Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
last mohicans

#151 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by last mohicans »

apsidejzi wrote: 21/05/2021 00:13
skafiskafsnjak wrote: 20/05/2021 18:28
apsidejzi wrote: 20/05/2021 18:01

IZ i jeste islam. Kur'an je suho slovo na papiru.
Ocigledno nemaas pojma o nekim stvarima, prema tome, nemoj da raspravljas o njima.

Ziv bio haj na ateisticke teme.pa se pravi pametan.
Ma jel, ti bi malo cenzuru provodio kao u stara dobra vremena kad su se otpadnici od vjere ubijali? Kur'an je kao i komunisticki manifest. Knjiga koja govori o idealima. Moze je svako napisati, ali kvalitet knjige se ogleda o tome koliko se moze slijediti. Kazati da je Kur'an savrsen a muslimani nisu je isto kao kazati da je komunizam savrsen a komunisti nisu, ili da je hinduizam savrsen a hinduisti nisu. Suplja, sto bi u nas reci... Islamska zajednica je islam i pokazuje koliko je Kur'an kvalitetna knjiga. To sto ti pokusavas izvrtati teze i praviti logicke vratolomije da bi opravdao svoju vjeru... u to ulaziti necu.

Pitanje je zasto islamska zajednica suti na prozivke. Odgovor je: zato sto su svjesni da su da ljude treba oprat od grijeha i to im dobro naplatiti. Ovce su da se sisaju. Jbg. Sa ovim cu se ispisati sa teme. Ne zato sto je to tvoja volja nego zato sto ne zelim da me banuju zbog "offtopica", mada ja svoje upise ne vidim kao offtopic. Ja samo dajem odgovor na pitanje koje se postavlja u naslovu teme. jest da je malo drugaciji pogled na stvari al sta je tu je.
Malo je tebe ponijelo, ovim ti vrijeđaš i forumaše koji se deklarišu kao vjernici. Eto napiši nam ti jednu sličnu knjigu,kad je tako bezvezna. Nije da nisu probali neki i ranije. O kakvim ti idealima pričaš, Kur an ne govori samo o tome? Sada ti trolaš i spinuješ, koristiš ovu temu da izraziš svoju ateističku huju jer Kuran, po mjeri tebe i stotina drugih, nije nista specijalno. Ovo lupetanje da je to knjiga ideala govori da ga nisi ni pročitao, a ako i jesi, sigurno ga nisi shvatio, jer se iz tvog pisanja to da zaključiti. Nigdje se u islamskom narativu se ne spominje da su muslimani savršeni, onda bi bili meleki, nepogrešiva bica, a ne obični smrtnici koje šejtan napada na svakom koraku ovako kao što ti napadas nas i sve sto se vezuje za Islam. Patvoris vjeru "pranjem grijeha", pa nije Islam katoličanstvo da se peru grijesi riječima sveta marijo×100. Nazivaš vjernike ovcama, dovoljno za prijave posta i ono boldirano. Mene kod vas ateista uvijek iznenadi tolika količina žara i borbe da dokažete vjernicima da vjeruju u bajke, da želite da ih vi izvedete na pravi put, tj. put mraka, pa ih kvalificirate ovacma. Pa sta to vas smeta, sta tebe briga što je neko ovca, zašto te se dotiče uopce, pusti mu da bude ovca, niko ni tebi ne brane da ne budes ovca?
hipija

#152 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by hipija »

Ako je već potvrđena činjenica da širom islamskog svijeta ne postoji jedna institucija kojoj se daje zekat zašto bi druga pravila važila za BiH.

IZ bi bilo prioritetnije da eliminišu negativne i antiislamske običaje koje čak otvoreno odobravaju i promovišu a ne da sav trud i angažman upiru prema uzimanju novca od vjernika kroz formu zekata.
Haris.ba

#153 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

spinel_ wrote: 21/05/2021 18:28

Ok, vrti se ta cifra. Ocigledno ove godine nisu ispunili ocekivano a za sta mogu samo sebe kriviti zbog netransparentnosti a ne da ljudima govore kako im isti nece primljen kod Allaha i da ih ocekuje kazna (poplava, pozar ...) jer nisu dali IZ. Time samo izazivaju gnjev i kontraefekat kod vjernika.
A kako vidis iz budzeta koliko je prikupljeno zekata ove godine? A godina jos nije ni prosla?
hipija wrote: 21/05/2021 18:48 Ako je već potvrđena činjenica da širom islamskog svijeta ne postoji jedna institucija kojoj se daje zekat zašto bi druga pravila važila za BiH.

