strasno je kako su nam unistili skolstvo.
Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
Tempo
- ZeModerator
-
Hakiz
#552 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nego, ako je toliki problem zabrana pušenja, ako će toliko negativno uticati na ugostitelje, da legalizujemo droge, ne samo marihuanu, sve droge. Zamisli zarade u kafani kada ti neko naruči kafu i viski, pa zapali, a onda se pukne ili povuče crtu, a mogli bi ih i proizvoditi. Imaš zemlju pa dunum duhana, dunum makova, dunum koke...
A tek izvoz.
Mislim, kada je već profit bitan.
A tek izvoz.
- muhafuca
#553 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
prohibicija je totalna zabrana alkohola - ovdje se prica o zabrani tocenja na javnim mjestima i u objektimafoxlife wrote: ↑27/05/2021 23:11pa znamo otprilike kako je prosla prohibicija iako se ne moze bas poreditimuhafuca wrote: ↑27/05/2021 23:06tuziti i dobiti na sudu su dva razlicita pojmaHaris.ba wrote: ↑27/05/2021 21:54
Nego sta nego konobar. Imas raznih rjesenja. Evo, spomenula se Amerika. U Americi kafana(vlasnik kafane koja sluzi alkohol) moze biti tuzen ako nije uskratio alkohol koji je doveo do pijanstva lica koje je napravilo stetu trecem.
Npr.vozac pod alkoholom koji mu je usluzen u kafani napravi sudar. Osteceni moze tuziti i vozaca i vlasnika kafane koji nije uskratio alkohol vozacu.
vlasnik dobre kafane koja radi uvjek ce imati boljeg advokata
koji ce naci neku tehnikaliju na koju ce se izvuci.
da taj zakon tako dobro fercera i da ga se strogo pridrzavaju
ne bi bilo toliko DUI kazni i saobracajnih nesreca uzrokocanih alkoholom.
Nego samo skroz zabraniti tocenje u objektima kao i pusenje.
pij i pusi kod kuce ili na vikendici.
i bez obzira sto alkohol moze indirektno stetiti okolini ne moze stetiti kao duhan onome koji nije konzument
i pijan civjek moze istuci, ubiti oruzjem, zgaziti automobilom itd i covjeka/zenu/djete koji nikad nije pio u zivotu
-
TheMule
#554 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne pusim i rijetko pijem, ali sam protiv ovako glupog zakona. Napacen narod po Bosni i nema nista osim ono malo pusenja, kafane, itd. Zabrana po kancelarijama i drugim javnim objektima je jedno, a zabrana u ugostiteljskim objektima nesto sasvim drugo.
-
moonca
#555 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ti sad malo idesh u krajnost. u buducnosti, moglo bi se stosta ocekivati- vec dolaze 'they' generacije.. treba pratiti kao se ponasaju.. vishe su frikovi za phone, tehn. komunikaciju. . ne neko veliko druzenje...Hakiz wrote: ↑27/05/2021 23:40 Nego, ako je toliki problem zabrana pušenja, ako će toliko negativno uticati na ugostitelje, da legalizujemo droge, ne samo marihuanu, sve droge. Zamisli zarade u kafani kada ti neko naruči kafu i viski, pa zapali, a onda se pukne ili povuče crtu, a mogli bi ih i proizvoditi. Imaš zemlju pa dunum duhana, dunum makova, dunum koke...
A tek izvoz.
.Bit ce problema s posjetom restoranima.. - neki posjetioci ce zapaliti, iako pishe ne. bice svadja..no, proci ce to..... pa, i masa hotela ne dozvoljava pusenje- pa su pasaci posjecivali iste..
Bitno je, na radnom mjestu imati toleranciju -nula, kao i u shoping centrima..
- Logovan
#556 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Eh pravi razlog da se ne donese zakon
- spinel_
#557 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne razumijem zene osim ako nisu pusacice pa im ne smeta kako im se svidjaju likovi koji ispuse kutiju na dan. Kako mogu taj smrad podnijeti i jos ga mirisu.
fuj
Odoh povratiti.
Odoh povratiti.
-
Hakiz
#558 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa, niko ni do sada nije branio ljudima da otvaraju pušione. Lokale u kojima će se prodavati cigarete i pušiti. Kao nekada kada su u Kini postojale pušione opijuma, može i kod nas. Pušione duhana, a i opijuma, zašto da ne.
