Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
Zeleni most
-
ibizza
#22002 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Igraj bordo bijeli
-
Zeleni most
#22003 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
the_stick wrote: ↑24/05/2021 00:19Ja sam to isto nasao na stranici. Posto vidim da si aktivan ovdje, mislio sam da mozda znas nesto malo vise pa zato pitam.Zeleni most wrote: ↑24/05/2021 00:13Tarčin – Ivan (LOT 1)
Predviđeni rok izgradnje je 20 mjeseci odnosno mart 2022. godine.
Tunel Ivan (LOT 2)
Predviđeni rok izgradnje je 30 mjeseci odnosno maj 2022. godine.
Ovo sam nasao na stranici Autoceste BiH, samo mi nije jasna ova ``ljubicasta linija`` izmedju ove dvije dionice, pise da je taj dio tenderisan ..??
https://mapa.jpautoceste.ba/#11.23/43.7721/18.0846/0/23
To ljubicasto je neka greska. Tu su samo dvije dionice, lot 1 i lot 2, i obje se grade. Da ne kazem 100%, ali 99% sam siguran da je ovako i da tu nema nista dodatno da je trenutno tenderisano.

Bio si u pravu, ispravili su gresku. Sada je sve crveno.
- So What!
#22004 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.gr0ka wrote: ↑27/05/2021 11:23ne moze kod nas tako brzo, jer jedino u Bosni ima brda i planina, svugdje u svijetu je ravnosime_cipol wrote: ↑27/05/2021 09:34 Malo off![]()
https://www.klix.ba/biznis/kineski-razv ... /210525009Poruka za nasekoliko je zapravo učinkovita gradnja željeznice superbrzih vozova u Kini govori to da je gradnja 815 kilometara željeznice na liniji Istočni Zhengzhou - Wangzhou, vrijednosti 13,5 milijardi dolara, završena za manje od godinu.![]()
![]()
Jos jednom da ponovimo, autoput se moze i kroz more praviti, i kroz vulkane ako treba, ali za onog ko ima novca.
Nasa zemlja, koja po svojim osobinama vise lici na medjunarodni protektorat, ga ima jako malo, tako da izgradnju autoputa kroz nasu zemlju vrijedi ona, koliko para, toliko muzike.
- Porodice Foht
#22005 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Nema kod njih usitnjenih lotova po 2-3 km. Treba biti iskren, sto vecina koja prati sigurno i zna, i da se javila bilo kakava konkurencija, opasniji igrac gradjevinac, recimo Bosko, ne bi se Stankovic tako kocoperio i radio sta i kako hoce. Ali je bar sira zajednica u prilici da se prije provoza dionicom od 35 km kao onomad Doboj-Banja Luka nego u Pederaciji gdje valja cekati Ramica i njegove kompe iz Hercegovine da zavrse dionicu 2-3, ili 5 km pa sklope masine i predju na drugu. A sto cemo cekati jos 20 godina da izgrade, sta ih briga. Zasto se CIN, makar oni jer nisu ''dio tala s parama iz Norveske, ne pozabavi tom najvecom pljackom u BiH?mistek wrote: ↑27/05/2021 00:56 Ovu i RS konstantno pričaju o dionici Johovac-Vukosavlje kao jednom lotuValjda to fakat urade tako. Najavljivali su tender na proljeće, pa ga nema, očito primat preuzelo Vukosavlje-Bijeljina, a evo opet su tu najave da će do kraja godine biti izabran izvođač i da s početkom 2022. idu radovi.
Tu je doduše lagan teren i za nadati se da rok neće biti neki nenormalni.Je li uopšte tu eksproprijacija gotova?
I gdje bi uopšte trebala biti ta petlja gdje možeš nastaviti za Svilaj ili skrenuti za Bijeljinu? S lijeve strane Bosne, sjeverno od Modriče?
-
gr0ka
#22006 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Jeli ti mislis da je i jedna druga drzava, bez obzira koliko bogata ili siromasna bila, igradila dionicu autoputa koja se nece koristiti narednih 3-4 godine?So What! wrote: ↑28/05/2021 09:57 Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.
Jos jednom da ponovimo, autoput se moze i kroz more praviti, i kroz vulkane ako treba, ali za onog ko ima novca.
Nasa zemlja, koja po svojim osobinama vise lici na medjunarodni protektorat, ga ima jako malo, tako da izgradnju autoputa kroz nasu zemlju vrijedi ona, koliko para, toliko muzike.