IZ bi bilo prioritetnije da eliminišu negativne i antiislamske običaje koje čak otvoreno odobravaju i promovišu a ne da sav trud i angažman upiru prema uzimanju novca od vjernika kroz formu zekata.
Ne postoji u Islamskom svijetu jednoobrazan nacin prikupljanja zekata. Niti smo mi nesta specijalno mimo svijeta gdje Islam nije drzavna religija.

To da je potvrdjena cinjenica da nema jedne institucije u drzavi koja prikuplja zekat nije istina. Ko voli da cita:

https://zekat.ba/modeli-organiziranog-p ... u-svijetu/
MarlboroGold

#154 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by MarlboroGold »

Tananarive wrote: 21/05/2021 18:26
MarlboroGold wrote: 21/05/2021 17:57 Propisi su jasni. Zekat je bio centralizovan u okviru islamske države i to za vrijeme Muhammeda. Danas nemamo islamsku državu, ali zato imamo IZ kao vrhovno tijelo. Zekat i dalje treba ići preko njih tj. preko Bejtul-mal, jer nije zekat ako ne ide preko njih koliko god da vam je ta zajednica mrska.

S druge strane IZ mora biti mnogo transparentnija i sebe očistiti iznutra, jer će sve više ljudi njih zaobilaziti po pitanju davanja zekata i vjerovatno ostalog.

Argumenti da je to samo i isključivo porez države i da ga već plaćamo ne stoje, jer je jasno propisano kome je namjenjen i način na koji se daje. Ne može se ta religijska komponenta tek tako odbaciti i tvrditi da je to obični porez kad nije.
ako ću njima davati, radije ga neću ni davati, meni na dušu, ali vala i njima
Imaš pravo. U svakom slučaju ćeš činiti dobro i to je najvažnije bilo priznato kao zekat ili ne.
spinel_

#155 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

A ko to jos daje zekat (pod uslovom da ispunjava uslove) van ramazana?
Haris.ba

#156 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

spinel_ wrote: 21/05/2021 19:59 A ko to jos daje zekat (pod uslovom da ispunjava uslove) van ramazana?
Kako iz budzeta za 2021 vidjeti koliko je prikupljeno zekata 2021? Jednostavno je pitanje.

A mozda neko da mimo ramazana zekat? To nemoguce?
spinel_

#157 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Na kraju godine onda?

Pa moguce je, ali vecina ljudi daje uz ramazan jer se djela vise vrednuju. Znaci do kraja godine ne mogu nista ocekivati.
Haris.ba

#158 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

spinel_ wrote: 21/05/2021 20:08 Na kraju godine onda?

Pa moguce je, ali vecina ljudi daje uz ramazan jer se djela vise vrednuju. Znaci do kraja godine ne mogu nista ocekivati.
Ma vjerovatno ce se negdje objaviti i prije kraja godine.

A tacne cifre ce biti u izvjestaju koji se podnosi saboru na usvajanje.

Izvini sto te pitam, jesi uplatio zekat?

Uglavnom, koga zanima kako proceduralno to funkcionise:

https://zekat.ba/o-tome-se-prica-na-rad ... zajednice/
spinel_

#159 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Haris.ba wrote: 21/05/2021 20:09

Samo vitre ali ne IZ. Prethodnih godina jesam, nakon ovoga tesko da cu opet. Za Z ne ispunjavam uslove. Takvih je mislim vecina nazalost u nasoj drzavi.
JThomas

#160 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by JThomas »

ja prolazio sa užine dok je vazio. čuo sam član 131. i član 132. da pominje. zar i na pauzi kontam... :roll: :lol:
Haris.ba

#161 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

JThomas wrote: 21/05/2021 21:52 ja prolazio sa užine dok je vazio. čuo sam član 131. i član 132. da pominje. zar i na pauzi kontam... :roll: :lol:
Hahahahaha.

