Nemoj mi muljanja ercegovackog... jel Vatikan kao vrhovna katolicka institucija, priznao gospu iz Medjugorja... Da il Ne.
Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10626 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#10627 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
ne, odgovor nije konacan
A jesi li ti usvojio znacenje 23.8.kao dana sjecanja na zrtve totalitaristickih sustava?
A jesi li ti usvojio znacenje 23.8.kao dana sjecanja na zrtve totalitaristickih sustava?
- Humljanin
#10628 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
pici wrote: ↑04/06/2021 18:12Nemoj mi muljanja ercegovackog... jel Vatikan kao vrhovna katolicka institucija, priznao gospu iz Medjugorja... Da il Ne.
Kakve veze to ima? Imaš i u Bošnjaka dosta vjerskih praksi koje ostatak islamskog svijeta (najblaže rečeno) ne podržava, pa bi se muslimanima u BiH nakostriješile dlake kada bi neki Hrvat ili ateist dirnuo u to.
Je li tako? Jes.
P.S. ja sam katolik i ne vjerujem u ukazanja u Medjugorju. I često se raspravljam sa drugim katolicima koji vjeruju.
Ali bi glupo bilo da ja tebi ako si musliman počnem ismijavati Ajvatovicu ili Dane mevluda i zikre, i slične običaje...
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#10629 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Znaci nije, e sad kad Vatikan kao vrhovno katolicko tijelo to ne priznaje i smatra degutantnim uzurpiranje lika blazene gospe, sto ste se uspalili, ko kutnjaci, reko bi cojk, propade bizmis... po meni ima gospe u medjugorju, ima piramida u visokom, ima ajvatovica itd... sve za prosperitet pucanstva u BiH.
- Humljanin
#10630 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pusti sad Vatikan i Gospu. Ja sam isto govorio dabogda imali još 100 Međugorja u BIH na sve strane, bilo bi nekog hajra.pici wrote: ↑04/06/2021 18:49 Znaci nije, e sad kad Vatikan kao vrhovno katolicko tijelo to ne priznaje i smatra degutantnim uzurpiranje lika blazene gospe, sto ste se uspalili, ko kutnjaci, reko bi cojk, propade bizmis... po meni ima gospe u medjugorju, ima piramida u visokom, ima ajvatovica itd... sve za prosperitet pucanstva u BiH.
Međutim ne stoji ti ubacivanje teme medugorja na politici. Haj da raspravljamo o toj temi, nego nikakve veze nema Medjugorje sa raspravom.
Zato izgleda kao jeftino i bezrazložno provociranje samo da se makne sa teme.
P.S. ako te interesira, možemo negdje porazgovarati o temi međugorja jer ni ja ne vjerujem u ukazanja.
-
Emiremir33
#10631 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Zamjerićeti iz Širokog i Međugorja što nevjeruješ da se Gospa ukazala..Hajd šalu na stranu tad je to nazovi senzacija bila u Socijalizmu ,brzo se i turizam otvorio,snimani dokumentarci...Humljanin wrote: ↑04/06/2021 19:04Pusti sad Vatikan i Gospu. Ja sam isto govorio dabogda imali još 100 Međugorja u BIH na sve strane, bilo bi nekog hajra.pici wrote: ↑04/06/2021 18:49 Znaci nije, e sad kad Vatikan kao vrhovno katolicko tijelo to ne priznaje i smatra degutantnim uzurpiranje lika blazene gospe, sto ste se uspalili, ko kutnjaci, reko bi cojk, propade bizmis... po meni ima gospe u medjugorju, ima piramida u visokom, ima ajvatovica itd... sve za prosperitet pucanstva u BiH.
Međutim ne stoji ti ubacivanje teme medugorja na politici. Haj da raspravljamo o toj temi, nego nikakve veze nema Medjugorje sa raspravom.
P.S. ako te interesira, možemo negdje porazgovarati o temi međugorja jer ni ja ne vjerujem u ukazanja.
- mO k3
#10632 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ukazanje gospe je dobar biznis i ne samo to ostavimo salu na stranu u losim vremenima je ljudima potrebna vjera u neku visu moc .....
Medjugorje gospa
Mostar stari Most
Banjaluka Ferhadija
itd itd ...
Medjugorje gospa
Mostar stari Most
Banjaluka Ferhadija
itd itd ...
- BrziGonzales
#10633 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ti bi malo o Gospi uz zrno šale na podforumu "Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima"?
- Truba
#10634 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ja citav forumski zivot cekam da se neko krene salit na vjerski racun b komponente u federaciji
Naravno iz b komponente
Naravno iz b komponente
-
Nikola Testa
#10635 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Bog svakako ne postoji, beze se sikirat oko ismijavanja.