-
neki
#22007 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Italija je završila tunel La Guinza dug 5km prije 30 godina i nikad ga nije pustila u funkciju..gr0ka wrote: ↑28/05/2021 10:15Jeli ti mislis da je i jedna druga drzava, bez obzira koliko bogata ili siromasna bila, igradila dionicu autoputa koja se nece koristiti narednih 3-4 godine?So What! wrote: ↑28/05/2021 09:57 Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.
- seln
#22008 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Bar su od njega napravili galeriju.neki wrote: ↑28/05/2021 11:07Italija je završila tunel La Guinza dug 5km prije 30 godina i nikad ga nije pustila u funkciju..gr0ka wrote: ↑28/05/2021 10:15Jeli ti mislis da je i jedna druga drzava, bez obzira koliko bogata ili siromasna bila, igradila dionicu autoputa koja se nece koristiti narednih 3-4 godine?So What! wrote: ↑28/05/2021 09:57 Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.
Sta ce nasi hahari? Prodavnicu tespiha?
- So What!
#22009 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ne mislim nego znam, Njemacka izgradila aerodrom kod Berlina, pa ga jos uvijek ne koristi, a u Hrvatskoj ima kompilacija sta je sve izgradjeno, a ne koristi se, ukljucujuci i most preko Drave kod Osijeka.
- moon_walker_90
#22010 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ma nemam ni ja 100.000 ili 150.000 maraka za stan pa uzmem kredit i vracam 20+godina. Meni je samo krivo sto se nisu veci krediti trazili prije 15tak godina i uzimale za gradnju vece dionice, al onda dolazimo do politike i imamo sta imamo, al najgore je sto cijena izgradnje svega vremenom raste sto je i logicno. Tuzno je sto nama ne treba mreza autoputeva duga hiljade i hiljade kilometara,mala smo zemlja, vece gradove uvezati autoputevima koliko toliko,ostalo brzim cestama i to je to. Svim silama zavrsiti Zenica Doboj, Tuzli dati izlaz na granicu gdje god (ili na Doboj na autocestu ili na Brcko pa dalje na Orasje), srednju bosnu popeglati lasva-vitez-travnik-jajce, autoput dovesti na jug Mostara, krajina se iskreno moze povezati sa brzim cestama, mislim da nema potrebe za autoputevima, vise bi isao u dogovor sa hrvatima da sa njihove strane od karlovca krene neka autocesta ili brza cesta do kladuše jer realno krajina je vise okrenuta vani nego unutrasnjosti a ici i u dogovor sa republikom srpskom da autocestu prema prijedoru nastave prema krajini. Ono sto bih nekada u buducnosti volio da vidim jeste da se povezu Sarajevo i Split tamo preko Bugojna i Livna direktno. Svasta nesto sam ja ovdje udrobio i svjestan sam da to sve jako košta al kad bi Zenicu i Doboj povezali to bi bio pun pogodak 
-
keno_00
#22011 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li ima novi informacija u vezi dionice Nemila Vranduk i ekspr....
-
keno_00
#22012 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da li ima novih infor Nemila Vranduk u vezi ekspSo What! wrote: ↑13/02/2021 09:35• Donja Gračanica - Vraca (30 mjeseci - maj 2021.)
• Vraca - Ponirak (30 mjeseci - april - 2022.)
• Ponirak - Vranduk (24 mjeseci - august 2021.)
• Vranduk - Nemila (tender - nije izabran izvođač)
• Nemila - Poprikuše (42 mjeseca - maj 2024.)
To je zvanično, ali već su predati zahtjevi za produžetak prve dvije pod-dionice jer je i sam tunel Zenica produžen i promjenjena je struktura dionice, a naravno kao i do sada bilo je žalbi na ranije izvršena geološka istraživanja koja nisu predvidila ovoliko vode i generalno nestabilnog tla.
Ponirak - Vranduk će kasniti sigurno, ali svakako nigdje ne žuri, oni nemaju problema s tlom za sada, a ovo što su za sada uradili je sasvim uredno.
Vranduk - Nemila ima drugačijeg kreditora i probleme se eksproprijacijom, ali radi se o najlakšoj dionici, bez većih objekata, osim u dijelu gdje će morati izmjestiti magistralnu cestu M-17.
Nemila - Poprikuše je tek započela sa izgradnjom i mislim da će tu posao biti završen u maju 2024. godine.
U međuvremenu ima dovoljno vremena da sve ostale pod-dionice budu završene, jer svakako ovise jedna o drugoj kao cjelina, tako da bi sve trebalo biti završeno u maju 2024. godine.
- So What!
