To su podaci po osobi..jel to tvoje po domacinstvu ili po osobi?
BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#127 Re: Energija u BIH
Ma ovo su oni uzeli ukupnu potrosnju drzave i podijelili s brojem stanovnistva. Ko ce razdvojiti domacistva od industrije? Nemoguce da BiH trosi u domacinstvu 3700 kWh po osobi...pa evo kod mene ispadne 100kWh mjesecno po osobi
.
- Sanjarko
#128 Re: Energija u BIH
Mi potrosimo manje od 300. Izadze racun oko 25 km, malo mozda vise. Najvise izadze mjerno mjesto i PDV. Valjda.
- dend
#129 Re: Energija u BIH
2018
Ukupna potrošnja industrije 4.304 GW ( 37.6 % )
Ukupna potrošnja domaćinstva 4.685 GW ( 40.9 % )
Broj domaćinstava BiH 1.155.736 ( 2013 )
4.685 * 1 000 000 ( GW u kW ) = 4 685 000 000 kW
4 685 000 000 kW / 1 155 736 = 4054 kW po domaćinstvu + 10% ( nešto nešto o gubicima širom mreže na ukupnoj potrošnji )
4054kW godišnji prosjek
337kW mjesečni prosjek
source:
https://www.derk.ba/DocumentsPDFs/IPRP-2021-2030.pdf ( el.energija )
popis2013
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#130 Re: Energija u BIH
Sutra Janez Kopač u Sarajevu 
Svasta ce morati da poskupi
Plin ide isto gore
Forsira se i povecanje cijene toplana
Itd...
Svasta ce morati da poskupi
Plin ide isto gore
Forsira se i povecanje cijene toplana
Itd...
-
channel10
#131 Re: Energija u BIH
Ja se slomih stedeci, ali nema sanse da ide ispod 450kwh..dend wrote: ↑21/05/2021 14:01Svjetski prosjek je 3081 kWh godisnje ili 257 kWh mjesecno
BiH prosjek je 3712 kWh godisnje ili 310 kWh mjesecno
Meni je za prosli mjesec bilo 321 kWh
Za euro trziste smo veoma "stedljivi"
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of ... onsumption
-
Seawolf
#132 Re: Energija u BIH
Evo i podataka iz mojeg domaćinstva ....
Po jednom članu domaćinstva (ne računajući pticu), za period od 12 mjeseci, od 01. januara do 31. decembra 2020-e, potrošili smo:
Ukupno 1.541 kWh električne enregije, odnosno prosječno 128,4 kWh po jednom mjesecu.
Ukupno 377 m3 zemnog gasa, odnosno prosječno 31,4 m3 po jednom mjesecu.
Po jednom članu domaćinstva (ne računajući pticu), za period od 12 mjeseci, od 01. januara do 31. decembra 2020-e, potrošili smo:
Ukupno 1.541 kWh električne enregije, odnosno prosječno 128,4 kWh po jednom mjesecu.
Ukupno 377 m3 zemnog gasa, odnosno prosječno 31,4 m3 po jednom mjesecu.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#133 Re: Energija u BIH
Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno. 
Doduse, bojler se nikada ne gasi, svaki dan jedna masina vesa i sudja se pere.
- drndalo
#134 Re: Energija u BIH
Kakav ti je odnos skupa/jeftina ?sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
- sime_cipol
#135 Re: Energija u BIH
Nemam pojma, uopste ne obracamo paznju na to.drndalo wrote: ↑22/05/2021 16:21Kakav ti je odnos skupa/jeftina ?sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
- musicman80
#136 Re: Energija u BIH
sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
Koliko ti je stara tehnika i bijela tehnika u domacinstvu? Sto su uredjaji (frizider, zamrzivac, sporet, v. masina i TV) novije proizvodnje, trose manje energije.
- drndalo
#137 Re: Energija u BIH
Pa obracajuci paznju na to, ako imas 2 tarife, mozes sigurno 20 maraka smanjiti racun...sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 16:32Nemam pojma, uopste ne obracamo paznju na to.drndalo wrote: ↑22/05/2021 16:21Kakav ti je odnos skupa/jeftina ?sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
Nama prosjecno bude 3-4x vise jeftine nego skupe... 30-40 KM potrosnje (RTV pretplata dodatno)... Nekad kad smo bas pazili na to imali smo skoro 9x vise jeftine. Sad kad nema redukcije vode nocu, ne postoji nijedan razlog da ne upalis masinu za ves/sudje nocu. Ili od 14-17 po danu. Bojler takodjer, posebno ako je veci, 80 lit. npr. Pa glavninu grijanja po jeftinoj, manje dogrijavanje kad treba i po skupoj...
- sime_cipol
#138 Re: Energija u BIH
Hajmo reci relativno novo. Sve je novo kupljeno 2011 i gledali smo te energetske klase zbog potrosnje.musicman80 wrote: ↑22/05/2021 16:55sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
Koliko ti je stara tehnika i bijela tehnika u domacinstvu? Sto su uredjaji (frizider, zamrzivac, sporet, v. masina i TV) novije proizvodnje, trose manje energije.
