Po tome što je Balfuorova deklaracija 1917. godine donijela deklaraciju, nakon pregovora sa Cionistima i Židovima na kojima nije učestvovao nijedan Arap (a Arapi su tada činili 90% B. Palestine), o nastajanju države Izrael.Humljanin wrote: ↑23/05/2021 19:57Vec sam nekoliko puta pitao a nisam dobio nikakav (smislen) odgovor po čemu je izraelsko-palestinski sukob posebniji za vas čuvare ljudskih prava od bilo kojeg drugog sukoba koji se trenutno događa u svijetu.vatrogasac wrote: ↑23/05/2021 19:44Vidiš koliko se koristi sarkazam u smislu...pa šta mi možeš?
Na kraju bliskoistočnu krizu će riješiti žene.![]()
Toliko ljjdi umire pod represijom, u zatvorima, od gladi, u ratovima, civili ginu svaki dan, ljudska se prava krše svaki dan...
Kačio sam neki dan i izvješća kako je rulja u pakistanu spalila čitavo kršćansko selo zbog neke trivijalne stvari...ako se dobro sjećam momak čistio seosku crkvu i neki lik se požalio da je prašina od metle išla na njega, poveo rulju i spalili kršćanske kuće.
Imaš i u africi Boko Haram, svaki skoro mjesec vise ljudi pogine nego u ovom zadnjem izraelsko-palestinskom sukobu. Imaš kurde, jemence, ujgure.....
Zašto ne plaču ovi o ljudskim pravima svih tih ljudi na svim meridijanima i paralelama svijeta?
Čemu plač i traženje da se mi uplićemo u izraelsko-palestinski sukob? Čemu patetike i postavljanje laznih slika, kao one ruske djevočice koja je živa i zdrava a širila se internetom da je palestinsko dijete koje je poginulo?
Hajde mi objasni zašto toliki poginuli u Jemenu, Ugandi, Nigeriji, Kini, Pakistanu...itd itd itd...nisu zanimljivi tebi i tvojim jaranima?
Zašto paranje vena za palestincima a tolikim se ljudima u svijetu čini nepravda svaki dan?
Da pogađamo šta je motiv?
Doseljenici, po toj deklaraciji, su trebali, a to se i dogodilo uzeti zemlju autohtonom stanovništvu uz svu potrebnu silu, iza koje i danas stoji zapad.
Po Balfurovoj deklaraciji granice države koja će nastati nisu bile utvrđene, već dozvoljeno cionizmu da, do danas, zauzima koliko hoće i šta hoće.