-
Novak20
#10636 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Analize hrvatske politike od strane bošnjačkih medijskih "analitičara" su toliko šablonizirane i neoriginalne da mi je teško biti koncentriran na čitanje tog propagandnog materijala za ispiranje mozga. Ne vidim svrhe ni u komentiranju olinjalih fraza ali bih napomenuo da hrvatska politika neće nikada ništa dobiti nego se mora boriti da realizira prava koja ima u državi Ustavom uređenom da nije "ni" bsho i koja je "i" bsho.
Političko sredstvo je između ostalog ignoriranje, opstrukcija i blokada vlasti koja želi jednom konstitutivnom narodu uzeti politička prava i sve ono što iz toga proizilazi.
https://vijesti.ba/clanak/537078/analiz ... cevom-putu
Političko sredstvo je između ostalog ignoriranje, opstrukcija i blokada vlasti koja želi jednom konstitutivnom narodu uzeti politička prava i sve ono što iz toga proizilazi.
Održano je još jedno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), sa kojeg su poslane manje-više iste poruke kao i ranijih godina: treći entitet, legitimno predstavljanje, ugroženost, nužnost izmjene Izbornog zakona.
Bolje poznavatelje prilika nije zavaralo niti navodno napuštanje HNS-a od strane Republikanaca (HRS). Naime, radi se o desnom krilu HDZ-a na koje se skupljaju nezadovoljnici, koji će se kad god to bude potrebno staviti u funkciju Dragana Čovića.
Šta je zapravo HNS i kako je nastao!?
Uoči parlamentarnih izbora 2000. godine, kao odgovor amandmane tadašnjeg šefa misije OSCE-a u BiH Robert Barrya na Izborna pravila i propise u BiH, održana je utemeljiteljska sjednica Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem je usvojena Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH. Na osnovu te deklaracije tadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić (HDZ) podnosi Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti "Barryjevih amadmana" po kojima se biraju izaslanici za Dom naroda FBiH i BiH iz reda hrvatskog naroda s prijedlogom za izdavanjem privremene mjere, ali taj zahtjev Ustavni sud BiH odbacuje .
U martu 2001. godine uslijedilo je treće zasjedanje HNS-a na kojem su donesene odluke o uspostavi Hrvatske samouprave u BiH. Tadašnji visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch smijenjuje Antu Jelavića s dužnosti člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH s obrazloženjem da je tim odlukama ugrozio ustavno uređenje Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine s ciljem stvaranja hrvatske federalne jedinice u BiH.
Samouprava je finansirana iz Hercegovačke banke, a Jelavić je 2004.godine uhapšen na osnovu optužbi za postojanje tajnih novčanih fondova odnosno tajnih računa HDZ BiH i HVO-a u Hercegovačkoj banci. Sud BiH 2005. godine prvostepenom presudom osuđuje Jelavića krivim za zloupotrebu položaja i nesavjesno vršenje službene dužnosti na 10 godina zatvroa. U međuvremenu, Jelavić je kaznu u matičnoj domovini BiH zamijenio slobodom u bjekstvu u rezervnoj Hrvatskoj.
Rad HNS-a obnovljen je u aprilu 2011.godine kao odgovor HDZ-a BiH na formiranje platformaške Vlade FBiH predvođene SDP-om uz asisteniciju visokog predstavnika Valentina Inzka. Na čelo HNS-a dolazi lider HDZ-a Dragan Čović. I dok je Jelavićev HNS iz 2000. godine osnovan kao odgovor hrvatske politike na politiku međunarodne zajednice u BiH, Čović je poučen tom lekcijom učinio sve da svoje sljedbenike I političke protivnike ubijedi da njegov HNS ima podršku međunarodnog faktora. U stvaranju takve percepcije I na moment ne samo percepcije, na ruku mu je išla i činjenica da su Amerikanci, koji su se tenkovima borili protiv Hrvatske samouprave, glavnu riječ u BiH prepustili partnerima iz Evropske unije.
Ipak, ciljevi politike HNS-a od Jelavića do Čovića nisu se mijenjali što se najbolje vidi kroz nastojanja HNS-a da dobije Izborni zakon po mjeri HDZ-a. Jasno je da su ti zahtjevi u potpunoj suprotnosti sa evropskim standradima, stavovima PIC-a i vodećih država članica EU, što govori da će HNS teško ostvariti svoje političke ciljeve političkim sredstvima, a druga u BiH nikome nisu na raspolaganju. To najbolje zna Ante Jelavić.
D.N
- Login77777
#10637 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Daj covjece ko vam uzima politicka prava? Ko?
Pa jel onaj sto je izasao iz hns-a rekao sve o toj lazi koju valjata vec godinama.
Pa jel onaj sto je izasao iz hns-a rekao sve o toj lazi koju valjata vec godinama.
