Aktuelnosti: FK Sarajevo
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- tovarish
#1676 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Nama je najbitnije bilo iz kluba izbaciti pipke iz SDA hobotnice i popuniti klub ljudima koji su ostvareni i uspješni u svojim privatnim karijerama, tako da nemaju potrebu za IMT. Sa Kasumom i Kapetanovićem mislim da smo pogodili, a nadam se i da su ostali sličnog kalibra.
I s obzirom koliko kmeče faktor i hayat, mislim da se to uspjelo napraviti. Sada ovi ljudi koji ovaj posao rade zbog, nadam se, ljubavi prema klubu treba da stvore sistem koji će omogućiti da se tu uklope novi naraštaj profesionalaca, kako rukovodilaca, tako i trenera i igrača u akademiji, ali i u prvom timu. Prema tome, mi kao klub treba da školujemo svoj kadar za svaku poziciju u klubu, a sa strane dovodimo samo što mi nemamo. I to je jednako bitno kao i prvi tim. On je isturen, ali pozadina je mnogo bitnija. Kad nemaš iza prave ljude, nećeš ni prvi tim imati.
I s obzirom koliko kmeče faktor i hayat, mislim da se to uspjelo napraviti. Sada ovi ljudi koji ovaj posao rade zbog, nadam se, ljubavi prema klubu treba da stvore sistem koji će omogućiti da se tu uklope novi naraštaj profesionalaca, kako rukovodilaca, tako i trenera i igrača u akademiji, ali i u prvom timu. Prema tome, mi kao klub treba da školujemo svoj kadar za svaku poziciju u klubu, a sa strane dovodimo samo što mi nemamo. I to je jednako bitno kao i prvi tim. On je isturen, ali pozadina je mnogo bitnija. Kad nemaš iza prave ljude, nećeš ni prvi tim imati.
-
izbjeglica_iz_besmisla
#1677 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Ako je klub poslozen normalno, nece trener birati pojacanja. Moze navesti ko mu se dopada, al rijetko ista preko toga.
On je tu da detektuje nedostatke u timu, i navede tacne profile igraca koji mu trebaju na kojim pozicijama. Posao SD-a je da onda trazi, kopa, pregovara - i izvuce najbolje sta moze s parama koje ima. Zato i cesto imas trenere koji pizde na upravu - al ne zbog imena, nego profila koje mu nisu obezbijedili.
Tako je u italiji isto, ako vec necemo ovu nasu nakaradu od sistema da uzimamo kao primjer.
- tovarish
#1678 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Pa to sam i rekao. On odabere u skladu sa potrebama i budžetom, a njegovu želju klub(sd) onda realizira. Ali zauzvrat je trener koji snosi odgovornost za rezultat, uz uslov da su plate redovne.izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/05/2021 21:24Ako je klub poslozen normalno, nece trener birati pojacanja. Moze navesti ko mu se dopada, al rijetko ista preko toga.
On je tu da detektuje nedostatke u timu, i navede tacne profile igraca koji mu trebaju na kojim pozicijama. Posao SD-a je da onda trazi, kopa, pregovara - i izvuce najbolje sta moze s parama koje ima. Zato i cesto imas trenere koji pizde na upravu - al ne zbog imena, nego profila koje mu nisu obezbijedili.
Tako je u italiji isto, ako vec necemo ovu nasu nakaradu od sistema da uzimamo kao primjer.
Ako će sd i klub dovoditi šta oni žele i misle da treba, opet ćemo imati isto.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#1679 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
nisam zaboravio, podrška
Ovo je najveća ubleha koju je Sabrina izrekla na onoj pressici.Ako sam dobro razumio ono sto je receno na press konferenciji - za razliku od Tana, Nam je, iz nekog razloga, bio protiv toga!
