Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
zigzag
-
detroit-mercy
#452 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne moze ali je to sigurno problem sa kojim se je puno teze uhvatiti u kostac. Koliko dugu su RU i BU u EU, koliko je novca EU ulozila u borbu protiv korupcije tamo, te drzave i dan danas muku muce sa ti posastima drustva.seln wrote: ↑26/05/2021 14:37Super.detroit-mercy wrote: ↑26/05/2021 14:31
Da ne budemo naivni, u svakom drustvu imas Asim i Fadilja samo je bitno kako drustvo reaguje na iste. I u Austriji gazda kafica bi progledao kroz prste Asimu i Fadilju ali zna da ako ga ocvikaju Asim i Fadilj se mozda i izvuku al on ce najebat.
Tako da kada kao drustvo razvijemo svijest da nije cinkanje ako vidis da neko tolerise pusenje u svom kaficu ili restoranu i ako drzavni organi pod pritiskom javnosti pocnu da kaznjavaju prestupe/prestupnike onda ces vidjeti kako se smanjuje broj Asima, Fadilja i zestokih momaka.
Stojnica nek par puta dobro rebnu za pusenje u njegovim lokavima im on licnu da zavrne u guzicu cigaru svakom ko je zapali.
Kao sto je vec naglaseno, neke stvari se ne mogu ostaviti na hladjenje/cekanje jer znamo da ima tamo nekih Asima, Fadila ili zestokih momaka.
Zasto onda ostavljas na hladjenje/cekanje kradju javnog novca, falsificiranje diploma, nepotizam, korupciju?
To moze cekati?
Razmjere pusenja u BiH su malo je reci katastrofalne, jednostavno da ljudi onoliko rade kontra svog zdravlja i zdravlja ljudi koji ih okruzuju za mene nije normalno. I niko ne strijelja pusace, jednostavno zabraniti tamo gdje treba zabraniti i kapak.
- seln
- seln
#454 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ja te ne pitam za razmjere pusenja i stanje nardongog zdravlja.detroit-mercy wrote: ↑26/05/2021 14:44Ne moze ali je to sigurno problem sa kojim se je puno teze uhvatiti u kostac. Koliko dugu su RU i BU u EU, koliko je novca EU ulozila u borbu protiv korupcije tamo, te drzave i dan danas muku muce sa ti posastima drustva.
Razmjere pusenja u BiH su malo je reci katastrofalne, jednostavno da ljudi onoliko rade kontra svog zdravlja i zdravlja ljudi koji ih okruzuju za mene nije normalno. I niko ne strijelja pusace, jednostavno zabraniti tamo gdje treba zabraniti i kapak.
Pitam o jednom problemu, koji davi BiH vec 30 godina i nema nikakve naznake da je neko uopste poceo rjesavati taj problem. Stavise, postaje sve gore. Ukoliko se ovako nastavi, nece biti potrebe za zabranom pusenja: vecina ce otici, a oni koji ostanu nece imati marku za kafu.
-
foxlife
#455 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Gledao tebe kako se provaljujes eto gdje je bio
Ovo samo pokazuje sta raja misli o pusenju a ti se nasao da branis
Ovo samo pokazuje sta raja misli o pusenju a ti se nasao da branis
-
zigzag
#456 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nisam tad ni primjetio ovu temu. Ako je to radio, zar se ne može to riješiti privatnim porukama ili u par odgovora?
I zašto se tema pušenja u zatvorenim prostorima konstantno miješa sa ostalim problemima u državi. Imaju na forumu teme za svaki problem pojedinačno pa tamo svi možemo pisati u istom fonu.
I zašto se tema pušenja u zatvorenim prostorima konstantno miješa sa ostalim problemima u državi. Imaju na forumu teme za svaki problem pojedinačno pa tamo svi možemo pisati u istom fonu.
-
foxlife
#457 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ti si onda corav kad ne vidis da se sve diglo oko diplome sebije sto je bilo nezamislivo prije 10 godinaseln wrote: ↑26/05/2021 14:47Ja te ne pitam za razmjere pusenja i stanje nardongog zdravlja.detroit-mercy wrote: ↑26/05/2021 14:44Ne moze ali je to sigurno problem sa kojim se je puno teze uhvatiti u kostac. Koliko dugu su RU i BU u EU, koliko je novca EU ulozila u borbu protiv korupcije tamo, te drzave i dan danas muku muce sa ti posastima drustva.