- Truba
#10638 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Covjek napise da je ignor problema modus djelovanja
Prvi post...ignor problema
Prvi post...ignor problema
-
A_A_AKCIJA
#10639 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pa nećemo takoHumljanin wrote: ↑04/06/2021 19:04Pusti sad Vatikan i Gospu. Ja sam isto govorio dabogda imali još 100 Međugorja u BIH na sve strane, bilo bi nekog hajra.pici wrote: ↑04/06/2021 18:49 Znaci nije, e sad kad Vatikan kao vrhovno katolicko tijelo to ne priznaje i smatra degutantnim uzurpiranje lika blazene gospe, sto ste se uspalili, ko kutnjaci, reko bi cojk, propade bizmis... po meni ima gospe u medjugorju, ima piramida u visokom, ima ajvatovica itd... sve za prosperitet pucanstva u BiH.
Slažem se, ne treba miješati vjeru u političke rasprave. Evo, ti budi prvi, vrati se desetak strana unazad, kopiraj izjave HNS koje Arape, vize, povezuju sa teroristima, a time i Bošnjake muslimane koji žive od tih turista latentnim teroristima samo zato jer su muslimani, pa ćemo se fino igrati
Da na ovo dodam i poplavu licemjerstva na vijest o rušenju crkve u Konjević polju. Jaooo, nemojte da rušimo Božje kuće, mir, dobro, blabla, a niko da se počeše na 614 srušenih džamija u ratu. Odnosno oko 500 u samom RS, ili 100% od ukupnog broja.
U međuvremenu, da opet ponovimo. Najveći razlog problema koji HDZ Hrvati u BiH imaju su iskrivljeno mišljenje o sebi i drugima. Samoumišljeni elitizam proizašao iz nepravdi rata, Daytona i življenja na račun dvije države, koji sada pokušavaju očuvati šurujući sa idejom velikosrpske ideologije koja je i njih skupo koštala .
Trenutno ih ima manje od 10%, a na nivou BiH imaju 33% vlasti, a u Federaciji praktično 100% jer blokiraju sve.
Umjesto da svako jutro pogledaju rezultat i budu sretni, jer njihov višak je bošnjački manjak, oni se prihvatili Komšića i zbog njega krenuli pod ruku sa Miletom.
Upravljaju svojim životima na lokalnom nivou 100%, na kantonalnom također (bukvalno sve da ne nabrajamo, uključujući to da u njihovim kantonima ne postoji bosanski jezik), mogu blokirati i blokiraju Federaciju 100%, mogu potegnuti vitalni nacionalni interes za svaku glupost na nivou BiH i oboriti svaki zakon, ali neee, problem je što Komšo ide da se slika po svijetu i imenuje ambasadore (što je jedina uloga članova predsjedništva).
Rezultat svega može biti višestruk:
Bosna će pod ovim silovanjima sistema postajati sve više bošnjačka, jer će se Srbi i Hrvati iseljavati zbog toga jer će to silovanje, blokade, opstrukcije, sve druge države činiti boljim izborom. Za dvije godine je popis koji će to i pokazati.
Alternativa je da Srbi i Hrvati prihvate multinacionalni, proevropski, moderni, civilizirani model države tipa zapadne liberalne demokracije, jer jedino tako mogu spriječiti da BiH postane bošnjačka.
Rat u kojem će pokušati odcijepiti svoje dijelove države kako bi izgurali svoje političke ciljeve.
Bošnjaci i ostali pro- BiH građani ustanu jednog jutra i kažu, ma jebo to, hajde da katile i neprijatelje države i nas samih nagradimo još većom nepravdom, da im damo još više nego što imaju, od ovoga što nam je ostalo. Nevjerojatno, ali na ovaj scenarij HDZ i tipuje i njemu se nada
Ovime se savršeno jasno i objašnjava podrška EU i USA konceptu BiH kao građanske države, jer su svjesni alternativa.
Dakle, nadate se se posljednjem, ali niste svjesni da radite na ispunjenju prvog scenarija. Kada god Mile i Dragan udaraju na BiH i njen multinacionalni karakter, jačaju nacionalizme, uključujući bošnjački. Licemjerje pojačava sjećanja na nepravde iz rata u kojem su opet Bošnjaci bili najveće žrtve, što opet za rezultat ima jačanje bošnjačkog identiteta. Bukvalno njih dvojica imaju savršenu jednačinu u kojoj je samo jedan problem, a to je broj Bošnjaka i onih koji podržavaju BiH, a to je nekih 60%. Sve bi se oni dogovorili da nije toga broja.
Bošnjaci su ključ BiH i zahvaljujući tome što kasne stotinu godina za komšijama, pa su pošteđeni koljačkog šovinizma kojeg komšije nikako da se kutarišu. Zahvaljujući njima, ova država ima šansu i zato i postoji. Dodatnim pritiscima i insistiranjem na nepravdama, samo će jačati bošnjački identitet, na uštrb bosanskog. Pitanje je kada će ostatak države to shvatiti i konačno početi raditi u svoju korist i prihvatiti bosanski identitet uz hrvatski i srpski.
Ja kao Bošnjak i Bosanac, nikada neću prihvatiti da je ovo država nepravde. To što u hercegovačkim kantonima i RS ne postoji bosanski jezik, to što slavite ratne zločince, ne priznajete presude iz Haaga, negirate genocid je bezbroj puta gore od jednog Komšića ...
