pesoto.ba

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
REDDEVILS

#2101 Re: pesoto.ba

Post by REDDEVILS »

zincx wrote: 20/05/2021 13:12
REDDEVILS wrote: 20/05/2021 12:56 Sta im sada znaci kod broja leta BA033/1
Image
0 je ako je oslobođeno carine, onda 1 mora biti da ide na carinjenje. :D
Ako bude tako kao sto kazes, nema vise narudjbi preko Pesota :evil:
Dva paketa sam stavio na dva agenta i jedan na sebe prije nove odluke o agentima tako da im sad nebi bilo fer da prekrse svoje pravilo koje su sami bili uveli u svoj sistem kupovine :evil:
zincx

#2102 Re: pesoto.ba

Post by zincx »

REDDEVILS wrote: 20/05/2021 13:21
zincx wrote: 20/05/2021 13:12
REDDEVILS wrote: 20/05/2021 12:56 Sta im sada znaci kod broja leta BA033/1
Image
0 je ako je oslobođeno carine, onda 1 mora biti da ide na carinjenje. :D
Ako bude tako kao sto kazes, nema vise narudjbi preko Pesota :evil:
Dva paketa sam stavio na dva agenta i jedan na sebe prije nove odluke o agentima tako da im sad nebi bilo fer da prekrse svoje pravilo koje su sami bili uveli u svoj sistem kupovine :evil:
Ma zezam se. Svakao im letovi dolaze zajedno, pa će vjerovatno sljedeći biti 033/2.
SA 071

#2103 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

drinaobicna wrote: 20/05/2021 11:45
pepeljara wrote: 20/05/2021 09:09
seoBIH wrote: 20/05/2021 08:27
Ovo zakonski nije dozvoljeno.
Pojasni.

Usluga im je "van drzave", stim da umjesto poste ovdje besplatno tebi izdaju robu :D
platis "box" koji ti shipa u tvoju drzavu :)

Pitam jer ne razumijem kako je, sumnjam da je protivzakonito obzirom da rade vec godinama.
Kako može biti usluga van države ako se radi o kompaniji koja isključivo posluje na području BiH(sjedište firme nije u BiH) ali podružnica koja je zadužena za tržište BiH je registrovana u BiH(prema tome ista podliježe zakonima FBiH)?
Zakonima BiH je jasno definisana struktura poslovanja takvih kompanija, a takve kompanije moraju biti podložne plaćanju poreza na uvoz robe te poreza na dobit.
Sa razlogom se u poslovnici ne može platiti Pesoto usluga jer ako bi mogla, kompanija bi morala fakturisati sve izdane pošiljke i plaćati porez na ti djelatnost, samim tim oni djeluju nezakonski.
Kada bi inspekcija malo pročačkala po kompaniji, sigurno bi bilo dosta posla za njih :sax:
Pa imaju firmu ovdje, znači da moraju imati otvoren račun preko kojeg rade. Ne znam kako funkcioniše ovo sa procesingom transakcija, da li im za to treba domaća firma ili ne mora biti domaća, ali promet definitivno mora ići preko računa otvorenog u banci koja ima dozvolu za obavljanje tih poslova u FBiH. Valjda se s tim ne zajebavaju.

Ako rade preko Gruzije, pa ovamo šalju samo pare za isplatu plate i troškova, onda mislim da rade pogrešano...
channel10

#2104 Re: pesoto.ba

Post by channel10 »

Al' vi svi puno pricate...

Ako im iko sjebe posao, to cete biti vi jer se petljate gdje vam nije mjesto. Al sto njima posao ebete, nego sto vise necete moci nista naruciti.
pepeljara

#2105 Re: pesoto.ba

Post by pepeljara »

channel10 wrote: 20/05/2021 16:33 Al' vi svi puno pricate...