Kao on je htio velika pojačanja, a onda kaže kako nisam imali pare za Čatakovića ili Hadžića
Cijeli onaj press je bio cirkus koji je služio da opere one što su sjedili na njemu. Oni se ništa ne pitaju, oni ne mogu ništa, jadni oni, primorani pištoljem da sjede u klubu i ne rade ništa
-
izbjeglica_iz_besmisla
#1680 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
A ovo sto mi imamo sa neskladom planova vlasnika, uprave i trenera je isto ko u svakoj malo vecoj firmi koja nema jasnu strategiju. I to je srz naseg problema, i realno je amaterski.
Ne postoji strateski okvir kojim se svi rukovode, nego svako na svoju ruku donosi neke odluke. Tzv problem lokalne optmizacije. I umjesto da guraju stvari u istom smjeru, naravno da to ode svugdje samo ne kuda treba.
Svi klubovi koji imaju investitora kao mi se odlucuju na jedan od dva pristupa da zarade novac. Ili pumpaju pare, dovode najbolje igrace i trose pare kao na igracku da bi osvajali LP, ili idu putem akademije i valorizacije igraca. Ima i treci put, americki investitori koji crpe pare iz klubova kao ManUtd - na ime brenda a ne nuzno rezultata ili igraca, al to je manje bitno za nas.
Ali ako vec ides putem akademije, onda ti cilj trebaju biti tvoji igraci i maksimizacija minuta koje dobijaju. Ako dovedes nekoga, to ne smije biti zvijezda nego jeftiniji igrac kakvog ti nemas u akademiji da ce izaci sljedece tri godine. Primjer je Atalanta ili Ajax, to je taj model. I nema odstupanja nimalo, nikad.
Ne postoji strateski okvir kojim se svi rukovode, nego svako na svoju ruku donosi neke odluke. Tzv problem lokalne optmizacije. I umjesto da guraju stvari u istom smjeru, naravno da to ode svugdje samo ne kuda treba.
Svi klubovi koji imaju investitora kao mi se odlucuju na jedan od dva pristupa da zarade novac. Ili pumpaju pare, dovode najbolje igrace i trose pare kao na igracku da bi osvajali LP, ili idu putem akademije i valorizacije igraca. Ima i treci put, americki investitori koji crpe pare iz klubova kao ManUtd - na ime brenda a ne nuzno rezultata ili igraca, al to je manje bitno za nas.
Ali ako vec ides putem akademije, onda ti cilj trebaju biti tvoji igraci i maksimizacija minuta koje dobijaju. Ako dovedes nekoga, to ne smije biti zvijezda nego jeftiniji igrac kakvog ti nemas u akademiji da ce izaci sljedece tri godine. Primjer je Atalanta ili Ajax, to je taj model. I nema odstupanja nimalo, nikad.
Last edited by izbjeglica_iz_besmisla on 31/05/2021 16:36, edited 5 times in total.
- tovarish
#1681 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
izbjeglica_iz_besmisla wrote: ↑28/05/2021 21:40 A ovo sto mi imamo sa neskladom planova vlasnika, uprave i trenera u firmi je isto ko u svakoj malo vecoj firmi koja nema jasnu strategiju. I to je srz naseg problema, i realno je amaterski.
Ne postoji strateski okvir kojima se svi rukovode, nego svako na svoju ruku donosi neke odluke. I umjesto da guraju stvari u istom smjeru, naravno da to ode svugdje samo ne kuda treba.
Svi klubovi koji imaju investitora kao mi se odlucuju na jedan od dva pristupa. Ili pumpaju pare, dovode najbolje igrace i trose pare kao na igracku, ili idu putem akademije i valorizacije igraca.
Ako vec ides putem akademije, onda ti cilj trebaju biti tvoji igraci i maksmizacija minuta koje dobijaju. Ako dovedes nekoga, to nije zvijezda nego jeftiniji igrac kojeg ti nemas u akademiji da ce izaci sljedece tri godine. Primjer je Atalanta ili Ajax, to je taj model.
