Ja sam bio u vojsci i koliko znam iz kasarnih se nikada ne dejstvuje osim ako je kasarna pod direktnom paljbom tj. samo u smislu odbarne iste. Ako nisam u krivom po tome bi ta kasarna trbala biti u djelu 'sjeverna' Lukavica.Seawolf wrote: ↑02/06/2021 14:26Sve što ima neku površinu ima i svoj južni dio. Za ove mine se pod pojmom "južna Lukavica", podrazumijeva da su ispaljene iz južnog dijela velike kasarne "Slobodan Princip - Seljo" u Lukavici, sa rastojanja od 1.500 do 1.800 m.u-pet-deka wrote: ↑02/06/2021 12:14 U snimku je hipoteza postavljena, kako je granatiranje bilo iz dijela južne Lukavice. Pojam južna Lukavica nema, zato to je onda sigurno iz okolnih sela iza Lukavice, a to bi moglo biti npr. Kasindo, Krupac, evt. Vojkovići.
Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
-
u-pet-deka
#3801 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
- MorningStar
#3802 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Zasto se nebi dejstvovalo iz kasarne ako je ista na dobroj poziciji u relaciji sa linijama/stanjem na frontu ?u-pet-deka wrote: ↑02/06/2021 15:20Ja sam bio u vojsci i koliko znam iz kasarnih se nikada ne dejstvuje osim ako je kasarna pod direktnom paljbom tj. samo u smislu odbarne iste. Ako nisam u krivom po tome bi ta kasarna trbala biti u djelu 'sjeverna' Lukavica.Seawolf wrote: ↑02/06/2021 14:26Sve što ima neku površinu ima i svoj južni dio. Za ove mine se pod pojmom "južna Lukavica", podrazumijeva da su ispaljene iz južnog dijela velike kasarne "Slobodan Princip - Seljo" u Lukavici, sa rastojanja od 1.500 do 1.800 m.u-pet-deka wrote: ↑02/06/2021 12:14 U snimku je hipoteza postavljena, kako je granatiranje bilo iz dijela južne Lukavice. Pojam južna Lukavica nema, zato to je onda sigurno iz okolnih sela iza Lukavice, a to bi moglo biti npr. Kasindo, Krupac, evt. Vojkovići.
-
Emiremir33
#3803 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Iz obje kasarne su dejstvovali to jest iz Slaviša Vajner Čiče gađali su iz pamova,tenk je bio,i minobacači.Iz gornje kasarne Slobodan Princip Seljo da,ne govorim čak ih i A.Press snimio s Mojmila dejstvo artiljerijeMorningStar wrote: ↑02/06/2021 19:54Zasto se nebi dejstvovalo iz kasarne ako je ista na dobroj poziciji u relaciji sa linijama/stanjem na frontu ?u-pet-deka wrote: ↑02/06/2021 15:20Ja sam bio u vojsci i koliko znam iz kasarnih se nikada ne dejstvuje osim ako je kasarna pod direktnom paljbom tj. samo u smislu odbarne iste. Ako nisam u krivom po tome bi ta kasarna trbala biti u djelu 'sjeverna' Lukavica.
- MorningStar
#3804 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pa vjerovatno da jesu , nejasan mi je dio "da se ne dejstvuje iz kasarne osim ako ista nije pod vatrom/paljom" zasto se nebi dejstvovalo ? Cak ako uzmemo neka pravila rata to je cisto vojni objekt - a u ratu vojska naravno zaposjeda i civilne bez problema...Emiremir33 wrote: ↑02/06/2021 20:57Iz obje kasarne su dejstvovali to jest iz Slaviša Vajner Čiče gađali su iz pamova,tenk je bio,i minobacači.Iz gornje kasarne Slobodan Princip Seljo da,ne govorim čak ih i A.Press snimio s Mojmila dejstvo artiljerijeMorningStar wrote: ↑02/06/2021 19:54Zasto se nebi dejstvovalo iz kasarne ako je ista na dobroj poziciji u relaciji sa linijama/stanjem na frontu ?u-pet-deka wrote: ↑02/06/2021 15:20
Ja sam bio u vojsci i koliko znam iz kasarnih se nikada ne dejstvuje osim ako je kasarna pod direktnom paljbom tj. samo u smislu odbarne iste. Ako nisam u krivom po tome bi ta kasarna trbala biti u djelu 'sjeverna' Lukavica.
