Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Treba li zabraniti pušenje na javim mjestima

Poll ended at 16/06/2021 17:06

Obavezno
156
80%
N slučajno
40
20%

Total votes: 196

i agree

#176 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by i agree »

sherbett wrote: 22/05/2021 10:37 U Seulu i Moskvi nema pusenja ni na ulici
Osim na posebno oznacenim mjestima, ponavljam, na ulici
Imas oznaceno smoking area i to ti je
Ja zapalila usred Crvenog trga, stvorio se u sekundi komunalac da ne smijem
Pa jebemti kad nisam ispsovala sve sta hoda i dise taman uzela kuhano vino :twisted:
Isto i Seul, stala pred hotel na ulicu
Kad dolazi ovaj sa recepcije da me ne smije nitko s ulice vidjeti dda pusim :shock:
Pa jebote opet podivljam

A ovaj pametnjakovic sta mu smeta dim cigarete u parku na otvorenom, nek si kupi svoj park i seta i brani svima sve
Kakav debilizam!
Kakva papanka,cuj na ulici pusi :-)
spinel_

#177 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by spinel_ »

Nema nista ruznije nego vidjeti zensko da pusi na ulici.
Zivot se smuci. A vala i opcenito za zene govoreci. Fuj
i agree

#178 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by i agree »

sherbett wrote: 22/05/2021 11:50
A kad puse vjetar a ona pusi i hoda, e to ni kao pusac ne mogu razumjeti
Jest vala bas nezamislivo i neizvodivo,da mu pusi dok hoda :lol:

nemoj bit nekulturna,svasta ti na pamet pada
Snake Eyes

#179 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Snake Eyes »

Znam samo da je nezgodno kada je jedno od supruznika pušač a drugo nije. Pakao za ovog koji nije.
Jedina "pozitivna" strana cigareta je profit trece strane.
Pusaci nisu svjesni koliki su smrad cigarete, zadah iz usta je neopisiv, kod mnogih smrdi kao pepeljara.
Desi mi se ponekad da sjedim u okruzenju u kojem se inace pusi ali ne i tada dok sam tu. Nakon takvog druzenja opet smrdim na duhan iako se nije pusilo u drustvu.
i agree

#180 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by i agree »

sherbett wrote: 22/05/2021 12:06
i agree wrote: 22/05/2021 11:54

Glup si
I seljak
:lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#181 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Bobi »

sherbett wrote: 22/05/2021 12:06
i agree wrote: 22/05/2021 11:54

Glup si
I seljak
Šta misliš da ga pošaljem anamo tamo kod tvoje drugarice, ako vec nije :lol: ? Ma necemo, dobar je on samo ga malo ponese :D.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#182 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by Velkoski »

samo bi nešto branili :mrgreen:
MarlboroGold

#183 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MarlboroGold »

Prvo treba nargile zabraniti, a tek onda se može o ovome govoriti. Uguši smrad gradom, a kafići sa time niču kao gljive.
u-pet-deka

#184 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by u-pet-deka »

GAU8 wrote: 22/05/2021 11:36
u-pet-deka wrote: 22/05/2021 11:17
Zabrane zakonom pa se ti slikaj. Kod nas nema više javno u trgovini da mozeš vidjeti cigarete. Nego su iza crnog stakla ili paravana. Omota kutije u smislu brand gotovo nema više. Sad je samo neka uznemiravajuća grafička slika ili fotografija, koja pokriva preko 80 % kutije. Do 2030, a potom samo na recept i ograničena količina kao u Švedskoj u pogledu alkohola.
Zabrana alkohola.. zatim slijedi zabrana slatkog, masnog, slanog, sve u cilju zaštite zdravlja :) zatim ograničenja unosa kalorija, obavezno vježbanje... Sve zakonski propisano :P
Samo hoću da kažem da put do pakla popločan dobrim namjerama.

Elem zabrana pušenja u zatvorenim prostorima ima mnogo smisla. Sve ostalo treba isključivo regulisati kroz edukaciju.
To sve imamo kroz dodatne poreze. Zato 25 kila slatka stoji više nego june u BiH. Je*ena Nutella od 700 i kusur grama je gotovo 23 i kusur KM. Piva 0,4l u lokalu nema je ispod 14 KM.

Kad peron spada pod zatvoreni prostor i javni. Kad autobus stanica u ulici ili na putu isto tako spada u natkriveni i javni prostor. Terase isto i sl.
seln

#185 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by seln »

detroit-mercy wrote: 21/05/2021 14:47
seln wrote: 21/05/2021 11:18
foton wrote: 21/05/2021 10:44