- GandalfSivi
#1682 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Sve je to okay, ali halo ba, nasa U19 selekcija je 24 boda iza Zvijezde Gradacac. Dugorocno se slazemo, ali i to ide uz to da mladi moraju imati kakve kapitalce da uce od njih. Da ne spominjem vise Cimija uz Jajala, evo ti najsvjeziji primjer, zasto ManUtd je molio Cavanija da ostane? Zato sto ce Geenwood i Jamas uz njega nauciti vise nego od bilo kojeg trenera. Treba kombinovati jedno sa drugim, a mi nemamo ni jedno ni drugo...foxlife wrote: ↑28/05/2021 19:12ako se dotices mog komentara iznad nisi me dobro shvatioGandalfSivi wrote: ↑28/05/2021 18:57 Kakvi crni igraci, da se do istih dodje trebaju nam SD i trener, ili cemo opet na ura, pa sta ubodemo?
ne dolazi se preko trenera i SD-a do njega nego odgojom u ovom slucaju pravljenjem
primjer donekle opravdava dzeko
u ovom okruzenju dzeko je dosao do neke stepenice a ostalo je stekao vani
cak i uz mnoge stele namjestanja i sl
ako sarajevo dovede postene trenere a uz to i koliko toliko kompetentne moze se ocekivati da neki novi dzeko se pojavi ili i njih vise
u usporedbi sa ostalim klubovima sarajevo bi bilo tu u velikoj prednosti i trenutnoj igrackoj i nakon toga eventualno finansijskoj
ako se pare od transfera ponovo uloze u klub moze se ocekivati da jednog dana sarajevo bude stalni ucesnik grupa lige prvaka al sve je to na dugom stapu sve dok se ne poslozi struktura u samom klubu
-
foxlife
#1683 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Sarajevo prvo treba odrediti kakav fudbal da igra i uspostaviti taj sistem od prvog tima do novorodjencadi
Tu nema sd trener ili neko treci da odredjuje sta treba ko treba
To je sam klub
Nastavljam sutra jer sam popio kbg
Tu nema sd trener ili neko treci da odredjuje sta treba ko treba
To je sam klub
Nastavljam sutra jer sam popio kbg
-
foxlife
#1684 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Moze i taj sistem a mozes dovesti i trenera koji je taj "kapitalac" pa ne zavisis od igraca hoce li na pola sezone otici ili neceGandalfSivi wrote: ↑28/05/2021 23:29Sve je to okay, ali halo ba, nasa U19 selekcija je 24 boda iza Zvijezde Gradacac. Dugorocno se slazemo, ali i to ide uz to da mladi moraju imati kakve kapitalce da uce od njih. Da ne spominjem vise Cimija uz Jajala, evo ti najsvjeziji primjer, zasto ManUtd je molio Cavanija da ostane? Zato sto ce Geenwood i Jamas uz njega nauciti vise nego od bilo kojeg trenera. Treba kombinovati jedno sa drugim, a mi nemamo ni jedno ni drugo...foxlife wrote: ↑28/05/2021 19:12ako se dotices mog komentara iznad nisi me dobro shvatioGandalfSivi wrote: ↑28/05/2021 18:57 Kakvi crni igraci, da se do istih dodje trebaju nam SD i trener, ili cemo opet na ura, pa sta ubodemo?