#22013 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pokusavali su, ali niko nije davao kredite, jer ko je mogao garantovati stranim kreditorima da cemo mi to vratiti.moon_walker_90 wrote: ↑28/05/2021 12:43 Ma nemam ni ja 100.000 ili 150.000 maraka za stan pa uzmem kredit i vracam 20+godina. Meni je samo krivo sto se nisu veci krediti trazili prije 15tak godina i uzimale za gradnju vece dionice, al onda dolazimo do politike i imamo sta imamo, al najgore je sto cijena izgradnje svega vremenom raste sto je i logicno. Tuzno je sto nama ne treba mreza autoputeva duga hiljade i hiljade kilometara,mala smo zemlja, vece gradove uvezati autoputevima koliko toliko,ostalo brzim cestama i to je to. Svim silama zavrsiti Zenica Doboj, Tuzli dati izlaz na granicu gdje god (ili na Doboj na autocestu ili na Brcko pa dalje na Orasje), srednju bosnu popeglati lasva-vitez-travnik-jajce, autoput dovesti na jug Mostara, krajina se iskreno moze povezati sa brzim cestama, mislim da nema potrebe za autoputevima, vise bi isao u dogovor sa hrvatima da sa njihove strane od karlovca krene neka autocesta ili brza cesta do kladuše jer realno krajina je vise okrenuta vani nego unutrasnjosti a ici i u dogovor sa republikom srpskom da autocestu prema prijedoru nastave prema krajini. Ono sto bih nekada u buducnosti volio da vidim jeste da se povezu Sarajevo i Split tamo preko Bugojna i Livna direktno. Svasta nesto sam ja ovdje udrobio i svjestan sam da to sve jako košta al kad bi Zenicu i Doboj povezali to bi bio pun pogodak![]()
-
detroit-mercy
#22014 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Primjerenija bi bila uporedba sa Hrvatskom ili Albanijom, da vidimo koliko su oni odmakli sa autoputevimaSo What! wrote: ↑28/05/2021 09:57Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.gr0ka wrote: ↑27/05/2021 11:23ne moze kod nas tako brzo, jer jedino u Bosni ima brda i planina, svugdje u svijetu je ravnosime_cipol wrote: ↑27/05/2021 09:34 Malo off![]()
https://www.klix.ba/biznis/kineski-razv ... /210525009
Poruka za nase![]()
![]()
-
Gli invincibili
#22015 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Mislim da se i s Hrvatskom nije bas realno usporedjivati, oni su jedan visi nivo. Sa Albanijom je vec realnija uporedba, a bogami i oni su daleko ispred nas sto se tice izgradnje, a da nepominjem Kosovodetroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 17:26Primjerenija bi bila uporedba sa Hrvatskom ili Albanijom, da vidimo koliko su oni odmakli sa autoputevimaSo What! wrote: ↑28/05/2021 09:57Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.
Nasa zemlja, koja po svojim osobinama vise lici na medjunarodni protektorat, ga ima jako malo, tako da izgradnju autoputa kroz nasu zemlju vrijedi ona, koliko para, toliko muzike.![]()
-
detroit-mercy
#22016 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Zakljucak se sam namece, kilavo, sporo, nesposobno.Gli invincibili wrote: ↑28/05/2021 18:31Mislim da se i s Hrvatskom nije bas realno usporedjivati, oni su jedan visi nivo. Sa Albanijom je vec realnija uporedba, a bogami i oni su daleko ispred nas sto se tice izgradnje, a da nepominjem Kosovodetroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 17:26Primjerenija bi bila uporedba sa Hrvatskom ili Albanijom, da vidimo koliko su oni odmakli sa autoputevimaSo What! wrote: ↑28/05/2021 09:57
Je li vi nas fakat poredite sa jednom od tri najjace svjetske sile i najmnogoljudnijom nacijom na planeti.
Nasa zemlja, koja po svojim osobinama vise lici na medjunarodni protektorat, ga ima jako malo, tako da izgradnju autoputa kroz nasu zemlju vrijedi ona, koliko para, toliko muzike.![]()
![]()
![]()
- So What!
#22017 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Albanija ima manje autoputeva nego BiH, oni imaju oko 200 kilometara, doko BiH trenutno ima oko 220 kilometara.detroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 19:07Zakljucak se sam namece, kilavo, sporo, nesposobno.Gli invincibili wrote: ↑28/05/2021 18:31Mislim da se i s Hrvatskom nije bas realno usporedjivati, oni su jedan visi nivo. Sa Albanijom je vec realnija uporedba, a bogami i oni su daleko ispred nas sto se tice izgradnje, a da nepominjem Kosovodetroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 17:26
Primjerenija bi bila uporedba sa Hrvatskom ili Albanijom, da vidimo koliko su oni odmakli sa autoputevima![]()
![]()
![]()
I kolega iznad je pitaju u kojoj to zemlji imaju dionice autoputa, a da se ne koriste, ja sam naveo prvu zemlju iz susjedstva, a vi ste pricu okrenuli u drugom smjeru, iznoseci naravno netacne informacije, kao sto to dobar dio forumasa na ovoj temi radi.