Pitam o jednom problemu, koji davi BiH vec 30 godina i nema nikakve naznake da je neko uopste poceo rjesavati taj problem. Stavise, postaje sve gore. Ukoliko se ovako nastavi, nece biti potrebe za zabranom pusenja: vecina ce otici, a oni koji ostanu nece imati marku za kafu.
Al si ti izgleda klasicni primjer sda simpatizera i glasaca
- seln
#458 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
1. Ne, nije se moglo rijesiti, jer je momak poceo glumiti kabadahiju. Slobodno procitaj njegove postove.zigzag wrote: ↑26/05/2021 14:50 Nisam tad ni primjetio ovu temu. Ako je to radio, zar se ne može to riješiti privatnim porukama ili u par odgovora?
2. Ja izgleda moram odgovoriti svakom ponaosob: nemam nista protiv jebene zabrane, eto vas tamo!
Ali zar ne vidite da vas jebaju ko male majmune? Daju vam dzidzu da se zabavite, dok Asim, Fadilj i Bake krcme ostatke ove drzave.
- seln
#459 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kako si ti inteligentan djecko...foxlife wrote: ↑26/05/2021 14:52Ti si onda corav kad ne vidis da se sve diglo oko diplome sebije sto je bilo nezamislivo prije 10 godinaseln wrote: ↑26/05/2021 14:47Ja te ne pitam za razmjere pusenja i stanje nardongog zdravlja.detroit-mercy wrote: ↑26/05/2021 14:44
Ne moze ali je to sigurno problem sa kojim se je puno teze uhvatiti u kostac. Koliko dugu su RU i BU u EU, koliko je novca EU ulozila u borbu protiv korupcije tamo, te drzave i dan danas muku muce sa ti posastima drustva.
Al si ti izgleda klasicni primjer sda simpatizera i glasaca
dajte momku lizalo na moj racun.
- mayab
#460 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sada ide na federalni Dom naroda,koliko čujem!
Nešto baš i ne pratim kako to sve "hoda" u FBiH ,
znam da na nivou BIH taj tzv.Dom naroda pod apsolutnom dominacijom hadezea i esenesdea "ruši" svaki iole razuman zakon,
zbog nekih svojih viših mafijaških razloga!
Nešto baš i ne pratim kako to sve "hoda" u FBiH ,
znam da na nivou BIH taj tzv.Dom naroda pod apsolutnom dominacijom hadezea i esenesdea "ruši" svaki iole razuman zakon,
zbog nekih svojih viših mafijaških razloga!
-
zigzag
#461 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Neće tu biti problema. Juče je apsolutnom većinom izglasano.
Sad ostaje i sačekati da zakon objavi u službenom listu a onda vidjeti kada će se početi primjenjivati. Ako do oktobra ne bude promjena u restoranima ja imam namjeru konstantno upućivati prijave sanitarnim inspekcijama za restorane u svom mjestu odnosno za one u koje idem.
A valjda će se i bez toga uredovati prema zakonu.
Sad ostaje i sačekati da zakon objavi u službenom listu a onda vidjeti kada će se početi primjenjivati. Ako do oktobra ne bude promjena u restoranima ja imam namjeru konstantno upućivati prijave sanitarnim inspekcijama za restorane u svom mjestu odnosno za one u koje idem.
-
Dzematlija
#462 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nadajmo se da Dom naroda neće zezati. Danas je sjednica, ali na njenom dnevnom redu nema tog zakona (jer je jučer usvojen).zigzag wrote: ↑27/05/2021 07:17 Neće tu biti problema. Juče je apsolutnom većinom izglasano.
https://parlamentfbih.gov.ba/v2/bs/aktu ... akt_id=815
- insaneinthebrain
#463 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Tesko da ce se ovo usvojiti. Nemaju ovi u domu naroda muda za ovakav zakon. Ovo je bas drasticno. Al najbolja mi je kuknjava ugostitelja. Eto propast ce ako se zabrani. A sto se truje narod u zatvorenom to ih boli qrc. Preci su im pusaci nego nepusaci. Ko ne moze da izdrzi nek pusi napolju 
-
zigzag
#464 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ni jedna stranka na jučerašnjem glasanju nije bila izričito protiv tako da će zakon biti usvojen.
I ovo neće biti ništa radikalno niti se ugostitelji trebaju bojati.
Trenutno činjenično stanje je da su pušači većina u ugostiteljskim objektima. I na osnovu toga su ugostitelji zaključili da nepušači niti jedu niti piju.
I nikad nisu ni razmišljali zašto je to tako. Kako rekoh svakako smo odrasli u sredini gdje nisi bio pravu muško a ni kvalitetno žensko ako ne pušiš pa je i to razlog zašto svi misle da uglavnom pušači idu u restorane i kafiće.
