Sebija All about

Post Reply
suspect_zero

#14051 Re: Sebija All about

Post by suspect_zero »

Dimu1927 wrote: 28/05/2021 21:09
uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:03 a odakle tom djetetu milion km? jesu njene pare ili su uzete od naroda?
nisu to pare od naroda nego od drzave :) osim ako je neposredno ukrala od mene, tebe, petog desetog ?

mislis da bi neko od nas vidio taj milion, ili milion nas po marku recimo ? aha kako da ne
To su naše pare, realnog sektora koji radi da nahrani gladna/nezasita usta državnog sektora
Ilili

#14052 Re: Sebija All about

Post by Ilili »

Evo jedan članak za sve koji misle da nema potrebe da se raspravlja o o istalim članovima dinastije.
Kada je početkom septembra jedna vremešna Sarajka dobila pripadajuću penziju i uz nju dodatak za usklađivanje, u rukama je imala tačno 558 KM. Znala je da će već u oktobru izgubiti dodatih 100 KM. Ali 558 KM bio je presedan kakav nije doživjela decenijama unazad. A i nema ih mnogo u domaćinstvu – samo ona i kćerka. Mala porodica, reklo bi se.

Početkom tog istog septembra jedan privatnik u Visokom na posao je vratio troje ljudi. Njihove male porodice barem na tren su odahnule.

A onda su vidjeli i čuli da ne žive svi u takvom blagostanju kao oni.

Jedna skromna, mala porodica Izetbegović decenijama se, saznali su u TV nastupu Bakira Izetbegovića, zlopati baš tu, pored njih.

- Ima li neko u užoj i široj porodici Izetbegović da nije zaposlen – slušali su pitanje.

- Pazite, to je mala porodica – odgovorio je Bakir Izetbegović.

ZETOVI PORODICE IZETBEGOVIĆ

Porodica Izetbegović uglavnom preživljava na budžetskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje kompanije primaju milione KM budžetskog novca.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predsjedavajući/delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sa platom od blizu pet hiljada KM i mjesečnim dodatkom koji varira a iznosi oko 700 KM (avgust 2019. - baza CIN-a), ima dvije sestre i, ne manje važno, dva zeta.

Sabina Berberović (rođena Izetbegović) sa suprugom Mirsadom Berberovićem prije osam godina osnovala je firmu Bihexo. Žurnal je već pisao da je Bihexo jedan od omiljenih dobavljača javnih kompanija. Bihexo je, primjera radi, samo sa sarajevskim ViK-om (Vodovod i kanalizacija) godinama sklapao ugovore vrijedne milione.

Bihexo je prošle godine imao promet od pet miliona KM. Samo Sarajevogas dao im je ugovore vrijedne stotine hiljada KM, a i dalje se dobro posluje sa ViK-om. Godišnje ViK-u prodaju opremu za višemilionske iznose. Primjeri tri zadnja vrednija ugovora: oktobar 2019 – ugovor od 900 hiljada KM. Novembar – 750 hiljada. Mart ove godine – blizu 600 hiljada.

Kćerka Sabine i Mirsada Berberovića Nađa Berberović-Dizdarević direktorica je Muzeja Alija Izetbegović – kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osnovan je 2009. i tada preuzima kadrove, objekte i opremu na korištenje bivšeg depadansa Muzej Alije Izetbegovića – spomen soba koji je egzistirao u sastavu JU Muzej Sarajeva. Osim što se finansira dijelom iz budžetskih sredstava Muzej svake godine dobija razne poticaje od institucija i javnih preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou, općina, BH Telecoma, BH Pošte... Tako je BH Telecom u jednoj od tranši za liječenje oboljelih od PTSP-a izdvojio 2.500 KM, pomoć osobama sa invaliditetom 10 hiljada, narodnoj kuhinji 5, ekološkom projektu zaštite i poribljavanja Une 12, a za adaptaciju i redizajn muzejske postavke u JU Muzej Alija Izetbegović – 25 hiljada.

Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno finansira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizuje Muzej.

BH Pošta sa tri hiljade KM finansirala je štampanje i izdavanje zbirke ilustrovanih citata Alije Izetbegovića - Poruka sebi na engleskom i turskom jeziku (Zbirku uredila Nađa Berberović-Dizdarević).

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević iz budžeta prima osnovnu platu od 1.221 KM, bez dodataka. Kao treća generacija porodice Izetbegović u politici, kandidatkinja je za Općinsko vijeće Općine Stari Grad sarajevo.

Jasminko Akšamija suprug je druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle. Akšamija je suvlasnik IPSA instituta koji je u 2019. godini imao prihod blizu sedam miliona KM. IPSA institut – konsultanstka kompanija za projektovanje, inženjerske usluge... - dobija izuzetno vrijedne poslove od javnih kompanija, među kojima prednjače Autoceste Federacije BiH. Zetovi porodice Izetbegović se dobro slažu, pa je,pisali smo o tome, Jasminko Akšamija 2013, kao izvršni direktor za investicije BH Telecoma dodijelio Berberovićevoj firmi Bihexo posao vrijedan oko 120 hiljada KM.

ZDRAVSTVO POD KONTROLOM

O tome kako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, preuzela zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo napisane su stotine tekstova. Samo Žurnal je proteklih godina dokumentovao brojne aktivnosti u sferi zdravstva koje je poduzela generalna direktorica kako bi ovladala važnim institucijama u ovoj oblasti. Jedan od značajnijih poduhvata bio je stavljanje pod kontrolu Medicinskog fakulteta u Sarajevu (gdje kao profesorica, a prema javnom registru, ima osnovnu platu 1.253 KM). Prihodi koje ostvaruje kao direktorica KCUS-a nisu javni. Nakon što je dala ostavku na poziciju u Federalnom parlamentu (ali ne prije nego je spriječila da Mirsad Zaimović zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo i o njenom radu), aktivna je u kantonalnom odboru SDA i kadrovskoj komisiji.

Uspjela je ova mala porodica okupiti (osim umjetnički nastrojene ditrektorice Muzeja Nađe Berberović-Dizdarević) i druge radnike u kulturi. Sestra Sebije Izetbegović Izeta Građević supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, svake godine finansijski pomognutog iz budžeta sa različitih nivoa.

RODBINA I PRIJATELJI

Kćerka bračnog para Izetbegović Jasmina vlasnica je marketinške agencije FabCat Creative. Adnan Cerić, bivši vjerenik Jasmine Izetbegović, imenovan je za v.d. direktora Agencije za statistiku BiH.

Informacije o tome da će upravo Cerić biti novi direktor mogle su se čuti i prije godinu dana, pa je tajming ovog imenovanja sada zapravo najmanje važan.

Podsjetimo i na Žurnalov tekst u kojem smo pisali o tome kako je Sebija Izetbegović u priču sa javnim nabavkama medicinske opreme u vrijeme prvog udara korona krize pokušala uvesti firmu koja nema nikakve reference. Nije ni u sistemu javnih nabavki, nije registrovana za promet medicinskim sredstima i opremom – Cubiucs, vlasnika Denisa Đulalića. U telefonskom razgovoru sa novinarima Žurnala Đulalić je vidno iznerviran rekao kako je Adnana Cerića “samo upoznao nekoliko puta”. Direktorica Izetbegović povjerila im je tada milionski vrijedne tendere koji su propali, ali nikada nije javno objasnila otkud uopće saradnja sa Cubicusom.

Primjer Cubicusa ilustruje kako Izetbegovićima nije važna samo njihova mala skromna porodica, već i prijatelji. A imaju ih i direktorica i predsjednik. Njena desna ruka na KCUS-u Muvedeta Butmir-Čedić uživa pravu zaštitu direktorice (ali i atraktivne menadžerske ugovore).
Porodica Muvedete Butmir-Čedić vlasnik je ugostiteljskih objekata Vatra u Sarajevu. Njen suprug Šaćir Čedić hapšen JE u akciji Kasa, u kojoj se tereti za utaju poreza. U istoj akciji privođen je i njen sin. Danas, Vatra radi bez problema.