-
Emiremir33
#3805 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Pa pucali su iz istih ,žarg.bili gađani ili neMorningStar wrote: ↑02/06/2021 21:00Pa vjerovatno da jesu , nejasan mi je dio "da se ne dejstvuje iz kasarne osim ako ista nije pod vatrom/paljom" zasto se nebi dejstvovalo ? Cak ako uzmemo neka pravila rata to je cisto vojni objekt - a u ratu vojska naravno zaposjeda i civilne bez problema...Emiremir33 wrote: ↑02/06/2021 20:57Iz obje kasarne su dejstvovali to jest iz Slaviša Vajner Čiče gađali su iz pamova,tenk je bio,i minobacači.Iz gornje kasarne Slobodan Princip Seljo da,ne govorim čak ih i A.Press snimio s Mojmila dejstvo artiljerijeMorningStar wrote: ↑02/06/2021 19:54
Zasto se nebi dejstvovalo iz kasarne ako je ista na dobroj poziciji u relaciji sa linijama/stanjem na frontu ?
-
Dimu1927
#3806 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Mislim da je u pet deka govorio da se ne dejstvuje iz kasarni po pravilima, u smislu da se time otkriva polozaj na koji moze biti uzvracena vatra i samim time ugroziti ljudstvo u istoj.
-
Guadalajara
#3807 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Osim ako kasarna nije u blizini prve linije..
U Nedzaricima su haman napravili prsten oko kasarne.
- položaj u domu slijepih
- osnovna škola Aleksa Šantić
- aerodromsko
- teologija
- dom staraca
- hamza_sa
#3808 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ako nije problem ja bih vas zamolio da mi navedete ta "pravila" po kojima se ne puca iz kasarni?
Pokusavam sklopiti neki mozaik u svojoj glavi, pa bi mi te informacije itekako dobro dosle.
Hvala!
- karanana
#3809 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
ni ja ne kontam, cuj ne puca se iz kasarni.
pa mozda je to neko nepisano pravilo nekog "normalnog" rata gdje je front udaljen kilometrima od kasarne i onda vojska ide na polozaje i puca i ratuje. a otkrivanje polozaja...to je posebno nebitno za sarajevo i kasarne u i okolo grada.
na temu bajramskog turnira, da cetnici na jednu stranu, ali zasto nije streljan onaj ko je organizovo bajramski turnir 1. juna 1993, jebo mu turnir sve.
pa mozda je to neko nepisano pravilo nekog "normalnog" rata gdje je front udaljen kilometrima od kasarne i onda vojska ide na polozaje i puca i ratuje. a otkrivanje polozaja...to je posebno nebitno za sarajevo i kasarne u i okolo grada.
na temu bajramskog turnira, da cetnici na jednu stranu, ali zasto nije streljan onaj ko je organizovo bajramski turnir 1. juna 1993, jebo mu turnir sve.
- hamza_sa
#3810 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
karanana wrote: ↑03/06/2021 23:58 ni ja ne kontam, cuj ne puca se iz kasarni.
Sta bolan druze streljan?!?!
Joj da samo cujes i vidis sta se na obiljezavanju godisnjice govori, a posebna je prica ko sve govori, ne bi mi vjerovao.
Zadnji put bio prisutan prije nekih 15-ak godina samo zarad nekih meni bliskih ljudi koji su nastradali i zarekao se da necu vise nikada otici. Uvijek postoji dan prije ili dan poslije.
Za sve naredne godine imam informacije iz prve ruke, jer moj najbolji prijatelj ne propusta takve prilike i prisustvuje svakoj od njih, pa mi onda prenosi sta je sve bilo i "cupa" mi zivce.
Ali eto vrijeme prolazi, stvaraju se neke nove istine, a znas kako kaze ona pjesma; "Heroji su neka nova raja......!".
-
PM72
#3811 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Najveću krivicu za ovaj masakr realno ima organizator...u sred rata,u opkoljenoj Dobrinji,na par stotina metara od linije organizovati turnir u malom fudbalu...i to na parkingu...
.Da se radilo o dojavi najbolje kaže podatak da su granate padale baš na taj parking...kako smo samo naivni i glupi...
- MorningStar
#3812 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Da samo postavim pitanje koje se meni cini logicno. VRS te 93e vec godinu i vise artiljerijski gadja grad selektivno i neselektivno, snajperi pucaju na sve sto se krece, vec se desio veliki broj stradanja civila od vrs artiljerije i snajperskog djelovanja - skoro svaka tacka u gradu se moze osmatrati sa pozicija napadaca.
I netko dobije ideju "Daj da napravimo turnir u fudbalu 300 metara od neprijateljskih linija - sigurno ce sve biti ok" ??
Takve odluke inace u vojnoj historiji dobiju karakter izdaje ili sabotaze.