Ako im iko sjebe posao, to cete biti vi jer se petljate gdje vam nije mjesto. Al sto njima posao ebete, nego sto vise necete moci nista naruciti.
sto bi reko narod stari, givit bi pokvarili.
SA 071

#2106 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

Pa bolje je da je sve čisto. Ako nije, može se desiti da naručimo robu, a da u međuvremenu ispadne problem. I onda, ništa ni od robe, ni od para... A poreska će im prije ili kasnije uletjeti, ne zbog mene ili zbog nekog sa ovog foruma, već zato što će nasumično doći na red da ih prekontrolišu...
SA 071

#2107 Re: pesoto.ba

Post by SA 071 »

pepeljara wrote: 20/05/2021 17:37

sto bi reko narod stari, givit bi pokvarili.
:lol: :lol: :lol:
avijon

#2108 Re: pesoto.ba

Post by avijon »

Image
zigovan

#2109 Re: pesoto.ba

Post by zigovan »

Potpuno si u pravu! :roll:
vanjki

#2110 Re: pesoto.ba

Post by vanjki »

zigovan wrote: 20/05/2021 21:37

Potpuno si u pravu! :roll:
Kada sam danas vidjeo koliki je spisak ljudi koji su narucili 031 i 032 ovi razvaljuju..Ispred mene lik je preuzeo 5 paketa...Ja nemam zamjerke na Pesoto i samo da ostane ovako..Naravno uvijek ce biti seratora,koji sve zivo kritikuju
seoBIH

#2111 Re: pesoto.ba

Post by seoBIH »

Ovo je naš problem. Ako ulažeš na nesto potencijalno nelegalno šuti, zeznuto ćeš posao. Dobro I? Je li legalno? Jeste Bujrum nastavi, nije? Snosi sankcije!
pepeljara

#2112 Re: pesoto.ba

Post by pepeljara »

seoBIH wrote: 22/05/2021 08:41

Ovo je naš problem. Ako ulažeš na nesto potencijalno nelegalno šuti, zeznuto ćeš posao. Dobro I? Je li legalno? Jeste Bujrum nastavi, nije? Snosi sankcije!
Druze, ako su ilegalni i treba da snose posljedice, u sta cisto sumnjam jer posluju i dosta razvijenim zemljama (italy) na isti fazon. Elem nejse, nije ni problem sto ti to nesto kao bi i prijavio. Jarane okreni se oko sebe, sve ziva ilegala i niko nista, i vi bi da sjebete maltene jedini nacin kupovine u USA :D

O tome se radi, da ponovim, i givit bi pokvarili :)
kicor83555

#2113 Re: pesoto.ba

Post by kicor83555 »

Pozdrav. Ja iščitah stvarno dosta, prvijeh 12 strana i posljednjih 10ak i nije mi jasno dal još uvijek ovo fercera. Znam dosta ljudi koji su ranije naručivali i nije bilo problema, ali vidim da se u zadnje mnogi žale. Ovako ja imam par pitanja pa ako ima ko vremena i volje da odgovori bilo bi lijepo.

Naručio bih iz USA podvodni metal detektor koji košta 160 dolara. Sad rekoše ljudi da se u onih dozvoljenih 300 maraka računa i pesoto provizija. Ja ću bit baš neđe na granici ako pređe 180 dolara ukupno. A moram vidjet koliko će mi uzet za ovaj paket pesoto. Nazvaću ih u ponedeljak da vidim i sa njima.

No interesuje me da li i dalje redovno dostavljaju i otprilike u zadnje koliko se čeka, jer meni bi trebalo da stigne do nekog 15og juna ovo, a ako ne može do tog perioda stić onda ne bih ni naručivao.

Ima li neko dobrih iskustava sa nekim alternativama pesotu, pa ako ima nek predloži. A bitno bi mi bilo da ta alternativa može u roku od nekih max 20ak dana od narudžbe isporučiti na moju adresu. Hvala dobri ljudi unaprijed
kB27

#2114 Re: pesoto.ba

Post by kB27 »

kicor83555 wrote: 23/05/2021 19:13 Pozdrav. Ja iščitah stvarno dosta, prvijeh 12 strana i posljednjih 10ak i nije mi jasno dal još uvijek ovo fercera. Znam dosta ljudi koji su ranije naručivali i nije bilo problema, ali vidim da se u zadnje mnogi žale. Ovako ja imam par pitanja pa ako ima ko vremena i volje da odgovori bilo bi lijepo.

Naručio bih iz USA podvodni metal detektor koji košta 160 dolara. Sad rekoše ljudi da se u onih dozvoljenih 300 maraka računa i pesoto provizija. Ja ću bit baš neđe na granici ako pređe 180 dolara ukupno. A moram vidjet koliko će mi uzet za ovaj paket pesoto. Nazvaću ih u ponedeljak da vidim i sa njima.