Onaj govor mu je Karcic pripomogao ko da gledam.
JThomas

#162 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by JThomas »

ništa mi nije bilo jasno, a onda sam vidio članak kad sam došao...
Tesla Edison

#163 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

LJUDI, NIJE PROBLEM ŠTO ZEK'AT IDE U BEJTUL MAL, PROBLEM JE KAKO SE SA NJIM POSLUJE I GDJE SE DALJE TAJ NOVAC ŠALJE!

Zekat treba da ide u Bejtul mal i to je jedino ispravno, ali problem je nastao onog trenutka kada se vidjelo da se taj isti Bejtul Mal čerupa na basnoslovne plate i na uhljebe koji su tamo zaposleni.

Niko ne treba da dovodi u pitanje propis Zekata kao ni način sakupljanja. To je davno definisano i oko toga se ne raspravlja.

Pitanje je zašto te pare idu u plate i u budžet, jer to ne smije da bude budžet, džizija je budžet? To je danas i sam Reis rekao.

Drugo pitanje je u naslovu teme. Zašto IZ šuti i zašto ne odgovori argumentovano ako su u pravu? Ako šute znači da je ovo istina, a za sada šute. Napade, prijetnje i uvrede upućene vjernicima, kako ranije, tako i danas, ne brojim u odgovor jer to nije odgovor. To je upravo napisano, dakle samo prijetnje i uvrede, a ne odgovor.

Treće pitanje je, zašto IZ putem Reisa, ali i putem svojih botova, želi predstaviti ovo pitanje kao napad na IZ i samu instituciju Reisa, kad to nije tako? Niko nije doveo u pitanje važnost IZ-a, instituciju Reisa, već obratno, ovim pitanjima se želi ojačati IZ, kako bi se otklonila svaka sumnja u istu i kako bi vjernici mirne duše mogli dati Zekat i Vitre u Bejtul mal, znajući da ide u prave ruke i kako bi se sama IZ očistila od munafika.

Ovo sve što je pokrenuto od strane Fatmira, ja vidim kao lijek za ozdravljenje IZ-a, odstranjivanja tumora zvanog munafici i stavljanje IZ-a na zdrave noge.
Spoiler
Show
Naravno, ista pitanja idu i kada je u pitanju astronomska cijena Hadža, nerealna cijena dženaza, ogromna cijena kubrana i slično, sve ono što je već ranije nabrojano na ovoj temi.
Tesla Edison

#164 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

Papiri Harise, papiri??? Kome je šta i koliko otišlo? Koliko na plate? Kolike su plate? Ima li potreba za tolikim platama? Zašto je Hadž skup toliko? Može li se organizovati kao 1996., kada su se u avionu, na pola leta, hažije oblačile ihrame i pravo na Arefat direkt iz aviona i poslije zadnjeg obreda pravac u avion? Zašto se opet tako ne organizuje Hadž, već je to, izgleda, postala privilegija i relaks putovanje samo za bogate? Šta ćemo sa kurbanima i prozivkom u vezi istih? Ni slova nije napisano niti rečeno, a ogromne su cifre i još veće optužbe.

Pusti se demagogije i deklarativne priče. Čovjek ih je prozvao sa konkretnim ciframa i papirima te očekujem konkretan odgovor, a ne linkove sa web stranica i šuplju priču.

Haj bar ti nešto i pokušavaš uljudno objasniti, poštujem to, za razliku od samog Reisa koji je opleo sa uvredama i prijetnjama direkt sa Mimbere.

Previše su ovo ozbiljne stvari i previše je ovo sve otišlo daleko da se tek tako pređe preko ovoga. Vjernici su uznemireni, ja sam uznemiren. Boga molim da se ovo sve pokaže kao Fatmirova laž i da me uvjere da je sve izrečeno od strane dotičnog laž.

