, Bingo je potrosi Mljekare Zenica, oni je potrose kod seljaka, seljak je potrosi kod veterinara...

To sto smo mi debili koji uvozimo plastiku koja transportuje vodu, nije opravdanje da se isto uradi i s drugim stvarima.

Belaji? Sjecas li se kada je jedne zime neplanirano ispao blok TE Tuzla? Puk'o kvar... Sta sad? Hidroelektrane, pa je bio onaj pomor ribe u Jablanickom jezeru jer su i prirodni minimum narusili, ali smo imali struju pretezno. Koliko se sjecam, iste zime je u Evropi bilo struje manjka, jer je zima bila ljuta, i falilo je struje svuda, sto zbog povecane potraznje, sto zbog smanjene potrosnje jer se jos negdje nesto nepredvidjeno desilo pa nije bilo struje koliko je planirano... E u takvoj situaciji, da nismo imali pune akumulacije, koje smo ispraznili tokom tih mjesec-dva belaja, alternativa bi bila sta? Ili obratno, susna godina, 40% planirane vode u akumulacijama... Cime nadoknaditi? Ugljem ako imas... Ako nemas, a vjetar i sunce nisu na 190% plana, cvrrrc...

Nikakav komunizam, ili ces reci da su Francuzi & Nijemci & Britanci komunisti, jer imaju stabilne sisteme? Pri tome ne mislim da su ugljoelektrane sveta krava, ali da bi nama bile bitne za sigurnost sistema, da bez ikakve ograde. Ili da idemo na nuklearke? Zamisli tu srece koja bi bila dozivljena sa izborom lokacije...
Haris.ba

#198 Re: Energija u BIH

Post by Haris.ba »

Monetarna multiplikacija? Da otvorimo fabrike potkovica? Da ne bi morali uvoziti, i da bi mogli kontrolisati.

Pricamo o snadbjevanju strujom kao da smo sposobni ko Njemacka, Britanija i Francuska. Nismo. Hidroelektrane Titine ne bi bilo da Francuzi nisu poslali turbine.
Evo, nema termoelektrane ako Amerikanci ne posalju tehnologiju. Naravno da ce Kinezi sad probati da uvale svoju tehnologiju, a argument na parlamentu bila americka tehnologija.

Redukcije za domacinstva ce biti nebitne ako se domacinstva pobrinu za sebe. Ako budu cekali druge, neka vjeruju u druge.

Karte su podijeljene, nama je samo znati odigrati. Ne dijelimo mi karte.

Narod ne zeli hidrocentrale i termoelektrane, a da se prica o nukleraki...
Ci-Nick

#199 Re: Energija u BIH

Post by Ci-Nick »

Struja ko i ostala roba..
Hrvatska već danima proizvodi oko GWh a uvozi još toliko.
Ne vidim da ima nekih problema.
HEP ima godišnju dobit od 300 do 400 miliona maraka.
Ako se ostali energenti ne prodaju po socijalnim cijenama zašto električna energija mora biti po bagatelnoj cijeni.
Nek bude kako mora biti..
MorningStar

#200 Re: Energija u BIH

Post by MorningStar »

Haris.ba wrote: 06/06/2021 09:52
MorningStar wrote: 06/06/2021 09:40 Jos jedna u nizu katastrofa za BiH .. Al eto.
A sto je katastrofa za BiH? Energetski sistem je podijeljen na tri dijela. Ovo moze biti problem samo za tuzlanski kraj.

HZHB ima 100% hidroelektrane i vjetroelektrane, ERS se zadala u hidroelektrane....
Ovo je katastrofa na nacionalnom nivou, hidroelektrane,vjetro ,solarne moraju imat balansera mreze. Da ne pricamo o velicini TE Tuzla i TE Kakanj koje eto su na isteku radnog vijeka (zapravo su presle radni vijek - i sa remontima /odnosi se na blokove) ovo je trebala da bude zamjena za to al et.

Energetski sistem nije podjeljen - imas elektroprenos koji balansira mrezu u BiH - elektroprivrede proizvode i prodaju.Bit ce tu problema + 99% porast cijene struje a samim svim i svega drugog.

Al hajd sta ima veze podjeljene su elektroprivrede a TE Tuzla samo moze imat uticaja na tuzlanski kraj sto kazes vidim jako poznavanje el.energetskog sektora tu.
Post Reply