Daleko smo dogurali jer sami odlucujemo i pametujemo.muhafuca wrote: ↑25/05/2021 13:24libo nas i za berlin i za teheransoha96 wrote: ↑25/05/2021 12:42 U ovakvim odlukama biras da li ides prema Berlinu ili Teheranu. Smijesno je da se uopste diskutuje o ovome. Ja sam pusac ali bih sutra odmah podrzao ovaj zakon, ako nismo dovoljno pametni onda se trebamo makar ugledati na pametnije i razvijenije drzave. Zdravlje na prvom mjestu.
trebamo se mi izmedju sebe sjest i dogovorit sta cemo i kako cemo bez da nesto radimo samo zato sto je to berlin uradio ili zatoo sto je to teheran uradio.
pa ako mi odlucimo da nama odgovara da zabranimo, onda zabranimo
a ako mi odlucimo da nama odgovara da ne zabranimo onda ne zabranimo
Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
soha96
#276 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Haris.ba
#277 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kome mi ba da se prilagođavamo....
https://www.klix.ba/vijesti/bih/veliki- ... /210525088
Parlamentu FBiH je danas 114 međunarodnih i lokalnih organizacija u oblasti javnog zdravstva uputilo pismo i pozvalo na usvajanje novog Zakona o kontroli duhana prema postojećem prijedlogu.
Organizacije posvećene javnom zdravlju s velikim iščekivanjemn prate proces usvajanja novog zakona o kontroli duhana na području FBiH. Potvrda toga su dva pisma koja su uputile 74 organizacije Evrope i 40 lokalnih organizacija koje su uputile zajednička pisma Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i tako izrazile podršku usvajanju novog Zakona o kontroli duhana u FBiH o kojem će se zastupnici izjašnjavati 26.maja 2021. godine.
Potpisnice ova dva pisma navode da postojeći nacrt novog zakona može ponuditi kvalitetnu zaštitu stanovništva od negativnih zdravstvenih posljedica konzumacije duhana i duhanskih proizvoda kao i izlaganja duhanskom dimu. Razlog za to je činjenica da postojeća verzija prijedloga zakona, kako je navedeno u pismu, slijedi najbolju međunarodnu praksu koja dokazano štiti najveći broj ljudi od učinaka duhana i duhanskih proizvoda.
Istovremeno se navodi da je predloženo zakonodavstvo maksimalno usklađeno sa Okvirnom konvencijom SZO o kontroli duhana (FCTC) koju je BiH ratificirala 2009. godine. Pored toga, organizacije potpisnice pisma smatraju da su odredbe sadržane u prijedlogu zakona usklađene i sa Direktivom EU 2014/40/EU i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. U pismima se navodi da 70 posto građana podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.
Navedeni su i podaci prema kojima prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini iznosi čak 38 posto u dobi od 18 do 69 godina, uz 24.4 posto djece uzrasta do 15 godina koja konzumiraju neke od duhanskih proizvoda, uz izloženost djece pasivnom pušenju koja ide i do 55 posto.
Organizacije javno zdravstene zajednice BiH i Evrope pozivaju parlamentarce i parlamentarke da se odupru pritiscima i lobističkim aktivnostima duhanske industrije koja, kako je navedeno, koristi dezinformacije i apokaliptične ekonomske scenarije kako bi zastrašila javnost i predstavnike zakonodavne vlasti, a sve iz svojih interesa da se postojeća potrošačka baza sačuva na račun ljudskih života.
-
foton
#278 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
muhafuca wrote: ↑25/05/2021 13:24libo nas i za berlin i za teheransoha96 wrote: ↑25/05/2021 12:42 U ovakvim odlukama biras da li ides prema Berlinu ili Teheranu. Smijesno je da se uopste diskutuje o ovome. Ja sam pusac ali bih sutra odmah podrzao ovaj zakon, ako nismo dovoljno pametni onda se trebamo makar ugledati na pametnije i razvijenije drzave. Zdravlje na prvom mjestu.
trebamo se mi izmedju sebe sjest i dogovorit sta cemo i kako cemo bez da nesto radimo samo zato sto je to berlin uradio ili zatoo sto je to teheran uradio.
pa ako mi odlucimo da nama odgovara da zabranimo, onda zabranimo
a ako mi odlucimo da nama odgovara da ne zabranimo onda ne zabranimo
-
Bayone
#279 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Meni nije jasno šta to ima tako atraktivno u Berlinu? Sjedneš, naručiš kafu od 5 ojra i zuriš u prazno sa rukama stolu. Jer nema baš ni nešto zgodnih žena.