Zaštićeni su strankom i Asim Sarajlić, Amir Zukić, Fadil Novalić (borac protiv korupcije), brojni ministri i ugledni biznismeni.

I tu se spisak robine i prijatelja koje treba pripaziti ne završava.

- Mala je to porodica – rekao je Izetbegović u intervjuu.

Šta bi tek napravili da ih ima više?

(zurnal.info)
Bloo
Globalna šefica

#14053 Re: Sebija All about

Post by Bloo »

Znam da je tesko citati recenice koje nisu prosto prosirene..ali :D nije problem raspravljati o clanovima porodice Izetbegovic po svim koljenima, gdje su i sta rade, kako hapaju itd..., ali neke stvari su mrtvo zutilo (tipa kad je rodena unuka, jel zet Srbin, jel udata itd...). Neki ocito ne znaju bolje :mrgreen:
Samo vi...
MorningStar

#14054 Re: Sebija All about

Post by MorningStar »

Sve moze al ne diraj u feminizam - to je no no :D .Da ne znam bolje rekao bih da je moderacija pristrasna :D
Last edited by MorningStar on 28/05/2021 21:28, edited 1 time in total.
putokaz1

#14055 Re: Sebija All about

Post by putokaz1 »

Ko kaze da je zavrsila u Zagrebu...
Ilili

#14056 Re: Sebija All about

Post by Ilili »

Bloo wrote: 28/05/2021 21:26 Znam da je tesko citati recenice koje nisu prosto prosirene..ali :D nije problem raspravljati o clanovima porodice Izetbegovic po svim koljenima, gdje su i sta rade, kako hapaju itd..., ali neke stvari su mrtvo zutilo (tipa kad je rodena unuka, jel zet Srbin, jel udata itd...). Neki ocito ne znaju bolje :mrgreen:
Samo vi...
Nigdje se nisam obratila tebi, vec ovom liku koji ju non-stop pravda. :-)
Last edited by Ilili on 28/05/2021 21:41, edited 1 time in total.
aerodinamika

#14057 Re: Sebija All about

Post by aerodinamika »

putokaz1 wrote: 28/05/2021 21:27 Ko kaze da je zavrsila u Zagrebu...
nije zavrsila, ali je polozila dio ispita, imas index na predthodnim stranicama :thumbup: ali se prica okrenula o sebijinoj aferi sa kolegom, kcercinom rodenju, da li je u braku ili je raspuscenica...pokazatelj sa kakvim ljudima zivimo-u 21. vijeku :-)
last mohicans

#14058 Re: Sebija All about

Post by last mohicans »

Dimu1927 wrote: 28/05/2021 21:09
uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:03 a odakle tom djetetu milion km? jesu njene pare ili su uzete od naroda?
nisu to pare od naroda nego od drzave :) osim ako je neposredno ukrala od mene, tebe, petog desetog ?

mislis da bi neko od nas vidio taj milion, ili milion nas po marku recimo ? aha kako da ne
Znam ja priču da se sultanija raskukala da ih se pripazi kad je kupovala jedinici stan. Kriza,nema se. Torbice i krpice skupe.. By the way prije gamera je imala Viktora..
meridiyan

#14059 Re: Sebija All about

Post by meridiyan »

Konkretno na ovo sam mislio kada sam pitao datum rodjenja

pici wrote: 27/05/2021 19:16
Na upit N1 o tome je li istina da je u Zagrebu provela svega nekoliko tjedana povodom specijalizacije, Izetbegović odgovara da u Zagrebu nije ni boravila u svrhu specijalističke karijere, već da je ondje bila na liječenju, te je vrijeme koristila i za edukaciju.