Ja ću se za ta prava boriti i izboriti. Na vama je hoćete li stati uz mene kao Bosanci, pa da to uradimo zajedno i za sve nas, ili ću se za to izboriti kao Bošnjak. Treće, mirne opcije, nema niti će je biti.
- Login77777
#10640 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Valja sa Miletom surovati radi IZ. A zrtve te politike ko j…
To je ta politika Cirile.
Porodice žrtava 114 civila Bošnjaka i Hrvata koji su ubijeni 1992. godine na Uborku i Sutini sa šireg područja Mostara sa gorčinom iščekuju izricanje presude Ratku Mladiću jer nikada nije bio terećen za zločine u Hercegovini niti je za njih iko odgovarao.
To je ta politika Cirile.
Porodice žrtava 114 civila Bošnjaka i Hrvata koji su ubijeni 1992. godine na Uborku i Sutini sa šireg područja Mostara sa gorčinom iščekuju izricanje presude Ratku Mladiću jer nikada nije bio terećen za zločine u Hercegovini niti je za njih iko odgovarao.
- Humljanin
#10641 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
A proljeva bokte....A_A_AKCIJA wrote: ↑08/06/2021 06:54Pa nećemo takoHumljanin wrote: ↑04/06/2021 19:04Pusti sad Vatikan i Gospu. Ja sam isto govorio dabogda imali još 100 Međugorja u BIH na sve strane, bilo bi nekog hajra.pici wrote: ↑04/06/2021 18:49 Znaci nije, e sad kad Vatikan kao vrhovno katolicko tijelo to ne priznaje i smatra degutantnim uzurpiranje lika blazene gospe, sto ste se uspalili, ko kutnjaci, reko bi cojk, propade bizmis... po meni ima gospe u medjugorju, ima piramida u visokom, ima ajvatovica itd... sve za prosperitet pucanstva u BiH.
P.S. ako te interesira, možemo negdje porazgovarati o temi međugorja jer ni ja ne vjerujem u ukazanja.![]()
Slažem se, ne treba miješati vjeru u političke rasprave. Evo, ti budi prvi, vrati se desetak strana unazad, kopiraj izjave HNS koje Arape, vize, povezuju sa teroristima, a time i Bošnjake muslimane koji žive od tih turista latentnim teroristima samo zato jer su muslimani, pa ćemo se fino igrati![]()
Da na ovo dodam i poplavu licemjerstva na vijest o rušenju crkve u Konjević polju. Jaooo, nemojte da rušimo Božje kuće, mir, dobro, blabla, a niko da se počeše na 614 srušenih džamija u ratu. Odnosno oko 500 u samom RS, ili 100% od ukupnog broja.
U međuvremenu, da opet ponovimo. Najveći razlog problema koji HDZ Hrvati u BiH imaju su iskrivljeno mišljenje o sebi i drugima. Samoumišljeni elitizam proizašao iz nepravdi rata, Daytona i življenja na račun dvije države, koji sada pokušavaju očuvati šurujući sa idejom velikosrpske ideologije koja je i njih skupo koštala .
Trenutno ih ima manje od 10%, a na nivou BiH imaju 33% vlasti, a u Federaciji praktično 100% jer blokiraju sve.
Umjesto da svako jutro pogledaju rezultat i budu sretni, jer njihov višak je bošnjački manjak, oni se prihvatili Komšića i zbog njega krenuli pod ruku sa Miletom.
Upravljaju svojim životima na lokalnom nivou 100%, na kantonalnom također (bukvalno sve da ne nabrajamo, uključujući to da u njihovim kantonima ne postoji bosanski jezik), mogu blokirati i blokiraju Federaciju 100%, mogu potegnuti vitalni nacionalni interes za svaku glupost na nivou BiH i oboriti svaki zakon, ali neee, problem je što Komšo ide da se slika po svijetu i imenuje ambasadore (što je jedina uloga članova predsjedništva).
Rezultat svega može biti višestruk:
Bosna će pod ovim silovanjima sistema postajati sve više bošnjačka, jer će se Srbi i Hrvati iseljavati zbog toga jer će to silovanje, blokade, opstrukcije, sve druge države činiti boljim izborom. Za dvije godine je popis koji će to i pokazati.
Alternativa je da Srbi i Hrvati prihvate multinacionalni, proevropski, moderni, civilizirani model države tipa zapadne liberalne demokracije, jer jedino tako mogu spriječiti da BiH postane bošnjačka.
Rat u kojem će pokušati odcijepiti svoje dijelove države kako bi izgurali svoje političke ciljeve.
Bošnjaci i ostali pro- BiH građani ustanu jednog jutra i kažu, ma jebo to, hajde da katile i neprijatelje države i nas samih nagradimo još većom nepravdom, da im damo još više nego što imaju, od ovoga što nam je ostalo. Nevjerojatno, ali na ovaj scenarij HDZ i tipuje i njemu se nada![]()
Ovime se savršeno jasno i objašnjava podrška EU i USA konceptu BiH kao građanske države, jer su svjesni alternativa.