Ti ne bi rekla da su pušači manje efikasni ali svi koji su pravili bilo kakvu studiju o tome bi rekli da jesu. Ja ne zapošljavam pušače.
Sve modernije firme imaju sistem elektronskog mjerenja radnog vremena... ono, ides sprziti jednu, kartica, transponder, odjava... tako da je argument nidje veze.
Takodje, prica o troskovima zdravstva je jos nidjije veze: 3/4 cijene cigareta su akcize, tako da od svake kutije najjeftinijih cigareta idu 3 marke u budzet. Sad, sto to ne bude utroseno u zdravstvo, vec u Sekine Louis Vuitton torbice... to vec nije do pusaca.
I to je glavni problem u diskusiji o pusenju, vozacima i muskarcima: po njima je sad moderno udarati, tako da se vecina i ne trudi pronaci argumente.
Ono sto se prikupi u akzicama je manje od troskova koji se stvore zdravstvenom sistemu usljed posljedica pusenja. Pogledaj, srcana oboljenja su broj jedan u BiH po smrtnost a ona su u direktno povezana sa pusenjem.
Prosjecan osiguranik u BiH uplacuje mjesecno ca. 72 KM za osiguranje.
Neko ko pusi kutiju dnevno uplati dodatno ca. 90 KM mjesecno.
Malo li je... za poderanu posteljinu, krisku hljeba i komad putera?
suspect_zero

#186 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by suspect_zero »

spinel_ wrote: 22/05/2021 11:47 Nema nista ruznije nego vidjeti zensko da pusi na ulici.
Jest bezzze al' mi vala nekad ćeif niz Bistrik kad silazim, zadimim baš k'o Ćiro birvaktile :oops:

Meni je cigara loša navika iz rata koja je danas postala ćeif :) .....pijem jutarnju kafu i uz nju oko 3-4 tanke ispušim.....navečer kapućino ili ness sa mužem i tada zapalim 2-3.....između nekad bude jedna dvije a nekada i ne, znači oko desetak dnevno.
Pušač sam ali mi smeta zadimljen prostor, ne pušim u gostima koji su nepušači i koji imaju malu djecu sve i kada mi kažu da nije problem. Podržavam zabranu u zatvorenom i strogo odvajanje prostora za pušače.

Zabranu na otvorenom ne podržavam jer nije toliko ni česta a i ima se mogućnost skloniti, jbg ako sjedim sama na klupi i u prečniku od 10-20 metara nema nikoga onda što je problem da zapalim :oops:
tap3ah75

#187 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tap3ah75 »

Džabe vam zabrane kad će šiša barovi preživjeti to.
moonca

#188 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by moonca »

Sta je problem s sisa barovima...i barovima.. gdje se ne sluzi hrana, iznad odredjenog dozvoljenog procenta ... to je mjesto izbora/ razonode.
.Ali, parkovi, stajalista za prevoz.. itd. zabraniti pusenje.. tako ce sprijeciti i mlade da eksperomentishu s duvanom.
tramvajtrojka

#189 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by tramvajtrojka »

ma samo zabraniti u kafićima kad vidim kakve se ublehe bacaju kad kazu da nece turisti dolaziti u bosnu zbog zabrane pusenja a velika vecina turista se zali bas na to kako je nepodnosljivo sjediti u kaficima :lol: :lol:

jebes zemlju koja Bosne nema
foton

#190 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by foton »

seln wrote: 22/05/2021 17:15
detroit-mercy wrote: 21/05/2021 14:47 Ono sto se prikupi u akzicama je manje od troskova koji se stvore zdravstvenom sistemu usljed posljedica pusenja. Pogledaj, srcana oboljenja su broj jedan u BiH po smrtnost a ona su u direktno povezana sa pusenjem.
Znači mi koji plaćamo zdravstveno osiguranje plaćamo "za poderanu posteljinu, krisku hljeba i komad putera"?? Je li to tvoje shvatanje troškova zavoda za osiguranje? Ništa lijekovi, ništa doktori, oprema, potrošni materijal, administracija, obrazovanje, održavanje, nabavke itd?
high_volume

#191 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by high_volume »

spinel_ wrote: 22/05/2021 11:47 Nema nista ruznije nego vidjeti zensko da pusi na ulici.
Mislio si reći da je ružno ikako vidjeti žensko na ulici, i to još otkrivena lica, da je svi gledaju.... :-)
spinel_

#192 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by spinel_ »

high_volume wrote: 22/05/2021 23:36
Mislio si reći da je ružno ikako vidjeti žensko na ulici, i to još otkrivena lica, da je svi gledaju.... :-)
Ne, nisam. Volim vidjeti dopicnjak na ulici nego se hlj. najesti.
Samo ne s cigaretom, naravno.
high_volume

#193 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by high_volume »

spinel_ wrote: 22/05/2021 23:38
high_volume wrote: 22/05/2021 23:36
Ne, nisam. Volim vidjeti dopicnjak na ulici nego se hlj. najesti.
Samo ne s cigaretom, naravno.
Pa zašto je ružno vidjeti žensko sa cigaretom na ulici, a nije muškarca? Kakva je razlika... I što je ikako ružno :?
cyprus

#194 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by cyprus »

Hajd da se nešto složim sa Spinelom :D Iz moje perspektive, cigara u ruci obara ženski seksipil na nulu... Doslovno nulu (0).