Nijedan dio specijalizacije nisam radila u Zagrebu. Dio boravka u Zagrebu je bio prijedlog profesora Šimića da vrijeme koje sam zbog bolesti provodila Zagrebu – kad se osjećam dobro – provedem učeći na Klinici. To nije uopće pridodano mojoj specijalizaciji, ne ulazi u moju specijalizaciju; riječ je o edukaciji koju sam stjecala da ne bih gubila vrijeme. Zagreb nije uopće mjesto moje specijalizacije, provela sam je na Kliničkom centru na ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, a dobila sam je 1992. godine u tvrtki Velefarmacija, rekla je Izetbegović
..povezano sa ovim

https://www.jutarnji.hr/vijesti/tuzitel ... ka-2829317
suspect_zero

#14060 Re: Sebija All about

Post by suspect_zero »

Bloo wrote: 28/05/2021 21:26 Znam da je tesko citati recenice koje nisu prosto prosirene..ali :D nije problem raspravljati o clanovima porodice Izetbegovic po svim koljenima, gdje su i sta rade, kako hapaju itd..., ali neke stvari su mrtvo zutilo (tipa kad je rodena unuka, jel zet Srbin, jel udata itd...). Neki ocito ne znaju bolje :mrgreen:
Samo vi...
Čekaj, te stvari će polako doći.....dok Fahro razveže usta :mrgreen: ....izjavio je jednom, čini mi se kod Senada, da ako njemu barnu u djecu onda će i on u njihovu.
suspect_zero

#14061 Re: Sebija All about

Post by suspect_zero »

aerodinamika wrote: 28/05/2021 21:31
nije zavrsila, ali je polozila dio ispita, imas index na predthodnim stranicama :thumbup: ali se prica okrenula o sebijinoj aferi sa kolegom, kcercinom rodenju, da li je u braku ili je raspuscenica...pokazatelj sa kakvim ljudima zivimo-u 21. vijeku :-)

Ne laži, evo sama kaže da nije studirala u Zagrebu....idi lezi
foxlife

#14062 Re: Sebija All about

Post by foxlife »

aerodinamika wrote: 28/05/2021 21:13
uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:07
aerodinamika wrote: 28/05/2021 21:06 nije dijete krivo, nemoze ono biti krivo i gadjano kamenom zbog toga sto joj neko ne gotivi roditelje, pa cak i da je rodjeno prije braka- nismo u srednjem vijeku :-)
pusti brak, nebitno

kako nije kriva kad je kupila stan, bez gradj. dozvole ili izvan projekta?, za pola miliona maraka!
to i kazem, te stvari se mogu povlaciti i radjati u umovima homo balkanikusa,
odakle joj pare-odakle pare mnogima koji imaju stanove?
koliko mi je poznato, bez da sam ulaztio u detalje, zena ima firmu i bavi se dizajnom, neki dan sam gledao dokumentarac o nasem covjeku koji je radio kao dizajner u parizu, kaze da je uzimao nevjerovatne sume, za godinu dana je zaradio brdo para, bio je dizajner interijera
ona se bavi necim slicnim, ne radi na bausteli, intelektualnim radom, ali prije svega kreativnim radom se uzimaju velike pare, veleike pare
samo sto je razlika u tome sto je ona radio u parizu a ona ovdje
da je ovdje u isto vrijeme sa njom sta mislis ko bi dobio posao on ili ona
iako je on mozda i 100 puta bolji i svjetski dizajner
uglavnomja

#14063 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

suspect_zero wrote: 28/05/2021 21:37

za ovaj index su je sredili stav i faktor :lol: :lol:

ukopali je dibidus

ili je i to namjerno? kao sto i bakir namjerno prica da jeste
da li je sda dosla do faze da je izabrala?
uglavnomja