Dakle, nadate se se posljednjem, ali niste svjesni da radite na ispunjenju prvog scenarija. Kada god Mile i Dragan udaraju na BiH i njen multinacionalni karakter, jačaju nacionalizme, uključujući bošnjački. Licemjerje pojačava sjećanja na nepravde iz rata u kojem su opet Bošnjaci bili najveće žrtve, što opet za rezultat ima jačanje bošnjačkog identiteta. Bukvalno njih dvojica imaju savršenu jednačinu u kojoj je samo jedan problem, a to je broj Bošnjaka i onih koji podržavaju BiH, a to je nekih 60%. Sve bi se oni dogovorili da nije toga broja.
Bošnjaci su ključ BiH i zahvaljujući tome što kasne stotinu godina za komšijama, pa su pošteđeni koljačkog šovinizma kojeg komšije nikako da se kutarišu. Zahvaljujući njima, ova država ima šansu i zato i postoji. Dodatnim pritiscima i insistiranjem na nepravdama, samo će jačati bošnjački identitet, na uštrb bosanskog. Pitanje je kada će ostatak države to shvatiti i konačno početi raditi u svoju korist i prihvatiti bosanski identitet uz hrvatski i srpski.
Ja kao Bošnjak i Bosanac, nikada neću prihvatiti da je ovo država nepravde. To što u hercegovačkim kantonima i RS ne postoji bosanski jezik, to što slavite ratne zločince, ne priznajete presude iz Haaga, negirate genocid je bezbroj puta gore od jednog Komšića ...
Ja ću se za ta prava boriti i izboriti. Na vama je hoćete li stati uz mene kao Bosanci, pa da to uradimo zajedno i za sve nas, ili ću se za to izboriti kao Bošnjak. Treće, mirne opcije, nema niti će je biti.
Pričaš o multikulturalizmu a najveći živući bošnjački intelektualac naziva ono malo hrvatskog jezika na FTV-u ustaškim jezikom.
Pričaš o multikulturalizmu a prvi i jedini bosanski kardinal koji je čitav rat proveo u Sarajevu mora strahovati za svoj život u tom istom Sarajevu dok se moli Bogu za sve žrtve drugog svjetskog rata u vlastitoj bogomolji.
Pričaš o nekakvom hrvatskom koljačkom šovinizmu dok ti je pred pragom i Trusina i Grabovica i Križančevo Selo i Buhine Kuće i Kazani i tako dalje...
Šta hoćeš reći, Hrvazi su koljači, a Bošnjaci su cijepljeni protiv toga, nemaju maHane ?
Pričaš o slavljenjima zločinaca...šta ti je Rasim Delić kojem počast odaju skoro svi bošnjacki političari?
Ah da, reći češ da on nije kriv....
Dok se veseliš i zbrajaš živorođene-preminule-iseljene Hrvate, sjeti se da i Bošnjaci iseljavaju u sve većem broju, da je i prirodni priraštaj Bošnjaka godinama u padu. Ne znam koliko te tješi što i tvoj narod izumire sve dok drugi narod "malo više izumire".
Što se tiče procenata, nije ti matematika jača strana.
Niti je Bošnjaka preko 60% niti je Hrvata ispod 10%.
Hrvati na razini predsjedništva nemaju predstavnika, Srbi imaju 33%, a Bošnjaci imaju 67% Predsjedništva iako ih toliko nema u BiH.
Na razini FBIH Hrvati nemaju 100% nego imaju manje od onoga koliko im po ustavu pripada.
Umjesto da hrvatski klub doma naroda popunjavaju hrvatski predstavnici, imamo Edima Fejzića i slične koji glumeći Hrvate bođnjackim glasovima grubo krše narav Bosne i Hercegovine otimajući Hrvatima njihovo mjesto.
Jesi li ikad čuo za famoznu odluku VP-a da je 5 trećina od 17?
Što se tiče blokada, nije istina da Hrvati mogu sve blokirati. Svako povlacenje vitalnog nacionalnog interesa je podložno provjeri. Nemožeš blokirati nešto vitalnim nacionalnim interesom ako to nije to.
Hrvati ne mogu nametnuti niti jedan jedini zakon Bošnjacima, mogu samo poneki koji je štetan za Hrvate blokirati. Dok Bošnjavi mogu i izgladavati, preglasavati, nametati pa i blokirati.
Jos jedna stvar oko vitalnog nacionalnog interesa i blokada... Jesi li upoznat sa činjenicom da su više puta Bošnjavi povukli Vitalni nacionalni interes od Hrvata i time blokirali neki zakon?
Toliko o blokadama.
Tako je i kanal državne televizije na hrvatskom jeziku godinama blokiran zbog bošnjačkog potezanja vitalnog nacionalnog interesa.
