Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Tesla Edison

#126 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

Bloo wrote: 21/05/2021 09:48

Dalje, IZ nisu Allahovi namjesnici na zemlji, ali možda griješim. Svaka religijska organizacija mora i treba biti otvorena prema kritikama koje joj upućuju i članovi te zajednice, kao i oni koji nisu članovi. Kritika se ne smije interpretirati kao negiranje postulata religije ili pak religijskih propisa.
Suština ove teme :thumbup:

Ja bih samo dodao i to da, ako ih se prozove sa argumentima, dokazima, tabelama i tablicama, dužni su, ako ništa, dati objašnjenje svojim članovima.

Ovo sada što imamo je, ništa drugo do potvrda svega izrečenog od strane Fatmira. Zato ova tema i ima naziv kakav ima.

Šutnja, šutnja i samo šutnja. Prije 5-6 godina sam poslao upit u vezi cijene za Hadž, nikad nisam dobio odgovor. isto tako mnogi drugi upiti, vezani i nevezani za finansije i novac, i opet nikad nisam dobio odgovor. Vjerujem da su i mnogi to radili. Bojim se da oni nisu svjesni da svojim ponašanjem IZ vode u ambis. Ako ljudi u potpunosti izgube povjerenje, ako i dalje naplaćuju punu cijenu dženaze bez obzira na članarinu, ako i dalje budu netransparentni kada je u pitanju Zekat, ako ostanu bahati kao što su sada, bojim se da će tad izgubiti sve prihode, ljudi će prestati plaćati i eto im belaja. Živjeće od dženaza, ukoliko im i to ostane.

Ovim prave sebi ogromni štetu, a da toga nisu ni svjesni.
skafiskafsnjak

#127 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by skafiskafsnjak »

@Bloo pa nije otvorena za to, ali ovi ateisticki padobranci jedva docekaju da upadnu i pljuju Islam... Prvenstveno zbog njih je tema otisla u off.
Nije mi jasna ta potreba pljuvanja i ubjedjivanja drugih u nesto... Jesam ja ikad tebe ili ikoga drugog pokusao ubijediti u nesto? Da vjerujes ili nesto slicno? Nisam niti cu jer je to licni izbor.

Ja kao musliman se ogradjujem od ove ispolitizirane organizacije i tvrdim da se kroz nju vjera gledati ne moze. Isto kao sto se kroz svaku crkvu Katolicanstvo ne moze gledati. Pogotovo sto je bilo slucajeva pedofilije i cega sve vec ne. Tako bismo dosli do toga da Biblija promovise to...a naravno da nije tako.

Isto tako Kur'an ne promovise da narod daje za plate gospode iz IZ . Ne promovise teroristicke napade ili bilo kakav vid nasilja. I sta bismo sad rekli? Da je Islam terorizam? Da je katolicanstvo i pravoslavlje pedofilija? Naravno da ne ! Zato kazem , da se vjera ne gleda kroz ljude.

Dosta od mene.

Pozz
Haris.ba

#128 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

Sto se tice zakonitosti i legitimnosti prikupljanja zekata, danas je reis u svojoj hutbi sve objasnio.
spinel_

#129 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Nista, apsolutno nista nije objasnio.
Izuzev sto je opet dao do znanja da se samo njima mora davati i da je to jedini ispravni nacin.

Nego, garant im je ove godine bila susa sto se toga tice, malo para leglo jbg. Narod otvorio oci.
Pa onda krivi druge zbog toga, a u svojim redovima neces da stvari posafas.
travar

#131 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by travar »

I kod naske je hutba bila...zanimljiva, u najmanju ruku :lol:

tl;dk
Uopštena tema je bila da se sve informacije dobro provjere prije nego se reaguje na iste što je sasvim ok, ali je onda iskoristio temu hutbe da istakne da:
- Neko laže o stanju na KCUS-u i nije sve tako crno...°_____°
- Neko širi dezinformacije o stanju u IZ (naravno igralo se malo i na kartu patriotizma i bošnjaštva), kao ono: "how dare you, sir"...

Naravno, nigdje dokaza za suprotno.

