Evo me sa apdejtom, nakon nekog vremena...
Radilo se, IZMEDJU kiša... vrijeme mi bas ne ide na ruku. Koristi se puno električnog alata, radi se vani, pa cim (ne)vrijeme okrene na kišu, kamaraj alat, pokrivaj, pokrivaj gradju...fuj!
No, i pored nesretnog vremena, uspjelo se ponesto uraditi.
"slika govori vise od hiljadu rijeci":
Plafon konacno "popodjen"..

Oko tog poda je bilo dosta problema: "gospon inzinjer" koji je radio specifikaciju je dao neku povrsinu daske za pod, koja nema veze ni s mozgom, ni sa neto/bruto dimenzijama. Pored toga, specificirao je duzinu svake daske od 3 m, koja je relativno slabo iskoristiva, tj bilo je puno skarta, a neka povrsina same daske nije bila dobro ni rezana ni falcovana. Doslo je do manjka nekih 12m2. Uspio sam naruciti dasku, sada na bruto dimenziju u odnosu na gredu, na konkretan raspon (xy kvadrata na 1,7 m, a AB kvadrata na 3 m, debljine 45 mm. Medjutim, jadac! Niko od stolara NECE da mi falca tako malu povrsinu- kazu treba im kao cijeli dan da usteluju masinu i ne isplati im se-"sitan posao". J...o ih sitan posao- muka mi je vise od te price sitan posao- radije ce cijeli dan gluvariti i govoriti kako nema posla, a nece "na sitno". Neka crknu, propadnu! Dakle, daska je na placu, gruba, sa pilane, a treba biti rezana u formi lamperije i svedena na d=40 mm, sta sad? Sreca, pa imam stoni cirkular-falcali smo obicni L falc- bitno da se dobije preklop, potom rucnim hoblicima preglali (iz zeze smo to nazvali "rucni abrihter"), tanjili i tek onda eksenticne brusilice u sake- grid 180 i 220 i peglaj, gladi...Uspjeli, na kraju.Sve leglo, "zažmirilo"
Juce su dignuti i rogovi:

A danas su i dume gotove:

Iako ova druga lsika izgleda kao da nije gotovo, ipak jeste- sve iskrojeno, postavljeno, zategnuto, samo je do mene- nisam fotografisao na kraju.
Sutra se postavlja osnova stubova verande i nastavak rogova za krov verande (na drugoj slici vidljivo da je desna strana rogova kraca u odnosu na lijevu).
U medjuvremenu, obostrano je impregnirana apsolutno sva daska za krov (Komocid i Ligno Protect- hvala clanu @kurty na savjetu, iskustvu). Dok mestri rade na verandi, ja krecem sa zavrsnim slojem lazure nalamperiji- vidljivim dijelom krovne daske (cca 61 m2)- Irkolin GOLD (UV zastita, vosak). To jednostavno MORA biti gotovo zakljucno sa nedjeljom, jer se u nedjelju uvece ocekuje pogorsanje vremena, a za taj premaz treba prostora- ne moze daska na dasu, ne mogu se stavljati lege.
Za sada, planirano je da "metnemo noge pod sto i kosulje za majstore okacimo na rog" u srijedu, jer bi pretezan dio krova (ako ne i cijeli) sa daskom,folijom, letvom i kontraletvom mogao i trebao bi biti gotov tog dana, negdje do 12-1 PM.
Ima jos bruka posla, idemo dalje...