ne dolazi se preko trenera i SD-a do njega nego odgojom u ovom slucaju pravljenjem
primjer donekle opravdava dzeko
u ovom okruzenju dzeko je dosao do neke stepenice a ostalo je stekao vani
cak i uz mnoge stele namjestanja i sl
ako sarajevo dovede postene trenere a uz to i koliko toliko kompetentne moze se ocekivati da neki novi dzeko se pojavi ili i njih vise
u usporedbi sa ostalim klubovima sarajevo bi bilo tu u velikoj prednosti i trenutnoj igrackoj i nakon toga eventualno finansijskoj
ako se pare od transfera ponovo uloze u klub moze se ocekivati da jednog dana sarajevo bude stalni ucesnik grupa lige prvaka al sve je to na dugom stapu sve dok se ne poslozi struktura u samom klubu
To sa kapitalcem je kratkorocno kao sto je bilo jajalo cimirot pa si sada na istom mjestu kao i prije njih
Sarajevo nema sistem koji igraca dovodi iz skole u prvi tim
A za to trebaju posteni i uceni treneri ne legende kluba koje su uhljebljene na osnovu zasluga
Ako imas zasluge imao si i platu i premije
Niko nije mesi da zaduzi klub toliko da ga mora i nakon igracke karijere izdrzavati a to je slucaj sa sarajevom konkretno jer pricamo o njemu
Jbg sad sam pod gasom pa mozda fulim sta iako sam ranije rekao da sutra nastavljam
Sarajevo prvo i glavno mota traziti pojacanja u trenerskom smislu al ne kao prvi trener nego juniori omladinci itd pa i treneri koji treniraju prvi tim posto ovdje glavni trener ne dovodi svoje kao u vrhunskim klubovima
A za to treba sistem
Neka se klub odluci za napadacki fudbal po uzoru na recimo barcu i da igra 433 jer se to lako moze prebaciti na 442 ili cak 532 zavisno od utakmice
To da bude od novoridjenih beba do tima legendi ako treba
Dijete koje uci osnove fudbala se vec prilagodjava sistemu koji klub zagovara i lakse ce uci i uklopiti se u prvi tim
A za to su potrebni skolovani i strucni treneri pedagozi koji nece samo raditi na fudbalskim vrlinama nego i na ljudskim
Ako stvaras igraca moras stvarati i covjeka koji je dio tima a kad je dio tima odmah umanjujes rizik od unutrasnjih previranja itd
Naravno da ne mozes od svakog igraca napraviti zvijezdu a la dzeko al i oni sluze klubu na ovaj ili onaj nacin
E stvarno ne mogu tipkati pa sutra nastavljam malo opsirnije ako koga zanima
- Logovan
#1685 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Kao i svake sezone, tradicionalno, Horde zla su izabrale dobitnika trofeja "Ismir Pintol", u čast mladog navijača FK Sarajevo koji se za svoj život borio do posljednjeg trenutka sa bordo šalom oko vrata. Podsjetimo da se trofej nije dodijelio u četiri navrata jer ga niko od igrača nije zaslužio.
Nagradu dobija najborbeniji igrač, a u ovoj sezoni taj epitet ponio je Amer Dupovac. Amerova borba na terenu, izgaranje i želja za pobjedom nisu mogli proći neopaženo. Neka njegove partije i ovaj trofej budu podstrek, ali i primjer za mlađe igrače čije vrijeme tek dolazi.
Pored Amera Dupovca, kojem ovom prilikom želimo i sretan rođendan, zahvalnice za požrtvovanost, trud i zalaganje za bordo dres u sezoni 2020/21. su dobili: Vladan Kovačević, Mirko Oremuš, Andrej Đokanović, Matthias Fanimo i Hrvoje Miličević.
- Grean
#1686 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Procita li ko Prolica na SS i katastrofu koju nam predvidja.
- Analiticarr
-
Proposition Joe
#1688 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Tako je, potrebno je izgraditi sistem koji uvezuje sve kategorije od najmlađih do prvog seniorskog tima.
Kad se izgradi sistem onda je lakše. Npr. od kad pratim Ajax (od 1994. godine), oni uvijek igraju istu 4-3-3 formaciju bez obzira na trenera. Kad imaš sistem na kojeg učiš i odgajaš djecu od samih početaka onda je za prvi tim potrebno tražiti trenera koji će se najbolje uklopiti u tvoju, već izgrađenu, mašineriju. A ne da izmišlja toplu vodu.
U svakom redu treba da bude iskusnija zvijezda, vođa tog segmenta u svakom pogledu, par iskusnih na klupi, ostalo popunjavaš omladincima iz svoje akademije ili dovoditi gotove ali samo pod uslovom da se uklapa u potrebe sistema. Nije dovoljno samo biti dobar ili imati dobar potencijal.
I držati se toga.Ustrajati i istrajati. U tome veliku ulogu imaju navijači, bez njihove podrške i strpljenja nema ništa.