Malo se dotak'o Izraela i Palestine ali je atmosfera već bila too awkward jer se čulo "komešanje" iz zadnje klupe :mrgreen:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#132 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by konektovan »

Vrijeme je za reformu,...ili odoše u stečaj... :mrgreen:
meridiyan

#133 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by meridiyan »

TABELE KOJE DOKAZUJU da je Islamska zajednica pljačkala novac koji pripada "SAMO SIROMASIMA (fukara') I NEVOLJNICIMA (mesakin)".
Dokle je otišla ta pljačkaška drskost DOKAZUJU TABELE u kojima se oteti sirotinjski hak prikazuje kao vlastiti "prihod" od zeketa, vitara i kurbana.
...A "prihod " se troši u rasipništvu, za ogromnu i nepotrebnu administraciju (tečića i amidžića), i za plate koje su dva ili tri puta veće od prosječnih.
Ne može nama biti važnija ta paraislamska buržoazija od Allahovih Propisa i od bošnjačke sirotinje!!!
TABELE, dakle, nisu ni Defter, ni Fatmir, to su činjenice sa kojima se mora suočiti svaki Bošnjak - kako bismo bili ujedinjeni u obavezi da očistimo Islamsku zajednicu od laži i lopovluka.
Ujedinimo snage koje će - uz Allahovu Pomoć - Islamsku zajednicu vratiti narodu - da nam bude stub vjere, oslonac jedinstva i uzor poštenja.

Image
Image
Image
Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#134 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by konektovan »

Sramotno!!!
Hakiz

#135 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Hakiz »

Tesla Edison wrote: 21/05/2021 16:28
Jel objasnio zašto se naplaćuje puna cijena dženaze nekome ko redovno uplaćuje članarinu?
Osvrnuću se samo na ovo. Mi prošle godine ukopali punca. Bio je član i Bakija i IZ-a. Ništa nismo platili, ni ukop, ni dženazu.

Naime, ukop i dženaza su odvojeni. Ukop, za Sarajevo govorim, na gradskim grobljima obavlja Pokop, bez obzira na to da li je umrli bio ateista ili pripadnik neke od religija. I ako je umrli bio član nekog od pokopnih društava (Pokop, Bakije, sveti Josip itd) i plaćao članarinu u skladu sa pravilima (dužina članstva itd), ukop (i sve u vezi sa njim, tabut/sanduk, prevoz tijela sa/na razne lokacije na koje se mora prenijeti i sve ostalo) se obavlja besplatno. Ali vjerski obred nije posao Pokopa, niti pokopnih društava, to je posao vjerskih zajednica, to jeste Crkava i IZ-a. I u slučaju muslimana, ako umrli nije bio član IZ-a, plaća se puna cijena vjerskog obreda. Slično, ako je bio član IZ-a, ali nije bio član nekog pokopnog društva, u tom slučaju dženaza je besplatna, ali sam ukop se plaća. Ako je bio član i nekog od pokopnih društava i član IZ-a, jedino u tom slučaju i sam ukop i dženaza su besplatni.

Ili se eventualno plaća neka razlika do pune cijene u zavisnosti od dužine članstva, to jeste ako je bio član kraće nego što pravila zahtijevaju da bi se imalo pravo na besplatan ukop u slučaju pokopnih društava ili na vjerski obred u slučaju vjerskih zajednica.

Ali, i u slučaju kada su ukop i dženaza besplatni, oni koji su ostali iza umrlog potpisuju ugovor i svake godine plaćaju grobno mjesto za umrlog. Mislim da je trenutna cijena 8 KM godišnje.

Tako da za odgovor na citirano pitanje treba provjeriti da li je umrli bio član pokopnog društva, vjerske zajednice i koliko dugo je bio član ako jeste. Ako je bio član te dvije organizacije i dovoljno dugo da ima pravo na besplatne usluge, ali se i pored toga ukop/vjerski obred naplaćuju, e to je onda ne pitanje za IZ, nego pitanje za tužilaštvo, stvar krivične prijave, to jeste prevara i pljačka.
spinel_

#137 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Samo naprijed za Fatmira :thumbup:
Sto ga vise pljuju a bez jednog jedinog kontrargumenta sve vise govore u dokaz njegovim tvrdnjama.
Tesla Edison

#138 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tesla Edison »

Hakiz wrote: 21/05/2021 16:55
Tesla Edison wrote: 21/05/2021 16:28
Jel objasnio zašto se naplaćuje puna cijena dženaze nekome ko redovno uplaćuje članarinu?
Osvrnuću se samo na ovo. Mi prošle godine ukopali punca. Bio je član i Bakija i IZ-a. Ništa nismo platili, ni ukop, ni dženazu.

Naime, ukop i dženaza su odvojeni. Ukop, za Sarajevo govorim, na gradskim grobljima obavlja Pokop, bez obzira na to da li je umrli bio ateista ili pripadnik neke od religija. I ako je umrli bio član nekog od pokopnih društava (Pokop, Bakije, sveti Josip itd) i plaćao članarinu u skladu sa pravilima (dužina članstva itd), ukop (i sve u vezi sa njim, tabut/sanduk, prevoz tijela sa/na razne lokacije na koje se mora prenijeti i sve ostalo) se obavlja besplatno. Ali vjerski obred nije posao Pokopa, niti pokopnih društava, to je posao vjerskih zajednica, to jeste Crkava i IZ-a. I u slučaju muslimana, ako umrli nije bio član IZ-a, plaća se puna cijena vjerskog obreda. Slično, ako je bio član IZ-a, ali nije bio član nekog pokopnog društva, u tom slučaju dženaza je besplatna, ali sam ukop se plaća. Ako je bio član i nekog od pokopnih društava i član IZ-a, jedino u tom slučaju i sam ukop i dženaza su besplatni.