Bošnjaci su imali prilika bezbroj da se okane preglasavanja j ponižavanja Hrvata i da skupa grade državu.
Nisu htjeli, ljepše im je bilo gurati prst u oko Hrvatima, blokirati, nametati, otimati...
Primjer kako izgleda ta lijepa gradanaska država bez remetilačkog faktora Hrvata i Srba je Sarajevo. Etnički čist glavni grad se guši u smeću, smogu, divljoj gradnji, korupciji, nepotizmu, kriminalu.
Ne kažem da su drugi gradovi puno bolji, ali količina novca koja se slijeva u sarajevo iz razloga što ima titulu glavnog grada je frapantna. Hrvata i Srba više skoro da i nema, pa opet Bošnjaci nisu u stanju napraviti tu neku utopiu ili idilu.
Tu vam ne smeta ni Cović ni Dodik.
Ja sam svjestan da su višegodišnjim medijskim filovanjem Bošnjacima napunili glavu da je ovo isključivo njihova država u kojoj su Hrvati i Srbi stranci, uljezi.
Ja sam svjestan da su višegodišnjim medijskim filovanjem Bošnjacima napunili glavu da su oni isključiva nevina žrtva ovog zadnjeg rata a da su svi oko njih životinje i krvožedni monstrumi čija ubijena djeca nisu vrijedna.
Ali što prije svariš činjenicu da Bosna i Hercegovina NIJE država samo jednog naroda, to ćemo prije krenuti naprijed u svakom smislu.
Što prije prihvatiš činjenicu da ti nemaš pravo prebrojavati "katalog prava Hrvata" (kako to reče nacist Inzko) nego da je ova država utemeljena na 3 naroda, 3 nacije, 3 vjere, 3 kulture, 3 identiteta, 3 historije....
U daytonu je potpisano koliko pripada Bošnjacima, koliko Srbima, koliko Hrvatima. Tu završava sva priča.
Bez obzira kako se njihov broj u općoj populaciji mijenja, to ne mijenja ni na koji način funkcioniranje države i njezine temelje.
Sporazum je sporazum, ugovor je ugovor. Što je potpisano po tome se treba ravnati i to poštivati.
Problem je što bi Bošnjaci zbog svoje brojnosti sada malo rušili dayton, ali da ne sruše državu. Nekakva selektivna demolicija, da se uništio postolje na kojemu država stoji a da se ne uništi država... A sljedeći dan se kunu u dayton i viču po medijima da osovina Dodik i Covič ruše dayton i državu.
Te su priče pročitane.
Shvatite da nemate tapiju na BiH. BiH nije data samo jednom narodu u amanet. Shvatite i pomirits se sa time da nam je svima živjeti u ovoj drzavi bez obzira kako se zvali i kojem se bogu molili.
- seln
#10642 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Koja UZP demagogija, kru' te jebo...
-
vrhgora
- Humljanin
#10644 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Čuj uzp demagogija
Zar nije propaganda svakodnevno mijenjati procente? Zar nije propaganda prebrojavati iseljene Hrvate a šutjeti o iseljenim Bošnjacima? Zar nije propaganda govoriti kako bošnjacki jezik nije zastupljen u hrvatskim kantonima dok se ono malo hrvatskog jezika što se uspije provući u Sarajevu javno naziva ustaškim jezikom?
Zar nije propaganda govoriti da hrvati imaju 100% vlasti u FBIH i 33% vlasti na razini države kada na razini države Bošnjaci imaju 2/3 predsjedništva a Hrvati 0. Koliko mjesta rezerviranih za Bošnjacki Klub u Domu naroda su uzurpirali Hrvati? A koliko mjesta su oteli Bošnjaci Hrvatima?
Pa i ovdje na ovom forumu se javno hvali i raduje kako će se 2022 pokušati oteti i ono mjesta što su ostali Hrvatima u Donu naroda.
Zar nije propaganda pričati kako Hrvati blokiraju drzavu i time imaju 100% vlasti kada su činjenično Bosnjavi više puta blokirali zakone koristeći institut Vitalnog Nacionalnog Interesa od Hrvata?
Zar nije propaganda stalno isticati par ulica po mostaru nazvanih u jeku rata po ustašama, a šutjeti po jos većem broju ulica nazvanim po nacistima u Sarajevu? Šta je to? Objektivnost? Dobronamjernost? Korektnost? Istinoljibivost? Pravicnost?
Šta je netocno od ovoga?
- Kolinda
#10645 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Nemoj ga višeHumljanin wrote: ↑08/06/2021 11:36Čuj uzp demagogijapa to se i očekivalo. Ta nećeš pokusati konstruktiv no odgovoriti.
Zar nije propaganda svakodnevno mijenjati procente? Zar nije propaganda prebrojavati iseljene Hrvate a šutjeti o iseljenim Bošnjacima? Zar nije propaganda govoriti kako bošnjacki jezik nije zastupljen u hrvatskim kantonima dok se ono malo hrvatskog jezika što se uspije provući u Sarajevu javno naziva ustaškim jezikom?