Mislim da su u Lištici se okrenuli tome u potpunosti, pogotovo sada kada nema para kao prije.
Ovo je jedino pravo rješenje, sve ostalo je kratkog daha.
Kad se izgradi sistem onda je lakše. Npr. od kad pratim Ajax (od 1994. godine), oni uvijek igraju istu 4-3-3 formaciju bez obzira na trenera. Kad imaš sistem na kojeg učiš i odgajaš djecu od samih početaka onda je za prvi tim potrebno tražiti trenera koji će se najbolje uklopiti u tvoju, već izgrađenu, mašineriju. A ne da izmišlja toplu vodu.
U svakom redu treba da bude iskusnija zvijezda, vođa tog segmenta u svakom pogledu, par iskusnih na klupi, ostalo popunjavaš omladincima iz svoje akademije ili dovoditi gotove ali samo pod uslovom da se uklapa u potrebe sistema. Nije dovoljno samo biti dobar ili imati dobar potencijal.
I držati se toga.Ustrajati i istrajati. U tome veliku ulogu imaju navijači, bez njihove podrške i strpljenja nema ništa.
Mislim da su u Lištici se okrenuli tome u potpunosti, pogotovo sada kada nema para kao prije.
Ovo je jedino pravo rješenje, sve ostalo je kratkog daha.
- Grean
#1689 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Danas ga nema ni na mapi, ne moze se naci. Inace im je stranica fula, imaju kolumne ali ne mozes naci kolumne u zaglavlju niti ih naci na internoj trazilici.
Uglavnom, nagazio je Sabrinu i ostale koji su bili na konferenciji, da je Hadzic grijesio ali da se ovi kriju iza njega i da nije imao sredstva da pojaca ekipu, da je situacija puno ozbiljnija nego sto je predstavljaju sto se finansija tice, da je Nam samo predstavnik firme i da ne odlucuje on, da ima nekoliko ljudi iznad sebe i najvaznije da smo prethodnim ugovorom sa Tanom imali zastitnu klauzulu ako bude povlacio svoju investiciju a navodno sa Vijetnamom je nemamo pa se moze desiti ako se budu povlacili da mogu jos traziti ulozeno od nas.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
- Analiticarr
#1691 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Grean wrote: ↑30/05/2021 16:17Danas ga nema ni na mapi, ne moze se naci. Inace im je stranica fula, imaju kolumne ali ne mozes naci kolumne u zaglavlju niti ih naci na internoj trazilici.
Uglavnom, nagazio je Sabrinu i ostale koji su bili na konferenciji, da je Hadzic grijesio ali da se ovi kriju iza njega i da nije imao sredstva da pojaca ekipu, da je situacija puno ozbiljnija nego sto je predstavljaju sto se finansija tice, da je Nam samo predstavnik firme i da ne odlucuje on, da ima nekoliko ljudi iznad sebe i najvaznije da smo prethodnim ugovorom sa Tanom imali zastitnu klauzulu ako bude povlacio svoju investiciju a navodno sa Vijetnamom je nemamo pa se moze desiti ako se budu povlacili da mogu jos traziti ulozeno od nas.
Narucen tekst. Istina je da smo u problemima ali ovo su narucile razne legende i profiteri koji su otjerani od kluba. Na sve nacine pokusavaju uraditi ono sto je Amar Osim uradio Zelji, ali tesko ce im to poci za rukom.
- Grean
#1692 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
U pravu si, ne znam odakle mi ss, bilo je kasno pa polupo loncice
- Logovan
-
Sarajlijaaa
#1694 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Nisam ja drug, da bar jesam pa da se uhljebimVelkoski wrote: ↑20/05/2021 20:22I naravno samo 24h nakon ovog posta je jasno i zašto je napisanSarajlijaaa wrote: ↑19/05/2021 23:24 Ide remont. Ne ocekujte kapitalce, okrenut cemo se vecinom mladim snagama.
Cilj je stabilizacija kluba.