Možda sam zaista malo radikalan po ovom pitanju, ali zaista mi je teško riječima opisat koliko mi je to ogavno :)
MorningStar

#195 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by MorningStar »

Mozda da nadjemo neku sredinu onda - samo zenama da se zabrani pusenje na javnom mjestu :mrgreen:
seln

#196 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by seln »

foton wrote: 22/05/2021 20:31
seln wrote: 22/05/2021 17:15
detroit-mercy wrote: 21/05/2021 14:47 Ono sto se prikupi u akzicama je manje od troskova koji se stvore zdravstvenom sistemu usljed posljedica pusenja. Pogledaj, srcana oboljenja su broj jedan u BiH po smrtnost a ona su u direktno povezana sa pusenjem.
Znači mi koji plaćamo zdravstveno osiguranje plaćamo "za poderanu posteljinu, krisku hljeba i komad putera"?? Je li to tvoje shvatanje troškova zavoda za osiguranje? Ništa lijekovi, ništa doktori, oprema, potrošni materijal, administracija, obrazovanje, održavanje, nabavke itd?
:lol: :lol: :lol: :lol:
Koji doktori i lijekovi?
U zemlji u kojoj nema ni hemoterapije, a pacijenti kupuju cak i zavojni materijal? u zemlji u kojoj pacijente sa rakom odbijaju vakcinisati?
U zemlji u kojoj se jede previse masno i slatko, a sport je misaona imenica. U zemlji u kojoj je zastita okoline misaona imenica. U kojoj bukadar stanovnistva vjeruje da je covid-19 laz i ponasa se shodno tome.
Naravno, sada slijedi vrhunski argument "od necega moramo poceti", a jasno je da nema veceg problema od pusenja, jer smo sve ostale velike probleme rijesili.
Smanji malo tu misionarsku zustrost, mozda ces onda jasnije vidjeti.
seln

#197 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by seln »

cyprus wrote: 22/05/2021 23:46 Hajd da se nešto složim sa Spinelom :D Iz moje perspektive, cigara u ruci obara ženski seksipil na nulu... Doslovno nulu (0).

Takoe.

Image

p.s. Zena moze imati seksipil ili ne. Tu cigareta ne moze ni pomoci ni odmoci. Osim, naravno, ako se ti vise koncentrises na samo cigaretu.
high_volume

#198 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by high_volume »

cyprus wrote: 22/05/2021 23:46 Hajd da se nešto složim sa Spinelom :D Iz moje perspektive, cigara u ruci obara ženski seksipil na nulu... Doslovno nulu (0).

Možda sam zaista malo radikalan po ovom pitanju, ali zaista mi je teško riječima opisat koliko mi je to ogavno :)
Zašto? Kakva je razlika između žene i muškarca koji puše cigarete na javnom mjestu, ili "u kući", svejedno?
spinel_

#199 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by spinel_ »

high_volume wrote: 22/05/2021 23:43

Pa zašto je ružno vidjeti žensko sa cigaretom na ulici, a nije muškarca? Kakva je razlika... I što je ikako ružno :?
Ruzno jer su one i trebale bi biti pojam neke ljepote i normi ponasanja na koje bi se trebali ugledati. One su izmedju ostalog i majke. Cigareta stetno djeluje na dijete u utrobi. Ali to je drugi aspekt kojeg svakako ne treba zanemariti.

Muskarci su skroz drugaciji i vidjeti muskarca vani s cigaretom je normalno, narocito ove sto vani rade fizicke poslove i sl.
A meni se gadi cigareta opcenito, a na (mladom) zensku pogotovo. Sve ono sto rade na sebi i svojoj ljepoti samo jednom cigaretom ugase.

Mada danas se to sve promijenilo. Instagram degeneracija je na pomolu.

Zadovoljan odg?

Kipar :thumbup: :D
cyprus

#200 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima

Post by cyprus »

high_volume wrote: 22/05/2021 23:56

Zašto? Kakva je razlika između žene i muškarca koji puše cigarete na javnom mjestu, ili "u kući", svejedno?
Pušenje mi se gadi i u muškom i ženskom formatu, ali mi ženski sekspil nešto i znači u životu, a muški baš i ne - u tome je razlika :D Prema muškarcima (bar na vizuelnom, iako ne i olfaktornom) nivou u ovom smislu mogu biti indiferentan, ali kada su žene u pitanju, baš baš me to nekako ražalosti... Svojoj hanumi bih lakše oprostio prevaru, nego da počne pušit :D (bez obzira na smajli, ozbiljan sam)...

No hajd, na stranu to (ovo dalje nije odgovor tebi)... To su moje neke lične bubice, i možemo se složiti da je to prvenstveno do mene... Međutim, potreba za zabranom pušenja na javnim mjestima je zasnovana na mnogo ozbiljnijim i objektivnijim argumentima nego što je to moja ili nečija subjektivna percepcija... Lične slobode prestaju tamo gdje počnu ugrožavati druge ljude... Ne mogu ja otić na Titovu i posrat se nasred ulice i reć - to je moje pravo... Zapravo, nije adekvatna usporedba... Govno hem ne predstavlja realnu opasnost po tuđe zdravlje, hem se može elegantno preskočit, što ne važi i za dim cigare... A "nemojte ići tamo gdje se puši" je jedna od najdrskijih i najbezobraznijih rečenica koje sam generalno čuo u životu... Toliko da mi se ne da uopšte osvrtat posebno na nju...
Post Reply