- seln
#280 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne znam. Poznajem nepusace kojima ne smetaju pusaci, neki su moji prijatelji ili rodjaci. Poznajem i one radikalne, s kojima se ne druzim.moonca wrote: ↑25/05/2021 13:34Da li nepushaci, u RL izbjegavaju pusace-- je li moguce prijateljstvo izmedju te dvije grupe, druzenje u kuci, restoranu itd..._id=17362974 wrote:25/05/2021 13:18 Ne, prepirka ide po liniji "zabraniti pusenje generalno, pusace u jame, sabirne logore,"....![]()
Ako vec moram negdje gdje je pusenje zabranjeno, gledam da to skratim koliko je moguce. Cak sam i prestao ici na sluzbena putovanja, jer je skoro nemoguce naci hotel za pusace.
- seln
#281 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pozvali su nas svojevremeno na uvodjenje jedne stope PDV-a, iako u njihovim zemljama postoje dvije stope.Haris.ba wrote: ↑25/05/2021 13:49 Kome mi ba da se prilagođavamo....
Parlamentu FBiH je danas 114 međunarodnih i lokalnih organizacija u oblasti javnog zdravstva uputilo pismo i pozvalo na usvajanje novog Zakona o kontroli duhana prema postojećem prijedlogu.
Organizacije posvećene javnom zdravlju s velikim iščekivanjemn prate proces usvajanja novog zakona o kontroli duhana na području FBiH. Potvrda toga su dva pisma koja su uputile 74 organizacije Evrope i 40 lokalnih organizacija koje su uputile zajednička pisma Predstavničkom domu Parlamenta FBiH i tako izrazile podršku usvajanju novog Zakona o kontroli duhana u FBiH o kojem će se zastupnici izjašnjavati 26.maja 2021. godine.
Potpisnice ova dva pisma navode da postojeći nacrt novog zakona može ponuditi kvalitetnu zaštitu stanovništva od negativnih zdravstvenih posljedica konzumacije duhana i duhanskih proizvoda kao i izlaganja duhanskom dimu. Razlog za to je činjenica da postojeća verzija prijedloga zakona, kako je navedeno u pismu, slijedi najbolju međunarodnu praksu koja dokazano štiti najveći broj ljudi od učinaka duhana i duhanskih proizvoda.
Istovremeno se navodi da je predloženo zakonodavstvo maksimalno usklađeno sa Okvirnom konvencijom SZO o kontroli duhana (FCTC) koju je BiH ratificirala 2009. godine. Pored toga, organizacije potpisnice pisma smatraju da su odredbe sadržane u prijedlogu zakona usklađene i sa Direktivom EU 2014/40/EU i ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija. U pismima se navodi da 70 posto građana podržava zabranu pušenja u zatvorenim javnim prostorima.
Navedeni su i podaci prema kojima prevalenca pušenja u Bosni i Hercegovini iznosi čak 38 posto u dobi od 18 do 69 godina, uz 24.4 posto djece uzrasta do 15 godina koja konzumiraju neke od duhanskih proizvoda, uz izloženost djece pasivnom pušenju koja ide i do 55 posto.
Organizacije javno zdravstene zajednice BiH i Evrope pozivaju parlamentarce i parlamentarke da se odupru pritiscima i lobističkim aktivnostima duhanske industrije koja, kako je navedeno, koristi dezinformacije i apokaliptične ekonomske scenarije kako bi zastrašila javnost i predstavnike zakonodavne vlasti, a sve iz svojih interesa da se postojeća potrošačka baza sačuva na račun ljudskih života.
Ko je tu ispao budala, valja vidite u novcanicima.
- Haris.ba
-
foxlife
#283 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako ste balvani u kuci ostavi tako i da budeseln wrote: ↑25/05/2021 13:18Ne znam jesi li primjetio... ovdje se vec odavno ne diskutira o zakonu. Ne, prepirka ide po liniji "zabraniti pusenje generalno, pusace u jame, sabirne logore,"....soha96 wrote: ↑25/05/2021 12:42 U ovakvim odlukama biras da li ides prema Berlinu ili Teheranu. Smijesno je da se uopste diskutuje o ovome. Ja sam pusac ali bih sutra odmah podrzao ovaj zakon, ako nismo dovoljno pametni onda se trebamo makar ugledati na pametnije i razvijenije drzave. Zdravlje na prvom mjestu.
nezaposleni mamini sinovi se zale kako im pusaci leze na dzepu. Mladjahni i gorljivi misionari zele citav svijet prevesti na svoju vjeru. Na kraju, kako moze proci diskusija bez uvreda u pravcu dijapore, bez obzira je li ta dijaspora pobjegla ispod noza ili je otisla poslije rata (i jos uvijek odlazi) iz te ah tako divne drzave, u kojoj je sve potamam, samo jos fali zabrana pusenja.