#14064 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

foxlife wrote: 28/05/2021 21:40
uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:07

pusti brak, nebitno

kako nije kriva kad je kupila stan, bez gradj. dozvole ili izvan projekta?, za pola miliona maraka!
koliko mi je poznato, bez da sam ulaztio u detalje, zena ima firmu i bavi se dizajnom, neki dan sam gledao dokumentarac o nasem covjeku koji je radio kao dizajner u parizu, kaze da je uzimao nevjerovatne sume, za godinu dana je zaradio brdo para, bio je dizajner interijera
ona se bavi necim slicnim, ne radi na bausteli, intelektualnim radom, ali prije svega kreativnim radom se uzimaju velike pare, veleike pare
uvijek je jedan jednom nedje ...

a obicno bude taj jedan na milion pokusaja, i to mora biti bas nesto ekstra spec
suspect_zero

#14065 Re: Sebija All about

Post by suspect_zero »

uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:41
suspect_zero wrote: 28/05/2021 21:37

za ovaj index su je sredili stav i faktor :lol: :lol:

ukopali je dibidus

ili je i to namjerno? kao sto i bakir namjerno prica da jeste
da li je sda dosla do faze da je izabrala?
Šuti ba, gledam sad Bakira požutio jadan, kod mene u mahali kažu " eno ga, ni ašlame neće dočekati"... :-?
foxlife

#14066 Re: Sebija All about

Post by foxlife »

uglavnomja wrote: 28/05/2021 21:42
foxlife wrote: 28/05/2021 21:40

uvijek je jedan jednom nedje ...

a obicno bude taj jedan na milion pokusaja, i to mora biti bas nesto ekstra spec
pa ja licno sam ubo posao za vrijeme covida vani da sam lijepo zaradio a ticalo se covida
zaradio po drugim zemljama dok ovdje nisam ni marke vidio a kamoli zaradio od tog posla al nebitno je to
meni je drago sto ovdje nisam dobio to je bi me vjerovatno sada prozivali kako je onaj dobio posao vezano za covid i sl
onda koliko bih se njih nakacilo da se utale itd al opet nebitno
poenta je da ovdje ako nisi u stranci ili pri stranci tesko da mozes dobiti bilo kakav posao projekat ili poticaj za bilo sta
Login77777

#14067 Re: Sebija All about

Post by Login77777 »

N.N. wrote: 28/05/2021 16:49 Joj da je hoce izbaciti za predsjednistvo pa da uzme jedno 400 milja glasova :mrgreen: hahahaha

Scepo i Hadzifejzbeg bi sami sebi popusili penis :lol:
Prije da ce narod po.. pe…
Dvojca navedena zive dobro, ko god bio. A narod…
uglavnomja

#14068 Re: Sebija All about

Post by uglavnomja »

foxlife wrote: 28/05/2021 21:47

pa ja licno sam ubo posao za vrijeme covida vani da sam lijepo zaradio a ticalo se covida
zaradio po drugim zemljama dok ovdje nisam ni marke vidio a kamoli zaradio od tog posla al nebitno je to
meni je drago sto ovdje nisam dobio to je bi me vjerovatno sada prozivali kako je onaj dobio posao vezano za covid i sl
onda koliko bih se njih nakacilo da se utale itd al opet nebitno
poenta je da ovdje ako nisi u stranci ili pri stranci tesko da mozes dobiti bilo kakav posao projekat ili poticaj za bilo sta
:thumbup:
studiorum_tuzlaensis

#14069 Re: Sebija All about

Post by studiorum_tuzlaensis »

Nisam znao da je moguće nedjeljom odbraniti disertaciju, kao ni to da mentor i predsjednik komisije za odbranu mogu biti isti ljudi.
Login77777

#14070 Re: Sebija All about

Post by Login77777 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 28/05/2021 21:56 Nisam znao da je moguće nedjeljom odbraniti disertaciju, kao ni to da mentor i predsjednik komisije za odbranu mogu biti isti ljudi.
Ne zna ni Sebija jer nije na istom nikad bila. :bih:
salik79