Prije neki dan kao argument protiv zabrane čini mi se ona Feraget ili kako se već zove, reče da nije dobro donositi zakon jer će opasti posjeta restoranima i kafanama, naime 40 % odraslih puše. Žena hladno otpisa 60 % ljudi, većinu, koja, po njoj, ne treba posjećivati restorane i kafane.
Ja nekako pokušavam shvatiti kako je u interesu ugostitelja imati situaciju koja odgovara 40 % potencijalnog tržišta, a odbija 60 %, ali nisam ugostitelj, pa mi oprostite neznanje.
Boldirano: I to je najgore.
-
YouAreMyDestiny
#559 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Podržavam zakon. Hvala Bogu pa ga usvojiše. Ko hoće da smrdi, neka smrdi u svojoj kući. Ne moram i ja smrditi zbog njega.
- deogest
#560 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Zakon koji se postovat nece. Da se postuje svaki zakon koji su donijeli, mi bi bili Njemacka a ne slijepo crijevo bivse Juge, da ne govorim za Europu.
-
high_volume
- mayab
#562 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
izvini , ali praaavo ti je glupo ovo boldirano
-
foxlife
-
foxlife
#564 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
alo znam ja sta je prohibicija vidis da sam napisao da se ne moze bas poreditimuhafuca wrote: ↑28/05/2021 00:10prohibicija je totalna zabrana alkohola - ovdje se prica o zabrani tocenja na javnim mjestima i u objektimafoxlife wrote: ↑27/05/2021 23:11pa znamo otprilike kako je prosla prohibicija iako se ne moze bas poreditimuhafuca wrote: ↑27/05/2021 23:06
tuziti i dobiti na sudu su dva razlicita pojma
vlasnik dobre kafane koja radi uvjek ce imati boljeg advokata
koji ce naci neku tehnikaliju na koju ce se izvuci.
da taj zakon tako dobro fercera i da ga se strogo pridrzavaju
ne bi bilo toliko DUI kazni i saobracajnih nesreca uzrokocanih alkoholom.
Nego samo skroz zabraniti tocenje u objektima kao i pusenje.
pij i pusi kod kuce ili na vikendici.
i bez obzira sto alkohol moze indirektno stetiti okolini ne moze stetiti kao duhan onome koji nije konzument
i pijan civjek moze istuci, ubiti oruzjem, zgaziti automobilom itd i covjeka/zenu/djete koji nikad nije pio u zivotu
vidis da si i sam napisao i pijan covjek moze a i ne mora a kod pusenja je uvijek trovanje onih oko tebe
nema moze a i ne mora
- Snake Eyes
-
last mohicans
#566 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da li ovaj zakon regulira pušenje vani? U HR i SLO je dozvoljeno vani, ako se ne varam.
- dulekrele
#567 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Onaj sto loce ne ugrozava moje zdravlje direktno izuzev ako se ne pomaklja sa mnomspinel_ wrote: ↑27/05/2021 21:23Mozda i jesu. I opasnije.
Ali brate sto pusac zna smrditi malo je reci.
Haj sto smrdi sebi vjerovatno je na to navikao, vec i drugom smrdi. Ne moze covjeku ni domestos pomoci da sapere smrad.
I to sve ostaje i kad ne pusi. Znaci siri smrad svuda sa sobom. Za povratiti.
Bolje udisati septicku sat vremena nego biti u prisustvu nekog ko bazdi na duhan.
- dulekrele
#568 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
U ljubljani po cici zimi sjede vani ispred kafana i puse.last mohicans wrote: ↑28/05/2021 12:15 Da li ovaj zakon regulira pušenje vani? U HR i SLO je dozvoljeno vani, ako se ne varam.
-
zigzag
#569 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma samo zatvoreni prostori će podlijegati ovom zakonu.
Bar će i inspektori tako djelovati. Ipak se mora ostaviti prostora i za onog ko koristi cigare. Ovdje je u prvi mah dovoljno maknuti pepeljare sa stolova da ljudi shvate da se nešto mijenja.
Bar će i inspektori tako djelovati. Ipak se mora ostaviti prostora i za onog ko koristi cigare. Ovdje je u prvi mah dovoljno maknuti pepeljare sa stolova da ljudi shvate da se nešto mijenja.