- mk ultra
#139 Re: Energija u BIH
Ma samo termicki potrosaci su problem i gubici na tome, TV i slicno, to nema problema
Samo da napomenem, na Samitu energetike u Trebinju koji je totalno izignorisan od strane sarajevskih begova i medija, dosta se stvari dogovorilo i odlučilo
Dok im se radi o dsta nekih stvari, ljudi iz Sarajeva zabijaju glavu u pijesak
Dođu ljudi iz svih EP iz regiona, prenosne i distributivne kompanije, politicari iz EU u vezi energije, samo iz Sarajeva niko... direktor epbih kratko i to je to.
FER je tu ali Etf sarajevo, etf tuzla - NE (osim dvojce profesora koju sam sreo kao goste, ucesnike ne)
Žalosno ko nas vodi, a sutra kad ih po ušima opali, biće nismo mogli njšta, nismo mogli ovo, srbi i hrvati prave problem itd
Samo da napomenem, na Samitu energetike u Trebinju koji je totalno izignorisan od strane sarajevskih begova i medija, dosta se stvari dogovorilo i odlučilo
Dođu ljudi iz svih EP iz regiona, prenosne i distributivne kompanije, politicari iz EU u vezi energije, samo iz Sarajeva niko... direktor epbih kratko i to je to.
FER je tu ali Etf sarajevo, etf tuzla - NE (osim dvojce profesora koju sam sreo kao goste, ucesnike ne)
Žalosno ko nas vodi, a sutra kad ih po ušima opali, biće nismo mogli njšta, nismo mogli ovo, srbi i hrvati prave problem itd
- animus
#140 Re: Energija u BIH
mk ultra wrote: ↑22/05/2021 17:38 Ma samo termicki potrosaci su problem i gubici na tome, TV i slicno, to nema problema
Ko nije bio u Trebinju propast ce. Ja bi dosao ali otkazan let bio za trebinjski aerodrom. Valjda velika guzva. Iz citavog svijeta dosli da cuju te velike mudrosti.
- mk ultra
#141 Re: Energija u BIH
Tako jeanimus wrote: ↑22/05/2021 18:18mk ultra wrote: ↑22/05/2021 17:38 Ma samo termicki potrosaci su problem i gubici na tome, TV i slicno, to nema problema
Žalosno ko nas vodi, a sutra kad ih po ušima opali, biće nismo mogli njšta, nismo mogli ovo, srbi i hrvati prave problem itd![]()
Ko nije bio u Trebinju propast ce. Ja bi dosao ali otkazan let bio za trebinjski aerodrom. Valjda velika guzva. Iz citavog svijeta dosli da cuju te velike mudrosti.
Zato smo prvi u svemu kad smo pametni i kad prosjecni kladioničar spušta profesora sa Fakulteta...
- musicman80
#142 Re: Energija u BIH
animus wrote: ↑22/05/2021 18:18mk ultra wrote: ↑22/05/2021 17:38 Ma samo termicki potrosaci su problem i gubici na tome, TV i slicno, to nema problema
Žalosno ko nas vodi, a sutra kad ih po ušima opali, biće nismo mogli njšta, nismo mogli ovo, srbi i hrvati prave problem itd![]()
Zato nam i jeste ovakvo stanje u drzavi, zbog ovakvih komentara. Bojkotuju ljudi zato sto je u Trebinju. Kakve veze ima gdje se sta odrzava, bitno je ucestvovati i raspravljati o temi koja nam je svima od krucijalnog znacaja, energija. Najlakse je bojkotovati nesto i pronalaziti bezvezne izgovore. Treba sjesti i razgovarati, ovako nam je u svemu, i onda se ljudi pitaju zasto nema direktne nabavke vakcina. Da su svi politicki akteri od zavrsetka rata naovamo bili odgovorni i razgovarali, sada bi znali kako drzava treba da nam izgleda i sta zelimo da postignemo u buducnosti. Moderan svijet je pun izazova, jedan od njih je i energetska politika, a mi jos nismo spremni da se nosimo sa izazovima modernog doba. Kada ne budemo imali dovoljno energije, a nismo uradili nista da stvorimo izvore obnovljive energije, tada vise nece biti vremena za odrzavanje samita i diskusije, ostacemo na kraju kolone kao sto to obicno biva.
- dend
#143 Re: Energija u BIH
Puno se "svijet" sikira za Bosnu i ekologiju iako je Bosna u samom vrhu Evrope po zelenoj proizvodnji el. energije.