I netko dobije ideju "Daj da napravimo turnir u fudbalu 300 metara od neprijateljskih linija - sigurno ce sve biti ok" ??
Takve odluke inace u vojnoj historiji dobiju karakter izdaje ili sabotaze.
Last edited by MorningStar on 04/06/2021 08:58, edited 1 time in total.
-
PM72
-
Dimu1927
#3814 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Ne znam druze, ja sam samo ponudio objasnjenje zasto je mozda forumas "u pet deka" to izjavio da postoji to pravilo, jer je krenula prica na tu temu a on nije dalje pojasnio.
- karanana
#3815 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
stokholmski simbol sta?
kao zato sto optuzujemo i krivimo organizatora? e pa jeste. ali ti je dijagnoza pogresna jer ne dajem alibi niti kazem da su chetnici nevini.
prvo, ako je dan prije na trebevicu izginulo 30 momaka, zar je red da se igra ista nebitno o sigurnosnoj situaciji turnira? drugo, ako je do 1. juna 1993. bilo desetine i desetine masakra gdje su bombardovani civili, ako se za 14-15 mjeseci rata nije skontalo s kim imas posla nego oglasis i organizujes bajramski turnir sa stotinama ljudi prisutnih na par stotina metara od ubica, sta ocekujes? da ce postovati nesto sto ti nazivas civilnim okupljanjem i civilnim dogadjajem? ocekujes da ne treba napasti idiota koji je to organizovao samo zato sto nije chetnik? ko i generala rujanca sto dan prije posla 30 ljudi u smrt na trebevicu. nije njegova krivica nimalo nego cetnika koji su ih gore cekali, jel tako? eto ti imas veze, branis raznorazne idiote koji su se kockali sa zivotima jadnih ljudi, samo zato sto nisu bili chetnici.
-
Emiremir33
#3816 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Rat tu pravila nemaDimu1927 wrote: ↑04/06/2021 16:01Ne znam druze, ja sam samo ponudio objasnjenje zasto je mozda forumas "u pet deka" to izjavio da postoji to pravilo, jer je krenula prica na tu temu a on nije dalje pojasnio.
- karanana
#3817 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
ne znam ko je organizator, lice ili udruzenje. vidim spominjete da je lucarevic mozda hapsen zbog tog, pa sam konto da nije on slucajno. ali nije ni bitno, ko god da je trebo je biti odgovoran. ja kazem i streljan za tu maloumnost.
-
Emiremir33
#3818 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dva borca su poginula iznad naselja Trapara sad 1992 ili 1993 nemogu biti siguran,tad sam i prvi put lakše ranjen 1993.To je diverzantski vod bio došavši da šta pokuša da se uradi u samom naselju Trapara,al provaljeni su sa Crkve na Veljinama i bila je ubitačna kanonada artiljerija ,pamovi ..Sarajmen wrote: ↑04/06/2021 19:16U citiranom ja izražavam zanimanje i svoje neznanje, jer mi nije poznato ko je organizator. Kako onda branim organizatora kada ne znam ni ko je. Iz onog što znam je da se upozoravalo na mogućnost djelovanja neprijatelja, da su preventivno otkazane neke manifestacije planirane za održavanje u zatvorenom prostoru. Takve se tvrdnje iznose u optužnici generalu S. Galiću, presuđenom ratnom zločincu SRK VRS, u dnevnim novinama tih dana. I Tada je bilo mišljenja dušebrižnika koja su pozivala na odgovornost organizatora turnira na blagdan Bajram. Zato sam i pitao ko je organizator, da znam. Ako nema zvaničnog organizatora onda je riječ o spontanom okupljanju. Tih dana je određeno udruženje organizovalo u zatvorenom prostoru izbor npr ''mis opkoljenog Sarajeva'' i zna se ko je organizator, dakle i da je događaj pošao krivo mogli bi jasno pozvati organizatora na njegov dio odgovornosti. U ovom slučaju je organizator nepoznat, meni a koliko vidim i tebi, jer ga ne imenuješ.karanana wrote: ↑04/06/2021 17:37stokholmski simbol sta?
kao zato sto optuzujemo i krivimo organizatora? e pa jeste. ali ti je dijagnoza pogresna jer ne dajem alibi niti kazem da su chetnici nevini.
prvo, ako je dan prije na trebevicu izginulo 30 momaka, zar je red da se igra ista nebitno o sigurnosnoj situaciji turnira? drugo, ako je do 1. juna 1993. bilo desetine i desetine masakra gdje su bombardovani civili, ako se za 14-15 mjeseci rata nije skontalo s kim imas posla nego oglasis i organizujes bajramski turnir sa stotinama ljudi prisutnih na par stotina metara od ubica, sta ocekujes? da ce postovati nesto sto ti nazivas civilnim okupljanjem i civilnim dogadjajem? ocekujes da ne treba napasti idiota koji je to organizovao samo zato sto nije chetnik? ko i generala rujanca sto dan prije posla 30 ljudi u smrt na trebevicu. nije njegova krivica nimalo nego cetnika koji su ih gore cekali, jel tako? eto ti imas veze, branis raznorazne idiote koji su se kockali sa zivotima jadnih ljudi, samo zato sto nisu bili chetnici.
