Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
nivla

#20376 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

KatarinaKosaca wrote: 26/05/2021 22:48 Super prijedlog. Darija :thumbup:. NS ima najviše školovani kadra u smislu pravog školovanja.
zakon o visokom obrazovanju
Član 96

(Uslovi za izbor u naučnonastavna zvanja)

Uslovi za izbor u naučnonastavna zvanja na visokoškolskoj ustanovi su:

a) asistent: završen ciklus studija koji se vrednuje sa najmanje 300 ECTS bodova i sa najnižom prosječnom ocjenom 8 ili 3,5;

b) viši asistent: stepen drugog ciklusa studija (magisterij) odnosno integrisani ciklus studija, proveden izborni period u zvanju asistenta;

c) lektor: stepen drugog ciklusa studija (magisterij) odnosno integrisani ciklus studija sa najnižom prosječnom ocjenom 8 ili 3,5;

d) docent: naučni stepen doktora u datoj oblasti, najmanje tri naučna rada objavljena u priznatim publikacijama koje se nalaze u relevantnim naučnim bazama podataka, pokazane nastavničke sposobnosti;

e) vanredni profesor: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju docenta, najmanje pet naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama koje se nalaze u relevantnim naučnim bazama podataka, objavljena knjiga, originalni stručni uspjeh kao što je projekt, patent ili originalni metod te uspješno mentorstvo najmanje jednog kandidata za stepen drugog ciklusa studija odnosno integrisanog ciklusa studija;

f) redovni profesor: proveden najmanje jedan izborni period u zvanju vanrednog profesora, najmanje osam naučnih radova objavljenih u priznatim publikacijama koje se nalaze u relevantnim naučnim bazama podataka, najmanje dvije objavljene knjige, originalni stručni uspjeh kao što je projekt, patent ili originalni metod, te uspješno mentorstvo najmanje po jednog kandidata za stepen drugog odnosno integrisanog ciklusa studija i trećeg ciklusa studija.
objavljeni radovi doticne
Image
s tim da ne iskljucujem mogucnost da profil nije azuriran
hladan.preminger

#20377 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hladan.preminger »

Haj ne seri svega ti. Cura je imala 10 prosjek na faxu.
Kakvi bolidi su dugurali do zvanja na fakultetima, prigovarati njoj je smiješno i žalosno istovremeno.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#20378 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by KatarinaKosaca »

Nije predložena za redovnog profesora, nego ministricu. Bolje ovako, nego da je formalnom potpisana na tuđim naučnim radovima. Sviđa mi se ovaj prijedlog. Nije stranački ništa postigla, nego sama. Like
nivla

#20379 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

hladan.preminger wrote: 26/05/2021 23:04 Haj ne seri svega ti. Cura je imala 10 prosjek na faxu.
Kakvi bolidi su dugurali do zvanja na fakultetima, prigovarati njoj je smiješno i žalosno istovremeno.
0 citata
3 objavljena rada od kojih se po datumima moze zakljuciti da nije imala ni za izbor u zvanje docenta 2015,2016 i 2020
za vanrednog treba imati barem 8 radova na ovom profilu od kojih 3 prije izbora u zvanje docenta i 5 nakon izbora u zvanje da bi bila vanredni profesor, plus jednu knjigu
ja to na profilu ne vidim, a zakon je jasan, ovo mora imati, ovo su potrebno o dovoljni uslovi da bude birana u trenutno zvanje, ako ih nije ispunila onda je ovo nezakonito, a treba biti ministar PRAVDE
da bude asistent i visi asistent bitan je prosjek, za izbor u akademska zvanja docenta, vanrednog i redovnog profesora obavezan je naucni rad objavljen u priznatim naucnim bazama u kojim ovaj godisnjak vjerovatno nije indeksiran i nece biti jer nije na nekom od svjetskih jezika, ali posto je doticna iz Nase stranke, ja serem a za nju zakon ne treba da vrijedi
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#20380 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by KatarinaKosaca »

Vjerovatno ima dovoljan toj radova, možda gdje je supotpisnik. Nije NS SDA ili SDP da je toliko jak
the_stick

#20381 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by the_stick »

Hakiz wrote: 26/05/2021 20:02
drug_profi wrote: 26/05/2021 19:58
Hakiz wrote: 26/05/2021 19:49

Zaplakaće se za Arslanagićem, ali sad je kasno.
Ebo mu ja mate*... lopovčina koja nas je do gaća ogulila.
Ali je za firmu bio bolji. Uzunović će je uništiti.
Za koju tacno firmu je bio bolji? Kako se ono zvala ona firma… Moscanica? Tako nesto…? Preko koje su se svake godine milioni izvlacili preko toplog obroka i reprezentacije… a da ne pricamo o jr. koji je na racun firme putovao, oblacio se, placao kurve…