- mk ultra
#144 Re: Energija u BIH
Jest al koliko je epbih u tomedend wrote: ↑22/05/2021 19:34 Puno se "svijet" sikira za Bosnu i ekologiju iako je Bosna u samom vrhu Evrope po zelenoj proizvodnji el. energije.
https://www.anchorpumps.com/wp/wp-conte ... tion-1.png
https://www.epbih.ba/stranica/o-kompani ... ns-drustva
17% hidro energije u 2020, tako da bi jasno oporezivanje CO2 jebalo epbih dobro
Sta kad se u naredne godine izbaci jedan blok u kaknju, do 2030 se smanjuje kakanj do 0 a TZ do određenog procenta isto
Najbolje je sjest u svojoj mjesnoj zajednici i srat po nekom janezu kako ce on nama nesto nametnuti, janez dolazi na noge ti bjezis od njega
Jednostavno ne funkcionise da se u Eu placa svaki gram CO2, a na istom sistemu mi u BiH da ne placamo. To ce se izgurati 100%
- dend
#145 Re: Energija u BIH
A 25% u 2019mk ultra wrote: ↑22/05/2021 20:06Jest al koliko je epbih u tomedend wrote: ↑22/05/2021 19:34 Puno se "svijet" sikira za Bosnu i ekologiju iako je Bosna u samom vrhu Evrope po zelenoj proizvodnji el. energije.
https://www.anchorpumps.com/wp/wp-conte ... tion-1.png![]()
https://www.epbih.ba/stranica/o-kompani ... ns-drustva
17% hidro energije u 2020, tako da bi jasno oporezivanje CO2 jebalo epbih dobro![]()
Sta kad se u naredne godine izbaci jedan blok u kaknju, do 2030 se smanjuje kakanj do 0 a TZ do određenog procenta isto
Najbolje je sjest u svojoj mjesnoj zajednici i srat po nekom janezu kako ce on nama nesto nametnuti, janez dolazi na noge ti bjezis od njega
Jednostavno ne funkcionise da se u Eu placa svaki gram CO2, a na istom sistemu mi u BiH da ne placamo. To ce se izgurati 100%
A porez ko porez, placati ce se kad se uvede u zakon i tjt
A guranje EU da uvedemo co2 porez je vjerovatno samo da bi manje konkurenti bili na trzistu el.energije gdje izvozimo 20tak% od ukupne proizvodnje el.energije
- animus
#146 Re: Energija u BIH
Ma ne bojkotuje niko radi Trebinja nego sto ovakvih konferencija ima pun klinac svake godine. I sve se to vec ponavlja. Ljudi iz struke znaju vrlo dobro ono sto trebaju znati. Ne znaju ovi iz ekoloskih udruženja i drugi pametari ali oni niti ne idu na te konferencije.
-
splinter
#147 Re: Energija u BIH
Nepovoljan.drndalo wrote: ↑22/05/2021 16:21Kakav ti je odnos skupa/jeftina ?sime_cipol wrote: ↑22/05/2021 12:19 Ja ne mogu da spustim racun od struje ispod 70 KM, nema sanse. Pojma nemam koliko kWh je to mjesecno.
- mk ultra
#148 Re: Energija u BIH
Jest ali ti i uvozis i izvozis
Npr domaca proizvodnja 1000GWh
Izvozis 500GWh od toga
Ali i uvozis 300GWh radi balansa sistema
U sumi na kraju izvozis 200GWh
Ako povecavas cijenu izvoza kroz taksu, znaci ovih 500GWh polahko gušiš ili cak radis u minusu jer ne mozes ugasiti TE samo tako... jbg, kasnimo kao i u svemu
-
zigzag
#149 Re: Energija u BIH
Natjeraju te da zatvoriš termoelektrane i da poredaš niz poreza tj da poskupiš struju čime ćeš dodatni otjerati domaće potrošače od grijanja na struju a neki od njih će preferirati grijanje na više uglja.
Ugalj će se više trošiti u građanstvu i tako ćeš imati goru situaciju sa zagađenjem i skuplju struju.
A EU koja uvodi emisije radi manje zagađenja boli k... zbog stvarnog zagađenja od uglja od BIH.
Ugalj će se više trošiti u građanstvu i tako ćeš imati goru situaciju sa zagađenjem i skuplju struju.
A EU koja uvodi emisije radi manje zagađenja boli k... zbog stvarnog zagađenja od uglja od BIH.
-
Ci-Nick
#150 Re: Energija u BIH
Sve je farsa i pljačka glupog poreskog obveznika, ne samo lokalno nego i globalno.
Svako smišlja način kako da bude neki faktor i kako da se priključi na sisu državne kase, fondova, poreza,.. sve na strahu i zakonu,.. pa tako fino žive i političari i administracija i vojska i farmacija i raznorazni zaštitnici životinja, bilja i planete.

Porez na Co2 je najveća glupost.
OK. treba zaustaviti i smanjiti druge vrste zagađenja, npr. teški metali, plastika, radioaktivni otpad,. itd ali CO2 je hrana za biljni svijet planete i vegetacija sama reguliše taj ciklus.
Svako smišlja način kako da bude neki faktor i kako da se priključi na sisu državne kase, fondova, poreza,.. sve na strahu i zakonu,.. pa tako fino žive i političari i administracija i vojska i farmacija i raznorazni zaštitnici životinja, bilja i planete.
Porez na Co2 je najveća glupost.
OK. treba zaustaviti i smanjiti druge vrste zagađenja, npr. teški metali, plastika, radioaktivni otpad,. itd ali CO2 je hrana za biljni svijet planete i vegetacija sama reguliše taj ciklus.