Zar nije propaganda govoriti da hrvati imaju 100% vlasti u FBIH i 33% vlasti na razini države kada na razini države Bošnjaci imaju 2/3 predsjedništva a Hrvati 0. Koliko mjesta rezerviranih za Bošnjacki Klub u Domu naroda su uzurpirali Hrvati? A koliko mjesta su oteli Bošnjaci Hrvatima?
Pa i ovdje na ovom forumu se javno hvali i raduje kako će se 2022 pokušati oteti i ono mjesta što su ostali Hrvatima u Donu naroda.
Zar nije propaganda pričati kako Hrvati blokiraju drzavu i time imaju 100% vlasti kada su činjenično Bosnjavi više puta blokirali zakone koristeći institut Vitalnog Nacionalnog Interesa od Hrvata?
Zar nije propaganda stalno isticati par ulica po mostaru nazvanih u jeku rata po ustašama, a šutjeti po jos većem broju ulica nazvanim po nacistima u Sarajevu? Šta je to? Objektivnost? Dobronamjernost? Korektnost? Istinoljibivost? Pravicnost?
Šta je netocno od ovoga?
Sad se neće javljati par dana
- SaraFina
#10646 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Čuj konstitutivnom narodu. Valjda HDZ-u. IZ HDZ je krojio po svojim mokrim zeljama. Preuzeo HNS, uništio oporbu kompletnu proglašavajući izdajnicima HR nacionalnih interesa sve one koji su se usudili dignuti glas i od krovne institucije hrvatskog naroda u BiH Čović je napravio osobnu prćiju. To mu je i sam Raguz rekao kad je istupio neki dan. IZ se potencira zbog katastrofalnih demografskih prilika u BiH. Čović zeli sebi i HDZ-u zabetpnirati poziciju. Tebi u srednjoj Bosni neće biti ništa bolje ili Labudanu u Sarajevu. Provedbom IZ HDZ zeli zacementirati poziciju stranke a ne boljitak HR naroda u BiH. HR narod HDZ je napustio očigledno i koncentracija je iskljucivo na betoniranju pozicije i osiguranju kolača u vlasti u FBiH. Ne pravi nikog ludim ovdje namećući krivnju.Novak20 wrote: ↑07/06/2021 08:46 Analize hrvatske politike od strane bošnjačkih medijskih "analitičara" su toliko šablonizirane i neoriginalne da mi je teško biti koncentriran na čitanje tog propagandnog materijala za ispiranje mozga. Ne vidim svrhe ni u komentiranju olinjalih fraza ali bih napomenuo da hrvatska politika neće nikada ništa dobiti nego se mora boriti da realizira prava koja ima u državi Ustavom uređenom da nije "ni" bsho i koja je "i" bsho.
Održano je još jedno zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS), sa kojeg su poslane manje-više iste poruke kao i ranijih godina: treći entitet, legitimno predstavljanje, ugroženost, nužnost izmjene Izbornog zakona.
Bolje poznavatelje prilika nije zavaralo niti navodno napuštanje HNS-a od strane Republikanaca (HRS). Naime, radi se o desnom krilu HDZ-a na koje se skupljaju nezadovoljnici, koji će se kad god to bude potrebno staviti u funkciju Dragana Čovića.
Šta je zapravo HNS i kako je nastao!?
Uoči parlamentarnih izbora 2000. godine, kao odgovor amandmane tadašnjeg šefa misije OSCE-a u BiH Robert Barrya na Izborna pravila i propise u BiH, održana je utemeljiteljska sjednica Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojem je usvojena Deklaracija o pravima i položaju hrvatskog naroda u BiH. Na osnovu te deklaracije tadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić (HDZ) podnosi Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti "Barryjevih amadmana" po kojima se biraju izaslanici za Dom naroda FBiH i BiH iz reda hrvatskog naroda s prijedlogom za izdavanjem privremene mjere, ali taj zahtjev Ustavni sud BiH odbacuje .
U martu 2001. godine uslijedilo je treće zasjedanje HNS-a na kojem su donesene odluke o uspostavi Hrvatske samouprave u BiH. Tadašnji visoki predstavnik za BiH Wolfgang Petritsch smijenjuje Antu Jelavića s dužnosti člana Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH s obrazloženjem da je tim odlukama ugrozio ustavno uređenje Federacije Bosne i Hercegovine i Bosne i Hercegovine s ciljem stvaranja hrvatske federalne jedinice u BiH.
Samouprava je finansirana iz Hercegovačke banke, a Jelavić je 2004.godine uhapšen na osnovu optužbi za postojanje tajnih novčanih fondova odnosno tajnih računa HDZ BiH i HVO-a u Hercegovačkoj banci. Sud BiH 2005. godine prvostepenom presudom osuđuje Jelavića krivim za zloupotrebu položaja i nesavjesno vršenje službene dužnosti na 10 godina zatvroa. U međuvremenu, Jelavić je kaznu u matičnoj domovini BiH zamijenio slobodom u bjekstvu u rezervnoj Hrvatskoj.