Čekam, pišem, pitam ali trenutno dobijam samo šutnju i napade. Ovdje, na ovom forumu su me proglasili nevjernikom, otpadnikom i nema čime sve ne, samo zato što pitam. Ako je to odgovor IZ-a, onda jadni mi sa takvom IZ.
travar

#165 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by travar »

Tesla Edison wrote: 21/05/2021 22:09 Niko ne treba da dovodi u pitanje propis Zekata kao ni način sakupljanja. To je davno definisano i oko toga se ne raspravlja.
Zekat ne dovodim u pitanje, za ovo ostalo, speak for yourself.
Onog trenutka kad su odlučili da sebe proglase eksluzivnim sakupljačima zekata, proglase svaki zekat koji nije njima udijeljen nevažećim, pa pridodaj tome i vitre, je trenutak kad sam ja, lično, preusmjerio zekat organizaciji koja sakupljena sredstva šalje tamo gdje treba, a ne u svrhe štampanja ulaznica za Džennet aka blokova, medijski prostor, plaće, stipendije...
Tesla Edison

#166 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

travar wrote: 21/05/2021 22:41
Tesla Edison wrote: 21/05/2021 22:09 Niko ne treba da dovodi u pitanje propis Zekata kao ni način sakupljanja. To je davno definisano i oko toga se ne raspravlja.
Onog trenutka kad su odlučili da sebe proglase eksluzivnim sakupljačima zekata, proglase svaki zekat koji nije njima udijeljen nevažećim, pa pridodaj tome i vitre, je trenutak kad sam ja, lično, preusmjerio zekat organizaciji koja sakupljena sredstva šalje tamo gdje treba, a ne u svrhe štampanja ulaznica za Džennet aka blokova, medijski prostor, plaće, stipendije...
Zekat se i skuplja institucionalno pa onda ta institucija rasporedi po propisima. Do sad nisam nikad u to sumnjao iz razloga što nisam mogao pojmiti da imami, hafizi, ljudi koji pričaju o moralu, vjeri, kojih je puna IZ, mogu da se bave nečasnim radnjama.

Mi moramo imati IZ, poštenu IZ, gdje se ovakve stvari nikad ne bi smjele dovesti u pitanje. Ako je ovo sve tačno što je Fatmir rekao, u potpunosti razumijem tvoj potez. Svi koji su na bilo koji način upućeni u rad IZ-a ovo je jako uznemirilo. Kao što sam i napisao, ako su imami u stanju ovo uraditi, šta onda očekivati od ostalih? U kakvom mi to okruženju živimo? Za kim mi to onda stajemo na namaz? Jel iza imama koji mora biti sve ono što i sam propagira i što islam traži od svakog čovjeka, ili stajemo iza munafika koji se bavi nečasnim radnjama?

Ako šute zato što je ovo tačno, onda moraju odmah da krenu sa totalnim resetom. Sve ispitati, pročistiti se iznutra, javno se odreći ljudi koji su to uradili. Sve, od čistačice, preko Sabora do Reisa. Moraju se odvojiti od politike i moraju biti faktor koji će miriti, a ne remetilački faktor koji samo gleda svoju korist, uznemiruje, vrijeđa i napada vjernike putem svojih glasila i hudbi.

Islamska zajednica se mora vratiti islamu i propisima islama.

Opet ponavljam, u sebi se nadam da će osvanuti saopštenje sa svim relevantnim podacima i stavkama, te tako dokazati da je ovo Fatmirovo obična izmišljotina.

Situacija je ili ili. Ili je Fatmir zaista neprijatelj islama i Bošnjaka (jer ako je ovo sve slagao, to onda zaista i jeste) ili je IZ puna munafika koji se bave nečasnim radnjama.

Treće opcije nema. U interesu IZ-a je da prekrše pravilo šutnje i argumentirano se očituju o svim ovim navodima koji su iznijeti, kao i tabelama koje su prikazane.
travar

#167 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by travar »

My sweet summer child :mrgreen:
Tesla Edison

#168 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

Ne znam, možda sam naivan pa tek sad progledao. Možda griješim, ne znam. Možda nisam ni trebao gledati Fatmira i nastaviti živjeti u zabludi.