Jasno, nesmotrenost,prkos surovoj realnosti i naivnost civila je u pitanju. Preventivno djelovanje i prekid turnira kao visokorizične manifestacije, bi po nekoj hijerarhijskoj logici trebalo biti ingerencija MUP-a, jer su učesnici turnira bili civili.
Obzirom da nisi bio u gradu Sarajevu i konkretno u Dobrinji tokom barbarske opsade, ne možeš ni rezonovati kao tvoji tadašnji vršnjaci i oni stariji od njih. Svakodnevno se godinama prkosilo na razne načine surovoj realnosti tj mogućnosti da ti je današnji dan i posljednji. Pogledaš video ''FIVA'' na kojem se spontano okupljeni civili svih uzrasta kupaju u rijeci haman bezbrižno, a upućeniji jasno vide u tim kadrovima neprijateljsku teritoriju na puškomet, evo da granatiranje ne pominjem. Slično je i kod primjera svakodnevnih ili periodičnih odlazaka po vodu u određene dijelove Dobrinje, jednostavno rečeno život je morao da teče dalje, pa dokle se dobaci. To je jasno svakom onom ko je bio prinuđen da živi, tj preživljava to vrijeme.
U predhodnom komentaru sam, iz ljudskog respekta ka civilnim žrtvama počinjenog ratnog zločina od strane snaga SRK VRS na Bajram 1993., iznio haman sve relevantne podatke, da se neupućeni upoznaju. Očekujem da mi vi koji prstom upirete u organizatora navedete također jasno ko je on ili oni. Kada dobijem taj odgovor, mogu se eventualno dopuniti sa još nekim saznanjima.
@emire , čitao sam nedavno monografiju o ''101'' brigadi i ostade mi u memoriji da su na brdu Mojmilu dva naša borca poginula 30 maja 1993. Također i u Boljakovom potoku je 1 juna 1993. od granata poginulo nekoliko civila. Mislim da je nekoliko dana prije u rezoluciji UN-a osim gradova Srebrenice, Goražda, Bihaća , područje grada Sarajeva proglašeno zaštićenom zonom. Očit nesklad te rezolucije i onog što se dešavalo na terenu.
-
Emiremir33
#3819 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Oni su 1993 s druge strane brda prema Švrakinu poginuli u rovu ,sjećam se togaSarajmen wrote: ↑04/06/2021 21:09Kahvedzić Nadir rođ. 1958. u Sarajevu, poginuo 30 maja 1993. na brdu Mojmilo , bio komandant MAD-a . Isti dan je poginuo i njegov zamjenik , Jusupović Uzeir rođ. 1965. u Jablanici.Emiremir33 wrote: ↑04/06/2021 20:32Dva borca su poginula iznad naselja Trapara sad 1992 ili 1993 nemogu biti siguran,tad sam i prvi put lakše ranjen 1993.To je diverzantski vod bio došavši da šta pokuša da se uradi u samom naselju Trapara,al provaljeni su sa Crkve na Veljinama i bila je ubitačna kanonada artiljerija ,pamovi ..Sarajmen wrote: ↑04/06/2021 19:16
@emire , čitao sam nedavno monografiju o ''101'' brigadi i ostade mi u memoriji da su na brdu Mojmilu dva naša borca poginula 30 maja 1993. Također i u Boljakovom potoku je 1 juna 1993. od granata poginulo nekoliko civila. Mislim da je nekoliko dana prije u rezoluciji UN-a osim gradova Srebrenice, Goražda, Bihaća , područje grada Sarajeva proglašeno zaštićenom zonom. Očit nesklad te rezolucije i onog što se dešavalo na terenu.
-
Emiremir33
#3820 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Dobro su dejstvovali s koliko se granata tad rasplolagali,al provalili su rov.Ima ulica rahm.Nadira Kahvedžića ..
- vjeshalica
#3821 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jedan od incidenata koji je obuhvaćen optužnicom jeste granatiranje na Dobrinji u junu 1993. godine.
