Seawolf wrote: ↑28/05/2021 14:54Jebat ga, druže, bez obzira na svu mržnju koju osjećam prema nacistima i svu podršku koju dajem komunistima, mora se priznati da je Franjo Kluz (koji baš i nije bio kakav komunista) bio lošiji pilot od Mate Dukovca (koji, definitivno, baš i nije bio kakav nacista).
Stari, nit' sam komunista niti antikomunista, ali želim da kontekstualizujem moju repliku.
- Tema su dešavanja u Izraelu i Palestini i stvar sagledavam iz univerzalne perspektive koja je danas opet dramatično aktuelizovana. Ravnopravnost ili diskriminacija; ideologije rasne, nacionalne, državne ili vjerske "izuzetnosti" ili svijet načelno ali i praktično ravnopravnih subjekata (što je temelj prava i pravde). Sad, možemo biti cinici i reći,
"ma *ebo to, pravo je u sili", ali to ne traje vječno, a o tome nam svjedoče svjetski ratovi i njihovi ishodi. Kao zagovornik teorije i prakse jednakopravnosti, mogu i kritikujem itekako upitnu i probllematičnu izraelsku politiku, kako na teritoriji Palestine/Izraela, tako i u regiji. Isto tako, ne pada mi na pamet da tu svoju kritiku temeljim na biografijama likova koji su hljeb pronašli u armijama diskriminatornih i genocidnih ideologija, kao pomenuti romanijski debil koji se od oskudice "spasio" priključenjem SS-jedinicama.
Borba za ravnopravnost se ne može voditi ideologijom neravnopravnosti, niti se nacizam liječi nacizmom.
- Što se tiče "gospode" u nacističkim redovima, gnušam se "ljudi" koji su na ti sa bontonom ali nemaju ništa protiv država iz čijih zakona su isključeni čitavi narodi. Ili fukare koja ne psuje, ali joj je zaklati živog čovjeka kao reći dobar dan. To nisu ni ljudi, niti gospoda.
- Ako nemam ni trunke respekta prema nacističkoj ideologiji prve polovine prošlog stoljeća, onda sa kredibilitetom mogu da budem protiv istih ili sličnih ideologija naše epohe.
Ni manje ni više od toga.