Ne znam, nisam pametan više...
last mohicans

#169 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by last mohicans »

spinel_ wrote: 21/05/2021 20:19

Samo vitre ali ne IZ. Prethodnih godina jesam, nakon ovoga tesko da cu opet. Za Z ne ispunjavam uslove. Takvih je mislim vecina nazalost u nasoj drzavi.
Pričao sam sa jednim profesorom serijatskog prava bas o ovom obračunu u toku godine. Islamsko računanje vremena je lunarno, a Ramazan je uvijek neka odrednica kad se svodi račun, recimo neka je to 20ti dan Ramazana i 20 tog dana Ramazana naredne godine, ako tvoj imetak dostiže ili prelazi iznos nisaba, trebaš ga obračunati i dati, ali nije nužno do Bajrama kao i vitre, ali bi se obračun trebao napraviti.
spinel_

#170 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Da, da jasno sada :thumbup: Vitre svakako u Ramazanu tj prije Bajram namaza.
Tesla Edison

#171 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

spinel_ wrote: 21/05/2021 23:28 Da, da jasno sada :thumbup: Vitre svakako u Ramazanu tj prije Bajram namaza.
Da, Zekat možeš dati bilo kad tokom godine.
last mohicans

#172 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by last mohicans »

Tesla Edison wrote: 21/05/2021 22:58
Zekat se i skuplja institucionalno pa onda ta institucija rasporedi po propisima. Do sad nisam nikad u to sumnjao iz razloga što nisam mogao pojmiti da imami, hafizi, ljudi koji pričaju o moralu, vjeri, kojih je puna IZ, mogu da se bave nečasnim radnjama.

Mi moramo imati IZ, poštenu IZ, gdje se ovakve stvari nikad ne bi smjele dovesti u pitanje. Ako je ovo sve tačno što je Fatmir rekao, u potpunosti razumijem tvoj potez. Svi koji su na bilo koji način upućeni u rad IZ-a ovo je jako uznemirilo. Kao što sam i napisao, ako su imami u stanju ovo uraditi, šta onda očekivati od ostalih? U kakvom mi to okruženju živimo? Za kim mi to onda stajemo na namaz? Jel iza imama koji mora biti sve ono što i sam propagira i što islam traži od svakog čovjeka, ili stajemo iza munafika koji se bavi nečasnim radnjama?

Ako šute zato što je ovo tačno, onda moraju odmah da krenu sa totalnim resetom. Sve ispitati, pročistiti se iznutra, javno se odreći ljudi koji su to uradili. Sve, od čistačice, preko Sabora do Reisa. Moraju se odvojiti od politike i moraju biti faktor koji će miriti, a ne remetilački faktor koji samo gleda svoju korist, uznemiruje, vrijeđa i napada vjernike putem svojih glasila i hudbi.

Opet ponavljam, u sebi se nadam da će osvanuti saopštenje sa svim relevantnim podacima i stavkama, te tako dokazati da je ovo Fatmirovo obična izmišljotina.

Situacija je ili ili. Ili je Fatmir zaista neprijatelj islama i Bošnjaka (jer ako je ovo sve slagao, to onda zaista i jeste) ili je IZ puna munafika koji se bave nečasnim radnjama.

Treće opcije nema. U interesu IZ-a je da prekrše pravilo šutnje i argumentirano se očituju o svim ovim navodima koji su iznijeti, kao i tabelama koje su prikazane.
Ma koji reset,moj tesla. Pa sjecaš li se ostavke i saopcenja hfz.Musica? Je li se iko oglasio povodom teških riječi i optuzbi bivseg glavnog imama? Niko, nego su za heftu imenovali, ako ne i za krace, podobnog Velica. Nadam se da ce ih ovo razdrmati. Dosta uposlenika IZ,islamskih fakulteta i medresa poznajem i veliki dio njih se slaže sa glasom razuma i konstruktivne javnosti. U povjerenju mi kažu da se ne slažu sa "genetskom", da se koristim Dininom izvalom, da je IZ jedini i pravi sakupljač zekjata i vitara. IZ je postavljen na krivim i truhlim postavkama, istim onim, Asimovim i Bakirovim, da se dosta korova nakupilo pri čemu oni pošteni i konstruktivni ne mogu doci do izražaja, jer nisu podobni i potkupljivi. Dosta je poštenih uposlenika IZ, čestitih imama, profesora tamo, ali jednostavno nije poželjno talasati kao u vecini institucija u ovoj nakaradno postavljenoj zemlji. Svasta bih imao napisati o događanjima u IZ, ali necu da više širim smutnju :D , proglasit ce i mene Fatimirom.
Tesla Edison