Jbt zar moze neko pomisliti, a ne reci da je doticni bio dobar za firmu…?
drug_profi

#20382 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

the_stick wrote: 26/05/2021 23:35 Kako se ono zvala ona firma
Brštanica
Billy The Pljuc

#20383 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Billy The Pljuc »

nivla wrote: 26/05/2021 22:27
Billy The Pljuc wrote: 26/05/2021 19:44 Pođoh da napišem, na prvu od mene :thumbup: :thumbup: :thumbup::

Image

"Darja Softić Kadenić kandidatkinja je Naše stranke za ministricu pravde u Vladi Kantona Sarajevo – odlučio je jednoglasno na večeras održanoj sjednici Kantonalni odbor Naše stranke u Sarajevu.

Darja Softić Kadenić rođena je 1982. godine i zaposlena je kao vanredna profesorica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Uža specijalnost joj je građansko pravo. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svog drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji. Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski. Udata je i majka dvoje djece.

“Došao je trenutak u mom životu u kojem sam trebala odlučiti – da li ostati na ugodnoj poziciji i posmatrati stvari sa strane, ili preuzeti odgovornost i radi naše djece pokušati nešto poboljšati. Ne želimo da više vodimo razgovore o tome hoće li nam djeca ostati U Bosni i Hercegovini. Zbog toga sam odlučila da pokušam nešto promijeniti. Svoju ekspertizu i kapacitete želim staviti na raspolaganje Vladi Kantona Sarajevo, kao i građankama i građanima. Nastavit ću dobre prakse ministrice Brčić, radujem se izazovima koje me čekaju”, poručila je Softić Kadenić.

Podsjećamo, Darja Softić Kadenić dolazi na mjesto ministrice Lejle Brčić, koja će tu dužnost obavljati do prvog juna."
naucni opus sveden na tri rada objavljena u godisnjaku, vanredni profesor mora imati mnogo vise radova i knjiga od ovog, mozda jedino nije dopunila sve info na scholar profilu
https://scholar.google.com/citations?hl ... lppLcAAAAJ
Iskreno ne znam, zato i napisah ono "na prvu", djeluje OK na prvu a o ostalom se da svakako prodiskutovati.

:thumbup:
Dzematlija

#20384 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Dzematlija »

nivla wrote: 26/05/2021 23:12
hladan.preminger wrote: 26/05/2021 23:04 Haj ne seri svega ti. Cura je imala 10 prosjek na faxu.
0 citata
3 objavljena rada od kojih se po datumima moze zakljuciti da nije imala ni za izbor u zvanje docenta 2015,2016 i 2020
za vanrednog treba imati barem 8 radova na ovom profilu od kojih 3 prije izbora u zvanje docenta i 5 nakon izbora u zvanje da bi bila vanredni profesor, plus jednu knjigu
ja to na profilu ne vidim, a zakon je jasan, ovo mora imati, ovo su potrebno o dovoljni uslovi da bude birana u trenutno zvanje, ako ih nije ispunila onda je ovo nezakonito, a treba biti ministar PRAVDE
da bude asistent i visi asistent bitan je prosjek, za izbor u akademska zvanja docenta, vanrednog i redovnog profesora obavezan je naucni rad objavljen u priznatim naucnim bazama u kojim ovaj godisnjak vjerovatno nije indeksiran i nece biti jer nije na nekom od svjetskih jezika, ali posto je doticna iz Nase stranke, ja serem a za nju zakon ne treba da vrijedi
Bravo @nivla !
Opštepoznata je činjenica da se na UNSA napreduje sa objavljivanjem radova na niđe-veze konferencijama, to znam iz prve ruke.
nivla

#20385 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

za ministra joj ne trebaju reference iz nauke, ali za vanrednog profesora, kako stvari stoje izabrana osoba koja ne ispunjava uvjete ni za izbor u docenta, ne treba ulaziti u kvalitet radova ali nije ni forma zadovoljena a to je 8 objavljenih radova, i sad imas vanrednog profesora najvjerovatnije izabranog mimo pravila imenovanog na mjesto ministra PRAVDE, pa je regularno pitanje u cemu je ova sadasnja vlast bolja od prethodne kad imaju kadrove sa istim obrascem ponasanja kao i prethodna vlast
Styling