Ili se eventualno plaća neka razlika do pune cijene u zavisnosti od dužine članstva, to jeste ako je bio član kraće nego što pravila zahtijevaju da bi se imalo pravo na besplatan ukop u slučaju pokopnih društava ili na vjerski obred u slučaju vjerskih zajednica.

Ali, i u slučaju kada su ukop i dženaza besplatni, oni koji su ostali iza umrlog potpisuju ugovor i svake godine plaćaju grobno mjesto za umrlog. Mislim da je trenutna cijena 8 KM godišnje.

Tako da za odgovor na citirano pitanje treba provjeriti da li je umrli bio član pokopnog društva, vjerske zajednice i koliko dugo je bio član ako jeste. Ako je bio član te dvije organizacije i dovoljno dugo da ima pravo na besplatne usluge, ali se i pored toga ukop/vjerski obred naplaćuju, e to je onda ne pitanje za IZ, nego pitanje za tužilaštvo, stvar krivične prijave, to jeste prevara i pljačka.
Ovdje se misli na slučaj iz Maglaja, par stranica unazad.
spinel_

#139 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Sta kaze reis citiram "....da se sakupljanje zekata i sadekatul-fitra na institucionalan način danas vrši u velikom broju zemalja sa muslimanskom većinom, kao i u najnaprednijim muslimanskim..."

Jos jedna LAZ u koju ce upasti naivni. Ovaj muftija je davno to razotkrio i nema razloga da mu se ne vjeruje.
spinel_ wrote: 10/05/2021 14:15

Muftija iz Sandzaka objasnio. Nista dodati i nista oduzeti.
Zasto njega ne napadnu? Pa nece, jer znaju da je u pravu.
Login77777

#140 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Login77777 »

Dragi SDA Reisu od mene ni Marke za vas. Ima drugi nacina za pomoci odnosno drugi udruzenja gdje se moze uplatiti. :bih:
Porodice Foht

#141 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Porodice Foht »

spinel_ wrote: 21/05/2021 17:35 Sta kaze reis citiram "....da se sakupljanje zekata i sadekatul-fitra na institucionalan način danas vrši u velikom broju zemalja sa muslimanskom većinom, kao i u najnaprednijim muslimanskim..."

Jos jedna LAZ u koju ce upasti naivni. Ovaj muftija je davno to razotkrio i nema razloga da mu se ne vjeruje.
spinel_ wrote: 10/05/2021 14:15

Muftija iz Sandzaka objasnio. Nista dodati i nista oduzeti.
Zasto njega ne napadnu? Pa nece, jer znaju da je u pravu.
Jedina je ''frka'' sto je ovaj imam u tzv.nepriznatom mesihatu, mimo IZ BiH koja priznaje samo Zukorljiceve institucije a Jusufspahica iz Beograda ne. E ovaj sto govori, kako sam razumio, je bas iz te koju priznaje Vuciceva vlada pa se a priori odbacuje kao vrijedno misljenje Rijaseta iz Sarajeva. :mrgreen:
Meni iskreno ubjeedljivije govori ovaj imam ''odmetnik'' nego reis.
Login77777

#142 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Login77777 »

Senade zovi Fatmira i SDA Reisa u Studio. :mrgreen:
MarlboroGold

#143 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by MarlboroGold »

Propisi su jasni. Zekat je bio centralizovan u okviru islamske države i to za vrijeme Muhammeda. Danas nemamo islamsku državu, ali zato imamo IZ kao vrhovno tijelo. Zekat i dalje treba ići preko njih tj. preko Bejtul-mal, jer nije zekat ako ne ide preko njih koliko god da vam je ta zajednica mrska.

S druge strane IZ mora biti mnogo transparentnija i sebe očistiti iznutra, jer će sve više ljudi njih zaobilaziti po pitanju davanja zekata i vjerovatno ostalog.

Argumenti da je to samo i isključivo porez države i da ga već plaćamo ne stoje, jer je jasno propisano kome je namjenjen i način na koji se daje. Ne može se ta religijska komponenta tek tako odbaciti i tvrditi da je to obični porez kad nije.
Last edited by MarlboroGold on 21/05/2021 18:01, edited 1 time in total.
spinel_

#144 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Nego, odakle njima (IZ) plan i unaprijed definisan budzet za 2021 a da ce na osnovu Zekata i vitri "zaraditi" cca 13 miliona?
Jel to za ovu godinu nisu ispunili ocekivano pa zato ova danasnja hutba?
Haris.ba

#145 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

spinel_ wrote: 21/05/2021 18:00 Nego, odakle njima (IZ) plan i unaprijed definisan budzet za 2021 a da ce na osnovu Zekata i vitri "zaraditi" cca 13 miliona?
Vec godinama se ta cifra zekata godisnje vrti.

