Kakva bolan binarna politika?jeza u ledja wrote: ↑25/05/2021 19:34
Pa nisam ja taj koji deklarise druge kao za i protiv. Izgleda da je svrha rasprave posramljavanje onih koji se ne slazu s drugima.
A ispod svega toga se krije binarni narativ ishod cega malo ko zeli da kaze naglas. Jednostavno recite bez okolisanja - ko ne zeli unistenje Izraela on je prijatelj Izraelaca, a neprijatelj Palestinaca. Mozes jedino biti prijatelj ili neprijatelj. Nema nista izmedju. A prijatelj mozes biti jedino ako zelis gasenje komplet drzave. (Bez da uopste ulazimo u sta bi to prakticno znacilo.)
Racionalna diskusija o izraelsko-palestinskom problemu se moze jedino voditi sa iskrenom namjerom pravljenja dvije odvojene drzave kao konacnim ciljem. Ja takvu namjeru ovdje vidim samo u rijetkim komentarima (i obicno onih koji se optuzuju za podrsku Izraelcima).
Stvarnost je naravno da ni Izraelci ni Palestinci ne zele dvije drzave, i zbog toga i dalje i traje sukob. Isto vazi za vecinu forumasa na ovoj temi. Jedini koji to ne zele su oni koji razmisljaju racionalno, a oni su ovdje izgleda "na strani Izraela".
Mislim, sve je to ok, razlicita misljenja, ali se ovdje ubi sa karakterizacijama podrske fasistima od ljudi koji ne zele da priznaju da su upravo oni ti koji ciljano ili ne propagiraju dalja stradanja i etnicka ciscenja.
Hamas i Izrael nisu dvije strane iste medalje, uopste se ne mogu porediti. To su kruske i jabuke. No to znaci da su Hamas "good gays" sto neko rece ranije. Ja nikad necu podrzati nikakve islamiste, niti skupinu koja zrtvuje svoj narod radi visih ciljeva. A bogami ni skupinu koja nasumicno raketira naselja, kao da je to sasvim normalno. Znate oni tako moraju. Ne moraju. I milion opravdanja i potpitanja nece promjeniti taj fakat da ne moraju.
Slicno vazi za cilj unistenja izraelske drzave. Postoji otprilike 1% sanse da bi se to desilo mirnim putem i bez masovnih stradanja. I ovdje se mescini pola ljudi prave da se to ne bi desilo, a druga polovica potajno izgleda prizeljkuje.
Stradanja Palestinaca se ne mogu izbrisati stradanjem Izraelaca. Izraelci se moraju primorati na dvije drzave i neku vrstu novcanih reparacija. To je to. Sve ostalo je navijanje da Izraelci nastave sa istrjebljivanjem Palestinaca, ili da nekim cudom Palestinci/Arapi istrijebe jevreje.
Podrzavanje bilo koje strane je podrska daljem istrjebljavanju.
Ko govori o unistenju Izraela?
Govorim o otimanju zemlje, apartheidu, ponizavanju, maltretiranju...