#20386 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

nivla wrote: 27/05/2021 09:10 za ministra joj ne trebaju reference iz nauke, ali za vanrednog profesora, kako stvari stoje izabrana osoba koja ne ispunjava uvjete ni za izbor u docenta, ne treba ulaziti u kvalitet radova ali nije ni forma zadovoljena a to je 8 objavljenih radova, i sad imas vanrednog profesora najvjerovatnije izabranog mimo pravila imenovanog na mjesto ministra PRAVDE, pa je regularno pitanje u cemu je ova sadasnja vlast bolja od prethodne kad imaju kadrove sa istim obrascem ponasanja kao i prethodna vlast
Treba nam MINISTAR, a ne docent, niti asistent, niti doktor pravnih nauka. Ministar moze biti i za zavrsenim pravnim fakultetom bez ijednog naucnog rada. Prema tome, ova zena je skroz ok. Ispunjava sve uslove za ministra. Let's give her a chance!
nivla

#20387 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

Styling wrote: 27/05/2021 09:41
nivla wrote: 27/05/2021 09:10 za ministra joj ne trebaju reference iz nauke, ali za vanrednog profesora, kako stvari stoje izabrana osoba koja ne ispunjava uvjete ni za izbor u docenta, ne treba ulaziti u kvalitet radova ali nije ni forma zadovoljena a to je 8 objavljenih radova, i sad imas vanrednog profesora najvjerovatnije izabranog mimo pravila imenovanog na mjesto ministra PRAVDE, pa je regularno pitanje u cemu je ova sadasnja vlast bolja od prethodne kad imaju kadrove sa istim obrascem ponasanja kao i prethodna vlast
Treba nam MINISTAR, a ne docent, niti asistent, niti doktor pravnih nauka. Ministar moze biti i za zavrsenim pravnim fakultetom bez ijednog naucnog rada. Prema tome, ova zena je skroz ok. Ispunjava sve uslove za ministra. Let's give her a chance!
Ja ti kazem, ako ima samo tri rada kako moze biti vanredni profesor, da nije vanredni profesor ne bih postavljao pitanje u kojem kazem kako je normalno da nam ministrica PRAVDE bude neko ko je za vanrednog profesora izabran bez potrebnih uvjeta(zadovoljavajuci barem formu o broju objavljenih radova), ovdje je naglaseno VANREDNI PROFESOR na press konferenciji
da se ogradim nisam iskljucio mogucnost da ti radovi nisu samo dodani na scholar profil, pa onda ova sva moja prica oko izbora za vanrednog pada u vodu,
sto se mene licno tice moze biti i sa osnovnom skolom eventualno srednjom skolom ministar, ali da se vidi da se to steklo u ispravnoj formi kako treba da se stekne a ne gledanjem kroz prste
drug_profi

#20388 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Majke mi kao da niste svjesni u kakvom smo etickom kontekstu zadnjih decenija.
Svaka se dlaka mjeri kao da smo najednom svi Šveđani postali.
foxlife

#20389 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

Ok ako je vanredni profesor a nema te radove i sl neka se prozove ispita ja prvi cu reci da je treba ganjati za to ako je istina
A za ministricu ne treba posebno nista tako da moze sto se mene tice samo neka radi svoj posao
Tvrtko II Kotromanić

#20390 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Ja se sjećam Darje sa faksa, izuzetno korektna profesorica sa divnim pristupom.
trebala bi biti dobra ministrica, barem na osnovu misljenja sa fakulteta koje imam o njoj
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20391 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Biografija NS kandidata za ministra vs biografija SDA kandidata za ministra:
vanredna profesorica na Pravnom fakultetu. Diplomirala je, magistrirala i doktorirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu, a svog drugi magistarski rad odbranila na Karl Franzens Univerzitetu u Gracu, gdje je osvojila i nagradu za najbolji magistarski rad u svojoj generaciji. Autorica je brojnih naučnih radova te članica nekoliko uglednih domaćih i međunarodnih profesionalnih organizacija. Govori njemački i engleski jezik, a poznaje francuski i španski
Dokazujuci ae prijateljima pucao sebi iz pištolja u glavu, nakon čega su mu ljekari u Prijedoru spasili živu glavu na ramenima, prema nekim neprovjerenim informacijama, radio je kao zaštitar u nekim objektima.
U biografiji je naveo poznavanje koristenja internet pretrazivaca, kao i "dobro" poznavanje engledkog jezika
Mozete li prepoznati iz koje stranke dolazi ko :D
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#20392 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by izvrsni direktor »

Za jednu sobu fale dokazi da li je uopce zavrsila specijalizaciju, a drugoj se broje naucni radovi.