#14071 Re: Sebija All about

Post by salik79 »

Ilili wrote: 28/05/2021 21:22 Evo jedan članak za sve koji misle da nema potrebe da se raspravlja o o istalim članovima dinastije.
Kada je početkom septembra jedna vremešna Sarajka dobila pripadajuću penziju i uz nju dodatak za usklađivanje, u rukama je imala tačno 558 KM. Znala je da će već u oktobru izgubiti dodatih 100 KM. Ali 558 KM bio je presedan kakav nije doživjela decenijama unazad. A i nema ih mnogo u domaćinstvu – samo ona i kćerka. Mala porodica, reklo bi se.

Početkom tog istog septembra jedan privatnik u Visokom na posao je vratio troje ljudi. Njihove male porodice barem na tren su odahnule.

A onda su vidjeli i čuli da ne žive svi u takvom blagostanju kao oni.

Jedna skromna, mala porodica Izetbegović decenijama se, saznali su u TV nastupu Bakira Izetbegovića, zlopati baš tu, pored njih.

- Ima li neko u užoj i široj porodici Izetbegović da nije zaposlen – slušali su pitanje.

- Pazite, to je mala porodica – odgovorio je Bakir Izetbegović.

ZETOVI PORODICE IZETBEGOVIĆ

Porodica Izetbegović uglavnom preživljava na budžetskim jaslama. Oni koji nisu zaposleni u javnim institucijama ili organima vlasti, kroz svoje kompanije primaju milione KM budžetskog novca.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, predsjedavajući/delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, sa platom od blizu pet hiljada KM i mjesečnim dodatkom koji varira a iznosi oko 700 KM (avgust 2019. - baza CIN-a), ima dvije sestre i, ne manje važno, dva zeta.

Sabina Berberović (rođena Izetbegović) sa suprugom Mirsadom Berberovićem prije osam godina osnovala je firmu Bihexo. Žurnal je već pisao da je Bihexo jedan od omiljenih dobavljača javnih kompanija. Bihexo je, primjera radi, samo sa sarajevskim ViK-om (Vodovod i kanalizacija) godinama sklapao ugovore vrijedne milione.

Bihexo je prošle godine imao promet od pet miliona KM. Samo Sarajevogas dao im je ugovore vrijedne stotine hiljada KM, a i dalje se dobro posluje sa ViK-om. Godišnje ViK-u prodaju opremu za višemilionske iznose. Primjeri tri zadnja vrednija ugovora: oktobar 2019 – ugovor od 900 hiljada KM. Novembar – 750 hiljada. Mart ove godine – blizu 600 hiljada.

Kćerka Sabine i Mirsada Berberovića Nađa Berberović-Dizdarević direktorica je Muzeja Alija Izetbegović – kantonalne javne ustanove u državnoj svojini. Osnovan je 2009. i tada preuzima kadrove, objekte i opremu na korištenje bivšeg depadansa Muzej Alije Izetbegovića – spomen soba koji je egzistirao u sastavu JU Muzej Sarajeva. Osim što se finansira dijelom iz budžetskih sredstava Muzej svake godine dobija razne poticaje od institucija i javnih preduzeća u državnom vlasništvu.

Ministarstava na kantonalnom i federalnom nivou, općina, BH Telecoma, BH Pošte... Tako je BH Telecom u jednoj od tranši za liječenje oboljelih od PTSP-a izdvojio 2.500 KM, pomoć osobama sa invaliditetom 10 hiljada, narodnoj kuhinji 5, ekološkom projektu zaštite i poribljavanja Une 12, a za adaptaciju i redizajn muzejske postavke u JU Muzej Alija Izetbegović – 25 hiljada.

Ministarstvo kulture i sporta Muzej podržava sredstvima za izdavanje časopisa Emanet, Federalno ministarstvo kulture redovno finansira međunarodnu likovnu koloniju Moj bijeg u slobodu koju organizuje Muzej.