No interesuje me da li i dalje redovno dostavljaju i otprilike u zadnje koliko se čeka, jer meni bi trebalo da stigne do nekog 15og juna ovo, a ako ne može do tog perioda stić onda ne bih ni naručivao.

Ima li neko dobrih iskustava sa nekim alternativama pesotu, pa ako ima nek predloži. A bitno bi mi bilo da ta alternativa može u roku od nekih max 20ak dana od narudžbe isporučiti na moju adresu. Hvala dobri ljudi unaprijed
Ako ti je vremenski osjetljivo - nemoj, bezveze ces osijediti. Pa ne vrijedi cak ni ako stigne na vrijeme.

Moja iskustva u posljednjih cca. 2-3 mjeseca: neke posiljke su stizale 15-16 dana od dana narucivanja, neke sam cekao 41 dan. Vecina negdje izmedju toga, oko 25 dana. Ovo navodim od dana moje narudzbe prema Pesoto skladistu u USA; narudzbe su im stizale uglavnom za 2-3 dana (Amazon, USPS, i slicno). Ako imas srece, moze ti stici do kada ocekujes, ali da mi je bilo sta vremenski osjetljivo ja ne bih narucivao (osim ako nemam alternativu). Uglavnom sam do sada narucivao stvari za sebe, pa mi je manje-vise svejedno hoce li stici sad ili za 2 sedmice; jednom sam narucio nesto sto je trebao biti poklon, naravno po zakonu prirode kasno je stiglo.
LH 071

#2115 Re: pesoto.ba

Post by LH 071 »

kicor83555 wrote: 23/05/2021 19:13 Pozdrav. Ja iščitah stvarno dosta, prvijeh 12 strana i posljednjih 10ak i nije mi jasno dal još uvijek ovo fercera. Znam dosta ljudi koji su ranije naručivali i nije bilo problema, ali vidim da se u zadnje mnogi žale. Ovako ja imam par pitanja pa ako ima ko vremena i volje da odgovori bilo bi lijepo.

Tu je to negdje da ti stigne. Ako krene krajem sedmice novi let onda je to otprilike ovdje prije 15. Al provjeri ti tu tezini toga sto kupujes i da li je to kabasto.
nane81

#2116 Re: pesoto.ba

Post by nane81 »

Podsjeti me nesto, vidim da se ovdje spominje sta sve moze oznacavati robu komercijalnog karaktera, tipa 10 gaca, 5 majica i slicno; a sta je s ljudima koji prelaze granicu pa nakupuju hrpu robe, tipa ono prije odes u shopping u Zagreb ili Bec, nakupujes sebi, zeni, djeci, punici, komsiji itd. Nikad me niko na granici nije peglao sto nosim 10 kesa odjece i obuce, niti je iko mislio da je za komercijalnu upotrebu. Zasto ova druga carina pravi problem oko toga? Zasto smatraju da ako kupim hrpu robe odjednom da je to komercijalno? 🤔
A vidim i sad narod ide i kupuje i preprodaje, ikeu, primark.. pepco. I nikom nista.
njofra21

#2117 Re: pesoto.ba

Post by njofra21 »

nane81 wrote: 24/05/2021 01:39 Podsjeti me nesto, vidim da se ovdje spominje sta sve moze oznacavati robu komercijalnog karaktera, tipa 10 gaca, 5 majica i slicno; a sta je s ljudima koji prelaze granicu pa nakupuju hrpu robe, tipa ono prije odes u shopping u Zagreb ili Bec, nakupujes sebi, zeni, djeci, punici, komsiji itd. Nikad me niko na granici nije peglao sto nosim 10 kesa odjece i obuce, niti je iko mislio da je za komercijalnu upotrebu. Zasto ova druga carina pravi problem oko toga? Zasto smatraju da ako kupim hrpu robe odjednom da je to komercijalno? 🤔
A vidim i sad narod ide i kupuje i preprodaje, ikeu, primark.. pepco. I nikom nista.
A da je kako treba, ne bi ni oni presli granicu, mozda 2-3 puta, ali poslije bi ih skontali. Jednostavno moras se pomiriti, ako radis preko bilo koje poste, paketi idu na provjeru. Mislim da smatraju kao preprodaja, jer imas tonu fb shopova koji fakat preprodaju od djecije odjece, igracki, do neke tehnike itd.
Stipuganjemojneganje