Ja opet govorim iz svoj primjera, nekako se jednom mjesečno nakanim da negdje ručam ili večeram sa svojom porodicom radi tog zagušljivog prostora. i to uvijek gledam da ili bude "međuvrijeme" kada nije gužva ili objekat za koji znam da u tom trenutku nema puno gostiju.
A i kada odem, minimalno vremena sam tamo jer i tada neko puši.
Sin me je sto puta molio da ostane u igraonici ali ne radi njega mi nikad nije bilo logično da ostaje u zagušljivim prostorima. Jer u BIH je običaj da u roditelji dovedu djecu u igraonice i svi sjede za okolnim stolovima i puše.
Ko zna koliko ljudi izbjegava ugostiteljske objekte, jer računam i slastičarne, radi toga. Prije će im se promet povećati nego smanjiti ako se zabrani pušenje.
I ovo neće biti ništa radikalno niti se ugostitelji trebaju bojati.
Trenutno činjenično stanje je da su pušači većina u ugostiteljskim objektima. I na osnovu toga su ugostitelji zaključili da nepušači niti jedu niti piju.
I nikad nisu ni razmišljali zašto je to tako. Kako rekoh svakako smo odrasli u sredini gdje nisi bio pravu muško a ni kvalitetno žensko ako ne pušiš pa je i to razlog zašto svi misle da uglavnom pušači idu u restorane i kafiće.
Ja opet govorim iz svoj primjera, nekako se jednom mjesečno nakanim da negdje ručam ili večeram sa svojom porodicom radi tog zagušljivog prostora. i to uvijek gledam da ili bude "međuvrijeme" kada nije gužva ili objekat za koji znam da u tom trenutku nema puno gostiju.
A i kada odem, minimalno vremena sam tamo jer i tada neko puši.
Sin me je sto puta molio da ostane u igraonici ali ne radi njega mi nikad nije bilo logično da ostaje u zagušljivim prostorima. Jer u BIH je običaj da u roditelji dovedu djecu u igraonice i svi sjede za okolnim stolovima i puše.
Ko zna koliko ljudi izbjegava ugostiteljske objekte, jer računam i slastičarne, radi toga. Prije će im se promet povećati nego smanjiti ako se zabrani pušenje.
-
foxlife
#465 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
usvojit ce htjeli ne htjeli jer je to eu rekla i tako je
pa sada usvajaju zakone koje nikad ni u ludilu ne bi prihvatili
ocigledno su stranci rekli ajmo mi ovu bosnu malo srediti mozda primiti u eu zbog rusije i sl i da se vise ne zajebavamo sa ovim kromanjoncima
a da bi te primili moras milijardu zakona usvojiti
ocigledno su stranci rekli ajmo mi ovu bosnu malo srediti mozda primiti u eu zbog rusije i sl i da se vise ne zajebavamo sa ovim kromanjoncima
-
Hakiz
#466 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Slično kao za paradu ponosa. Neke stvari su nama možda čudne da se na njima insistira, ima važnijih stvari, neki ovdje ih vide i kao napad na lični sistem vrijednosti, ali EU ih vidi kao simbole i dokaze prihvatanja evropskih (barem EU) vrijednosti. Ako to ne prihvatimo, nismo mentalno Evropljani, tako oni to vide. A takvi im ne trebamo.foxlife wrote: ↑27/05/2021 08:21 usvojit ce htjeli ne htjeli jer je to eu rekla i tako je
-
foxlife
#467 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pa neka usvoje sve sto je za zdravlje ljudi i za prava covjekaHakiz wrote: ↑27/05/2021 09:10Slično kao za paradu ponosa. Neke stvari su nama možda čudne da se na njima insistira, ima važnijih stvari, neki ovdje ih vide i kao napad na lični sistem vrijednosti, ali EU ih vidi kao simbole i dokaze prihvatanja evropskih (barem EU) vrijednosti. Ako to ne prihvatimo, nismo mentalno Evropljani, tako oni to vide. A takvi im ne trebamo.foxlife wrote: ↑27/05/2021 08:21 usvojit ce htjeli ne htjeli jer je to eu rekla i tako je
i ova zabrana i parada ponosa i sve sl
-
WRecker
#468 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Yebo majku kad vidis kako usvajaju zakone kad imaju naredenje (EU,SAD) ili pritisak(krediti MMF) pa kad bi se ovako brinuli kao za ovaj zakon bili bi ko Svica.