Eto, mladi misionar proziva dijaporu koja podize spomenike Karadzicu i Mladicu.. i sa takvim balvanom razumno diskutirati?
Prdonja glumis patriotu al se javljas iz dijaspore
Ovo je inace nije prijedlog na nivou drzave tako da idi na rs forum pa se tamo bori za zavicaj
- seln
#284 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
detroit-mercy
#285 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Super, vidis da tvoj izostanak nista ne znaci, restoranska industrija nije propala sto neko kome je njegov cejf vazniji od drugih bojkotuje izlaske. Sjedi u kuci i dimi uz kahvu koliko hoces.seln wrote: ↑25/05/2021 09:06Netacno. To ti pravio neke ankete, pa znas?
Znam nekoliko ljudi (ukljucujuci mene) koji izlaze samo ljeti, kad se moze sjediti vani. Zimi ne idem u lokale i kapak.
Sasvim je moguce da dolazi dovoljno drugih, tako da moj izostanak nista ne znaci... ali, svakom svoje.
Inace, jebem ja kahvu uz koju ne mogu zapaliti.
Last edited by detroit-mercy on 25/05/2021 15:19, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#286 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne, uopste ne izbjegavam, mada u mojoj okolini i ljudi sa kojima se druzim bas rijetko ko pusi a i ovi koji puse u svojoj kuci gledaju da izadu i zapale vani ili otvore prozor i pusu vani.moonca wrote: ↑25/05/2021 13:34Da li nepushaci, u RL izbjegavaju pusace-- je li moguce prijateljstvo izmedju te dvije grupe, druzenje u kuci, restoranu itd..._id=17362974 wrote:25/05/2021 13:18 Ne, prepirka ide po liniji "zabraniti pusenje generalno, pusace u jame, sabirne logore,"....![]()
A koliko se pusi kod nas vidis tek kad dole u BiH, ono vise nije pusenje ono je bukvalno jedenje cigareta. Na svakom koraku, na svakom cosku, nije bitno gdje.
- seln
#287 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Peke. Svijet je spasen, a bogami i Bosna. Plate rastu, djeca se radjaju, dijaspora se vraca. Sebija licno servira dorucak pacijentima, Asim se pokajao i radi u teta- Zilhinoj kuhinji. Ugodna nuspojava prestanka pusenja: stanovnici Bukinja konacno disu punim plucima.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:11Super, vidis da tvoj izostanak nista ne znaci, restoranska industrija nije propala sto neko kome je njegov cejf vazniji od drugih nije propala jer bojkotuje izlaske. Sjedi u kuci i dimi uz kahvu koliko hoces.seln wrote: ↑25/05/2021 09:06Netacno. To ti pravio neke ankete, pa znas?
Znam nekoliko ljudi (ukljucujuci mene) koji izlaze samo ljeti, kad se moze sjediti vani. Zimi ne idem u lokale i kapak.
Sasvim je moguce da dolazi dovoljno drugih, tako da moj izostanak nista ne znaci... ali, svakom svoje.
- seln
#288 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ma, vi ste za nas zapad.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:17Ne, uopste ne izbjegavam, mada u mojoj okolini i ljudi sa kojima se druzim bas rijetko ko pusi a i ovi koji puse u svojoj kuci gledaju da izadu i zapale vani ili otvore prozor i pusu vani.moonca wrote: ↑25/05/2021 13:34Da li nepushaci, u RL izbjegavaju pusace-- je li moguce prijateljstvo izmedju te dvije grupe, druzenje u kuci, restoranu itd..._id=17362974 wrote:25/05/2021 13:18 Ne, prepirka ide po liniji "zabraniti pusenje generalno, pusace u jame, sabirne logore,"....![]()
A koliko se pusi kod nas vidis tek kad dole u BiH, ono vise nije pusenje ono je bukvalno jedenje cigareta. Na svakom koraku, na svakom cosku, nije bitno gdje.