Rad HNS-a obnovljen je u aprilu 2011.godine kao odgovor HDZ-a BiH na formiranje platformaške Vlade FBiH predvođene SDP-om uz asisteniciju visokog predstavnika Valentina Inzka. Na čelo HNS-a dolazi lider HDZ-a Dragan Čović. I dok je Jelavićev HNS iz 2000. godine osnovan kao odgovor hrvatske politike na politiku međunarodne zajednice u BiH, Čović je poučen tom lekcijom učinio sve da svoje sljedbenike I političke protivnike ubijedi da njegov HNS ima podršku međunarodnog faktora. U stvaranju takve percepcije I na moment ne samo percepcije, na ruku mu je išla i činjenica da su Amerikanci, koji su se tenkovima borili protiv Hrvatske samouprave, glavnu riječ u BiH prepustili partnerima iz Evropske unije.
Ipak, ciljevi politike HNS-a od Jelavića do Čovića nisu se mijenjali što se najbolje vidi kroz nastojanja HNS-a da dobije Izborni zakon po mjeri HDZ-a. Jasno je da su ti zahtjevi u potpunoj suprotnosti sa evropskim standradima, stavovima PIC-a i vodećih država članica EU, što govori da će HNS teško ostvariti svoje političke ciljeve političkim sredstvima, a druga u BiH nikome nisu na raspolaganju. To najbolje zna Ante Jelavić.
D.N
-
snake81
#10647 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Ono kad neko misli da je HDZ i Čović zaštitnik Hrvata.
Sutra bi Čović potpisao da se 90% Hrvata u BiH raseli u Hrvatsku ili bilo gdje drugo samo da mu se garantuje mjesto u predsjedništvu i obavezno učešće u vlasti.
- SaraFina
#10648 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Pa sam je sjedio prošli mandat po tom istom IZ u presjedništvu. Što nije odbio mandat i rekao“ ne zelim da se HR narodu u BiH“ oduzima pravo biranja“. Postoji „ rupa“ da nam Bošnjaci mogu izabrati „ predstavnika“. Nego lik hladnokrvno sjedio kad je bio izabran. I ne samo on i ne samo tada. E Sad obzirom da postoji mogucnost totalnog izbacivanja HDZ-a 2022 iz vlasti i biranja 6 Hrvata u DN koji nisu iz stranke HDZ. Ajmo zacementirati vladavinu. I furati mantru o ugrozbi i obespravljanosti. Ugrozbi HDZ! Ne HR naroda. HR narod nije HDZ. Širi je to pojam.
- vaučer
#10649 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
Čović je to već prešutno 'potpisao' svojim djelovanjem. Riječi su jeftine, djela ostaju i pamte se. Kao i većina političara u BIH, njegov fokus je samo i isključivo na držanje vlasti, cuclanje proračuna i koruptivno bogaćenje kroz javne nabavke. No za razliku od druga dva naroda u BIH, Hrvati tu igru mogu igrati puno kraće od drugih - jer nemaju materijalni ili demografski zalog koji mogu beskonačno trošiti. Ono što su imali je već potrošeno.
Za primjer moja obitelj je iselila prije 6 godina. Tad sam ja bio pod pritiskom obitelji jer 'gdje ćeš, imaš posao i djete'. Moji razlozi su bili političko-socijalni, dakle prezirao sam pomisao da odgajam dijete u neobrazovanom jednoumlju. Od tad do danas je iz šire obitelji ostao jedan član s djecom i jedan bez djece. Tri cijele mlade obitelji su odselile. Dakle jedna šira obitelj, šest mladih od kojih troje s djecom - iselili svi osim jednog člana s djecom i jednog bez. A imamo kuće, stanove, žive roditelje itd. I danas više nitko ne pita 'gdje ćeš' - nego pitaju 'kad ćeš ti' ove koji još uvijek nisu zatrli zrno nade.
Ovakvih priča imaš stotine u Zapadnoj Hercegovini - i to je prava ostavština Dragana Čovića. Ne jer mi je Dragan Čović trebao srediti posao, mogu to i sam, nego jer je svojim nepotističkim otrovom paralizirao društvo u dvodecenijsku komu u kojoj ljudi više ne razumiju koliko su daleko od normalnog života i koliko su zapravo poniženi.
- Truba
#10650 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima
To njih ne zanimaHumljanin wrote: ↑08/06/2021 11:36Čuj uzp demagogijapa to se i očekivalo. Ta nećeš pokusati konstruktiv no odgovoriti.
Šta je netocno od ovoga?
Cilj opravdava sredatva
Vjeruju da je cilj dobar
A onda se smijes koristiti nepostenim alatima
Jer UZP