#2118 Re: pesoto.ba

Post by Stipuganjemojneganje »

nane81 wrote: 24/05/2021 01:39 Podsjeti me nesto, vidim da se ovdje spominje sta sve moze oznacavati robu komercijalnog karaktera, tipa 10 gaca, 5 majica i slicno; a sta je s ljudima koji prelaze granicu pa nakupuju hrpu robe, tipa ono prije odes u shopping u Zagreb ili Bec, nakupujes sebi, zeni, djeci, punici, komsiji itd. Nikad me niko na granici nije peglao sto nosim 10 kesa odjece i obuce, niti je iko mislio da je za komercijalnu upotrebu. Zasto ova druga carina pravi problem oko toga? Zasto smatraju da ako kupim hrpu robe odjednom da je to komercijalno? 🤔
Po zakonu kada ti licno prevozis imas pravo na uvoz u vrijednosti od 600km bez carine i sve sto se smatra licnom odjecom i gardarobom ne podlijeze carinjenju sto je opet naravno na cariniku da odredi. Probaj prijaviti na izlasku iz Hrvatske ako zelis da uzmes povrat PDV oni odmah jave nasoj carini pa te onda nasi peglaju
seoBIH

#2119 Re: pesoto.ba

Post by seoBIH »

nane81 wrote: 24/05/2021 01:39 Nikad me niko na granici nije peglao sto nosim 10 kesa odjece i obuce
Zato što ne rade posao, odnosno gledaju kroz prste, ili se plati cariniku od strane prevoznika, jer zna se čega je pun autobus na vikend shoping turi :)

Mozes li prenijet par kila mesa, ili par šteka cigareta? Ne mogu jer su ih pritisli da rade posao i rade ga.
Ali_G

#2120 Re: pesoto.ba

Post by Ali_G »

Mene nikad nisu peglali za povrat. Doduse uvijek su bile licne stvari i u nekim normalnim kolicinama.
nane81

#2121 Re: pesoto.ba

Post by nane81 »

Ljudi, ali ja vam govorim da iako je u tim shoppong turama hrpa robe, nije to uvijek za preprodaju. Ne kazem da nema ljudi koji to rade, ima, kao i ovih sto preko neta narucuju i preprodaju. Ali to sto neko naruci dvoje patika ili 5 majica, zbog cega bi se to odmah sumnjalo da je preprodaja. Hocu da kazem da im je glupo to sto su napravili pometnju sa pesotom.
nane81

#2122 Re: pesoto.ba

Post by nane81 »

Stipuganjemojneganje wrote: 24/05/2021 10:44
Po zakonu kada ti licno prevozis imas pravo na uvoz u vrijednosti od 600km bez carine i sve sto se smatra licnom odjecom i gardarobom ne podlijeze carinjenju sto je opet naravno na cariniku da odredi. Probaj prijaviti na izlasku iz Hrvatske ako zelis da uzmes povrat PDV oni odmah jave nasoj carini pa te onda nasi peglaju
Pa okej prijavim se za povrat poreza, i neka jave nasima, ali ako je ispod 600KM vrijednosti, sta mi mogu? Kako neko moze dokazati da je to za licnu upotrebu ili preprodaju?
I da, jesam radio povrat pdv-a, ali bilo je tipa 200-300KM robe i nisu javili nasima 🤣
LH 071

#2123 Re: pesoto.ba

Post by LH 071 »

Nece niko praviti problem za par majica, farmerki ili patika ili sta vec raja kupuju. Evo nek se neko javi da li je nekome nesto ocarinjeno ili vraceno. A svakako ne treba pretjerivati pri narudzbi
channel10

#2124 Re: pesoto.ba

Post by channel10 »

Hoce li praviti problem za patike od 200$?

Da li je nekome vrijednost artikla prelazila 300KM, a da su mu progledali kroz prste?
kB27

#2125 Re: pesoto.ba

Post by kB27 »

channel10 wrote: 24/05/2021 18:10 Hoce li praviti problem za patike od 200$?

Da li je nekome vrijednost artikla prelazila 300KM, a da su mu progledali kroz prste?
Hoce, nema logike da prodje. Mada je sve moguce kod nas.

Ako ti se isplati naruciti i uz troskove carine (i spediterske troskove), onda naruci - pa ako progledaju kroz prste onda na to gledaj kao na dodatni popust.
Post Reply