BH Pošta sa tri hiljade KM finansirala je štampanje i izdavanje zbirke ilustrovanih citata Alije Izetbegovića - Poruka sebi na engleskom i turskom jeziku (Zbirku uredila Nađa Berberović-Dizdarević).

Direktorica Muzeja Nađa Berberović-Dizdarević iz budžeta prima osnovnu platu od 1.221 KM, bez dodataka. Kao treća generacija porodice Izetbegović u politici, kandidatkinja je za Općinsko vijeće Općine Stari Grad sarajevo.

Jasminko Akšamija suprug je druge kćerke Alije Izetbegovića, Lejle. Akšamija je suvlasnik IPSA instituta koji je u 2019. godini imao prihod blizu sedam miliona KM. IPSA institut – konsultanstka kompanija za projektovanje, inženjerske usluge... - dobija izuzetno vrijedne poslove od javnih kompanija, među kojima prednjače Autoceste Federacije BiH. Zetovi porodice Izetbegović se dobro slažu, pa je,pisali smo o tome, Jasminko Akšamija 2013, kao izvršni direktor za investicije BH Telecoma dodijelio Berberovićevoj firmi Bihexo posao vrijedan oko 120 hiljada KM.

ZDRAVSTVO POD KONTROLOM

O tome kako je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, preuzela zdravstveni sistem u Kantonu Sarajevo napisane su stotine tekstova. Samo Žurnal je proteklih godina dokumentovao brojne aktivnosti u sferi zdravstva koje je poduzela generalna direktorica kako bi ovladala važnim institucijama u ovoj oblasti. Jedan od značajnijih poduhvata bio je stavljanje pod kontrolu Medicinskog fakulteta u Sarajevu (gdje kao profesorica, a prema javnom registru, ima osnovnu platu 1.253 KM). Prihodi koje ostvaruje kao direktorica KCUS-a nisu javni. Nakon što je dala ostavku na poziciju u Federalnom parlamentu (ali ne prije nego je spriječila da Mirsad Zaimović zakaže sjednicu na kojoj bi se raspravljalo i o njenom radu), aktivna je u kantonalnom odboru SDA i kadrovskoj komisiji.

Uspjela je ova mala porodica okupiti (osim umjetnički nastrojene ditrektorice Muzeja Nađe Berberović-Dizdarević) i druge radnike u kulturi. Sestra Sebije Izetbegović Izeta Građević supruga je Mirsada Purivatre, direktora Sarajevo film festivala, svake godine finansijski pomognutog iz budžeta sa različitih nivoa.

RODBINA I PRIJATELJI

Kćerka bračnog para Izetbegović Jasmina vlasnica je marketinške agencije FabCat Creative. Adnan Cerić, bivši vjerenik Jasmine Izetbegović, imenovan je za v.d. direktora Agencije za statistiku BiH.

Informacije o tome da će upravo Cerić biti novi direktor mogle su se čuti i prije godinu dana, pa je tajming ovog imenovanja sada zapravo najmanje važan.

Podsjetimo i na Žurnalov tekst u kojem smo pisali o tome kako je Sebija Izetbegović u priču sa javnim nabavkama medicinske opreme u vrijeme prvog udara korona krize pokušala uvesti firmu koja nema nikakve reference. Nije ni u sistemu javnih nabavki, nije registrovana za promet medicinskim sredstima i opremom – Cubiucs, vlasnika Denisa Đulalića. U telefonskom razgovoru sa novinarima Žurnala Đulalić je vidno iznerviran rekao kako je Adnana Cerića “samo upoznao nekoliko puta”. Direktorica Izetbegović povjerila im je tada milionski vrijedne tendere koji su propali, ali nikada nije javno objasnila otkud uopće saradnja sa Cubicusom.