I pitas u cemu su ovi drugi bolji od ovih prvih? :-)
foxlife

#20393 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

poznavanje koristenja internet pretrazivaca
jel ovo neka zajebancija?
nivla

#20394 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

izvrsni direktor wrote: 27/05/2021 10:45
Za jednu sobu fale dokazi da li je uopce zavrsila specijalizaciju, a drugoj se broje naucni radovi.

na osnovu navoda nijedna ne mogu biti to sto jesu, ne zadovoljavaju ZAKONSKE UVJETE, ja ti opet pisem, procitaj, rekao sam za buducu ministricu na osnovu onog sto je dostupno i nisam iskljucio mogucnost da to mozda samo nije na profilu navedeno
foxlife

#20395 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

nivla wrote: 27/05/2021 11:03
izvrsni direktor wrote: 27/05/2021 10:45

na osnovu navoda nijedna ne mogu biti to sto jesu, ne zadovoljavaju ZAKONSKE UVJETE, ja ti opet pisem, procitaj, rekao sam za buducu ministricu na osnovu onog sto je dostupno i nisam iskljucio mogucnost da to mozda samo nije na profilu navedeno
za ministricu nema nikakvih prepreka da bude
za vanrednu profesoricu ako nema te radove ili sta vec onda ne moze
al se ovdje ne bira vanredna profesorica i nece raditi kao takva u vladi nego kao ministrica
the_stick

#20396 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by the_stick »

nivla wrote: 27/05/2021 10:27
Ja ti kazem, ako ima samo tri rada kako moze biti vanredni profesor, da nije vanredni profesor ne bih postavljao pitanje u kojem kazem kako je normalno da nam ministrica PRAVDE bude neko ko je za vanrednog profesora izabran bez potrebnih uvjeta(zadovoljavajuci barem formu o broju objavljenih radova), ovdje je naglaseno VANREDNI PROFESOR na press konferenciji
da se ogradim nisam iskljucio mogucnost da ti radovi nisu samo dodani na scholar profil, pa onda ova sva moja prica oko izbora za vanrednog pada u vodu,
sto se mene licno tice moze biti i sa osnovnom skolom eventualno srednjom skolom ministar, ali da se vidi da se to steklo u ispravnoj formi kako treba da se stekne a ne gledanjem kroz prste
Ovaj nivo poznavanja detalja, cjepidlacenja i prebrojavanja crvenih krvnih zrnaca djeluje kao da imas neki ‘personal vendetta’ protiv ove osobe…
hladan.preminger

#20397 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hladan.preminger »

Opet ponavljam, ona je imala sve i jednu 10-tku tokom studija.
nivla

#20398 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by nivla »

the_stick wrote: 27/05/2021 11:23

Ovaj nivo poznavanja detalja, cjepidlacenja i prebrojavanja crvenih krvnih zrnaca djeluje kao da imas neki ‘personal vendetta’ protiv ove osobe…
doticnu nisam ni u putu sreo, al eto ispade jos da joj se svetim, a samo smatram da aktuelna vlast mora pokazati da je bolja od onog sto smo do sad imali
@hladan.preminger
za izbor u zvanje VANREDNOG profesora nije uvjet prosjek vec objavljeni radovi i prethodni mandat u zvanju docenta na osnovu objavljena 3 RADA
foxlife

#20399 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by foxlife »

nivla wrote: 27/05/2021 11:31
the_stick wrote: 27/05/2021 11:23

doticnu nisam ni u putu sreo, al eto ispade jos da joj se svetim, a samo smatram da aktuelna vlast mora pokazati da je bolja od onog sto smo do sad imali
@hladan.preminger
za izbor u zvanje VANREDNOG profesora nije uvjet prosjek vec objavljeni radovi i prethodni mandat u zvanju docenta na osnovu objavljena 3 RADA
hoce li u vladi raditi kao vanredni profesor ili kao ministrica?
drug_profi

#20400 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

nivla wrote: 27/05/2021 11:31 a samo smatram da aktuelna vlast mora pokazati da je bolja od onog sto smo do sad imali
Pa pokazuje da je bolja od onog sto smo imali. Jel ti to ne vidis?
Ako ocekujes odmah vanzemaljce, nece da moze.
Proces je potreban da se polako dignu kriteriji, da se ljudi koji jesu skoro ko vanzemaljci privole da ucestvuju u politickom zivotu.
Primjer ti je Bogi. Zasto bi on dozvolio da smradovi pisaju po njemu? Kad je vidio da je to jedan svinjac, nece da ulazi u njega.
Locked