-
detroit-mercy
#289 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Polako, rjesavati se jednog po jednog otrovaseln wrote: ↑25/05/2021 15:19Peke. Svijet je spasen, a bogami i Bosna. Plate rastu, djeca se radjaju, dijaspora se vraca. Sebija licno servira dorucak pacijentima, Asim se pokajao i radi u teta- Zilhinoj kuhinji. Ugodna nuspojava prestanka pusenja: stanovnici Bukinja konacno disu punim plucima.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:11Super, vidis da tvoj izostanak nista ne znaci, restoranska industrija nije propala sto neko kome je njegov cejf vazniji od drugih nije propala jer bojkotuje izlaske. Sjedi u kuci i dimi uz kahvu koliko hoces.seln wrote: ↑25/05/2021 09:06
Netacno. To ti pravio neke ankete, pa znas?
-
detroit-mercy
#290 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nije bitno sta smo, hoces da pusis, zavuci se u svoju rupu i nemoj prestajati nikako ali nemoj druge trovat oko sebe. Gdje problem ondaseln wrote: ↑25/05/2021 15:20Ma, vi ste za nas zapad.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:17Ne, uopste ne izbjegavam, mada u mojoj okolini i ljudi sa kojima se druzim bas rijetko ko pusi a i ovi koji puse u svojoj kuci gledaju da izadu i zapale vani ili otvore prozor i pusu vani.
-
detroit-mercy
#291 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sloboda je skupa
- seln
#292 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Javlja li se to stanovnik zemlje u kojoj se kafa pije u hodu, iz papirne solje? U kojoj je procenat gojaznih veci nego igdje drugo, a hrana valjda jos nezdravija od bosanske? U kojoj predsjednik potezom pera sjebe zakone o zastiti okoline? U zemlji sa 40 miliona ljudi bez osiguranja, u kojoj dobrih 5% stanovnistva boravi ilegalno i predstavlja moderno roblje? U zemlji u kojoj idiot kao Dabya Bush moze pokrenuti rat, koji ce trajati skoro 20 godina, sjebati stotine milijardi i boga pitaj koliko ljudskih zivota...detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:22Nije bitno sta smo, hoces da pusis, zavuci se u svoju rupu i nemoj prestajati nikako ali nemoj druge trovat oko sebe. Gdje problem ondaseln wrote: ↑25/05/2021 15:20Ma, vi ste za nas zapad.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:17
Ne, uopste ne izbjegavam, mada u mojoj okolini i ljudi sa kojima se druzim bas rijetko ko pusi a i ovi koji puse u svojoj kuci gledaju da izadu i zapale vani ili otvore prozor i pusu vani.
A koliko se pusi kod nas vidis tek kad dole u BiH, ono vise nije pusenje ono je bukvalno jedenje cigareta. Na svakom koraku, na svakom cosku, nije bitno gdje..
i u toj zemlji se jos uvijek najvise plase dvojice dusmana: komunizma i pusenja.
Ma znas sta, u pravu si. USA je u kurcu, ali "first thing first".
- seln
#293 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
E, jesi nasao saveznika, halal ti popara.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:26Sloboda je skupa, skupe cigare u odnosu na plate, kad podvuces bolje u kuci sjediti/pusiti i tuci ojra nego se u slobodi razbaskariti, kutiju na sto trehnut pa sve jednu iza druge
.
-
detroit-mercy
#294 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Zar nije kurc u Osterajhu on i onaj brkicaseln wrote: ↑25/05/2021 15:28Javlja li se to stanovnik zemlje u kojoj se kafa pije u hodu, iz papirne solje? U kojoj je procenat gojaznih veci nego igdje drugo, a hrana valjda jos nezdravija od bosanske? U kojoj predsjednik potezom pera sjebe zakone o zastiti okoline? U zemlji sa 40 miliona ljudi bez osiguranja, u kojoj dobrih 5% stanovnistva boravi ilegalno i predstavlja moderno roblje? U zemlji u kojoj idiot kao Dabya Bush moze pokrenuti rat, koji ce trajati skoro 20 godina, sjebati stotine milijardi i boga pitaj koliko ljudskih zivota...detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:22Nije bitno sta smo, hoces da pusis, zavuci se u svoju rupu i nemoj prestajati nikako ali nemoj druge trovat oko sebe. Gdje problem onda.
i u toj zemlji se jos uvijek najvise plase dvojice dusmana: komunizma i pusenja.
Ma znas sta, u pravu si. USA je u kurcu, ali "first thing first".
-
detroit-mercy
#295 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Jarane, suck it up, nema pusenja i kapak. Naviko si se u osterajhu, naviknut ces se i u BiH kad dodjes na odmorseln wrote: ↑25/05/2021 15:28E, jesi nasao saveznika, halal ti popara.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:26Sloboda je skupa, skupe cigare u odnosu na plate, kad podvuces bolje u kuci sjediti/pusiti i tuci ojra nego se u slobodi razbaskariti, kutiju na sto trehnut pa sve jednu iza druge
.