Bitno je bombati po temi i naravno nas prolasavati najgorim i to raditi sa minimalnim poznavanjem teme te slabom ili nikakvom argumentacijom.
- Login77777
#22018 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad je Kosovo pocelo graditi prvi Kilometar a kada BiH?
-
detroit-mercy
#22019 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad je Bicakcic (mislim da je bio on) zarovio prvi asov zemlje (kamen temeljac), kad je receno da ce biti gotov i koliko danas imamo kilometara na VC-u. Pa da vidimo jesmo li najgori ili najboljiSo What! wrote: ↑28/05/2021 19:18Albanija ima manje autoputeva nego BiH, oni imaju oko 200 kilometara, doko BiH trenutno ima oko 220 kilometara.detroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 19:07Zakljucak se sam namece, kilavo, sporo, nesposobno.Gli invincibili wrote: ↑28/05/2021 18:31
Mislim da se i s Hrvatskom nije bas realno usporedjivati, oni su jedan visi nivo. Sa Albanijom je vec realnija uporedba, a bogami i oni su daleko ispred nas sto se tice izgradnje, a da nepominjem Kosovo![]()
![]()
I kolega iznad je pitaju u kojoj to zemlji imaju dionice autoputa, a da se ne koriste, ja sam naveo prvu zemlju iz susjedstva, a vi ste pricu okrenuli u drugom smjeru, iznoseci naravno netacne informacije, kao sto to dobar dio forumasa na ovoj temi radi.
Bitno je bombati po temi i naravno nas prolasavati najgorim i to raditi sa minimalnim poznavanjem teme te slabom ili nikakvom argumentacijom.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#22020 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Gdje li je taj kamen temeljac sad
, godinama je stajao a nista se gradilo nije
? I koji sklop moras da budes da opet glasaš za iste ?
- MorningStar
#22021 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ako nas Albanija presisa uvijek se mozes pozvati na Zimbabwe.So What! wrote: ↑28/05/2021 19:18Albanija ima manje autoputeva nego BiH, oni imaju oko 200 kilometara, doko BiH trenutno ima oko 220 kilometara.detroit-mercy wrote: ↑28/05/2021 19:07Zakljucak se sam namece, kilavo, sporo, nesposobno.Gli invincibili wrote: ↑28/05/2021 18:31
Mislim da se i s Hrvatskom nije bas realno usporedjivati, oni su jedan visi nivo. Sa Albanijom je vec realnija uporedba, a bogami i oni su daleko ispred nas sto se tice izgradnje, a da nepominjem Kosovo![]()
![]()
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#22022 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Vc je dug oko 330 km. Koliko se vec gradi?
Hrvatska je 380km autoceste ZG-ST izgradila za tri godine. Cijena 17 milijardi kn + PDV.
Hrvatska je 380km autoceste ZG-ST izgradila za tri godine. Cijena 17 milijardi kn + PDV.
- drug_profi
#22023 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
zsto se ovako sporo gradi i pored obezbjeđenih sredstava, to je za kritike i smjene.
Zasto se gradi preko neispitanih podloga, to je za krivicnih prijava.
Zasto je Prenj izbor ako se zna da se ne zna nista o dubinama kraske planine, i jos se onako samouvjereno odredi i procjena troskova - to je sumnjivo do bola. Toliko sumnjivo da mislim da nikad nece ni postojati.
Zasto se gradi preko neispitanih podloga, to je za krivicnih prijava.
Zasto je Prenj izbor ako se zna da se ne zna nista o dubinama kraske planine, i jos se onako samouvjereno odredi i procjena troskova - to je sumnjivo do bola. Toliko sumnjivo da mislim da nikad nece ni postojati.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#22024 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Da su ga zavrsili prije 5 godina bilo je kasno
Danas je prekasno
Danas je prekasno
-
detroit-mercy
#22025 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ali najbolji argument mi je "ipak nismo najgori" ( iako je i to pod znakom pitanja), pa majku mu jebem niko i ne trazi/ocekuje da budemo najbolji ali mozemo li makar biti mrtvi prosjekMorningStar wrote: ↑28/05/2021 21:00Ako nas Albanija presisa uvijek se mozes pozvati na Zimbabwe.So What! wrote: ↑28/05/2021 19:18Albanija ima manje autoputeva nego BiH, oni imaju oko 200 kilometara, doko BiH trenutno ima oko 220 kilometara.