- Logovan
#469 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
I bliži se taj dan... 
-
foton
#470 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Slažem se, nekad se čini da je redoslijed pogrešan, ali prvo se rješavaju neke manje stvari i manji problemi jer ako se odmah radi na velikim problemima onda dugo nema nikakvog napretka. Tiha voda brijege valja. I mislim da ima pritisaka sa raznih strana da se ovaj zakon prihvati ali isto tako, kako i ova tema pokazuje, kako razne ankete pokazuju, zakon ima podršku velike većine stanovništva čak i bez tog pritiska.Hakiz wrote: ↑27/05/2021 09:10Slično kao za paradu ponosa. Neke stvari su nama možda čudne da se na njima insistira, ima važnijih stvari, neki ovdje ih vide i kao napad na lični sistem vrijednosti, ali EU ih vidi kao simbole i dokaze prihvatanja evropskih (barem EU) vrijednosti. Ako to ne prihvatimo, nismo mentalno Evropljani, tako oni to vide. A takvi im ne trebamo.foxlife wrote: ↑27/05/2021 08:21 usvojit ce htjeli ne htjeli jer je to eu rekla i tako je
Uglavnom...
- boogy
#471 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Potpuna podrška zabrani pušenja
Kod nas se bilo kakva promjena dočeka "na nož", a kada se ode van BiH, onda priča "vidi kako je ovdje fino uređeno, sve se poštuje i slično ...."
Inače ovi naši kokošari od političara slabo bi šta uradili sami, ovo USA i EU zvrću ruke i uši iza zatvorenih vrata.
Bit će još ovih zakona expresno usvojenih. Vidjeli ste ovo za zatamnjivanje na autima, zabrana pušenja, bit će još toga ... zaštita okoline, saobraćaj, antidiskriminicijski zakoni ...
Ima tu dosta zakona koji će se brzo usvojiti, a neće biti pod budnim okom javnosti poput ovoga o pušenju.
Nadam se ubrzanom putu ka EU
Kod nas se bilo kakva promjena dočeka "na nož", a kada se ode van BiH, onda priča "vidi kako je ovdje fino uređeno, sve se poštuje i slično ...."
Inače ovi naši kokošari od političara slabo bi šta uradili sami, ovo USA i EU zvrću ruke i uši iza zatvorenih vrata.
Bit će još ovih zakona expresno usvojenih. Vidjeli ste ovo za zatamnjivanje na autima, zabrana pušenja, bit će još toga ... zaštita okoline, saobraćaj, antidiskriminicijski zakoni ...
Ima tu dosta zakona koji će se brzo usvojiti, a neće biti pod budnim okom javnosti poput ovoga o pušenju.
Nadam se ubrzanom putu ka EU
-
foxlife
#472 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
bravo kod nas se sve pljuje a kad isto to docekas negdje na zapadu pricas ovdje kako je to svabo englez a i francuz fino sredioboogy wrote: ↑27/05/2021 09:53 Potpuna podrška zabrani pušenja![]()
Nadam se ubrzanom putu ka EU![]()
milina itd
- Snake Eyes
#473 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Koliko je ugostiteljima krivo toliko je ostalim poslodavcima drago. Mogu se ljudi praviti liberalni kao poslodavci jer bolna je promjena radnika za poslovanje, ali nikom normalnom ne može da ne smeta kada mu radnik svako 30 minuta pravi pauze radi cigare. Ovdje govorim o stvarnim radnim okruženjima a ne o uhljebskim jazbinama gdje je svejedno radio ne radio.
Uz nadu da će zakon biti usvojen, čestitam svim nepušačima jučerašnji dan
Uz nadu da će zakon biti usvojen, čestitam svim nepušačima jučerašnji dan
Last edited by Snake Eyes on 27/05/2021 10:27, edited 1 time in total.
- Vitezanin
#474 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Čekajte, vi mislite da će zabrana pušenja u zatvorenom masovno promijeniti naše navike i istjerati ljude iz kafana?
Koliko ljudi ne ide u restorane i kafiće jer su zadimljeni, zašto niko o tome ne govori?
Drugo, koji je mjerljiv, jasan i objektivan argument protiv zabrane, tj da ostane kako trenutno jeste?
Drugo, koji je mjerljiv, jasan i objektivan argument protiv zabrane, tj da ostane kako trenutno jeste?
- Snake Eyes
#475 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Meni je svejedno za zadimljene prčvarnice u kojima ne moram biti, ovaj zakon je koristan za radna okruženja gdje pušači terorišu nepušače dimom, smradom i neradom.