“Vrhovna komanda ABiH istražila je taj incident na zahtjev Predsjedništva BiH i zaključila da je 12 osoba poginulo u incidentu, uključujući sedam pripadnika ABiH, te da je ranjena 101 osoba, od kojih 51 vojnik ABiH. Medicinska dokumentacija kojom Vijeće raspolaže također pokazuje da je u tom incidentu poginulo 12 osoba”, navodi se u Karadžićevoj presudi
Prema haškoj dokumentaciji, područje Lukavice bilo je u zoni odgovornosti Prve sarajevske brigade pod komandom Veljka Stojanovića.
Stojanović, koji živi u Banjoj Luci, u razgovoru za BIRN BiH ranije je potvrdio da je bio komandant ove brigade, ali na temu onoga što se dešavalo kada je on bio komandant nije želio govoriti.
Balističar Berko Zečević koji je u Haagu svjedočio u više postupaka kaže da su granate ispaljene iz kasarne Lukavica.
“Činjenica je da to nije bio vojni cilj bez obzira što su ljudi koji su učestvovali djelimično bili iz oružanih snaga, u tom momentu oni su bili na dopustu, igrali su nogomet, u zoni je bilo mnogo civila i niko nije pucao iz te zone prema kasarni Lukavica”, objašnjava Zečević.
- MorningStar
#3822 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Jedan od incidenata koji je obuhvaćen optužnicom jeste granatiranje na Dobrinji u junu 1993. godine.
“Vrhovna komanda ABiH istražila je taj incident na zahtjev Predsjedništva BiH i zaključila da je 12 osoba poginulo u incidentu, uključujući sedam pripadnika ABiH, te da je ranjena 101 osoba, od kojih 51 vojnik ABiH. Medicinska dokumentacija kojom Vijeće raspolaže također pokazuje da je u tom incidentu poginulo 12 osoba”, navodi se u Karadžićevoj presudi
Preko 50% poginulih i ranjenih su bili vojnici - valjda oni okolo koji su bili tada znaju bolje jel bilo prisutno vojske u uniformama i sa oruzjem.
Opet po logici i sagledavajuci sveukupnu situaciju taj koji je organizovao/dozvolio/nije sprijecio odrzavanje tog okupljanja je idiot. A odgovarao komandno ocito nije nitko - dakle nesto je tu pogresno nasadjeno.
Opet vodeci se veoma jasnim cinjenicama da je VRS aktivno djelovala po civilima vec godinu dana u momentu tog dogadjaja. Glupo/nepromisljeno je ne racunati da ce djelovati na takav skup.
Last edited by MorningStar on 04/06/2021 21:46, edited 2 times in total.
-
Emiremir33
#3823 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Od komšije i saborca mi sin mu je tu ranjen(stan su u trojci privremeno dobili)mali jedva živ ostao tad geleri u stomaku završili.Sad živi u Danskojvjeshalica wrote: ↑04/06/2021 21:31Jedan od incidenata koji je obuhvaćen optužnicom jeste granatiranje na Dobrinji u junu 1993. godine.
“Vrhovna komanda ABiH istražila je taj incident na zahtjev Predsjedništva BiH i zaključila da je 12 osoba poginulo u incidentu, uključujući sedam pripadnika ABiH, te da je ranjena 101 osoba, od kojih 51 vojnik ABiH. Medicinska dokumentacija kojom Vijeće raspolaže također pokazuje da je u tom incidentu poginulo 12 osoba”, navodi se u Karadžićevoj presudiPrema haškoj dokumentaciji, područje Lukavice bilo je u zoni odgovornosti Prve sarajevske brigade pod komandom Veljka Stojanovića.
Stojanović, koji živi u Banjoj Luci, u razgovoru za BIRN BiH ranije je potvrdio da je bio komandant ove brigade, ali na temu onoga što se dešavalo kada je on bio komandant nije želio govoriti.
Balističar Berko Zečević koji je u Haagu svjedočio u više postupaka kaže da su granate ispaljene iz kasarne Lukavica.
“Činjenica je da to nije bio vojni cilj bez obzira što su ljudi koji su učestvovali djelimično bili iz oružanih snaga, u tom momentu oni su bili na dopustu, igrali su nogomet, u zoni je bilo mnogo civila i niko nije pucao iz te zone prema kasarni Lukavica”, objašnjava Zečević.
-
jefff
#3824 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA
Rahmet im dusiEmiremir33 wrote: ↑04/06/2021 21:25 Dobro su dejstvovali s koliko se granata tad rasplolagali,al provalili su rov.Ima ulica rahm.Nadira Kahvedžića ..
- vjeshalica