- seln
#296 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nema sta, argumenti su ti pravi... ovaj foxlife je za tebe advokat.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:33
Jarane, suck it up, nema pusenja i kapak. Naviko si se u osterajhu, naviknut ces se i u BiH kad dodje na odmor.
Ima li jos nesto, osim djetinjastog "njanjanjanaja, nema pusenjaaaaa"?
Nema?
- seln
#297 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ne razumijem, ali nema veze, vjerovatno ni ti ne razumijes sta si namjeravao.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:32
Zar nije kurc u Osterajhu on i onaj brkicasa kojim kao nemaju veze
![]()
-
detroit-mercy
#298 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Pa vidim da prebacujes temu na politiku, geostrategiju i ostale pizdarije. Koliko je mrtvih ostalo iza K&K monarhije ili su oni bili humanitarna udruga koja se je sirila hare krisne ideologijom. Izazivali ratove, ratovali jebavli koga su stigli i sad su ih sveli na minornu drzavicu koja se ni za sta ne pita.seln wrote: ↑25/05/2021 15:35Ne razumijem, ali nema veze, vjerovatno ni ti ne razumijes sta si namjeravao.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:32
![]()
Cak su tako fini i kulturni uspjeli izroditi jednog od najvecih psihopata u povijesti. Ali, sve to sto podastires nema veze sa i ne znam zasto uvlacis u pricu o zabrani pusenja. Da si frustriran tom zabranom to se i iz aviona vidi ali jos jednom kako si se navikao u Austriji bez pusenja navici ces se i drugdje. Ti si napravio svoj izbor, cigareta i koliko vidim samo izolacija, tvoj izbor, pusenju je vrijeme odzvonilo i idemo dalje, volio ti to ili ne.
- seln
#299 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A ti si upravo dozivio orgazam, jer si u mogucnosti da jedno omrznutom pusacu kazes "nema pusenja... neeeeema!"detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:42Pa vidim da prebacujes temu na politiku, geostrategiju i ostale pizdarije. Koliko je mrtvih ostalo iza K&K monarhije ili su oni bili humanitarna udruga koja se je sirila hare krisne ideologijom. Izazivali ratove, ratovali jebavli koga su stigli i sad su ih sveli na minornu drzavicu koja se ni za sta ne pita.seln wrote: ↑25/05/2021 15:35Ne razumijem, ali nema veze, vjerovatno ni ti ne razumijes sta si namjeravao.detroit-mercy wrote: ↑25/05/2021 15:32
![]()
Cak su tako fini i kulturni uspjeli izroditi jednog od najvecih psihopata u povijesti. Ali, sve to sto podastires nema veze sa i ne znam zasto uvlacis u pricu o zabrani pusenja. Da si frustriran tom zabranom to se i iz aviona vidi ali jos jednom kako si se navikao u Austriji bez pusenja navici ces se i drugdje. Ti si napravio svoj izbor, cigareta i koliko vidim samo izolacija, tvoj izbor, pusenju je vrijeme odzvonilo i idemo dalje, volio ti to ili ne.
Da si self-opinionated, to se vidi iz aviona. Hajde sad, junace, zabranite genetski modifikovanu hranu. Malo morgen, reci ce ti da se jebes u komunisticko dupe, sloboda trzista iznad svega.
Ali, ova diskusija je suvisna. Ja ti govorim o trenutnom stanju u USA, ti mi pricas o K&K. I ta takva, mala i beznacajna Austrija je civilizacijski nekoliko svjetlosnih godina ispred vas. Zabranili pusenje u lokalima? Neka su, jer su sredili sve ostale vece probleme... skolstvo, zdravstvo, vladavinu prava, socijalna sigurnost... A ti advokatises Fadilju i Fadiljima, da u shithole zvanoj BiH uvode red zabranjujuci pusenje. Evo mozemo po opkladu da ce se za pusenje kaznjavati sitnjez, a da ce svaki Asim, svaki Fadil, svaki sarajevski zestoki momak zapaliti kad i gdje mu se digne i da mu niko nece reci "a".
-
moonca
#300 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Iznenadjena sam kako Ameri postuju zabranu pusenja.. bar u mom gradu.... mislila sam da ce biti problema. no, restorani to i nisu osjetili.
Pushi se u barovima, gdje nema hrane...na ulici rijetko ko, kao i one 'push pauze'.. ne vidjam grupe pushaca iza objekata..
Pushi se u barovima, gdje nema hrane...na ulici rijetko ko, kao i one 'push pauze'.. ne vidjam grupe pushaca iza objekata..