-
last mohicans
#570 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Zato pitam, bio sam u ZG 2019, Ljubljani 2018 i ljudi sjede vanka u novembru, dekica, one grijalice i uzivancija. Ja bih to dozvolio, pa se mrzni za svoj ceif,jbg. Smrt mi je bila ulaziti u zapušene kafančure zimi. Znalo se desiti gdje je slaba ventilacija, 3 pušača dime, a 20 ostalih sjede i udišu taj smrad. Po meni je malo i dug ovaj period prilagodbe. Bojim se da ne iskoriste za neke malverzacije,trazenje rupa, mada je zabrana unutar zatvorenih prostora jasna. Zato pitam za baste i vanjske prostore. Ove kazne za maloljetnike i pravna lica koja omoguce uživanje duhana maloljetnicima biti zanimljivo ispoštovati. Sta cemo za pušenje tinejdzera u školama.dulekrele wrote: ↑28/05/2021 12:18U ljubljani po cici zimi sjede vani ispred kafana i puse.last mohicans wrote: ↑28/05/2021 12:15 Da li ovaj zakon regulira pušenje vani? U HR i SLO je dozvoljeno vani, ako se ne varam.
- dulekrele
#571 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
I ako sam protiv pusenja bas bi bilo pretjerano zabraniti i vani.last mohicans wrote: ↑28/05/2021 12:23Zato pitam, bio sam u ZG 2019, Ljubljani 2018 i ljudi sjede vanka u novembru, dekica, one grijalice i uzivancija. Ja bih to dozvolio, pa se mrzni za svoj ceif,jbg. Smrt mi je bila ulaziti u zapušene kafančure zimi. Znalo se desiti gdje je slaba ventilacija, 3 pušača dime, a 20 ostalih sjede i udišu taj smrad. Po meni je malo i dug ovaj period prilagodbe. Bojim se da ne iskoriste za neke malverzacije,trazenje rupa, mada je zabrana unutar zatvorenih prostora jasna. Zato pitam za baste i vanjske prostore. Ove kazne za maloljetnike i pravna lica koja omoguce uživanje duhana maloljetnicima biti zanimljivo ispoštovati. Sta cemo za pušenje tinejdzera u školama.dulekrele wrote: ↑28/05/2021 12:18U ljubljani po cici zimi sjede vani ispred kafana i puse.last mohicans wrote: ↑28/05/2021 12:15 Da li ovaj zakon regulira pušenje vani? U HR i SLO je dozvoljeno vani, ako se ne varam.
-
last mohicans
#572 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako je tako,onda je OK. Neka malo gazde ulože u dekice i plinske grijalice, svi sretni. A ne da gospoda pušači sjede u suhom i toplom, jos da mene truje. Ma vozdrica
- muhafuca
#573 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pa sto si je uopste spominjao (prohibiciju) ako se ne moze poreditifoxlife wrote: ↑28/05/2021 08:06alo znam ja sta je prohibicija vidis da sam napisao da se ne moze bas porediti
vidis da si i sam napisao i pijan covjek moze a i ne mora a kod pusenja je uvijek trovanje onih oko tebe
nema moze a i ne mora
kad si je spomenuo - onda se treba omoguciti i dodatno pojasnjenje
da ne ostane na "samo sam provukao kroz usi pa nek ostane u podsvjesti"
a ne mora ni kod pushenja uvjek - niko te ne tjera da sjedish gdje se pushi ako necesh
ako se vec plashish rizika nemoj vlastitom voljom ici tamo gdje ljudi pushe.
znachi nije uvjek ni kod pushenja.
- muhafuca
#574 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
ma nije bolan, vrati se par strana unazaddulekrele wrote: ↑28/05/2021 12:25I ako sam protiv pusenja bas bi bilo pretjerano zabraniti i vani.last mohicans wrote: ↑28/05/2021 12:23Zato pitam, bio sam u ZG 2019, Ljubljani 2018 i ljudi sjede vanka u novembru, dekica, one grijalice i uzivancija. Ja bih to dozvolio, pa se mrzni za svoj ceif,jbg. Smrt mi je bila ulaziti u zapušene kafančure zimi. Znalo se desiti gdje je slaba ventilacija, 3 pušača dime, a 20 ostalih sjede i udišu taj smrad. Po meni je malo i dug ovaj period prilagodbe. Bojim se da ne iskoriste za neke malverzacije,trazenje rupa, mada je zabrana unutar zatvorenih prostora jasna. Zato pitam za baste i vanjske prostore. Ove kazne za maloljetnike i pravna lica koja omoguce uživanje duhana maloljetnicima biti zanimljivo ispoštovati. Sta cemo za pušenje tinejdzera u školama.
ima ih koji bi streljali sve pushache
da se prekine ciklus prenosa navike na omladinu,
- Snake Eyes
#575 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kakav je status djecijih igralista i parkova? Radi se o otvorenom prostoru ali jednako pricinjava neugodnost i daje los primjer mladima.