Cioffi je digao akademiju vec sada na visi nivo, a ako budemo slusali Cioffija rezultate toga cemo imati vec za 2-3 godine.
Čestitke na novoj poziciji, nadam se da volontiraš![]()
Ps. Massimo Rastelli je ime trenera koje se spominjalo u novinama, međutim sumnjam da ćemo moći naći zajedničku riječ
-
sencobih
#1695 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
valjda može biti da skinemo Pejovića s vrataLogovan wrote: ↑31/05/2021 00:10 Kapnulo malo manje od 240 hiljada maraka.![]()
https://sport1.oslobodjenje.ba/s1/fudba ... _UZg6vxrwI
- tovarish
#1696 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
A glupog rezona. A od čega da im vratimo, ako se povuku. Nemamo nikakvu imovinu, niti ćemo imati za kifle. Oni samo mogu smanjiti ili prekinuti dotok novca i postepeno vraćati novac u zavisnosti od naše zarade, a ona će opet biti manje ako ne bude ulaganja sve dok ne postanemo samoodrživ klub.Grean wrote: ↑30/05/2021 16:17Danas ga nema ni na mapi, ne moze se naci. Inace im je stranica fula, imaju kolumne ali ne mozes naci kolumne u zaglavlju niti ih naci na internoj trazilici.
I generalno tekst je veliki shit i vidi se da je cilj teksta širenje panike među navijačima, a mnogi (glupi) će se navući i na prvi problem će početi sa psovanjima sa tribina i onim "uprava napolje".
Tekst nisam čitao do kraja, a pretpostavljam da nije ponuđeno rješenje, nego se samo hrakalo. I btw, kad je sc bio ozbiljan portal.
Mi osim Nama (Tana) imamo dvije opcije. Povratak mahale ili novi vlasnik. Do prvog neće doći, tako da SDA i mahala džaba kreče, a i za drugu opciju su male šanse.
Ko god pljuje sadašnje strukture, nek se okane ćorava posla ili nek traži investitora. Drugi način ne postoji da uđu klub.
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#1697 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
A zasto se apriori mora izjednacavati tjeranje Sabrine sa ulaskom mahale?!
- tovarish
#1698 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Jebe mi se za Sabrinom, rekao x puta, ali ovo nema veze sa njom. Ovaj tekst je povezan sa željama pojedinaca da uđu u klub koji bi da ga resetiraju na predtanovske pozicije, a ja to ne želim.Pitar sa Kariba wrote: ↑31/05/2021 09:35 A zasto se apriori mora izjednacavati tjeranje Sabrine sa ulaskom mahale?!
Iako Sabrinu smatram trenutno najslabijom karikom u klubu, nju će otjerati Tan (Nam), a ne SDA piskarala i druge SDA podguzne muhe.
Tan (Namu) vjerujem jer su upumpali u klub sigurno 10-20 miliona KM, a oni kao biznismeni ne odustaju tako lako od svoje investicije.
-
gold'n'brown
#1699 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Razlika izmedju toga kada portal objavi da ce kapnuti pare i kada su pare zaista i na racunu je ogromnasencobih wrote: ↑31/05/2021 06:34valjda može biti da skinemo Pejovića s vrataLogovan wrote: ↑31/05/2021 00:10 Kapnulo malo manje od 240 hiljada maraka.![]()
https://sport1.oslobodjenje.ba/s1/fudba ... _UZg6vxrwI![]()
- Pitar sa Kariba
- Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.
#1700 Re: Aktuelnosti: FK Sarajevo
Vala Prolic je uz Faruka jedan od rijetkih ozbiljnih sportskih novinara a da drzi nasu stranu (onoga Velezovca sa oPsajda nesto ne mogu
) i ne bi tek tako lupao.
I nista nije slagao, barem ja ne vidim.
Ma treba pustiti da Sabrina spicka jos koji milion (ako ih bude) pa onda sjesti i razmisliti....
I nista nije slagao, barem ja ne vidim.
Ma treba pustiti da Sabrina spicka jos koji milion (ako ih bude) pa onda sjesti i razmisliti....