Valjda znas sta znaci budzet? To upravo i jeste finansijski plan. Donosi se unaprijed godinu.

Budzet se dobija planiranjem. Mislim da sabor ga donosi na prijedlog reisa.
Tananarive

#146 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tananarive »

travar wrote: 21/05/2021 16:36 I kod naske je hutba bila...zanimljiva, u najmanju ruku :lol:

tl;dk
Uopštena tema je bila da se sve informacije dobro provjere prije nego se reaguje na iste što je sasvim ok, ali je onda iskoristio temu hutbe da istakne da:
- Neko laže o stanju na KCUS-u i nije sve tako crno...°_____°
- Neko širi dezinformacije o stanju u IZ (naravno igralo se malo i na kartu patriotizma i bošnjaštva), kao ono: "how dare you, sir"...

Naravno, nigdje dokaza za suprotno.

Malo se dotak'o Izraela i Palestine ali je atmosfera već bila too awkward jer se čulo "komešanje" iz zadnje klupe :mrgreen:
znači čisto palamuđenje, tj. teški bezobrazluk džabahljebaroške IZ mafije koji su davno postali sami sebi svrha i smisao postojanja
Tananarive

#147 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tananarive »

Haris.ba wrote: 21/05/2021 15:48 Sto se tice zakonitosti i legitimnosti prikupljanja zekata, danas je reis u svojoj hutbi sve objasnio.
jest objasnio praaaavo, da nisam počeo davno davati im ono što preko dvoje visi, danas bih sigurno zbog ove nazovi hutbe
Haris.ba

#148 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Haris.ba »

Tananarive wrote: 21/05/2021 18:22
Haris.ba wrote: 21/05/2021 15:48 Sto se tice zakonitosti i legitimnosti prikupljanja zekata, danas je reis u svojoj hutbi sve objasnio.
jest objasnio praaaavo, da nisam počeo davno davati im ono što preko dvoje visi, danas bih sigurno zbog ove nazovi hutbe
Ko hoce da shvati, shvatio je sta i kako oko zekata.

Ja se borim za tvoje pravo da budes nekulturan i spominjes sto spominjes, i da ne dajes nista IZ.

Najbitnije je da te niko ne primorava. Isto ko sto te niko ne tjera da klanjas, niko te ne tjera ni da dajes zekat.
Tananarive

#149 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by Tananarive »

MarlboroGold wrote: 21/05/2021 17:57 Propisi su jasni. Zekat je bio centralizovan u okviru islamske države i to za vrijeme Muhammeda. Danas nemamo islamsku državu, ali zato imamo IZ kao vrhovno tijelo. Zekat i dalje treba ići preko njih tj. preko Bejtul-mal, jer nije zekat ako ne ide preko njih koliko god da vam je ta zajednica mrska.

S druge strane IZ mora biti mnogo transparentnija i sebe očistiti iznutra, jer će sve više ljudi njih zaobilaziti po pitanju davanja zekata i vjerovatno ostalog.

Argumenti da je to samo i isključivo porez države i da ga već plaćamo ne stoje, jer je jasno propisano kome je namjenjen i način na koji se daje. Ne može se ta religijska komponenta tek tako odbaciti i tvrditi da je to obični porez kad nije.
ako ću njima davati, radije ga neću ni davati, meni na dušu, ali vala i njima
spinel_

#150 Re: Šutnja Islamske zajednice na javne prozivke

Post by spinel_ »

Haris.ba wrote: 21/05/2021 18:12
spinel_ wrote: 21/05/2021 18:00 Nego, odakle njima (IZ) plan i unaprijed definisan budzet za 2021 a da ce na osnovu Zekata i vitri "zaraditi" cca 13 miliona?
Vec godinama se ta cifra zekata godisnje vrti.

Valjda znas sta znaci budzet? To upravo i jeste finansijski plan. Donosi se unaprijed godinu.

Budzet se dobija planiranjem. Mislim da sabor ga donosi na prijedlog reisa.

Ok, vrti se ta cifra. Ocigledno ove godine nisu ispunili ocekivano a za sta mogu samo sebe kriviti zbog netransparentnosti a ne da ljudima govore kako im isti nece primljen kod Allaha i da ih ocekuje kazna (poplava, pozar ...) jer nisu dali IZ. Time samo izazivaju gnjev i kontraefekat kod vjernika.
Post Reply