Sve to što si napisao, može se primjeniti i kod nas i vidiš rezultat. Ti si živ pišeš, nema rata, a tamo je haos.Škobo Habu wrote: ↑21/05/2021 11:47Po tebi se međunarodno pravo i obaveze koje proističu iz toga selektivno primjenjuju? I tu je kraj priče - zakon jačeg vlada?Tesla Edison wrote: ↑21/05/2021 11:30
To što su priznati ne znači ništa. Nas je više zemalja priznalo pa smo trebali nestiti ali na kraju borili se i izborili za svoju državu i postigli kakav-takav dogovor sa drugom i trećom stranom.
Isključivošću neće postići nikad ništa. Slabi su da se bore, a pregovarati ne žele. Jedino dijalogom i dogovorom mogu doći do rješenja. Ovako samo uništavaju svoj vlastiti narod.
Izrael ima daleko bolje stratne pozicije, dok su Palestinci - outsideri.
Pa, ako je Jevrejima trebalo 2000 godina da sprovedu ideju o povratku u obećanu zemlju, zašto i Palestinci nemaju pravo graditi svoj nacionalni identitete na jednu takvoj mitskoj osnovi?
Svi oni koji promoviraju teze o tome kako su na tim prostorima živjeli Jevreji, zapravo ne znaju o čemu pričaju. Prvo, ne poznaju historijski kontekst, niti razumiju političke, ekonomske, socijalne prilike tadašnjeg doba.
Znači, ovdje se jednoj mitiološkoj predođbi o odabranom narodu postavljaju tako da sva historija Bliskog Istoka počiva od momenta kada su Izraelci prognali Filastejce i osnovali državu za sebe. Pa dobro, znaš li, eto, ti objasniti gdje su te "prirodne granice" prvobitnog Izraela da bi mogao tvrditi da ima pravo današnji Izrael postojati u svojim granicama?
Ovdje nije suština samo u tome što se Jevreji šire i suzbijaju živorni prostor Palestincima, i to planski, sa najvišeg nivoa, već što se takav način nigdje u modernom svijetu više ne priznaje kao civilizacijska vrednota, već ima svoje značenje u riječima tipa diskriminacija, etničko čišćenje, dehumanizacija, kontrola populacije.
Svako ko zastupa takve stavove se ne može nazvati humanistom.
I ovdje su bili mitovi o "vekovnoj srpskoj zemlji", "autohtonim ilirima", "bogumilima" i ostalim sranjima. I ovdje je došlo do genocida, etničkog čišćenja, planskog "smanjivanja teritorije",...
I šta smo mi trebali? Da u startu odbijamo sve prijedloge, da ne pregovaramo, da stalno govorimo da Srbija i Hrvatska trebaju nestati, da ratujemo na kraju i protiv Srbije, Hrvatske, SAD-a, EU, a da se mi tješimo prijateljstvom i savezništvom sa Iranom, Turskom i ostalim drugorazrednim državama?
Ma hajte molim vas. I Palestina i Izrael su vještačke države, samo što je Palestina par decenija starija. Prvi se osilili podrškom zapada i naoružanjem, a drugi, jadni, nikakvi, umjesto da pregovaraju i dogovaraju se, oni ovim prvim prijete "nestankom", uzdajući se u neko čudo, ili naprasnu pomoć terorističke Iranske revolucionarne garde. Dok oni prijete, Izrael se sve više naoružava i radikalizuje, dok teroristički Iran i blijeda Turska jedino mogu gledati sa strane i ništa više, kao što su gledali kada smo mi u pitanju. Ovdje najviše mislim na Tursku. Nema Hamas, a posebno Palestinci nikakve koristi od Erdoganovih skupova i šuplje priče.
Na kraju narod je taj koji nagrabusi i to debelo. Muslimana je tamo sve manje, a za takvu situaciju uveliko je odgovoran i Hamas, koliko i Izrael.
Zato će tamo uvijek biti rata, dokle god se ne promijeni razmišljanje i dok jedni i drugi ne odustanu od svojim maksimalističkih zahtjeva i ne sjednu za sto i konačno se dogovore kakvu državu da prave.
I na kraju,
Po ovome što pišeš, Armija BiH nije smjela postojati, jer je donesena Rezolucija o EMARG-u. Mislim mogla je ali nije smjela imati naoružanje. Pa ako ćemo mak na konac, Rezolucija o EMBARG-u se, eto, trebala poštovati, dok Rezolucija o Srebrenici ne treba? Svi se ovdje pozivate na rezolucije tog propalog tijela zvakog UN, a kod nas je genocid sproveden zahvaljujući Rezoluciji UN-a.Po tebi se međunarodno pravo i obaveze koje proističu iz toga selektivno primjenjuju? I tu je kraj priče - zakon jačeg vlada?
Koliko od vas koji pišete smatra da Kosovo treba priznati? Vjerovatno svi. A zaboravljate Rezoluciju 1244 koja to ne dozvoljava.
Ne možemo mi ovdje raspravljati parcijalno, da rezolucije koje idu u korist Palestine priznajemo, a ostale, koje nama (u ovoj raspravi) ne odgovoaraju da ignorišemo. Ako ćemo poštovati, poštujmo sve, ili odbaciti sve. Trećeg nema.