Primjer Cubicusa ilustruje kako Izetbegovićima nije važna samo njihova mala skromna porodica, već i prijatelji. A imaju ih i direktorica i predsjednik. Njena desna ruka na KCUS-u Muvedeta Butmir-Čedić uživa pravu zaštitu direktorice (ali i atraktivne menadžerske ugovore).
Porodica Muvedete Butmir-Čedić vlasnik je ugostiteljskih objekata Vatra u Sarajevu. Njen suprug Šaćir Čedić hapšen JE u akciji Kasa, u kojoj se tereti za utaju poreza. U istoj akciji privođen je i njen sin. Danas, Vatra radi bez problema.

Zaštićeni su strankom i Asim Sarajlić, Amir Zukić, Fadil Novalić (borac protiv korupcije), brojni ministri i ugledni biznismeni.

I tu se spisak robine i prijatelja koje treba pripaziti ne završava.

- Mala je to porodica – rekao je Izetbegović u intervjuu.

Šta bi tek napravili da ih ima više?

(zurnal.info)
Update, Bihexo je lani imao promet u iznosu od 18.356.644 KM. Samo godinu ranije je promet iznosio 5.053.901 KM.

Skroman godisnji rast, pretpostavljam - po zakonu...
Hakiz

#14072 Re: Sebija All about

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 28/05/2021 21:18 Dozer prezvakao tekst iz Avaza :D
Boli me briga s kim opci kcerka Sebije i Bakira i jel ima djecu i jel udata.
Ono sto mene interesuje je njena firma, talovi i tako to.

A ovo mahalanje, na nivou Andricevih prica o kasabama, je bas to...mahalanje i valjanje u govnima.

Analizirati i secirati javnu licnost je jedna stvar - mutni poslovi, magisteriji, doktorati, politika.... a minderasko mahalanje s kim im je kcerka, ko joj je muz, kad je rodila... Kurir...
Osim u jednom slučaju. Ako joj otac prodaje moralističku priču. Pa onda "ako nisi u stanju da uspostaviš moral u svojoj porodici, zašto ga nama namećeš" biva ozbiljno pitanje. Tada s kim koliko i kako se seksa dihete takvog političara postaje legitimna tema.
joe_black

#14073 Re: Sebija All about

Post by joe_black »

studiorum_tuzlaensis wrote: 28/05/2021 21:56 Nisam znao da je moguće nedjeljom odbraniti disertaciju, kao ni to da mentor i predsjednik komisije za odbranu mogu biti isti ljudi.
Da si vidio fakulteta u zivotu znao bi da 90% odbrana se upravo radi subotom i nedjeljom. (Profesori uglavnom rade na vise fakulteta, predavanja radnim danima, pa primorani vikendom raditi odbrane)
Ak9 ne vjerujes budu ti u Avazu obavjesti o odbranama magistarskih i doktorata, pa provjeri, a i Kuejak ti je kada je gostovao u subotu sam rekao da sutra tj u nedjelju ima 2 odbrane doktorata....
JohnnyS

#14074 Re: Sebija All about

Post by JohnnyS »

Ja bih na njenom mjestu stavio jednu zajedničku sliku s akademikom Kurjakom s obrane... Jebote ja imam pet fotografija iz vrtićke priredbe iz ranih osamdesetih, a ona nema nijednu s obrane doktorske disertacije :D
mirsek

#14075 Re: Sebija All about

Post by mirsek »

Fino i Sebija i Bakir tvrde da je ona STUDIRALA u Zagrebu a ZAVRSILA postdiplomski u Sarajevu a da je SPECIJALIZIRALA samo u Sarajevu.
Tu je sporno sto Kurjak tvrdi da se on nje ne sjeca na postdiplomskom u Zagrebu, doduse donedavno se nije sjecao ni da joj bio mentor na doktorskom, covjek zaboravio svoje mentorstvo :D .
Tako da, samo provjeriti vjerodostojnost raznih papira sto se vrte po medijima i na kraju ce neko zavrsiti u zatvoru ili ce neko da dobruuuu odstetu plati.
Last edited by mirsek on 28/05/2021 23:01, edited 1 time in total.
Post Reply