#173 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

last mohicans wrote: 21/05/2021 23:54
Tesla Edison wrote: 21/05/2021 22:58

Ma koji reset,moj tesla. Pa sjecaš li se ostavke i saopcenja hfz.Musica? Je li se iko oglasio povodom teških riječi i optuzbi bivseg glavnog imama? Niko, nego su za heftu imenovali, ako ne i za krace, podobnog Velica. Nadam se da ce ih ovo razdrmati. Dosta uposlenika IZ,islamskih fakulteta i medresa poznajem i veliki dio njih se slaže sa glasom razuma i konstruktivne javnosti. U povjerenju mi kažu da se ne slažu sa "genetskom", da se koristim Dininom izvalom, da je IZ jedini i pravi sakupljač zekjata i vitara. IZ je postavljen na krivim i truhlim postavkama, istim onim, Asimovim i Bakirovim, da se dosta korova nakupilo pri čemu oni pošteni i konstruktivni ne mogu doci do izražaja, jer nisu podobni i potkupljivi. Dosta je poštenih uposlenika IZ, čestitih imama, profesora tamo, ali jednostavno nije poželjno talasati kao u vecini institucija u ovoj nakaradno postavljenoj zemlji. Svasta bih imao napisati o događanjima u IZ, ali necu da više širim smutnju :D , proglasit ce i mene Fatimirom.
Ništa, čekati i nadati se nečemu. Jedino to ostaje. Mi kao pojedinci malo šta možemo.

Samo da nesposobnjakovići svojim marifetlucima i nesposobnošću ne ugase IZ, tad smo ga zeznuli. Na tom su putu, i nadam se da će doći pameti.

Ako narod izgubi povjerenje, ode sve, nema sredstava onda nikako, nema ni IZ. Ostade sva imovina, svi vakufi, sve na milost i nemilost državi, a u ovako nesređenoj državi, znamo svi kako bi to završilo.
spinel_

#174 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Nije sigurno bez razloga hafiz Music dao ostavku na mjesto glavnog imama.
Pogledajte samo naslov kad je to bilo "Hafiz Kenan Musić više nije glavni imam u Sarajevu. Otišao je zbog mobinga, progona neistomišljenika..."
Mobinga i progona od istih ovih u IZ.
I sasvim sigurno ni hafiz Bugari nije bez razloga napustio BiH.
Sve su to posteni ljudi a takvi nazalost ne mogu ovdje imati i voditi glavnu rijec.
Haris.ba

#175 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

Ja nisam od onih spali, srusi, nista ne valja. Ako nista ne valja u IZ, ne valjamo ni mi.

Ja citam Fatmira od Waltera. Ne odbacujem apriori sto on prica. Ali, uvijek uzimam sa rezervom. Na kraju nebitan je on. Bitni su papiri.

Mislim da je ovo odlicna prilika IZ da detaljnije objasni sta i kako finansijski pokriva. Moze se to nekome ne svidjati. Ima hvala Bogu izbor ni biti clan, niti uplacivati ni zekat ni famozne vitre.

Nije mi jasno kakve je famozne cifre on to otkrio. Kaze, prosjecna plata 2800KM mjesecno. To znaci da je neto 2000. Treba pogledati strukturu ko su ti ljudi. Ili na fakultetu prosjecna plata 4000. To je oko 2800 neto.

Vidim stalno se provlaci teza da IZ suti. A nije bas tako.
P.S.
O problemima hadzdza bih rado dao svoj utisak, ali prvo bih volio da mi neko kaze je li isao na hadzdz.
Fakat ne znam sta objasnjavati o skupoci hadzdza nekome ko nije bio.
Helem,
Image

https://balkans.aljazeera.net/interacti ... ak-na-hadz

2018.kazu da je razlika u Srbiji izmedju IZ bila oko 400 eura za hadzdz.
Last edited by Haris.ba on 22/05/2021 00:20, edited 2 times in total.
Post Reply